Ανασκάλεμα

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΟΣΜΩΝ


Το ΚΜ δημοσιεύει σήμερα ένα σημαντικό ντοκουμέντο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος: πρόκειται για το άρθρο της Σύνταξης της «Λαϊκής Ημερησίας» του Πεκίνου «Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΞΙΣΜΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΜΟ», με επεξηγήσεις για το άρθρο από την «Επιθεώρηση» του Πεκίνου. Το ντοκουμέντο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την 1η του Νοέμβρη του 1977 και στα ελληνικά εκδόθηκε ένα μήνα αργότερα, το Δεκέμβρη του 1977, από το ΕΚΚΕ, ενώ σε ανάλογη έκδοση μέσα από τις «Μορφωτικές Εκδόσεις» του προχώρησε το ίδιο διάστημα και το ΜΛΚΚΕ. Η αναδημοσίευση εδώ είναι από την έκδοση του ΕΚΚΕ.

Τα τελευταία χρόνια, η μαοϊκή Θεωρία των Τριών Κόσμων έχει ξανάρθει κάπως στην επικαιρότητα των ιδεολογικών ζυμώσεων, με έναν παράδοξο τρόπο. Στις εχτιμήσεις των κνιτών στο «18ο» (11o) συνέδριο του ψευτοΚΚΕ για το «σοσιαλισμό», χωρίς καμία επεξήγηση, κατακεραυνωνόταν η συγκεκριμένη θεωρία ως «αντιεπιστημονική» στα πλαίσια του «αριστερού οπορτουνιστικού» μαοϊστικού ρεύματος, που στρουγγίζεται από τους κυρίους αυτούς στον «αντικομμουνισμό του χθες και του σήμερα». Οι κνίτες τοποθετούν χρονικά τη γέννηση αυτής της θεωρίας στη δεκαετία του ’60, ενώ αυτή ουσιαστικά είναι γέννημα των αρχών της δεκαετίας του ’70, μετά τη σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία του 1968 και τη ρώσικη επίθεση στην Λαϊκή Κίνα -στον ποταμό Ουσούρι- το 1969. Η διαστρέβλωσή της από τους σοσιαλφασίστες είναι πάντα χοντροκομμένη, ενώ σχεδόν ποτέ δεν υπεισέρχονται στην ουσία της αλλά την αφορίζουν ως «απλοϊκή», «αντιεπιστημονική», «προκάλυμμα του κινέζικου εθνικισμού», «μη λαμβάνουσα υπ’ όψη το κοινωνικό καθεστώς κάθε χώρας» κλπ. 

Τρέμουν μήπως η ριζοσπαστική νεολαία και διανόηση, υιοθετώντας την αριστερή κριτική του Μάο και του ΚΚ Κίνας στα 1963-1964 στις δεξιές - φιλελεύθερες - υφεσιακές προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό πλευρές της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, περάσει και στην  μετά το 1968 μαοϊστική κριτική των «σκληρών αριστερών αντιιμπεριαλιστικών» , σοσιαλιμπεριαλιστικών πολιτικών και πρακτικών της περιόδου Μπρέζνιεφ. Γι΄ αυτό, και παρά τη δήθεν «αντιδεξιά» - «αντι20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ» ψευτοσταλινική γραμμή τους, προσπαθούν με κάθε μέσο να αποσιωπούν ότι η πιο βαθιά και αρχειακή κριτική στον αντιλενινισμό και στο δεξιό οπορτουνισμό του 20ού Συνεδρίου έχει γίνει από τους Κινέζους κομμουνιστές στις αρχές της δεκαετίας του '60 κι όχι ψευδεπίγραφα με μισόλογα το ...2009, με ταυτόχρονη πλήρη κάλυψη (από τους ψευτοκομμουνιστές) των φασιστικών εισβολών του Μπρέζνιεφ. Τότε, το '63, οι κύριοι αυτοί λυσσούσαν στην υπεράσπιση του Χρουστσόφ και προτιμούσαν (!) τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές από την «υπερεπαναστατική δογματική» Κίνα!


Δε φιλοδοξούμε να αναλύσουμε το περιεχόμενό της, άλλωστε ακολουθεί το πλήρες κείμενο στο οποίο τούτη η θεωρία εκτίθεται και θεμελιώνεται γερά πάνω σε γραφτά των Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν – Στάλιν - Μάο. Δυο τρεις σκόρπιες σκέψεις μονάχα...


Η συγκεκριμένη θεωρία και η διαμάχη γύρω από την ορθότητα ή μη της γραμμής που κόμιζε τότε, του Ενιαίου Αντιηγεμονιστικού Μετώπου λαών, εθνών και κρατών ενάντια στις Δύο Υπερδυνάμεις, με κύρια αιχμή ενάντια στο ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό, σημάδεψε την τελευταία περίοδο του κομμουνιστικού κινήματος, που ολοκληρώθηκε με την ήττα των επαναστατικών δυνάμεων μέσα στο ΚΚ Κίνας μεταξύ 1978 και 1980. Η καπιταλιστική παλινόρθωση στην Κίνα σήμανε και τη διάλυση -με όχημα το λικβινταρισμό- σχεδόν του συνόλου του μ-λ ρεύματος, που ήταν ό,τι είχε απομείνει να υπερασπίζεται τον πραγματικό, τριτοδιεθνιστικό κομμουνισμό απέναντι στους μπρεζνιεφικούς σοσιαλφασίστες και τους ευρωρεβιζιονιστές.

Η ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά όλον αυτό το νεοτροτσκιστικό χυλό που είχε υφαρπάξει, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, τις περισσότερες ηγεσίες μέσα στο μ-λ κίνημα και που, με την ευκαιρία της αντιδραστικής, λυσσασμένης αντιμαοϊστικής εκστρατείας του εθνικιστή νεοτροτσκιστή Εμβέρ Χότζα, επικεφαλής του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας (ΚΕΑ) μετά το θάνατο του Προέδρου Μάο, και με φερετζέ την «αριστερή» οπορτουνιστική γραμμή της «Συμμορίας των 4» του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, βρήκαν την ευκαιρία που από χρόνια ζητούσαν να περάσουν -χωρίς τύψεις- στο στρατόπεδο του μονόφθαλμου αντιαμερικανισμού και του τροτσκοαντικαπιταλισμού, παρέα με τους υπαλλήλους του φασίστα Μπρέζνιεφ (π.χ. η καθοδήγηση του ΚΚΕ(μ-λ) που μετατράπηκε σε θλιβερό «συνεπή αριστερό» ακολουθητή του ψευτοΚΚΕ του Φλωράκη σε όλη της τη γραμμή).

Το ίδιο αυστηρά ωστόσο, θα κρίνει και εκείνους τους δεξιούς οπορτουνιστές μικροαστούς, που πατώντας στον σωστά αντι-αριστερίστικο χαραχτήρα της μετωπικής γραμμής που έβαζε στη ζωή η συγκεκριμένη θεωρία, βρήκαν την ευκαιρία να συνάψουν σχέσεις και μέτωπα με αμερικανόδουλους ή υπεραντιδραστικούς, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, δίνοντας όπλα στους ψευτοκομμουνιστές του Κρεμλίνου να οργιάσουν σε αντικινεζισμό και αντιμαοϊσμό (π.χ. Γάλλοι οπορτουνιστές που συνδιοργάνωναν εκδηλώσεις με μοναρχικούς, Τούρκοι ομόλογοί τους που στήριξαν στην αρχή τη χούντα του Εβρέν επειδή ήταν αντιΕΣΣΔ, πράγμα που φυσικά δεν τους έσωσε από τις άγριες διώξεις, ο σημερινός φίλος της «κομμουνίστριας» Παπαρήγα Βέλγος Λούντο Μάρτενς που οργάνωνε εκδηλώσεις μαζί με την ακροδεξιά Παγκόσμια Αντικομμουνιστική Λίγκα, για να γίνει στη συνέχεια και πάλι «σταλινικός αντικαπιταλιστής» και να υμνεί σήμερα σα σοσιαλιστικές τη φασιστική Κίνα και την Κούβα).
Το Πολιτμπιρό του "Κ"ΚΣΕ στα 1968
Η μεγάλη προσφορά της συγκεκριμένης θεωρίας είναι πως έδινε στο προλεταριάτο στρατηγική και ταχτική για μια ολάκερη ιστορική περίοδο, σφυροκοπώντας αλύπητα το ρώσικο ψευτοκομμουνισμό και σοσιαλιμπεριαλισμό και τοποθετώντας τον στη θέση του ΚΥΡΙΟΥ εχθρού των λαών, των εθνών και της πλειοψηφίας των κρατών του σύγχρονου κόσμου. Ήταν μια γραμμή που, ειδικά μες στη φωτιά της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα (1966-1976), που χτυπούσε το σοσιαλφασισμό και ευρύτερα τον αστισμό μέσα στο σοσιαλιστικό κράτος και στο κόμμα, χτυπώντας όσους «είχαν πάρει τον καπιταλιστικό δρόμο» και καταπίεζαν το λαό αντί να τον εκπροσωπούν, να τον καθοδηγούν και να τον υπηρετούν, ξεχώριζε την ήρα από το στάρι και θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διαλεχτική συνέχεια προς το ανώτερο του τριτοδιεθνιστικού κομμουνισμού, για τη δημιουργία και το στέριωμα του νέου κομμουνιστικού κινήματος.

Ήταν μια γραμμή, που, σε αντιστοιχία με εκείνη του 7ου Συνεδρίου της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, του Αντιφασιστικού Μετώπου,  έδινε στο παγκόσμιο προλεταριάτο το κλειδί της πλατιάς συσπείρωσης των λαϊκών μαζών σε κάθε χώρα σε μετωπικούς, δημοκρατικούς αντιηγεμονιστικούς και αντιιμπεριαλιστικούς στόχους, μέσα από την οποία και θα χτυπιόντουσαν κατακέφαλα οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας, τα τσιράκια τους και τα πιο αντιδραστικά στοιχεία σε κάθε χώρα, και θα άνοιγε ο δρόμος για τις νέες σοσιαλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές επαναστάσεις.

Ταυτόχρονα ένωνε σε ένα μεγάλο μέτωπο τη μοναδική πια τότε σοσιαλιστική χώρα στη Γη, τη Λαϊκή Κίνα, με το αυθόρμητα αντιιμπεριαλιστικό και αντιηγεμονιστικό ρεύμα του Τρίτου Κόσμου που αντιστεκόταν στις υπερδυνάμεις ΕΣΣΔ και ΕΠΑ, και επιζητούσε, όσο αυτό ήταν δυνατό, τακτική ενότητα και με τους μεσαίους ιμπεριαλιστές δεύτερης γραμμής, που δέχονταν τις απειλές και την επέμβαση στα εσωτερικά τους από την πλευρά των υπερδυνάμεων (χώρες του μονοπωλιακού καπιταλισμού της Δυτικής Ευρώπης, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία) ενάντια στον ηγεμονισμό, αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα σθεναρά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του Δεύτερου στον Τρίτο Κόσμο.


Η εξωτερική πολιτική της Λαϊκής Κίνας, που βασίστηκε στις βασικές γραμμές της θεωρίας των Τριών Κόσμων (1970-1980) ήταν πολιτική μη επέμβασης, σεβασμού της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, τριτοκοσμικής αλληλεγγύης, αντίστασης στις υπερδυνάμεις και στη βρώμικη πολιτική διείσδυσής τους στον Τρίτο αλλά και στο Δεύτερο Κόσμο.


Καμία σχέση δεν είχαν όλ’ αυτά με τη μπρεζνιεφική πολιτική των καθοδηγούμενων πραξικοπημάτων, των εισβολών, των πραχτόρων, των καθεστώτων τύπου μαριονέτας που έστηνε, κύρια στην Ευρώπη και στην Αφρική αλλά και στην Ασία σε μικρότερο βαθμό. Ουδέποτε  μέχρι το 1980 η Κίνα επεδίωξε την ηγεμονία, ουδέποτε καταπίεσε λαό ή έθνος, ουδέποτε λειτούργησε με μεγαλοκρατικό, αλαζονικό τρόπο στις διεθνείς της σχέσεις. Ακόμη και στα ΜΛ ή Επαναστατικά ΚΚ που ζητούσαν καθοδήγηση, το ΚΚ Κίνας αρνιόταν να δίνει ντιρεκτίβες και απαντούσε πως πρέπει βαθιά να μελετήσουν και να εντρυφήσουν στις ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ συνθήκες της χώρας τους και στην πολιτική ψυχολογία του λαού τους, να γειωθούν εθνικά για να μπορέσουν να μπούνε επικεφαλής του λαϊκού τους κινήματος. Αυτή ήταν μια βαθιά διεθνιστική στάση.

Πάει πολύ, λοιπόν, αυτοί που έριξαν τους λαούς ανυπεράσπιστους στην ανείπωτη δυστυχία και στη δίνη των φαινομένων σήψης του ιμπεριαλισμού, ποδοπατώντας κι αντιστρέφοντας απ’ τα μέσα τον κομμουνισμό και το μαρξισμό, να αποκαλούν «αντικομμουνιστική», «φιλοϊμπεριαλιστική», «δεξιά» και άλλες αθλιότητες τη Θεωρία των Τριών Κόσμων (κλασσικό παράδειγμα ένας κνίτης-σοσιαλφασίστας blogger, στου οποίου την αντικομμουνιστική-αντιμαοϊστική αθλιότητα το ΚΜ έχει απαντήσει με χωριστή ανάρτηση και ο οποίος, συγγράφοντας ένα ψευτοχιουμοριστικό εγχειρίδιο του «αριστερισμού» στην Ελλάδα, επιτίθεται με λύσσα και με τις χυδαιότερες των εκφράσεων -εκεί χάνει το «χιούμορ» του- στην ΟΑΚΚΕ, επειδή αυτή συνεχίζει να υπερασπίζεται την ορθότητα της Θεωρίας των Τριών Κόσμων και να ξεδιπλώνει τη στρατηγική και την τακτική της στη βάση αυτής της θεωρίας, με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις).

Από το 1977, πολλά έχουν αλλάξει. Το κυριότερο, ο προμαχώνας του σοσιαλισμού, η σοσιαλιστική Κίνα είναι πια μια καπιταλιστική – ιμπεριαλιστική χώρα, η πλέον ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη στον πλανήτη, που σε λίγα χρόνια θα συναγωνίζεται τις δύο υπερδυνάμεις όχι απλώς οικονομικά (τη Ρωσία την έχει ήδη ξεπεράσει, ενώ κοντράρει και τις ΕΠΑ) αλλά και σε πολιτικο-στρατιωτική και διπλωματική ισχύ, ευρισκόμενη μάλιστα σε μέτωπο συμμαχίας - άξονα με τον κύριο εχθρό των λαών, τη φασιστική Ρωσία του Πούτιν, τη χώρα του πιο υπερσυγκεντρωμένου κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού και του πιο βαθιά επεκτατικού ιμπεριαλισμού.

Ταυτόχρονα το σοσιαλιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, έχοντας ενώσει το ψεύτικο σφυροδρέπανο του Μπρέζνιεφ και του Τενγκ Ξιάο Πινγκ σαν «αντιιμπεριαλισμό» με το δικέφαλο αετό του τσαρισμού, παρέδωσε κάποια «ψίχουλα» στην Ανατολική Ευρώπη, που στο κάτω κάτω τα κρατούσε με την ωμή βία και του κόστιζαν πολύ, για να πάρει όμως σε αντιστάθμισμα συμμαχίες και υποταχτικούς σε Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική που δε μπορούσε ούτε να τους φανταστεί ο στρατοκράτης Μπρέζνιεφ και ο Γκέμπελς – Σουσλόφ. Επίσης, η κάθοδος και παρακμή της υπερδύναμης των ΕΠΑ έχει επιταχυνθεί στο μέγιστο, παρά το ό,τι αυτές διατηρούν την παλιά τους επεμβατική και ιμπεριαλιστική αλαζονεία, η οποία τις οδηγεί σε ιμπεριαλιστικές αθλιότητες του τύπου Σερβίας, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύης, του τύπου της προκλητικής αμερικάνικης παρουσίας και δράσης μες στο έδαφος του Πακιστάν κλπ., γεγονότα που και από μόνα του αποτελούν ιμπεριαλιστική βρωμιά που πρέπει να πολεμήσουν οι λαοί και το δρόμο στους αδηφάγους σοσιαλιμπεριαλιστές του ρωσοκινεζικού άξονα προβοκατόρικα ανοίγουν.

Λογικό είναι λοιπόν κάποιες αναφορές στο κείμενο να είναι παρωχημένες, ωστόσο το γενικό του πνεύμα και οι διαπιστώσεις του ισχύουν, πιστεύουμε, στο ακέραιο.

Καλή ανάγνωση
ΚΜ

Υ.Γ. Ο σύνδεσμος για καλύτερη ποιότητα ανάγνωσης:

http://www.scribd.com/doc/56151889/%CE%97-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CF%89%CE%BD



Η θεωρία των Τριών Κόσμων

102 σχόλια:

  1. Αναφέρεται σένα σημείο ότι το ΚΕ Αλβανίας αντιπαρατάχτηκε λυσσώδικα στη θεωρία των 3 κόσμων(κάτι που είναι σωστό βέβαια) και δη στην έκκληση του ΚΚ Κίνας για αντι-υπερδυναμική συμπαράταξη περιλαμβάνοντας σ αυτή "τριτοκοσμικές χώρες με δεξιά ή μοναρχικά καθεστώτα". Αλήθεια τα καθεστώτα Πινοσέτ (Χιλή) , Μάρκος (Φιλιππίνες)κ.ά.- με τους χιλιάδες αγωνιστών και λαού δολοφονημένων, εξαφανισμένων και σακατεμένων από κτηνώδη βασανιστήρια- ήταν απλά δεξιά-μοναρχικά καθεστώτα?? Ή ήταν κάτι πολύ περισσότερο δηλ. καταπιεστικά- φασιστικά?? Εχουν και οι λεκτικές διατυπώσεις τη δική τους σημασία πιστεύω... Όσο για την ..."αντι-υπερδυναμική και ειρηνόφιλη Τιτοική Γιουγκοσλαβία"-κομμάτι κιαυτή του αντι-υπερδυναμικού μετώπου της θεωρίας των 3 κόσμων- το ότι ξεπήδησε μέσα απ'τους κόλπους της ένα τόσο αιμοβόρο τέρας όπως ο μεγαλοσέρβικος σωβινισμός-αλήθεια δε λέει τίποτα αυτό?? Τι το ταξικό υπήρχε σ'αυτές τις συμμαχίες δηλαδή?? Επρεπε οι λαοι και η εργατική τάξη αυτών των χωρών να υπομένουν σα "πρόβατα" τη σκληρή καταπίεση απ τις "εθνικές αστικές τάξεις" τους στο όνομα της διαφύλαξης της εθνικής τους ανεξαρτησίας?? Η αληθινή εθνική λευτεριά διαφυλλάσσεται με το σκύψιμο της μέσης στην "εθνική αστική τάξη" ή μήπως με την ανατροπή της και την εγκαθίδρυση εργατικού-σοσιαλιστικού καθεστώτος άραγε?? Και για να προλάβω τυχόν παραλληλισμούς με τη στάση της ΚΔ-επαναστατικού ΚΚΕ- Ζαχαριάδη στον πόλεμο του '40, σπεύδω να υπενθυμίσω τα εξής. Πρώτον εδώ μιλάμε για πόλεμο-προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας-ανεξαρτησίας από μια φασιστική χώρα(Ιταλία) και όχι για επιβουλές και ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης. Δεύτερον, μετά το 1ο γράμμα Ζαχαριάδη ακολούθησαν άλλα 2-αποτελώντας και τα 3 μια ολότητα όπου αναδεικνύεται ανάγλυφα η ταξική διαφοροποίηση και επιδιώξεις σ'αυτόν τον πόλεμο. Αν λέει κάτι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτσε, κάτσε ρε σταλινικέ, όλοι σταλινικοί είμαστε, μην αγχώνεσαι. Μου τά 'μπλεξες όμως λίγο, και σε λίγο θα μπει και κανένας "σταλινικός" κνίτης να μας τα κάνει μπάχαλο...

    Πέρα από την πλάκα: έχω ψάξει αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ότι είμαι γνώστης όλων των περιστατικών που αφορούν την περίοδο που η Κίνα ήταν ακόμα επαναστατική και έβλεπε σαν κύριο εχθρό τη Ρωσία. Εχω διαβάσει αρκετά. Γενικά οι χοτζάδες είχαν μία τάση να υπερασπίζονται τα σοβιετόφιλα κινήματα απέναντι σε δυτικόφιλες ή εθνικοαστικές εξουσίες, το εντελώς αντίθετο (και ορθά για μένα) έκαναν οι Κινέζοι. Δηλαδή στο Ζαϊρ που μπήκανε σοβιετικοί μισθοφόροι από την Αγκόλα κατά του πράγματι αντιδραστικού καθεστώτος Μομπούτου και αυτός, με γαλλική βοήθεια, τους έστειλε στο διάολο, είμαι κι εγώ με τη Γαλλία και το Ζαϊρ κι όχι με τους Ρώσους μισθοφόρους. Επίσης, και στην Αιθιοπία, όπου οι Κινέζοι γενικά στάθηκαν με το βασιλιά Χαϊλε Σελασιέ ενάντια στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς με επικεφαλής το φασίστα ρωσόδουλο Μεγκίστου, η ιστορία έδειξε ότι είχαν δίκιο (μη σου πω ακόμα και στο απάνθρωπο αστυνομικά Ιράν του Σάχη, αποδεικνύεται πως το ισλαμοφασιστικό καθεστώς, που ξεκίνησε αντιιμπεριαλιστικά, είναι τρισχειρότερο - ο τελευταίος ηγέτης που είδε ο Σάχης ήταν ο Χούα Κούο Φενγκ). Σε τελική ανάλυση δηλαδή, δε βλέπω πού η Κίνα υπερασπίστηκε αντιδραστικούς απέναντι σε κάτι προοδευτικότερο. Υπερασπίστηκε τριτοκοσμικά κράτη από στημένα ψευτοκινήματα ρώσικης προέλευσης, δηλαδή στο βάθος υπερασπίστηκε την εθνική ανεξαρτησία στον Τρίτο Κόσμο απέναντι στη ρώσικη υπερδύναμη.

    Το θέμα Χιλή με είχε απασχολήσει πολύ κι εμένα. Και πριν χρόνια μάλιστα. Έκατσα λοιπόν και βρήκα, από τη συζήτηση ενός Καναδού μαοϊστή με Κινέζους ιθύνοντες, το Μάη του ΄76 (πριν καν συλληφθούν οι 4) ότι ουδέποτε οι Κινέζοι έδειξαν συμπάθεια στο καθεστώς Πινοσέτ. Μάλιστα, στο κείμενο που έχεις από πάνω σου αναφέρεται σαν κομμάτι της πάλης στον Τρίτο Κόσμο "η πάλη για τη δημοκρατία στη Χιλή". Αυτά τα Νοέμβρη του 1977. Είναι δυνατό να είχανε αγαστές σχέσεις με τους φασίστες και να έγραφαν αυτά; Άλλο οι διακρατικές σχέσεις. Δε νομίζω ότι είναι προοδευτικό να κόβει ένα προλεταριακό κράτος διακρατικές σχέσεις με ένα αστικό, αν δεν έχει υπάρξει μαζικό και διεθνές κίνημα απομόνωσης αυτού του καθεστώτος. Τα μ-λ στη Χιλή ήταν κομμάτι του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, αλλά δε μπόρεσαν να παίξουν κομβικό ρόλο.
    Σίγουρα υπήρξαν δεξιές οπορτουνιστικές πλευρές στην εφαρμογή της Θεωρίας στην πράξη (π.χ. το ΚΚΚ τα "έφτιαξε" με τον Τίτο και με τους Ισπανούς ευρωρεβιζιονιστές όχι απλά "αντιυπερδυναμικά" αλλά κομμουνιστικά, δηλαδή τους αναγνώρισε για κομμουνιστές), αλλά με τίποτα δε βλέπω από τις πηγές αυτά τα τερατώδη ότι δήθεν η Κίνα έστεκε ιδεολογικά αλληλέγγυα με φασιστικά καθεστώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως, ό,τι κι αν φορτώσουμε στην καμπούρα του Τίτο (υπ' όψη ότι δεν είμαι καθόλου φιλοτιτοϊκός), δεν πρέπει να του φορτώσουμε το μεγαλοσέρβικο σωβινισμό. Έβαλε το Ράνκοβιτς φυλακή, έδωσε αυτονομία στο Κόσοβο και τη Βοϊβοδίνα, προσπάθησε να αναπτύξει ισόμετρα όλη τη Γιουγκοσλαβία για να μην γεννιούνται ανταγωνισμοί μεταξύ των εθνών, χτύπησε τους επί μέρους σωβινισμούς και κυρίως, ήταν εχθρός του ιστορικού "πατέρα" του σέρβικού σωβινισμού, των Ρώσων σοσιαλιμπεριαλιστών, απέναντι στους οποίους στάθηκε, τουλάχιστο από το 1968 και μετά, λαμπρά.
    Φταίει φυσικά για το ρεβιζιονισμό του, το δεξιό οπορτουνισμό και τελικά τον τριτοκοσμικό αστισμό του, που σίγουρα γέννησε αναπόφευκτα, όπως και σε κάθε καπιταλιστικό κράτος, το σωβινισμό στο εσωτερικό. Νομίζω πως η αναγέννηση του σέρβικού τέρατος, που δήθεν θα έπαιρνε εκδίκηση από τους "ουστάσι κροάτες", που πλέον ήταν πολύ πιο δημοκράτες από τους Σέρβους, οφείλεται στο βάθος στη βελτίωση των σχέσεων ΕΣΣΔ - Γιουγκοσλαβίας επί Γκορμπατσόφ. Αυτό επέτρεψε στους Ρώσους ναζήδες να αφιονίσουν τη σέρβικη "διανόηση" με το κανιβαλικό επεχτατικό αφιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το θέμα "ταξική σοσιαλιστική πάλη" vs. "εθνικοανεξαρτησιακή πάλη", νομίζω πως το ερώτημα είναι τροτσκιστικό - ψευτοΚΚΕδικο.΄

    Είναι σαν αυτά που λεν οι κνίτες τώρα, ότι έφταιγε το 7ο Συνέδριο και ο αντιφασισμός που τα ΚΚ δεν είχαν λέει "στρατηγική εξουσίας". Οι δύο μορφές πάλης, η αμιγής ταξική - αντικαπιταλιστική και η πλατιά αντιφασιστική - εθνικοανεξαρτησιακή αλληλοσυμπληρώνονται και αφορούν άλλη περίοδο η κάθε μια. π.χ. Μου έκανε πολύ εντύπωση η διαφορά στα ντοκουμέντα της Γ' ΚΔ του 1919-1922 με εκείνη του μεταγενέστερου κομμουνιστικού κινήματος. Επίσης, η διαφορά μεταξύ "τρίτης περιόδου" και "αντιφασιστικού μετώπου".
    Τι συμβαίνει εδώ; Μπας κι έχουμε οπορτουνισμό;; Καθόλου. Απλούστατα, σε εποχές αντικαπιταλιστικής ανόδου και επαναστατικής έξαρσης, τα καθήκοντα που μπάινουν είναι ριζοσπαστικής - ταξικής ανατροπής. Όταν ο φασισμός σου χτυπάει την πόρτα και η επανάσταση δεν είναι επί θύραις, είναι τροτσκισμός να στυλώνεις τα ποδάρια στο γενικό στρατηγικό πρόγραμμα και να μην κοιτάς πώς θα συγκεντρώσεις δυνάμεις, πώς θα επηρεάσεις τον κόσμο που ακολουθεί τα αστικά δημοκρατικά ή πατριωτικά κόμματα, πώς θα νικήσεις τον κύριο εχθρό. Οι συμμαχίες της Κίνας των "3 κόσμων" γίνονταν σε μια περίοδο που ο μεγαλύτερος εχθρός της επανάστασης είχε για σημαία το σφυροδρέπανο και έστηνε παντού "αντικαπιταλιστικά - σοσιαλιστικά" πραξικοπήματα, ειδικά στην Αφρική. Πολύ σωστή λοιπόν ήταν η προσπάθεια συσπέιρωσης ό,τι μπορούσε να συσπειρωθεί ενάντια στις δύο υπερδυνάμεις, γεγονός που στο βάθος ταυτιζόταν με τα γενικά στρατηγικά συμφέροντα των λαών και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Εκτός κι αν ξέρεις καμιά σοσιαλιστική επανάσταση που ήταν επί θύραις και την σαμποτάρισε είτε το αντιφασιστικό μέτωπο του Δημητρόφ είτε η Θεωρία των Τριών Κόσμων του Μάο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαρταται πως το βλεπει κανεις. Αν φερ'ειπειν υποβιβασουμε το μαρξισμο σε ...επιπεδο μπακαλικης (του στυλ 70 τοις εκατο μαρξιστης, 30 τοις εκατο μαρξιστης, κ.ο.κ.), τοτε το μονο σιγουρο ειναι πως δεν προκειται ποτε να βγουμε ...ολοι σταλινικοι αδερφε! Anyway... Εδώ δε μιλάμε για διακρατικές σχέσεις μιας σοσιαλιστικής χώρας με αστικά ή και φασιστικά καθεστώτα. Μιλάμε για μια θεωρία που καλούσε σε "συσπείρωση ό,τι μπορούσε να συσπειρωθεί" ενάντια στις 2 υπερδυνάμεις και κυρίως τις χώρες του λεγόμενου 3ου κόσμου, χωρίς καμία διάκριση του κοινωνικού τους καθεστώτος. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις άμεσες προτεραιότητες της συγκυρίας(κάτι που είναι σωστό), αλλά έχει να κάνει με την πλέρια εξάλειψη της διάκρισης μεταξύ καπιταλισμού-σοσιαλισμού. Ποια γενικά στρατηγικά συμφέροντα των λαών και της επανάστασης εξυπηρετούσε η προσέγγιση μαοικής Κίνας -ΕΠΑ με τις επισκέψεις Κίσσιγκερ-Νίξον το '72 στο Πεκίνο όπου τους υποδέχτηκε ασμένως ο ίδιος ο Μάο?? Μήπως τον αγώνα του Βιετναμέζικου λαού που εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή σφαγιάζονταν και βομβαρδίζονταν ανηλεώς απ'τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό?? Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (συνεχεια) Δεύτερο, οι συμμαχίες με φασιστικά καθεστώτα τύπου Πινοσέτ, Μάρκος κλπ. στα πλαίσια της θεωρίας των 3 κόσμων, τι ακριβώς εξυπηρετούσε αν όχι τη διαιώνιση της φασιστικής καταπίεσης και του καπιταλισμού στις χώρες αυτές και μάλιστα τη στιγμή που δεν είχε συμβεί κάποια πολεμική σύρραξη, κάποια "σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή" βρ'αδερφέ που θα δικαιολογούσε τέλος πάντων κάποιου είδους ενιαιομετωπική πολιτική?? Επρεπε οι λαοι αυτών των χωρών να ανέχονται επ'αοριστον τη φασιστική καταπίεση στο όνομα της ενιαιομετωπικής πολιτικής και της απόκρουσης του "σοσιαλιμπεριαλιστη εισβολέα" που μπορουσε να συμβει ανά πάσα στιγμή αλλά άγνωστο πότε ακριβώς?? Και επειδή μου υπενθύμισες το κεφαλαιο "η παλη για δημοκρατία στη Χιλή", τι έχεις να πεις για το φασιστικό καθεστώς Μάρκος(εξίσου αιμοβόρο-φασιστικό με το Πινοτσετικό) στις Φιλιππίνες, για την υποδοχή της συζύγου του φασίστα διχτάτορα Μάρκος, Ιμέλντα, που έγινε δεκτή μετά βαίων και κλάδων στο Πεκίνο και μάλιστα από τον ίδιο το Μάο και που όπως δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψης... μελέτησε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κίνα και ...έβγαλε και συμπεράσματα που σκοπεύει να εφαρμόσει και στη χώρα της???!!! Η να θυμηθουμε τους βασιλιάδες τους μοναρχικους και αλλους αντιδραστικους που προσκαλουνταν στο Πεκίνο κάθε Οχτωβρη(εθνικη επετειος ιδρυσης της νεας Κινας) και παρακολουθουσαν απο κοινου με την κινεζικη ηγεσια τις μεγαλειωδεις παρελασεις, ενω ...όλως συμπτωματικώς τους μόνους που "ξεχνούσαν" να προσκαλεσουν οι κινεζοι ηγετες ήταν οι αλβανοι που τους θεωρουσαν- οπως ελεγαν- ως τους στενοτερους συμμάχους τους κι αυτό επειδή οι τελευταιοι τόλμησαν να εγερθουν εναντια στη θεωρια των 3 κοσμων??? Γιατι ο Χουα δεν τολμησε να απαντησει επίσημα στις διαφωνίες που προέκυψαν με τους αλβανους και γιατι αρνηθηκαν να δημοσιοποιησουν οι κινεζοι ηγετες ολα τα ντοκουμεντα που αφορουσαν τις διαφωνιες αυτες οπως τουλαχιστον εκαναν οι αλβανοι?? Ή πόσο επαναστάτης-αντιημενονιστης και ειδικα διεθνιστης μπορει να θεωρηθει ενας Χουα που αποσυρει εν μια νυκτι ολους τους ειδικους απ την Αλβανια επεκτεινοντας τις ιδεολογικές διαφωνίες και στις διακρατικες σχέσεις δίνοντας ουσιαστικά σινιαλο σε ιμπεριαλισμο-σοσιαλιμπεριαλισμο για τον οικονομικο στραγγαλισμο της υποτιθεται πιο πιστης συμμαχου χωρας που τολμησε να σηκωσει ομως μποι και ν αμφισβητησει αυθεντιες ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (συνεχεια) Οσο για το αλλο που αναφερθηκε για την ιρανικη επανασταση, ναι,οντως, ο Χουα ηταν ο τελευταιος ηγετης που ειδε (εφαγε και μπεκροπινε μαζι του επισης) ο Σαχης σε μια στιγμη που η ιρανικη φτωχολογια εχυνε το αιμα της στους δρομους του Ιραν για την ανατροπη της Σαχικης τυραννιας. και ηταν ο πρωτος (σ.σ. ο Χουα) που ζητησε επισημα συγγνωμη απ τον ιρανικο λαο για αυτη του τη σταση μετα την ανατροπη Σαχη!!

    Οσο για το τιτικό καθεστώς περιττεύει να υπενθυμιστούν τα αμέτρητα εγκλήματά του καθοτι γνωστα και δη το μεγα εγκλημα της ανοιχτης προδοσιας και χτυπηματος του αγωνα του ΔΣΕ που το 'νιωσε για τα καλα ο λαός μας στη ράχη του. Αναφορικά με το Κοσοβο οντως δοθηκε αυτονομια αλλα και παλι κουτσουρεμενη αφου οι διωξεις και οι περιορισμοι σε βαρος του αλβανικου πληθυσμου συνεχιστηκαν ακαταπαυστα και στα επομενα χρόνια. Και δόθηκε αυτή η "αυτονομία" ή μάλλον καρδήθηκε μετά από πολύχρονους αιματηρούς αγώνες του αλβανικού πληθυσμου, αφου ένα μεγάλο μέρος του τελευταίου(εκατοντάδες χιλιάδες) είχε εξαναγκαστεί απ την κλίκα Τίτο-Ράνκοβιτς σε μεταναστευση σε Ευρώπη και κυρίως στην Τουρκία(!!!). Αυτά για την ...αδέσμευτη Γιουγκοσλαβία! Λες και μπορει να υπαρξει αληθινα αδεσμευτη ανεξαρτητη αρα και αντι-υπερδυναμικη καπιταλιστικη χωρα στην εποχη του ιμπεριαλισμου! Πολλω δε μαλλον οταν μιλαμε για μια Γιουγκοσλαβια που απ τη δεκαετια του '50 συμμετειχε στο (και στρατιωτικο τριμερες βαλκανικο συμφωνο (Ελλαδα- Τουρκια- Γιουγκοσλαβια που στρεφόταν εναντια στις τοτε Λαικες Δημοκρατιες και με τις γνωστες συνωμοσιες εις βαρος των τελευταιων(πχ. ουγγρικη αντεπανασταση κλπ.) Αστεία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υγ. η "εθνικο ανεξαρτησιακη παλη" σε καμια περιπτωση δε χωριζεται με σινικο τειχος απ την "ταξικη σοσιαλιστικη παλη" οπως λες. ισα-ισα το αντιθετο. για να ειναι συνεπης και νικηφορα η εθνικοανεξαρτησιακη παλη, απαραβατος οΡος ειναι η ηγεμονια του προλεταριατου σ αυτη, διδασκουν οι κλασικοι του μαρξισμου-λενινισμου. Εκτος κι αν και ο νικος ζαχαριαδης -που με το τριτο του γραμμα που καλουσε σε ανατροπη του φασιστα διχτατορα μεταξα που "παραμενει ο κυριος εχθρος" οπως χαρακτηριστικα γραφει- ηταν κι αυτος τροτσκιστης-ψευτο ΚΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα πιάνω με τη σειρά. Βαθιά αναπνοή και πάμε:

    Το 70-30 του Μάο για το Στάλιν δεν είναι μπακαλική. Είναι μια προσπάθεια αφ' ενός να χτυπηθεί ο αντισταλινισμός του Χρουστσόφ, με την ισχυρή παραδοχή ότι η συντριπτικά κύρια πλευρά του Στάλιν είναι θετική, με ταυτόχρονη παραδοχή ότι υπήρξαν πολλά αντιδιαλεχτικά λάθη που εν πολλοίς έχουν να κάνουν με τη φύση της εποχής και της πρώτης απόπειρας επίλυσης τέτοιων αντιθέσεων υπό συνθήκες ιμπεριαλιστικής ασφυξίας. Αν θέλεις, εγώ είμαι λιγότερο αυστηρός από το Μάο σε σχέση με το Στάλιν. Και για μένα το γεγονός ότι το 1971, σ'ένα από τα τελευταία γνωστά του κείμενα, κριτικάροντας το Λιν Πιάο, ο Μάο χαρακτηρίζει το Στάλιν "ιδιοφυϊα" δίπλα στο Μαρξ, τον Ένγκελς και το Λένιν, κάτι που την περίοδο 1957-1962 θα το έκανε με μικρότερη ευκολία, μου δείχνει ότι κατάλαβε κι ο ίδιος εκ των υστέρων το χάος που χώριζε το Στάλιν (ακόμη και με τα δογματικά στραβά του) από τους χιτλεροφασίστες τύπου Σουσλόφ - Μπρέζνιεφ, και γι΄ αυτό τον ξανα-αγάπησε περισσότερο (ποτέ άλλωστε δεν τον χτύπησε και πάντα στην Κίνα η φωτογραφία του Στάλιν έμπαινε δίπλα στους υπόλοιπους τρεις).

    Για το Μάο - Νίξον έχω γράψει στην ανάρτηση "Απάντηση σε μια προβοκάτσια" που πιθανά να διάβασες (απάνταγα σ'έναν κνίτη). Συνοπτικά, λέω: Επρόκειτο για τακτική προσέγγιση για να σπάσει η Λαϊκή Κίνα την παγκόσμια απομόνωσή της, σε μια περίοδο που ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός αφού κατάχτησε την Τσεχοσλοβακία, είχε επιτεθεί (1969) στην Κίνα και έδειχνε τα δόντια του παγκόσμια, με το βρώμικο μούτρο του καλυμμένο πίσω από το σφυροδρέπανο. Δεν επρόκειτο για ιδεολογική σύγκλιση, αν είναι δυνατό! Ούτε σήμαινε αποτράβηγμα της Κίνας από την αλληλεγγύη στο βιετναμέζικο λαό! Αλληλεγγύη η οποία ήταν αφειδώλευτη και την οποία συκοφαντούσε ο ρώσικος φασισμός, που επίσης βοηθούσε το Βιετνάμ, αλλά για τους δικούς του ιμπεριαλιστικούς σκοπούς. Απλά αυτό που τόνισε η Κίνα στο Βιετνάμ είναι πως ο πόλεμος εκεί είναι ειδική πλευρά των παγκόσμιων αντιθέσεων, και δεν μπορεί να επικαθορίζει απόλυτα τη γενική παγκόσμια στρατηγική του κινήματος (τσινίσανε είναι η αλήθεια οι Βιετναμέζοι, αλλά οι Κινέζοι είχαν δίκιο). Κι έτσι κι αλλιώς, τελικώς οι Βιετναμέζοι πέταξαν τους Αμερικάνους επεμβασίες από τη χώρα τους και πουθενά η Κίνα δε τους στάθηκε εμπόδιο σ΄ αυτό, το αντίθετο μάλιστα, τους βόηθησε και ιδεολογικά και υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα πάμε στο ζουμί: ρε σταλινικέ μου, να έχουμε λίγο συναίσθηση του τι λέξεις χρησιμοποιούμε. "Συμμαχία" με φασιστικά καθεστώτα;; Το γράφεις με έναν τρόπο λες και βγήκε το ΚΚ Κίνας και είπε "μπράβο ρε Πινοσέτ, πολύ καλά έκανες που τους έσφαξες τους παλιορωσόφιλους" ή "μπράβο ρε Μάρκος, σύντροφε εν όπλοις". Έλεος! Αυτό είναι διαστρέβλωση της ιστορίας. Οι ηγέτες του ΚΚ Κίνας είχαν και την ιδιότητα των επικεφαλής κρατικών οργάνων της Κίνας. Οι διακρατικές σχέσεις, όπως έχει δείξει και ο Λένιν και ο Στάλιν, είναι ένα εντελώς άλλο πράγμα από την ιδεολογική όσμωση συντρόφων και φίλων.

    Δηλαδή ο επαναστάτης Μολότωφ που το Νοέμβρη του '40 πήγε στο Βερολίνο και συναντήθηκε με το Χίτλερ και το Ρίμπεντροπ, τη στιγμή που οι ναζί είχαν καταλάβει τη μισή Ευρώπη, ήταν ένας προδότης, ένας πουλημένος αποστάτης;; (Άλλο που το '39-'41, επηρεασμένος από τον εγγλέζικο αντισοβιετισμό, πέταξε και δυο τρεις κοτσάνες ότι οι Εγγλέζοι είναι η επιθετική πλευρά κι ο Χίτλερ η αμυνόμενη, που γρήγορα τις μάζεψε, και οι οποίες οφείλονταν εν πολλοίς στην αισχρή στάση των δυτικών στο σοβιετο-φινλανδικό πόλεμο).

    Η τάση των κρατών για ανεξαρτησία στην εποχή του ιμπεριαλισμού είναι αντικειμενική, και ειδικά εκείνη των κρατών του τρίτου κόσμου, φυσικά των σοσιαλιστικών, αλλά και των καπιταλιστικών. Η ηρωική αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης Καντάφι της Λιβύης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση δε σου λέει τίποτα;; Τι ήταν ο Καντάφι;; Ένας τραμπούκος φίλος του ρώσικου φασισμού. Και σήμερα, αυτός ο βαρεμένος διχτάτορας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ βρίσκεται στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα κατά τόσο του δυτικού όσο και του ανατολικού ιμπεριαλισμού. Κι όμως, έχει σφάξει δημοκράτες, έχει βασανίσει, έχει εκμεταλλευτεί, έχει παλουκώσει, έχει χρηματοδοτήσει τον Πλεύρη, ήταν φίλος με το Χάιντερ, είναι ένα τομάρι και μισό. Το ένα αναιρεί το άλλο;;
    Η Κίνα είχε καταλήξει ότι ο ρώσικος φασισμός ήταν ό,τι χειρότερο υπήρχε επί γης, και για την ίδια και για τους λαούς. Χωρίς λοιπόν να δικαιολογεί κανένα τριτοκοσμικό φασισμό σαν τέτοιο, προσπαθούσε να βρει διαύλους με κάθε τριτοκοσμικό κράτος, να ενισχύσει τις τάσεις του για ανεξαρτησία απέναντι στις υπερδυνάμεις, να το σπρώξει προς μια πολιτική συνεργασίας του τρίτου κόσμου με όρους ισοτιμίας, αφήνοντας στο λαό του και στο κομμουνιστικό του κίνημα να ανατρέψει όταν κι όποτε το ήθελε το αντιδραστικό εσωτερικό καθεστώς. Στα σοβαρά τώρα, πιστεύεις ότι οι τριτοδιεθνιστές και μεγαλύτεροι εν ζωή επαναστάτες το 1973, Μάο και Τσού, ήταν χαρούμενοι με τις σφαγές του Πινοσέτ επειδή ήταν αντικειμενικά "αντιρώσικες";; Δε νομίζω ότι σαν αριστερός άνθρωπος το πιστεύεις.
    Στο βάθος, η στάση της λαϊκής Κίνας ήταν στάση διεθνιστική, στάση αρχών, στάση μη επέμβασης στα εσωτερικά άλλων κρατών, στάση απομόνωσης των κύριων εχθρών και μάλιστα του χειρότερου απ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για την Αλβανία: πρώτο, η Κίνα επί πολλά χρόνια κάλυψε από το υστέρημά της (τριτοκοσμική χώρα ήταν κι αυτή, μη το ξεχνάς) τις ανάγκες των Αλβανών, όταν τους παράτησε ο φασίστας Χρουστσόφ και τους έκοψε το ψωμί.
    Δεύτερο, είναι μη αληθές ότι δεν καλούνταν Αλβανοί αντιπρόσωποι στις γιορτές για την κινέζικη επανάσταση - έχω μέχρι και λόγο του ίδιου του Μάο το 1967 σε αλβανική αντιπροσωπεία που τους πλέκει το εγκώμιο που αντιστέκονται στην ΕΣΣΔ!
    Τρίτο, η Αλβανία ήρξατο χιρών αδίκων: Ελληνοαλβανός φίλος μου μου έχει πει πως όταν πέθανε ο Μάο και ο Χότζα, σα μικροαστός και πονηρούλης που ήτανε (τα ίδια είχε κάνει και στο Ζαχαριάδη) άρχισε να βρίζει ιδεολογικά την Κίνα, πριν διακοπεί οποιαδήποτε βοήθεια, οι αλβανικές αρχές ανάγκαζαν τον κόσμο να πετάει στην τουαλέτα τις κονκάρδες που είχαν το πρόσωπο του Μάο, η ζωή για τους Κινέζους τεχνικούς έγινε αφόρητη, οι φιλοκινέζοι του ΚΕ Αλβανίας όπως ο Μπαλούκου μπήκαν φυλακή παρέα με τους χρουστσοφικούς που ήταν φυλακή από το 1960, γενικά εξαπολύθηκε πογκρόμ κατά Κινέζων και φιλοκινέζων, ενώ ειδικά μετά την επίσκεψη Τίτο στο Πεκίνο ο αλβανικός χοτζικός εθνοτροτσκισμός οργίασε σε αντικινεζισμό, εκμεταλλευόμενος το δεξιό λάθος της Κίνας να τα φτιάξει "κομμουνιστικά" κι όχι απλά αντι-υπερδυναμικά με τον Τίτο.
    Για το θέμα της δημοσίεψης των ντοκουμέντων, δε το ξέρω, αλήθεια σου λέω. Γενικά είμαι υπέρ της πλέριας δημοσίεψης, όπως κάνανε οι Κινέζοι στην αντιπαράθεση με τους Σοβιετικούς το 1963-1964. Μπορεί εκεί πάλι να έπαιξε ρόλο η δεξιά και η οπορτουνιστική δεξιά μες στο ΚΚ Κίνας, που ήδη είχαν ενισχυθεί λόγω των προβοκατόρικων ενεργειών των "4" αριστεριστών σεχταριστών, που είχαν με τις προβοκάτσιες τους γιγαντώσει το δεξιό ρεύμα και τελικά το φασίστα Ντενγκ.
    Τη συγγνώμη του Χούα για το Σάχη δεν την εκλαμβάνω σαν συγγνώμη που η Κίνα είχε διακρατικές σχέσεις με το Ιράν, αλλά σα συγγνώμη που την ώρα που ο λαός ήταν ένα βήμα πριν ξεσηκώθεί να τον πάρει αμπάριζα αυτόν και τους βασανιστές του, η λαϊκή Κίνα φάνηκε μέσω της συνάντησης σα να τον στηρίζει όχι σαν Τρίτο Κόσμο, αλλά σαν Σάχη. Δε το ξέρω αυτό για τη συγγνώμη, πάω μ' αυτά που μου λες εσύ, με το ρίσκο αν δε τα ξέρεις καλά, να λέω κι εγώ άλλα αντί άλλων. Νομίζω όμως ότι γενικά δε μου λες κουφά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιουγκοσλαβία - Τίτο: ο Τίτο ήταν ένας σημαντικός εθνικός ηγέτης, που ενοποίησε σε μια γενικά διεθνιστική βάση τη Γιουγκοσλαβία, και ηγήθηκε ενός από τα πιο επιτυχημένα κομμουνιστικά εθνικοαπελευθερωτικά αντάρτικα στην Ευρώπη.

    Λίγο το ό,τι πήρε ψηλά τον αμανέ και ονειρευότανε το ρόλο βαλκανιάρχη, λίγο το λιβάνισμά του από τους Σοβιετικούς και το Δημητρόφ, λίγο και ο μεγαλορώσικος σωβινισμός που τον προβόκαρε μέσω Σουσλόφ που ήδη ήταν από το '47 υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΚΚΣΕ, δεν ήθελε και πολύ, τράβηξε το σκοινί κι έγινε εχθρός του λαϊκού δημοκρατικού στρατοπέδου, περνώντας και εσωτερικά στον οπορτουνισμό, με δεξιά χαρακτηριστικά, ενώ παλιότερα φαινόταν κύρια "αριστερός" οπορτουνιστής - τροτσκιστάκος.
    Βρώμικος ο ρόλος του στο θέμα ΔΣΕ, ειδικά όταν έφτασε να χτυπήσει με σφαίρες αποσπάσματα του ΔΣΕ που πλησίασαν τη συνοριογραμμή, όπως καταγγέλουνε παλιοί αντάρτες, αν και ο Ζαχαριάδης, ακριβώς για να μη χάσει κι αυτή την εφεδρεία, άργησε να καταδικάσει - χτυπήσει τον Τίτο μέχρι το 1949. Φυσικά και η τριμερής Ελλάδα - Τουρκία - Γιουγκοσλαβία ήταν αστισμός και βρωμιά, φιλοϊμπεριαλισμός, και φυσικά οι κομμουνιστές έπρεπε να τον χτυπάνε σαν προδότη. Άλλωστε, η γιουγκοσλάβικη πρεσβεία το 1950-1951 έκανε δουλειά κατά της ηγεσίας του παράνομου ΚΚΕ μες στην Ελλάδα, όπως κατάγγελνε ο Νίκος ο Μπελογιάννης στις εκθέσεις του. Αλλά, όπως σωστά μου έχει επισημάνει συναγωνιστής, η μετά το 1960 πορεία του Τίτο σε ενότητα κύρια με τον αστικό τρίτο κόσμο κι όχι με τη Δύση σαν ΕΠΑ ή σαν ΕΟΚ, δείχνει ότι αυτός ήταν κύρια τριτοκοσμικός εθνικιστής και λιγότερο δυτικό πουλητάρι, και νομίζω πως αυτό είναι αλήθεια.
    Τέλος, η θέση σου ότι καμιά καπιταλιστική τριτοκοσμική χώρα δεν μπορεί στο βάθος να είναι αντι-υπερδυναμική είναι άρνηση ολάκερου του λενινισμού, συγγνώμη που σου το λέω έτσι ωμά. Δηλαδή ο Λένιν που ενίσχυε τον Κεμάλ Ατατούρκ (που είχε σφάξει το ΚΚ Τουρκίας στο Σαγγάριο) ή ο Στάλιν που ενίσχυε τον φεουδάρχη Εμίρη του Αφγανιστάν σαν αντιιμπεριαλιστή ή τον Μπένες της Τσεχοσλοβακίας πριν τον πόλεμο, στο βάθος ήταν δεξιοί και είχαν αυταπάτες για τη δυνατότητα μιας καπιταλιστικής χώρας να σταθεί ενάντια στον ηγεμονισμό και τον ιμπεριαλισμό. Στο βάθος αυτή η θέση είναι τροτσκιστικός αντικαπιταλισμός, δηλαδή άρνηση του λενινιστικού αντιιμπειραλισμού (πράγμα που έκανε και ο εθνοτροτσκιστής Χότζα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλος, για το 2ο - 3ο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη, αντιγράφω από την εισαγωγή της έκδοσης των "Κομμουνιστικών Επιθεωρήσεων" της Κατοχής από το ΚΚΕ το 1946:

    "Στη θέση όμως ενός εθνικού αμυντικού πολέμου, το καθεστώς και το όργανό του ο Μεταξάς διεξάγουν ένα τυχοδιωκτικό, μεγαλοϊδεάτικο, μοναρχοφασιστικό πόλεμο και σύμφωνα με τις αγγλικές επιταγές. Ενώ ετοιμάζεται και η γερμανική εισβολή στα Βαλκάνια, το καθεστώς εσωτερικά εξακολουθεί να κρατάει το λαό σκλάβο και εξωτερικά αρνιέται να λύσει τις διαφορές με τις άλλες βαλκανικές χώρες. Στο εσωτερικό ακόμα οργιάζει η φασιστική προπαγάνδα, ενώ παίζεται αυτή η ίδια η ύπαρξη της Ελλάδας, για τη "Μεγάλη Ελλάδα". Έτσι παρεμποδίζεται η συνεννόηση έστω και την τελευταία στιγμή ανάμεσα στα Βαλκάνια. Ακόμα το τεταρτοαυγουστιανό καθεστώς δεν έρχεται σε καμιά επαφή με την ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τις αγγλικές επιταγές, και παρά τις έκδηλες διπλωματικές προσπάθειες της ΕΣΣΔ να συνενώσει τους Βαλκανικούς λαούς ενάντια σε κάθε απειλή απ' τα έξω.

    Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση του τεταρτοαυγουστιανού καθεστώτος (που συνεχίζει να κρατά σκλαβο το λαό, να διατηρεί στην ηγεσία του κρατικού μηχανισμού και του στρατού πεμπτοφαλλαγίτικα στελέχη και να διεξάγει έναν μεγαλοϊδεατικό μοναρχοφασιστικό πόλεμο) αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό κίνδυνο, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Η ανατροπή της κυβέρνησης Μεταξά και η αντικατάστασή της με μιαν εθνική κυβέρνηση, η συνεννόηση με τις άλλες βαλκανικές χώρες και την ΕΣΣΔ αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα να αποφευχθεί η εθνική καταστροφή που επέρχεται. Κι αυτή την προσπάθεια καταβάλει και πάλι έγκαιρα ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης με το 2ο γράμμα του"...

    Βλέπεις εδώ πως η γραμμή Ζαχαριάδη δεν ήταν "τροτσκοαντικαπιταλιστική" ανατροπή του Μεταξά "για τη διχτατορία του προλεταριάτου", αλλά αστικοδημοκρατική - πατριωτική ανατροπή του ώστε να τονωθεί ο πατριωτικός - αντιιμπεριαλιστικός χαραχτήρας του πολέμου ή να τελειώσει αυτός με έντιμη ειρήνη (δεν είχαν επιτεθεί ακόμα οι Γερμανοί στην ΕΣΣΔ, οπότε τέτοια δυνατότητα εθεωρείτο τότε ότι υπήρχε. Η ζωή έδειξε το αντίθετο, ότι τελικά ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι η τοποθέτηση Ζαχαριάδη είναι στάση αρχών, μήτε δεξιά μήτε αριστερίστικη.
    Ναι, σίγουρα και ο Νίκος θεωρούσε τον πόλεμο σε γενικές γραμμές ιμπεριαλιστικό κι από τις δύο πλευρές, όπως έλεγε και η ΚΔ. Αλλά η όλη του γραμμή δεν είχε καθόλου το φιλοχιτλερικό αναχωρητισμό του τροτσκισμού, που καλούσε εχτός τόπου και χρόνου σε συμφιλίωση με τον ιταλό και γερμανό φαντάρο για "εργατική επανάσταση".
    Καμία σχέση δεν έχει λοιπόν η θέση Νίκου με τους χαφιέδες πεμπτοφαλλαγγίτες του τροτσκισμού.

    Νά 'σαι καλά - γόνιμος νομίζω ο διάλογος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1. Αντιγραφω απο το "βημα",23/5/2010.
    " Oι λίγοι έλληνες δημοσιογράφοι που είχαν εξασφαλίσει (ύστερα από... δίμηνες διαπραγματεύσεις, μια «ναι» και μια «όχι»!) την άδεια από τις κινεζικές αρχές να ταξιδέψουν τον Μάιο του 1973 στο Πεκίνο, με την ευκαιρία της εκεί επισκέψεως ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της δικτατορικής κυβερνήσεως Ν. Μακαρέζο, έμειναν κατάπληκτοι από τη θερμότητα της υποδοχής στην πρωτεύουσα της Κίνας.

    «... Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των Εργατών και του Λαού της Κίνας και του Μεγάλου Προέδρου Μάο προς τους εργάτες και τον Λαό της Ελλάδας και τον Μεγάλο Πρόεδρο Παπαδόπουλο...» έλεγε στην προσφώνησή του προς τον Ν. Μακαρέζο ο αντιπρόεδρος της Κίνας. Και με την υπόκρουση μουσικής του απηγορευμένου στην Αθήνα Μίκη Θεοδωράκη, ο αντιπρόεδρος της απριλιανής δικτατορίας απαντούσε σε ανάλογο ύφος για «... χαιρετισμούς των Εργατών (!) καιτου Λαού της Ελλάδας και του Μεγάλου Προέδρου Παπαδόπουλου προς τους Εργάτες και τον Λαό της Κίνας και τον Μεγάλο Πρόεδρο Μάο...»!

    Ήταν η εποχή που η άκρα Δεξιά (στο πρόσωπο του Ρίτσαρντ Νίξον) και η άκρα Αριστερά (στο πρόσωπο του Μάο Τσε Τουνγκ) έπαιζαν πινγκ πονγκ εναντίον της Μόσχας...

    Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Λίγα χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 1979, η δικτατορία στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει και ο Μεγάλος Πρόεδρος Μάο έχειαπέλθει οριστικώς του κόσμου τούτου. Οι νέοι κινέζοι ηγέτες υποδέχονται τώρα στο Πεκίνο τον Κ. Καραμανλή τον Α και στους εκφωνούμενους λόγους κυριαρχούν οι προτροπές υπέρ της διαφυλάξεως της ενότητας και της ισχύος του... ΝΑΤΟ. Ο κινεζικός δράκος αναζητεί πάντοτε συμμάχους εναντίον της σοβιετικής αρκούδας. "
    Σου γαινεται για πολιτικη αρχων αυτη?? Διεψευσε τα, αν σε βασταει, αυτα τα ιστορικα γεγονοτα που περιγραφει η παλιοκαραβανα της αστικης δημοσιογραφιας, Σ. Ψυχαρης, ο οποιος λεει τα πραγματα με το ονομα τους, περιγραφει παζαρεματα στο πλαισιο μιας πραγματιστικης πολιτικης της Κινας που μονο προλεταριακη επανασταση δε μυριζει!! Και καθισταται οφθαλμοφανες πως επροκειτο για κατι πολυ περισσοτερο απο διακρατικες σχεσεις. Και καλα παει στο διαολο ο Πινοσετ και το καθεστως Μαρκος που προσπαθεις να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα, επικαλουμενος και το Μολοτωφ! ( Μηπως ο Μολοτωφ επισκεπτομενος το Βερολινο μετεφερε τους θερμους χαιρετισμους των εργατων και του λαου της ΕΣΣΔ και του Μεγαλου Σταλιν προς το Μεγαλο Χιτλερ και δεν το ξεραμε??? Λιγο προσγειωση στην πραγματικοτητα δε βλαπτει...) Μηπως θα επρεπε εκεινη την περιοδο(ας αφησουμε για λιγο το σημερα, που υποθετω πως την ιδια αποψη θα εχεις) να παλευουμε υπερ της διαφυλαξης της ενοτητας και της ισχυος του ... ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ επειδη αποτελουσαν αναχωματα στο σοβιετικο σοσιαλιμπεριαλισμο συμμετεχοντας στην ΕΑΔΕ του παλαι ποτε "εσωτερικου" αγκαζέ με σαλτιμπαγκους και τυχοδιωκτες της αστικης πολιτικης τυπου Χ.Δ.(χριστιανικη δημοκρατια) οπως εκαναν οι ...επαναστατες του ΕΚΚΕ της εποχης εκεινης??

    Οσο για τη ...βοηθεια της Κινας στο Βιετναμ, ασε, την ειδαμε και αργοτερα στον αντιδραστικο πολεμο καμποτζης-βιετναμ, που στηριζαν την κλικα πολ-ποτ και "εδιναν μαθηματα" κατα τον Χουα στους βιετναμεζους που τους χρησιμοποιουσε ο αλλος ιμπεριαλισμος, ο ρωσικος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 2. Για την περιπτωση της Αλβανιας εγω δε στηριζομαι σε διηγησεις ελληνοαλβανων αλλα σε ντοκουμεντα. Και αν το αλβανικο καθεστως σαπισε στα τελειωματα του, τη δεκαετια ομως του 60 ηταν το πρωτο(σε επιπεδο κρατους σοσιαλιστικου) που ανοιξε πυρ στο χρουστσιοφισμο. Ο Ενβερ Χοτζα ηταν εκεινος που σφυροκοπησε τους χρουστσιοφικους στη συσκεψη της Μοσχας το 60 και οχι ο Μαο και οι Κινεζοι που παρα τις χρουστσιοφικες σφαλιαρες αναζητουσαν συμβιβασμους και τοτε αλλα κι αργοτερα. Επισης οι Κινεζοι μπορει να εδωσαν καποια βοηθεια, αλλα πηραν κι ολας τοσο διπλωματικη(χρονια ολοκληρα παλευαν οι αλβανοι για την εισδοχη τους στον ΟΗΕ) αλλα κι εκμεταλλευομενοι το φυσικο κι ορυκτο πλουτο της αλβανιας. Και στο τελος εφυγαν και σαν τους κλεφτες, επεκτεινοντας ιδεολογικες διαφωνιες στις διακρατικες σχεσεις. Τοσο μεγαλοι ...διεθνιστες ηταν!!! Οσον αφορα τον Μπαλουκου, αμα δε γνωριζεις, κρειττον σιγαν, που λεει ο λαος. Ο Μπαλουκου προσπαθησε να εφαρμοσει τα σχεδια των κινεζων (συμμαχια ρουμανιας-αλβανιας-γιουγκοσλαβιας) σε στρατιωτικο επιπεδο χωρις να ενημερωσει κανεναν και πισω απ τις πλατες του αλβανικου λαου, γι αυτο και τιμωρηθηκε.

    Παρε και μια γευση τωρα απ το γραμμα που απεστειλε το ΚΕΑ στο ΚΚΚ, ζητωντας απ την κινεζικη ηγεσια- στα πλαισια της ιδεολογικης διαπαλης των 2 χωρων- να το δημοσιευσει στον κινεζικο τυπο, οπως ειχαν δημοσιευσει οι αλβανοι ολα τα κινεζικα γραμματα στον αλβανικο τυπο. Και απεναντι στο οποιο οι κινεζοι μουγκαθηκαν κι αντι να απαντησουν απεσυραν και οσους ειδικους κινεζους ειχαν απομεινει στην αλβανια. Παρε μια γευση ...συνεπους "αντιρεβιζιονιστικης" παλης των κινεζων πρoτου λανσαρουν την τριτοκοσμικη τους θεωρια...

    "Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας με επικεφαλής το σύντροφο Ενβέρ Χότζια ήταν το πρώτο κόμμα που βγήκε ανοιχτά και κατάγγειλε τη ρεβιζιονιστική προδοσία του Χρουτσώφ. Το ΚΕΑ ποτέ δεν ακολούθησε συμφιλιωτική πολιτική με τους χρουτσωφικούς και τιτοϊκούς ρεβιζιονιστές προδότες, ποτέ δεν αποδέχτηκε τη λάσπη του 20ου και 22ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ ενάντια στο μεγάλο Στάλιν και το έργο του, όπως έκαναν οι κινέζοι, που αργότερα εμφανίστηκαν όψιμοι υπερασπιστές του (με τη γνωστή αντισταλινική θέση 70 % σωστά και 30 % "λάθη"), έχοντας όμως στο νου τους άλλους σκοπούς.
    Το ΚΕΑ άρχισε την πολεμική του ενάντια στο χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό αμέσως μετά το 20ο συνέδριο 1956 (έμμεσα) και από το 1961 ανοιχτά πλέον, ενώ οι κινέζοι ακολουθούσαν το δρόμο των "συντροφικών διαφωνιών" και της συμφιλίωσης και ενότητας μ' αυτούς.
    Την άνοιξη του 1962 οι κινέζοι ζητούσαν από το ΚΕΑ να γίνει κοινή σύσκεψη με τους σοβιετικούς για την "εξομάλυνση των διαφωνιών" στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο". Τον Ιούλη του 1963 ο Τσου Εν Λάϊ πήγε στη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τους σοβιετικούς προδότες για τον ίδιο λόγο. Μόλις το Σεπτέμβρη του 1963 οι κινέζοι άρχισαν ανοιχτή πολεμική ενάντια στους σοβιετικούς, η οποία όμως χαρακτηρίζονταν από πολλές ταλαντεύσεις, ασυνέπεια και πολλές και μεγάλες ανάπαυλες.
    Τον Απρίλη του 1964, ενώ "οι σοβιετικοί λακέδες", όπως τους αποκάλεσε ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια, έδιναν ένα τσουβάλι παράσημα στο Χρουτσώφ, στην επέτειο των γενεθλίων του, η κινέζικη ηγεσία έστελνε ευχητήριο τηλεγράφημα. Το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, λίγο μετά την καθαίρεση του Χρουτσώφ, ο Τσου Εν Λάϊ πήγε πάλι στη Μόσχα για να χαιρετήσει την άνοδο στην εξουσία της κλίκας του Μπρέζνιεφ και για να κάνει συνομιλίες για τη δημιουργία αντιιμπεριαλιστικού μετώπου μαζί με τους σοβιετικούς ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 3. Και τι θες να πεις?? Εκαναν ποτε εκκλησεις ο Λενιν και ο Σταλιν στους λαους της τουρκιας ή του αφγανισταν να τα διπλωσουν να παραμεινουν κατω απ το ζυγο της εθνικης τους αστικης ταξης στο ονομα της υπερασπισης της "αντιιμπεριαλιστικης ενοτητας"??? Ισα ισα, και το ξεκαθαριζαν αυτο σε καθε ευκαιρια, οτι μονο η ηγεμονια του προλεταριατου εξασφαλιζει συνεπεια στην αντιιμπεριαλιστικη παλη και οδηγει στην αληθινη εθνικη ανεξαρτησια. Εχουν καμια σχεση αυτα με τις εκκλησεις των κινεζων στους λαους υπερ της διαφυλαξης της ενοτητας και της ισχυος(εδω κι αν ειναι να τραβας τα μαλλια σου...) του ...ΝΑΤΟ και της ..ΕΟΚ?? Δε βλεπεις σε τι συρρικνωση της αγροτιας οδηγησε η πολιτικη τοσων χρονων της ΕΟΚαρας?? Ελεος.

    4. Οσο για το Ζαχαριαδη ευθυς εξαρχης τα ξεκαθαρισε με το 1ο του γραμμα. "Επαθλο για το σημερινο αγωνα θα ειναι μια καινουργια Ελλαδα της δουλειας, της λευτεριας κλπ. κλπ. κλπ." Τι θα ηταν αυτη η καινουργια Ελλαδα?? Λαικοδημοκρατικη φυσικα!!! Κοινη λογικη χρειαζεται! Αν ηταν "αστικοδημοκρατικη-πατριωτικη" οπως λες , δε θα την ονομαζε καν "καινουργια"!! Και δε θα ηταν καν ο Ζαχαριαδης, αλλα κανας παλαιοκομματικος αστοδημοκρατικος παραγοντας! Πού κολλανε εδω οι Στινηδες ,οι τροτσκιστες και τα αλλα μπουμπουκια που μου τσαμπουνας συνεχεια, προσδιδοντας και ταξικιστικο-αντικαπιταλιστικο" περιεχομενο" σε μια πολιτικη που ηταν νετα -σκετα φιλοναζιστικη-εθνοπροδοτικη και το μονο που τους αξιζε ηταν το λαικο στρατοδικειο του ΕΛΑΣ?? Δεν τα καταλαβαινεις αυτα?? Απλα πραγματακια ειναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 5. Οσον αφορα τα ...δογματικα και αντιδιαλεχτικα λαθη του Σταλιν παραθεσε τα συγκεκριμενα και θα σου απαντησω οχι με μαρτυριες ...ελληνοαλβανων γνωστων αλλα με συγκρισεις του σταλινικου και του μαοικου εργου, μεσα απο τα αυθεντικα τους κειμενα και ισως μπορεσεις να βγαλεις τα συμπερασματα σου. Και μεσα απο τη συγκριση αυτη θα καταλαβεις ποιος ηταν ο αληθινος μπολσεβικος και ποιος ο αστοδημοκρατης που διατηρησε την εθνικη αστικη του ταξη καθ'ολη την περιοδο του σοσιαλισμου (οπως τον αντιλαμβανονταν αυτος φυσικα) και προσπαθησε μαλιστα να την ...διαπαιδαγωγησει κομμουνιστικα ωστε να ...αποδεχτει να αυτοκτονησει ταξικα και να περασει (σσ. η αστικη ταξη!) στην υπηρεσια του σοσιαλισμου(!!!) Αλλα πρωτυτερα θα σε συμβουλευα να μελετησεις την γνωστη μπροσουρα "για την ιστορικη πειρα της διχτατοριας του προλεταριατου"-"και παλι για την ιστορικη πειρα της διχτατοριας του προλεταριατου". Να διαπιστωσεις ιδιοις ομμασι ποσο πολυ διεφεραν οι κινεζοι απ τους σοβιετικους αναθεωρητες στις εκτιμησεις τους...

    6. οσο για τον Τιτο τα ειπαμε. Και μονο το οτι υποσχεθηκε να δωσει το κοσοβο στην αλβανια και το αθετησε με το προσχημα της πιεσης του μεγαλοσερβικου εθνικισμου, δειχνει τι απατεωνας και τι καθαρμα ηταν ευθυς εξαρχης. Οι εκτιμησεις σου για τον τιτο δεν εχουν καμια σχεση με τις εκτιμησεις του πραγματικου κομμουνιστικου κινηματος μεχρι τα μεσα του 50. Τιποτα δεν αλλαξε εκτοτε που να δικαιολογει το όποιο χαιδεμα του. Ο αμερικανοθρεμμενος "αδεσμευτος" γιουγκοσλαβικος ψευτοσοσιαλισμος υπηρξε βιτρινα- προτιμητεο οπλο στα χερια του αστισμου-ιμπεριαλισμου για το σκορπισμα συγχυσης και προσπαθειας κατασβεσης των επαναστατικων ποθων και επιδιωξεων των λαων. Οι "αδεσμευτες"-αλλα εξαρτωμενες με χιλια δυο νηματα απ τον ιμπεριαλισμο-χωρες ηταν μια απο τις πιο κωμικες αστικες εξαπατητικες μπλοφες του 20ου αιωνα.

    7. Οσο για τα κουφα που ειπες οτι μπορει να λεω, αυτο νομιζω δε σε τιμαει καθολου. Και ειναι αναρμοστη αυτη η συμπεριφορα για αγωνιστες του αριστερου κινηματος. Σε διαβεβαιω οτι οταν μιλαω, προσπαθω να μιλαω ντοκουμενταρισμενα και σοβαρα, και δεν προσβαλλω ποτε το συνομιλητη μου ακομη κι αν εμφορειται απο τοσο ..σοβαρες και ...διορατικες αποψεις σαν κι αυτες που περιεχονται στο ταζεμπαο "ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ"(!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν κατάλαβες καλά, ακριβώς το αντίθετο είπα! Ότι ΔΕΝ μου λες κοτφά ούτε ατεκμηρίωτα πράγματα! Μη σε πιάνει μένος, κουβέντα κάνουμε! Όσο για τη συγκεκριμένη αφίσσα της ΟΑΚΚΕ, το ό,τι δεν είμαι μέλος της και το ό,τι δεν την ξέρω καν αλλά τη χρησιμοποιείς για να με χτυπήσεις, με κάνει έξαλλο! Θνασου απαντήσω και γι΄αυτή και για τον υπόλοιπο τροτσκισμό - "αριστερό" αντικαπιταλισμό σου συντομότατα! Τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγω ουτε εξαλλος γινομαι, ουτε κανενα μενος με πιανει, μην ανησυχεις. Απεναντιας ειμαι εξ ορισμου πραος και γαληνιος οπως ηταν, ειναι και θα ειναι παντα οι επαναστατες-πραοτητα και γαληνη που πηγαζουν απ'την απεραντη επαναστατικη αισιοδοξια.
    Και μονο αυτο που ειπες για τον Κανταφι, αρκει. Φασκεις και αντιφασκεις. Ναι μεν σφαζει δημοκρατες αλλα ειναι αντιιμπεριαλιστης, λεει! Και τι σημαινει αυτο ρε μεγαλε?? Οτι ο λιβυκος λαος που ξεσηκωθηκε αυθορμητα, ματωσε και σφαγιαστηκε ,πρεπει να διαλεξει δυναστη??? Μαρεσει που γραφεις στα παλια σου τα παπουτσια τα ανεξαρτητα ταξικα συμφεροντα της λιβυκης φτωχολογιας και το απολαμβανεις κι ολας!! Οχι ρε μεγαλε ο πολεμος που διεξαγεται εκει κατω δεν εχει σχεση με τα συμφεροντα του λιβυκου λαου. Υπαρχουν λαικοι αγωνιστες εκει κατω που πολεμουν το Κανταφι, αλλα ουτε και δεχονται να μετατραπουν σε τσιρακια των νατοικων. Κι εσυ αντι να εξαρεις τη σταση αυτων, μου στοιχιζεσαι πισω απο το ζαμπλουτο σφαγεα?? Ειμαστε με τα καλα μας??
    Μετα απ αυτο δε μου κανει εντυπωση η συμπαθεια σου για τον ...αντιυπερδυναμικο Τιτο που βασανιζε και εξοντωνε τους γιουγκοσλαβους κομμουνιστες και διαφωνουντες στα γκολι οτοκ-το γιουγκοσλαβικο νταχαου!! Αυτον τον Τιτο θαυμαζεις?? Να τον χαιρεσαι! Αλλα οι πραγματικοι επαναστατες δε θα παρουμε!! Ο Τιτο αποβληθηκε οριστικα απ το κομμουνιστικο κινημα σαν σωβινιστης-φασιστας- χυδαιος αποστατης του μαρξισμου απ τα τελη της δεκαετιας του 40! Και ειναι προκληση να τον αποκαθιστας επισημως, να τον υποδεχεσαι μεγαλοπρεπως και να υποκλινεσαι μπροστα του!! Και παραλληλα να αποκαθιστας και τους ευρωρεβιζιονιστες!! Ηταν κρατος οι ευρωρεβιζιονιστες και επρεπε να εχουν διακρατικες σχεσεις μαζι τους οι κινεζοι ρεβιζιονιστες?? Οπως προκληση ηταν και μαλιστα μεγίστη το να ασκεις μυστικη διπλωματια και να υποδεχεσαι και να αγκαλιαζεις τους αμερικανους ιμπεριαλιστες τη στιγμη που αυτοι κατακρεουργουν εναν ολοκληρο λαο στη γειτονια σου!!! αντι να κοιταξεις να τους απομονωσεις, να τους καταγγειλεις, να τους απονομιμοποιησεις, να τους συντριψεις, πας και τους αγκαλιαζεις οπως εκαναν οι υποτιθεμενοι εχθροι σου, σοβιετικοι αποστατες, χρονια πριν. Οχι λοιπον. Δε συγκινουμαι ουτε με το Μαο σου ουτε με τον Τσου σου ρε μεγαλε!! Γιατι αυτο μας διδαξαν εμας τους νεοτερους αγωνιστες, οι ηρωικοι ελληνες κομμουνιστες της Τασκενδης. Οτι η παλη αρχων δε σχετιζεται με προσωπα, οσο ψηλα κι αν βρισκονται αυτα στην κομματικη ιεραρχια!!! Καταλαβες???

    Την αθλια κατηγορια του τροτσκισμου και του καλπικου αντικαπιταλισμου , επομενως, την επιστρεφω σ εκεινους που χρησιμοποιωντας προσχηματα-μπλοφες αγκαλιαστηκαν με ολα τα αποβρασματα που ξεβραστηκαν μετα απο σκληρες παλες και αποβληθηκαν δια παντος απ το κομμουνιστικο κινημα μεχρι τα μεσα της δεκαετιας του 50. Την επιστρεφω επισης (σσ. την κατηγορια) και σ'ολους οσους απεμειναν να θαυμαζουν αυτους τους τυπους σημερα...

    υγ. και πού 'σαι!! τους 3 της marfin τους θυμασαι και καλα κανεις. δε λεω, εγκλημα και μαλιστα αποκρουστικο ηταν που θα πεφτει παντα σα μαυρη σκια σ εναν ολοκληρο πολιτικο χωρο. Το γρηγοροπουλο και τους δεκαδες δολοφονημενους απ την κρατικη δολοφονικη βια μαλλον θα τους ξεχασες... Ή ισως να μη χωρανε και να μην ταιριαζουν σε "αντιιμπεριαλιστικες" συμμαχιες αυτοι οι τελευταιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΥΓ2. "Σχετικά μ αυτό το ζήτημα οι κινέζοι ρεβιζιονιστές προβάλλουν το επιχείρημα, ότι στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Σοβιετική Ενωση συμμάχησε με τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές για να παλέψει ενάντια στον ιταλό - γερμανό - γιαπωνέζικο ιμπεριαλισμό. Αλλά αυτός ο ιστορικός παραλληλισμός δε βοηθάει τους κινέζους ηγέτες να περάσουν αυτή τη ρεβιζιονιστική άποψη σαν μαρξιστική. Πρώτο, η Σοβιετική Ενωση συμμάχησε με τις ΕΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία όταν ο πόλεμος είχε ήδη αρχίσει και όχι πριν, δεύτερο, ο πόλεμος ενάντια στο φασισμό ήταν ένας δίκαιος πόλεμος από την πλευρά όλων εκείνων που τον καταπολεμούσαν, τρίτο, η Σοβιετική Ενωση ποτέ δεν κάλεσε τους εργάτες να ενωθούν με την μπουρζουαζία, τους λαούς να ενωθούν με τους ιμπεριαλιστές εκμεταλλευτές και καταπιεστές, τέταρτο, η Σοβιετική Ενωση υποστήρίξε μ όλη τη δύναμη της τον αγώνα των λαών ενάντια στους φασίστες καταχτητές και ενάντια στους προδότες των χωρών για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, πέμπτο, ούτε η Σοβιετική Ενωση ούτε τα κομμουνιστικά κόμματα καλλιέργησαν ποτέ τους αυταπάτες για τους λόγους και τους σκοπούς που ώθησαν τις καπιταλιστικές δυνάμεις, τις ΕΠΑ και την Αγγλία, στον πόλεμο ενάντια στο φασισμό"

    Το προαναφερθεν αποσπασμα προερχεται απο βιβλιο σχετικα με τα ζητηματα πολεμου και ειρηνης και αποτελει μια ευστοχη και συντριπτικη συναμα κριτικη μαρξιστων-λενινιστων στις συμμαχιες που επεδιωκαν οι κινεζοι ρεβιζιονιστες στο πλαισιο των τριτοκοσμικων θεωριων τους-συμμαχιες που δεν ειχαν απολυτως καμια σχεση απο αποψη αρχων με τις συμμαχιες του Σταλιν και των Μπολσεβικων. Ο Σταλιν σ'ολα τα κειμενα του για το β Παγκοσμιο Πολεμο οταν μιλαει για την αντιφασιστικη αντισταση στη δυση, μιλαει παντα μα παντα ομως για την αντισταση των λαων των δυτικων χωρων. Αποφευγει επιμελως και σταθερα οταν μιλαει για την αντισταση των λαων στη δυση καθε φραστικη αναφορα σε κυβερνησεις και καθεστωτα. Απεναντιας ο Μαο και οι ρεβιζιονιστες επιγονοι του καλουσαν τους λαους σε αγωνα για τη "διαφυλαξη της ενοτητας και της ισχυος του ...ΝΑΤΟ και της ...ΕΟΚ (!!!) Τα συμπερασματα δικα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΥΓ3. Οσον αφορα το τελευταιο ειλικρινα δε βλεπω λογο να εξαπτεσαι. Ουτε προσωπικα σε εθιξα ουτε σε προσεβαλα. Ειπε ο Ενγκελς για το Μαρξ " Ο Μαρξ μπορει να ειχε πολλους εχθρους, αλλ' εντουτοις ουτε εναν προσωπικο εχθρο". Αυτη ειναι η μεγαλη αρετη των κομμουνιστων και αυτη την "αρχη" φροντισω να ακολουθω πιστα. Η κριτικη μου αφορα αποψεις-αντιληψεις. Το αν αυτη η κριτικη-πολεμικη ενοχλει ειναι εντελως διαφορετικο ζητημα.
    Οσον αφορα τους απαξιωτικους και εξαιρετικα αστοχους, κατα τη γνωμη μου, χαρακτηρισμους σου για τους αλβανους καθοδηγητες περι τροτσκισμου κλπ. Οι αλβανοι μπορουν να κατηγορηθουν (απο ενα σημειο και μετα βεβαια) για οπορτουνισμο, μικροαστικο εθνικισμο. Εντουτοις δεν ειχαν καμια σχεση ουτε με τροτσκισμο, ουτε με μεγαλοκρατικο σωβινισμο αλλα ουτε και με σοσιαλιμπεριαλισμο. Οι αλβανοι τουλαχιστον ουτε φασιστικες κλικες (σαν αυτη του πολ-ποτ) στηριξαν ανοιχτα, ουτε σε αλλα κρατη επιτεθηκαν ενοπλα οπως εκαναν αλλοι που πηγαν να "δωσουν ενα μαθημα"(τι κυνισμος αληθεια???) στους βιετναμεζους. Το να λες οτι οι αλβανοι "ηρξατο χειρων αδικων" αναφερομενος σε ιδεολογικες διαφωνιες , δικαιολογωντας τη λογικη "αφου δε δεχτηκαν να μπουν κατω απ τις φτερουγες της Κινας της θεωριας των 3 κοσμων, ας τους πνιξουν οι ιμπεριαλιστες", αυτο ειναι κυνισμος δανεισμενος απ το θεωρητικο οπλοστασιο των μαοικων Χουα Κουο Φενγκ και λοιπων. Αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΥΓ4. Γραφεις οτι οταν ο Μαο αντιληφθηκε τη φυση των νεοχιτλερικων χρουστσιο-μπρεζνιεφικων ξανααγαπησε το Σταλιν(!!!) Ποτε ακριβως συνεβη αυτο?? Οταν -οπως αναφερεται παντα στο ντοκουμεντο που παρεθεσα πριν- τη στιγμη που οι σοβιετικοι λακεδες( Μπρεζνιεφ και λοιποι) παρασημοφορουσαν το Χρουστσιοφ επι τη ευκαιρια των γενεθλιων του, οι Κινεζοι εστελναν ευχετηριες επιστολες σ'αυτον??? Και μαλιστα εν ετει 1964, ενω ενα χρονο πριν ειχαν ξεκινησει υποτιθεται την πιο σκληρη και αδιαλλακτη διαπαλη με τους σοβιετικους ρεβιζιονιστες??? Ή μηπως οταν ο Μαο εστελνε στη Μοσχα τον Τσου να συγχαρει την σοσιαλφασιστικη κλικα Μπρεζνιεφ για την ανοδο της στην εξουσια και να διεξαγαγει συνομιλιες μαζι της για συμπηξη ...αντιιμπεριαλιστικου μετωπου εναντια στον αμερικανικο ιμπεριαλισμο??? Μην τα λες τοσο αποτομα βρε αδερφε! Τα θελω τα μαλλακια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεύτερη βαθιά αναπνοή και πάμε:

    Αυτό που σου έγραψα για την αφίσσα της ΟΑΚΚΕ αφορά την τακτική σου "τα λέω στην πεθερά για να τ' ακούσει η νύφη", δηλαδή τα λέω στο ΚΜ για να τ' ακουσει η ΟΑΚΚΕ. Επειδή όμως η σχέση μου με την ΟΑΚΚΕ δεν είναι πεθεράς - νύφης, αλλά συναγωνιστική, θα σου απαντήσω πρώτα και κύρια γι' αυτό, αν και την αφίσσα σου ξαναλέω δε τη γνωρίζω, ούτε και θα ενοχλήσω συν. της ΟΑΚΚΕ για να μου πούνε ώστε να απαντήσω σε δικές σου "σποντίτσες".

    Η ΟΑΚΚΕ έχει για μένα μια πολύ σωστή αναλυτική γραμμή για τη μικροαστική τρομοκρατία στη χώρα μας, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με την αυθόρμητη τέτοια της RAF ή των BR. Σημειώνει δηλαδή πως ειδικά μετά την άνοδο του Παπαντρέα στην εξουσία το '81, αλλά σ' ένα βαθμό και νωρίτερα, αποκλειστικός στόχος των εν λόγω οργανώσεων ήταν άνθρωποι της παλιάς δεξιάς, της παλιάς πλουτοκρατίας και της αμερικάνικης υπερδύναμης στη χώρα μας. Ειδικά η ναυαρχίδα του σοσιαλφασισμού με κουμπούρι, η 17Ν, ήταν και σε επίπεδο γραμμής (βλ. προκηρύξεις) αμιγώς αντιδυτική οργάνωση και ουδέποτε χτυπούσε ΚΑΙ το σοσιαλιμπεριαλισμό ούτε τους ανθρώπους του στη χώρα μας. Κάθε μα ΚΑΘΕ χτύπημα (πέρα από μερικά του δεμένου με το αυθόρμητο αντιεξουσιαστικό ρεύμα του '80 τυφλού αντικρατισμού, που ήταν απλές εκρήξεις και στρακαστρούκες) τελικά υπηρετούσε την αποδυνάμωση μες στη χώρα των εχθρών της λαλιωτικής κλίκας και του ψευτοΚΚΕ, και τελικά των εχθρών της Ρωσίας. Αυτή τη γραμμή είχε βάλει η ΟΑΚΚΕ στη ΜΟΝΑΔΙΚΗ συγκέντρωση κομμουνιστικής οργάνωσης ΚΑΤΑ ΤΗΣ 17Ν, τον Ιούνη του 1989, στην Κάνιγγος, με ομιλητή τον Η. Ζαφειρόπουλο. Και αποδείχτηκε περίτρανα, και από το τι "φύρα" ήταν ο συρφετός αυτών των τύπων, που καρφώνανε ο ένας τον άλλο και τη μάνα τους την ίδια, ενώ ούτε ένας δε στάθηκε με στάση αρχών απέναντι στους διώχτες του (ο Κουφοντίνας, που ενώ είχε διαφύγει και μπορούσε να ξεφύγει και να ανασυστήσει το "ένοπλο", ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ(!) μόνος του σε μια πράξη που κανένας επαναστάτης, ούτε του παλιού ΚΚΕ ούτε κανενός άλλου επαναστατικού φορέα δεν έκανε ποτέ του, εκτός αν είχε αποφασίσει να κάνει δήλωση και να αποχωρήσει). Έτσι λοιπόν εικάζω πως στην ως άνω αφίσσα η ΟΑΚΚΕ έψαξε και ανέδειξε ποιες ακριβώς πράξεις του γενικά αντιπαθούς και παλιού τραμπούκου ΟΝΝΕΔίτη Μιχαλολιάκου ήταν εκείνες που τον έκαναν μισητό στο σοσιαλφασιστικό μπλοκ. Δεν ξέρω τα αστυνομικά στοιχεία της υπόθεσης, αλλά η γενική λογική της ΟΑΚΚΕ στο θέμα "τρομοκρατία" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και είναι σωστή στο 90% των περιπτώσεων (αντικειμενικό είναι κάποιες φορές να πέφτεις κι έξω, ή να κάνεις μια λάθος εχτίμηση - δε λέω για το Μιχαλολιάκο, γενικά μιλάω). Άσε λοιπόν τα σάπια και κοίτα να αποφεύγεις τις άσχετες ειρωνείες, είτε για άσχετα με τη συζήτηση θέματα είτε για τον "ελληνοαλβανό γνωστό". Εδώ δεν κάνουμε κουβέντα με φιρμάνια Κ.Ε. κομμάτων, γι΄αυτό σου είπα κάτι πιο προσωπικό ή μαρτυριακό, αφού μιλάμε σε πιο "χύμα" - διαλογική μορφή. Κι εσύ βρήκες και ειρωνεύτηκες, για να με βγάλεις αναξιόπιστο. Φάουλ, αλλά δεν πειράζει, συνεχίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεύτερο, κόψε κάτι από την πολύ σου επαναστατική γαλήνη και γενικά, μιας και είσαι σταλινικός όπως λες, πάρε κάτι από τη μετριοφροσύνη του συντρόφου του Στάλιν. Τέλος πάντων. Τη γαλήνη αυτή λοιπόν την έχασες μπροστά στο "τερατώδες" της συμπόρευσής μου/των μαοϊστών με τον Καντάφι. Λοιπόν, σου το ξαναλέω: ΦΟΥΛ με τον Καντάφι, να τους πάρει αμπάριζα και αν μπορεί να ανακαταλάβει όλη τη Λιβύη και να περάσει τους ηγέτες (όχι το λαό που συμμετείχε) της "εξέγερσης" από στρατοδικείο. Όχι γιατί εξεγέρθηκαν ενάντια στο πράγματι αντιδημοκρατικό και γενικά άθλιο κρατικοφασιστικό καθεστώς του, ούτε γιατί είναι στην κύρια πλευρά ισλαμοφασίστες και χειρότεροι του Καντάφι. Αλλά και μόνο για το γεγονός ότι ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ όταν πολεμάνε με την υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων, δηλαδή όταν χτυπάνε τη χώρα τους μαζί με ΣΥΣΣΩΜΟ τον ιμπεριαλισμό. Αυτοί είναι οι "εξεγερμένοι" σου της "λιβυκής φτωχολογιάς", τροτσκιστή μου που για σένα η αντίθεση "κεφάλαιο - εργασία" μες στη Λιβύη είναι σημαντικότερη στη δοσμένη στιγμή από την αντίθεση "ιμπεριαλισμός - λαοί των μη ιμπεριαλιστικών χωρών και μη ιμπεριαλιστικά κράτη". Ειλικρινά, αν αυτό που μου λες μου το έλεγε ένας αστός φιλελεύθερος, δε θα με πείραζε. Γιατί για τους αστούς, πάνω κι από την ανεξαρτησία των χωρών είναι τα αφηρημένα "ατομικά δικαιώματα", που υποτίθεται προασπίζεται ο ιμπεριαλισμός με τις "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις του. Να μου λέει όμως "σταλινικός" ότι είναι με τους συμμάχους των βομβαρδιστών της χώρας τους "εξεγερμένους" λακέδες, ε, αυτό είναι μια υπεραντιδραστική, συνειδητή θέση. Πολύ αντιδραστική, αδερφέ. Άσε δε που δεν ξέρω σα τροτσκιστής "σταλινικός" που είσαι, αν καταδίκαζες τα πραγματικά ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ του Καντάφι που έριχνε αεροπλάνα, όταν ήταν τσιράκι της Ρωσίας ή τον θαύμαζες τότε σαν "αντιαμερικάνο". Γιατί τότε η αντιπαθητική σε σένα ΟΑΚΚΕ τον χτυπούσε, καταδικάζοντας πάντα (1986 λέω τώρα) την αμερικάνικη επέμβαση με βομβαρδισμούς στη Λιβύη. ΖΗΤΩ Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΤΑΦΙ - ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ λέω εγώ.
    Από τον Καντάφι λοιπόν με πας στον αγαπημένο σου Τίτο. Και μου λες ότι δεν είσαι χοτζικός. Μόνο οι χοτζικοί και οι μπρεζνιεφικοί θεωρούσαν τον Τίτο μετά το 1960 ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της ανθρωπότητας. Ναι ρε φίλε, ήταν αστός, ήταν ρεβιζιονιστής, ήταν ό,τι διάολο θες. Ήταν όμως αντικειμενικά πολύ καλύτερος από τα τσιράκια που εγκατέστησαν οι σοσιαλιμπεριαλιστές σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, αποτελούσε επίσης αλεξικέραυνο στο Κίνημα των Αδέσμευτων ενάντια στο σοσιαλφασίστα Κάστρο που ήθελε να το σέρνει πίσω από την ΕΣΣΔ. Σαν κομμουνιστής, και ειδικά σα ζαχαριαδικός, μου είναι αδύνατο να μη μισώ τον Τίτο κομμουνιστικά. Αυτό όμως δε με τυφλώνει στο επίπεδο της αντίθεσης "ιμπεριαλισμός - λαοί και μη ιμπεριαλιστικά κράτη" να δεχτώ ένα σχετικά θετικό ρόλο του Τίτο ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ. Αυτά, δεν το συνεχίζω. Α, και για τον Μπαλούκου, πολύ σωστή ήταν η γραμμή της συμμαχίας Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας - Ρουμανίας στα Βαλκάνια. Θα αποτελούσε λαμπρή νίκη κατά των σχεδίων της σοσιαλφασιστικής κλίκας Ζίφκοφ της Βουλγαρίας και των μπρεζνιεφικών σοσιαλιμπεριαλιστών μια τέτοια συμμαχία σε αντιυπερδυναμική - εθνικοανεξαρτησιακή κατεύθυνση. Φυσικά, ο σύντροφός σου ιδεολογικά εθνοτροτσκιστής Χότζα θεωρούσε πιο σημαντική την αντίθεση του με τον τριτοκοσμικό αστό Τίτο παρά με την υπερδύναμη Ρωσία. Τιμή λοιπόν στον Μπαλούκου, που χαίρεσαι κιόλα που πιάστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για τους ευρωρεβιζιονιστές, η θέση μου είναι καθαρή: έπρεπε να υπάρχει ενότητα μαζί τους σε ζητήματα αντιυπερδυναμικής και δημοκρατικής πάλης, και ιδεολογικός πόλεμος σε κομμουνιστικό επίπεδο. Σου ξαναλέω, δεν αρνούμαι δεξιές παρεκκλίσεις επί Χούα, που για μένα ήταν αντανάκλαση της πίεσης του ακροδεξιού Ντενγκ αλλά και της δεξιάς τάσης μέσα στο κόμμα, που είχε ταλαιπωρηθεί από το σεχταρισμό των "4".
    Αλλά το 1978, κύριος εχθρός στην Ελλάδα ήταν το ψευτοΚΚΕ κι όχι το "Κ"Κεσ. Αυτό οι εθνοτροτσκιστές δε μπορείτε να το δεχτείτε, γιατί το θεωρείτε πιο σιχαμερό να συμμαχείς τακτικά στο συγκεκριμένο μ' έναν αναθεωρητή σοσιαλδημοκρατικού τύπου που δε θέλει διχτατορία του προλεταριάτου, απ' ό,τι μ΄έναν "σκληρό" κνίτη που στη μορφή έστω θέλει επαναστάσεις κι αίματα "κατά των αστών".

    Ο Ζαχαριάδης φυσικά και εννοούσε τη λαϊκοδημοκρατική, στο βάθος τελικά τη σοσιαλιστική Ελλάδα. Ρε φίλε, σε άλλα απ΄αυτά που λέμε μου απαντάς. Εδώ συζητούσαμε όχι τι εννοεί στο πρώτο γράμμα, αλλά για τη γραμμή στο 2ο. Και σου έλεγα ότι στο 2ο και 3ο δεν έλεγε ανατροπή του Μεταξά από τη λαϊκή δημοκρατία αλλά από μια συνεπή, αντιφασιστική συμμαχία όλων των μη φασιστικών δυνάμεων που ή θα συνέχιζε τον πόλεμο με αντιφασιστικό - εθνικοαπελευθερωτικό περιεχόμενο ή θα έκλεινε έντιμη ειρήνη. Ξαναδιάβασέ τα τα 2 τελευταία γράμματα - αυτό λέει. Και πολύ λογικά το λέει, αφού αλλιώς έπρεπε να καλεί σε επανάσταση άρα σε ΗΤΤΑ της Ελλάδας στον πόλεμο κι όχι σε ειρήνη ή σε συνέχισή του σε αμυντική βάση. Πιστεύω ότι απλώς μπερδεύτηκες και δεν κάνεις απλά αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση.
    Για τον Αλέξη (έχεις μπλέξει ρε μπαγάσα τα πάντα): δε θα σου κάνω διαφήμιση εδώ ούτε των συναισθημάτων μου για τον Αλέξη, ούτε του τι έκανα τις μέρες μετά τη δολοφονία του. Σου λέω απλώς πως και στην ανάρτηση για τους 3 της Μαρφίν, υπάρχει φωτογραφία και αναφορά στη δολοφονία του Αλέξη. Τώρα, αν φτάνεις στον ξεπεσμό να μου χρεώνεις ότι δε με ενδιαφέρουν τα θύματα της κρατικής βίας (που δεν καταλαβαίνω πού αναφέρεσαι...), τι να σου πω. Κρίνεσαι από το μέσο αναγνώστη τούτου του ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στο θέμα ΕΣΣΔ του Β΄Παγκόσμιου vs. Κίνα των 3 κόσμων, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Υπάρχει κι ένα ολόκληρο άρθρο παραπάνω, που απαντάει ακριβώς σε αυτά, και νομίζω πως η Κ.Ε. του ΚΚ Κίνας τα λέει πιο ωραία από εμένα. Αλλά, μιας και το θέτεις, ο σύντροφος ο Στάλιν είχε πει χίλια δυο "δεξιά" για το πόσο μπορεί να υπάρξει μετά τον πόλεμο "ειρήνη και δικαιοσύνη στις διεθνείς σχέσεις", ότι όλα θα 'ναι ωραία με τη συνεργασία και φιλία ΕΣΣΔ - ΗΠΑ - ΗΒ, χίλιες δυο ατάκες που ένας εθνοτροτσκιστής του σήμερα θα τις έβρισκε "ξεπουληματικές σε ΗΠΑ - ΗΒ". Μάλιστα, ο οπορτουνιστής Μπράουντερ στις ΕΠΑ, που ήταν αντιδιαλεχτικός και τα πίστεψε όλα τούτα απόλυτα, διέλυσε το ΚΚ ΕΠΑ αφού δε χρειαζόταν και τα είχαμε βρει με το δυτικό ιμπεριαλισμό για ένα κόσμο δικαιοσύνης και ελευθερίας μετά την ήττα του Χίτλερ. Φυσικά ο Στάλιν - Δημητρόφ τον χτύπησαν και ο Φόστερ ξανάφτιαξε το κόμμα το 1945. Απλά στο αναφέρω για να μην πέφτεις σε συγχύσεις.
    Τέλος: κοίταξε φίλε. Την αρχειακή και βαθιά πάλη με το ρώσικο σοσιαλφασισμό την έδωσε με αρχές και σε όλη της την έχταση η ΚΕ του ΚΚ Κίνας. Τα δύο κείμενα του '56 που αναφέρεις του ΚΚ Κίνας ήταν στο πνεύμα του 20ού Συνεδρίου, το οποίο απόλυτα είχε δεχτεί και ο Χότζας σου, και ειδικά το δεύτερο που βγήκε Δεκέμβρη ("Ακόμη μια φορά...") ήδη έχει αρχίσει τη σκληρή κριτική για το πού οδηγεί η κατεδάφιση του συντρόφου του Στάλιν και της εποχής που ηγήθηκε αυτός στο ΚΚΣΕ και στο τριτοδιεθνιστικό κίνημα. Όλα αυτά βαθαίνουνε στα γράμματα του ΄63 - ΄64 όπου τα πράγματα έχουνε ξεκαθαρίσει πια. Φυσικά και η Κίνα έκανε ΚΑΘΕ προσπάθεια για ενότητα μες στο κομμουνιστικό κίνημα, για σένα το ρήγμα ΕΣΣΔ - Κίνας δεν έπρεπε να γίνει κάθε προσπάθεια να γεφυρωθεί όσο δεν είχε αποδειχτεί ότι η νίκη των σοσιαλφασιστών στο ΚΚΣΕ ήταν οριστική;; Φυσικά κι έκανε καλά ο Τσου Ενλάι, ο μεγάλος αυτός επαναστάτης που τον ειρωνεύεσαι σα κνίτης και χειρότερα, και πήγε να δει τι σόι φρούτα ήταν η μετά Χρουστσόφ ηγέτες. Τους είδε, μίλησε, γύρισε και τους κήρυξε πια με κάθε μέσο τον πόλεμο. Ο δε Χότζας κατά βάση το μόνο πράγμα με το οποίο ασχολιόταν ήταν η θέση των Σοβιετικών σε σχέση με τον Τίτο. Τους έβριζε όταν τον προσέγγιζαν, γινόταν πιο μαλακός όταν τον έφτυναν. Λογικό για ένα σωβινιστή, που νοιαζότανε μονάχα πώς θα κόψει το Κόσοβο από τη Σερβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πάλι μπλέκεις τα διακρατικά με τα κομμουνιστικά, με τα παράσημα κλπ. Δεν είσαι τροτσκιστής, είσαι κανονικός αριστεριστής. Ο Μάο δε σταμάτησε ποτέ να "αγαπάει" ιδεολογικά και πολιτικά τον Στάλιν, απλούστατα εκεί που οι χαφιέδες σοσιαλφασίστες τον έβριζαν και τον χυδαιολογούσαν, ο Μάο του έκανε κριτική για να ανακαλύψει ποια πράγματα ευνόησαν τη νίκη του ρεβιζιονισμού και πώς αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί στο μέλλον. Ο Μάο, όπως και κάθε επαναστάτης κομμουνιστής, ήταν σταλινικός. Άσε λοιπόν τις ακροβασίες με τα παράσημα και ποιος πήγε πότε και πού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υ.Γ. Άρχισες τώρα και τα δανεισμένα από το ψευτοΚΚΕ "επιχειρήματα" για το "δεξιό" χαραχτήρα του Μάο, που έκανε το έγκλημα να "διατηρήσει την εθνική αστική τάξη" γιατί ήτανε λέει αστοδημοκράτης κι όχι μπολσεβίκος. Ε, τροτσκιστάρα μου, σου έχει μιλήσει κανείς για τη θέση του Στάλιν για την εθνική αστική τάξη στον αποικιακό χώρο;; Για τη δυνατότητα υπό συνθήκες να πάρει ενεργό μέρος στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα;; Η Λαϊκή Δημοκρατία, για να μπορεί το προλεταριάτο και η φτωχή αγροτιά να προχωρήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρωπινες ζωές και να συσπειρώσουν γύρω τους τη μεγάλη πλειοψηφία του υπόλοιπου λαού, έδωσε μια 10ετία-15ετία στην εθνική αστική τάξη να απορροφηθεί ειρηνικά με εξαγορά, με συγχώνευση στον κρατικό τομέα κλπ. στη λαϊκή οικονομία. Το 1965 δεν υπήρχε πια εθνική αστική τάξη. Πού είναι ο αντιμπολσεβικισμός;; Μπας κι είσαι κι εσύ σαν τους κνίτες κριτικούς της ΝΕΠ του Λένιν σα "δεξιάς";

    Αυτά προς το παρόν, αν και τα ανοίγεις όλα μαζί και δυσχεραίνεται ο διάλογος. Τέλος πάντων, είδες ότι προασπθώ στο μέτρο του δυνατού και του χρόνου που διαθέτω, να απαντάω σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επειδη πηρα φορα, επειδη βαζεις πολλα κι επειδη σου υποσχεθηκα οτι θα παιρνεις τεκμηριωμενη απαντηση ακομα και για μια λεξη σου, συμπληρωνω. Γραφεις "Τη συγγνώμη του Χούα για το Σάχη δεν την εκλαμβάνω σαν συγγνώμη που η Κίνα είχε διακρατικές σχέσεις με το Ιράν, αλλά σα συγγνώμη που την ώρα που ο λαός ήταν ένα βήμα πριν ξεσηκώθεί να τον πάρει αμπάριζα αυτόν και τους βασανιστές του, η λαϊκή Κίνα φάνηκε μέσω της συνάντησης σα να τον στηρίζει όχι σαν Τρίτο Κόσμο, αλλά σαν Σάχη."

    Γιατι διαστρεβλωνεις την ιστορικη πραγματικοτητα καταπως σε βολευει? Ο λαος ειχε ηδη ξεσηκωθει, ματωνονταν στους δρομους και ο Χουα τρωγομπεκροπινε με το φιλο του το Σαχη(!) Εξω δηλαδη καιγοτανε το πελεκουδι, ο ιρανικος λαος σφαγιάζονταν απ τους πραιτοριανους του Σαχη και ο Χουα ...χτενιζονταν(!!!) Τι το δυσνοητο υπαρχει σ'αυτα που δεν το καταλαβαινεις??? Εχεις το πλεον χειροπιαστο παραδειγμα πραχτικης εφαρμογης της θεωριας των 3 κοσμων!!! Σταση προδοτικη-ξεπουληματικη απεναντι στη συγκλονιστικοτερη λαικη αντιιμπεριαλιστικη επανασταση του τελευταιου τετάρτου του 20ου αιωνα (ασχετα με το τι συνεβη μετα που οι μουλαδες εκατσαν στο σβερκο του λαου, ακριβως επειδη το ιρανικο προλεταριατο-ψυχη της επαναστασης δεν καταφερε να ηγεμονευσει) !!! Να την χαιρεσαι επομενως και την ...επαναστατικη σου θεωρια των 3 κοσμων και τον ...επαναστατη σου Χουα!!! Διοτι αν ειχες ψηγματα εστω αριστεροσυνης και αγαπης για τους λαους αυτη η απολυτα εξοργιστικη αντεπαναστατικη σταση των κινεζων ηγετων θα σε εκανε να εξεγερθεις και να αναθεωρησεις ολη σου την "κοσμοθεωρια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μου κάνει πραγματική εντύπωση το πόσο αυστηρά κρίνεις την πολιτική μου θέση, και τελικά μου αφαιρείς κάθε "αριστεροσύνη και αγάπη" για τους λαούς, επειδή ο Χούα συνάντησε το Σάχη κι εγώ δεν είμαι αντιΧούα...

    Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω αν έχεις απευθύνει το ίδιο ερώτημα στους ιδεολογικοπολιτικούς σου φίλους "σταλινικούς" ή μη, που πραγματικά δεν έδειξαν ψήγμα αριστεροσύνης και ανθρωπιάς όταν ο σέρβικος φασισμός έσφαζε την Βοσνία, όταν ο ρώσικος φασισμός έσφαζε την Τσετσενία και αργότερα τη Γεωργία, όταν οι Κινέζοι φασίστες μακέλευαν το ειρηνικό κίνημα του Θιβέτ, όταν εξίσωνε και συνεχίζει να εξισώνει επί χρόνια το ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή και τους ναζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με τη λογική "τι αστός, τι ναζί" κλπ. κλπ. κλπ.

    Μπέσα ρε "σταλινικέ", το απηύθυνες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ζαλιστηκες επειδη σου τα 'μπλεξα ολα μαζι ή απ τις πολλες βαθιες εισπνοες που παιρνεις για να μου απαντησεις ??? Εχασες την ψυχραιμια σου μαγκα μου. Ηρεμησε, χαλαρωσε μην παθεις και τιποτα. Οσο για το οτι δεν εισαι ΟΑΚΚΕ, φτανει, το εμπεδωσαμε, καταντας κουραστικος με τις πολλες επαναληψεις. Το ποσο τιμας τον Αλεξη -συκοφαντωντας μια ολοκληρη νεολαια που δαρθηκε, εφαγε χημικα απειρα στη μαπα, ματωσε, αλλα και αντισταθηκε γενναια - το βλεπουμε, προσεξε μη γεμισεις το ...ποτηρι των δακρυων απ τη συγκινηση(!!!)

    Δε σε ρωτησα τι λεει ο καθε ενας για την ατομικη τρομοκρατια, σε ρωτησα τι εχεις να πεις για μια αφισα που μιλουσε για ενα ανθρωπο που κερδοσκοπησε με κατι και που ο ιδιος ο αστικος τυπος αποκαλυψε οτι μονο θυμα τρομοκρατιας δεν ειναι, δημοσιευοντας ανακοινωση της αστυνομιας. Αλλα αντ'αλλων απαντας. Κι αν δε γνωριζεις (οπως φανηκε σε παρα πολλα ζητηματα που εθεσα) , φροντισε να εισαι πιο διαβασμενος την επομενη φορα.

    Οι κομμουνιστες δεν ειναι ατομικοι τρομοκρατες αλλα ο Λενιν ειχε συγκεκριμενη αποψη για το φαινομενο-οχι δαιμονοποιηση οχι προβοκατορολογια. Καμια σχεση μ'αυτα που λες δηλαδη. Δε μου λες?? Ειχες περασει κι απ το Συνταγμα σ εκεινη τη συγκεντρωση του "Ως Εδω" να συλληπηθεις τη Μπακογιαννενα??? Πολυς λαος ησασταν ρε παιδι μου τοτε!! Το καλυψατε το ...1 τετραγωνικο μετρο???

    Δηλαδη τα Μποινγκ τα εριξε ο Κανταφι ε?? Πολυ ...αντιαμερικανος εισαι ρε μεγαλε, προσεξε μην μπεις στο στοχαστρο του αμερικανικου ιμπεριαλισμου. Για τα εγκληματα των Αμερικανων τοσα χρονια στο Ιρακ, το Αφγανισταν (τις αποκαλυψεις για αμερικανους που φωτογραφιζονται με σκοτωμενα απ τους ιδιους 13χρονα παιδακια!) , για τις καθημερινες δολοφονιες παλαιστινιων, τους εποικισμους που εξαπλωνονται με αστρονομικη ταχυτητα- τι εχεις πει για ολα αυτα τοσα χρονια, τα εχεις προβαλει, τα καταγγελεις με σφοδροτητα??? Ε μεγαλε μπεσαλη ...αντιαμερικανε???

    Οσο για τον Τιτο ελα να σε φερω σε επαφη με επαναστατες πολιτικους προσφυγες, να πας να τους τα πεις ολα αυτα- στους ζαχαριαδικους πολιτικους προσφυγες που τους τιμας με τοση ...θερμη αποκαλωντας τους σα θρασυτατος που εισαι "κατρακυλησαντες στο σοσιαλφασισμο"!! Ελα να τα πεις και σ'αυτους αυτα που λες σε μενα, αν σε βασταν τα κοτσια σου!!! Οσο για τα γραμματα Ζαχαριαδη, φτανει που τα διαβασες εσυ και τα καταλαβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για την ΕΑΔΕ του "εσωτερικου" οπου συμμετειχαν οι ...επαναστατες φιλοι σου του ΕΚΚΕ , αυτο σε ρωτησα?? αυτο καταλαβες?? Η ΕΑΔΕ ηταν παραλλαγη του θεοδωρακικου "καραμανλης η τανκς". Και συμμετοχη εκει περα , σημαινε πρωτον σκορπισμα συγχυσης και σπεκουλαρισμα με τους φοβους κυρια των μικροαστων, αρα θεση διαιωνισης της αστικης κυριαρχιας και δευτερο σημαινε καραγκιοζιλικι. Και μιας και το φερε η κουβεντα πες μας και για κεινο το αμιμητο των ΕΚΚΕτζηδων τελη δεκαετιας του 70 "κατω το κρατος της Δεξιας" ?? Εχει πολλα κρατη η αστικη ταξη???

    Σε κανενα ντοκουμεντο με στοιχεια που παρεθεσα, δεν απαντας συγκεκριμενα, παρα με φαντασιοπληξιες, επινοησεις και διαστρεβλωση γεγονοτων. Τουλαχιστον ο Χουα που δεν απαντησε καν , φανηκε πιο σοβαρος. Ο Μαο σου δεν εχει καμια σχεση με το Σταλιν. Τον συκοφαντησε , τον απεκαλεσε δογματικο, αντιδιαλεχτικο (ενω στην πραγματικοτητα ηταν ο ιδιος τετοιος) , χαρακτηρισε την περιοδο Σταλιν "περιοδο διοικητικων μετρων και εγκληματων" και οταν ειδε πως δεν τα εβγαζε περα στην συκοφαντικη αντισταλινικη-αντικομμουνιστικη αμιλλα με τον πατριαρχη του συγχρονου ρεβιζιονισμου ,Χρουστσιοφ, αρπαξε ταχα τη γνησια μ-λ σημαια μπας κι ετσι καταφερει και γινει λιντερ του κομ. κινηματος, για να την πεταξει κι αυτη τη σημαια στα σκουπιδια και να εμφανιστει τετοιος που ηταν παντα, οπορτουνιστης, και ν αρχισει να συνδιαλλεγεται με ολους τους ιμπεριαλιστες και ρεβιζιονιστες ηγετες το Νιξον, τον Τιτο κλπ. κλπ. Να ξαναδιαβασεις την ιστορια της Κινας χωρις παρωπιδες και θα δεις τινι τω τροπω απο μια περιοδο κι επειτα(παντα επι Μαο) η εθνικη αστικη ταξη ελυνε κι εδενε σ'αυτο το "σοσιαλιστικο" καθεστως.

    υγ. Ασφαλως και κρινομαι, οπως κρινεσαι κι εσυ, απ το μεσο αναγνωστη. Μην τον προκαταλαμβανεις λοιπον με αθλιους προσωπικους χαρακτηρισμους. Ας κρινει ο ιδιος ποιος ειναι ο τροτσκιστης, ο "αριστεριστης" και μπραουντεριστης. Και πού 'σαι!! Στην επομενη διαδηλωση κατεβα κι εσυ στις περιφρουρησεις των κνιτων να προστατευετε απο κοινου τις τζαμαριες. Μη τυχον και ραγισουν, το νου σας!! Αντε, που μου παριστανεις και τον αντι-ψευτο ΚΚΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ξεκίνησες με επιχειρήματα, με κάπως ανθρώπινο ύφος, με διάθεση διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και κριτικής, και κατάληξες στο σοσιαλφασιστικό ύφος με τις ειρωνείες και τις ύβρεις, τα ψέμματα, την προσωπική επίθεση. Φίλε, κνίτης είσαι και πολιτικά αναθεωρητής του μαρξισμού και σύμμαχος του σοσιαλιμπεριαλισμού. Και φυσικά δεν είσαι σταλινικός, αλλά ανοιχτός νεοτροτσκιστής.

    Πότε σου είπα ότι "δεν είμαι ΟΑΚΚΕ";; Με όλα τα φασισταριά που υποδύονται τους κομμουνιστές και βρίζουν χυδαία την ΟΑΚΚΕ, ταλιμπάν της ΟΑΚΚΕ θα γίνω και μια χαρά θα νιώθω. ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ σου είπα ότι δεν είμαι και αν κουράζεσαι από την επανάληψη, να μη μπαίνεις εδώ μέσα, εσύ έβαλες την ΟΑΚΚΕ στην κουβέντα εξυπνάκια.
    Κοίτα, στη συγκέντρωση του "Ως εδώ" για τεχνικούς λόγους δεν ήμουν. Αν γινόταν σήμερα, φυσικά και θα πήγαινα - κάθε δημοκράτης έπρεπε να βρεθεί εκεί. Ντροπή είναι να είσαι στις επιτροπές για τους "πολιτικούς κρατούμενους" - φασίστες της 17Ν κι όχι στο "Ως Εδώ".
    Ο Καντάφι έχει παραδεχτεί τρομοκρατικές ενέργειες, έχει πληρώσει αποζημιώσεις, τον αεροπειρατή του Λόκερμπυ τον δέχτηκε κιόλας πίσω στη Λιβύη και έγινε πολιτικό θέμα στην Αγγλία που του τον έστειλε πακέτο. Ναι, τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού τα καταγγέλω με πολύ μεγάλη σφοδρότητα, κι αν χάνω λίγο σε σφοδρότητα είναι γιατί πρέπει ταυτόχρονα να εξηγώ ότι τα καταγγέλω αληθινά σαν αντιιμπεριαλιστής κι όχι όπως οι κνίτες κάθε είδους, οι φίλοι της Ρωσίας σύντροφοί σου από τον ΣΥΡΙΖΑ και "αριστερότερα", που τα καταγγέλουν για να φτιάχνουν πελατεία στα αφεντικά τους.
    Κανένα ΕΚΚΕ δε συμμετείχε σε καμία ΕΑΔΕ, αυτά είναι χοτζικές ψευτιές ενός αριστεριστή διαστρεβλωτή. Όντως, το ΕΚΚΕ συνεργαζόταν και πολύ σωστά σε αντιηγεμονιστικούς και δημοκρατικούς αγώνες και μέτωπα με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του "Κ"Κεσ., της ΕΔΑ, του ΜΛΚΚΕ, του ΚΚΕ(μ-λ), άλλων αριστερών και δημοκρατικών οργανώσεων κατά των κύριων εχθρών σε πολιτικό επίπεδο, της παλιάς δεξιάς ΝΔ και του ψευτοΚΚΕ, του φασιστικού πραχτορείου της Ρωσίας στη χώρα μας. Ίσα ίσα το ΕΚΚΕ κατηγορούνταν από κνίτες και εσωτερικούς ότι "προβοκάρει με δυναμικές ενέργειες και θα ξαναβγούν τα τανκς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με μεγάλη χαρά θα έλεγα την άποψή μου για τον Τίτο σε συντρόφους, πολιτικούς πρόσφυγες μέλη του παλιού ΚΚΕ. Αφού θα συμφωνήσω μαζί τους για όλα όσα τους έκανε ο Τίτο επί ΔΣΕ! Αλήθεια, πιστεύεις ότι θα τους ενοχλούσε η θέση μου για τον Τίτο του 1975, που στο κάτω κάτω σου ξαναλέω πως τον κρίνω σαν αστό κι όχι σαν κομμουνιστή;; Τελικά ρε φίλε να προβοκάρεις εμένα μπαίνεις εδώ ή να με φέρεις σε αντιπαράθεση με τους παλιούς αντάρτες; Τι ανοησία ήταν αυτό που είπες και τι πολιτικό δια ταύτα βρίσκεις σε αυτή την εξυπνάδα "αν έχω τα άντερα να τους το πω" κλπ. Γελοιότητες είναι αυτά, φίλε...

    Για τα λόγια σου για το Μάο, ε, εντάξει, κατάλαβα τι "σταλινικός" είσαι. Οπορτουνιστάρα η μεγαλύτερη μορφή του 20ού αιώνα μαζί με το Λένιν και το Στάλιν, ο καθοδηγητής της μεγαλύτερης επανάστασης στην ιστορία του αποικιακού χώρου, ο κλασσικός του μαρξισμού, εκείνος που αν κάποτε καταφέρουμε να φτάσουμε στο τρίτο κύμα των σοσιαλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών επαναστάσεων, θα το χρωστάμε σ΄αυτόν που ξεκαθάρισε το "Κόκκινη Σημαία ενάντια σε Κόκκινη Σημαία" και τη σημασία του. Αντιμαοϊστής σημαίνει αντιμαρξιστής και αντικομμουνιστής.
    Τον Αλέξη τον άφησα τελευταίο γιατί εδώ και στις τζαμαρίες βγαίνει ο χαραχτήρας σου, που κακώς τον εχτίμησα για προοδευτικό στην αρχή της κουβέντας: ποιος συκοφάντησε, βρε άθλιε, τη νεολαία;; Πού τα είδες αυτά;;

    Και μιας και μάλλον από τα λεγόμενά σου για τις τζαμαρίες, εικάζω πως είσαι από αυτούς που τις κατεβάζουν, αν δε συκοφάντησες εσύ και οι σπασιματίες τον αγώνα της νεολαίας ενάντια στον αστυνομικό εκφασισμό, αν δεν λέρωσες εσύ τον Αλέξη με τις αθλιότητες με τα πλιάτσικα που διαφθείρανε μέχρι και μετανάστες, αν δεν έκανες εσύ μισητό το κ΄νιημα της νεολαίας στη μικροαστική τάξη που την έστειλες σούμπιτη στο ΛΑΟΣ και τη ΧΑ, αν δεν έγινες εσύ όργανο της προσπάθειας του ΣΥΝ να μπει στην αστυνομία μέσω διακομματικής της Βουλής μαζί με τους φασίστες, τότε ποιος; Προβοκάτορα, που θα αμφισβητήσεις ακόμα και την ανθρώπινη συγκίνηση του άλλου για τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από το μπατσοφασίστα! Τι σταλινικός και κουραφέξαλα, αν δεν είσαι άνθρωπος δεν αξίζεις μια πεντάρα!

    Υ.Γ. Για το τι σήμαιναν τα τζάμια της Παπαρήγα(ς), σου το απάντησα στο άλλο ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. υγ. Κι οταν μιλας για το συντροφο Σταλιν, θα παρακαλουσα να σαι πιο μετριοπαθης. Που θα τον αποκαλεσεις δογματικο και αντιδιαλεχτικο κι ολας!! Παραθεσε τα λοιπον τα δογματικα και αντιδιαλεχτικα λαθη του Σταλιν. Συγκεκριμενα και οχι με αοριστολογιες.
    Δε φταινε οι πραγματικοι κομμουνιστες που ο Μαο εγερθηκε εναντια στο Σταλιν τασσομενος αλληλεγγυος με το 20ο συνεδριο και με την αντισταλινικη λαθολογικη και πτωματολογικη καμπανια του Χρουστσιοφ. . και οχι μονο τοσο αλλα ανακαλυψε κι ολας (σσ. ο Μαο) κι αλλα σφαλματα του Σταλιν απο "αντιρεβιζιονιστικη" μπαντα... Ουτε φταινε που οι κινεζοι απεστελναν στο φασιστα Χρουστσιοφ(που απαγορεψε τα εργα του Σταλιν, γκρεμισε τα αγαλματα του και απαλειψε το ονομα του απο παντου, μετονομασε το Σταλινγκραντ σε Βολγκογκραντ, απομακρυνε και αποτεφρωσε τη σορο του απ το μαυσωλειο) ευχετηριο απ αφορμη τα γενεθλια του εν ετει 1964 λιγο πριν αντικατασταθει απ την ομοιδεατισσα κλικα Μπρεζνιεφ. Δε τα γνωριζαν αυτα οι Κινεζοι το 64?? Ακομη αυταπατες ειχαν?? Γιατι του απεστειλαν ευχετηριο, μηπως για να μακροημερευσει και να συνεχισει το ...θεαρεστο αντισταλινικο-αντικομμουνιστικο του εργο?? Ουτε φταινε οι κομμουνιστες που οι Κινεζοι αποκατεστησαν επισημα τη φασιστικη κλικα Τιτο και τον "αδεσμευτο" και "αυτοδιαχειριζομενο" καπιταλισμο του. Ουτε φταινε ,τελος, που στο φιναλε οι Κινεζοι ηγετες απομακρυναν και το τελευταιο (και μοναδικο εμφανες σε δημοσιο χωρο) πορτρετο του Σταλιν, αυτο που βρισκοταν στην πλατεια Τιεν Αν Μεν.

    Ας κρινει λοιπον ο μεσος αναγνωστης αν ειναι σταλινικος εκεινος που υπερασπιζεται το επαναστατικο εργο του Σταλιν στην ολοτητα του και ποσο "σταλινικος" ειναι εκεινος που τασσεται ιδεολογικα αλληλεγγυος με τις προαναφερθεισες ενεργειες των Κινεζων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Εχασες εντελως την ψυχραιμια σου , πανικοβληθηκες και βριζεις σε προσωπικο επιπεδο . Το ποιος επεδειξε ασχετοσυνη και αθλιοτητα στην κουβεντα και ποιος ειναι ο πραγματικα αθλιος ας το κρινουν οι αναγνωστες. Σε παραδιδω στην κριση των αναγνωστων . Τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η μαρξιστική θέση για το σύντροφο Στάλιν και τη θέση του στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, και για τα λάθη του

    http://www.marxists.org/subject/china/documents/polemic/qstalin.htm

    Ακόμη και για τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της Γιουγκοσλαβίας, για τον οποίο έχεις φαγωθεί ενώ εξ αρχής σου είπα πως ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΗ ΘΕΩΡΩ - αν είναι δυνατό - ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.

    http://www.marxists.org/history/international/comintern/sino-soviet-split/cpc/yugoslavia.htm

    Υ.Γ. Κάπου παραπάνω μου ζήτησες να είμαι πιο διαβασμένος και εμμέσως με χαραχτήρισες αδαή. Έχω επιλέξει, όπως σου ξαναείπα, να απαντώ ειλικρινά για ό,τι δεν γνωρίζω ή γνωρίζω λίγο, κι όχι να κάνω τον καμπόσο πουλώντας εξυπνάδα. Η πορεία από την άγνοια στη γνώση είναι σπειροειδής και ανοδική - αν δεν επισημάνεις το πού έχεις άγνοια, ποτέ δε θα την αρνηθείς μαθαίνοντας. Αντιθέτως, εσύ μάλλον θεωρείς πως τα γνωρίζεις πλέον όλα. Μαγκιά σου! Πήγαινε τώρα, με ληγμένο το μαρξισμό σου και καταληγμένη τη γνώση σου, να σπάσεις καμιά τζαμαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. υγ . αντισοσιαλφασιστας ζαχαριαδικος πολιτικος προσφυγας-κολληταρι μου, προσεγγιστηκε απ την οργανωση που θαυμαζεις και γνωριζω απο τον ιδιο προσωπικα πώς αντεδρασε πολιτικα οταν ακουγε αυτα που μου λες για τον Τιτο και τα υπολοιπα. Αλλου τους εξυπνακισμους σου λοιπον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. http://leninstalin1917.blogspot.com/2010/12/30-30.html Παραθεσε κι εσυ στο ιστολογιο σου αυτη τη μπροσουρα "30 χρονια ΛΔ Κινας- 30 χρονια ψευτια και απατη" των πρωην μαοικων αλλα γνησιων μαρξιστων-λενινιστων του ΚΚ Γερμανιας(μ-λ) και προσπαθησε να της ασκησεις πολεμικη, εσυ που ο μαρξισμος σου ειναι ...φρεσκος και ...μυρωδατος. Και που τα ξερεις ολα και που ολοι οι αλλοι ειναι εξυπνακηδες και καθυστερημενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κατ' αρχή, γράφτηκα στο blog να το παρακολουθώ, γιατί μου αρέσει κάθε τι που έχει κλασσικά κείμενα.

    Επειδή μπήκα και άρχισα να διαβάζω λίγο από τους εμετικούς λιβέλους του Χότζα κατά του Μάο και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, ρωτάω: μου έλεγες πριν λίγες μέρες για τον οπορτουνισμό της ΟΜΛΕ στο θέμα Ζαχαριάδη και συμφωνήσαμε. Ο Χότζα, που ουσιαστικά ανατρέπει τη γραμμή του Στάλιν, του Δημητρόφ, του Ζαχαριάδη και λέει ότι ο Μάο, που μέχρι το 1960 θεωρούνταν από όλους, και από τους Ρώσους κομμουνιστές, η μεγαλύτερη εν ζωή μορφή του κομ. κινήματος μετά το θάνατο του Στάλιν, ήταν μαζί με τον Τσου κλπ. από πάντα ρεβιζιονιστές, τι διαφορετικό κάνει από την ΟΜΛΕ;;

    Ο Μάο αδερφέ είχε εκλεγεί στην ΕΕ της Γ΄ΚΔ το 1935, στο 7ο Συνέδριο. Το ό,τι ο Μάο είναι επαναστάτης και κομμουνιστής, γίγαντας του προλεταριάτου, ήταν η άποψη όλων των τριτοδιεθνιστών. Μόνο μισοτροτσκιστές του τύπου Χότζα και κάποιων καθοδηγητών της ΟΜΛΕ και του ΚΚΕ(Μ-Λ) θα μπορούσαν να αναθεωρούν τροτσκιστικά την ιστορία της σταλινικής εποχής του κομ. κινήματος. Ο Χότζας, ο άκαπνος που με τον κομμουνισμό ασχολήθηκε το 1941, ηγήθηκε πράγματι ενός ηρωικού αντάρτικου σε μια μικρή χώρα, το 1944 είχε καθαρίσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και έκτοτε ήτανε καβάλα στ΄ άλογο, έβριζε το Ζαχαριάδη με επιχειρήματα Βελουχιώτη και Βαφειάδη και χυδαιολογούσε το Μάο, που όμως τον έγλυφε μέχρι να πεθάνει.
    Αηδία μ΄έπιασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ξανα μανά μερικες επισημανσεις.
    1. Ζητημα Μπεκίρ Μπαλουκου. Ο Μπαλουκου οπως προειπα εδρασε συνωμοτικα, σατανικα. Η ομαδα Μπαλουκου εδρασε στο στρατο. Αναθεωρησε τα σχεδια αμυνας κρυφα απο το κομμα και το λαο. Σαν μελος κυβερνητικης αντιπροσωπειας που επισκεφτηκε την Κινα, ειχε συναντησεις με κινεζους ιθυνοντες, συμφωνησε μαζι τους σε καποια σχεδια (χωρις να ενημερωσει κανεναν της ηγεσιας του κομματος του, μελος του οποιου ηταν, για το περιεχομενο αυτων των συνομιλιων) , γυρισε πισω στην Αλβανια και αρχισε να τα θετει σε εφαρμογη. Ολα αυτα τα ομολογησε ο ιδιος. Και τιθεται το ερωτημα. Ετσι ενεργουν οι πραγματικοι επαναστατες?? Γιατι αφου διαφωνουσε δεν εθεσε ανοιχτα αυτα τα ζητηματα μπροστα στο Κομμα και το λαο του?? Γιατι ενηργησε σαν αρουραιος?? Αυτος ηταν ο Μπαλουκου λοιπον, στον οποιο αποδιδεις και τιμες μαλιστα!

    2. Ζητημα Κανταφι. Πριν λιγο καιρο αποκαλυφτηκε ευρεως στο διεθνη Τυπο πως "ομαδες τρομοκρατων" (οπως τους αποκαλεσε η δυση) υπαρχουν και δρουν μεσα στους κολπους του οντως εθνοπροδοτικου (σε επιπεδο ηγεσιας εννοειται) αντικανταφικου στρατοπεδου. Καποιοι εξ αυτων υπηρξαν μαλιστα γνωστοι ανταρτες που πολεμησαν τους Ρωσους εισβολεις στο Αφγανισταν και κατοπιν τους Αμερικανους στο Ιρακ. Καποιοι απ αυτους μαλιστα πριν λιγο καιρο βομβαρδιστηκαν στοχευμενα και σκοτωθηκαν απ τους Νατοικους. Βουιξαν μαλιστα γι αυτο το γεγονος τα διεθνη μεσα ενημερωσης. Αυτος ειναι ο αδουλωτος λιβυκος λαος (που δε γουσταρει ουτε τον κανταφι που πολεμαει για το τομαρι του και τα χει διπλωσει εδω και χρονια απεναντι στους ιμπεριαλιστες, αλλα ουτε και με τους νατοικους) με τον οποιο ειμαι και τον οποιο θελω να πιστευω πως απλα αγνοεις. Για την ιστορια εκτος απο σενα που το ακουσα αυτο η μονη οργανωση που ταχτηκε ανοιχτα με τον "πατριωτη" και "αντιιμπεριαλιστη" Κανταφι ηταν το Μ-Λ ΚΚΕ, οι Διαρρηχτες οπως τους ονομαζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. 3. "Ο Χοτζα κοιταζε να ικανοποιησε το σωβινιστικο του ονειρο, να αποσπασει το κοσοβο απ τη Σερβια", εγραψες. Εχεις κανενα ντοκουμεντο που να επιβεβαιωνει τον ισχυρισμο σου?? Οχι, διοτι απλουστατα δεν υπαρχει. Η εφημεριδα της οργανωσης που θαυμαζεις σε σχετικο αρθρο"δημοκρατικο κοσοβο σε μια δημοκρατικη σερβια" επαναλαμβανε το ιδιο πραγμα, οτι ο σωβινιστης Χοτζα ηθελε να αποσπασει το κοσοβο, για να συμπληρωσει λιγο πιο κατω πως δεν εχει κανενα ντοκουμεντο που να επιβεβαιωνει αυτο τον ισχυρισμο. Τοτε γιατι το εγραψαν??? Αγνωσται αι βουλαι του Κυριου... Επιστρεφω. Οι Αλβανοι του Κοσοβου ζητουσαν ενα πραγμα, ενα απαραγραπτο δικαιωμα τους. Καθεστως ισοτιμης Δημοκρατιας μεσα στα πλαισια της ενιαιας Γιουγκοσλαβιας. Και σαν απαντηση, δεχτηκαν σφαιρες, φυλακισεις πολυχρονες, βασανιστηρια, στειρωσεις των γυναικων, απαγορευση ακομη και της χρησης της γλωσσας τους και εξαναγκασμους σε μεταναστευση. Και αυτες τις απαντησεις τις πηραν και απο τον Τιτο και απο τους επιγονους τους. Ο Τιτο μαλιστα απο τον καιρο του εθνικοαπελευθερωτικου αγωνα ειχε αποδεχτει σε παρτιζανικη εφημεριδα, το δικαιωμα μεταπελευθερωτικα της αυτοδιαθεσης για ολους τους λαους της Γιουγκοσλαβιας, συμπεριλαμβανομενου και του κοσοβου. Κι οταν τον επισκεφτηκε ο Χοτζα και μεταξυ αλλων του εθεσε το ζητημα υλοποιησης της δεσμευσης του, απαντησε ο Τιτο στο Χοτζα "Εχετε απολυτο δικιο συντροφε Ενβερ, αλλα για την ωρα δε μπορουμε να κανουμε τιποτα, γιατι δε θα μας καταλαβουν οι Σερβοι". Ετσι καταπολεμουσε τους σωβινισμους ο Τιτο και δη το μεγαλοσερβικο??? Κανακευοντας τον για να μην τον ερεθιζει, επειδη ηταν ευεξαπτος?? Οσο για το ποσο επικινδυνος ή οχι ηταν ο Τιτο και αν ο Χοτζα ειχε συναισθηση αυτης της επικινδυνοτητας, το απεδειξε η ιδια η ζωη. Λιγα χρονια μετα το θανατο του τα χρονια αλυτα προβληματα οδηγουσαν το γιουγκοσλαβικο "καζανι" σε μια φοβερη εκρηξη πολυχρονων αιματηρων (οι πιο αιματηρες μετα το β παγκ. πολεμο) εμφυλιων συρραξεων που τοσους κινδυνους δημουργησαν για τη βαλκανικη και παγκοσμια σταθεροτητα...

    4. Ζητημα Μαο. Ποτε δεν αμφισβητησα το ποιος ηταν ο Μαο (οπως κανεις εσυ για το Χοτζα και φυσικα πεφτεις πολυ εξω) . Οντως το εργο του Μαο δεν εβγαινε εξω απ τα τριτοδιεθνιστικα επαναστατικα πλαισια μεχρι και το θανατο του Σταλιν. Μετα τι εγινε ομως?? Εκει ειναι και το προβλημα μου. Και συναισθηματισμοι στην πολιτικη δε χωρουν. Ο αρρωστος συναισθηματισμος για τους μεγαλους και αλαθητους ηγετες ηταν μια απ τις βασικοτερες αιτιες που συνεβαλαν στον ειρηνικο ρεβιζιονιστικο εκφυλισμο πολλων κομματων και χωρων. Ηγετες του αναστηματος ενος Καγκανοβιτς κι ενος Μολοτωφ( αριθμος 3 στο κομματικο του βιβλιαριο, παρακαλω!) καθονταν και ακουγαν σα τα βοδια στο 20ο συνεδριο εναν αγυρτη-απατεωνα, εναν κλοουν να συκοφαντει το Σταλιν και δεν εβγαλαν μιλια!! Τι να λεμε τωρα???

    5.Ζητημα Δεκεμβρη. Παει πολυ, δε νομιζεις?? Βαρυνομεθα και με "ποινικες ευθυνες" για κατεβασματα τζαμαριων, επειδη αρνουμεθα να χτυπησουμε και να συκοφαντησουμε εναν ολοκληρο εξοργισμενο κοσμο που επραξε οπως επραξε??? Δεν το καταλαβα αυτο. Τετιοες σαπιες και βαντερλουμπίστικες μεθοδες ποτε δεν τρομαξαν τους γνησιους κομμουνιστες και φυσικα ουτε και μεταχειριστηκαν τετοιες μεθοδες ποτε τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 6. Ζητημα ΣΥΡΙΖΑ. Κατατρυχεσαι απο παγκαλειες εμμονες, αλλα δικαιωμα σου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηταν νομοταγες κομμα του κοινοβουλευτικου συνταγματικου τοξου αλλα φιλοεξεγερσιακο ταμπουρι οπως λες, θα τον ειχαν θεσει οι αστοι προ πολλου εκτος νομου. Για τοσο βλακες τους περνας τους αστους που δεν ξερουν τι τους γινεται?? Οσο για τα τζαμια , τα πλιατσικα κλπ. δε φανταζομαι και η εξεγερση του Λος Αντζελες π.χ. στις ΗΠΑ το '92 οπου εγιναν ακριβως τα ιδια και χειροτερα να ηταν κι εκεινη φιλορωσικη?? Ή κανω λαθος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. «Ανεπίγνωστα γίναμε συναυτουργοί του πολύ ύποπτου παιχνιδιού των Γιουγκοσλάβων προς την Αλβανία, που επανειλημμένα έχουν εκδηλώσει τάσεις για το διαμελισμό της». "Ελευθεροτυπια" 25 Φλεβαρη 1984

    Καθαρες κουβεντες (εν ετει 1984!) απ την αστικη φυλοκυβερνητικη φυλλαδα εκεινης της περιοδου. Αποκαλυπτικες για τον "αδεσμευτο", "ειρηνοφιλο" και "αντι σοσιαλιμπεριαλιστικο" ρολο της τιτοικης κλικας και τον προοδευτικο ρολο που επαιζε διεθνως οπως λες. . Κυβερνηση τοτε ο Αντρεας που προλογισε μαλιστα με θερμα λογια και τη βιογραφια του "μεγαλου γιουγκοσλαβου ηγετη"!
    Δε χρειαζονται αλλα σχολια νομιζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. 1. Επειδή από την επαφή μου με τον κομμουνισμό γενικά, το μαοϊσμό ιδιαίτερα αλλά και με τους συναγωνιστές της "γνωστής οργάνωσης" ιδιαιτερότερα έμαθα ότι δεν είναι ντροπή να λες "δεν ξέρω", "δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία για να σου απαντήσω", "θα το μελετήσω", σου λέω πως η γνώση μου για το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση Μπαλούκου είναι πολύ γενική. Κρίνω πολιτικές γραμμές. Και ενώ μου έχεις επιτεθεί πολλαπλά με ειρωνείες για Μπακογιάνναινες, τζαμαρίες που φυλάω με κνίτες, αφίσσες κλπ. κλπ., επιλέγω να παίρνω τα στοιχεία που μου δίνεις ως θέσφατα και να τα σχολιάζω, αν και μάλλον εσύ τα αντλείς απευθείας από έντυπα της ΣΑΚΕ των 80s ή και της ΟΚΜΛΕ, που φυσικά τα λένε (με κάθε λεπτομέρεια) καταπώς βόλευε τον αντιμαοϊκό χοτζισμό τους (αν και η ΣΑΚΕ, με την οποία μάλλον έχεις μια ταύτιση, έφτυσε ΚΑΙ το Χότζα μετά για σωβινιστή).

    Συνεχίζω. Κρίνοντας πολιτικές γραμμές, λέω πως μια συμμαχία Χότζα - Τίτο - Τσαουσέσκου στα 1978 θα ήταν μια πρώτης τάξεως ήττα του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, και δευτερευόντως και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αφού και οι τρεις ήταν εθνικιστές τριτοκοσμικοί και όχι αμερικανόδουλοι. Εσύ θεωρείς ότι καλώς ο Χότζα έστρεψε το πηδάλιο στη "σοσιαλιστική επανάσταση εδώ και τώρα παντού", μια γραμμή που τον έκανε λατρευτό στο Μπρέζνιεφ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ και όχι αν ο Μπαλούκου ήταν τίμιος στις μέθοδές του (πράγμα που ΔΕΝ το ξέρω). ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ. Με κεφαλαία να το βλέπεις, αφού σου έκανε τόση εντύπωση.

    2. Η ΟΑΚΚΕ ήταν η μόνη δύναμη που από την αρχή πήρε θέση κατά της εξέγερσης και υπέρ της κυβέρνησης Καντάφι. Οι Διαρρήχτες χειροκρότησαν την εξέγερση σαν κομμάτι των "υπέροχων" εξεγέρσεων που στήνουν μαζί Κλίντον, Ρώσοι και ισλαμοφασισμός στη Μ. Ανατολή, και μετά θυμήθηκαν τον "αντιιμπεριαλιστικό πατριωτισμό". Συν τοις άλλοις, η ΟΑΚΚΕ δεν έχει βρωμίσει τα χέρια της στηρίζοντας τα εγκλήματα Καντάφι όταν αυτός ήταν υποταχτικός του Κρεμλίνου. Και τονίζει πάντα πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι, όπως είναι για τη Δύση, η συντριβή του κανταφικού στρατοπέδου, αλλά μια μεσοβέζικη λύση, που θα παίρνει ό,τι χειρότερο και γλοιώδες έχουν μέσα τους οι κανταφικοί και ό,τι πραχτόρικο και φιλορώσικο έχει μέσα η Βεγγάζη. Κατά τα άλλα, σίγουρα και στους βεγγαζιανούς θα υπήρχαν στην αρχή και δημοκράτες αντιδιχτατορικοί ή και πολιτικά αποπροσανατολισμένοι αγωνιστές. Από τη στιγμή όμως που βαράει το ΝΑΤΟ κι αυτοί συνεχίζουν και επιχαίρουν (σήμερα τους αναγνώρισε και η Γερμανία!!), είναι εντελώς πουλημένο στον ιμπεριαλισμό ασκέρι, ικανό για τις πιο βρωμερές αθλιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. 3. Πράγματι το συγκεκριμένο άρθρο μου άνοιξε τα μάτια στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί κι εγώ ήμουν γενικά Χότζας στη διαμάχη με τον Τίτο. Η αλήθεια είναι πως ο Τίτο, επί αντίστασης και αμέσως μετά, μέχρι να τα σπάσει με την Κομινφόρμ, είχε ηγεμονιστικές τάσεις κι είχε ρίξει προτάσεις για να γίνει η Αλβανία "η 7η Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας" κλπ. Εκεί ο Χότζα είχε δίκιο να τσινάει, τσίνισε και δεν του πέρασε του "βαλκανιάρχη" μεγαλομανή Τίτο.
    Στη συνέχεια όμως, και στο βαθμό που αφ΄ενός το Κόσσοβο ήταν μέρος της Σερβίας, αφ΄ετέρου το αντιφασιστικό του αντάρτικο δέχτηκε να μείνει μες στην ενιαία Γιουγκοσλαβία και να ξεπλύνει το ξεραμένο αίμα που άφησαν πίσω τους οι Κοσσοβάροι συνεργάτες των SS, το ζήτημα του Κοσσόβου ήταν πια μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ της Γιουγκοσλαβίας γενικά και της Σερβίας ειδικότερα. Τι δουλειά είχε ο Χότζας να μπλέκει στα εσωτερικά του Κοσσόβου, να μιλάει για "σκυλιά των Σέρβων" στα 1970 (για τους αντιεθνικιστές Αλβανούς του Κοσσόβου που δε θέλανε απόσχιση) και να παίρνει θέση ουσιαστικά υπέρ της απόσχισης του Κοσσόβου από την ειρηνική προς τα έξω Γιουγκοσλαβία;; Αντίθετα, μετά το 1960, πότε ξαναείδες εσύ τον Τίτο να ασχολείται με την Αλβανία και να έχει επεχτατικές βλέψεις προς αυτήν;
    Ρε συ, ανθρώπινα: σε τυφλώνει το κομμουνιστικό, στρατηγικό ορθά αντιτιτοϊκό μίσος και δε μπορείς να κρίνεις τον Τίτο σαν αστό - εγώ τού ΄χω βγάλει το σφυροδρέπανο από το μέτωπο, γι΄αυτό δεν τον κρίνω σαν οπορτουνιστή, δεξιό κλπ. όταν μιλάω για τις διεθνείς σχέσεις. Στο βάθος, είσαι πιο δεξιά από μένα, γιατί εσύ τον κρίνεις σε κομμουνιστοκλίμακα, άρα αρνείσαι ότι είναι αστός.

    4. Ρε αδερφέ, ποιο συναισθηματισμό;; Αυτά είναι πάνω στην κουβέντα, σχόλια που κάνω. Δε θολώνουνε την πολιτική μου κρίση. Ο Χότζα βγάζει το Μάο από πάντα ρεβιζιονιστή και αστοδημοκράτη, δηλαδή από το 1921. Αυτά είναι ακριβώς τα τροτσκίστικά της ΟΜΛΕ και άλλων χοτζικών "μ-λ" (π.χ. ΚΚ Ισπανίας (μ-λ)), που αναθεωρούσαν τροτσκιστικά την ιστορία ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΤΑΛΙΝ, δηλαδή ότι τα ΚΚ επί Στάλιν ήταν "δεξιά", "από τότε ρεβιζιονιστικά" κλπ. Το ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι μαοϊστές, που βγάζουν το ΚΚ Τουρκίας ρεβιζιονιστικό από το...1921 επίσης, το ίδιο οι Ιταλοί "μ-λ" που λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ ΚΚ στην Ιταλία, κι ότι ο Γκράμσι κι ο Τολιάττι ήταν ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΕΣ από το 1920 κλπ.

    Έχεις δίκιο για το σ. Μολότωφ. Αυτό το γρίφο πήγε να λύσει ο Μάο. Πώς διάολο τον ακούγαμε όλοι το σαλτιμπάγκο και ΔΕ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΕΝΑΣ να του πει: Τι λες βρε αλήτη, προδότη, που έγλυφες και τα παπούτσια του Στάλιν και τώρα τον χυδαιολογείς. Ακόμη κι ο Μάο, το Νοέμβρη του '56 είπε την πρώτη κουβέντα κατά του 20ού. Ο Χότζα πιο μετά, σε ντοκουμέντο. Κι ο Ζαχαριάδης, αν και είχε μιλήσει για τον "ελέφαντα" Χρουστσόφ, δεν καταδίκασε ρητά το 20ό Συνέδριο με το που έγινε. Αυτά είναι σύνθετα ζητήματα, σταλινικέ, που ακόμη η ιστορία δεν τα έχει λύσει ολοκληρωτικά. Η πρώτη λύση που δόθηκε και προτάθηκε λέγεται "Πολιτιστική Επανάσταση". Μιλάμε άλλη ώρα γι΄αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. 5. Δεν έβαλε κανείς κύρια ποινικό ζήτημα αλλά ΕΞΟΧΩΣ πολιτικό. Τις βιτρίνες δεν τις κατέβαζε η αντιαστυνομική νεολαία. Αυτή κατέβηκε να πετάξει πέτρες στους μπάτσους, να τους βρίσει και να ξεθυμάνει και να ζητήσει να πληρώσουν τα κτήνη που ταπεινώνουν το λαό, ιδιαίτερα νεολαία και μετανάστες, και τραβάνε πάνω στη σούρα τους και κουμπούρι.

    Το οργανωμένο με την ιδεολογική κάλυψη του ΣΥΝ και της ΑΚ "σε μια εξέγερση ΟΛΑ επιτρέπονται" ΑΣΧΕΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ κάψιμο στην Ερμού, την Κυριακή της Αλεξάνδρας και τη Δευτέρα του υπόλοιπου κέντρου ΤΣΑΚΙΣΕ αυτό το πολύ αυθόρμητο στην αρχή και με δημοκρατικό αντιφασιστικό πρωτόλειο στοιχείο κίνημα. Αμέσως όλη η μικροαστική τάξη, που λυπήθηκε και οργίστηκε για το παιδί, κουμπώθηκε ενώ ήταν ετοιμη να διαδηλώσει κι αυτή, μάλιστα η πιο συντηρητική στράφηκε σε ΛΑΟΣ - ΧΑ, για να αντιμετωπίσει το σπασιματικό πλιατσικολογικό λούμπεν.
    Άσε δε το πλαίσιο, που αντί να είναι ΔΥΟ ΤΡΙΑ βασικά αιτήματα ΑΜΕΣΗΣ πάλης για ξερίζωμα του φασισμού από την αστυνομία, επιθεωρητές για τα βασανιστήρια, δρακόντειο δημοκρατικό έλεγχο για καταχρήσεις εξουσίας (όσο βέβαια γίνονται όλα αυτά μες στον καπιταλισμό), μπήκε ο κλασσικός κουβάς αιτημάτων του ΣΥΝ και του ψευτοΚΚΕ κατά του "νεοφιλελευθερισμού" που "ματώνει τη νέα γενιά", "θέλουμε τα όνειρά μας" και άλλες γλυκερές ατάκες που έπαιζε ο καθεστωτικός φιλοσπασιματίας ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ. Και μόνο το γεγονός ότι το καθεστώς επιτρέπει στον εθνικό διασκεδαστή να λέει ανοιχτά "ζήτω η μολότοφ" από το δέκτη, έπρεπε να σε προβληματίσει. Όπως και το ό,τι ο μηδενισμός σα ρεύμα γεννήθηκε το Δεκέμβρη.
    Τι νομίζεις, εγώ δεν καρτερούσα να τους πάρουμε φαλάγγι κι επιτέλους η νεολαία να περάσει σ΄ένα νέο γύρο πολιτικοποίησης, μέσα από την ευαισθησία και την οργή για το θάνατο του Αλέξη;; Και πήγαν τα ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ και ΚΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ! Κι αντί να οργίζεσαι μαζί μου που αντί από το Δεκέμβρη να βγούνε νέα επαναστατικά και δημοκρατικά φυντάνια νέων παιδιών, όπως θά 'πρεπε αν το κίνημα έπαιρνε αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, βγήκανε οι αναρχοναζήδες του μηδενισμού που καίνε εργάτες και υπάλληλους, βρίζεις εμένα ότι συκοφαντώ το "Δεκέμβρη" σου, που κάποιοι είχαν το θράσος να τον βάλουν δίπλα στον ηρωικό και τραγικό συνάμα Δεκέμβρη του '44.
    Στο βάθος, επειδή έχεις μαρξιστική κουλτούρα, ξέρω ότι μισοσυμφωνείς, αλλά στο ρημάδι το "χώρο" δε μπορείς να τα πεις αυτά, γιατί "αρνείσαι το επαναστατικό αυθόρμητο", είσαι "δεξιός και προβοκατορολόγος", μη σου πω και "οακκίτης"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κάποια πράγματα που εσύ θεωρείς θέσφατα, σα κομμάτι του χώρου, σου απέδειξα ότι εμένα δε μου κάνουν αίσθηση. Ναι, μεταξύ 17Ν και Μπακογιάννη, είμαι Μπακογιάννη, μεταξύ Πάγκαλου και ΣΥΡΙΖΑ είμαι Πάγκαλος, μεταξύ Μητσοτάκη και Λαλιώτη είμαι Μητσοτάκης. Δε με φοβίζει το να με πεις αστό γι΄αυτό. Τό 'χω λυμμένο ότι είναι ο μαρξισμός που οδηγεί σε αυτή μου την κρίση.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει εκτός νόμου, γιατί η εξέγερση "του" είναι με κρατική χορηγία, Καραμανλή και Παπανδρέου, και βαθέος καθεστώτος. Δεν είδες τι ωραία που τα βρίσκει ο ΣΥΝ με τους φασίστες μες στο κίνημα των αγανακτισμένων;; Φυσικά και ο ΣΥΝ δεν είναι ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ κόμμα, αλλά καθεστωτικότατο. Απλούστατα είναι κατά της αστικής μισοδημοκρατίας της Δύσης και υπέρ του ανώμαλου φασισμού που μας φέρνει η Ανατολή. Σ΄αυτό έχει μαζί του όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς πλην της συμβιβαστικής Μπακογιάννη, τον αρχηγό της ΣΠΙΘΑ, τον αρχηγό των ναζιστών της ΧΑ κλπ. κλπ. Ποιος να τον βγάλει εκτός νόμου;; Ο κολλητός του ο Παπανδρέου ή ο φίλος του Πούτιν Καραμανλής;;

    Στην εξέγερση του Λος Άντζελες, η αμερικάνικη αστική τάξη κατέβασε πολιτοφυλακή και χτύπησε στο ψαχνό. Εκεί υπήρχε έστω και λίγος, η και πολύς, ηρωισμός στη σύγκρουση των πληβείων του γκέττο αλλά και του λούμπεν με το αμερικάνικο πάνοπλο κράτος. Εδώ πάλι ο Παυλόπουλος, με εντολή του φίλου του ΣΥΝ και της Ρωσίας Καραμανλή, απέσυρε την αστυνομία. Δήθεν για να μην "οξυνθούν" τα πνεύματα. Στην ουσία για να κάνει ο ΣΥΝ κι η ΑΚ με την ησυχία τους τη δουλειά τους, μαζί με το κλασσικό σπασοτζαμάκικο (αν και πιο συμπαθή, γιατί δεν είναι χαφιέδικος) αναρχισμό. ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ; Φυσικά και η εξέγερση του Λος Άντζελες είχε τη λούμπεν πλευρά της, δεν είπα για Ρωσία εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Συμπληρώνω κάποια πραγματάκια ακομα.

    1. Ασφαλώς και θα ήταν σωστό οι κινεζοι να επιμενουν στην ενοτητα του σοσιαλιοστικου στρατοπεδου και του κομμουνιστικου κινηματος, κατι που αντικειμενικα αποδυναμωνε την κλικα Χρουστσιοφ μεσα στο σοβιετικο κομμα, διαφωτιζε τους εξαπατημενους κομμουνιστες και δημιουργουσε ισως τους ορους επαναφορας του σοβιετικου "σκαφους" στο σωστο, κομμουνιστικο δρομο. Ηταν ομως ετσι τα πραγματα??? Ας το δουμε. Ειμαστε πια στο 1964, ουτε στα'56 ουτε στα '60! Το παλιο ενδοξο Μπολσεβικικο Κομμα εχει πλεον εκφυλιστει και σαπισει σχεδον ολοκληρωτικα, εχει μετατραπει σ'ενα αποκρουστικο εκτρωμα, ενω παραλληλα ρυθμιζονται και οι τελευταιες ..λεπτομερειες της ολοκληρωσης του προτσες της καπιταλιστικης παλινορθωσης στην ΕΣΣΔ. Ολοι οι δρομοι καποιας πχ. ανατροπης της αποστατριας χρουτσοφικης κλικας με κομματικες διαδικασιες ειχαν κλεισει οριστικα πια. Το μονο που απεμενε σ'αυτη τη διαμορφωθεισα κατασταση ηταν το κατεβασμα της σοβιετικης εργατικης ταξης και του λαου στο πεδιο της μαχης, η διεξαγωγη προλεταριακης επαναστασης για την ανατροπη της εξουσιας των νεων Τσαρων και για την επανεγκαθιδρυση της διχτατοριας του προλεταριατου. Δεν τα εβλεπαν αυτα οι κινεζοι, δεν τα γνωριζαν, δεν τα αντιλαμβανονταν??? Ασφαλως και τα εβλεπαν, και τα γνωριζαν και τα αντιλαμβανονταν.. Γιατι επεμεναν τοτε??? Περιμεναν μηπως ...την επιφοιτηση του αγιου πνευματος στα κεφαλια των σοβιετικων αποστατων?? Γιατι επεμεναν να στελνουν "γενεθλιακα" ευχετηρια, να χαιρετιζουν την ανοδο της κλικας Μπρεζνιεφ στην εξουσια, να διεξαγουν μαλιστα και συνομιλιες μαζι της για τη συμπτηξη μαζι τους ανταμερικανικου-αντιιμπεριαλιστικου μετωπου ενω ενα ολοκληρο χρονο πριν ειχαν υποτιθεται ξεκαθαρισει και αρχισει την πιο σκληρη και αδιαλλακτη παλη με τη σοβιετικη αποστατρια κλικα??? Υπαρχει επομενως καμια λογικη συναφεια, καμια "αντιρεβιζιονιστικη" συνεπεια σ'ολα αυτα??? Το λεω γιατι θιχτηκες που χαρακτηρισα (το εκαναν πριν απο μενα οι γνησιοι μαρξιστες-λενινιστες βεβαια) οπορτουνιστικη και αλλοπροσαλλη τη γεματη ζικ-ζακ κινεζικη πολιτικη.

    2. Ζητημα Μπραουντερ. Ουτε εδω υπαρχει συναφεια λογικης σ'αυτα που ειπες. Αν ο Σταλιν με τις όποιες ατακες του πιστευε εστω και στην παραμικρη δυνατοτητα συνεννοησης και ειρηνικης αμιλλας με τους ιμπεριαλιστες της Δυσης, τοτε ποιος ο λογος να καταδικαστει σα χυδαιος ρεβιζιονιστης ο Μπραουντερ και ο μπραουντερισμος?? Η κοινη λογικη το λεει αυτο.

    3. Οσο για το ΕΚΚΕ που "προβοκαρε και θα ξαναβγαιναν τα τανκς" , το ειδαμε λιγο πριν και κυριως μετα την ανοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσια το '81!!! Ε, οχι και να δουλευομαστε τοσο χοντρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καμια αντιγραφη δεν κανω και απο κανενα εντυπο. Μιλαω αφ'εαυτου, διοτι ειμαι ανενταχτος οπως ξεκαθαρισα απ την αρχη. Δε θα ντρεποπουνα να δηλωσω κομματικη ταυτοτητα, να σαι σιγουρος. Και η αργανωση στην οποια αναφερθηκες δεν υφισταται εδω και μια εικοσαετια, οποτε η αναφορα σου σε σύνδεσή μου μαζι της, ακυρωνεται εκ των πραγματων. Αλλο πραγμα βεβαια οι συμπαθειες. Μιλαω και συνδιαλλεγομαι με βαση τη δικη μου σκεψη απο οσα εχω μελετησει και οι πηγες απ οπου αντλω στοιχεια ειναι διαφορετικες και απο τις πιο διάφορες. Απεναντιας εσυ μου απαντας μ ενα "οακκιτικο" φιρμανι. Σε ο,τι λεω μου αντιπαραθετεις αυτη τη γραμμη, ειναι οφθαλμοφανες αυτο. Και καθολου βεβαια δεν ισχυριζομαι οτι ειναι κακο αυτο. Ο καθενας αυτο που εχει δινει, λεει κι ο λαος μας αλλωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΥΓ. Το τελευταιο το ειπα (οτι μου δημιουργειται η αισθηση οτι μου μιλας με κομματικα φιρμανια) επειδη συχνα καταφευγεις σε σλογκαν, σε κλισε του στυλ "τιμη στο Μπαλουκου", "δοξα στον Κανταφι", δοξα στον ταδε, δοξα και στον δεινα. Σπευδω να το ξεκαθαρισω αυτο μη τυχον και μου ξαναπεις οτι σε προβοκαρω. Διοτι αυτα που λεμε πρεπει να ειναι επιχειρηματολογημενα και προπαντος πειστικα οχι μονο σε μας αλλα και σ'οσους μας ακουν και μας διαβαζουν. Τουλαχιστον ο Μαο ειπε και κατι ευστοχο. "Να διδασκουμε αλλα και να διδασκομαστε απ τις μαζες"( το λεω χωρις να εχω βεβαια την αυταπατη οτι εκφραζω τη γνωμη των μαζων σημερα στην Ελλαδα). Μην εισαι λοιπον τοσο ...ανυπομονος. Οταν ερθει ο σοσιαλισμος (που θα ερθει) θα τα φωναζουμε και τα "ζητω" μας, και τα "ουρα" μας και τα "τιμη και δοξα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. υγ2. Προτου συμβουν τα γεγονοτα στη Λιβυη η ΟΑΚΚΕ τον Κανταφι "ρωσοδουλο σοσιαλφασιστα" τον ανεβαζε, "ρωσοδουλο σοσιαλφασιστα" τον κατεβαζε. Οταν λεμε κατι, ας τα λεμε ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. υγ.3 Οσο για το ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και το επαναστατικο ΚΚΕ, νομιζω τους αδικεις κατα τραγικο τροπο. Οταν ξερνουσε οχετους εναντια στο Σταλιν στο 20ο ο Χρουστσιοφ, ο Ζαχαριαδης πεταχτηκε σαν ελατηριο πανω να τον τσαλακωσει, αλλα δεν του επετρεψαν να μιλησει. Υπαρχουν πολλες μαρτυριες πολιτικων προσφυγων που το επβεβαιωνουν αυτο. Οσο για τον αν καταδικασε το 20ο ρητα, να θυμασαι πως ο Ζαχαριαδης και οι ηρωικοι ελληνες κομμουνιστες το καταδικασαν ...ενα χρονο πριν (Σεπτεμβρης 1955) στην Τασκενδη ,οταν ξεσηκωθηκαν ηρωικα εναντια στην κλικα των σοβιετικων και ελληνων αποστατων, γραπωνοντας απ τ'αυτι τον" κουτσαφτη" το Δημητρίου και κυνηγωντας τον Τσολακη τον "ταρζαν", ο οποιος ανεβαινε και κρυβονταν σε ..."καμιναδες"(!!!) Αυτη ειναι η ιστορικη αληθεια που θα στοιχειώνει για παντα τα ...αγνα ονείρατα των ελληνων αποστατων του μαρξισμου (οι σοβιετικοι ομόλογοί τους κατεληξαν απο χρονια στο ...φυσικο τους χωρο, τα σκουπιδια της ιστοριας.....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν η προσπάθεια της Κίνας να συλλάβει σε βάθος το χαρακτήρα του σοβιετικού - μεγαλορώσικου ρεβιζιονισμού και σε ποιο βαθμό αυτός ήταν αναστρέψιμος ή μη είναι ζικ - ζακ (το ξέρω ότι πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες έχουν αυτή την άποψη, κυρίως βέβαια εκείνοι οι οποίοι κατέληξαν τελικά σε αντιμαοϊκές θέσεις), η παραμονή της Αλβανίας στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας μέχρι και την φασιστική ρώσικη εισβολή στην Πράγα τι ήταν;; Ή μήπως η γραμμή του Χότζα για την Άνοιξη, που καταδίκασε εκτός από την εισβολή και το πρόγραμμα της Άνοιξης, βάζοντάς τα στο ίδιο τσουβάλι, σαν γνήσιος τροτσκοαντικαπιταλιστής;;
    Απαιτούσε ο τσέχοσλοβάκικος λαός να επανεγκαθιδρύσει την πραγματική διχτατορία του προλεταριάτου, τη στιγμή που δεχόταν μια εισβολή ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ τη "διαφύλαξη" της "διχτατορίας του προλεταριάτου"! Δηλαδή ο τσεχοσλοβάκικος λαός, με ρεβιζιονιστική ηγεσία, έπρεπε να κάνει το ΥΠΕΡΑΛΜΑ και στα 1968 να συλλάβει το σοσιαλιμπεριαλισμό, να καθαρίσει μαζί του θεωρητικά και να επαναθεμελιώσει σε νέες παγκόσμιες βάσεις τη ΝΕΑ διχτατορία του προλεταριάτου, που ταυτόχρονα θα αρνιόταν τα στοιχεία εκείνα της παλιάς που ευνόησαν το ρεβιζιονισμό. Όμορφο ακούγεται, αλλά η ιστορία δε λειτουργεί έτσι...

    2. Αν διαβάσεις ακόμα και το γράμμα του Δημητρόφ όπου κατακρίνει το Μπράουντερ σε ό,τι αφορά τις πρώτες εκδηλώσεις της δεξιάς του γραμμής, θα δεις ότι τον επιπλήττει πολύ μαλακά, σε στυλ "δε νομίζετε σύντροφε ότι το παρατραβάτε...". Δηλαδή δε του λέει "ξεπουληματία αλήτη, θα σε φάμε λάχανο". Αυτό έχει τη λογική του. Ο Β' Παγκόσμιος ήταν πρωτοφανές φαινόμενο ακόμη και για τους γίγαντες Στάλιν, Δημητρόφ, Μάο και λοιπούς του τριτοδιεθνιστικού απαράτ. Ο Στάλιν, στο άρθρο των "3 Κόσμων" που έχω δημοσιέψει παραπάνω, τσιτάρεται σε ένα σημείο να λέει με φανερή έκπληξη για το ίδιο το συμπέρασμά του: "Νομίζαμε ότι η αντίθεση σοσιαλισμός - καπιταλισμός ήταν πιο ισχυρή από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά να που η ζωή απόδειξε πως μπορεί να συμβαίνει σε συγκεκριμένες περίοδες και το αντίθετο, αλλιώς δε θα ενώνονταν μαζί μας οι Αγγλοαμερικάνοι κατά του Γερμανοϊάπωνα". Λίγο η αναγκαία συμμαχία, λίγο η ανάγκη για ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο χωρίς πολεμικούς εξοπλισμούς - μαμούθ, λίγο η σωστή διάθεση να πάρουν μαζί τους οι κομμουνιστές όλο το δημοκρατικό λαό στις απελευθερωμένες και αντιφασιστικές χώρες, ειπώθηκαν και κάποια πράγματα που ήταν ουτοπικά ("μόνιμη ειρήνη", "ειρηνική διευθέτηση όλων των διεθνών προβλημάτων με συμφωνίες των συμμάχων στη βάση της χάρτας του Ατλαντικού" κλπ.). Όλα τούτα δε τα θεωρώ οπορτουνισμό. Η αντανάκλαση της πραγματικότητας στα κεφάλια των συντρόφων της Γ' Διεθνούς (άσχετα αν διαλύθηκε σαν τέτοια) δε μπορούσε να είναι αυτόματη. Μέτωπο σοσιαλιστικής χώρας με ιμπεριαλιστές ενάντια σε ιμπεριαλιστές δεν είχε ξαναγίνει. Γι' αυτό και στην αρχή ήταν μαλακοί με το Μπράουντερ, ενώ π.χ. τους αριστεριστές μες στα ΚΚ ή τους τροτσκιστές τους λιανίσανε χωρίς δεύτερη κουβέντα (και δικαίως) και με ΟΠΛΑτζήδικες μέθοδες (που όπως ξέρεις καμιά φορά ήταν λίγο υπερβολικές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. 3. Μου φαίνεσαι διαβασμένος άνθρωπος. Να μου λες τώρα ότι δεν κατηγορούσαν οι του ψευτοΚΚΕ και του "Κ"Κεσ., αλλά σε ένα βαθμό και οι του ΠΑΣΟΚ το ΕΚΚΕ και γενικά την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ότι "προβοκάρει με τις συγκρούσεις της και θα ξανακατέβουνε τα τανκς", πιστεύω ότι απλώς το λες για να με πικάρεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τι έκανε η κλίκα Μπίστη που κρατάει τη σφραγίδα του ΕΚΚΕ σήμερα. Το πραγματικό ΕΚΚΕ είναι η ΟΑΚΚΕ, που είναι ακριβώς το ΕΚΚΕ που αποχώρησε το 1982 και ενώθηκε με το ΜΛΚΚΕ ακριβώς σε αντιΠΑΣΟΚ βάση (κύριος εχθρός φυσικά ήταν ψευτοΚΚΕ και ΝΔ σαν κόμματα των υπερδυνάμεων, γι' αυτό και με το ΠΑΣΟΚ γίνονταν ενότητες σε δημοτικές εκλογές, σε κινήματα, όπως και με το "Κ"Κεσ.).
    Δηλαδή ποτέ δεν έχεις ακούσει για τις μαχητικές απεργίες του '74-'81, για το ρόλο των μαοϊστών σε αυτές, για τον απεργοσπαστισμό του ψευτοΚΚΕ, για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια που σαμπόταραν οι κνίτες, για τις συγκρούσεις με την αστυνομία της παλιάς Δεξιάς κλπ. κλπ.;; Μη μηδενίζεις το ΕΚΚΕ, γιατί βασικά αυτό και η ΟΜΛΕ ήταν τα σταλινικά κόμματα στη Μεταπολίτευση κι όχι οι άλλες, μικρές ομάδες που αναφέρονταν στο μ-λ. Δηλαδή εσύ το 1974 (μεταφυσικό το ερώτημα, αλλά λέω...) που θα εντασσόσουν με βάση τις σημερινές σου θέσεις;;

    4. Δε σου απαντώ με κανένα οακκίτικο φιρμάνι, απλά δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω πως τα εμβριθή και καλοζυγιασμένα άρθρα της εφημερίδας τους με έχουν επηρεάσει πολύ, όπως και οι συζητήσεις μου με τους συναγωνιστές της εν λόγω οργάνωσης. Δηλαδή, για να μου δώσεις τη βούλα του ανεξάρτητου/ανένταχτου, πρέπει να πετάξω την αντι-οακκίτικη σπόντα μου;; Ε λοιπόν δε θα το κάνω. Είναι τόσο μόνη της η ΟΑΚΚΕ στην "αριστερά" στον αντισοσιαλιμπεριαλισμό και τον αντισοσιαλφασισμό της, που θεωρώ πως κάθε αντισοσιαλφασίστας πρέπει να τηρεί έναν ιδιότυπο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό μαζί της απέναντι στους κλασσικούς "αριστερούς" του μονόφθαλμου "αντιιμπεριαλισμού". Δε λέω απαραίτητα ότι εσύ είσαι τέτοιος, αν και εκεί που άρχισες να ειρωνεύεσαι, ακόμη και ανθρώπινα συναισθήματα, μου τα άναψες τα λαμπάκια.
    Τώρα για το τιμή και δόξα κλπ., αφ' ενός κάνω ελαφρώς πλάκα (σου είπα, ανεπίσημο διάλογο κάνουμε, όχι φιρμανο-κατάσταση), αφ'ετέρου η πολιτική γραμμή αποφασίζει για τα πάντα. Τη δοσμένη στιγμή, Μπαλούκου και Καντάφι παραταχτήκανε ο καθένας τους με το αντικειμενικά προοδευτικό στρατόπεδο. αυτό εννοώ και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΥΓ.4 Επιλεγεις το "μη χειρον βελτιστον" δηλαδη?? Πιστευεις οτι θα φτασεις στο σοσιαλισμο μεσω ...Μητσοτακεικου και Παγκαλου?? Ας παω λιγο με τη λογικη σου. Αν θεωρεις τον Αντρεα Παπαντρεα "μαυρη αντιδραση και σωσοδουλο οπως λες(στο πρωτο συμφωνω, στο δευτερο δε βλεπω να στεκει σοβαρα), τοτε πώς θεωρεις "προοδο" εναν απο τους πιο έμπιστούς του, εναν λακέ του οπως τον Παγκαλο(επιτων εξωτερικων υποθεσεων και δη στις σχεσεις με την Τουρκια)??? Πιστευεις οτι θα διεφεραν πολυ οι μεθοδές του απ εκεινες του παππου του, στην προσπαθεια να καταστειλει ο,τι θα διασαλευε τη λετρεμενη του αστικη δημοκρατια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πράγματι, έτσι τον έλεγε και έτσι ήταν για πολλά χρόνια. Νομίζω κιόλας ότι το σημειώνει και η ίδια, και για τη Λιβύη και για τη Συρία ότι έπρεπε να είχε μελετήσει καλύτερα την εξέλιξη των δύο αυτών εθνικιστικών καθεστώτων και τις αντιθέσεις που αυτές ανάπτυσσαν με τη Ρωσία. Μάλιστα, γράφουνε και κάτι όμορφο, που κολλάει με τη συζήτησή μας: ότι ο Μάο ήταν πάρα πολύ σπάνιο να καταγγείλει μία τριτοκοσμική χώρα για "τσιράκι" μιας υπρδύναμης, αφού ακόμα και στις υποταχτικές χώρες διέκρινε τον πόνο και την προσπάθεια τους να αντισταθούν, έστω μερικά, στους επεμβασίες των υπερδυνάμεων.
    Ας πούμε, ξέρεις πόσο με οργίζει ο τρόπος που φέρονται οι αλαζόνες αλήτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Πακιστάν και πόσο νιώθω ακόμη και αυτούς τους αστούς, αμερικανόφιλους της κυβέρνησης του Πακιστάν που έχουν εξοργιστεί από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι παλιάνθρωποι αυτοί την εθνική τους ανεξαρτησία, ουσιαστικά ποδοπάτώντας τη;; Τι θα πεις, "άντε ρε αμερικανόδουλοι, τσιράκια" ή θα κοιτάξεις να ενισχύσεις ΚΑΘΕ ΤΑΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ του Πακιστάν;; Αυτό στο βάθος είναι η διαφορά τροτσκοαντικαπιταλισμού και μαοϊσμού.

    Τέλος, Νίκος και 20ό: νομίζω ότι η διήγηση, που μακάρι να είναι αληθινή, είναι λίγο στη σφαίρα του μύθου. Νομίζω κιόλας πως στο διάλειμμα του 20ού, τον κάλεσε η Επιτροπή των 6 που συγκροτήθηκε επί τόπου και του άρχισε τα τσαλίμια με τα "γράμματα" που "έστελνε ο κόσμος εναντίον του" και λοιπές βρωμιές. Δε νομίζω να σηκώθηκε ο Νίκος να κράξει το σαλτιμπάγκο, αν και είναι ίσως ο μόνος που θα είχε τα άντερα να το κάνει (πραγματικά, τον θεωρώ παγκόσμια μορφή, ελπίζω να μην το κάνω από στενό εθνικό πνεύμα).
    Για όλα τα άλλα που λες για τον Δημητρίου και το αυτί του, καθώς και τον χαφιέ της KGB Ταρζάν έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο. Τό 'χω γράψει και γω στην ανάρτηση "Προβληματισμοί...", θεωρώ την πάλη του Σεπτέμβρη του ΄55 την πρώτη αντισοσιαλφασιστική μάχη στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Για το Μητσοτακέικο, τον Πάγκαλο κλπ.: κοίταξε να δεις, μάλλον εγώ δε το εξήγησα καλά. Είμαι πολιτικά πιστεύω πιο βαθύς ταξικός εχθρός του Μητσοτάκη και του Πάγκαλου απ' ό,τι είναι ο μέσος κνίτης ή συνασπισμαίος που τους μισεί.

    Για τον απλούστατο λόγο πως η δική τους διαμάχη είναι ενδοαστική, ενώ η δική μου και με τους δύο αντίθεση στοι βάθος προλεταριάτου - αστικής τάξης. Απλώς λέω πως όταν ο βαθύς φασισμός (KGB - Λαλιώτης) βγάζει το 1985 τον κατά τα άλλα όχι ιδιαίτερα αρχειακό δημοκράτη Μητσοτάκη "χαφιέ της Γκεστάπο" με ψεύτικες φωτογραφίες, δεν είμαι με τον "αντιδεξιό" Λαλιώτη ενάντια στον τερατοποιημένο λόγω δυτικοφιλίας Μητσοτάκη, αλλά στηρίζω τον γενικά αστοφιλελεύθερο Μητσοτάκη απέναντι στη σοσιαλφασιστική συκοφαντία. Κατά τα άλλα, κυνηγάω το Μητσοτάκη για τα μεροκάματα, για την αστική του αθλιότητα, για το συμβιβαστικό του πνεύμα με το σωβινισμό και το σοσιαλιμπεριαλισμό, για την αντιδημοκρατία του το '65, για το συμβιβασμό του με τους ακροδεξιούς μες στο κόμμα του κλπ. κλπ.

    Τον Πάγκαλο τον χτυπάω για τα κουμπαριλίκια με τον σταζίτη Κόκκαλη, για τη λατρεία του για τους Κινέζους, για την "αγάπη" του για τον Παπαντρέα το γέρο, για την κάλυψη κάθε πασοκικής αθλιότητας. Αλλά όταν τον γιαουρτώνει ο "εθνικός εξεγερσιακός αντάρτης" Αλαβάνος μαζί με τη Χρυσή Αυγή, επειδή λέει και καμιά αλήθεια (π.χ. για την ασυλία ψευτοΚΚΕ - ΣΥΝ, για την κρατικογραφειοκρατική διαφθορά που διέφθειρε και το λαό με δανεικά κλπ.), τότε λέω: κάτω τα χέρια από τον Πάγκαλο, θα τον περιλάβει ο λαός κι όχι εσείς καθάρματα, γιατί είστε χειρότεροι και πιο υποκριτές απ' αυτόν!!!
    Δε νομίζω ότι ο Πάγκαλας είναι τάλε κουάλε με τον παππού του, μην το παρακάνουμε. Άθλιος ναι, φιλοτομαριστής και νάρκισσος ναι, αλλά όχι διχτάτορας. Όσο για τη λατρεία του για το γέρο παπατζή, είναι λογική: αφού ο παπατζής υποδυόταν το σωβινιστή τριτοκοσμικό, κι ο Πάγκαλος είναι αντιτούρκικο σωβίνι, αν και δυτικόφιλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ο διαλογος Επιτροπης των 6- Νικου εχει δημοσιευτει ομως. Το τι ειρωνια και ξεφτιλισμα επεσε απ το Ζαχαριαδη στους χρουστσιοφικους, δε λεγεται. (ρωταει πχ. ο Ζαχαριαδης τον Κουσινεν " το διαβασες το γραμμα μου του '40, για το οποιο με κατηγορεις??" -Κουσινεν "οχι". Και λιγο παρακατω παλι τα ιδια) . Δεν καθονταν λοιπον ο Ζαχαριαδης απλα ν'ακουει τις "βρωμιες" τους οπως λες, αλλα ...τους τις επαιζε (τις μπαλωθιες του...) με τον τροπο του φυσικα. Η περιθωριοποιηση του Νικου στο 20ο ειναι επιβεβαιωμενη απο πολλους, ακομη και απο μαρτυρια του "κουτσάφτη"(Δημητριου "εκ βαθεων"). Οσο για τις μαρτυριες οτι σηκωθηκε ο Νικος στο 20ο, ασφαλως και δεν ειναι ιστορικα τεκμηριωμενες. Αλλωστε αναφερονται σε κατι που δεν μπορεσε να πραγματοποιηθει, αφου ηταν προφανες οτι δεν θα τον αφηναν να μιλησει, οπως ειπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ναι ρε συ, τον έχω το διάλογο Επιτροπής Κουουσίνεν - Ντεζ και Νικόλα, και από έκδοση της ΚΟΕ σαν παράρτημα σε μπροσούρα πολιτικών προσφύγων και από το γνωστό βιβλίο που είχε βγει το 2003 για την καθαίρεσή του με πρόλογο του κνίτη Πετρόπουλου.

    Είναι πράγματι απολαυστικός, και μου αρέσει που πάνε να του τη βγούνε "αριστερά", να τον βγάλουν δηλαδή δεξιό,,τους ρεζιλεύει γιατί αρνούνται το σοσιαλιστικό χαραχτήρα της επανάστασης και μετά πάνε να τον πουν και αριστεριστή! Όσο για τη γραμμή του στο γράμμα του '40, του την είχε δικαιώσει, πέρα από τη ζωή, και ο Στάλιν στα 1950, που ουσιαστικά του είπε "είχες δίκιο", με δεδομένο ότι η ΚΔ τότε ήταν περισσότερο στο "ούτε Άγγλοι - ούτε Γερμανοί", αν και από την αρχή δέχτηκε το ΔΙΚΑΙΟ χαραχτήρα του πολέμου της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας (μάλλον επειδή τις θεωρούσε εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό χώρες, όπως και ήταν, αν και πολεμούσαν πέρα από τον αμυντικό, δικό τους σκοπό και στο πλευρό των Άγγλων ιμπεριαλιστών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Πέρα από τις διαφωνίες μας βλέπω πως αγαπάς το Νίκο, κι αυτό πιστεύω είναι σημαντικό για κάθε έναν που θέλει να είναι προοδευτικός, πολύ περισσότερο κομμουνιστής. Γιατί συν τοις άλλοις είναι πραγματικά εξοργιστικό, τα ρεμάλια, οι δολοφόνοι του, να θέλουν να εμφανίζονται σήμερα κληρονόμοι και υπερασπιστές του Ζαχαριάδη. Γι αυτό θα επιθυμούσα ρωτήσω τη γνώμη σου και για το πρόσφατο βιβλίο του Αλέξη Πάρνη. Πέρα απ'τις φερόμενες ως επιστολές του Ζαχαριάδη, μου προξενεί εντύπωση πώς ένας άνθρωπος που υπέστη περιορισμούς, που χοντρικά ανήκει στους ζαχαριαδικούς πολιτικούς πρόσφυγες και διαφαίνεται και απ΄τα λεγόμενά του μια κάποια απέχθεια για το κόμμα -έκτρωμα που έστησαν οι χρουστσιοφικοί στη θέση του επαναστατικού μας κόμματος, μπάζει έναν φασίστα του ψευτοΚΚΕ στο βιβλίο του και αναπαράγει την αυτοκτονιολογία. Γενικότερα για τον Πάρνη δε γνωρίζω πολλά, πέρα απ'αυτό που λέει ο ίδιος πως παρέμεινε πιστός στο Ζαχαριάδη και προσωπικός του φίλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ξέρω δυο πράγματα παραπάνω για το θέμα Πάρνη. Σε γενικές γραμμές, αν κατάλαβα σωστά την αποψή σου (που μάλλον σωστά την κατάλαβα), πρέπει να σου πω πως συμφωνώ απόλυτα. Βρωμάει η δημοσιοποίηση παράλληλα με τα δοκίμια και τα άλλα χαλκεύματα του ψευτοΚΚΕ.

    Το βιβλίο βρίσκεται στα χέρια μου εδώ και 2 ημέρες. Με το που θα το ολοκληρώσω, θα σου απαντήσω εκτεταμένα. Πάντως στον αέρα μυρίζομαι κνίτικες προβοκάτσιες οικειοποίησης του Ζαχαριάδη, και δεν είμαι σίγουρος αν ο Πάρνης έχει το πολιτικό κριτήριο να τις αποποιηθεί ή αν έχει γίνει (συνειδητά ή ασύνειδα) μέρος τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Μάλλον θα χρειαστεί να γράψω χωριστό άρθρο για το θέμα, γιατί έχει πολύ "ψωμί"...

    Να με συγχωρείς για την καθυστέρηση. Αν το διάβασες εσύ, πες μου την άποψή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Για το βιβλίο του Πάρνη έγραψα αλλού. Επειδή απουσίασα αρκετά , επίτρεψέ μου να επισημάνω μερικά πραγματάκια σε όσα είχαμε συζητήσει.

    1. Για τη θεωρία των 3 κόσμων τα είπαμε νομίζω, απλά επισημαίνω το εξής σαν συμπέρασμα κι επειδή με κατηγόρησες κάποια στιγμή σα συνοδοιπόρο του σοσιαλιμπεριαλισμού. Εκείνος που επί της ουσίας ταυτίστηκε με τη στάση του σοσιαλιμπεριαλισμού ήταν η μαοική Κίνα της "θεωρίας των 3 κόσμων" και συγκεκριμένα σ'ένα απ'τα μεγαλύτερα επαναστατικά γεγονότα του 20ου αι., την Ιρανική Επανάσταση του '79. Οπως ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός ,έτσι και μαοικοί της "επαναστατικής τριτοκοσμικής θεωρίας" έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια (πολεμώντας με το δικό τους τρόπο) τον ιρανικό λαό που επαναστάτησε και ανέτρεψε τη σκληρή 40χρονη τυραννία των Σάχηδων.

    2. Ζήτημα Κοσόβου. Αν και το επεσήμανα στην αρχή της κουβέντας, επανέλαβες τον έωλο ισχυρισμό σου πως η χοτζική Αλβανία επεδίωκε απόσπαση του Κοσόβου. Συγκεκριμένο ντοκουμέντο να μου παρουσιάσεις-παρακαλώ- που να λέει "το ΚΕΑ παλεύει για την απόσπαση του Κοσόβου και την ένωση με τη μητέρα Αλβανία". Σου συνιστώ φιλικά όμως να μη βασανιστείς άδικα, διότι δεν πρόκειται να βρεις κάτι τέτοιο. Οι Αλβανοί Κοσοβάροι, σα συμπαγής εθνότητα στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, ζητούσαν, όπως είχαν κάθε δικαίωμα, αναγνώριση καθεστώτος Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας -καθεστώτος ισότιμου μ'αυτό των υπόλοιπων Δημοκρατιών. Και απ'τη στιγμή που διαλύθηκε η ενιαία Γιουγκοσλαβία δεν είχαν καμία "υποχρέωση" να παραμένουν κάτω από καθεστώς σέρβικης επικυριαρχίας. Οι υποδείξεις του Λένιν για το "εθνικό ζήτημα" είναι εξαιρετικά σαφείς, νομίζω.

    3. Ζήτημα Μπεκίρ Μπαλούκου. Ανακάλυψα σε αλβανικό κείμενο (ιστορία του ΚΕΑ) πως ο Μπαλούκου στη δίκη ομολόγησε "σχέδιο επαφών ΚΑΙ με τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες"!!! Αυτός ήταν ο μαοικός ....αντισοσιαλιμπεριαλιστής Μπαλούκου, στον οποίο αναπέμπεις και ύμνους μάλιστα! Αναρρίχηση στην εξουσία ήθελε ο άνθρωπος αυτός και η καραβανάδικη κλίκα του, απλά πραγματάκια... Οσο για την Αλβανία (προκειμένου να χτυπήσεις την τότε συνεπή αντισοσιαλιμπεριαλιστική της στάση) είχες πει ότι αποχώρησε απ'το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το 1968, λες και δεν είχε αποχωρήσει de facto από πολύ νωρίτερα ή λες και συμμετείχε σε καμιά ιμπεριαλιστική επέμβαση των σοσιαλιμπεριαλιστών ή λες και δεν είχε ξωπετάξει το Χρουστσιόφ απ'την Αυλώνα από το '60...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. 4. Αναφορά του κειμένου της "θεωρίας των 3 κόσμων" στην "πάλη για δημοκρατία στη Χιλή το '70" ασφαλώς υπάρχει, μόνο που δε λέει κάτι συγκεκριμένο , ενώ "ξεχνάει" ίσως ότι λίγα χρονάκια αργότερα στη Χιλή(1973) εγκαθιδρύθηκε σκληρή φασιστική διχτατορία που ανέτρεψε το ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό...

    5. Στο μεταφυσικό σου ερώτημα αν θα ήμουν τότε με το ΕΚΚΕ, ασφαλώς θα τασσόμουν με δυνάμεις που αντιμάχονταν το σάπιο ρεβιζιονισμό και ευρωρεβιζιονισμό. Μόνο που αυτό είναι λιγάκι συναισθηματική προσέγγιση. Ας το θέσουμε κι έτσι. Απαγορεύει αυτό ,τον απαραίτητο απολογισμό που πρέπει να κάνει το κίνημα για τη μετέπειτα εξέλιξη? Απαγορεύεται να θυμόμαστε ότι το ΕΚΚΕ συμμετείχε στην περιβόητη "συμφωνία για την τήρηση της δέσμευσης για την απομάκρυνση των βάσεων" μαζί με "ευρωκομμουνιστές" και ΧΔ, ότι ήταν το ΕΚΚΕ που φώναζε "κάτω το κράτος της Δεξιάς" και που καθ' όλη τη μεταπολίτευση στρατιά ολόκληρη στελεχών του πλαισίωσε και πλαισιώνει τα αστικά κόμματα εξουσίας και το lifestyle της tv και άλλα πολλά???

    Τέλος, απλά σημειώνω πως αποφεύγω να μιλήσω για τα "σημερινά" γιατί νομίζω δε θα βγει κάτι. π.χ. μνημόνιο, π.χ. αρνούμαι να εξισώσω τις στρακαστρούκες της παλαιστινιακής αντίστασης με τις βόμβες λευκού φωσφόρου με τις οποίες έλιωνε το Ισραήλ τα γυναικόπαιδα της Γάζας πριν μόλις ένα δίχρονο.
    Οσο για τον Καντάφι που φωνάζεις υπέρ του, δε θα σου διέφυγαν της προσοχής, πιστεύω, οι αποκαλύψεις των αλλεπάλληλων παρασκηνιακών παζαρεμάτων της κλίκας του για να σώσει το τομάρι του. Τόσο πολύ κόπτεται για το λαό του... Γι αυτό είχα επισημάνει απ'την αρχή της κουβέντας την προσεχτική μελέτη της πείρας των κομμουνιστών στο β παγκόσμιο πόλεμο(ενιαίο μέτωπο κλπ.) Ο Νίκος Ζαχαριάδης με το γράμμα και τη στάση του το '40 διδάσκει πολλά. Με το γράμμα αυτό ζητά πανστρατιά και ανεπιφύλακτη υποστήριξη στον πόλεμο κι ας τον διευθύνει μια φασιστική κυβέρνηση. Ποτέ δε συμμάχησε με το Μεταξά όπως λέγεται στο επετειακό σου σημείωμα για το Ζαχαριάδη. Απεναντίας συνόδεψε το γράμμα με όρους, διατύπωσε στο τέλος του γράμματος το "έπαθλο" του αγώνα που θα ήταν "μια άλλη Ελλάδα της λευτεριάς", ενώ σε κατοπινό σημείωμα γράφει επί λέξει ότι "ο Μεταξάς ποτέ δεν έκανε λαικό απελευθερωτικό πόλεμο αλλά δυναστικό, κατακτητικό και ξενοκίνητο πόλεμο". Επομένως, ενιαίο μέτωπο ναι, αλλά ποτέ , μα ποτέ, λησμονιά( ή ακόμα χειρότερα) διάχυση των αναξάρτητων ταξικών συμφερόντων της φτωχολογιάς μέσα σ'αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ΥΓ. Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σου για το ρόλο της Γιουγκοσλαβίας και το αν επαινέβαινε μετά το '60 στα εσωτερικά της Αλβανίας. Ασφαλώς και συνέχιζε να επεμβαίνει και στα εσωτερικά της Αλβανίας και γενικότερα να παίζει έναν εξαιρετικά επιζήμιο ρόλο για την υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης. Πέρα απ'την περίπτωση Μπαλούκου( που είχε δάκτυλο η UDB) που είναι πολύ χαρακτηριστική, τις συμμορίες δυναμιτιστών-σαμποταριστών που εξακολουθούσαν να μπαίνουν κατά καιρούς απ΄το γιουγκοσλάβικο έδαφος στο αλβανικό, χαρακτηριστικότατη είναι η συμπαιγνία και συνεργασία με την ελληνική σωβινιστική βορειοηπειρώτικη αντίδραση (από κοινού εξαπόλυση συκοφαντικής καμπάνιας για την καταπίεση της ελληνικής και της μακεδονικής μειονότητας κλπ. κλπ.) Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να μοιράζουν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας στον ΟΗΕ ("κατασκευασμένους" προφανώς στα χαλκεία της UDB-της γιουγκοσλ. μυστικής υπηρεσίας) προκειμένου να στοιχειοθετήσουν "επέμβαση" της Αλβανίας στα εσωτερικά των γειτονικών της βαλκανικών κρατών. Η ίδια η "Ελευθεροτυπία" της εποχής (1984), όπως έχω αναφέρει έγραψε επί λέξει πως "ανεπίγνωστα γίναμε συναυτουργοί του πολύ ύποπτου παιχνιδιού των Γιουγκοσλάβων" εν έτει 1984, πολύ αργότερα από το '60 δηλαδή! Γίνεται οφθαλμοφανέστατο νομίζω πως σωβινιστές και ύπουλοι ήταν όχι οι Αλβανοί αλλά η κλίκα του Τίτο και κυρίως η μετα-τιτοική φατρία που ουδέποτε έπαψαν να ονειρεύονται την με οιονδήποτε τρόπο καταβρόχθιση της γειτονικής τους χώρας.

    Περιττό να αναφερθεί βέβαια ότι η προβολή της ..αδέσμευτης, ανεξάρτητης , αυτοδιαχειριζόμενης και εναντιωνόμενης στις υπερδυνάμεις Γιουγκοσλαβίας συνιστούσε μπλόφα (δεμένες με χίλια -δυο νήματα απ'τον ιμπεριαλισμό ήταν οι "αδέσμευτες" καπιταλιστικές χώρες) και σκορπούσε αυταπάτες επιζήμιες για την υπόθεση της επανάστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. 1. Οι γενικά μαοϊκοί Φενταγίν πήραν ενεργότατο μέρος στην αντι-ιμπεριαλιστική ιρανική επανάσταση. Έλεος ρε "σταλινικέ" με αυτό το θέμα! Ο Σάχης είχε δύο πλευρές: την εσωτερική φασιστική του, την άθλια αντιλαϊκή με τα βασανιστήρια κλπ. που την πολεμούσε ο λαός του και την τριτοκοσμική του, όπως και κάθε τριτοκοσμικός αστός. Όσο λοιπόν και να χτυπιέσαι, δεν είναι λάθος αρχής το να συναντηθεί ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ αξιωματούχος της Λαϊκής Κίνας μαζί του, για να του ενισχύσει π.χ. την αντιΕΣΣΔ τάση. Αν τώρα πάει ο Κινέζος κομμουνιστής και αρχίσει τα "τι ωραία που τηγανίζει η ΣΑΒΑΚ τους κρατούμενους" κλπ., εκεί μιλάμε για καραμπινάτο οπορτουνισμό. Μόνο που τέτοια πράγμα δεν έγιναν ποτέ...

    2. Το ζήτημα της δημιουργίας αυτόνομης ομόσπονδης δημοκρατίας κλπ. ήταν ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας. Οι ατάκες του Χότζα για "σκυλιά των Σέρβων" στις συγκρούσεις του '70-'74 στο Κόσσοβο όπου συγκρούονταν οι μεγαλοαλβανοί εθνικιστές με τους σχετικά διεθνιστές που δεν ήθελαν απόσχιση, δεν είναι επέμβαση στα εσωτερικά τρίτης χώρας;; Δε τους έδωσε την αυτονομία ο Τίτο το 1974, τα αλβανόφωνα πανεπιστήμια, τα πάντα;; Ρε συ, από τη ΣΑΚΕ - Κόντρα τον έχεις πάρει αυτόν τον φιλικό προς τον αλβανικό εθνικισμό τόνο;; Μη μπλέκεις το Λένιν εδώ - δε λέει ο Λένιν πουθενά να επεμβαίνει η μία χώρα στα εσωτερικά της άλλης με όχημα τις μειονότητες - αυτό το έλεγε ο Χίτλερ και το λέει σήμερα και ο Πούτιν.

    3. Για να καταλάβεις σε τι σύγχυση έχεις πέσει στο θέμα Μπαλούκου, σου λέω το εξής: αν ο Μπαλούκου, όπως λες, προωθούσε τον άξονα Αλβανία - Γιουγκοσλαβία - Ρουμανία, δε μπορεί εξ αντικειμένου να ήταν ΚΑΙ Ρώσος χαφιές, αφού τα συμφέροντα της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό το σχέδιο, με το οποίο συμφωνούσε η Λαϊκή Κίνα!

    Άσε τις ομολογίες στα δικαστήρια - σε συνθήκες όξυνσης, φορτώνουνε την Άρτα και τα Γιάννενα στον κάθε κατηγορούμενο! Εδώ και ο Μολότοφ, που ποτέ δεν καταδίκασε τις Δίκες της Μόσχας, έχει πει (στα γεράματά του) πως θεωρούσε υπερβολή τις "ομολογίες" Μπουχάριν κλπ. ότι είχαν συμφωνήσει να παραχωρήσουν σοβιετικό έδαφος σε Γερμανούς, Ιάπωνες κλπ. Μάλιστα, έλεγε πως αυτό το θεωρούσε υπερβολή σαν κατηγορία ακόμα και απέναντι στον Τρότσκι...

    4. Η πάλη για τη δημοκρατία αναφέρεται γιατί σε εκείνο το σημείο γίνεται αναφορά στους αγώνες του Τρίτου Κόσμου για την ανεξαρτησία του, γι' αυτό και αναφέρεται μαζί το εθνικοδημοκρατικό κίνημα της Κούβας, το αλγερινό κλπ. Σε εκείνο το σημείο δηλαδή το κείμενο αναδεικνύει τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του Τρίτου Κόσμου, δε μιλάει για την εσωτερική κατάσταση κάθε χώρας - γι' αυτό και δε βρίζει π.χ. τον Κάστρο που το 1977 που γράφεται το κείμενο είναι ένας φανατικός αντικινέζος. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις στρεψοδικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. 5. Για τη συμφωνία περί δέσμευσης για απομάκρυνση κλπ. δηλώνω άγνοια. Στείλε μου ή πες μου με δυο λόγια περί τίνος επρόκειτο, να σου πω. Όχι, σε γενικές γραμμές δεν έχω κανένα πρόβλημα αρχής για συνεργασία σε επιμέρους μέτωπα με τους ευρωρεβιζιονιστές και με τον ΧΔ εκείνη τη εποχή - στο ξανάπα, δεν είμαι τροτσκιστής να τα βάζω όλα στην κρισάρα της αντίθεσης "κεφάλαιο - εργασία", υπάρχουν και άλλες αντιθέσεις.

    6. Ο Καντάφι κρατάει ηρωική στάση, όσο του επιτρέπει φυσικά η ταξική του φύση, γιατί θα μπορούσε να τα είχε κάνει πλακάκια και να είχε υποταχτεί, ενώ αυτός βάζει το λαό του στην ψυχολογία του εθνικοαπελευθερωτικού - εθνοανεξαρτησιακού - αντιιμπεριαλιστικού πολέμου.

    Για το ζήτημα Ζαχαριάδη - Μεταξά, υπάρχουν δύο πράγματα: το αντιτροτσκιστικό "δίχως επιφύλαξη", που ΚΙ ΑΥΤΟ του το χτύπησαν οι σοσιαλφασίστες Σουσλόφ - Κολιγιάννης κλπ. σαν "δεξιό" λάθος, ενώ ήταν ακριβώς ο τρόπος του Νίκου για να μην αφήσει τους σχετικά δογματικούς και σεχταριστές (Παλιά ΚΕ, Μάθεσης - Παπαγιάννης - Πλουμπίδης)να βάλουν τίποτα υπεραριστερούς όρους για τη συνεργασία με το Μεταξά, που θα έκαναν το ΚΚΕ ουρά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

    Φυσικά και δε διέχυσε τα συμφέροντα της φτωχολογιάς μέσα στο αντι-φασιστικό μέτωπο και πολύ σωστά αυτά που λες για το περιεχόμενο του γράμματος. Και φυσικά εχει πολύ δίκιο όταν λέει πως ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν τον πόλεμο ο Μεταξάς και το Γενικό Επιτελείο ήταν στενός - εθνικιστικός - αντιδραστικός, γι' αυτό και ο Ζαχαριάδης έριξε τη γραμμή "να μη μπει η Ελλάδα σε αλβανικό έδαφος", και όντως οι Έλληνες μοναρχο-σωβίνες φυλάκιζαν Αλβανούς πατριώτες και αντιφασίστες όταν μπήκαν στην Αλβανία.

    6. Το θέμα της Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας με κούρασε. Μέχρι την κρίση με την Κίνα, σε γενικές γραμμές η στάση της Αλβανίας ήταν θετική και στο γενικό αντι-σοσιαλιμπεριαλιστικό μέτωπο.

    Η εμμονή της όμως, μετά το 1976, να θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανθρωπότητα τον τριτοκοσμικό αστό Τίτο και τα τριτοκοσμικά αστικά καθεστώτα, από το σοσιαλιμπεριαλισμό και τα σοβιετόφιλα πραξικοπηματικά "κινήματα" στην Αφρική, Ασία κλπ., απόρροια του εθνοτροτσκισμού της, οδήγησε το ΚΕΑ και τη ΛΣΔ της Αλβανίας στο σοσιαλφασισμό, ζώντος ακόμα του Ε. Χότζα.

    Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το μέτωπό σου με ένα μαοϊστή είναι κύρια για τον... Τίτο (αν είναι δυνατό, δεν έχεις πει κακή κουβέντα για το φασίστα τον Κάστρο, που είναι χειρότερη περίπτωση πρώην επαναστάτη απ' ό,τι ο Τίτο), και η εμμονή σου στο ό,τι οι αστικές τριτοκοσμικές χώρες επί της ουσίας δε συνιστούν ή δε μπορούν να συνιστούν φορέα αντίστασης στις υπερδυνάμεις και τον ιμπεριαλισμό εν γένει, είναι δείγματα μιας στη μορφή "υπεραριστερής", προλενινιστικής δογματικής αντίληψης, που στο σήμερα (άσχετα από τις προθέσεις σου) οδηγεί (π.χ. Λιβύη) σε αντικειμενική συμμαχία με το σοσιαλιμπεριαλισμό αλλά και με το δυτικό ιμπεριαλισμό. Από το πολύ κεφάλαιο - εργασία δηλαδή, έγινες χωρίς να το θες φίλος του Πούτιν, του Ομπάμα αλλά και του Σαρκοζύ - Κάμερον κλπ.

    Αλήθεια, και στη Συρία με τους "εξεγερμένους" είσαι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Υ.Γ. Δύο πολύ σύντομες προσθήκες.

    Μνημόνιο: σκάλωμα έχεις φάει με τούτο το πράγμα! ΚΑΤΑ του μνημονίου είναι οι μαοϊστές ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, και εγώ μαζί τους! Η διαφορά μας με το "αντιμνημονιακό" κίνημα είναι αν το μνημόνιο είναι ΤΟ ΑΙΤΙΟ ή το ΑΙΤΙΑΤΟ της κατάστασης που βιώνει ο λαός μας.

    Και δευτερευόντως, το αν ακόμη και τα λίγα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ θετικά του μνημόνιου για ανάπτυξη, κατά γραφειοκρατίας κλπ. δεν τα εφαρμόζει η αντιδραστική πουλημένη κλίκα Παπανδρέου - Βενιζέλου - Χρυσοχοϊδη κλπ.

    Το αντιμνημονιακό κίνημα είναι στο βάθος αυτά που λέει το αντιμνημονιακό - "λαϊκό" ΠΑΣΟΚ, ο Δημαράς - ΠΑΠ, ο Σαμαράς και οι χρυσαυγίτες: μας κάνανε Κατοχή οι Ευρωπαίοι, μας μισούνε και θέλουνε να ξεπουληθούμε και άλλες παλαβομάρες. Άλλο που ηγέτες του, με πιο "μαρξιστική" φασάτα είναι ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ - ΜΑΑ και οι Καζάκηδες - ΕΠΑΜ. Αν θες να είσαι στο ίδιο μέτωπο με δαύτους, και να αρνείσαι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠ ΤΑ ΔΕΞΙΑ, με γεια σου με χαρά σου, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε και κάνει ο καθένας τις επιλογές του.

    Ισραήλ - Παλαιστίνη: υπεύθυνη για τις μπόμπες και τα θύματα, ειδικά του Δεκέμβρη του 2008, είναι η Χαμάς και ο ισλαμοφασισμός της. Όσο εκείνη θα συνεχίσει να προβοκάρει το Ισραήλ μη αναγνωρίζοντάς το και συντηρώντας τη γενοκτονική λογική "να φύγουν όλοι οι Εβραίοι από την Παλαιστίνη και να διαλυθεί το Ισραήλ", τόσο θα ενισχύονται μες στο Ισραήλ οι ακροδεξιοί σιωνιστές και οι υπερσυντηριτικοί δεξιοί φίλοι τους, τόσο θα προβοκάρεται ο τίμιος παλαιστινιακός αγώνας για ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος δίπλα στο Ισραήλ, τόσο θα μεγαλώνει η απόσταση των δύο λαών.

    Χαμάς και ακροδεξιοί υπερεθνικιστές σιωνιστές (Λίμπερμαν) είναι το δίπολο της καταστροφής στην Παλαιστίνη, ωστόσο την πρωτοβουλία ακόμη και μέσα σε αυτό το δίπολο την έχει κύρια ο ισλαμοφασισμός και όχι οι εθνικο-σιώνες. Και δεν υπάρχει πιο απάνθρωπη πρακτική από αυτήν της Χαμάς, να οχυρώνεται μέσα σε κτίρια με ομήρους και μετά να επιδεικνύει τα θύματα και τα μωράκια ώστε να παίζει η Ρωσία και η Αλ Τζαζίρα τους αντισημιτικούς τους λιβέλους.

    Έλεος με τη σπέκουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. 1. Μάλιστα. Εδώ που τα λέμε -ειλικρινά σου μιλώ- αν τύχαινε και βρισκόμουν στη θέση των Φενταγίν, δε θα αισθανόμουν και τόσο άνετα... Οπως και να'χει πάντως, υπερασπίζεσαι μια στάση (που αφορά άμεσα τη "θεωρία των 3 κόσμων" και την πρακτική της εφαρμογή) που ούτε οι ίδιοι οι Κινέζοι ηγέτες δεν τόλμησαν να υπερασπιστούν. Αν το ζήτημα ήταν τόσο απλό και αφορούσε απλά τις διακρατικές σχέσεις Κίνας-Ιράν, γιατί ο Χούα αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη απ' τον ιρανικό λαό??? Ιδού η απορία...

    2. Ντοκουμέντο που να αποδεικνύει "επέμβαση του αλβανικού " εθνικισμού" στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας και να ζητά απόσπαση του Κοσόβου" πάλι δεν προσκομίζεις. Ο Λένιν κολλάει ακριβώς στο ότι αρνείσαι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση σ' έναν λαό και εν προκειμένω μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Επίτρεψέ μου, αλλά εγώ απορώ για τον φιλικό προς το μεγαλοσέρβικο σωβινισμό τόνο σου...

    3.Καμία σύγχυση δεν έχω για τον καραβανά (στρατιωτικός ήταν ο άνθρωπος) Μπαλούκου. Απλά δεν έχω την απαίτηση να αναζητώ "αρχειακά" χαρακτηριστικά στο λυσσώδη αγώνα του ιδίου και της κλίκας του να αναρριχηθούν στην εξουσία. Και με το "διάβολο" αν μπορούσε να συμμαχήσει, νομίζω ότι θα το έκανε και μάλιστα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση...

    4. Δεν στρεψοδικώ, απλά το ανέφερα γιατί είχες χρησιμοποιήσει αυτή τη φρασούλα για να μου αποδείξεις ότι η Κίνα "μίλησε" για το καθεστώς Πινοσέτ και σχολίασα ότι αυτή η φράση είναι γενικόλογη και δεν αναφέρεται (δε φτανει χρονολογικά) στο καθεστώς Πινοσέτ...

    5. Αυτό αναφέρεται σε μπροσούρα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που γενικά δε διακρίνεται για επιπολαιότητα. Εγώ και λόγω ηλικίας δεν το γνωρίζω. Είμαι βέβαιος όμως πως είναι απολύτως αληθές.

    6.Υποστηρίζεις δηλαδή πως ο Καντάφι κάνει δίκαιο πόλεμο. Μάλιστα. Εγώ προτιμώ να είμαι ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και να μη συντάσσομαι πίσω από λέρες τύπου Καντάφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. 7.Αν ήσουν σε γνώση αλβανικών κειμένων θα γνώριζες πως το αντιπάλεμα του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού και των 2 υπερδυνάμεων είναι το πρώτιστο στην "ιεραρχική κλίμακα" της πάλης του ΚΕΑ (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει διαλεκτική ενότητα των μετώπων πάλης ενάντια στην αντίδραση ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος). Επομένως ο ισχυρισμός σου πως το ΚΕΑ "θεωρούσε μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας τον Τίτο " είναι ολωσδιόλου ασύστατος.

    8.Και στη Συρία είμαι με τη φτωχολογιά που στενάζει και ματώνει. Ουτε με τον ιμπεριαλισμό ούτε με το σφαγέα Ασαντ. "Ξεχνάς" προφανώς πόσα του έσερνε η ΟΑΚΚΕ και αυτουνού και του Καντάφι...

    9. Αναφορικά με τα μνημόνια δεν είμαι ούτε με μακροσκοπικές αναλύσεις για αίτια και αιτιατά, ούτε με Καζάκηδες, ούτε με γλειφτο-πλατειακούς Συριζαιους αλλά ούτε και με Παπαρήγες που θεωρούν "καταστροφική την έξοδο απ' το ΕΥΡΩ". Είμαι με την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση διχτατορίας του προλεταριάτου.

    10. Ελπίζω αυτά που λες να οφείλονται σε πλημμελή ενημέρωσή σου για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει κάποιος την πραγματικότητα της υπερ-εξηκονταετούς κατοχής της Παλαιστίνης, τις καθημερινές δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ, τις φυλακίσεις ακόμη και ΑΝΗΛΙΚΩΝ παιδιών στα ισραηλινά κάτεργα, και να του φταίνε εκείνοι που έφτασαν στην έσχατη απελπισία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. YΓ. Απορώ πού τη βλέπεις τη σπέκουλα. Συζήτηση νομίζω κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. 1. Σου έχω ξανα-απαντήσει. Για τη συγγνώμη του Χούα δε γνωρίζω, αλλά επειδή σε τιμώ σαν συνομιλητή, σε πιστεύω ότι είναι έτσι και σου ξανα-απαντώ: την εκλαμβάνω ως εχτίμηση ότι την εποχή που έγινε η συνάντηση, μπορεί στα μάτια των μαζών να έμοιαζε σαν ΣΤΗΡΙΞΗ του ΣΑΧΗ στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ μέτωπο, ενώ όλες οι σχέσεις της Κίνας με αστικά τριτοκοσμικά καθεστώτα ήταν ΣΤΗΡΙΞΗ τους απέναντι στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ και το ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ. Αν λοιπόν ο ιρανικός λαός λαθεμένα εξέλαβε έτσι την επίσκεψη του Χούα, καλά έκανε ο Χούα και ζήτησε συγγνώμη – οι κομμουνιστές δε διεκδικούνε το αλάθητο…
    2. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες κατά του Χότζα από τους Αλβανούς ηγέτες και στελέχη της Ένωσης «Κομμουνιστών» Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ότι έριχνε σωβινιστική, αποσχιστική γραμμή, ότι έβριζε σαν «σκυλιά των Σέρβων» όσους Αλβανούς αντιεθνικιστές δεν ήθελαν απόσχιση από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, ότι έριχνε το σύνθημα «Ένωση με την Αλβανία» κλπ. Αυτά ακόμα και μετά την εξαιρετική αναθεώρηση του γιουγκοσλαβικού συντάγματος το 1974, που έδινε καθεστώς σχεδόν αυτονομίας στο Κόσσοβο, δικαίωμα βέτο, συμμετοχή στη συλλογική αντιπροεδρία όλων των εθνών της ΟΔΓ, και που αποτέλεσε ένα χτύπημα στο μεγαλοσέρβικο σωβινισμό του συλληφθέντα το 1966 Ράνκοβιτς. Καλά, όλα τα άλλα, λοιπόν. Είναι δυνατό να με κατηγορείς για ανοχή στο μεγαλοσέρβικο σωβινισμό;; Οι ΜΟΝΟΙ που στην Ελλάδα μιλούσαν για τους Σέρβους νεοναζί τσέτνικς ήταν οι ΜΑΟΪΣΤΕΣ – οι μόνοι που ζητούν σήμερα ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ για τον Κάρατζιτς και το Μλάντιτς είναι οι μαοϊστές, οι μόνοι που υπερασπίστηκαν τη διεθνή επέμβαση του 1995 στη Βοσνία που την έσφαζε χωρίς έλεος ο ρωσοκινούμενος σέρβικος φασισμός ήταν οι ΜΑΟΪΣΤΕΣ. Τώρα έγιναν και μεγαλοσέρβοι;; Θα παραφρονήσουμε εδώ μέσα…
    3. Όσο ρεμάλι κι αν ήταν ο Μπαλούκου (δεν το ξέρω), δε μπορεί να είχε 52 αλληλοαντικρουόμενα σχέδια. Ή είχε αντιρώσικο σχέδιο «Αλβανία – Γιουγκοσλαβία – Ρουμανία» ή είχε ρώσικο. Αυτά ότι τα είχε και τα δύο και παραμύθια, δεν πατάνε σε λογική ούτε του δημοτικού. Ακόμα και οι χαφιέδες έχουν μια φυσιογνωμία, δε μπορεί να υπηρετούν ταυτόχρονα κάτι και το αντίθετό του, συνειδητά τουλάχιστο (άλλο αν το κάνουν για κάλυψη, στη μορφή δηλαδή).
    4. Για τη Χιλή τα είπαμε, άλλο οι διακρατικές σχέσεις, άλλο η ιδεολογικο-πολιτική διαπάλη. Να σου δώσω άλλο ένα αντικινέζικο επιχείρημα, που το χτυπούσε τότε πολύ ο ρώσικος σοσιαλιμπεριαλισμός;; Η Κίνα έστειλε στεφάνι στην κηδεία του Φράνκο, σαν κράτος προς κράτος. Μήπως οι Κινέζοι κομμουνιστές ήταν και οπαδοί του φασίστα Φράνκο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. 5. Εντάξει, το δέχομαι. Αν και δε μου είπες περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.
    6. Είσαι δηλαδή «ούτε Μεταξάς – ούτε Ιταλοί». Δηλαδή είσαι κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά θες να πετάξει ο Λίβυος στρατιώτης το όπλο του και να μην πολεμάει για τη «λέρα Καντάφι». Στο ξαναλέω, το να θεωρείς την αντίθεση «κεφάλαιο – εργασία» μέσα σε κάθε χωριστά παρμένη χώρα ως την ΚΥΡΙΑ γενικά και να κάνεις πολιτική με βάση αυτήν, είναι άρνηση του λενινισμού και τελικά ΦΙΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Αν αυτή τη στιγμή δε λες «Νίκη στη Λιβύη του Καντάφι», είσαι ουσιαστικά επιβραβευτής του Σαρκοζύ, του Κάμερον, του Ομπάμα και πιο βαθιά βέβαια του Πούτιν και του Χου Τζιντάο (αλλά σου βάζω τους δυτικούς πρώτους, γιατί εσύ αυτούς μισείς πιο πολύ και στο κάτω κάτω αυτοί βομβαρδίζουν ανοιχτά). Δε μπορεί να μην αποδέχεσαι την πάλη του Τρίτου Κόσμου για ανεξαρτησία και να μη σε πονάει όταν οι βρωμεροί ιμπεριαλιστές βομβαρδίζουν μια μικρή ανεξάρτητη χώρα. Δε συνυφαίνεται αυτό με κομμουνιστική ιδεολογία, σε καλώ να το σκεφτείς και να αναθεωρήσεις.
    7. Όλη του την πολιτική ο Εμβέρης την καθόριζε με βάση τη σχέση Σοβιετικών – Τίτο. Τα ‘βρίσκαν με τον Τίτο – τους χτυπούσε. Τα ‘σπάγαν με τον Τίτο – τους επιβράβευε, χαμηλώνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης. Η αντιμαοϊστική του μικροαστική λύσσα μετά το θάνατο του Πρόεδρου είναι απόρροια ακριβώς του μίσους που του δημιούργησε η δήλωση του Μάο το 1975 ότι «ο Τίτο δείχνει ατσαλένιος στην αντίστασή του στο σοσιαλιμπεριαλισμό» κλπ. Αυτή είναι η αλήθεια, η «μαρξιστική» σάλτσα του Εμβέρη είναι για να κατεβαίνει πιο εύκολα η μπουκιά του αλβανικού σωβινισμού.
    8. Και γω με τη φτωχολογιά είμαι σε κάθε σύγκρουση ανά τον κόσμο. Όμως σήμερα, ο φασίστας Άσαντ, ο επί δεκαετίες γλοιωδώς ρωσόφιλος μπααθιστής Άσαντ δέχεται επίθεση από το ενιαίο μέτωπο ισλαμοφασιστών – κνιτών – κνιτοφιλελεύθερων, το ίδιο που πήρε την εξουσία σε Αίγυπτο και Τυνησία, και το ίδιο που εκφράζεται στο φασιστικό ασκέρι της Βεγγάζης. Σήμερα, αναγκασμένα από την ίδια την ανάγκη, όλα τα μειονοτικά και κάπως κοσμικά και μισοδημοκρατικά ρεύματα μες στη Συρία είναι αναφανδόν υπέρ της εξουσίας του Μπάαθ – Άσαντ, γιατί φοβούνται πως οι ισλαμοφασίστες που υμνεί το Αλ Τζαζίρα θα τους κόψουνε τα κεφάλια αν πάρουν την εξουσία. Η διχτατορία Άσαντ ήταν και είναι κτηνώδης και βασάνισε πολύ το συριακό λαό επί 50 χρόνια. Σήμερα όμως, έγινε αντικειμενικά ο κάπως λιγότερο αντιδραστικός πόλος της αντίθεσης με το ρωσο-ισλαμοφασιστικό μέτωπο. Εδώ ρε συ να σου πω κάτι;; Ακόμα και ο αρχιφασίστας Καμενεϊ, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, κρατάει μια θετική στάση στη Λιβύη και στη Συρία και στηρίζει τους εθνικιστές τριτοκοσμικούς, γιατί και ο ίδιος είναι τέτοιος, δηλαδή έχει μια αντιδραστική έστω αλλά αντιιμπεριαλιστική τριτοκοσμική πλευρά, που του ‘μεινε από την επανάσταση του 79-80. Σε αντίθεση με τον ρωσοτσολιά φιλο-σοσιαλφασίστα ναζί Αχμαντινετζάντ. Αυτό τι σημαίνει;; Ότι είμαι φίλος του Καμενεϊ;; Που κρεμάει μαζί με τον άλλονε τον κόσμο στην Τεχεράνη;; Δε μπορώ όμως να μην κάνω διάκριση, να μη βλέπω τις πολιτικές τάσεις κρυβόμενος πίσω από συναισθηματισμούς. Και με το Μουλά Ομάρ είμαι κατά των Αμερικάνων και των Ρώσων, και με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ της Β. Κορέας κατά των ρωσοκινέζικων και αμερικανικών προβοκατσιών. Η διαφορά είναι ότι όταν ο κνίτης μου παρουσιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ιλ για «σοσιαλισμό», εγώ λέω στις μάζες πως είναι φασιστική τριτοκοσμική νεοφεουδαρχία. Όπως και όταν οι κνίτες λέγαν στο λαό ότι ο Άσαντ είναι συνεπής αντιιμπεριαλιστής, εγώ έλεγα ότι είναι εξαιρετικά ασυνεπής και φιλο-σοσιαλιμπεριαλιστής, ΚΑΙ φασίστας στο εσωτερικό. Αυτά είναι στοιχειώδης μαρξισμός – λενινισμός, δεν είναι αστροφυσική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. 9. Καλά, είσαι μεγάλος γίγαντας. Ξεμπέρδεψες με όλες τις «αναλύσεις» για αίτια, αιτιατά, και με τους Καζακο-Παπαρήγες κλπ.: διχτατορία του προλεταριάτου και ξερό ψωμί. Πώς δε το σκέφτηκα ρε «σταλινικέ», άκου κει να κάθομαι να ψάχνω αίτια και μαρξισμούς και ιστορίες, η λύση ήταν τόσο απλή: να κάνω το γενικό στρατηγικό μας πρόγραμμα τακτική της στιγμής! Εδώ και τώρα διχτατορία του προλεταριάτου! Έξοχο! Μεγαλοφυές! Τώρα αν ο λαός δεν έχει πάρει γραμμή τίποτα και νομίζει ότι μας χρεοκοπήσανε οι Εβραίοι, οι Γερμανοί «νεοναζί» της Μέρκελ και ότι θα μας βοηθήσουνε τζάμπα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, αν η ΧΑ σφάζει και μαχαιρώνει και την ίδια ώρα έχει γεμίσει συνεντεύξεις του αρχιναζί η περιφερειακή τηλεόραση, αν οι Σαμαράδες και οι Καζάκηδες ετοιμάζουνε (μαζί με την κλίκα Παπανδρέου – Βενιζέλου) «νέα μεταπολίτευση» του ρωσοκίνητου φασισμού, όλα αυτά δεν πρέπει να μας απασχολούν εμάς τους «επαναστάτες»: αφού έχουμε δε και τα Σοβιέτ έτοιμα, τα συνδικάτα μαζικότατα, το λαό έτοιμο για το άλμα, τι περιμένουμε;; Βουρ για τη διχτατορία του προλεταριάτου! Βρε, μπας και είσαι κρυφοαναρχικός;; Τέτοια πεισματική αγνόηση της πολιτικής πάλης στο όνομα του «κομμουνιστικού μέλλοντος», μονάχα οι αναρχικοί την κάνουν σε τέτοιο βαθμό…
    10. Τέλος, Ισραήλ και σπέκουλα. Μη με παρεξηγάς. Δεν είπα ότι εσύ είσαι σπεκουλαδόρος. Απλά το παγκόσμιο σοσιαλφασιστικό στρατόπεδο, που βρίσκεται σε στρατηγική συμμαχία με τον ισλαμοφασισμό, παίζει πάρα πολύ με τα μωράκια, που οι ναζήδες τα επιδεικνύουν στις κάμερες με πάθος κι αμέσως οι Αλ Τζαζίρες και τα Russia Today τα παίρνουν και τα δείχνουν μιλώντας 24 ώρες το 24ωρο για την «δυτικο-κίνητη ισραηλινή βαρβαρότητα». Το Ισραήλ έχει παίξει πολύ βρώμικο ρόλο σαν προγεφύρωμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή από τη δεκαετία του ’50 έως χοντρικά το 1990. Κι αυτό παρά το γεγονός πως ήταν προοδευτικό γέννημα του αντιφασιστικού μετώπου, και η πρώτη χώρα που το αναγνώρισε ήταν η ΕΣΣΔ του Στάλιν. Οι αγγλόδουλες μοναρχοφασιστικές αραβικές κλίκες αντί να δεχτούνε τη λύση των δύο κρατών, επέλεξαν έναν ανούσιο πόλεμο, που έδωσε για πάντα την ηγεμονία μες στο Ισραήλ στον αντιδραστικό επεχτατικό σιωνισμό. Η ΟΑΚΚΕ έχει σωστά πει ότι το Ισραήλ είναι μια μορφή Κροατίας του 1991-1995. Δέχεται την επίθεση και το διαμελισμό από τη Σερβία, και μετά, όταν γλιτώνει και νιώθει ισχυρή, πάει να κόψει η ίδια κομμάτι από τη μικρή Βοσνία. Έτσι και οι Ισραηλινοί σωβίνες. Αλλά, «σταλινικέ», από τη στιγμή που το ίδιο το εθνικό παλαιστινιακό κίνημα μετά από πολύχρονες μάχες και πάλες, συμβιβάστηκε σωστά με την ύπαρξη του Ισραήλ σα Φατάχ του Αραφάτ, αυτά τα ιρανόδουλα και ρωσόδουλα υποκείμενα της Χαμάς γιατί συνεχίζουν να προβοκάρουν, μαζί με το ρωσόδουλο Αμπάς, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και ενισχύουν με τον κτηνώδη αντισημιτισμό τους, τις πιο δεξιές δυνάμεις μες στο Ισραήλ (Λίμπερμαν – Νετανιάχου);; Άσε δε που είμαι πολύ καχύποπτος με τύπους που όταν η Ρωσία σφάζει τη Γεωργία ή η Σερβία τη Βοσνία, ή παλιότερα πάλι η Ρωσία την Τσετσενία ή το Αφγανιστάν, δε βγάζουν άχνα και θυμούνται μονάχα τους «σιωναζί», το «κράτος – τρομοκράτη» και λοιπές σοσιαλναζιστικές αθλιότητες. Ναι, να νικήσει η παλαιστινιακή εθνική πάλη για μια πατρίδα. Η Χαμάς όμως είναι προδοτική, δεν ενδιαφέρεται για καμία Παλαιστίνη, αλλά για «ισλαμικό χαλιφάτο της Μέσης Ανατολής».

    Εν ολίγοις:
    Με τη Φατάχ κατά του Ισραήλ.
    Με το Ισραήλ κατά της Χαμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. 1. Σοβαρά?? Λαθάκι έκαναν?? Μα, να μην το σκεφτώ?? Βρε τους καημενούληδες κινέζους σοσιαλιμπεριαλιστές....

    2. Εμ, βέβαια. Αμα σιτίζεσαι στο τιτοικό παχνί, λογικό είναι να είσαι και πειθήνιος και "σκυλάκι" και κουίσλινγκ-προδότης του λαού σου, παντελώς αδιάφορος για τα βάσανα και το αίμα που χύνουν οι ομοεθνείς σου. Αν ήξερες το ποιόν τύπων σα το Φαντίλ Χότζα, ίσως να μην ήσουν τόσο "βασιλικώτερος"... Οσο για τις καταγγελίες αυτών των αλβανών "αντιεθνικιστών" για το Χότζα, ότι έριχνε σύνθημα για "ένωση με την αλβανία", παρέθεσέ τες συγκεκριμένα και με ντοκουμέντα! Αλλά τι ντοκουμέντα να παραθέσεις?? Αέρα κοπανιστό είχαν κι εκείνοι κι εσύ φυσικά (που υποστηρίζεις αυτούς τους δωσίλογους) ...

    Οσο για το μεγαλοσέρβικο σωβινισμό, σιγά τα αίματα. Οι μόνοι ήσασταν? Κι άλλες συλλογικότητες και τμήματα της αναρχίας εναντιώθηκαν και αρνήθηκαν να κατέβουν στα εθνικο-φασιστικά συλλαλητήρια, αλλά δε το διατυμπανίζουν κι έτσι! Εν προκειμένω, λιγάκι εκλεκτικοί δε νομίζεις ότι είναι οι μαοικοί σου?? Γιατί να πα' να γ... ο αλβανικός λαός του Κοσόβου?? Με ποια λογική τον εξαιρείς και θες να τον εξαναγκάσεις να παραμένει κάτω απ'την κυριαρχία των μεγαλοσέρβων?? Δεν το κατάλαβα αυτό...

    3. Δεν το καταλαβαίνεις, γιατί μπορεί να μην ξέρεις τι σημαίνει η λέξη "τυχοδιώχτης". Μπορείς ν'ανοίξεις το λεξικό όμως. Μπορεί να φαίνονται αλληλοαναιρούμενα τα "σχέδια", αλλά όλα τα αφεντικά του Μπαλούκου (σοβιετικοί, κινέζοι σοσιαλιμπεριαλιστές, αμερικάνοι ιμπεριαλιστές κι όλοι οι υπόλοιποι), σ'ένα μονάχα "σχέδιο" συνέκλιναν, ένα πράγμα ονειρεύονταν, την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Αλβανία. Ούτε εκείνοι είχαν "αρχές", ούτε το ενεργούμενο-μαριονέτα τους. Τα μούτρα τους μια φορά, τα έσπασαν πάντως τότε. Δεν τους χάλασε...

    4 .Αλήθεια?? Είχαν στείλει και στεφάνι στην κηδεία του Φράνκο?? Συγκινήθηκαν πολύ ε?? Ενδιαφέρον κι αυτό, δεν το γνώριζα. Πρόβλημά τους που σπεκουλάρισαν μ'αυτό οι φασίστες σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστές, ας πρόσεχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. 6. Μανιχαιστής είσαι μου φαίνεται. Οχι , δε θα φωνάξω "ζήτω ο Καντάφι", όπως δε φώναξε "ζήτω ο Μεταξάς" και ο σύντροφος Νίκος. Προτιμώ να παραμείνω πιστός στη διαλεκτική. Εσύ κάνε αυτό που νομίζεις, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε...

    7 .Γιατί, επιβράβευσε ποτέ το ΚΕΑ τους σοβιετικούς ρεβιζιονιστές ή τα έσπασαν ποτέ οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές με το δάσκαλό τους , τον Τίτο??? Τι έργο βλέπεις ρε γαμώτο???


    8. Δεν σχολιάζω, αδυνατώ...

    9. Ναι, είδες?? Υπάρχουν και κάποιοι που ζυμώνουν ακόμα την "προλεταριακή επανάσταση". Φαντάζομαι πόσα χρόνια θα 'χεις να το ζυμώσεις απ'την εντύπωση που σου προκαλεί που το ξανακούς... Παρεμπιπτόντως, "ζυμώνω" σημαίνει "προσπαθώ να δημιουργήσω τους όρους", δε σημαίνει ότι το ζητάω και περιμένω να 'ρθει "εδώ και τώρα"...
    Σοβαρά μιλάς για τους αναρχικούς ?? Εχεις συναντήσει πολλούς, που είναι υπέρ της διχτατορίας του προλεταριάτου?? Γιατί εγώ δεν έχω συναντήσει κανέναν ρε γαμώτο. Δεν παρεξηγιέμαι πάντως με την φιλοφρόνηση. Αρκεί να μη με βλέπεις σαν αναρχικό τύπου Κάιν, για τις απόψεις του οποίου κάτι μου λέει ότι όσο νάναι νιώθεις μια συμπάθεια... Ιστορικά, "αναρχικούς" αποκαλούσαν και οι δευτεροδιεθνιστές οπορτούνες τους μπολσεβίκους πάντως. Οπότε σ'ευχαριστώ κι όλας...

    10. Η ΕΣΣΔ ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, αλλά όντως η ιμπεριαλιστική λύση κατάφερε να επιβληθεί τότε στον ΟΗΕ. Αλλά, το 1952 η ΕΣΣΔ διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αν σου λέει κάτι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. 1. "Σοσιαλιμπεριαλιστές" οι Κινέζοι του 1977;; Μάλλον σοσιαλφασίστας ο Χότζα που τους απέδιδε αυτό το χαρακτηρισμό...

    2. Και ο Φαντίλ Χότζα και ο Ατζέμ Βλάσι ήταν ρεβιζιονιστές, αστοί. Αλλά το γεγονός ότι δεν ήταν σωβινιστές αποδείχτηκε από το γεγονός ότι προτίμησαν την πολυεθνική Γιουγκοσλαβία από τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό του δεξιού οπορτουνιστή - τροτσκιστή, φιλοσοσιαλιμπεριαλιστή τελικά Ε. Χότζα. Ο Φαντίλ Χότζα φυλακίστηκε μάλιστα από το σέρβικο φασισμό το 1991.
    Δεν είπα πουθενά να πάει να γ... ο λαός του Κοσσόβου, και μάλιστα οι μαοϊστές, μολονότι χαρακτήρισαν άδικούς τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, ανάδειξαν ταυτόχρονα το δράμα των Αλβανών του Κοσσόβου την ώρα που όλα τα κανάλια ούρλιαζαν για το "δίκιο των Σέρβων αντιιμπεριαλιστών".
    Δε διατυμπανίζω τίποτα, αλλά αφού μου λες ότι γουστάρω μεγαλοσερβισμό, πώς ήμουνα κατά αυτού του μεγαλοσερβισμού;; Βρε συ, όλο σε αντιφάσεις πέφτεις...

    4 και 5 δεν υπάρχει κάτι να πω


    3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Α, για το 3. Καλά, ρε, αυτός ο Χότζα ήταν θεός. Ο Μπαλούκου δηλαδή ήταν πράχτορας της ενιαίας καπιταλιστικής αντίδρασης και της σοσιαλιστικής Κίνας. Ούτε εσύ δε τα πιστεύεις αυτά, "σταλινικέ", είπαμε, κι εγώ διαβάζω Δίκες της Μόσχας, αλλά άμα διαβάζω καμιά ομολογία ότι "ήμουν ταυτόχρονα πράχτορας 52 ιμπεριαλιστών" κλπ., γελάω και λέω "τους κερατάδες, ντάξει, χαφιές είναι, αλλά είναι ανάγκη να τον βάζουν να λέει τέτοιες μλκς";; Ε, ο Χότζα το τράβηξε ακόμα παραπέρα.

    6. Ούτε εγώ λέω "ζήτω ο Καντάφι". Λέω "να νικήσει η νόμιμη κυβέρνηση της ανεξάρτητης Λιβύης". Και το '40 δεν έλεγα ζήτω ο Μεταξάς, αυτό το έλεγε η ΠΔ του Μανιαδάκη. Έλεγα όμως να νικήσει Η ΕΛΛΑΔΑ την ΙΤΑΛΙΑ. Μην καταναλώνεις φαιά ουσία ρε σύ για να διαιρείς την τρίχα...

    7. Τη δεκαετία του '70 που ο Τίτο ήταν στα χειρότερά του με το μπρεζνιεφισμό (αν και δεν έκοψε ποτέ οριστικά τους δεσμούς του), η Αλβανία πέρασε σε αντιδραστικές δεξιές θέσεις στα διεθνή ζητήματα. π.χ. Δεν κριτίκαρε την εισβολή σοβιετικών μισθοφόρων στο Ζαϊρ και μάλιστα κριτίκαρε τους μαοϊστές που συντάχθηκαν με Ζαϊρ - Γαλλία που απέκρουσαν την εισβολή, έγλυφε την Αγκόλα του ρωσόδουλου Νέτο, στήριξε τη βιετναμέζικη εισβολή στην Καμπότζη σε αντίθεση με τον αντι-υπερδυναμικό Τίτο που συντάχθηκε με την Καμπότζη κλπ.

    8. Δε σχολιάζεις, αδυνατείς, γιατί λες: "Μα καλά, εγώ καλά τα είχα στο μυαλό μου, η ΟΑΚΚΕ κι αυτό το μουρλοΚΜ είναι φιλοαμερικάνοι, δεξιοί, Μπράουντερ κλπ. Τώρα αυτός πώς μου τη βγαίνει Καμενεϊ, Κιμ Γιονγκ Ιλ και Μουλάς Ομάρ;; Μπας και δεν είναι αμερικάνος;; Αλλά αν δεν είναι αμερικάνος, μπας κι έχουνε κανά κόκκο αλήθειας όσα λέει αυτός και οι μαοϊστές οι φίλοι του;;" Κάπου εκεί σε πιάνει πονοκέφαλος, λες "δεν είναι δυνατό, καλά δεν ήμουνα με τις διχτατορίες του προλεταριάτου μου, τα κεφάλαιο εργασία μου, τα απλά σχήματά μου;; Τι με μπλέκει τούτος δω τώρα;;"

    9. Τη σοσιαλιστική επανάσταση τη ζυμώνω όσο δε μπορείς να φανταστείς. Όπως και την ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ και όχι ΚΑΤΑΛΗΨΗ του αστικού κράτους. Με αυτή την έννοια, κι εγώ κατά έναν καουτσκιστή σοσιαλδημοκράτη ή κατά ένα σοσιαλφασίστα του ΣΥΝ π.χ. "αναρχικός" είμαι, δηλαδή λενινιστής. Οπότε δε κατηγόρησα για κάτι τέτοιο. Λέω απλά ότι εκεί που εγώ σου λέω για μνημόνια, αντί να μου απαντήσεις "εγώ προκρίνω την τάδε γραμμή κατά του μνημονίου, το τάδε πλαίδιο πάλης, το τάδε αίτημα κρίκο" μου πετάς μια διχτατορία του προλεταριάτου και καθάρισες. Ε, αυτό είναι άρνηση της πολιτικής που μόνο σε αναρχικούς την έχω συναντήσει.

    10. Η ΕΣΣΔ και η Τσεχοσλοβακία ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ το Ισραήλ στη μάχη του το 1948-1950 με τις αγγλόδουλες αραβικές μοναρχοφασιστικές κλίκες. Στη συνέχεια, το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση και έκανε και το ίδιο άδικους και επεχτατικούς πολέμους. Η ΕΣΣΔ άλλαξε στάση και γι΄αυτό αλλά και γιατί στο εσωτερικό της δυνάμωνε η σοσιαλφασιστική αντισημιτική τριάδα Σουσλόφ - Χρουστσόφ - Μπρέζνιεφ. Υπάρχει και διεθνής βιβλιογραφία γι' αυτά, όχι βέβαια με αυτούς τους μαρξιστικούς όρους (για τα γεγονότα μιλάω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. 1. Και δε μου λες? Ποιος ήταν αυτός που επιτέθηκε ένοπλα ενάντια στο Βιετνάμ? Ο ...σοσιαλφασίστας Χότζα?

    2. Δείξε μου ντοκουμέντο του ΚΕΑ που ν'αποδεικνύει τον αλβανικό "μεγαλοιδεατισμό" και ζητά "απόσπαση του Κοσόβου". Μην επαλαμβανόμαστε, σε παρακαλώ. Εχεις να παραθέσεις, καλώς. Δεν έχεις, με γεια σου με χαρά σου. Ολα τα άλλα είναι αυθαίρετα συμπεράσματα δικά σου.
    Γιατί, τι ήταν οι Αλβανοί Κοσοβάροι? Πληγωμένα γατάκια για να τα συμπονάς και ν'αναδεικνύεις το δράμα τους? Να απελευθερωθούν από την τυραννία πάλευαν, γι'αυτό τους καταξέσκιζε ο μεγαλοσέρβικος σωβινισμός! Κι εσύ τι έλεγες και λες? "Οχι, βγάλτε το σκασμό που θα μου διεκδικήσετε και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση". Η πλάκα είναι πως κι ο Περισσός την ίδια άποψη έχει επί του θέματος...

    3. Α, έτσι λες για τις Δίκες της Μόσχας. Για φαντάσου... Μήπως αποσπάστηκαν και με τη βία οι ομολογίες των τεράτων αυτών (όπως ισχυρίζονται αστοί -ρεβιζιονιστές, δεκαετίες τώρα)? Ενα μόνο πράγμα έχω να σου πω. Κι ο ίδιος ο Περισσός σήμερα είναι πιο προσεχτικός στο ζήτημα αυτό. Τέτοια πράγματα δε τολμά να εκστομίσει, για τους δικούς του λόγους , βέβαια. Δε σε τιμά και πολύ λοιπόν αυτό που λες... Οσο για τη δίκη Μπαλούκου και μόνο ότι παραδέχεσαι εμμέσως ότι τέλος πάντων δίκιο έχει ο Χότζα αλλά το παρατραβάει λίγο, μου αρκεί... Και να φανταστείς πως η εκκαθάριση Μπαλούκου έλαβε χώρα αρκετά πριν την κρίση με την Κίνα-περίοδο κατά την οποία η "Αλβανία έπαιζε ένα γενικά θετικό αντισοσιαλιμπεριαλιστικό ρόλο", όπως μου είπες. Τώρα πώς γίνεται να παίζεις ένα γενικά θετικό αντισοσιαλιμπεριαλιστκό ρόλο και να είσαι ταυτόχρονα "σοσιαλφασίστας", αυτό ομολογώ πως δε διαθέτω τόσο υψηλό IQ για να το συλλάβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. 4.Να σου φρεσκάρω τότε λίγο τη μνήμη να θυμηθείς τι μου έλεγες σε προηγούμενους "γύρους". Ιδού ένα ποτ-πουρί..«Τι ήταν ο Καντάφι;; Ένας τραμπούκος φίλος του ρώσικου φασισμού. Και σήμερα, αυτός ο βαρεμένος διχτάτορας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ βρίσκεται στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα κατά τόσο του δυτικού όσο και του ανατολικού ιμπεριαλισμού (...) Λοιπόν, σου το ξαναλέω: ΦΟΥΛ με τον Καντάφι, να τους πάρει αμπάριζα και αν μπορεί να ανακαταλάβει όλη τη Λιβύη και να περάσει τους ηγέτες (όχι το λαό που συμμετείχε) της "εξέγερσης" από στρατοδικείο (...) ΖΗΤΩ Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΤΑΦΙ - ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ λέω εγώ(...) Η ΟΑΚΚΕ ήταν η μόνη δύναμη που από την αρχή πήρε θέση κατά της εξέγερσης και υπέρ της κυβέρνησης Καντάφι»

    Α, να μην το ξεχάσω. Ρίξε μια ματιά σε είδηση που είδα πριν λίγο στην ηλεκτρ. έκδοση της "ελευθεροτυπίας"(5/11/2011)..«Οτι η οικογένειά του έχει σφυρηλατήσει παρασκηνιακή συμμαχία με τους ακραίους ισλαμιστές που βρίσκονται ανάμεσα στους Λίβυους εξεγερμένους, ώστε από κοινού να απαλλαγούν από τους πιο φιλελεύθερους, κοσμικούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες, ισχυρίστηκε χθες ο Σεΐφ αλ Ισλάμ, υιός Καντάφι, εισπράττοντας αμέσως διάψευση από τον κύριο ηγέτη των ισλαμιστών στην Ανατολική Λιβύη. Ο Σεΐφ αλ Ισλάμ είχε υιοθετήσει και το ανάλογο look για να υποστηρίξει, στη διάρκεια συνέντευξής του στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times, ότι οι Καντάφι τα βρήκαν με εκείνους τους οποίους ώς τώρα κατηγορούσαν ότι βρίσκονται πίσω από την εξέγερση που εξελίχθηκε σε εμφύλιο και επέμβαση του ΝΑΤΟ: γενειάδα και κομπολόι προσευχής του πιστού μουσουλμάνου, λαιμός μαντιλοδεμένος. «Η Λιβύη θα μοιάσει με τη Σαουδική Αραβία, με το Ιράν. Ε, και;» είπε. Ισχυρίστηκε δε ότι ο μόνος διαπραγματευτικός όρος που έθεσαν οι ισλαμιστές ήταν πως δεν θέλουν σύνταγμα: «Είναι εναντίον του Ισλάμ, θέλουν το Κοράνι». Υποστήριξε πως είναι ικανοποιημένος από τα αιτήματά τους αν είναι να σταματήσει ο πόλεμος: «Ποιος νοιάζεται για το σύνταγμα;» είπε.
    Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Αλι Σάλαμπι ως ανώτατη ηγετική προσωπικότητα των Λίβυων ισλαμιστών οι οποίοι, υποστήριξε, βρίσκονται και πίσω από τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή των ανταρτών Αμπνελ Φάταχ Γιούνες, την περασμένη εβδομάδα».



    Και πολύ ...αντι -ισλαμοφασιστάρα ο Καντάφης ρε παιδί μου...Αφησε γενειάδα, φόρεσε και μαντήλι ο γιόκας...χαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Και η ΠΔ του Μανιδάκη δεν ήταν τόσο χαζή να φωνάξει "ζήτω ο Μεταξάς". "Ζήτω η αντιφασιστική κυβέρνηση Μεταξά" φώναζε, επεδίωξε να μετατρέψει σε σοσιαλ-πατριωτική κουρελού το γράμμα του Ζαχαριάδη , και προσπαθούσε να πείσει το Νίκο για τον αντιφασιστικό ρόλο της κυβέρνησης Μεταξά. Αλλά τους έβαλε στη θέση τους ο Νικολάρας όμως. Τι κρίμα γι'αυτούς... Οχι, ότι εσύ λες κάτι άλλο στο επετειακό σου για το Ζαχαριάδη βέβαια. Για "συμμαχία του με την κυβέρνηση Μεταξά" , μιλάς. Αλλά, λέμε τώρα...

    5. Βεβαίως, τόσο άσχημα τα είχε ο Τιτάκος με το Μπρέζνιεφ, που ο τελευταίος είχε τόσο πολύ χολωθεί( τι να σου πω, δηλαδή, μιλάμε πάρα πολύ) που να φανταστείς πήγε μέχρι και στην κηδεία του! Στην κηδεία του Ε. Χότζα που ήταν και δικός του όπως λες (σοσιαλφασίστας και φιλοσοσιαλιμπεριαλιστής όπως τον χαρακτήρισες ) γιατί δεν πήγε έστω κάποιος χαμηλόβαθμος σοβιετικός υπάλληλος προς ...ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια της Αλβανίας??? Μάλλον το ξέχασαν ε?... Μ'αυτά που μου λες , όχι μόνο σε αντιφάσεις θα πέφτω, αλλά μη σαλέψω κι όλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Αλήθεια?? Δεν κριτίκαρε το ΚΕΑ την εισβολή σοβιετικών μισθοφόρων στην Αφρική και έγλυφε και την Αγκόλα του ρωσόδουλου Νέτο?? Για ρίξε μια ματιά εδώ .....«Η ρεβιζιονιστική Σοβιετική Ένωση κάνει την επεκτατική της διείσδυση με το πρόσχημα της δήθεν λενινιστικής πολιτικής βοή­θειας προς τον απελευθερωτικό αγώνα των λαών, προσποιούμενη το φυσικό σύμμαχο αυτών των χωρών και λαών. Οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές χρησιμοποιούν και διαδίδουν συνθήματα με σοσιαλιστικό χρώ­μα, σαν μέσο διείσδυσης στην Αφρική και αλλού, για να εξαπατήσουν τους λαούς που ποθούν να απελευθερωθούν, να εξαλείψουν την κατα­πίεση και εκμετάλλευση και που ξέρουν ότι ο μόνος δρόμος της πλή­ρους εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης είναι ο σοσιαλισμός.
    Στην επέμβασή της η Σοβιετική Ένωση παρασύρει και τους συμ­μάχους ή, καλύτερα να λέμε, τους δορυφόρους της. Αυτό το βλέπουμε συγκεκριμένα στην Αφρική, όπου οι σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστέςκαι οι κουβανοί μισθοφόροι τους επεμβαίνουν με το πρόσχημα ότι βο­ηθούν την επανάσταση. Αυτό είναι ψέμα. Η επέμβασή τους δεν είναι παρά αποικιοκρατική πράξη που αποσκοπεί στην κατάκτηση αγορών και στην καθυπόταξη των λαών.
    Τέτοια είναι η επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και των κουβα­νών μισθοφόρων στην Αγκόλα. Αυτοί δεν είχαν και δεν έχουν καθό­λου σκοπό να βοηθήσουν την αγκολέζικη επανάσταση, αλλά να μπήξουν τα νύχια τους στην αφρικανική αυτή χώρα που απόκτησε κάποια ανεξαρτησία ύστερα από το ξεκούμπισμα των πορτογάλων αποικιο­κρατών. Οι κουβανοί μισθοφόροι είναι αποικιακός στρατός σταλμέ­νος από τη Σοβιετική Ένωση για να καταλάβει αγορές και στρατηγι­κές θέσεις στις χώρες της Μαύρης Αφρικής, για να περάσει από την Αγκόλα σε άλλα κράτη, ώστε να μπορέσουν και οι σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστές να δημιουργήσουν μια σύγχρονη αποικιακή αυτοκρα­τορία.
    Η Σοβιετική Ένωση και ο μισθοφόρος της, η Κούβα, με το πρό­σχημα της βοήθειας για την απελευθέρωση των λαών, επεμβαίνουν σε άλλες χώρες με στρατό εξοπλισμένο με κανόνια και πολυβόλα, δήθεν για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που δεν υπάρχει ούτε στην ίδια τη Σοβιετική Ένωση ούτε και στην Κούβα. Αυτά τα δύο αστικό-ρεβιζιονιστικά κράτη εισέβαλαν στην Αγκόλα για να βοηθήσουν μια καπι­ταλιστική κλίκα να πάρει την εξουσία, σε αντίθεση με τους σκοπούς του αγκολέζικου λαού, που αγωνίστηκε ενάντια στους πορτογάλους α­ποικιοκράτες για να κερδίσει την ελευθερία. Ο Αγκοστίνο Νέτο παίζει το παιγνίδι των Σοβιετικών. Όντας σε διαμάχη με την άλλη φράξια, κάλεσε σε βοήθεια τους Σοβιετικούς για να πάρει ο ίδιος την εξουσία. Οι φαγωμάρες των δύο αγκολέζικων αντιμαχόμενων φατριών δεν είχαν καθόλου επαναστατικό λαϊκό χαρακτήρα. Η σύγκρουσή τους ήταν διαπάλη κλικών για εξουσία. Καθεμιά απ' αυτές υποστηριζόταν από διάφορα ιμπεριαλιστικά κράτη. Σ' αυτή τη σύγκρουση κέρδισε ο Α­γκοστίνο Νέτο, ενώ στην Αγκόλα όχι μόνο δε νίκησε ο σοσιαλισμός, αλλά ύστερα από την εξωτερική επέμβαση εγκαθιδρύθηκε εκεί η σο­βιετική νεοαποικιοκρατία». ( Ε.Χότζα, Διαλεκτά Έργα, Tομ.3, Εκδ. Πλανήτης, σελ 441-442, από το έργο του Ε.Χοτζα, "Ιμπεριαλισμός και Επανάσταση", Απρίλης 1978 )

    Αχ, μανούλα είσαι στη λαθροχειρία όμως ρε μπαγάσα. Λυπάμαι όμως, αλλά δε σου βγήκε και πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. 6. Δεν τα σχολιάζω, γιατί δε βρίσκω λογική συνάφεια. Αν σχολίαζα αυτά θα έπρεπε να σχολιάσω και το άρθρο για τη Φουκουσίμα, όπου το ρεζουμέ είναι ότι ο μόνος που φταίει είναι το καταστροφικότερο Τσέρνομπιλ. Τώρα αν ο διεθνής Τύπος βγαίνει και λέει ότι η Φουκουσίμα αποτελεί χειρότερη καταστροφή και πως τελικά συμπέρασμα είναι το κυνήγι του ανώτατου κέρδους στον καπιταλισμό, αυτό ούτε που σε απασχολεί. Η να σχολιάσω τα άλλα περί της επέλασης της παντοδύναμης Κίνας μέσω επενδύσεων κλπ. στην Ελλάδα που τελικά έφαγε πόρτα από το ...νάνο ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία??

    Οσο για τα "φιλοαμερικανιλίκια", πού τα είδες αυτά πάλι ότι σου τα αποδίδω?? Και για το Γκουαντάναμο έχεις μιλήσει και για τις μυστικές πτήσεις-απαγωγές της CIA στην Ευρώπη και..και..και... Τα έχεις καταγγείλει όλα και με σφοδρότητα μάλιστα...

    7. Επιγραμματική τοποθέτηση έκανα, ντάξει, τα παραλές. Τουλάχιστον εγώ είμαι στο δρόμο, δε ξέρω για σένα. Ούτε και θετικά του μνημόνιου βλέπω φυσικά....

    8. Γράψε βιβλιογραφία να το κοιτάξω. Μια φορά πάντως οι Σιώνες τους ξεπάτωσαν τους Παλαιστίνιους από τη γη τους. Ετσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. 1. Όχι. Σοσιαλφασίστες και υπάλληλοι του Ρώσου ήταν οι Βιετναμέζοι ρεβιζιονιστές, που εισβάλανε στην Καμπότζη.

    2. Κοίταξε να δεις. Εδώ ή κάνουμε πολιτική συζήτηση ή κάνουμε παράθεση της δυνατότητας του καθενός μας να μαζεύει σπάνια κείμενα - ντοκουμέντα. Σε αυτό -έχω κι εγώ τη λόξα μου- πρέπει να με ξεπερνάς, μπορεί και όχι δεν ξέρω. Λοιπόν, η θέση του Χότζα ήταν "δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά του Κοσσόβου, το Κόσσοβο ανήκει στη Γιουγκοσλαβία", όπως θα έλεγε αν ήταν διεθνιστής, ή ήταν στάση που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαζε ζήτημα αλλαγής συνόρων στην Ευρώπη;; Καθαρά και άσε τα "ντοκουμέντα".

    3. Για το θέμα "Δίκες της Μόσχας", αντιγράφω από πολύ διαφωτιστικό άρθρο των συν. της ΟΑΚΚΕ: "Η σοσιαλφασιστική αστική τάξη νέου τύπου παίζει και με τα δύο ρεύματα, τις δύο παρεκκλίσεις και τελικά και με τους δύο οππορτουνισμούς χρησιμοποιώντας το ένα ρεύμα ενάντια στο άλλο για να ανεβεί η ίδια στην εξουσία παίζοντας τον αγαπημένο σε κάθε έμπειρο αντιδραστικό ρόλο του «κέντρου». Ο παράδεισος για την άσκηση αυτής της τακτικής είναι εκείνη η κατάσταση στην οποία οι πλατειές μάζες βρίσκονται μακριά και δεν συμμετέχουν στην οξύτατη πολιτική σύγκρουση μέσα στο κόμμα, οπότε και η πολιτική πάλη μέσα στο κόμμα δεν μπορεί να παίρνει ανοικτές πολιτικές μορφές. Αυτό έγινε στο μπολσεβίκικο κόμμα μετά το τέλος της κολλεκτιβοποίησης το 34 ως το τέλος του σαν κομμουνιστικό κόμμα το 1956. Στη μεγάλη αυτή περίοδο η προλεταριακή ηγεσία δεν κατάλαβε ότι η σύγκρουση μέσα στο κόμμα ήταν η κυρίως πολιτική ταξική σύγκρουση μέσα στη χώρα και ότι σαν τέτοια δεν μπορούσε παρά να δοθεί με όρους μαζικής ταξικής πάλης. Το μεγάλο αντιδιαλεκτικό λάθος του Στάλιν, λάθος στενού οικονομίστικου χαρακτήρα ήταν ότι πίστεψε ότι με την κατάργηση των αστικών μορφών ιδιοκτησίας είχε καταργηθεί και η αστική τάξη σαν τέτοια. Όμως η αστική τάξη συνέχισε να υπάρχει και μέσα στις νέες σχέσεις παραγωγής και μέσα στην ιδεολογία, και ακόμα περισσότερο να υπάρχει σα νικημένη αστική τάξη, ιδιαίτερα αγροτική, δίχως μέσα παραγωγής. Εφόσον λοιπόν η ταξική πάλη δεν δόθηκε με όρους μαζικούς δεν μπορούσε παρά να δοθεί με όρους αστυνομικούς. Γιατί αφού δεν υπάρχει αστική τάξη στο εσωτερικό της χώρας τότε οι αντιδραστικοί μέσα στο κόμμα δεν μπορούν να είναι ούτε εκπρόσωποι, ούτε πράκτορες της ανύπαρκτης αστικής αυτής τάξης, οπότε, σύμφωνα πάντα με αυτήν τη λογική, μπορούν να είναι μόνο κατάσκοποι αφού ο εχθρός μπορεί να είναι μόνο εξωτερικός σαν ιμπεριαλισμός. Και, έτσι σαν αστυνομική αντικατασκοπευτική δόθηκε η πολιτική πάλη στα 37-38 μέσα στο κόμμα με τις δίκες της Μόσχας και αργότερα ανάμεσα στα 1947-1956. Αυτές είναι ιδανικές συνθήκες για αντιδραστικούς, συνωμότες, και προβοκάτορες δηλαδή για αδίστακτους και φιλόδοξους αστούς."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. 4. Ως γνήσιος αντιδιαλεχτικός, αδυνατείς να καταλάβεις απλά πράγματα: ο Καντάφι, όπως είπα και σε προηγούμενους "γύρους", είναι ένας βαρεμένος διχτάτορας. Δεν είναι κανένας τύπος με τίποτα αμετακίνητες βαθιές αρχές, όπως δεν ήταν κι ο Σαντάμ, ο Μιλόσεβιτς κλπ. Τον βαράνε οι δυτικοί, σου λέει "κουφάλες έτσι είστε;; εμ είχα κάνει 52 βήματα προς τον εκδυτικισμό, εμ είχα βάλει φυλακή τους ισλάμες, εμ το ένα εμ το άλλο και βαράτε;; και με το διάολο θα πάω εναντίον σας".

    Η μάχη που δίνει ο Καντάφι δε σου είπα πουθενά ότι είναι ΚΥΡΙΑ ή αρχειακά αντι-ισλαμοφασιστική, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ σου είπα ότι είναι. Αν πάλι αυτό που πόσταρες είναι καποια μορφή του ρώσικου σχεδίου να ενώσουν τη χειρότερη πλευρά της Τρίπολης και την αντίστοιχη της Βεγγάζης, τόσο το χειρότερο για τους ηλίθιους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι μαζί τους...

    Αν από την άλλη είναι συμμαχία του Καντάφι με εθνικιστικές - μη ελεγχόμενες από το Ρώσο ή το Ιράν ισλαμιστικές δυνάμεις, μαγκιά του. Δίνει τη μάχη όπως μπορεί για να νικήσει η χώρα του τον ιμπεριαλισμό. Γενικά σε αυτή την ιστορία δε βλέπω πού μπορώ να ψέξω τον παλιό τραμπούκο Καντάφι, μέχρι τούδε έχει σταθεί άψογα.

    5.Πάντως ο ψευτοΡιζοσπάστης το Χότζα επαινούσε όταν τα έσπασε με την Κίνα και στην Αλβανία πήγαινε ο ρεβιζιονιστής Βάσος Γεωργίου που δούλευε γι' αυτή τη φυλλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '80 για οδοιπορικά για να φτιάξουνε οι σχέσεις σοσιαλφασιστών - αλβανών ρεβιζιονιστών. Άλλωστε και η επιχειρηματολογία σου σε όλον αυτό το διάλογό μας τα επιβεβαιώνει όλα τούτα: με χτυπάς με επιχειρηματολογία Χότζα στα ιστορικά και ψευτοΚΚΕ στα σημερινά: ότι δε ζυμώνω "σοσιαλισμό" εδώ και τώρα, ότι δε χτυπάω πολύ τους Αμερικάνους, ότι δε βλέπω πως το κύριο πρόβλημα είναι η Μέρκελ κι όχι οι Κινέζοι φασίστες κλπ. Καλύτερη απόδειξη της ενότητας χοτζικών και μπρεζνιεφικών από τη γραμμή σου σε όλη τούτη την κουβέντα μας, δεν υπάρχει.

    Όσο για την Αγκόλα, δε διατύπωσα καθαρά αυτό που ήθελα να πω. Στην ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ σύγκρουση στην Αγκόλα, μεταξύ κύρια του φιλο-ρώσικου MPLA και της UNITA (αλλά και του FNLA), το κύριο βάρος των Αλβανικών ΜΜΕ δόθηκε στην υποστήριξη που έδωσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στο αντιρώσικο στρατόπεδο και στην παροδική που έδωσαν οι νοτιοαφρικάνοι ρατσιστές από φιλοδυτικισμό. Όμως οι νοτιοαφρικανοί ρατσιστές την έκαναν, ενώ οι σοβιετοκουβανοί μείνανε. Το δε MPLA, που κατά τους Αλβανούς ήταν "μικρότερο κακό" σε σχέση με την επάρατη "δυτικοκίνητη" και κινεζόφιλη UNITA, έκαιγε χωριά και τσάκιζε τον πληθυσμό και μόνο με την υπόνοια ότι βοηθούσε την UNITA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Στο δε θέμα του Ζαϊρ και της εισβολής των μισθοφόρων της Ρωσίας χωροφυλάκων της πρώην Κατάγκα και δολοφόνων του Πατρίς Λουμούμπα, οι Αλβανοί, όπως και όλος ο "αριστερίστικος" μικροαστισμός (π.χ. Μπετελέμ) τα είχαν κύρια με το καθεστώς Μομπούτου και τη δευτεροκοσμική Γαλλία που το βοήθησε να αναχαιτίσει την επίθεση παρά με τους Ρώσους φασίστες και τα πραξικοπήματα και εισβολές τους σε ανεξάρτητες χώρες (άσχετα τι ήταν ο Μομπούτου). Γι΄αυτό ο χοτζισμός είναι εφεδρεία του σοσιαλφασισμού. Εκεί που ο κνίτης λέει "ναι ρε και εισβολές κι ότι γουστάρουμε, αρκεί να νικήσει η αρκούσα και ο "σοσιαλισμός", ο χοτζικός λέει: "Ναι,όντως, υπάρχει και ένας σοσιαλιμπεριαλισμούλης, αλλά προσοχή, το ΚΥΡΙΟ πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι η ΣΙΑ, οι Αμερικάνοι, οι φιλοδυτικοί τριτοκοσμικοί αστοί και γενικά οι φιλελεύθεροι".

    6.Αρθράρα ήταν εκείνη της ΟΑΚΚΕ μετά τη Φουκουσίμα, και ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο της πραγματικότητας η διαπίστωση: "Το ανιπυρηνικό κίνημα έχει μια εξαρχής αναπηρία: ότι δεν έχει τμήμα στη Ρωσία". Σε αυτό πώς απαντάς;; Γιατί εκεί δεν έχει αντιπυρηνισμό;; Καλά, είσαι ΚΑΙ ΚΑΤΑ της πυρηνικής ενέργειας;; Όσο πας και χειροτερεύεις, πάμε για Μεσαίωνα δηλαδή, να γκρεμίσουμε τα πάντα (παραγωγικές μονάδες κλπ.) γιατί χρησιμοποιούνται για το κέρδος;;
    Όσο για τις επενδύσεις, κάτσε και και θα δεις. Εγώ πάντως μέχρι και σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής κάτι γιγαντιαίες σημαίες της Κίνας είδα σε άχτιστες εκτάσεις, και πλάκα πλάκα δεν κατάφερα να μάθω περί τίνος πρόκειται... Πάντως στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά την πρωτοκαθεδρία την έδωσαν στην Κίνα η κλίκα του ρωσόδουλου Παπανδρέου, αναγκαστικά θα πάρουνε κι οι Γερμανοί ένα μέρος από την πίτα... Συνεχίζεις πάντως να θεωρείς το ρωσοκινέζικο φασισμό μικρότερο εχθρό από την ΕΕ, όπως και ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, η Αλέκα, ο Καζάκης, ο Τσίπρας, ο Καρατζαφέρης, η Χρυσή Αυγή... Ωραίο μέτωπο για να βρίσκεσαι, σε συγχαίρω...

    Α, που είσαι: όταν πεις καμιά κουβέντα για τη Γεωργία, τη Βοσνία ή την Τσετσενία, για το θιβέτ, για τη Βιρμανία, για τους χιλιάδες σφαγμένους, θα σου πω κι εγώ για τις "πτήσεις"... Έλεος να πούμε με την επιχειρηματολιγία ψευτοΡιζοσπάστη... Εννοείται πως είμαι κατά των βασανιστηρίων και των εκτρωμάτων τύπου Γκουαντάναμο... Πώς μπορείς να διανοείσαι ότι μπορεί να ΜΗΝ ήμουν;;

    7. Τι λες ρε παιδί μου... Είσαι στο δρόμο;; Μπράβο. Εγώ πάλι είμαι στο πεζοδρόμιο. Μιας κι εσύ πατάς άσφαλτο, για πες μου κάτι: πώς τα πέρασες στους "Αγανακτισμένους" με τις ομάδες επαγρύπνησης των φασιστών στην πάνω πλατεία;; Αχ, ξέχασα, είσαι από τους "σεχταριστές", που δε γουστάρουνε πλατεία, θέλουν μόνο καθαρή "ταξική επανάσταση" ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στις οποίες ηγούνται οι υπάλληλοι του Παπατζή - Καρχιμάκη που διαδηλώνουν στηρίζοντας τον Αρχηγό στη "μάχη με την κεφαλαιοκρατική Ευρώπη". Καλά, τέτοια βρήκες να μου πεις για να με "τουμπάρεις";;

    8. Ναι, ο παλαιστινιακός λαός εκπατρίστηκε, ταλαιπωρήθηκε, πλήρωσε την αντιδραστικότητα των ηγετών που τη βγάλανε παρέα με το Χίτλερ στον πόλεμο (Αλ Χουσεϊνί) και νόμιζαν πως θα σβήσουν το Ισραήλ το 1948 και τελικά υπέβαλαν το λαό τους σε μια πολύχρονη περιπέτεια. Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιος, ούτε συζήτηση. Κι εγώ αντισιωνιστής είμαι, αλλά όχι με την έννοια που δίνει ο φασισμός - απλώς αντιτίθεμαι στον τοπικό ισραηλινό εθνικισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. 1. Ναι, κι εγώ είμαι κατά της βιετναμέζικης κατοχής της Καμπότζης. Πας να το στρίψεις, αλλά δε θα σου περάσει. Τι γύρευε ο "κίτρινος δράκος" στο Βιετνάμ? Για πες...

    2. Χμ...
    «Οι Αλβανοί στη Γιουγκοσλαβία, με ειρηνικές διαδηλώσεις και χωρίς διαδηλώσεις, έχουν ζητήσει επανειλημμένα να διορθωθεί η συνταγματική, οικονομική και κοινωνικο- πολιτιστική τους κατάσταση, να μπεί σε σωστό δρόμο στα πλαίσια των νόμων της Ομοσπονδίας, ζήτησαν να έχουν καθεστώς Δημοκρατίας στα πλαίσια της ΣΟΔΓ. Δε ζήτησαν ούτε την απόσπαση από την Ομοσπονδία, ούτε την ένωση με την Αλβανία. Τα νόμιμα όμως αιτήματα των κοσοβάρων φοιτητών, εργατών, αγροτών και διανοουμένων δεν εισακούστηκαν από κανέναν. Όχι μόνο τόσο, αλλά, όπως και άλλες φορές που υπόβαλαν παρόμοια νόμιμα και δίκαια αιτήματα, αυτοί χαρακτηρίστηκαν σαν εθνικιστές, διώχτηκαν και πνίγηκαν στο αίμα (...) Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας δεν επέμβηκε ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας. Το αντίθετο έχει συμβεί. Οι γιουγκοσλάβοι ρεβιζιονιστές συνωμότησαν για την εξάλειψη της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας και για την ενσωμάτωση της Αλβανίας στη Γιουγκοσλάβικη Ομοσπονδία σαν έβδομη δημοκρατία της, νομίζοντας ότι έτσι έλυναν μια και καλή και σε προσαρτιστικό και ιμπεριαλιστικό δρόμο το πρόβλημα όλου του αλβανικού έθνους (...) Η Αλβανία δεν έκαμε ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, κανένα αίτημα για διευθέτηση συνόρων δε βρίσκεις στα ντοκουμέντα της. Τηρώντας όμως τη στάση αυτή, ποτέ δεν αρνηθήκαμε κι ούτε θα αρνηθούμε ποτέ το γεγονός ότι στη Γιουγκοσλαβία ζει ένα μεγάλο μέρος του αλβανικού έθνους και λαού. Εμείς υπερασπίσαμε και θα υπερασπίζουμε και στο μέλλον με όλες τις δυνάμεις και σε μαρξιστικό - λενινιστικό δρόμο τα νόμιμα δικαιώματα των αλβανών αδερφών μας, πέρα από τα σύνορα και αυτό δεν είναι επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο δικαίωμά μας ». ( Ε. Χότζα, Εισήγηση στο 8ο Συνέδριο του ΚΕΑ)

    3. Μάλιστα. Χαίρομαι που αποδεικνύεις με "ντοκουμέντο" των δικών σου, πόσο αδιάλλαχτα υπερασπίζονται το Στάλιν...

    4. Εντάξει μπορεί τώρα να χαίρεσαι ("με λένε ρίζο κι όπως θέλω το γυρίζω"), αλλά στο τέλος θα σε απογοητεύσει πολύ "άσχημα" αυτή η αλεπού που κοιτάει να τη σκαπουλάρει. Στο λέω από τώρα, για να μη μου λες ότι δε σε "προειδοποίησα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. 5. « Οι φαγωμάρες των δύο αγκολέζικων αντιμαχόμενων φατριών δεν είχαν καθόλου επαναστατικό λαϊκό χαρακτήρα. Η σύγκρουσή τους ήταν διαπάλη κλικών για εξουσία. Καθεμιά απ' αυτές υποστηριζόταν από διάφορα ιμπεριαλιστικά κράτη. Σ' αυτή τη σύγκρουση κέρδισε ο Α­γκοστίνο Νέτο, ενώ στην Αγκόλα όχι μόνο δε νίκησε ο σοσιαλισμός, αλλά ύστερα από την εξωτερική επέμβαση εγκαθιδρύθηκε εκεί η σο­βιετική νεοαποικιοκρατία». Αυτό λέει ο Χότζα για τις δύο αντιμαχόμενες φατρίες στην Αγκόλα. Βλέπεις να λέει ότι το MPLA είναι "μικρότερο κακό" από την UNITA? Απλά σα μαρξιστής, δε "διαλέγει" δυνάστη. Ελεος, μη λες ό,τι θες. Το ίδιο ισχύει και στη στάση του ΚΕΑ στο Ζαίρ. Απλά δε "γουστάρει" να διαλέξει δυνάστη...

    Ξαναδίνω το λόγο στον Ενβέρ..
    «Τα γεγονότα και οι συγκεκριμένες ενέργειες, η αντικειμενική πραγματικότητα, μας οδηγούν στη διαπίστωση ότι στο σημερινό κόσμο οι δυο υπερδυνάμεις, οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση, είναι οι μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες δυνάμεις που γνώρισε η ιστορία. Οι υπερδυνάμεις, χωριστά ή ενωμένες, στο ίδιο μέτρο και στον ίδιο βαθμό, εκπροσωπούν τον κυριότερο εχθρό για το σοσιαλισμό, για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία των εθνών, τη μεγαλύτερη δύναμη για την υπεράσπιση των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών συστημάτων, τον άμεσο κίνδυνο για να ρίξουν την ανθρωπότητα σ έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (...) Με τις Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με τη Σοβιετική Ένωση, που είναι οι πιο άγριοι εχθροί της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας των λαών, της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο, η χώρα μας δεν έχει και δεν θα έχει καμιά σχέση. Όπως και στο παρελθόν, εμείς θα συνεχίσουμε πάντα με αποφασιστικότητα την πάλη για το ξεσκέπασμα της επιθετικής και ηγεμονιστικής πολιτικής και δράσης τους ».
    Βλέπεις εδώ να μιλάει ο Χότζα για "ΚΥΡΙΟ πρόβλημα", για "κύριο εχθρό"?... Συνήθως, σπέκουλα γίνεται με "υπαρκτά πράγματα ή λόγια", όχι με ανύπαρκτα... Ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. 6. Α, μάλιστα. ΚΑΙ με τα λαμόγια της "πράσινης ενέργειας"... Συγχαρητήρια...

    Διάβασε το άρθρο των δικών σου με τίτλο "Η υποδουλωμένη Ελλάδα κινέζικη βάση για την υποδούλωση όλης της Ευρώπης στον άξονα".
    Και η COSCO , εδώ είναι, σύμφωνοι. Πάμε στην ταμπακέρα όμως. Φάγανε πόρτα οι Κινέζοι από τους Γερμανούς, που μέσω Σόιμπλε διεμήνυσαν τις γνωστές γερμανικές ενοχλήσεις στο Βενιζέλο???...

    Τους αγαπάς πολύ τους Τσετσένους, το ξέρω. Και ειδικά εκείνους που έχοντας φτάσει στην έσχατη απελπισία, ανατινάζουν τα κορμιά και τις ζωές τους, τους έχεις μια αγάπη τρελή, τι να σου πω...

    Εγραψαν κάτι οι δικοί σου για Γκουαντάναμο- "πτήσεις" και δεν το πήραμε χαμπάρι??? Σοβαρά μιλάς??? Κι άσε κατά μέρος τα περί "επιχειρηματολογίας ψευτοΡιζοσπάστη". Το αίμα δε μπαίνει στη ζυγαριά...

    7. Γουστάρει πλατεία ο Αρχηγούλης??? Σώπα ρε συ. Μην τα λες τόσο απότομα...

    8.Πήγαν να "σβήσουν" κάποιους που τους ήρθαν φυτευτοί το '48 στο σπίτι τους, και τους πέταξαν κι έξω??? Χαχα... Τι χωρατατζής που είσαι ρε μεγάλε... Μην το φωνάζεις δυνατά μόνο και μας ακούσει και κάνα ΚΙΣ και δεν τους μείνει άντερο απ'το γέλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ΥΓ. Είναι προφανές ότι σε κάθε αυθόρμητο κίνημα όπως αυτό "της πλατείας" , δεν είναι δυνατό να απαιτείς "καθαρές" καταστάσεις. Από την άλλη όμως το να μου αποδίδεις συνέργεια με φασίστες ή στο κατόπιν συμπόρευση με τους "κρεμασμένους με σκοινί", σημαίνει πόσα έχεις καταλάβει απ'αυτά που σου λέω. Πάει πολύ όμως να παριστάνεις τον τιμητή και να νομίζεις ότι "αξιολογείς" όσους έδωσαν μάχες στην πλατεία- μάχες σώμα με σώμα με φασίστες κι εξουσία. Πώς σου φάνηκαν οι μάχες αυτές απ'το πεζοδρόμιο που ήσουν και κοιτούσες ...αμέτοχος και ...γεμάτος περιέργεια??? Ποιο πεζοδρόμιο και κουραφέξαλα... Σπιτάκι σου θα ΄σουνα και μετείχες στις συγκρούσεις διαμέσου ...τηλεοράσεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. 1. Στην υπόθεση "Κίνα vs. Βιετνάμ" υπάρχουν δύο πλευρές: το γεγονός ότι ήδη ο Τενγκ είχε κερδίσει την 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και είχε ουσιαστικά υπερσκελίσει το Χούα, και το γεγονός ότι όντως οι Βιετναμέζοι τραμπούκοι ασκούσαν φιλο-σοσιαλιμπεριαλιστική τρομοκρατία σε όλη την Ινδοκίνα σα τοπικοί αρχηγίσκοι. Νομίζω πως στην κύρια πλευρά το δίκιο στον πόλεμο Κίνας - Βιετνάμ ήταν με την Κίνα, κι αυτή είναι και η θέση των μαρξιστών - λενινιστών. Ο Χότζα είχε πάρει καθαρή θέση υπέρ του Βιετνάμ, επειδή λέει "οι Καμποτζιανοί είχαν ζώσει την αλβανική πρεσβεία με συρματόπλεγμα" κλπ. Στο κάτω κάτω, η Κίνα ούτε προσάρτησε, ούτε έκλεψε. Έδωσε το μάθημά της και αποχώρησε. Δεν γνωρίζω αν επί Μάο θα έκανε το ίδιο, πάντως το 1962 έδωσε επίσης καλό μάθημα στους Ινδούς σωβινιστές, τους οποίους ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται οι κνίτες σοσιαλφασίστες.

    2. Αυτά που λέει ο Χότζας σου είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ο ίδιος είχε φαγωθεί που ο Τίτο το 1945 του είπε πως δε μπορεί να αφήσει το Κόσσοβο να ενωθεί με την Αλβανία, γιατί "δε θα το δέχονταν και δε θα το καταλάβαιναν οι Σέρβοι". Από τότε το χτύπαγε από δω κι από κει. Η επιχειρηματολογία του είναι επιχειρηματολογία Αλβανού σωβινιστή. Αν ισχύουν όσα λέει, γιατί οι Έλληνες σωβινιστές να μην επεμβαίνουν στην Αλβανία υπέρ της μειονότητας ή οι Μακεδόνες σωβινιστές υπέρ της μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα ή οι Αλβανοί σωβινιστές υπέρ της μειονότητας στη Μακεδονία;; Αυτά ανοίγουν το δρόμο στον κανιβαλισμό. Άσε που δε βλέπω να λέει τίποτα για τις παραχωρήσεις του 1974, που ουσιαστικά ικανοποίησαν όλα τα αιτήματα των Αλβανών, που τελικά έφτασαν στο άλλο άκρο και άρχισαν να καταπιέζουν τους Σέρβους του Κοσσόβου, με το μεγαλοσέρβικο σωβινισμό να αντεπιτίθεται επί Μιλόσεβιτς... Με λίγα λόγια, μπούμερανγκ το αποσπασματάκι σου, εμένα δικάιωσε...

    3. Να σε ρωτήσω κάτι;; Μπας και είσαι παλαιοημερολογίτης;; Τέτοιο διάλογο θες να κάνουμε;; Αντί να κριτικάρεις ΑΥΤΟ που λεν, λες: "Α, βλέπεις, βρίσκουν κι ένα λάθος στο Στάλιν, άρα είναι όχι καλοί σταλινικοί". Υπάρχει το λάθος του Στάλιν, δεν υπάρχει, έχουν δίκιο οι "δικοί μου", δεν έχουν, δε σε απασχολεί. Αυτό δεν είναι μαρξισμός, είναι νοοτροπία σέχτας και αίρεσης. Σε πληροφορώ ότι οι "δικοί μου" είναι μια χαρά σταλινικότατοι και μάλιστα υπερασπίζονται το σύντροφο σθεναρά και από θέση αρχής, χωρίς να κάνουνε σκόντο σε αυτό το θέμα, από τη δεκαετία του '70 ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. 4. Ίδωμεν, για μένα μεγάλη σημασία έχει να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και παράλληλα να μην επωφεληθεί ο Ρώσος από τη μετά-επέμβασης κατάσταση...

    5. Είναι λάθος η θέση του Χότζα για την Ανγκόλα. Είναι επέχταση της δεξιάς, τροτσκιστικής του θέσης με "αριστερίστικο" προκάλυμμα ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιιμπεριαλιστικός αγώνας αν αυτός δεν είναι "για τη διχτατορία του προλεταριάτου". Είναι ακριβώς η πλατφόρμα που μού ΄βαλες ότι "σιγά μην υπάρχουνε ανεξάρτητες και αδέσμευτες χώρες, αυτά είναι αυταπάτες", δηλαδή ή διχτατορία του προλεταριάτου ή τίποτα. Άρα σήμερα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ έχουμε μόνο ζόφο, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία σοσιαλιστική χώρα. Το δίκιο στη διαμάχη MPLA και FNLA - UNITA ήταν με τους δεύτερους, οι οποίοι αντιπάλευαν την ανοιχτή σοσιαλιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα τους από Σοβιετικούς - Κουβανούς, αξιοποιώντας και τη βοήθεια του δυτικού ιμπεριαλισμού αλλά και της Λαϊκής Κίνας (ειδικά η UNITA). Η μόνιμη θέση του Χότζα "ούτε - ούτε" είναι το λιγότερο αριστερίστικος, μάλλον δεξιός κεντριστικός αναχωρητισμός, και άλλωστε είδαμε που κατέληξε (π.χ. εσύ): "ενας είναι ο εχθρός", Σόιμπλε, Γκουαντάναμο, ειρωνεία για το θέμα των Κινέζων... Ουσιαστικά δηλαδή, γραμμή Παπαρήγα - μόνος εχθρός η Δύση.

    6. Με κανένα λαμόγιο καμιάς πράσινης ενέργειας. Μάλιστα, οι "δικοί μου" καταγγείλανε και τον κνίτη (πρώην μέλος ΠΓ ψευτοΚΚΕ μέχρι το '91) Καραγκουλέ που παίρνει με χαριστικούς όρους κάτι ανεμογεννήτριες στη Μεσσηνία. Αυτά είναι τα λαμόγια, αυτή είναι η χειρότερη μορφή αστισμού, ο κνίτης που γίνεται μεγάλο κεφάλαιο. Πουθενά δεν είδα τους Γερμανούς να παραπονιούνται για τις κινέζικες επενδύσεις. Αντίθετα, μες στην οικονομίστική τους μονοπωλιακή τύφλα, θέλουν το Ρώσο και τον Κινέζο να επενδύσουν εδώ, μπας και σηκωθεί το σαπάκι και πάρουν κανένα τοκοχρεολύσιο πίσω. Από την άλλη, λογικό είναι, διεκδικούνε χώρο και για τις δικές τους επενδύσεις, τι διάολο ιμπεριαλισμός θα ήταν, δε θα κάνει εξαγωγή κεφαλαίου;; Η χώρα πάντως δεν κινδυνεύει από υποδούλωση στο Σόιμπλε, ούτε καμιά γερμανική εταιρεία θά 'ρθει να επιβάλλει μισθό 400 ευρώ και μαστίγιο χωρίς ούτε καν δικαίωμα για ΓΣΕΕ - συλλογικές συμβάσεις, όπως συμβαίνει στην προβλήτα 2 στο Λιμάνι του Πειραιά. Το ευρωπαϊκό προλεταριάτο έχει τουλάχιστο ακόμη κάποια καταχτημένα ελάχιστα δικαιώματα.
    Αλήθεια, τους Ρώσους που πήραν την τράπεζα Πειραιώς, το έμαθες; Το υπερπάχυμα Κόκκαλη, Μπόμπολα, Γερμανού, Μυτιληναίου, Βγενόπουλου, δε σου λέει τίποτα;; Καλά, εσύ είσαι ικανός να μου τους βγάλεις "δυτικούς" κι αυτούς, ενώ τουλάχιστο για τους πρώτους τρεις είναι γνωστοί οι δεσμοί τους...

    Όχι, δεν είμαι υπέρ των επιθέσεων Τσετσένων σε Ρώσους άμαχους. Αγαπάω το ρώσικο λαό, τον τόσο ηρωικό και πρωτοπόρο, το λαό του Λένιν. Αυτά με τις ανατινάξεις είναι προβοκάτσιες των ισλαμοφασιστών και της FSB. Το δημοκρατικό αντιιμπεριαλιστικό ρεύμα στην τσετσένικη αντίσταση (ρεύμα Μασχάντοφ) καταδικάζει επίσης αυτές τις μεθόδους.

    7. Για τον παπατζή, είπα ότι γουστάρει πορείες με επικεφαλής τους υπαλλήλους του Παναγόπουλο και κυρίως Παπασπύρου (γιατί ο Παναγόπουλος έχει και μια ευρωπαϊκή πλευρά, ο Παπασπύρου είναι ένας κνίτης). Και Πλατεία. Αφού με την Πλατεία πάει και εκβιάζει για να παίρνει φράγκα να τα ρίχνει στο τρύπιο πυθάρι...

    8. Έχουμε ανοίξει 52 θέματα μαζί. Πάντως το '48 και η δημιουργία του Ισραήλ ήταν απότοκο της απόφασης της αντιφασιστικής ανθρωπότητας να μην αφήσει τους Εβραίους ξανά έρμαια στα νύχια του κάθε κανίβαλου αντισημίτη. ΕΣΣΔ και ΕΠΑ, νικώντας την αντίσταση του ΕΒ, επέβαλλαν την αναγνώρισή του (του Ισραήλ) από τον ΟΕΕ. Η λύση που πέρασε εκεί ήταν δύο κράτη, ισότιμα και δίπλα δίπλα. Το ξέρεις ότι ένας λόγος που του επιτέθηκαν οι ηλίθιοι Άραβες μονάρχες το 1948 ήταν ότι το θεωρούσαν "προτεχτοράτο του Στάλιν" και "σοσιαλιστικό", λόγω των κιμπουτς;; Ε ρε πώς αλλάζουν οι καιροί... Για τελευταία φορά: ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ. Κάτω ο ισλαμοναζισμός της προδοτικής Χαμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Απάντηση στο ΥΓ: εικάζω πως δεν είσαι ασφαλίτης, άρα δεν έχω κανένα λόγο να σου απαντήσω πού ήμουν και πότε κλπ. (δηλαδή, ούτε στον ασφαλίτη θα απαντούσα, αλλά εσύ είσαι και "λαϊκός αγωνιστής")

    Δεν απαίτησα καμιά "καθαρή" κατάσταση... Αλλά επειδή, όπως όλοι οι πολιτικά ανήσυχοι άνθρωποι, βρέθηκα στο Σύνταγμα (όχι μια και δυο) για να παρακολουθώ την κίνηση ιδεών και τις ζυμώσεις, είδα μετανάστες να τις τρώνε, είδα ακροδεξιούς να σουλατσέρνουνε ανενόχλητοι δίπλα στους "επαναστάτες", είδα Καζάκηδες να μιλάνε τη μία μέρα στους εθνικοφασίστες και την άλλη στους "συνελευσιακούς" της Πλατείας, είδα ξυρισμένους να μιλάνε για τον "εβραίο Παπαντρέου" και τη "λέσχη Μπίλντεμπεργκ", είδα γενικώς πολλά πράγματα, είδα τύπο να γράφει κρεμάλα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-"ΚΚΕ"-ΣΥΡΙΖΑ, κι όταν του επισήμανα ότι δε γράφει το ΛΑΟΣ, να μου λέει ότι ο Καρατζαφέρης είναι αντιαμερικάνος, γι' αυτό τον εξαίρεσε κλπ. κλπ. Είδα τα καπέλα του ΣΥΝ και του ΜΑΑ στις Γραμματείες, είδα τους πουλημένους σοσιαλφασίστες να καλούν σε ενότητα με τους φαιούς φασίστες της πάνω πλατείας ("να κοιτάξουνε όχι μόνο αριστερά μας, αλλά και δεξιά μας" και λοιπές δήθεν ενιαιομετωπικές ατάκες), είδα γενικώς τα πάντα όλα. Μην περνάς τον κόσμο για ηλίθιο.

    Αλήθεια, ρε φιλαράκο, με ποιους φασίστες έδωσες μάχη στην πλατεία;; Και πότε ακριβώς;; Μπας και το είδες στον ύπνο σου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. ΥΓ2. Και πού' σαι. Κόκκινη κάρτα δείχνουν στους Κινέζους( στον ...άξονα δηλαδή), οι Γερμανοί που -όντως- συσφίγγουν τους οικονομικούς-ενεργειακούς δεσμούς τους με τη Ρωσία... Αυτό μου θύμισε το άλλο που είπες , με τους "Ρώσους" Παπαρήγα- Κωνσταντόπουλο που το '89 δίκαζαν τον "Ρώσο" Παπατζή Νο2. Και δεν πήρε τίποτα χαμπάρι "η αλεπού της ρώσικης διπλωματίας" Παπατζής?? Κώτσο τον έπιασαν?? Το "αίμα " τους πήγαν να δικάσουν οι Παπαρηγο-Κωνσταντόπουλοι?... Μόνο για να καταλάβεις τι "απίστευτα" μου λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Βρε συ, η "δίκη" του παπατζή ίσα ίσα τον ανύψωσε στα μάτια του κόσμου. Ο ίδιος ούτε που πάτησε στο δικαστήριο, πέρασε στο λαό ότι "όλα ήταν σκευωρία της δεξιάς και του Ψηλού", τσάκισε τους αυτοδυναμικούς και γύρισε μετά βαϊων με βοήθεια Αντωνάκη το 1993.

    Δες τη διαφορά της μοίρας Κουτσόγιωργα - Παπατζή: ο ένας διασυρμένος και στον τάφο, ο άλλος πρωθυπουργός με την παρκμιακή αυλή της Μιμής να κυβερνάει μέχρι να του βγει η ψυχή μέσω Λαλιώτη.

    Την κόκκινη κάρτα που την είδες;;; Μπορείς να μου στείλεις μια πηγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. 1. O Χούα ρε συ, ήταν μέλος του "Κ"Κ Κίνας μέχρι που τα τίναξε (πριν μόλις μερικά χρόνια). Μας δουλεύεις?... Συγχαρητήρια που υποστηρίζεις τη φασιστική επέμβαση των Κινέζων σοσιαλιμπεριαλιστών στο Βιετνάμ, που έβγαζαν μέχρι και καθημερινά ανακοινωθέντα αναφέροντας πόσους χιλιάδες Βιετναμέζους σκότωναν. Το ίδιο έκαναν και οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στο Βιετνάμ λίγα μόλις χρόνια πριν. Εύγε και πάλι...

    Οσο για την υποστήριξη του ΚΕΑ στους Βιετναμέζους άρπα' τη και πάλι. Ο λόγος στον Ενβέρ.. « Εμείς οι Αλβανοί μπορούμε να κάνουμε την εξής παρατήρηση στο Βιετνάμ, την οποία και του την είπαμε: Ούτε στον καιρό του αγώνα ε­νάντια στους Αμερικάνους, ούτε σήμερα δικαιολογείται μια συμμαχία με τη σοσιαλιμπεριαλιστική Σοβιετική Ένωση, ή με κάθε άλλο ιμπε­ριαλιστικό κράτος, καθώς και η προσχώρηση στην ΚΟΜΕΚΟΝ. Εί­ναι επιζήμια και επικίνδυνα τόσο για το ίδιο το Βιετνάμ όσο και για τους άλλους λαούς». Κατάλαβες σπεκουλαντάκο μου?...

    2. Μειονότητα ήταν οι Αλβανοί Κοσοβάροι ή συμπαγής εθνότητα, λαός γηγενής??? Εμ, δε ξέρεις, μιλάς κι όλας. Και καταπίεζαν και τους Σέρβους κι όλας? Σώπα ρε συ. Τι ήταν οι Σέρβοι στο Κόσοβο??? Εθνότητα στα πλαίσια του αλβανικού κράτους που τους απαγορευόταν το δικαίωμα απόκτησης νόμιμων δικαιωμάτων??? Θα έπρεπε να νιώθεις ντροπή που μιλάς έτσι για ένα λαό, το παρτιζανάτο του οποίου πολέμησε πλάι πλάι με τους γιουγκοσλάβους παρτιζάνους για την απελευθέρωση πολλών σέρβικων πόλεων απ'τους ναζιστοφασίστες. Το σύγγραμμα του Λένιν για το "δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση", το 'χεις πετάξει στα σκουπίδια, υποθέτω, ε?? Και κοίτα, για να μη λέμε τα ίδια. Αλλη η έννοια της μειονότητας , κι άλλη της εθνότητας- λαού γηγενούς. Ok???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. 3. Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι ότι ο Στάλιν ήταν ο "παντοδύναμος και αλάθητος ηγέτης". Αλλά όποιος ισχυρίζεται ότι ο Στάλιν έκανε λάθη αρχών, ήταν "αντιδιαλεχτικός" και "εγκληματίας", ασφαλώς και είναι βαθιά αντισταλινικός, σαφώς και αυτο-τοποθετείται στην αντίπερα όχθη. Θες ν 'αρχίσω παράθεση αποσπασμάτων απ'τον 5ο τόμο του Μάο , για να δεις πόσο ...σταλινικός είσαι κι εσύ και όσοι δηλώνουν μαοικοί??? Εδώ είμαστε, αν θέλεις...

    4. Να το δούμε, ναι...

    5. Εντάξει ρε φίλε, εσύ επιλέγεις δυνάστη. Εδώ "υποδέχτηκες" το Νίξον στο Πεκίνο το '72. Μαγκιά σου...

    6. Μιλάμε συγκεκριμένα για την πυρηνική ενέργεια. Ασε τις γενικότητες.

    7. Πολλή φαντασία έχεις , νομίζω....

    8. Δεν απάντησες επί της ουσίας, λες τα δικά σου. Το ξέρω ότι είσαι με τους "σαπίλες" της Φατάχ, μου το 'πες. Και η Παπαρήγα με δαύτους είναι ,ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. 9. Αλήθεια?? Εγινα και ασφαλίτης τώρα? Μήπως είμαι και υποταχτικός της Ρωσίας?? Πολιτικά σε ρώτησα, αλλά εσύ θες να μιλάς για την ...ατομάρα σου μάλλον. Πολύ αστείος είσαι. Οι κομμουνιστές αναφέρονται στο "εμείς", όχι στο "εγώ", ξέρεις. Πάρ'το πίσω αυτό, υπερβαίνεις τα εσκαμμένα. Δε χρειάζεται να γίνεσαι τζουτζές και να καταφεύγεις σε "τζουτζεδιές" για να με χτυπήσεις!

    10. Μόνο που αθωώθηκε , με παρέμβαση Μητσοτάκη, ξέρεις. Το αποκάλυψε ο κολλητός του Ψηλού τότε, Μίκης, πριν λίγο καιρό. Αλλά ξέρω τι θα πεις. Ολα συνωμοσίες και ίντριγκες της Ρωσίας....

    Δεν έμαθες ότι παρενέβη ο Σόιμπλε και απαίτησε απ'το Βενιζέλο να περιοριστούν οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και κυρίως να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση εφόρμησης των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη??? Αν δεν παρακολουθείς προσεκτικά την επικαιρότητα, δε φταίω εγώ...

    ΥΓ. Αν είσαι "τυφλός" και δεν είδες το διήμερο 28-29 ανθρώπους να συγκρούονται με Ελληναράδες και φασίστες, πρόβλημά σου. Μ'αρέσει που κατέβηκες κι όλας. Και σε κάτι που είναι και "φασιστικό κίνημα" για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. 1. Ο Χούα ξεδοντιάστηκε από το 1978 έως το 1982 και τελικά υποτάχτηκε. Ήταν ο μόνος που δεν ψήφισε την απόφαση να επανέλθει ο Τενγκ, τελικά απομονώθηκε.

    Τα άρπα τη και τις αντίστοιχες φρασούλες, στις επιστρέφω. Δεν είπα ότι ο Χότζα έλεγε σοσιαλιστικό το Βιετνάμ, ούτε ότι έλεγε ότι καλά κάνει και τα έχει φτιάσει με την ΕΣΣΔ. Ότι το υποστήριξε στη διαμάχη με την Καμπότζη και με την Κίνα λέω. Όπως πάντα, εγώ σε επισημαίνω μια πολιτική πράξη του Χότζα κι εσύ μου βάζεις ένα γενικό θεωρητικό κείμενο "αρχών" για να με αποστομώσεις. Εγώ σου επισημαίνω γεγονότα κι εσύ μου απαντάς με τα αυτολιβανίσματα του υβριστή του Μάο Έμβερ Χότζα.

    2. Από ένα άρθρο της ΟΑΚΚΕ για τις μειονότητες του 1994:

    "Η πάλη για τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας που καταπιέζεται είναι πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενός κομματιού του λαού της δοσμένης χώρας, είναι δηλαδή τμήμα του γενικότερου δημοκρατικού κινήματος της δοσμένης χώρας. Η λύση αυτού του δημοκρατικού ζητήματος δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα από την κοινωνική επανάσταση της δοσμένης χώρας. Το δημοκρατικό κίνημα είναι μέρος
    αλλά και μια ειδική μορφή αυτής της κοινωνικής επανάστασης.
    Από αυτή την άποψη το εθνομειονοτικό είναι εσωτερικό ζήτημα της δοσμένης χώρας, δηλαδή τμήμα του εσωτερικού προτσές αλλαγής της δοσμένης κοινωνίας.
    Ο αστικός εθνικισμός της κυρίαρχης εθνότητας αλλά και της εθνικής μειονότητας αρνούνται αυτή την τοποθέτηση του ζητήματος. Αυτοί λένε το ίδιο πράγμα: ότι η εθνική μειονότητα είναι τμήμα του άλλου έθνους.
    Για παράδειγμα οι εθνικιστές της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία πιστεύουν μαζί με τους Έλληνες εθνικιστές, ότι είναι τμήμα του ελληνικού έθνους. Το ίδιο οι εθνικιστές της σλάβικης μακεδονικής εθνικής μειονότητας και οι εθνικιστές της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το ίδιο οι Τούρκοι εθνικιστές και οι εθνικιστές της τούρκικης εθνικής μειονότητας.
    Η εθνική μειονότητα έχει στοιχεία του έθνους αλλά διαφέρει από αυτό κυρίως σε τούτο: ότι η υλική οικονομική της ζωή εκτυλίσσεται μέσα στα πλαίσια του εθνικού ή πολυεθνικού κράτους, στο οποίο αυτή ζει. Σε αυτό το κράτος βρίσκονται τα κύρια νήματα επικοινωνίας που τη συνδέουν με το σύνολο του κοινωνικού προτσές και της δικιάς της ανάπτυξης και της ανάπτυξης του υπόλοιπου λαού της χώρας.

    Έτσι βλέπει τα πράγματα το συνειδητό προλεταριάτο της εθνικής μειονότητας. Και από εκεί βγαίνει η διαφορά του με την αντίστοιχη αστική τάξη."

    Φυσικά ο Έμβερ και οι Αλβανοί σωβίνες μες στη μειονότητα, που μάλιστα είχε και καθεστώς αυτονομίας, σχεδόν ομοσπονδιακής συνιστώσας δημοκρατίας (τυπική ήταν η απόσταση, στην ουσία είχε όλα τα δικαιώματα), τη θεωρούσαν "τμήμα του αλβανικού έθνους". Καλά ρε συ, οι Κοντραίοι και εσείς οι άλλοι αλβανόφιλοι - χοτζόφιλοι, τι κόλλημα υπεράσπισης του αλβανικού σωβινισμού είναι τούτο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. 3. Εδώ πια περνάς στη συκοφαντία. Είπαν ποτέ οι μαοϊστές τον κλασσικό του μαρξισμού και έναν από τους 5 δασκάλους του παγκόσμιου προλεταριάτου "εγκληματία";; Τα έχεις παίξει τελειώς;; Είπαμε να είσαι με τον Έμβερ, αλλά εσύ τον ξεπέρασες σε ύβρι κατά του Μάο.

    4. ΟΚ

    5. Εντάξει, εσύ που δεν επιλέγεις, έχεις την ίδια διεθνή ανάλυση με την Παπαρήγα του ψευτοΚΚΕ και το ρώσο πράχτορα Τριγάζη του ΣΥΝ... Πάσο!

    6. Για την πράσινη μιλάμε ή για την πυρηνική;; Για "λαμόγια της πράσινης" μου είπες... Εγώ είμαι ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ. Αυτό απορρέει από το ό,τι θέλω να είμαι μαρξιστής και όχι μεσαιωνιστής μικροαστός.

    7. Ναι, η "φαντασία" μου οργιάζει τόσο, που ό,τι έχει προβλέψει αυτή η ανάλυση (που δεν είναι δικιά μου, αλλά των "δικών μου") έχει σε γενικές γραμμές επιβεβαιωθεί.

    8. Η Παπαρήγα είναι με κάθε ρωσόδουλο στην Παλαιστίνη: με το χαφιέ αντισημίτη Αμπάς, με το ΛΜΑΠ, με τη Χαμάς, με το "Κ"Κ Ισραήλ και το "Κ"Κ Παλαιστίνης.

    9. Δε σε είπα ασφαλίτη. Απλά δε μου άρεσε ο τόνος σου με τον καναπέ, την τηλεόραση, το πού ήμουνα... Ηρέμησε. Δεν έχω τίποτα να ανακαλέσω, γιατί ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑ για κάτι. Και μίλησα για το άτομό μου, γιατί εφ' όσον δεν είμαι οργανωμένος σε οργάνωση, δε μπορώ να μιλάω εκ μέρους άλλων.

    10. Τον Παπαντρέα τον αθώωσε ο ΣΥΝ/ψευτοΚΚΕ, που πέρασε "ξαφνικά" στη γραμμή αθώωσης από εκεί που έκανε το μέγα κατήγορο (μάλιστα, ο Γαλανός του ψευτοΚΚΕ προσχώρησε απευθείας στο ΠΑΣΟΚ τότε). Ο Μητσοτάκουλας δεν είχε λόγο να πάρει μόνος του το κρίμα, κι έβγαλε με τον Κόκκινο το 7-6.

    Έλα ρε, άρχισε να ξυπνάει η Ευρώπη;; Αν συνέβη αυτό, μπράβο στο Σόιμπλε! Επιτέλους, λίγη αντίσταση στους ναζήδες, έστω από συμφέρο! Το ζήτημα είναι να φτιαχτεί εργατικό κίνημα στην Ευρώπη που να ζητάει μποϋκοτάζ και ψηλή φορολογία στα κινέζικα προϊόντα, ξέσκισμα στη φορολογία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που πάνε στην Κίνα, συμπαράσταση στον αντιφασιστικό αγώνα των Κινέζων εργατών! Φρένο στον Άξονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. ΥΓ. Εφ 'οσον οι "κομμουνιστές" ή τέλος πάντων οι κομμουνιστές και οι αριστεροί δε μιλάνε για το εγώ αλλά για το εμείς, δεν έπρεπε να μου την πέφτεις για τον αν και πού πήγα, ατομικά κλπ.

    Οι "Αγανακτισμένοι" ήταν το κεντρικό πανευρωπαϊκό και εν μέρει παγκόσμιο γεγονός για 40 μέρες. Θα ήμουν καταγέλαστος σα μαρξιστής αν δεν είχα πάει να οσμιστώ, να δω, να ακούσω, να καταλάβω. Από πού θα έπαιρνα γραμμή τι παίζει, από τις ειδήσεις;; Δεν είμαι τροτσκιστής ούτε εισόδα. Δεν πήγα να ψηφίσω, δεν πήγα να μιλάω στις συνελεύσεις, δεν πήγα να κάνω το "φίλο" του κινήματος, πήγα πρώτα για να σχηματίσω στέρεα άποψη κι έπειτα για να συζητήσω με δημοκράτες αλλά και με τη βάση του σοσιαλφασισμού που βρίσκονταν εκεί.

    Αυτό δεν αλλάζει τη γενική μου θέση για το φασιστικό και σοσιαλφασιστικό χαραχτήρα της ηγεσίας των δύο "πλατειών" (πάνω - κάτω). Μια παράκληση. Μην προσπαθείς επειδή σε δυσκολεύω να με βγάλεις άνθρωπο χωρίς αρχές, τυχοδιώχτη, αντιφατικό κλπ. Αφ΄ενός γιατί, όπως σωστά λες, το θέμα είναι το εμείς κι όχι το ατομικό, κι αφ' ετέρου γιατί δεν είναι τίμιο μεταξύ ανθρώπων που δε γνωρίζονται προσωπικά, με τα ονόματα και τα πρόσωπά τους.

    Τέλος, επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑ για κάτι ούτε ήθελα να σε θίξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή