Η ανάλυση που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο φύλλο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2008 της εφημερίδας «Νέα Ανατολή», οργάνου της Κ.Ε. της ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ). Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου άρθρου με τίτλο «Μία νέα αριστερά θα αναδυθεί μέσα από τον αντι-σοσιαλφασιστικό αγώνα των λαών». Το αναδημοσιεύουμε σήμερα, για δυο αλληλένδετους λόγους: ο πρώτος είναι πως αποτελεί μια πολύ εμβριθή –από μαοϊστικής πλευράς- διασάφηση της ιδιαιτερότητας του σοσιαλιμπεριαλισμού σαν στρατοκρατικού κρατικο-φασιστικού ιμπεριαλισμού με «αντιιμπεριαλιστικό» προσωπείο, ειδικά δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει προκύψει από την ανατροπή μιας εργατικής ή λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας. Κι αυτό άσχετα αν έχει απεκδυθεί τα «κόκκινα» και εργατικά σύμβολα (Ρωσία) ή όχι (Κίνα). Ο δεύτερος είναι πως ήδη διάφοροι ζηλωτές της λεπτής ή χοντροκομμένης χυδαιότητας, μέσω σχολίων, επιχείρησαν να αποδώσουν το «Κόκκινο Μετερίζι» και τη διαχείρισή του στην ΟΑΚΚΕ.
Δυο λόγια λοιπόν επί του ζητήματος: το «Κόκκινο Μετερίζι» είναι το τελευταίο που ευθύνεται για την ομαδική αποστασία ολόκληρου του -πλην ΟΑΚΚΕ- ελλαδικού μ-λ χώρου από κάθε έννοια μαοϊστικής ανάλυσης και θέσης. Αυτό συνέβη με την ομαδική προσχώρηση του καθοδηγητικού απαράτ των λεγόμενου «ΕΚΚΕ» της κλίκας Μπίστη, ΚΚΕ(μ-λ), Α/Συνέχειας - ΚΟΕ και Διαρρηχτών («ΜΛΚΚΕ») από το 1985 και ειδικά μετά το 1991 στο πολιτικοϊδεολογικό σύμπαν του ψευτοΚΚΕ. Κι εδώ δε εννοούμε μονάχα τη διάστασή τους με τη θεωρία των Τριών Κόσμων ή τη σύνταξή κάποιων απ’ αυτούς με την αριστερίστικη γραμμή της «συμμορίας των 4». Αυτά είναι ζητήματα που θα μπορούσαν να ζυμώνονται ακόμη και σήμερα, σε κλίμα συντροφικής ή έστω συναγωνιστικής αλληλεγγύης. Το «Κόκκινο Μετερίζι» θα αντιμετώπιζε με συμπάθεια, παρά τη διαφωνία του, μια από αυτές τις οργανώσεις, ακόμη και αν δεν συμφωνούσε μαζί της στο ζήτημα του κύριου εχθρού, αν αυτή δεν έκλεινε τα μάτια της μπροστά στις οιμωγές του κινέζικου προλεταριάτου και στις επιθανάτιες κραυγές των δολοφονημένων Ρώσων δημοκρατών, ακόμη δηλαδή κι αν κρατούσε ισαπόσταση μεταξύ ιμπεριαλισμού και σοσιαλιμπεριαλισμού, αρκεί να μην εξωράιζε τον δεύτερο.
Ακόμη όμως και οι οργανώσεις (π.χ. ΚΚΕ (μ-λ)) που μιλάνε για ρώσικο ιμπεριαλισμό, χτυπάνε τις «δυτικές» καπιταλιστικές πλευρές του, που είναι δευτερεύουσες, και καθόλου τις στρατοκρατικές – υπερσυγκεντρωτικές – φασιστικές του, ενώ τον θεωρούν «αντίβαρο» στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα σαν τον μοναδικό άξιο λόγου εχθρό. Αν π.χ. η φασιστική Κίνα κρατικοποιούσε τα δυτικά μονοπώλια που πράγματι πίνουν το αίμα του κινέζικου λαού παρέα όμως με τους ψευτοκομμουνιστές κρατικοκαπιταλιστές και με την εγγύηση τους (αφού οι τελευταίοι απαγορεύουν τις απεργίες κι εξασφαλίζουν με το μαστίγιο μεροκάματο πείνας), ο συγκεκριμένος χώρος θα επιδοκίμαζε την κίνηση σαν «αντικαπιταλισμό» ή έστω «αριστερή στροφή» (βλ. πλατφόρμα στο συνέδριο του «Κ»Κ Κίνας που είχε δημοσιέψει επιδοκιμαστικά η εφημερίδα της ΚΟΕ «Αριστερά!» το καλοκαίρι του 2008 με τέτοια γραμμή).
Στο βάθος αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάψει εδώ και χρόνια να είναι αντιμπρεζνιεφικοί – αντισοσιαλφασίστες, δηλαδή μαοϊστές, γι΄ αυτό και πια, αν προσέξει κανείς στα «ιστορικά» τους κείμενα, χτυπάνε πολύ ηχηρότερα τη «δεξιά-φιλελεύθερη» (στο βάθος προετοιμαστική του φασισμού) περίοδο Χρουστσόφ στην ΕΣΣΔ και πολύ λιγότερο εκείνη του ανοιχτού «κόκκινου» ιμπεριαλισμού του Μπρέζνιεφ.
Οι καθοδηγήσεις λοιπόν του φιλο-ψευτοΚΚΕ πια λεγόμενου «μ-λ» χώρου δυστυχώς δείχνουν στην αρθρογραφία τους μεγαλύτερη φιλορώσικη κυρίως -και φιλοκινέζικη λιγότερο- λύσσα κι από το πολύ προσεχτικό και μετρημένο σε αυτά ψευτοΚΚΕ, κι αυτό φάνηκε στην ξετσίπωτη υποστήριξή τους στη ρώσικη εισβολή στη Γεωργία στο όνομα της "ανάσχεσης των Αμερικάνων" που δήθεν βρίσκονταν πίσω από τη Γεωργία (εκεί πρωτοστάτησε και η χοτζική νεοτροτσκιστική Κίνηση για Ανασύνταξη 18-55). Χώρια η προσχώρησή τους σε όλη τη γραμμή στον «αντικαπιταλισμό» - κρατικοκαπιταλισμό του γραφειοκρατικού παράσιτου τύπου ΣΥΝ και ψευτοΚΚΕ. Δεν υπάρχει «αντινεοφιλελεύθερο», «αντικατασταλτικό», «αντιρατσιστικό» προβοκατόρικο κίνημα της ευρείας καθοδήγησης του ΣΥΝ (δηλαδή του ψευτοΚΚΕ Νο2 του Τσίπρα) που αυτές οι δυνάμεις να μη συμμετέχουν (το λεγόμενο "ΕΚΚΕ" μέσω ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ μέσω ΣΥΡΙΖΑ, τα ΚΚΕ(μ-λ) και Διαρρήχτες αυτόνομα και τώρα τελευταία σε συνεργασία αναμεταξύ τους).
Χώρια, επίσης, η σχεδόν μηδενική ή άνευρη πολεμική τους στους επιγόνους του Κολιγιάννη και του Φλωράκη της ηγεσίας του ψευτοΚΚΕ, που αρπάξανε με τις πλάτες της Ρωσίας ένα όνομα κι ένα κόμμα που δε τους ανήκε, το ηρωικό ΚΚΕ, δολοφονώντας και τη φυσική ηγεσία, διαλύοντας και αντιστρέφοντας το πολιτικό του κεφάλαιο, και βάζοντάς το να δουλεύει σα θλιβερό πραχτορείο μιας υπερδύναμης.
Είναι λοιπόν αλήθεια ότι το «Κόκκινο Μετερίζι», αυτοτοποθετούμενο στο χώρο του μαρξισμού – λενινισμού – μαοϊσμού, έχει διαμορφώσει μεγάλο μέρος των αναλυτικών του «όπλων», κατευθύνσεων, από τις αναλύσεις των συναγωνιστών της ΟΑΚΚΕ και σε όσμωση – επαφή μαζί τους. Και δεν έχει καθόλου να απολογηθεί γι΄ αυτό, το αντίθετο μάλιστα, καθώς θεωρεί την Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ μία τίμια, προλεταριακή στη συγκρότηση και τη γραμμή της και επαναστατική οργάνωση. Πώς θα μπορούσε το «Κόκκινο Μετερίζι», αν και δεν είχε ξεκινήσει το ταξίδι του τότε, το καλοκαίρι του 2008 να ΜΗΝ είναι στο ίδιο ταμπούρι με την ΟΑΚΚΕ, όταν κανείς άλλος δε συγκινιόταν από το έγκλημα του διαμελισμού μιας μικρής τριτοκοσμικής χώρας (Γεωργία) από το μεγαλύτερο τραμπούκο του πλανήτη (Ρωσία); Πώς θα μπορούσε να ΜΗΝ είναι στο ίδιο ταμπούρι με την ΟΑΚΚΕ στο ζήτημα της γιγάντωσης του ναζισμού μέσα στη γενική ψευτοαριστερή σιωπή και προβοκάτσια ή στο ζήτημα της σκανδαλώδους αθώωσης του Πλεύρη;; Πώς θα μπορούσε να ΜΗΝ είναι στο ίδιο ταμπούρι με την ΟΑΚΚΕ στο ζήτημα της υπεράσπισης της Ν/Ε Ζώνης του Περάματος από το ξεπούλημα στη φασιστική Κίνα και των εργατών της από τη συνδικαλιστική διχτατορία του τραμπούκικου σοσιαλφασιστικού ΠΑΜΕ;;
Μακάρι να υπήρχαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις στις οποίες να μπορούσε να «χρεωθεί» ένα ιστολόγιο με επαναστατικό μαρξιστικό, αριστερό αντιφασιστικό και αντι-σοσιαλφασιστικό περιεχόμενο σήμερα στην Ελλάδα. Σήμερα όμως, το μυαλό κάποιου που πέφτει επάνω σε μια τέτοιας υφής προσπάθεια, πηγαίνει αυτόματα στην Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Ας είχαν παραμείνει κι άλλοι στη στράτα του μαοϊσμού και του αντι-σοσιαλιμπεριαλισμού… Δικό τους το πρόβλημα της αποστασίας από το μαρξισμό και τον πραγματικό αντιιμπεριαλισμό, κι αυτό δεν αφορά ούτε το «Κόκκινο Μετερίζι» ούτε πιστεύουμε την ΟΑΚΚΕ…
Το «Κόκκινο Μετερίζι» (που δεν αποτελεί ούτε φιλοδοξεί να αποτελέσει αυτόνομο πολιτικό ρεύμα αλλά απλώς ένα κομμουνιστικό πολιτικό ημερολόγιο) το συνδέει με την ΟΑΚΚΕ η κοινότητα του κεντρικού - βασικού στόχου που φλογίζει την καρδιά μας: η ανασυγκρότηση του αληθινού ΚΚΕ, εξοπλισμένου με τη θεωρία του μαρξισμού – λενινισμού – μαοϊσμού, συνέχεια και ξεπέρασμα προς το ανώτερο του παλιού ΚΚΕ που ιδρύθηκε σα ΣΕΚΕ το 1918 και διαλύθηκε το 1956-1958 από το βάρβαρο ρώσικο και ελληνικό ρεβιζιονισμό και σοσιαλφασισμό.
Υ.Γ. Όπως έγινε κατανοητό νομίζουμε, το «Κόκκινο Μετερίζι» δεν είναι κομματικά ενταγμένο στην ΟΑΚΚΕ και φυσικά η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ δε φέρει πολιτική ευθύνη για τις δημοσιέψεις του...
Η διάλυση και η αντιστροφή των αριστερών δυνάμεων είναι το βασικό όπλο των νεοχιτλερικών
Η νεοχιτλερική Ρωσία δουλεύει για χρόνια πολιτικά μέσα σε κάθε χώρα. Αυτό το κάνει αξιοποιώντας τη διπλή εμπειρία του τσαρισμού και του τροτσκισμού για να κάνει εισοδισμό σε όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Κάποια στιγμή αφού καταχτήσει την κοινή γνώμη, παίρνει την πολιτική εξουσία μέσω πρακτόρων και φίλων και στη συνέχεια ασκεί ανοιχτή πολιτική δικτατορία στη χώρα στόχο. Μόνο όταν αποτυχαίνει σε αυτό μπορεί να εξαπολύσει ανοιχτή στρατιωτική βία, όπως έκανε με την Τσεχοσλοβακία και το Αφγανιστάν σαν ΕΣΣΔ και τώρα με τη Γεωργία σαν Ρωσία.
Σε αυτή την τακτική της διάβρωσης ο σοσιαλιμπεριαλισμός είναι ασυναγώνιστος για έναν κυρίως λόγο: Γιατί η νέα ρώσικη μονοπωλιακή αστική τάξη είναι η μόνη εκτός από την κινέζικη που έχει καταχτήσει την πολιτική και οικονομική εξουσία αποσπώντας την από τα μέσα από μια εχθρική τάξη όπως ήταν γι’ αυτήν η εργατική τάξη της ΕΣΣΔ. Για να το πετύχει αυτό δούλεψε για χρόνια πολιτικά μέσα στους κόλπους αυτής της τάξης πριν σφετεριστεί πρώτα την πολιτική και μετά την οικονομική της εξουσία που σημαίνει πριν σφετεριστεί σαν αστική τάξη όλο τον κοινωνικό πλούτο μιας χώρας στην οποία προηγούμενα δεν είχε καμιά ιδιοκτησία. Γι αυτό ξέρει να ελίσσεται, να υποκρίνεται, και κυρίως να αξιοποιεί τους πόθους των καταπιεσμένων μαζών αλλά και των κρατών και όσο της είναι δυνατό να τους μετατρέπει σε δύναμη κρούσης ενάντια στους αντιπάλους της. Κυρίως έχει μάθει από την αντιστροφή της μαρξιστικής εμπειρίας της να ανακαλύπτει, να οξύνει και να χρησιμοποιεί για λογαριασμό της τις τέσσερις μεγάλες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου: α) την αντίθεση του ιμπεριαλισμού με τις μη ιμπεριαλιστικές χώρες και τους λαούς αυτών των χωρών, β) την αντίθεση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές χώρες, γ) την αντίθεση κεφάλαιου - εργασίας στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, και τέλος δ) την αντίθεση ανάμεσα στο καπιταλιστικό και στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο που δεν υπάρχει πια σαν ζωντανή αντίθεση, αλλά χρησιμοποιείται στο ιδεολογικό-ιστορικό επίπεδο στα πλαίσια των υπόλοιπων τριών αντιθέσεων.
Όταν λέμε ότι ο σοσιαλιμπεριαλισμός -και εννοούμε όχι μόνο το ρώσικο αλλά και τον κινέζικο- χρησιμοποιεί και οξύνει τις 4 μεγάλες αντιθέσεις εννοούμε ότι το κάνει από την πλευρά των καταπιεσμένων πόλων. Έτσι εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των λαών και των κρατών του γ΄ κόσμου απέναντι στις δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες (μέρος της πρώτης αντίθεσης), σαν υπερασπιστής των δεύτερης σειράς ιμπεριαλιστών της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Αυστραλίας απέναντι στις ΗΠΑ (μέρος της δεύτερης αντίθεσης), σαν υπερασπιστής του προλεταριάτου και γενικά της φτωχολογιάς απέναντι στην αστική τάξη των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών (μέρος της τρίτης αντίθεσης), και τέλος σαν νοσταλγός, δηλαδή σαν δήθεν ιδεολογικός συνεχιστής του σοσιαλιστικού στρατοπέδου (τέταρτη αντίθεση).
Αυτή η πρακτική αξιοποίηση όλων αυτών των αντιθέσεων και μάλιστα στο όνομα των καταπιεσμένων πόλων σε κάθε αντίθεση είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάμε και σήμερα για ρώσικο και για κινέζικο σοσιαλ-ιμπεριαλισμό και όχι απλά για ιμπεριαλισμό.
Εδώ χρειάζεται να δώσουμε μια εξήγηση για ποιο λόγο αυτές οι δύο χώρες μπορούν παρά τη φανερή πλέον καπιταλιστικοποίησή τους να ξεγελάνε τους λαούς και να εμφανίζονται ακόμα στα μάτια τους σαν αντι-ιμπεριαλιστικές και αντικαπιταλιστικές δυνάμεις.
Η βασική αιτία γι αυτό είναι ότι κυρίως ο ρώσικος σοσιαλιμπεριαλισμός, που ηγήθηκε της διαδικασίας της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις σοσιαλιστικές χώρες, δηλητηρίασε και τελικά διέλυσε την παγκόσμια επαναστατική αριστερά, δηλαδή όχι μόνο το προλεταριάτο και την επαναστατική αριστερά των σοβιετικών χωρών, αλλά και το προλεταριάτο και την επαναστατική αριστερά των καπιταλιστικών κρατών καθώς και το προλεταριάτο και την επαναστατική αριστερά των χωρών του τρίτου κόσμου.
Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ από τους Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ σήμαινε στην πραγματικότητα όχι απλά τη διάλυση αλλά και την ιδεολογική αντιστροφή του ΚΚΣΕ, και την ιδεολογική αντιστροφή των δυτικών ΚΚ, και την ιδεολογική αντιστροφή των ΚΚ του Τρίτου κόσμου και τελικά την ιδεολογική αντιστροφή των περισσότερων ριζοσπαστικών αντι-ιμπεριαλιστικών και ταξικών κινημάτων ώστε σταδιακά αυτά να μετατραπούν από πρωτοπορίες του αντι-ιμπεριαλισμού και του αντικαπιταλισμού σε όργανα ή συμμάχους του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού και καπιταλισμού. Σε επίπεδο θεωρίας αυτή η αντιστροφή σήμαινε την μετατροπή του μαρξισμού σε ρεβιζιονισμό.
Αρχικά το κινέζικο επαναστατικό προλεταριάτο και το ΚΚ Κίνας με επικεφαλής το Μάο αντιστάθηκαν και σε κάποιο βαθμό κατάφεραν να ανακόψουν αυτή τη διαδικασία, όμως από την ώρα που και το κινέζικο προλεταριακό οχυρό έπεσε κάτω από την δραστήρια επέλαση των κινέζων νέων αστών δεν υπήρχε ούτε ένας ισχυρός οργανωμένος προλεταριακός στρατός στον κόσμο που να καταγγείλει και να ανακόψει αυτήν την κίνηση. Το πολύ να έμειναν μικρά επαναστατικά αποσπάσματα που να αντιστάθηκαν.
Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ από τους Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ σήμαινε στην πραγματικότητα όχι απλά τη διάλυση αλλά και την ιδεολογική αντιστροφή του ΚΚΣΕ, και την ιδεολογική αντιστροφή των δυτικών ΚΚ, και την ιδεολογική αντιστροφή των ΚΚ του Τρίτου κόσμου και τελικά την ιδεολογική αντιστροφή των περισσότερων ριζοσπαστικών αντι-ιμπεριαλιστικών και ταξικών κινημάτων ώστε σταδιακά αυτά να μετατραπούν από πρωτοπορίες του αντι-ιμπεριαλισμού και του αντικαπιταλισμού σε όργανα ή συμμάχους του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού και καπιταλισμού. Σε επίπεδο θεωρίας αυτή η αντιστροφή σήμαινε την μετατροπή του μαρξισμού σε ρεβιζιονισμό.
Αρχικά το κινέζικο επαναστατικό προλεταριάτο και το ΚΚ Κίνας με επικεφαλής το Μάο αντιστάθηκαν και σε κάποιο βαθμό κατάφεραν να ανακόψουν αυτή τη διαδικασία, όμως από την ώρα που και το κινέζικο προλεταριακό οχυρό έπεσε κάτω από την δραστήρια επέλαση των κινέζων νέων αστών δεν υπήρχε ούτε ένας ισχυρός οργανωμένος προλεταριακός στρατός στον κόσμο που να καταγγείλει και να ανακόψει αυτήν την κίνηση. Το πολύ να έμειναν μικρά επαναστατικά αποσπάσματα που να αντιστάθηκαν.
Δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε το πώς έγινε δυνατή μια τέτοια σαρωτική και κοσμοϊστορικής σημασίας αντιστροφή ώστε τα κέντρα του διαφωτισμού παγκόσμια και σε κάθε χώρα να μετατραπούν σε κέντρα σκοταδισμού. Το μόνο που αξίζει να τονίσουμε εδώ είναι ότι το βασικό θεωρητικό εργαλείο αυτής της αντιστροφής είναι ο κρατικοφασιστικός αντικαπιταλισμός και ο εθνορατσιστικός αντιιμπεριαλισμός. Αυτά τα ιδεολογικά εργαλεία σε ένα βαθμό τα χρησιμοποίησε προηγούμενα το κρατικοφασιστικό γερμανικό μονοπώλιο για να σύρει πίσω του τις μικροαστικές μάζες και το πολιτικά μη συνειδητό προλεταριάτο ενάντια στους δυτικούς χρηματιστικού τύπου μονοπωλιστές. Γιατί οι μάζες στις περισσότερες χώρες του πλανήτη υποφέρουν άμεσα οικονομικά από αυτούς και μοιραία αυτούς βλέπουν σαν κύριους εχθρούς. Για τις μάζες αυτές ο καπιταλισμός βρίσκεται μόνο στις σχέσεις ιδιοκτησίας και μάλιστα μόνο στην ατομική τους η στην πολυμετοχική μορφή της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και όχι στις σχέσεις παραγωγής.
Ειδικά η μικροαστική τάξη περιμένει την σωτηρία της από το κράτος που το θεωρεί σαν τον μόνο ηθικό και νόμιμο ιδιοκτήτη για τις μεγάλης κλίμακας παραγωγικές δυνάμεις καθώς πιστεύει ότι αυτό είναι κράτος του λαού και όχι της αστικής τάξης.
Η ίδια αυτή μικροαστική τάξη θεωρεί από την άλλη μεριά θετικό ακόμα και το ιδιωτικό μονοπώλιο όταν αυτό είναι τάχα «εθνικό», δηλαδή είναι δεμένο με την κρατική οικονομία και την κρατική άμυνα και δεν είναι «διαβρωμένο» από το διεθνές δηλαδή το «απάτριδο» δυτικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Έτσι οι ρώσοι κρατικοφασίστες μονοπωλιστές παρουσιάζουν σήμερα εύκολα σαν τον κύριο και βασικό εχθρό των λαών και των κρατών το οικονομικά ηγεμονικό δυτικό οικονομικό μονοπώλιο, τον οικονομικό εμπορικό ανταγωνισμό με τον οποίο είναι δεμένο αυτό το μονοπώλιο και την σχετική πολιτική δημοκρατία που είναι δεμένη με αυτόν τον ανταγωνισμό. Αντίθετα τον δικό τους πολεμικό καπιταλισμό τον εμφανίζουν σαν εθνικό, σαν αμυντικό και κυρίως σαν αντίβαρο στον δυτικό καπιταλισμό. Το ίδιο κάνουν και οι κινέζοι κρατικοφασίστες που κατηγορούν σαν εκμεταλλευτικά τα δυτικά μονοπώλια που επενδύουν στη χώρα τους αλλά όχι τις μίζες που παίρνουν από αυτά οι κομματικοί ολιγάρχες, ούτε τα δικά τους κινέζικα κρατικά και μισοκρατικά «εθνικά» μονοπώλια. Αυτοί οι σοσιαλφασίστες για να ξεγελάσουν την αριστερά στηρίζονται σε εκείνη την καθυστερημένη και αντιμαρξιστική αντίληψη που βλέπει την ιμπεριαλιστική ηγεμονία μόνο με όρους οικονομικής και όχι πολιτικής ή στρατιωτικής ισχύος. Αυτή η αντίληψη είναι ο οικονομισμός.
Σε τελική ανάλυση οι σοσιαλιμπεριαλιστές συγκεντρώνουν όλους τους οικονομικούς ιμπεριαλιστές και μονοπωλιστές εχθρούς τους σε έναν έσχατο απλό και κατανοητό σε όλους υπερ-εχθρό, τις ΗΠΑ, που είναι απλά η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη που υπάρχει απέναντί τους αν και ακόμα δεν έχει στραφεί εναντίον τους. Άπαξ και αυτός ο ιμπεριαλισμός αναδειχθεί σαν κύριος και απόλυτος εχθρός οι ίδιοι οι ανατολικοί κρατικο-φασίστες μονοπωλιστές παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν το αναγκαίο αντίβαρο του και μάλιστα σαν το κέντρο της παγκόσμιας αντίστασης σε αυτόν. Η δουλειά τους διευκολύνεται εξαιρετικά από το ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός παρόλο που είναι πια σε πτώση και σε αυξανόμενη απομόνωση έχει βιωθεί από τους λαούς σαν μια επώδυνη εμπειρία χάρη στις πολύχρονες, ανοιχτές και αλαζονικές πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές του επεμβάσεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οι οποίες και συνεχίζονται. Αντίθετα οι κρατικοφασίστες μονοπωλιστές της Ανατολής, ειδικά οι Ρώσοι είναι σχετικά καινούργιοι στο τραπέζι της μοιρασιάς του κόσμου και σχετικά άγνωστοι σαν ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Κυρίως όμως κινούνται αθόρυβα και «διακριτικά» και με πράκτορες μέσα σε όλες τις εθνικές και ταξικές αντιστάσεις στον δυτικό ιμπεριαλισμό ως την στιγμή που θα εξαπολύσουν την μεγάλη τους επίθεση. Έτσι δεν ενοχοποιούνται εξ ίσου εύκολα σαν ιμπεριαλιστές παρόλη την τερατώδη κακοποίηση από την πλευρά τους των λίγων σχετικά χωρών που είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους ή τα χέρια των φίλων τους σοσιαλφασιστών. Ακόμα και σε χώρες στις οποίες έχουν διεισδύσει σοβαρά πολιτικά (π.χ. στην Ελλάδα), αλλά που δεν τις ελέγχουν ακόμα οικονομικά δεν ενοχοποιούνται σαν οι κατ εξοχήν καπιταλιστές γιατί το μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι ακόμα στα χέρια τους. Γι αυτό άλλωστε θα κάνουν τον πόλεμο τους. Η πραγματική ισχύς τους βρίσκεται στον κάθε πολεμικό καπιταλισμό που συνεργάζεται μαζί τους, στον κάθε κρατικο-πετρελαϊκό ραντιέρικο φασισμό, στην κάθε κρατική ή κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, στην κάθε παρασιτική και ληστρική γραφειοκρατία, μικρή και μεγάλη. Δηλαδή ο καπιταλισμός τους είναι περισσότερο δεμένος με τον καπιταλισμό της λείας και της γαιοπροσόδου και λιγότερο με τον καπιταλισμό της εμπορευματοπαραγωγής. Αυτό γιατί σε τελική ανάλυση η δική τους καπιταλιστική συσσώρευση είναι αφιερωμένη στην συσσώρευση πολεμικών μέσων και διπλωματικών θέσεων μέσα από την οποία περιμένουν να γίνουν το οικονομικά κυρίαρχο μονοπώλιο στη θέση του οικονομικά κυρίαρχου σήμερα χρηματιστικού.
Από το 7ο Συνέδριο της Γ΄ (Κομμουνιστικής) Διεθνούς - 1935 |
Δηλαδή αποκάλυπταν ότι άλλο πράγμα ο εργατικός αντικαπιταλισμός και η δικτατορία του προλεταριάτου και άλλο πράγμα ο αντικαπιταλισμός του κρατικοφασιστικού μονοπώλιου και η φασιστική δικτατορία αυτού του μονοπώλιου. Με αυτό τον τρόπο τα κομμουνιστικά κόμματα της Τρίτης Διεθνούς πρωτοστατούσαν στη δημιουργία των αντιφασιστικών μετώπων μέσα στην εργατική τάξη. Σήμερα όμως τα ανεστραμμένα ψευτοκομμουνιστικά κόμματα, η ανεστραμμένη «αριστερά», τα ανεστραμμένα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, ακόμα και ο ανεστραμμένος αναρχισμός δεν έχουν -ακόμα – ισχυρά απέναντί τους τα γνήσια αντίθετα τους και έτσι εκείνο που εμφανίζεται συνήθως σαν κομμουνισμός, αριστερά και αναρχισμός στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μέρος, συχνά και τον πυρήνα της νεοχιτλερικής αντίδρασης. Μάλιστα τις περισσότερες φορές ό,τι εμφανίζεται σαν πιο ριζοσπαστικό και πιο επαναστατικό είναι και ό,τι το πιο φασιστικό. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει μια επαναστατική αριστερά που να είναι το πρώτο αντίσωμα και ο συσπειρωτής όλης της υπόλοιπης δημοκρατίας και όλης της κοινωνίας ενάντια στο φασισμό, αλλά αυτό το αντίσωμα έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο εχθρό του οργανισμού. Ο σοσιαλφασισμός είναι ο ιός του έιτζ και ο βάκιλος της φυματίωσης στην ίδια συσκευασία.
Για μία κουβέντα που είχαμε τις προάλλες στο "σφυροδρέπανο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξε μια ματιά και εδώ
http://www.enverhoxha.info/frame.htm
και μην μου πεις πως ήταν και αυτός ρεβιζιονιστής!
Υ.Γ.
μην παρεξηγιέσαι που σε προγκάω, πιστεύω πως με την στοιχειώδη λογική οι κομμουνιστές μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Αδερφέ το ΚΜ δεν είναι μπόμπιρας για να το στενοχωρεί άμα κάποιος το "προγκάει". Στο κάτω κάτω κι εγώ σε πρόγκιξα με την κριτική μου στο κόμμα σου (λέω για την κουβέντα μας στο "σφυροδρέπανο"), και δε το μετανιώνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Ωστόσο οφείλω να σου πω πως η κατηγορία ότι το μπλογκ "προμοτάρει" την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα που πέταξες στο αιγυπτιακό, δε δημιουργεί καθόλου θετικό κλίμα στο μεταξύ μας διάλογο...
Όσο για τη μεταξύ κομμουνιστών συνεννόηση, ας μην το ανοίξουμε το ζήτημα, γιατί πρώτο πολύ βαρύς όρος για να τον αποδίδουμε στις αφεντομουτσουνάρες μας το "κομμουνιστής" και δεύτερο μάλλον έχουμε αρκετά διαφορετική αντίληψη για το τι συνιστά κομμουνιστική πολιτική την τελευταία 50ετία...
Υ.Γ. Με δυο λόγια φίλε: το ΚΜ δε το ενοχλεί αν είσαι κνίτης. Κάνε κριτική και επιχειρηματολόγησε, να ξιφουλκήσουμε, κι όλα θα πάνε πρίμα. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δε θα δεχτούμε μονάχα, και δεν εννοούμε ότι εσύ είσαι υπεύθυνος για τέτοια, απλά το ξεκαθαρίζουμε για καλό και για κακό...
Υ.Γ.2 Ο Χότζα μέχρι το θάνατο του Μάο πέρναγε για συνεπής αντιρεβιζιονιστής. Η επίθεση που έκανε το 1978 στο μαοϊσμό με το "Η σκέψη Μάο Τσε Τουνγκ - Αντεπαναστατική Θεωρία και Πράξη" ήταν από καθαρά τροτσκιστικές θέσεις. Αποδείχτηκε δηλαδή πως ο αντι-20οσυνεδρισμός του ήταν από θέσεις "αριστερού" τυχοδιωκτισμού και κυρίως από εθνικισμό ενάντια στη δεξιά ρεβιζιονιστική αλλά όχι σοσιαλφασιστική Γιουγκοσλαβία του Τίτο.
Αντικειμενικά, με την υποστήριξη της βιετναμέζικης εισβολής στην Καμπότζη το 1979 και γενικότερα με την "αριστερή" αναθεώρηση του μαρξισμού στις διεθνείς σχέσεις που τον έφερε αγκαλιά με το Μπρέζνιεφ, ο Χότζα αποδείχτηκε μη μαρξιστής και κατρακύλησε στο σοσιαλφασισμό.
Κρατάμε βέβαια το θετικό του ρόλο στον αντιφασιστικό αγώνα, την αντίθεσή του στο σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό και τις όποιες λαϊκοδημοκρατικές καταχτήσεις της πρώτης 25ετίας του λαϊκοδημοκρατικού καθεστώτος.
Πάντως, πρέπει να ξέρεις ότι ο Χότζα είχε συγκρουστεί με το Ζαχαριάδη υποστηρίζοντας τη μικροαστική τυχοδιωκτική γραμμή τόσο του Άρη Βελουχιώτη όσο και του Μάρκου Βαφειάδη αργότερα, κι αυτό εν έτι 1950. Μάλιστα, είχε αναγκαστεί ο ίδιος ο Στάλιν να τους καλέσει να τα βρούνε και να τους πείσει μέχρι και να αγκαλιαστούνε. Το δίκιο ωστόσο φυσικά και ήταν με την πλευρά του Νίκου Ζαχαριάδη, και τελικά ίδια θέση πήρε και ο Στάλιν, χωρίς να "αδειάσει" εντελώς και το Χότζα...
@ΚΜ:
ΑπάντησηΔιαγραφή-ΚΝίτης δεν είμαι και ούτε λόγω ηλικίας θα μπορούσα εξάλλου.
-Τον όρο κομμουνιστής τον χρησιμοποιώ για την αφεντομουτσουνάρα μου, γιατί δεν βρίσκω άλλον καταλληλότερο για να περιγράψει την σοσμοθεωρία μου.
-Ούτε και οι χαρακτηρισμοί "φασίστες" βοηθάνε.
Η κριτική μου είναι πολιτική και πεντακάθαρη. Εάν μου βρεις έστω ένα σχόλιο δικό σου ή της οργάνωσης την οποία στηρίζεις, που να μην ταυτίζεται απόλυτα με την βορειοαμερικάνικη προπαγάνδα, από την Αίγυπτο και την Γεωργία μέχρι την Τσετσενία και τον ρόλο του Ισραήλ, θα αναθεωρήσω ευχαρίστως.
-Ο Ν.Ζαχαριάδης στον οποίο αναφέρεσαι (και προσωπικά τον έχω σε τεράστια εκτίμηση) είχε αρνηθεί πρότασει της ΟΜΛΕ να πάει στην Κίνα, γιατί θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αντισοβιετική ενέργεια. Σε τόση εκτίμηση τον είχε τον Μάο. Αυτό γιατί πας να τον αντιπαραβάλεις με τον Ενβέρ (τον Ζαχαριάδη)
-Κάτι δεν ξέρεις καλά. Η ΛΣΔ Αλβανίας μέχρι και την τελευταία της στιγμή, ουδέποτε επαναπροσέγγισε με την ΕΣΣΔ. Απορώ από που το έβγαλες αυτό.
Τώρα εάν με τον όρο "αριστερή" αναθεώρηση του μαρξισμού στις διεθνείς σχέσεις" εννοείς το γεγονός πως αφού δεν είχε δεχτεί σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες να γίνει η χώρα του αποικία της ΕΣΣΔ, σιγά μην την άφηνε να γίνει της Κίνας, μάλλον έχουμε τελείως διαφορετική οπτική στο ζήτημα.
-Για το 20ο συν του ΚΚΣΕ, η θέση του ΚΚ είναι πως τότε άρχισε μια διαλλεκτική διαδικασία εκφυλισμού, η οποία ολοκληρώθηκε το '89. Να δαιμονοποιούμε και να ισοπεδώνουμε πράγματα και καταστάσεις, μόνο μαρξιστικός τρόπος σκέψης δεν είναι.
-Η Κίνα ούτως ή άλλως κάποια στιγμή άρχισε να φέρεται σύμφωνα με το ειδικό βάρος που είχε σαν χώρα στην παγκόσμια σκηνή, όπως ακριβώς και η ΕΣΣΔ, δηλαδή ιμπεριαλιστικά.Κομβικό σημείο είναι η συμφωνία Μάο -Νίξον το '72. Την στροφή αυτή ο Μάο την δικαιολόγησε λανσάροντας την θεωρία των τριών κόσμων, προκειμένου να ντύσει ιδεολογικά την πολιτική του.
Πρωσοπική μου άποψη είναι πως από τότε και μετά οι κινέζοι ηγέτες ξεπέρασαν σε ρεβιζιονισμό ακόμη και τους σοβιετικούς. Το θλιβερό στην ιστορία είναι πως εδώ πρωταγωνίστησε ο ίδιος ο Μάο (καταξιωμένος επαναστάτης), και όχι κάποιοι από τους επιγόνους του όπως στην ΕΣΣΔ.
Y.Γ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον όρο "ΚΚΕεξ" τον χρησιμοποίησαν οι έλληνες αντιδραστικοί πρώτοι μετά την διάσπαση του '68. Το "εσωτερικό" άρχισε να τον χρησιμοποιεί μόνο στην μεταπολίτευση, για τον απλό λόγο πως διεκδικούσε το όνομα "ΚΚΕ" για τον εαυτό του μέχρι και την τελευταία στιγμή που πρόλαβε να το καταθέσει πριν από τον Κύρκο στο πρωτοδικίο ο Φλωράκης. Για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε.
Οι χουντικοί φασίστες το ψευτοΚΚΕ το αποκαλούσανε "ΚΚΕ(κλίκα Κολιγιάννη)" ή "ΚΚΕ (Κολιγιαννική φατρία)", απ'ό,τι έχω διαβάσει σε έγγραφα που δημοσιεύουνε διάφοροι ερευνητές σε βιβλία και μελέτες. Το "Κ"Κεσ. αυτοαποκαλείτο Γραφείο Εσωτερικού της Κ.Ε. του ΚΚΕ, γιατί (όπως σωστά λες) διεκδικούσε και αυτό το κλεμμένο από το παλιό ΚΚΕ ιστορικό και ηρωικό όνομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι πως το "Κ"Κεξ. σε σχέση με το ψευτοΚΚΕ σαν όρος δίνει πιο πολύ βάση στο ξενόδουλο παρά στην προδοσία του κομμουνισμού. Γι΄ αυτό και άρεσε στο ΕΚΚΕ, που αν και επαναστατικό στη γενική γραμμή του, έπασχε αρκετά από μικροαστικό εθνικισμό. Απλά καμιά φορά είναι πιο εύηχο και γρήγορο. Τέλος πάντων, ας μην κολλάμε εκεί, αφού βλέπεις ότι στο ιστολόγιο εδώ χρησιμοποιείται αποκλειστικά ο όρος "ψευτοΚΚΕ" για να αποφεύγονται τα μπερδέματα...
Για τον TRASH
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Το "κνίτης" χρησιμοποιείται για τα μέλη κόμματος και νεολαίας π.χ. "ο κνίτης ευρωβουλευτής", "ο κνίτης συνδικαλιστής" κλπ. Αυτό έχει επικρατήσει μεταξύ των μαοϊστών από τη δεκαετία του '70.
2. Μαγκιά σου. Ο καθένας χρησιμοποιεί για τον εαυτό του όποιον αυτοχαρακτηρισμό επιθυμεί. Εμείς σαν ΚΜ ασφαλώς και αυτοτοποθετούμαστε στους οπαδούς του επαναστατικού μαρξισμού, αλλά επειδή περνάμε ειρηνική κοινοβουλευτική περίοδο και ουδείς δύναται να αποδείξει ή έχει αποδείξει πρόσφατα την σταθερότητά του στις κομμουνιστικές αρχές, αποφεύγουμε να αυτοαποκαλούμαστε σε ατομικό επίπεδο κομμουνιστές (π.χ. σε στυλ "ναι, είμαι επαναστάτης κομμουνιστής" κλπ.). Δεν είναι κανένα ζήτημα αρχής, ούτε το απαιτούμε από κανέναν άλλο. Δεν αρνούμαστε επίσης ότι μες στο ψευτοΚΚΕ υπάρχουν άνθρωποι που στις διαθέσεις και στην καρδιά τους νιώθουν κομμουνιστές. Βαθιά μας πίστη ωστόσο είναι πως μόνο κακό κάνουν στην υπόθεση του κομμουνισμού και της επανάστασης με τη δράση τους μεσα από αυτόν τον για εμάς αντεπαναστατικό, σοσιαλφασιστικό πολιτικό φορέα.
3. Για τη δήθεν ταύτιση της μαρξιστικής - λενινιστικής - μαοϊστικής ΟΑΚΚΕ με το βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό σου αναδημοσιεύω μια οακκίτικη απάντηση στην ίδια αιτίαση:
"Η ΟΑΚΚΕ όχι μόνο δεν υποστήριξε αλλά χτύπησε καθαρά και συνεχίζει να χτυπάει τις αμερικάνικες εισβολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν καθώς και την αυξανόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Επίσης έχει καταγγείλει κάθε ενδεχόμενη επίθεση στο φασιστικό Ιράν για τα πυρηνικά του από τις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά το Ισραήλ δέχεται σαν δίκαιους αμυντικούς τους δύο τελευταίους πολέμους που αυτό έδωσε ενάντια στους ισλαμοναζήδες της Συρίας-Ρωσίας και Ιράν (Χεζμπολλάχ και Χαμάς), αλλά πάντα καταγγέλλει την συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τους δικούς του υπερδεξιούς (Νετανιάχου) και σοβινοφασίστες (Λίμπερμαν) κλπ που αντιπαλεύουν τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους.
Δηλαδή το ό,τι θεωρεί κύριο παγκόσμιο εχθρό των λαών και κρατών το ρώσικο χιτλερικού τύπου ιμπεριαλισμό δεν κάνει την ΟΑΚΚΕ να συμμαχεί με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές, και εκείνους της ΕΕ, όταν αυτοί επιτίθενται στους λαούς και ποδοπατούν την ανεξαρτησία των πιο αδύναμων κρατών. Δηλαδή η ΟΑΚΚΕ κάνει το αντίθετο από εκείνο που κάνουν εκείνοι που θεωρούν σήμερα κύριο παγκόσμιο εχθρό των λαών τις ΗΠΑ (και όχι τον άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν) όταν χαιρετίζουν τη εισβολή της Ρωσίας στην Γεωργία, σιωπούν για τη γενοκτονία της στην Τσετσενία και ουσιαστικά έχουν υποστηρίξει την εισβολή εθνοκάθαρση της Σερβίας στη Βοσνία αλλά και τους γενοκτόνους ισλαμοναζήδες της Χαμάς που θέλουν την εξαφάνιση του Ισραήλ από το χάρτη.
Αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο αντισοσιαλιμπεριαλισμός της ΟΑΚΚΕ δεν είναι από φιλοαμερικανισμό, ενώ ο αντιαμερικανισμός των νέου τύπου υπερδεξιών αντιαμερικάνων είναι από φιλοσοσιαλιμπεριαλισμό."
(Συνεχίζεται...)
(Συνέχεια...)
ΑπάντησηΔιαγραφή4. Δε τα ξέρεις καλά αδερφέ, οπότε μη τα λες με τέτοια σιγουριά. Ο Ζαχαριάδης είχε ζητήσει ο ίδιος το 1963 τη μεταφορά του στην Κίνα με γράμμα του στην ΚΕ του "Κ"ΚΣΕ. Ζητούσε να τον αφήσουν να περάσει στην Κίνα για "θεραπεία", έγραψε μάλιστα και επιστολή στην ΚΕ του ΚΚ Κίνας στην οποία εξέθετε την κατάσταση στην οποία οδήγησε το κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας η ανάληψη της καθοδήγησης του ΚΚΕ (η διάλυση και αντιστροφή του δηλαδή σε ψευτοΚΚΕ) από τους ρεβιζιονιστές.
Αυτά που λες εσύ (χωρίς να φταις ίσως...) είναι οι ψευτιές που χάλκευε η KGB για έναν άνθρωπο που αν πίστευε όλα τούτα τα αντικινέζικα που του χρεώνανε θα ζούσε πλουσιοπάροχα στη Μόσχα ή σαν αρχηγός του ψευτοΚΚΕ όπου ήθελε και όχι στο Σοργκούτ που τον θάψανε ζωντανό "Κ"ΚΣΕ - ψευτοΚΚΕ και οι μετέπειτα καθοδηγητές του "Κ"Κεσωτερικού...
Για την αντιπαράθεση Ζαχαριάδη - Χότζα και τη συμφιλίωσή τους από το Στάλιν το Γενάρη του 1950, πάρε αυτό από βιβλίο του ίδιου του Χότζα:
http://marxists.org/reference/archive/hoxha/works/stalin/meet4.htm
Μην ρίχνεις "χωστές" αν δε μελετήσεις ένα ζήτημα...
5. Από το 1979 και την υποστήριξη του Βιετνάμ στην αντικαμποτζιανή του τραμπούκικη εισβολή, η Αλβανία ουσιαστικά στη γενική γραμμή της βρισκότανε στο ίδιο ταμπούρι με το σοσιαλιμπεριαλισμό. Βέβαια καταδίκασε την αποικιακή εισβολή των Ρώσων σοσιαλιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν, αλλά ο τροτσκισμός της απέναντι στα εθνοανεξαρτησιακά τριτοκοσμικά κράτη (γραμμή "ή σοσιαλιστικό καθεστώς ή αντιδραστικό" που ακολουθούσε) και η εξωφρενική θέση ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια κι όχι η φασιστική ρωσόδουλη κλίκα Ζίβκοφ της Βουλγαρίας, αντικειμενικά την έκανε να παρέχει υπηρεσίες στην ΕΣΣΔ, έστω ασύνειδα.
Δεν είναι τυχαίο που ο ψευτοΡιζοσπάστης και ο ρεβιζιονιστής παλιός δημοσιογράφος Βάσος Γεωργίου από το 1986 αρχίσανε τα οδοιπορικά και τους ύμνους στη "σοσιαλιστική Αλβανία", ακριβώς γιατί πια ήταν ανώδυνη η "σταλινική" γραμμή της στη νεοτσαρική ΕΣΣΔ - Ρωσία.
"Αριστερή" αναθεώρηση είναι αυτό που είπα παραπάνω: το να μην υποστηρίζεις ένα αστικό εθνοανεξαρτησιακό καθεστώς ενάντια στις σοσιαλιμπεριαλιστικές επιβουλές, με το πρόσχημα ότι είναι καπιταλιστικό, άρα αντιδραστικό. Γι΄αυτό Μπρέζνιεφ και Χότζα, όπως και ΟΛΟΙ οι δυτικοί μικροαστοί είχανε λυσσάξει με την τακτική (κι όχι στρατηγική) υποστήριξη της Κίνας σε τριτοκοσμικές χώρες με δεξιά ή και μοναρχικά ακόμη καθεστώτα, στη μάχη τους να μην αποικιοποιηθούν από τη Ρωσία αλλά και και από τις ΗΠΑ.
(3η Συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφή6. Η θέση του "ΚΚ", του ψευτοΚΚΕ δηλαδή στο "18ο" Συνέδριό του (την έχουμε σαν ΚΜ μελετήσει καλά) είναι πως παρά τα στραβά της μετά το 1956 περιόδου, μέχρι το 1985 έχουμε σοσιαλισμό έστω με μεγάλες στρεβλώσεις και στο εξωτερικό έχουμε ανιδιοτελή αντιιμπεριαλιστική βοήθεια στους λαούς. Σ΄αυτό το θέμα είμαστε πραγματικά σε ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. Για μας στο Ρώσο εισβολέα σε Τσεχοσλοβακία και Αφγανιστάν άξιζε ο θάνατος, το ίδιο και στο Ρώσο φασίστα καταπιεστή της Πολωνίας και στήριγμα του διχτάτορα Γιαρουζέλσκι.
Ο πυρήνας της διαφωνίας μας, αν θέλεις (γιατί φυσικά δε σε εξισώνω με το Ρώσο εισβολέα, ακόμα κι αν μάλλον είσαι υπέρ των περι ων ο λόγος εισβολών), είναι το αν ισχύει η ρήση του Πρόεδρου Μάο: "Ο ρεβιζιονισμός στην εξουσία είναι η αστική τάξη στην εξουσία".
Ρεβιζιονισμός παγιωμένος και με εκκαθαρίσεις σταλινικών επαναστατών στο ΚΚΣΕ μεταξύ 1953 και 1958 (στην βάση κυρίως αλλά και στην ηγεσία π.χ. Μπέρια, Μολότοφ, Μαλένκοφ, Καγκανόβιτς, Βοροσίλοφ, Αντρέγεφ, Μπουλγκάνιν) που να έχει από κάτω σοσιαλιστικές παραγωγικές σχέσεις, αυτά μόνο η ηγεσία του ψευτοΚΚΕ μπορεί να τα λέει χωρίς ντροπή και χωρίς να την παίρνουνε με τις πέτρες...
7. Η Κίνα δεν είχε το 1971 κανένα ειδικό ιμπεριαλιστικό βάρος, όπως είχε π.χ. η προεπαναστατική Ρωσία. Ήταν μια αποικιακή, τριτοκοσμική χώρα που η αντιιμπεριαλιστική νεοδημοκρατική επανάσταση, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη του σοσιαλισμού μετά την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, την έστησε στα πόδια της και της ξανάδωσε την αξιοπρέπειά της.
Κανένας Μάο δε μετατράπηκε σε ρεβιζιονιστή, και φυσικά η πολιτική η βασισμένη στους Τρεις Κόσμους δεν ήταν ιμπεριαλιστική ούτε και τυχοδιωκτική (άλλο αν στην εφαρμογή της μπορούμε να κάνουμε κριτική σε τακτικούς χειρισμούς)...
Η ανατροπή στην Κίνα, που συντελέστηκε μεταξύ Δεκέμβρη του 1978 (3η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ που εξέλεξε το 11ο Συνέδριο του ΚΚΚ) και Φλεβάρη του 1980 (εκκαθάριση της Μικρής Συμμορίας των 4, δηλ. Βου Ντε, Τζι Ντενγκ Κουί, Βανγκ Ντονγκ Ξινγκ, Τσεν Σι Λιαν) και τελικά και του Χούα Κούο Φενγκ, που παρέμεινε διακοσμητικός, συντελέστηκε παρέα με την εγκατάλειψη της Θεωρίας των Τριών Κόσμων.
Και δεν είναι τυχαίο πως το πέρασμα της Κίνας από το ρεβιζινισμό στο σοσιαλφασισμό και το σοσιαλιμπεριαλισμό (1989 - μετά την Τιεν Αν Μεν) συνέπεσε με την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Ρώσους σοσιαλιμπεριαλιστές (Γκορμπατσόφ - επίσκεψη στο Πεκίνο Μάης του '89)...
Η ΛΔ της Κίνας μόλις το 1971 έγινε δεχτή στον ΟΗΕ, ενώ ουδέποτε επιδίωξε την ηγεμονία, ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε μέσα από άνισες ανταλλαγές τους λαούς, ουδέποτε στάθηκε ανειλικρινής και επεκτατική στην εξωτερική της πολιτική.
Αυτό θα το δεις αν διαβάσεις, στα δεκάδες βιβλία που κυκλοφορούνε για τον Τσε Γκεβάρα, τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στην ΛΔ της Κίνας το 1963 εκ μέρους της τότε επαναστατικής αντιιμπεριαλιστικής Κούβας, από τις συναντήσεις του με το Μάο Τσε Τουνγκ και τον Τσου Ενλάι κλπ. σε σχέση με τις αντίστοιχες επισκέψεις του στην ΕΣΣΔ και στην Α. Ευρώπη... (Το λέω γιατί ο Τσε, παρά τις διαφωνίες που έχω με το βολονταρισμό και τον αριστερισμό του, δεν αμφισβητείται ως προς την ηθική του και το φλογερό πάθος του για τη δικαιοσύνη και την αντιιμπεριαλιστική επανάσταση στον Τρίτο Κόσμο)...
-Βάζεις πολλά και θα επανέλθω, αλλά επιγραμματικά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξε μια ματιά στο βιβλίο του αναθεωρητή Μανταίου για τον Ζαχαριάδη, το οποίο όμως περιέχει το αρχείο με τις επιστολές που κληρονόμησε ο γιός του. Εκεί λέει και γιατί τελικά (παρότι είχε πρόβλημα στην ΣΕ) δεν θέλησε να πάει στην Κίνα, θα δεις και πως μιλάει για τον Τσου Εν Λάι ("που έκΑΝΕ 600 προειδοποιήσεις στους αμερικάνους), και θα δεις και την τελευταία του επιστολή που εν έτη 1973 λέει πως θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την τότς ηγεσία (σ.σ.Φλωράκης) "να ξαναστήσει στα πόδια του το ηρωικό ΚΚΕ". Μάλλον από τις απόψεις του αρχηγού απέχεις πολύ.
Για τα υπόλοιπα τα ξαναλέμε...
Φίλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γράμμα με το οποίο ζητάει να πάει στην Κίνα βρίσκεται επίσης στο βιβλίο του Πέτρου Ανταίου (και όχι Μανταίου) - Σταύρου Γιαννικόπουλου "Ν. Ζαχαριάδης - Θύτης και Θύμα". Ο Ανταίος ήταν παλιό στέλεχος της ΕΠΟΝ, στην "7η Ολομέλεια" του 1957 έβριζε κατάμουτρα το Ζαχαριάδη και ζητούσε να δικαστεί από ποινικό δικαστήριο(!) επιεδή είπε πως έχει διαφορές αρχών με σοβιετικούς καθοδηγητές και μεταξύ αυτών με το Χρουστσόφ. Ο ίδιος ήταν στέλεχος του "Κ"Κεσωτερικού μετέπειτα και όλο το βιβλίο του είναι διαποτισμένο από τη δεξιά ρεβιζιονιστική απολογητική σοσιαλδημοκρατικού τύπου, που βγάζει το Ζαχαριάδη ένα δογματικό αριστεριστή...
Αυτή η σοσιαλδημοκρατικίζουσα, αντεπαναστατική κριτική τύπου "Κ"Κεσ. στο Ζαχαριάδη είναι πολύ λιγότερο επιζήμια από τη σημερινή θέση του ψευτοΚΚΕ για το Νίκο. Κι εδώ με συγχωρείς, αλλά θες και προσωπικά "πρόγκιγμα".
Δηλαδή, ρε φίλε, στείλανε τα ξένα "αφεντικά", με τη συνέργεια των Τσολάκηδων και ΣΙΑ του κόμματός σου τον αητό κι επαναστάτη τριτοδιεθνιστή στους πάγους, με λειψά μέσα και με στόχο να του διαλύσουνε την υγεία (το βιβλίο του Ανταίου δίνει ανατριχιαστικές αποδείξεις για το τι του κάνανε), τον τσακίσανε αναγκάζοντάς τον να κάνει δέκα απεργίες πείνας μέσα σε 8 χρόνια, του κλέβανε τα χαρτιά που έγραφε, του κλέβανε την αλληλογραφία, τον παρακολουθούσανε με καγκεμπίτη απόξω απ' το καλύβι του, κι αντί να απολογείσαι έστω σαν πολιτικός απόγονος των φλωρακο-καλούδηδων, υφαντήδων, μαυρομμάτηδων και γκρόζων, μας λες ότι ο τσακισμένος αλλά ΟΡΘΙΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ του ΚΚΕ σας αγάπαγε και σας και τα φασισταριά τους "υπερκαθοδηγητές" σας τύπου Σουσλόφ;;
Και τότε ρε φίλε, γιατί δεν τον βγάλαν από τους πάγους να δηλώσει στα ΜΜΕ όλου του πλανήτη ότι οι παλιοί του σύντροφοι στην ΕΕ της Γ΄Διεθνούς Μάο και Τσου ήταν οπορτουνιστές κι ο Μπρέζνιεφ "προλετάριος διεθνιστής";; Γιατί τον σκοτώσανε ένα χρόνο πριν πέσει η χούντα; Γιατί μα γιατί ο προδότης και θλιβερό ανδρείκελο Φλωράκης στο ψευτοβιβλίο του με το Θεοχαράτο πάει να τονε βγάλει "ψυχικά διαταραγμένο" εν έτι 2001;; Δε ντρέπονται καθόλου πια οι καθοδηγητές με αυτά που σου σερβίρουνε; Πιστεύεις και συ ότι οι μαϊληδες είναι οι γνήσοι πολιτικοί απόγονοι του τριτοδιεθνιστή αητού Ζαχαριάδη; Αν είναι δυνατό...
Και κάτι άλλο: πρώτον, ό,τι έχει εμφανίζεται σα γραφτό του Ζαχαριάδη από το Μάη του '62 που τον πήγανε παράνομα στους πάγους και μετά, ελέγχεται για την γνησιότητά του, αφού η ηγεσία του ψευτοΚΚΕ καθώς και οι καγκεμπίτες προβαίνανε σε πολλαπλές κατασχέσεις. Συν τοις άλλοις, εκεί δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί απρόσκοπτα τη μαρξιστική φιλολογία π.χ. έτσι κι αλλιώς στην ΕΣΣΔ δεν εκδόθηκαν τα γράμματα του ΚΚ Κίνας, σε αντίθεση με την Κίνα που δημοσίεψε όλα τα υλικά της αντιπαράθεσης με το "Κ"ΚΣΕ. Αλλά ακόμα κι αν ο Ζαχαριάδης δεν πέρασε στο μαοϊσμό (που ΔΕΝ μπορούμε να το εξακριβώσουμε με αδιάσειστα στοιχεία), και μόνο η αταλάντευτη στάση του απέναντι στο σοσιαλφασισμό, ρώσικο κι ελληνικό, στάση αρχών ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ και δείγμα παγκόσμιου ΧΑΡΑΧΤΗΡΑ, θα φωτίζει το δρόμο για τους επαναστάτες των νέων εποχών που έρχονται. Το γεγονός ότι για να μην τον αντιμετωπίσουν αναγκάστηκαν να τον σκοτώσουν κάτι πρέπει να σου λέει...
-Σωστή η διώρθωση για το όνομα του συγγραφέα που έγραψα λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Το ότι επικαλούμαι στοιχεία από το βιβλίο, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ταυτίζομαι πολιτικά με τους συγγραφείς του.
-Μια και το έχεις το βιβλίο ρίξε μια ματιά στην σελίδα 516 τι λέει ο Ν.Ζαχαριάδης για τον Μάο:
"...-Κίνα. Ο Μάο μας κάνει την πιο μεγάλη ζημιά που μπορεί κανείς να φανταστεί. Για την Σοβιετική Ενωση σαν κράτος και για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στο σύνολο του το κινέζικο είναι σήμερα το υπ. αριθμό 1 πρόβλημα, όχι γιατί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έπαψε νά'ναι ο κύριος πολιτικός στρατηγικός αντίπαλος... έτσι ο κινέζικος παράγοντας, που ξετυλίγεται ενάντια μας, πρέπει να φέρει μια πιο επιφυλλακτική διατύπωση ότι ο συσχετισμός σε διεθνή κλίμακα αλλάζει συνεχώς προς όφελος μας...",
και στην σελ.500 στο πάνω μερος με ημ. 28 Ιούλη 1973:
"...με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ νάχω.
Απόλη μου την ψυχή εύχομαι σ'αυτούς που φορτώθηκαν το πολύ δύσκολο έργο να ξαναστήσουν το ΚΚέδικο στα πόδια του να πετύχουν απόλυτα,ολοκληρωτικά..."
Και μην μου πείς πως αυτά τα γράμματα τα έφτιαξαν οι μυστικές υπηρεσίες του ...Γκορμπατσώφ (τότε βρέθηκαν) για να δυσφημήσουν τον Μάο (λες και τους ενδιέφερε).
Κατά τα λοιπά, το γεγονός πως είχε αυτές τις απόψεις μετά από όλα αυτά (που όπως σωστά αναφέρεις) πέρασε στην ΣΕ, μάλλον αποδυναμώνει αρκετά το να τον επικαλείσαι πολιτικά.
-Οι δικοί σου καθοδηγητές δεν ντρέπονται να επικαλούνται τον Ζαχαριάδη όταν ο ίδιος όρθα-κοφτά έλεγε πως θεωρούσε την Κίνα του Μάο (ναι αυτή των 3 κόσμων!) το Νο.1 πρόβλημα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος;
Εκτός εάν από κει τον βγάζουν ΜαοΪκό, γιατί θεωρεί την Κίνα μεγαλύτερο πρόβλημα από τις ΕΠΑ. Αρα θα ασπάζοταν και την θεωρία που έχεις στο κεφάλι της σελίδας σου, έστω και από την ανάποδη!
-Οσο για το "κόμμα μου" που λες εσύ(πρέπει να έχεις κάνει μανεψιά γιατί δεν έχω δηλώσει μέλος κάποιου κόμματος),εγώ λέω το κόμμα του, τον Γ.Γ. του, τον θυμάται και τον τιμάει, έστω και καθυστερημένα...
Τα ξαναλέμε...
Υ.Γ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα εάν είχες την καλοσύνη να μου βρείς ένα έστω κείμενο του Ν.Ζ. που να κάνει λόγο για "σοσιαλιμπεριαλιστές" ή "σοσιαλφασίστες" όταν αναφέρεται στην ΣΕ ή το ΚΚΕ.
-Y.Γ.2
ΑπάντησηΔιαγραφή-Ο λόγος που δεν έβγαζαν τον Ζαχαριάδη να τα πει δημόσια (για την Κίνα, γιατί για την ΣΕ δημόσια τα έλεγε) ήταν πως εκτός από αυτά θα έλεγε και άλλα. Οπως για παράδειγμα θα υπερασπίζοταν τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ σε μία εποχή που κυριαρχούσε η οπορτουνιστική γραμμή της "ειρηνικής συνύπαρξης".
-Για το εάν τον σκότωσαν ή όχι, εγώ μπορώ μόνο να το υποψιαστώ, αλλά σε κάθε περίπτωση φήμη μέντιουμ η KGB δεν είχε, να ξέρει πως ένα χρόνο μετά θα έπεφτε η χούντα που τότε φάνανταζε πανίσχυρη στα μάτια όλων.
-Από ότι βλέπω από το συγκεκριμένο βιβλίο κρατάς σαν αξιόπιστο μόνο ότι σε συμφέρει.
Επειδή TRASH υπεκφεύγεις από ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στο ξαναβάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένας δε μίλησε για μαοϊκό Ζαχαριάδη με βάση κάποια ρητή του τοποθέτηση.
Σου ξαναλέω όμως: από το Μάη του 1962, όλα τα αποδιδόμενα στο Ζαχαριάδη κείμενα, γράμματα κλπ. ελέγχονται ως προς την αυθεντικότητά τους (μέχρι τότε ζούσε σχετικά λεύτερα στο Μποροβίτσι). Δεν μπορούμε με τίποτα να συναγάγουμε λοιπόν την κατατομή της πολιτικής του σκέψης από όσα κείμενα μας άφησε η KGB και η ηγεσία του ψευτοΚΚΕ να φτάσουνε σε μας, αυθεντικά ή χαλκευμένα, γιατί αυτό θά 'τανε σα να προσπαθούμε να δούμε το είδωλό μας σε χιλιοσπασμένο καθρέφτη.
Μπορούμε όμως να τη συναγάγουμε πολύ καλά από την πράξη του. Και η πράξη του ήτανε, σ' όλα τα 17 χρόνια της ήπιας ή σκληρής και βάρβαρης μετέπειτα εξορίας του, η πεισματώδικη άρνησή του να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει τους Χρουστσώφ - Μπρέζνιεφ και τους Κολιγιάννη - Φλωράκη για κομμουνιστές. Αν τους είχε αναγνωρίσει, φίλε, στο ξαναλέω, είναι απλό και δε μου φαίνεσαι καθόλου χαζός, θα είχε ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ και θα έπιανε δουλειά στο πλευρό των καθοδηγητών του ψευτοΚΚΕ ή μάλλον σαν αρχηγός τους (αφού έστεκε τρία κεφάλια πάνω σα μυαλό και συγκρότηση από τον καλύτερο από δαύτους). Αυτό δεν έγινε.
Ακόμη και η τελεφταία επίσκεψη Λουλέ στο Σοργκούτ δείχνει αν μη τι άλλο την αγριανθρωπιά και το ολοκληρωτικό σάπισμα, στα 1973, του κομματιού της καθοδήγησης του ψευτοΚΚΕ που βρισκότανε στο εξωτερικό (γιατί ένα τμήμα της "Κ"ΝΕ που βασανίστηκε κι αυτό από τη χούντα, αντικειμενικά, αν και ρεβιζιονιστικό, είχε κάποια ψήγματα αντιφασισμού και του αριστερού πνεύματος των Λαμπράκηδων). Όσα κείμενα και να αραδιάσουμε λοιπόν φίλε, και με δεδομένο ότι η KGB δεν ανοίγει το φάκελο του Ζαχαριάδη ακόμα και σήμερα ούτε για αστείο (αυτό δε σου λέει κάτι για τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ του ρώσικου καθεστώτος από το Μπρέζνιεφ στον Πούτιν κι όχι την α-συνέχεια/δήθεν ανατροπή του 1991 που προπαγανδίζουν), δυστυχώς δε μπορείς να ανατρέψεις το γεγονός ότι η αντικειμενικά ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗ στάση του Ζαχαριάδη τον τοποθετεί στο ίδιο ιστορικό ρεύμα με τον Μάο Τσε Τουνγκ, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το παράλληλο τριτοδιεθνιστικό παρελθόν και των δύο. Μάλιστα, ο Ζαχαριάδης ήταν το πρώτο στέλεχος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που από το φθινόπωρο του 1955 αναφέρθηκε σε κομματικό σώμα στον οπορτουνισμό του Χρουστσόφ (Αχτίφ Τασκένδης, που παραλίγο να φάει και το τούβλο που του πέταξε ένα φασιστάκι - ρεβιζιονιστάκι) και γι΄αυτό ήταν κι από τα πρώτα θύματα του 20ού Συνεδρίου και της αντιλενινιστικής γραμμής του.
Ο Ζαχαριάδης δεν πούλησε μέχρι την τελευταία του πνοή τον κομμουνισμό, την αταλάντευτη επαναστατική και αντιφασιστική του δράση, τη γραμμή του Λένιν - Στάλιν, το μπολσεβικισμό και τη λεβέντικη ελληνική εκδοχή του, που εκφράστηκε από το ηρωικό μας ΚΚΕ. Γι΄αυτό θα στέκει πάντα το ακριβώς αντίθετο, ο αντίποδας, το ηθικό μέτρο που θα γελοιοποιεί τους σιχαμερά υποκριτές επιγόνους των δολοφόνων του (την καθοδήγηση του "ΚΚ" εννοώ...)
Δεν υπεκφεύγω πουθενά. Εγώ μίλησα για αντι-Μαοϊκό Ζαχαριάδη (από ένα σημείο και μετά) με βάση ρητές του τοποθετήσεις, τις οποίες παράθεσα κιόλας. Εάν εσύ δεν θες να τις δεχτείς σαν αληθινές, και μάλιστα χωρίς κάποιο σοβαρό στοιχείο επ'αυτού, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης η κριτική του Ζαχαριάδη τόσο στην ΕΣΣΔ όσο και στην ηγεσία του ΚΚΕ κινήτω σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο από την δικιά σου ή του Μάο.
Μάλλον θέλεις να ξεχνάς πως ο Ν.Ζ. μπορεί να είχε προβλήματα με πρόσωπα και πολιτικές, και να έκανε το χρέος του ασκώντας ανελέητη κριτική, αλλά ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του ένας πραγματικός ΚουΚουές, που ποτέ δεν στρέφοταν ενάντια στο κόμμα του-σε πρόσωπα και πολιτικές ναι! στο κόμμα ως τέτοιο όχι!-
Ακόμη ήταν μέλος των μπολσεβίκων και τα ίδια ισχύουν και για την σχέση που είχε με την δεύτερη πατρίδα του.
Για του λόγου το αληθές δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει κάποιο άλλο κόμμα για να ηγηθεί ο ίδιος. Λες να ήταν τρελλός να θέλει να ηγηθεί μιας "σοσιαλφασιστικής" όπως την αποκαλείς εσύ οργάνωσης;
Τρας, είτε δεν καταλαβαίνεις είτε δε θες το πιθανότερο να καταλάβεις. Πρώτο, δεν είπα ότι ο Ζαχαριάδης ήταν μαοϊκός. Ήταν τριτοδιεθνιστής, επαναστάτης κομμουνιστής, λενινιστής - σταλινικός. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τους καθοδηγητές του "Κ"ΚΣΕ και του ψευτοΚΚΕ από το 1956 και δώθε. Δεν είναι ανάγκη να του κοτσάρω την ταμπέλα του μαοϊκού για να τον θεωρώ τεράστιο επαναστάτη και πολιτικό σύμβολο για το νέο κομμουνιστικό κίνημα που θα γεννηθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπήρχε μετά το 1958 κανένα "κόμμα του". Δε με απασχολεί αν αρνείσαι να το δεχτείς, αλλά μετά και τη διάλυση των παράνομων οργανώσεων στην Ελλάδα και τη διαγραφή το Μάη του 1957 όλων όσων διαφωνούσαν με την 6η Ολομέλεια, δεν υπάρχει πια ΚΚΕ. Σαν ΚΚΕ μπορεί να θεωρηθεί μονάχα η οργάνωση του "Γραφείου των 9" που καθοδηγάνε τα ζαχαριαδικά μέλη του παλιού ΚΚΕ στις ανατολικές χώρες. Ποιο κόμμα του λοιπόν;;
Και τέλος, ξανά μανά γιατί η επανάληψη μπορεί να σε βοηθήσει: ένας άνθρωπος που είτε τον σκότωσαν οι καγκεμπίτες δολοφόνοι (κατά 99%) είτε αυτοκτόνησε σαν έσχατη καταγγελία της αγριανθρωπιάς του σοσιαλφασισμού, δε μπορεί και δε γίνεται να θεωρεί το πραχτορείο του Φλωράκη κομμουνιστικό κόμμα ούτε τους σοβιετικούς καθοδηγητές - βασανιστές του κομμουνιστές. Δεν κολλάνε αυτά τα πράγματα, δεν έχουνε λογική, μόνο οι κνίτες και οι φιλοκνίτες τα λέτε ρε συ τρας. Φυσικά και ο Νίκος ήταν πραγματικός ΚουΚουές...Γι΄αυτό τον σκότωσαν αυτοί που σκότωσαν και το ΚΚΕ και τους οποίους επιμένεις να υπερασπίζεσαι έμμεσα σε τούτη δω τη συζήτηση...
Δεν είναι πως αρνούμαι να το πραδεχτώ εγώ ("Δεν υπήρχε μετά το 1958 κανένα "κόμμα του". Δε με απασχολεί αν αρνείσαι να το δεχτείς, αλλά μετά και τη διάλυση των παράνομων οργανώσεων στην Ελλάδα και τη διαγραφή το Μάη του 1957 όλων όσων διαφωνούσαν με την 6η Ολομέλεια, δεν υπάρχει πια ΚΚΕ. Σαν ΚΚΕ μπορεί να θεωρηθεί μονάχα η οργάνωση του "Γραφείου των 9" που καθοδηγάνε τα ζαχαριαδικά μέλη του παλιού ΚΚΕ στις ανατολικές χώρες. Ποιο κόμμα του λοιπόν;;"), το πρόβλημα σου είναι ως δεν το παραδέχεται ο ΙΔΙΟΣ ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανάμανά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τότε ρε αδερφέ γιατί το '56 - '65 που πηγαίνανε και το βλέπανε ο Τουλούδης, ο Παπαϊωάννου, οι ραφτικοί (μαοϊκή ομάδα που τά 'σπασε μετά με το Γραφείο των 9 που ήταν κάπως κεντριστικό, ας το πούμε οι πρώτοι "οακκίτες" στη γραμμή - Κώστας Ράφτης - Νεμέρτσικας, Νίκος Κιτσικόπουλος, Κώστας Κυριάννης - Λακαρέας κλπ. - τους "λιώσανε" στην εξορία και στα ψυχιατρεία οι σαδιστές μπρεζνιεφικοί φασίστες ), γιατί λέω δε τους έλεγε ο Νίκος τι είναι αυτά που κάνετε ρε, επιστρέψτε στο Κόμμα, αυτό είναι το κόμμα, εσείς είστε φραξιονιστές κλπ.
Δηλαδή εσύ θεωρείς ότι έστω από γινάτι κι από αξιοπρέπεια, ο τύπος αυτός, ο άνθρωπος που οι 4 μεγαλύτεροι ιμπεριαλισμοί του πλανήτη και η ελληνική αντίδραση τον κυνηγάγανε σε όλη του τη ζωή, δεν ήτανε με τους 5000 της Τασκένδης και τους μισούς και πάνω κομμουνιστές του παλιού ΚΚΕ των άλλων ανατολικών χωρών, όπως και με τους Αη Στρατιώτες στην Ελλάδα και γενικά τέλος πάντων με τους σταλινικούς, επαναστάτες κομμουνιστές, αλλά ήταν με τους 1500 της αντιδραστικής μειοψηφίας της Τασκένδης, με τους δεξιούς ρεβιζιονιστές και σοσιαλφασίστες, με τους Τσολάκηδες που του κλέβανε τα γραφτά και (νομίζανε τα σκουλήκια ότι) τον ταπεινώνανε...
Θα μας τρελλάνεις ρε TRASH, μα το θεό των χριστιανών φίλων... Ακόμη κι αν το γράμμα που λέει γι΄αυτούς που ανέλαβαν να ξαναστήσουνε το ΚΚΕ κλπ. ήταν αλήθεια, ποιος σου λέει ότι εννοούσε τους φασίστες κι όχι τους "ζαχαριαδικούς", που τότε ακόμη διατηρούσαν τις οργανώσεις τους (οι περισσότεροι απ'όσους είχαν μείνει σε αυτές συγχωνευτήκανε με την ΟΜΛΕ στα 1974-1976). Η μαοϊστική "Αναγέννηση" των Χοτζέα - Ιορδανίδη είχε πάει παράνομα και στις ανατολικές χώρες επίσης από το 1965 κλπ.
TRASH, δεν είσαι κνίτης δεν είσαι κνίτης αλλά έχεις φαγωθεί να βγάλεις κνίτη το μεγαλύτερο επαναστάτη που έβγαλε τούτος ο τόπος... Ε, αυτό δε γίνεται, πώς να το κάνουμε δηλαδή...1+1 δεν κάνουν 4...
Τα γεγονότα που αναφέρει το ΚΜ σχετικά με την πορεία του μεγάλου μπολσεβίκου Νίκου Ζαχαριάδη είναι γνωστά στον ελληνικό λαό, όπως γνωστή είναι-εδώ και 20 χρόνια περίπου- και η εξόντωσή του απ'τους σοβιετικούς (κλίκα Μπρέζνιεφ) και έλληνες ρεβιζιονιστές-σοσιαλφασίστες(κλίκα Κολιγιάννη-Φλωράκη κλπ.), με τους τελευταίους να αποτελούν ουσιαστικά τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της δολοφονίας, όπως αποκάλυψε σε βιβλίο του λίγο πριν πεθάνει μια παλιοκαραβάνα του ρεβιζιονισμού-σοσιαλφασισμού, ο Ν.Κεπέσης. Επειδή όμως εμφανίζεται απ'το ΚΜ σαν αντίβαρο στο ψευτοΚΚΕ η ΟΜΛΕ, θα επιθυμούσα να ρωτήσω κάτι. Μήπως μπορεί να μας πει τη γνώμη του το ΚΜ για την μπροσούρα "θέσεις της ΟΜΛΕ για τα 56 χρόνια του ΚΚΕ" όπου ο Ζαχαριάδης παρουσιαζόταν σαν ένας αναθεωρητής του αισχίστου είδους, που έχασε σε έναν φραξιονιστικό αγώνα από τους άλλους αναθεωρητές και αναπαραγόταν μάλιστα, με καλυμμένο (και γι' αυτό πολύ πιο πρόστυχο) τρόπο, η γνωστή κατηγορία των Βαφειάδη-Παρτσαλίδη, ότι ο Ζαχαριάδης ήταν πράκτορας των Αγγλων?? Η άποψη αυτή παρουσιαζόταν σαν απόσταγμα μ-λ ανάλυσης -στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, τότε που η μεγάλη μάζα των πολιτικών προσφύγων, ιδιαίτερα αυτών από την Τασκένδη, δεν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα - και επρόκειτο για άποψη που διαδιδόταν ακριβώς απ'την μεγαλύτερη τότε Οργάνωση του λεγόμενου "αντιρεβιζιονιστικού χώρου", την ΟΜΛΕ (πρόκειται για την Οργάνωση από τη διάσπαση της οποίας ξεπήδησαν το "ΚΚΕ(μ-λ" και το "Μ-Λ ΚΚΕ"). Παράλληλα με την άποψη του ΚΜ για την προαναφερθείσα ανάλυση της ...αντιρεβιζιονιστικής ΟΜΛΕ(η "αιχμή"αφορά πάντα την ηγεσία), θα μας ενδιέφερε η γνώμη του ΚΜ για το άρθρο(Σεπτέμβρης 1969) του "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ"-οργάνου του ΚΚΕΜ-Λ(ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ) με τίτλο "ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ"(!!), άρθρο στο οποίο καταγγέλονταν ο Νίκος Ζαχαριάδης ότι με γράμμα του χτύπησε τη ΛΔ Κίνας (για τέτοια πολιτική διορατικότητα των "ΟΜΛΕτζήδων" της προσφυγιάς μιλάμε...), αποστάτησε και προσχώρησε στο στρατόπεδο του χρουστσιοφικού ρεβιζιονισμού και... εθεάθη να κυκλοφορεί ελεύθερος στη Μόσχα(!!!) [Το άγνωστο -στο πλατύ κοινό των αγωνιστών- αυτό ντοκουμέντο μού το έδωσε παλιός αγωνιστής και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου αγωνιστή]. Αξίζει να υπογραμμιστεί πιστεύω πως μετά την συκοφαντική αυτή εκστρατεία εναντίον του επαναστάτη Ν.Ζαχαριάδη απ'τη μεριά του "μ-λ" της πολιτικής προσφυγιάς που ακολουθούσε αντικειμενικά αναθεωρητική γραμμή με ολίγες ..αντιχρουστσιοφικές πινελιές, πολλοί επαναστάτες κομμουνιστές όπως ο Ηλ. Σοφιανός διχώρισαν και πολιτικο-ιδεολογικά αλλά και οργανωτικά τη θέση τους και κατήγγειλαν το "μ-λ"(ομάδα Π. Δανιηλίδη κλπ.)σαν "πραχτορείο του χρουστσιοφικού ρεβιζιονισμού". Αυτά προς το παρόν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάτι ακόμη να συμπληρώσω. Η πορεία και ιδεολογικοπολιτική γραμμή της ΟΜΛΕ και του "μ-λ" κινήματος στις χώρες της πολιτικής προσφυγιάς ήταν παράλληλες, αναφέρεται σ'αυτό το ιστολόγιο. Αυτό είναι σωστό και απόλυτα αληθές και το έχω διασταυρώσει κι εγώ σε δεκάδες συζητήσεις με παλιούς αγωνιστές-πρώην πολ. πρόσφυγες, ζαχαριαδικούς εννοείται. Αυτό εξηγεί πολλά επομένως-μεταξύ των οποίων τον κοινό αντιζαχαριαδισμό τους (βλ. "αναγέννηση"-ΟΜΛΕ, "θέσεις της ΟΜΛΕ για τα 56χρονα του ΚΚΕ" και "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ"- όργανο του ΚΚΕΜ-Λ στις χώρες της πολιτικής προσφυγιάς). Εξηγεί επίσης και τα αίτια που δεν δόθηκε συνεπής πραχτική απάντηση στη χρουστσιοφική κλίκα και τους έλληνες ρεβιζιονιστές. Τους λόγους τους εξήγησα εκτενώς στην προηγούμενη τοποθέτησή μου και δεν υπάρχει λόγος επανάληψης. Πιστεύω πως δε θα υπάρξει διαφωνία σ'αυτό μιας και το ιστολόγιο αυτό θεωρεί το Νίκο Ζαχαριάδη μπολσεβίκο-γνήσιο αντιρεβιζιονιστή. Επομένως όποιος χτυπά ή χτύπησε στο παρελθόν το Νίκο Ζαχαριάδη και την πολιτική του γραμμή είναι τουλάχιστον ασυνεπής πολιτικά-ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός. Επομένως όσον αφορά τον πολιτικό προσδιορισμό της ΟΜΛΕ(πολλώ δε μάλλον όταν έχει κανείς ρίζες σ αυτή, έστω εν μέρει) , δε χωρούν μισόλογα και μεσοβέζικες εκτιμήσεις. Πολύ περισσότερο όταν δηλώνει κανείς γνήσιος ζαχαριαδικός και γνωρίζει όλη εκείνη την αντιζαχαριαδική φιλολογία-πολιτική γραμμή-οργανωτική πολιτική της ΟΜΛΕ και τις συνακόλουθες παρενέργειες αυτής της πολιτικής γραμμής στο διαχρονικό - και ιδιαίτερα επιταχτικό στις μέρες μας- στόχο του ξαναστησίματος του αληθινού κουκουέδικου φλάμπουρου στη χώρα μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο πράγματα ενώθηκαν κι έδωσαν αυτό το όντως εκτρωματικό αντιζαχαριαδικό αποτέλεσμα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ο οπορτουνισμός μεγάλου τμήματος των ηγετικών στελεχών της ΟΜΛΕ και του ΚΚΕ(μ-λ), που ήταν πολιτικό παιδί του λικβινταρισμού - τροτσκισμού μες στο ΚΚΕ της δεκαετίας του ΄20 και ο οποίος από την κριτική του ΚΚΚ στο "Κ"ΚΣΕ πήρε μονάχα την "σκληρή αντικαπιταλιστική" πλευρά, ουσιαστικά δηλαδή τη διαστρέβλωσε νεοτροτσκιστικά. Δείγμα αυτής της νεοτροτσκιστικής παρέκκλισης ήταν και ο οργανωτικός σεχταρισμός και η άγονη θεωρητικολογία χωρίς παραγωγή νέων θέσεων και ο αριστερισμός στην πολιτική γραμμή και η αδυναμία διάκρισης της επανάστασης από τον οπορτουνισμό στο ζήτημα Ζαχαριάδη.
2. Η ευπιστία των μαρξιστών - λενινιστών στα χαλκευμένα από την ΚαΓκεΜπε "γράμματα" του Ζαχαριάδη, όπου τους καλεί να "καταδικάσουν το Μάο Τσε Τουνγκ και το μαοτσετουνγκισμό" κλπ. Πράγματι, και αν ακόμα ο Νίκος καλούσε σε κάτι τέτοιο, φυσικά και οι μ-λ δεν θα έπρεπε να τον ακολουθήσουν. Έλα όμως που όταν οι σοσιαλφασίστες έχουν αποκλεισμένο με τέτοια πρωτόγνωρα μέτρα τον αρχηγό σου, δεν του ρίχνεις ανάθεμα αλλά κοιτάς να μάθεις αν όντως είπε ό,τι σου είπαν ότι είπε, προσπαθείς να κάνεις ζύμωση και δεν βρίζεις χυδαία τον επαναστάτη που λιώνει στους πάγους!
Δεν παίρνω κεντριστική θέση για την ΟΜΛΕ ούτε υπεκφεύγω και ελπίζω να μην είσαι ο γνωστός με τα στιχάκια, αν και γράφεις πολύ σοβαρά οπότε ελπίζω ότι δεν είσαι. Λέω απλώς: μέχρι το 1976, όλες οι μ-λ οργανώσεις λίγο έως πολύ ανήκαν στο ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ στρατόπεδο. Ζυμώνανε ότι η ΕΣΣΔ είναι καπιταλιστική χώρα, ότι το ψευτοΚΚΕ και το "Κ"Κεσ. δεν είναι κομμουνιστικά κόμματα, και καλούσαν σε επανίδρυση του ΚΚΕ σε σταλινική - μαοϊστική βάση, δέχονταν το πεντακέφαλο. Αντικειμενικά τα μέλη όλων των μ-λ οργανώσεων ήταν μεταξύ τους όχι απλά συναγωνιστές, αλλά ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
Αυτό δεν αναιρεί το τεράστιο ζήτημα του καλυμμένου ή απροκάλυπτου αντιζαχαριαδισμού της καθοδήγησης της ΟΜΛΕ. Ασφαλώς και είχαν δίκιο όσοι σύντροφοι του παλιού ΚΚΕ τους βάλανε χέρι και τους χτύπησαν για τον αντιζαχαριαδισμό τους, αν και πέσανε κι αυτοί στο άλλο λάθος, γίνανε αντιμαοϊκοί, οπότε υποτάχτηκαν από άλλο δρόμο στο σοσιαλφασισμό.
Καταρχάς, δεν έχω καμία σχέση ούτε με "στίχους" ούτε με "στιχάκια", διανύω μόλις τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής μου, πιστευω ακράδαντα στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού-λενινισμού, δε θεωρώ πως υπάρχει επαναστατική οργάνωση του προλεταριάτου σήμερα στη χώρα (εξ ου και ανένταχτος) και είναι μία απ'τις ελάχιστες φορές που παρεμβαίνω σε "ιντερνετικό διάλογο"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές παρατηρήσεις τώρα σ'αυτά που μόλις διάβασα
1.Πολύ ήπιοι στις εκτιμήσεις "είμαστε", βλέπω. Για σιγά, δηλαδή. Εδώ δε μιλάμε για ..."αδυναμία διάκρισης της επανάστασης από τον οπορτουνισμό στο ζήτημα Ζαχαριάδη." Μιλάμε για μια χυδαία συκοφαντική αντιζαχαριαδική-αντικομμουνιστική επίθεση εκ μέρους της καθοδήγησης της ΟΜΛΕ και του ΚΚΕΜ-Λ (στην πολιτική προσφυγιά). Ή μήπως δεν είναι ασύλληπτη χυδαιότητα να ισχυρίζεσαι και να διαδίδεις στους κόλπους των επαναστατών πολιτικών προσφύγων ότι" ο Ζαχαριάδης αποστάτησε, έγινε χρουστσιοφικός και κυκλοφορεί ελεύθερος στη Μόσχα" ???(βλ. "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ"-όργανο του ΚΚΕΜ-Λ (Λαικές Δημοκρατίες), ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1969) Ή μήπως είναι κάτι λιγότερο από χυδαία συκοφαντική επινόηση οι "εκτιμήσεις" της καθοδήγησης της ΟΜΛΕ που παρουσίαζε- στις "θέσεις της για τα 56χρονα του ΚΚΕ"- το Ν.Ζαχαριάδη ως έναν αναθεωρητή του αισχίστου είδους που έχασε την καρέκλα σε μια χωρίς αρχές φραξιονιστική πάλη με άλλους φραξιονιστές-αναθεωρητές??
2. Η πολεμική αυτή είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα και καλό είναι να λείπουν συναισθηματικές προσεγγίσεις του στυλ "όλοι μαζί ήμασταν". Διότι και αυτό από ένα σημείο και μετά συνιστά ανακρίβεια. Οταν η καθοδήγηση Π. Δανιηλίδη κ.ά. του ΚΚΕΜ-Λ στις χώρες της πολιτικής προσφυγιάς εξαπέλυσε αυτή τη χυδαία αντικομμουνιστική-αντιζαχαριαδική επίθεση, οργανώσεις επαναστατών πολ.προσφύγων όπως αυτή της Τσεχοσλοβακίας μ'επικεφαλής τον σ. Ηλ. Σοφιανό αντιτάχτηκαν, χαρακτήρισαν την καθοδήγηση του "μ-λ"(πολιτικής προσφυγιάς) ως "πραχτορείο του αντεπαναστατικού χρουστσιοφικού ρεβιζιονισμού" και διαχωρίστηκαν πλήρως. Αλλά και στην Ελλάδα υπήρξαν φωνές και αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική γραμμή της "Αναγέννησης"- ΟΜΛΕ - αντιδράσεις που αργότερα μεταπολιτευτικά διαχώρισαν κάθετα τη θέση τους απ'την ΟΜΛΕ και μορφοποιήθηκαν ακόμη και σε πολιτικές οργανώσεις. Βλέποντας δηλαδή πως η ασυνεπής αντιζαχαριαδική πολιτική γραμμή και η αντίστοιχη οργανωτική πολιτική Οργανώσεων που αυτοπροβλήθηκαν ως "αντιρεβιζιονιστικές", μόνο το στόχο της ανασυγκρότησης του επαναστατικού κινήματος δεν εξυπηρετούσε. Γι αυτό υπήρξε και αυτή η διαφοροποίηση αυτών των επαναστατών συντρόφων τόσο στις χώρες της πολιτικής προσφυγιάς όσο κι εδώ στην Ελλάδα. Επομένως η πολεμική που κάνω στο λεγόμενο "αντιρεβιζιονιστικό" ή Μ-Λ χώρο (ΟΜΛΕ κλπ.) είναι ταυτόσημη ουσιαστικά με την πολεμική που έχει γίνει από επαναστάτες κομμουνιστές εδώ και δεκαετίες.
(συνεχεια)3. Απ΄την ΟΜΛΕ δε γεννήθηκε μόνο ένα "ΚΚΕ(μ-λ)" αλλά γεννήθηκε κι ένα "Μ-ΛΚΚΕ" που μία τάση του ενώθηκε με το "ΕΚΚΕ" και απ'την ένωση αυτή προέκυψε μία άλλη οργάνωση, αυτή της οποίας οι θέσεις προβάλλονται δεόντως σάυτό το ιστολόγιο και μαγκιά της. Γι αυτό και μίλησα για "ρίζες" που φτάνουν μέχρι την ΟΜΛΕ. Αλλά απάντηση στο ερώτημα, που έθεσα έμμεσα πλην σαφώς, δεν πήρα. Το ερώτημα ήταν ωστόσο συγκεκριμένο και σαφές. Θα επιθυμούσα να ακούσω συγκεκριμένη γνώμη απ'το ΚΜ για το συγκεκριμένο περιεχόμενο της συγκεκριμένης μπροσούρας "Θέσεις της ΟΜΛΕ για τα 56 χρόνια του ΚΚΕ". Γνώμη συγκεκριμένη χωρίς υπεκφυγές και διφορούμενα όπως π.χ. περί διαφόρων ...ΚΚΕ(μ-λ)-πολιτικών απογόνων του λικβινταρισμού και περί ...καλυμμένου ή ακάλυπτου αντιζαχαριαδισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφή4. Ο ισχυρισμός περί "ευπιστίας των μαρξιστών-λενινιστών στα χαλκευμένα γράμματα του Ν.Ζαχαριάδη απ την KGB" είναι ανυπόστατος και ολωσδιόλου ανακριβής. Ευπιστία (είτε από επιπολαιότητα-ανοησία, είτε από συνειδητή επιλογή δεν έχει σημασία μιας και αντικειμενικά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα) στα χαλκευμένα γράμματα μπορεί να επέδειξαν οι ηγεσίες "αντιρεβιζιονιστικών" οργανώσεων τύπου ΟΚΜΛΕ-ΚΚΕΜ-Λ(πολιτική προσφυγιά) και η κεντριστική ομάδα των "Τουλουδικών" της Τασκένδης. Όχι όμως και η μεγάλη πλειοψηφία των επαναστατών πολιτικών προσφύγων ή των πραγματικών κομμουνιστών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ..αντιρεβιζιονιστικής συγκέντρωσης που συγκλήθηκε στην Τασκένδη με σκοπό να καταδικάσει το Ζαχαριάδη για το φερόμενο ως γράμμα του με το οποίο καταδίκαζε τάχαμου το Μάο και τη ΛΔ Κίνας. Τότε ένας σύντροφος σηκώθηκε και είπε "ας τον αφήσουν ελεύθερο το Ζαχαριάδη να έρθει ο ίδιος εδώ να μας πει αυτά που λένε ότι γράφει και εγώ θα είμαι απ' τους πρώτους που θα τον φτύσω. Γιατί δεν τον αφήνουν ελεύθερο όμως??" Το περιστατικό αυτό έχει γραφτεί και σε έντυπο της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το βρει και στο ίντερνετ. Ο δε σύντροφος-πρώην πολιτικός πρόσφυγας ζει στην Αθήνα κι έχω την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά. Αυτά λοιπόν για την "ευπιστία" των μαρξιστών-λενινιστών στα χαλκαευμένα απ την KGB γράμματα του Ζαχαριάδη!
5.Καταπιάστηκα με το ζήτημα Ζαχαριάδη και για την ώρα δεν επιθυμώ να μιλήσω για εκείνους που εμφανίστηκαν κληρονόμοι-υπερασπιστές της επαναστατικής παράδοσης του κινήματος( μαοισμός-Κίνα κλπ.) που καταπροδόθηκε απ' τους χρουστσιοφικούς ρεβιζιονιστές και που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν τέτοιοι. Αλλά το να ισχυρίζεται κανείς πως παλιοί αγωνιστές που μαρτύρησαν απ'τους χρουστσιοφικούς, τους μίσησαν, δεν ξαναπροσέγγισαν ποτέ το ψευτο ΚΚΕ- πως τέτοιοι αγωνιστές επειδή δεν ασπάστηκαν τη θεωρία των 3 κόσμων και δεν εντάχθηκαν άμα τω επαναπατρισμω τους στην Ελλαδα σε κάποια εξωκοινοβουλευτική γκρούπα, πως αυτοί κύλησαν στο σοσιαλφασισμό και την προδοσία συνιστά ισχυρισμό τόσο ολωσδιόλου απαράδεκτο όσο και αστείο.
στην παραγραφο 4 ηθελα να γραψω "οργανώσεων τύπου ΟΜΛΕ-ΚΚΕΜ-Λ(πολιτική προσφυγιά)" . Αντι για "ΟΜΛΕ εγραψα ΟΚΜΛΕ". Το διορθωνω προς αποφυγη τυχον παρανοησεων
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ' αρχή συγγνώμη για το θέμα με τα στιχάκια. Απλά είναι ένας... τέλος πάντων, ένας άνθρωπος με ιδιαιτερότητες που είχε μανία να γράφει δήθεν στιχουργικά σχολιάκια και είχε φάει κόλλημα με την ΟΜΛΕ και τη μη επαναστατικότητά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν απέχουμε και τόσο από άποψη γενεάς, κι εγώ επίσης είμαι οργανωτικά ανένταχτος (αν και έχεις πολύ σωστά καταλάβει προς τα πού τείνω και τι στηρίζω πολιτικά, σα μαοϊστής).
Επί της ουσίας τώρα: η τοποθέτηση της ΟΜΛΕ και του προσφυγικού ΚΚΕ (Μ-Λ), δηλαδή τόσο των Χοτζέα - Ιορδανίδη όσο και του Δανιηλίδη, για το Νίκο Ζαχαριάδη και για την περίοδο που τούτος καθοδηγούσε το ΚΚΕ είναι κεντρισμός, τροτσκιστικού - λικβινταριστικού τύπου και έπρεπε να αντιπαλεφτεί. Μάλιστα, ένα από τα στοιχεία της πλατφόρμας ίδρυσης του ΕΚΚΕ το 1970 ήταν και η αναγνώριση της επαναστατικότητας της ηγεσίας Ζαχαριάδη στο ΚΚΕ. Ζαχαριαδική ήταν και η ομάδα του Ζάχου στη χούντα, ζαχαριαδική ήταν και η ομάδα Ράφτη στην προσφυγιά (οι πρώτοι μαοϊκοί - "οακκίτες" που έβλεπαν σαν αστούς κι όχι απλά οπορτουνιστές τους Ρώσους καθοδηγητές), ζαχαριαδικός ήταν και ο Πιμπλής που τρελλάθηκε στη χούντα από τα βασανιστήρια, ζαχαριαδική νομίζω ήταν και η ΚΕΜΛ που ενώθηκε με το ΜΛΚΚΕ το 1978. Ζαχαριαδικοί επίσης ήταν και οι μετέπειτα ΟΚΜΛΕίτες, νυν "Ανασυνταξίες 18-55", οι οποίοι όμως είναι απόλυτα αντιμαοϊστές και χοτζικοί κι έχουν καταλήξει να θαυμάζουν τις εισβολές του Πούτιν.
Απλά δε μπορώ μαζί με τα νερά να πετάξω και το παιδί. Το προσφυγικό ΚΚΕ(Μ-Λ) υπέστη διώξεις για τον κολοβό έστω αντιρεβιζιονισμό του, το ίδιο και η ΟΜΛΕ από τη χούντα, ζυμώνανε τη γενική στρατηγική γραμμή του ΚΚ Κίνας, δέχονταν και ζύμωναν την πάλη ενάντια στις δύο υπερδυνάμεις. Δεν μπορώ να τους βάλω, προ 1976, στο αντεπαναστατικό στρατόπεδο μαζί με το ψευτοΚΚΕ. Ξεκάθαρο δεν είναι αυτό που λέω;; Η αντίθεσή μου με την καθοδήγηση της ΟΜΛΕ - ΠΚΕ του ΚΚΕ(Μ-Λ) προ 1976 είναι αντίθεση μες στους κόλπους του λαού και του κινήματος, όχι αντίθεση με τον εχθρό όπως είναι η αντίθεση με την ηγεσία του ψευτοΚΚΕ. Αυτό δεν αναιρεί την ίδια και σκληρότερη με σένα κριτική που κάνω στις παρεκκλίσεις των "μλ" εκείνης της εποχής. Αυτό δε με εμποδίζω να συγκινούμαι όταν πιάνω στα χέρια μου τους τόμους της "Αναγέννησης". Δε το λέω συναισθηματικά, τι να κάνουμε ρε αδερφέ, αυτοί αναλάβανε τότε να αντιπαρατεθούνε στο ρεβιζιονισμό, με τα καλά και τα στραβά τους. Δε λες καλά που τουλάχιστο μέσα από τις πάλες και τις διασπάσεις, μείνανε και κάποια αποσπάσματα και κάποιοι μεμονωμένοι αγωνιστές μες στη λαίλαπα και συζητάμε ακόμα τέτοια πράγματα και μας καίνε και μας πονάνε;; (Το "αγωνιστές" δεν πάει για τον εαυτό μου. Δεν αποδίδω παράσημα από μόνος μου στον εαυτό μου σα χαζός).
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη μανία με την ΟΜΛΕ. Ωραία, αν σου πω ότι ήταν φουλ οπορτουνιστική, αντεπαναστατική, όλα τα κακά της οικουμένης, τι θα αλλάξει;; Για το σημερινό ΚΚΕ(μ-λ) και τους Διαρρήχτες ("ΜΛΚΚΕ") έχω τη χείριστη άποψη, θεωρώ πως αποτελούν αποσπάσματα του ψευτοΚΚΕ μες στη μικροαστική διανόηση. Αυτό νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό από το τι ήταν η προ 1976 ΟΜΛΕ.
Για το θέμα "Ζαχαριάδης vs. Μάο": το δυστύχημα είναι πως οι μεν "ζαχαριαδικοί" στην προσφυγιά ουσιαστικά γίνανε είτε "αριστεροί κριτικοί" του ψευτοΚΚΕ, στηρίζοντάς το πολιτικά, βλ. Τουλούδης, είτε χοτζικοί νεοτροτσκιστές - αντιμαοϊστές (βλ. μετέπειτα ΟΚΜΛΕίτες - ανασυνταξίες 18-55), ενώ οι "μαοϊκοί" στην πλειοψηφία τους γίνανε λικβινταριστές αντιζαχαριαδικοί "απ' τ' αριστερά" και τελικά καταλήξανε στα ΚΚΕ(μ-λ), στις ΚΟΕ ή και σπίτια τους. Αυτή η εσωτερική διαμάχη κατάφαγε το μλ κίνημα, και δυστυχώς και οι δυο πλευρές κουβαλάγανε πολύ οπορτουνισμό σε ζητήματα αρχών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις, όσο κι αν νιώθω πολιτικά μιλώντας τρυφερότητα για το μλ κίνημα, στην ουσία δε το βάζω με τίποτα στο ίδιο επίπεδο με το ΚΚΕ του 1918-1956. δηλ. όταν διαβάζω ντοκουμέντα του παλιού ΚΚΕ, λέω "οι δικοί μου - φουλ 100% με αυτό που λέει", όταν διαβάζω κείμενα του μλ κινήματος των δεκαετιών '60-'80 πάντα κρατάω μια πισινή και λέω "οπ, αυτό εδώ είναι λάθος, οπορτουνισμός" κλπ. Δε μηδενίζω, αλλά αντικειμενικά το μλ κίνημα διεθνώς και εδώ τα θαλάσσωσε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε στο σβέρκο μας τις Παπαρήγες να πουλάνε μπελογιάννη, σφυροδρέπανο, μέχρι και ζαχαριάδη, κι εμάς να μας ακούει μονάχα ο στενός χώρος των μπασμένων στο μαρξισμό.
Δεν επιμένω περί της ευπιστίας. Το ξέρω ότι πολλοί δε δέχτηκαν να τα πιστέψουν. Απλά το κηνύγι από τους Ρώσους φασίστες και τις "σοσιαλιστικές" ασφάλειες στην Ανατολική Ευρώπη δυσχέραινε την πολιτική ζύμωση και πάλη, τη συζήτηση μέσα στο μλ κίνημα, και φυσικά οι σοβιετικοί ενίσχυαν την προσπάθεια απαξίωσης του Ζαχαριάδη, ενώ ταυτόχρονα και στους ζαχαριαδικούς ζύμωναν το "είδατε, το λέει κι ο αρχηγός σας, οι Κινέζοι είναι προδότες κι εμείς σοσιαλιστική χώρα". Πιστεύω πως η ΚαΓκεΜπε είχε πολύ βαθιά χωμένα τα βρωμόχερά της σ' αυτή τη διάσπαση.
Τέλος, για το περί σοσιαλφασισμού και κατρακύλας κλπ.: μη με παρεξηγάς, κι εγώ τους αγαπώ και τους εκτιμώ βαθιά τους πολιτικούς πρόσφυγες, ακόμα κι αυτούς που είναι στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ, στο ΣΥΝ και στο ψευτοΚΚΕ (πέρα από κάτι λαμόγια που κάνανε τους εργολάβους στην Τασκένδη και περνούσανε ζωή και κότα, βρίζοντας τους παλιούς συντρόφους τους - αυτοί είναι κυρίως στο ψευτοΚΚΕ). Απλά λέω ότι πολιτικά, και εκείνοι που επέμειναν να στηρίζουν το ψευτοΚΚΕ για συναισθηματικούς λόγους αλλά και οι "ανασυνταξίες" πολιτικά απορροφήθηκαν από τον μονόφθαλμο αντιαμερικανισμό, τον μικροαστικό αντικαπιταλισμό, γενικά την ευρύτερη κνίτικη πολιτική γραμμή. Αν θέλεις, είναι οι πιο δικαιολογημένοι γι΄αυτό, καθώς για τους περισσότερους, όπως πολύ σωστά μου έχει πει ένας συναγωνιστής, το ρολόι έχει σταματήσει στον Αύγουστο του '49 στο Γράμμο. Ήταν τεράστιο το άλμα που έπρεπε να κάνουν με την αλλαγή του κύριου εχθρού, και δεν τους αδικώ που δεν το μπόρεσαν.
Τα άσπρα μαλλάκια των όσων έχουν απομείνει ασπρίσανε πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι έπρεπε, με αυτά που τράβηξαν από μοναρχοφασίστες και σοσιαλφασίστες, και προσωπικά θα τους τιμάω με όλη μου τη θέρμη...
Μάλιστα. Είναι κι αυτό μια άποψη. Πολύ γενικόλογη κατά τη γνώμη μου. Διότι η κριτική μου στην ΟΜΛΕ ,πρώτον αφορά την ηγεσία της( για την οποία δεν τρέφω καμία "τρυφερότητα", μιλώντας κι εγώ πολιτικά) και όχι τους ΑηΣτρατίτες και τους άλλους πραγματικούς αγωνιστές που την ακολουθούσαν. Δεύτερο, η πολεμική μου επικεντρώνεται στην ΟΜΛΕ και όχι τα "γεννήματά" της (τα διάφορα μ-λ, ΚΟΕ κλπ.) διότι αυτή ήταν η "μήτρα" που κληροδότησε σ'αυτά τα "γεννήματα" συγκεκριμένη πολιτική γραμμή και αντίληψη που όπως πολύ συνοπτικά είπα μόνο με τον γνήσιο αντιρεβιζιονισμό δεν είχαν σχέση. Επομένως, όπως γίνεται οφθαλμοφανές νομίζω , η πολεμική μου δεν έχει να κάνει με ...απροσδιόριστες εμμονές, αλλά αφορά την πολιτική πλατφόρμα της ΟΜΛΕ(επομένως και των "γεννημάτων "της)-πολιτική πλατφόρμα που ήταν ουσιαστικά αντισταλινική-αντιζαχαριαδική και χαντάκωνε από "αντιρεβιζιονιστική" μπάντα την αναγκαιότητα ξαναχτισίματος ενός πραγματικού προλεταριακού κόμματος πάνω σε επαναστατικές μ-λ βάσεις. Και που κατά την άποψη όσων αγωνιστών την αντιπάλεψαν, μόνο "κεντριστική" δεν ήταν, αλλα συνιστούσε και στον ιδεολογικο-πολιτικό τομέα και στα οργανωτικά ζητήματα παραλλαγή του αναθεωρητισμού. "Χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν υπάρχει επαναστατικό κίνημα", έλεγε ο Λένιν. Το ότι υπέστησαν διώξεις είτε απ΄τη χούντα είτε απ τις "σοσιαλιστικές" ασφάλειες στις ρεβιζιονιστικές χώρες, το τιμώ και το σέβομαι, αλλά πολιτικά νομίζω πως πρέπει να αποφεύγονται οι συναισθηματικές προσεγγίσεις γιατί θολώνουν το τοπίο. Γιατί διώξεις ακόμα και κτηνώδη βασανιστήρια απ τη χούντα υπέστησαν και άλλοι πολλοί όπως ο παρ'ολίγον τυραννοκτόνος Παναγούλης, δημοκρατικοί οπαδοί του Κέντρου, ο Μουστακλής που τον κατάντησαν φυτό και πολλοί άλλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι αυτοί ήταν επαναστάτες κομμουνιστές. Ετσι δεν είναι?? Επιπρόσθετα διώξεις υπέστησαν και πάρα πολλοί που αργότερα έγιναν πρώτα βιολιά του ψευτοΚΚΕ, διώξεις υπέστησαν και ζαχαριαδικοί όπως ο Τουλούδης(εξορίστηκε στη Σιβηρία απ'τους χρουστσιοφικούς) που εσύ ο ίδιος ισχυρίζεσαι πως μετατράπηκε σε πολιτικό στήριγμα του ψευτοΚΚΕ, κάτι που είναι φυσικά σωστό. Οι διώξεις που υπέστη δε σε εμπόδισαν ωστόσο να τον προσδιορίσεις πολιτικά, έτσι δεν είναι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι επειδή ξεκάθαρη απάντηση (αυτοκριτικού χαρακτήρα μιας και η "ΟΑΚΚΕ" προήλθε απ το" ΕΚΚΕΜ-ΛΚΚΕ", όχι δηλαδή μόνο απ το "ΕΚΚΕ", όπως ισχυρίζεται η ίδια δηλαδή) δεν πήρα για τις "θέσεις της ΟΜΛΕ-(απ΄την οποία προέρχεται το" Μ-ΛΚΚΕ")- για τα 56 χρόνια του ΚΚΕ", θα αναφέρω ένα "άσχετο" αλλά πολύ σχετικό με όσα συζητάμε γεγονός που συνέβη πριν αρκετά χρόνια. Κάπου στις αρχές του '80 δύο πολιτικοί πρόσφυγες που είχαν μόλις επαναπατριστεί κλήθηκαν από κάποιους καθοδηγητές του "Μ-ΛΚΚΕ" να πάρουν μέρος στις πολιτικές διαδικασίες του εν λόγω φορέα. Μεταξύ άλλων τούς δόθηκε να διαβάσουν τις" θέσεις της ΟΜΛΕ για τα 56 χρόνια του ΚΚΕ", που σημειωτέον είναι απόλυτα παραδεκτές μέχρι και σήμερα απ΄τα 2" μ-λ" και την" ΚΟΕ". Οταν διάβασαν αυτό το κείμενο οι 2 παλιοί αγωνιστές ζήτησαν συνάντηση με την καθοδήγηση του "Μ-ΛΚΚΕ", και ξέρεις τι τους είπαν?? "Αν ήταν να αποδεχόμασταν αυτές τις απόψεις για την επαναστατική πολιτική Ζαχαριάδη και αυτή την πολιτική πλατφόρμα, δε χρειαζόταν να έρθουμε εδώ, πηγαίναμε και στο προδοτικό ψευτοΚΚΕ!!!", και σηκώθηκαν κι έφυγαν. Αυτή η στάση των 2 αυτών αγωνιστών νομίζω ότι τα λέει όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το "σήμερα" όσο ζαχαριαδικοί κι αν θέλουν να δηλώνουν κάποιοι ή όσο "αποκαταστάτες του Ζαχαριάδη" κι αν πλασάρονται οι δολοφόνοι του, σημασία έχει η πραχτική πολιτική δράση. Εκεί φαίνεται ο ζαχαριαδισμός δηλ. η επαναστατικότητα του καθενός. Ζαχαριαδικός δε μπορεί να γίνει ποτέ όχι μόνο ο επίγονος των δολοφόνων του που νιώθει αποτροπιασμό και σιχαμάρα στη θέα των ...σπασμένων τζαμιών μετά από μια μαχητική πορεία, αλλά ζαχαριαδικός δε μπορεί να γίνει ούτε κι εκείνος που απλά κάνει θόρυβο, καταγοητεύεται στην ιδέα της εθνικής ανεξαρτησίας και αδιαφορεί επί της ουσίας στο να καταστεί η εργατιά πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις. Kαι σ'αυτό το τελευταίο είναι ευδιάκριτη η ταύτιση (έστω ασύνειδη) με τη στάση του Περισσού αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της επαναστατικής βίας. Πώς να το κάνουμε δηλαδή?? Η εξέγερση ούτε σε ...θεωρητικά καλούπια μπαίνει, ούτε διεξάγεται με ροδοπέταλα...
ΥΓ. Οσον αφορα τους "Ανασυνταξαδες" της παλαι ποτε ΟΚΜΛΕ μερικες παρατηρησεις, μιας και αναφερθηκαν. Επικεφαλης της "κινησης για ανασυνταξη του ΚΚΕ 1918-55" κατα τη δεκαετια του '90 και μεχρι το θανατο του, ηταν καποιος Χρηστος Μπακος. Προκειται για το ιδιο ακριβως προσωπο που εξαπελυσε εναν οχετο αντιζαχαριαδικης συκοφαντιας στην πραξικοπηματικη 6η ολομελεια του '56(βλ. πρακτικα 6ης ολομελειας "εκδ. Αγγ. Σιδερατου") παρεα με αλλους ομογάλακτούς του, τη στιγμη που οι πραγματικοι ζαχαριαδικοι διωκονταν κτηνωδικα και ανηλεως απ τον χρουστσο-μπρεζνιεφικο σοσιαλφασισμο. Για τοσο πολυ ...ζαχαριαδισμο μιλαμε δηλαδη(!) Επιπροσθετα, κανενας απολυτως ζαχαριαδικος πολιτικος προσφυγας δε συμμετειχε ή συνεβαλε στη συμπηξη της ΟΚΜΛΕ-προδρόμου της "ανασυνταξης". Οι οποιοι ζαχαριαδικοι πολιτικοι προσφυγες προσεγγιστηκαν πολυ αργοτερα και με καθαρα συναισθηματικους ορους και απετελεσαν απλα το ντεκορ καποιων που εμφανιζονταν με φιλοζαχαριαδικη μασκα. Ας μην αποδιδουμε επομενως ...υπερφυσικες ιδιοτητες (εν προκειμενω πολιτικους προσφυγες-ιδρυτες) σε οποιες πολιτικες γκρουπες εμφανιστηκαν κατα καιρους με φιλοζαχαριαδικη μασκα...
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Για τη θέση που παίρνεις για την ιστορική αποτίμηση - πλατφόρμα της ΟΜΛΕ (στο βάθος και του ΠΚΕ ΚΚΕ(Μ-Λ) είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Είναι οπορτουνίστικος κεντρισμός, που αντικειμενικά, ενώ δεν ήταν τότε στο έδαφος του εχθρού, βοηθούσε τον εχθρό, και σήμερα πια, αν ζυμώνονται ακόμα όπως λες, βοηθάνε ΣΙΓΟΥΡΑ τον εχθρό. Άλλο σου είπα. Ότι την ΟΜΛΕ δεν μπορείς να την κατατάξεις στην αντεπανάσταση. Ήταν οργάνωση μέσα στο επαναστατικό γενικό στρατόπεδο, με οπορτουνιστική ηγεσία, με τη διαπάλη μέσα της να ολοκληρώνεται με τη διάσπαση του 1976 (το ίδιο ισχύει και για το αδερφό της ΚΚΕ(Μ-Λ) του Πολύδωρα Δανιηλίδη). Να ξέρεις πάντως, επειδή βάζεις και την ΟΑΚΚΕ στην κουβέντα, πως κι η ΟΑΚΚΕ είναι επίσης πολύ σκληρή στην κριτική της για τα αντιζαχαριαδικά της ΟΜΛΕ, τα οποία εν πολλοίς θεωρεί άθλιους τροτσκίστικους ακροβατισμούς και κεντρισμούς. Γι' αυτό και αναφέρεται κυρίως ιστορικά στο ΕΚΚΕ και αρκετά λιγότερο στην ΟΜΛΕ, για την ακρίβεια στο ΜΛΚΚΕ της περιόδου 1976 -1982, που ήταν ισχυρά αντισοσιαλφασιστικό - αντισοσιαλιμπεριαλιστικό. Εν ολίγοις, δεν διαφωνούμε παρά ελάχιστα ή και καθόλου (λέω για το ΚΜ και σένα).
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Ωραία τα στοιχεία σου για τους Ανασυνταξάδες, δεν τα ήξερα σε τέτοιο βάθος. Θα ήθελα μόνο να μου πεις αν την ασύνειδη ταύτιση με τον Περισσό για το θέμα της επαναστατικής βίας με τα τζάμια κλπ. που λες, την αποδίδεις στο ΚΜ ή στα "μλ". Δεν το κατάλαβα από τη διατύπωσή σου.
3. Στην εποχή του ιμπεριαλισμού και του σοσιαλιμπεριαλισμού, πολλές φορές ο υπέρμαχος της εθνικής ανεξαρτησίας και λευτεριάς είναι παρασάγγες πιο αριστερά από τον ταξικιστή της "εργατικής εξουσίας εδώ και τώρα". Σύγκρινε το ΚΚΕ του 1941-1944 με τους τροτσκιστές, ειδικά την τάση Στίνα την ίδια περίοδο, και ίσως καταλάβεις πού το πάω... (Αν θες, το συζητάμε και πιο εκτεταμένα...)
1. Σε οσα αναφερεις στο σημειο 3, δε θα διαφωνησω. Αλλωστε ο "ταξικισμος" του Στινα και των τροτσκιστων χρησιμοποιηθηκε ως προκαλυμμα μιας βαθυτατα αντιταξικης προδοτικης και στην πραγματικοτητα φιλοκατοχικης-φιλοναζιστικης γραμμης εκεινη την περιοδο. Αλλωστε ειναι γνωστα τα ανδραγαθηματα των τροτσκιστων την εποχη εκεινη που επιβραβευτηκαν με την πληρη περιθωριοποιηση και περιφρόνησή τους απ τον ελληνικο λαο που επελεξε το δρομο των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Αυτο που εννοουσα ειναι πως η ταξικη στοχευση πρεπει να παραμενει παντα ως βασικη παραμετρος-στοχευση των κομμουνιστων στις όποιες τακτικες τους συμμαχιες. Διοτι η εγκαταλειψη της ταξικης στοχευσης μπορει να εχει πολυ δυσαρεστα αποτελεσματα. Κλασικο παραδειγμα οσα συνεβησαν στον τοπο αυτο μετα το διωξιμο των ναζιφασιστων κατακτητων. Οι πολυ σωστες συμμαχιες του κομματός μας(του επαναστατικου τοτε ΚΚΕ) με μικροαστικα στρωματα, ακομη και με αστικους πολιτικους παραγοντες δυστυχως δεν οριοθετηθηκαν, κατι που ειχε ως αποτελεσμα την πιεση της αστικης ιδεολογιας στην πολιτικη του κομματος, που οδηγησε σε αντιληψεις του τυπου "δεν θα τα βγαλουμε περα με τους Αγγλους" και οδηγησε σε συνθηκολογησεις και προδοτικες συμφωνιες οπως αυτη της Βαρκιζας.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Οσον αφορα το σημερα(και πανω στο θεμα του "αντιιμπεριαλιστικου μετωπου" που συζηταμε) αναρωτιεμαι πχ. ποσο αριστερη και κομμουνιστικη μπορει να θεωρηθει η συμμετοχη του ("γενικα επαναστατικου", οπως αναφερεται στο ΚΜ) ΕΚΚΕ στην ΕΑΔΕ του παλαι ποτε "εσωτερικου" (προδρομου του σημερινου ΣΥΝ) παρεα με σαλτιμπαγκους και τυχοδιωκτες της αστικης πολιτικης οπως αυτους της ΧΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ??? Ή για να παμε πιο προσφατα ποσο αριστερη μπορει να θεωρηθει η υποστηριξη στο ("αναπτυξιακο" οπως ελεγε η ΟΑΚΚΕ)σημερινο δημαρχο πειραια που ταχατες επεσε θυμα τρομοκρατιας (ενω η ιδια η ασφαλεια εχει ανακοινωσει εδω και καιρο πως η συνδεσμολογια των εκρηκτικων με τα οποια χτυπηθηκε παραπεμπει σε μαφιοζικα κυκλωματα!!!) και τσεπωσε παραδακι ως τετοιο θυμα τρομοκρατιας?? Αναφορικα με τον "αναπτυξιασμο" του μια ματια στα τεκταινομενα του δημου πειραια αρκει για να διαπιστωσει κανεις ποσο αναπτυξιακος ειναι. Ειχε επομενως καμια σοβαροτητα η αφισα της ΟΑΚΚΕ που ειχε τιτλο "ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ" και ανελυε μαλιστα και τους λογους για τους οποιους χτυπηθηκε αυτος ο ..αναπτυξιακος τυπος????
3. οσο για τα υπολοιπα ζητηματα μερικες επιγραμματικες παρατηρησεις. Ο ιδιος ο Τιτο ειχε υποσχεθει κατα τη διαρκεια του εθνικοαπελευθερωτικου αγωνα σε παρτιζανικη εφημεριδα πως ολες οι δημοκρατιες(συμπεριλαμβανομενου του κοσοβου) θα εχουν το δικαιωμα της αυτοδιαθεσης μετα τη νικη επι του ναζιφασισμου. Οταν ο Χοτζα τον επισκεφτηκε το '46 και μεταξυ αλλων του εθεσε και το ζητημα διευθετησης του καθεστωτος του κοσοβου, ξερεις τι απαντησε ο Τιτο?? "Για την ωρα δε μπορουμε να κανουμε κατι συντροφε Ενβερ, γιατι οι Σερβοι δε θα μας καταλαβουν". Πραγμα που δειχνει πως ουτε τοτε αλλα ουτε και μετεπειτα εδειξε διαθεση να συγκρουστει μετωπικα με τους σωβινισμους και εν προκειμενω με το μεγαλοσερβικο σωβινισμο. Αυτο τον Τιτο αποκατεστησαν κομμουνιστικα(οπως παραδεχεται και το ΚΜ) οι κινεζοι ηγετες οχι τις δεκαετιες του 60 και του 70 αλλα απ το '56 ακομα(!) Μια ματια, στη μπροσουρα-εκδοση στα ελληνικα (απ τις "ιστορικες εκδοσεις") των αρθρων "λαικης ημερησιας" -"κοκκινης σημαιας" με τιτλο "για την ιστορικη πειρα της διχτατοριας του προλεταριατου", θα ηταν αρκετα διαφωτιστικη πιστευω. Διοτι σ αυτα τα αρθρα γινεται λογος για "επιτυχιες των σοβιετικων συνροφων στη διορθωση των λαθων του Σταλιν κατα το 20ο συνεδριο", για το "συντροφο Τιτο που συκοφαντηθηκε αδικα" και αλλα πολλα. Οσον αφορα το Δανιηλιδη που τοσες πολλες φορες αναφερθηκε στην κουβεντα, στην κηδεια του παρεβρεθη και ο Φλωρακης, και ισως να μην ηταν τυχαιο αυτο.
ΑπάντησηΔιαγραφή4. Αναφορικα με την Αλβανια και τις σχεσεις της με την Κινα, θα επιθυμουσα να συμπληρωσω πως οι αναφορες αυτες δε σημαινουν καμία απολυτως συμφωνια ή συμπαθεια για το αλβανικο καθεστως, τουλαχιστον απο ενα σημειο και περα. Για την περιπτωση της Κινας δε συμπληρωνω κατι, μιας και ειναι ευδιακριτη, πιστευω, η σταση μου απεναντι στο κινεζικο καθεστως. Για τους δε "Ανασυνταξαδες" μία ακομη συμπληρωση μιας και το ιστολογιο αυτο αναφερεται συχνακις στο Ζαχαριαδισμο τους που υπονομευεται απ τον αντιμαοισμο τους. Ενω το ζητημα κατα τη γνωμη μου τιθεται ετσι. Ή εισαι ζαχαριαδικος ή δεν εισαι. Στην "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ", τη φυλλαδα που εβγαζαν τοτε , σένα φυλλο μετα την εκδοση των απομνημονευματων του Χοτζα εγραφαν πως στη γνωστη συναντηση της Μοσχας-αντιπαρασταση στο Σταλιν "το ΚΚΕ εβγαλε συμπερασματα απ΄την κριτικη των αλβανων συντροφων και βοηθηκε αφανταστα στη λυση αυτων των λαθων και την προσπαθεια ξεπερασματος τους"(!!!) Και αυτα τα εγραφαν αναφερομενοι στην αναπαραγωγη -απ τη μερια των αλβανων- των γνωστων βαφειαδικων συκοφαντιων σε βαρος του επαναστατικου ΚΚΕ. Αυτο φυσικα ειναι ολωσδιολου ανακριβες και αγγιζει τα ορια της γελοιοτητας μιας και το επαναστατικο ΚΚΕ μ'επικεφαλης το Νικο Ζαχαριαδη ουδεποτε αποδεχτηκε αυτη την κριτικη(που ηταν επιθεση στην πραγματικοτητα), τη χαρακτηρισε "αναπαραγωγη των γνωστων τιτοικων συκοφαντικων υποδειξεων και την απερριψε(βλ. Φ. Ηλιού "Η εμπλοκη του ΚΚΕ στον εμφυλιο ", εκδ.φιλιστωρ). Επισης στην κηδεια του Ν.Ζαχαριαδη το '91 εκ μερους μιας επιτροπης μνημης-σφραγιδας της ΟΚΜΛΕ μιλησε ο Π. Τουλουδης...
υγ. στο ΚΜ μιας και αποδεχεται το διαλογο-διαπαλη ιδεων και τη στιγμη που δεν αποτελει οργανωση θα ηταν εξ ορισμου ατοπο να ασκησω την οποιαδηποτε κριτικη. Η κριτικη μου στο ζητημα της επαναστατικης βιας αφορα το συνολο των οργανωσεων που συναπαρτιζουν το χωρο της λεγομενης εξωκοινοβουλευτικης αριστερας και τη -εν τοις πραγμασι και πλην ελαχιστων εξαιρεσεων- στοιχιση της (και παρα τις όποιες διακηρυχτικες φιοριτουρες) πισω απ την παροιμιωδη ρηση απο αμβωνος αστικου κοινοβουλιου της Αλεκας οτι "στη λαικη επανασταση δε θα σπασει ουτε ενα τζαμι"(!) Σταση που αναδειχτηκε αναγλυφα κατα τα "δεκεμβριανα" του 2008
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ.2 Ολοκληρωνοντας αυτη την τοποθετηση σπευδω να επισημανω πως οι αναφορες στους "ανασυνταξαδες" επ' ουδενι λογω δε σχετιζονται με εμμονες ή κολλήματα. Αλλωστε παντα πιστευα πως ειναι περιττη ολωσδιολου η ενασχοληση με περιπτωσεις που αγγιζουν τα ορια της γραφικοτητας. Αλλωστε, περα απο τις όποιες προσωπικες πορειες-αναζητησεις καθενος , τα στοιχεια που αναφερω υπαρχουν στο ιντερνετ αναρτημενα απ τους ιδιους τους "ανασυνταξαδες"(!)και καθε διεισδυτικος και παρατηρητικος αγωνιστης μπορει να τα "ανακαλυψει" και να βγαλει τα αναλογα συμπερασματα. Απλα το κανω γιατι ισως φανουν χρησιμα καποια ιστορικα στοιχεια για αγωνιστες που ψαχνονται εκτος ψευτοΚΚΕ και προσφερουν καποιου ειδους πληροφορηση για τον καλπικο ζαχαριαδισμο- επαναστατισμο καποιων που "ανελαβαν" μεταπολιτευτικα να φερουν εις περας το στοχο ανασυστασης ενος πραγματικου μπολσεβικικου κομματος-συνεχειας του επαναστατικου ΚΚΕ που διελυσαν πραξικοπηματικα ξενοι και ντοπιοι αναθεωρητες στα μεσα της δεκαετιας του '50.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς αναφερθουν λοιπον μερικα περιστατικα ακομη αφοροντα τους "ανασυνταξαδες" περισσοτερο για να ευθυμησουμε. Καθολη τη δεκαετια του 80 οι τοτε αλβανοφιλοι "ανασυνταξαδες" γιορταζαν στην αλβανικη πρεσβεια "αγκαζε" με το Βαφειαδη τις αλβανικες εθνικες επετειους. Προσφατα μαλιστα κυκλοφορησε και βιβλιο που περιλαμβανει φωτογραφιες του Βαφειαδη στην αλβανικη πρεσβεια. Κι επειδη ειπωθηκε σ αυτο το ιστολογιο πως (και) πολιτικοι προσφυγες συμμετειχαν στη συμπηξη της ΟΚΜΛΕ, δε φανταζομαι να υπηρξε γνησιος ζαχαριαδικος αγωνιστης ή πολυ περισσοτερο πολιτικος προσφυγας που να ενιωθε ανετα συμμετεχοντας σε όποιες κοινωνικες εκδηλωσεις με παρευρισκομενο ενα τερας σα το Βαφειαδη που περα απ τη ζημια που εκανε στο κινημα, αμα τω επαναπατρισμω του αναλωνονταν διαρκως σε χειραψιες και ασπασμους με το σφαγεα του ελληνικου λαου φασιστα στρατηγο Θρασυβουλο Τσακαλωτο και σε πασοκικες καμπανιες ληθης και εθνικης συμφιλιωσης(συμφιλιωσης του ελληνικου λαου με την ντοπια αντιδραση δηλαδη). Φυσικα, ειναι κατι παραπανω απο ευνοητο πως η παρουσια Βαφειαδη στην αλβανικη πρεσβεια καθε αλλο παρα τυχαια ηταν.
(συνεχεια)Απο πολιτικο προσφυγα πληροφορηθηκα επισης πως την περιοδο που κλυδωνιζοταν το αλβανικο καθεστως ΟΚΜΛΕιτες ετρεχαν ασθμαινοντας-μεταξυ πολλων αλλων- και στον Αλ. Ροσιο( Υψηλαντη) ζητωντας του να υπογραψει εκκληση για τη σωτηρια του ...απαρτου αλβανικου σοσιαλιστικου καστρου(!), με τον τελευταιο να απαντα "Βεβαιως παιδια, για την Αλβανια ό,τι θελετε!" Ντουροι "ζαχαριαδικοι" λοιπον αποτεινονταν σ'ενα λυσσαλεο αντιζαχαριαδικο , ζητωντας τη "στήριξή " του στην καμπανια τους(!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τελειωνω με κατι σημαντικο κατα τη γνωμη μου. Στο βιβλίο του "Συζητωντας για την Αλβανια"(εκδ. "Κουριερ") ο τελευταιος αλβανος "κομμουνιστης" ηγετης Ραμιζ Αλια (που προβαλλονταν απ τους ΟΚΜΛΕιτες με αδιακοπες αναπαραγωγες ομιλιών του κατι σα μεσσιας του διεθνους επαναστατικου κινηματος!) αποκαλυπτει οτι κατα τα τελη της δεκαετιας του '80 ο Φλωρακης απεστειλε επιστολη στο ΚΕ Αλβανιας οπου αποφαινομενος πως "ωριμασε ο καιρος" εξεφραζε την επιθυμια "επισημης και πληρους αποκαταστασης των σχεσεων των 2 κομματων." Αλλα μεσολαβησαν τα γνωστα γεγονοτα που οδηγησαν στην καταρρευση του αλβανικου καθεστωτος και -οπως λεει ο Ρ .Αλια- το ζητημα περιοριστηκε σ'αυτη την επιστολη. Τοσο βλακες να ηταν αραγε οι Φλωρακικοι που ζητησαν αποκατασταση των σχεσεων με ενα γνησια αντιρεβιζιονιστικο-επαναστατικο κομμα??? Λεμε τωρα...
Και κατι τελευταιο μην το ξεχασω. Σε εκδηλωση του Ελληνο-Αλβανικου Συνδεσμου φιλιας(οπου πρωτο βιολι ηταν η ΟΚΜΛΕ φυσικα) που πραγματοποιηθηκε σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας το '89(με αφορμη την επετειο της απελευθερωσης της Αλβανιας απ το ναζιφασισμο) παρευρεθηκαν και χαιρετησαν μαλιστα οι γνωστες παλιοκαραβανες του ρεβιζιονισμου-σοσιαλφασισμου, Ορ. Κολοζωφ και Βασος Γεωργιου(δημοσιογραφος του "Ριζοσπαστη"). Ο τελευταιος μαλιστα ηταν μελος του Συνδεσμου και ειχε πραγματοποιησει ..οδοιπορικο στην Αλβανια (οπου προφανως πηγε να αποθαυμασει τα ...επιτευγματα της οικοδομησης του σοσιαλισμου!) και εξεδωσε και σχετικο βιβλιο με τις ...ταξιδιωτικες του εντυπωσεις! Απ'την εκδηλωση υπαρχει και σχετικο βιντεο και μιλαμε για πολυ γελιο. Περα απ την πλακα ομως, αληθεια αν κολλαει πουθενα Ζαχαριαδης σ αυτα, ε μα τω Βουδα, οι λεξεις χανουν τη σημασια τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυο λόγια για το "τζάμι": Μεγάλο κομμάτι του εγχώριου κρατικού "αντικαπιταλισμού" (κρατικό αντικαπιταλισμό εννοώ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα νεοτροτσκιστικά "μλ" και τις άλλες τροτσκιστικές σέχτες), αλλά και κάποιοι τίμιοι αντικαπιταλιστές άνθρωποι οργίστηκαν με τη δήλωση της Παπαρήγα(ς), που την είδανε σα "μάθημα" απέναντί τους από μια αντεπαναστάτρια, ρεφορμίστρια όπως οι ίδιοι τη θεωρούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δήλωση Παπαρήγα φυσικά και ΔΕΝ είναι σοσιαλδημοκρατικός ρεφορμισμός. Αλλιώτικα, ο Τσίπρας που τυπικά είναι ακόμη πιο "σοσιαλδημοκράτης", δε θα κάλυπτε τα σπασίματα και καψίματα του ψευτοαναρχικού λούμπεν και του αναρχοφασισμού.
Η δήλωση Παπαρήγα απευθυνόταν πρώτο στην παλιά αστική τάξη, λέγοντάς της να μη φοβάται το ψευτοΚΚΕ σαν εξωτερικό εχθρό αλλά να το βλέπει σα δυνάμει εγγυητή της τάξης (όπως το παρουσίαζε η λαϊκιστικο-φασιστική Αυριανή), κάτι σε στυλ ψευτοΓΚΚ το Μάη του '68 στη Γαλλία "εμείς δε σπάμε, δεν καίμε σα τους μικροαστούς, αφήστε μας να τους κοντρολάρουμε με αντάλλαγμα ένα κομμάτι του αστικού κράτους". Στο βάθος, ο σοσιαλφασισμός είναι ΚΑΙ ρεφορμισμός, αφού δε θέλει να ανατινάξει το αστικό κράτος αλλά να το καταλάβει από τα μέσα.
Απευθυνόταν λοιπόν στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που εδώ και χρόνια όλο και περισσότερο συμπαθούν το ψευτοΚΚΕ σαν "εθνικό" και σχετικά καθωσπρέπει κόμμα.
Απευθυνόταν επίσης στη βάση του ΛΑΟΣ, αλλά και στη λαϊκή δεξιά και το συντηρητικό κόσμο που ακολουθεί τη ΝΔ, στα πλαίσια του μετώπου που υπόγεια έχει συμπήξει εδώ και κοντά είκοσι χρόνια το έκτρωμα αυτό με τις χειρότερες πλευρές του κλασσικού κόμματος της αστικής τάξης της χώρας μας.
Στο βάθος, η δήλωση αυτή δείχνει τη μορφή την οποία θα πάρει η πλήρης άνοδος του σοσιαλφασισμού στην εξουσία στη χώρα μας: θα είναι σε ενότητα με ισχυρά τμήματα του παλιού καθεστώτος, που πράγματι θα εξασφαλίσουν "να μη σπάσει ένα τζάμι". Αλλοίμονο βέβαια τι έχουμε να πάθουμε μετά από τη "σοσιαλιστική" ή έστω την "εθνική αντιιμπεριαλιστική" ασφάλεια, δε θα μας μείνει νύχι για νύχι και δόντι για δόντι...