Ανασκάλεμα

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η Άνοιξη της Πράγας, η ρώσικη εισβολή στην Τσεχοσλοβακία και οι αντικομμουνιστές του ψευτοΚΚΕΗ εργατιά στην πρωτοπορία του αντισοσιαλφασιστικού
και αντισοσιαλιμπεριαλιστικού αγώνα - Πράγα 1968
Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται. Το τσάκισμα του παγκόσμιου επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος στις συμπληγάδες του δεξιού και «αριστερού» ρεβιζιονισμού, καθώς και η αντιστροφή του κουφαριού του σε πρωτοπορία του σύγχρονου φασισμού από τους σουσλοφικούς σοσιαλναζήδες, επιτρέπει σε όλα τα τρωκτικά του αντικομμουνισμού να κυκλοφορούν κραδαίνοντας κόκκινα λάβαρα χωρίς ίχνος τσίπας.

Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα όμως, έχει ειδικές πλευρές. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα έχει στηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και πιότερο μετά το 1974 ένα πολύ πιστό, γλοιώδικο και προκλητικό ρώσικο σοσιαλφασιστικό πραχτορείο, που έχει μάλιστα και την ιδιότητα των απροσχημάτιστων αλμάτων από τα δεξιά στα «αριστερά», ανάλογα με τη φάση και τις βουλές των αφεντικών του. Πρόκειται για το ψευτοΚΚΕ της Παπαρήγα, για το αντικομμουνιστικό κονκλάβιο με έδρα το μέγαρο του Περισσού.


Οι κύριοι αυτοί λοιπόν που δεν έχουν αφήσει από το 1956 και δώθε κανέναν πραγματικό δημοκράτη, αριστερό και επαναστάτη κομμουνιστή χωρίς να τον συκοφαντήσουν, να τον διαβάλλουν, ενίοτε να του ασκήσουν τη σκληρόψυχη αντεπαναστατική τους βία, ως δια μαγείας μετά το 1995 αλλάξανε τροπάρι.

«Ξεχάσανε» τον πυροσβεστικό, βαθιά υπονομευτικό του αντιφασιστικού αγώνα 1967-1974 ρόλο τους, που τους οδήγησε μέχρι την ανοιχτή υπονόμευση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την οποία σήμερα αδιάντροπα νέμονται και οικειοποιούνται με τους τραμπούκους τους κάθε 17 του Νοέμβρη.


Δυο εκλεκτοί λακέδες της Ρωσίας στα 1986
«Ξεχάσανε» και τις γλύκες με την αστική τάξη κλασσικού δυτικού τύπου της ΝΔ του 1974-1981, όταν το παν ήταν να είναι νόμιμοι ώστε να στήνουνε προγεφυρώματα για τα σοβιετικά αφεντικά τους μέσα στη χώρα, μες στην κρατική γραφειοκρατία, ακόμα και μέσα στην αστική τάξη.

«Ξεχάσανε» τις συμπαιγνίες των κνιτών με τους χουντικούς για ατιμωρησία των τελευταίων στην αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια με αντάλλαγμα θέσεις βοηθών, το σπάσιμο πραγματικά ταξικών απεργιών, όπως της National Can, της ITT ή της ΙΖΟΛΑ (όχι των ψευτοαπεργιών - πραξικοπημάτων στις οποίες ειδικεύονται σήμερα), τους έρωτες με τον δικό τους, εξίσου ρωσόδουλο μεγαλοαστό Αντρέα Παπαντρέου, αλλά και την τακτική συμμαχία με το εθνικο-γραφειοκρατικό ΠΑΣΟΚ ενάντια στις φιλοευρωπαϊκές αστικές δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ και στη δυτική τότε ΝΔ μέσω του «αντιδεξιού μετώπου» τη δεκαετία του ’80.

Ξαφνικά, και ειδικά μετά τη μεταβατική περίοδο 1991-1995, και με αιχμή το «15ο Συνέδριο» τους του 1996, οι απερίγραπτοι αυτοί σαλτιμπάγκοι μετατράπηκαν στο πλέον «αντικαπιταλιστικό» κόμμα της χώρας, αφήνοντας τα 2 νεοτροτσκιστικά ψευτο-μλ, τους ΑΝΤΑΡΣΥΑκούς, τους ανοιχτούς τροτσκιστές, ακόμη και τους αναρχίζοντες μικροαστούς χωρίς ζωτικό χώρο.

Το κόμμα αυτό, που το αγαπάει ο εκάστοτε πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, και τελευταία μέσω της Κανέλλη και η ηγεσία του στρατού, είναι ταυτόχρονα και το κόμμα του κάπως καθωσπρέπει μικροαστού «επαναστάτη» ριζοσπάστη, ή και του εργατιστή νεαρού, άγουρου αριστερών διαθέσεων ανθρώπου, που απεχθάνεται τη μιζέρια του ημιθανούς μικροαστικού «αριστερίστικου» εξωκοινοβουλευτισμού.

ΨευτοΚΚΕ, καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ και σοσιαλιμπεριαλισμός

Απ’ όλα έχει λοιπόν ο μπαξές του σύγχρονου ψευτοΚΚΕ, και δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει από τη μεριά του και η «κριτική» αποτίμηση του «σοσιαλιστικού» (βλέπε σοσιαλφασιστικού) παρελθόντος. Εδώ η μπαγαποντιά χτυπάει κόκκινα. Στα φλύαρα, άνευρα και ανούσια κείμενα τους για το «σοσιαλισμό» που δημοσιεύουνε οι κνίτες τα τελευταία χρόνια, δε φείδονται καθόλου κριτικών για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και την πράγματι δεξιά ρεβιζιονιστική γραμμή του. Το ίδιο και για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες εντός της ΕΣΣΔ που μετά το 1965 ενίσχυσαν το ρόλο των εμπορευματο-χρηματικών σχέσεων στην οικονομία της χώρας (γνωστές ως μεταρρυθμίσεις Κοσύγκιν).


Χρουστσόφ και Μπρέζνιεφ
Ποτέ των ποτών όμως οι κνίτες ινστρούχτορες δεν επιτρέπουν στους εαυτούς τους και την παραμικρή υπόνοια για δύο κομβικότατες για κάθε μαρξιστή πλευρές των εξελίξεων στην ΕΣΣΔ μετά το 1956: για τον χαρακτήρα των Χρουστσόφ – Μπρέζνιεφ – Σουσλόφ και σίας σαν μεγαλοαστικής κλίκας, σαν ηγετικών εκπροσώπων της σοβιετικής μεγαλοαστικής κρατικο-φασιστικής μπουρζουαζίας και από κει, με απλή μαρξιστική συνεπαγωγή, για το σοσιαλιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του μεγαλορώσικου δήθεν σοβιετικού κράτους από τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Με δυο λόγια αυτοί οι ιδεολογικοί απατεώνες αρνούνται τώρα το Χρουστσόφ και το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ από τα δεξιά, από την πιο ανοιχτά σοσιαλιμπεριαλιστική πλευρά των Σουσλόφ – Μπρέζνιεφ. Πρόκειται ουσιαστικά για άρνηση όχι του ίδιου του Χρουστσόφ, που ήταν σοσιαλφασίστας με πατέντα και γι’ αυτό στην εποχή του με πάθος τον υπεράσπιζαν, αλλά αποκλειστικά των αστοφιλελεύθερων πλευρών της πλατφόρμας με την οποία αυτός πήρε την πλειοψηφία μες στο ΚΚΣΕ. 


Ο ιδεολόγος της ένωσης τσαρικού
μεγαλορωσισμού και "κομμουνισμού"
Σουσλόφ. Ίσως ο μεγαλύτερος
σοσιαλφασίστας όλων των εποχών, μαζί
με τον Τενγκ Ξιάο Πινγκ
Αυτούς τους δυο (Σουσλόφ-Μπρέζνιεφ) τους «αρνούνται» σήμερα από μια ακόμη πιο τραμπούκικη, επιθετική αντιδυτική -δήθεν αντιιμπεριαλιστική- γραμμή, που κι αυτή φυσικά είχε τη σφραγίδα Σουσλόφ, και η οποία τελικά δεν επελέγη -στη μορφή- από την KGB μπροστά στη θελκτικότητα για τη Δύση της «ήπιας σοσιαλδημοκρατικής» -στην ουσία επίσης σοσιαλφασιστικής- πολιτικής Γκορμπατσόφ. Αυτή η γραμμή έγινε δυνατή λόγω νίκης των ρεβιζιονιστών μετά το θάνατο του Μάο και στην Κίνα οπότε δεν υπήρχε ανταγωνιστής του «Κ»ΚΣΕ από τα αριστερά για να το αποκαλύπτει.

Αυτή όμως η γραμμή Γκορμπατσόφ ήταν εκείνη που γέννησε αναίμακτα και κάτω από τη μύτη των σάπιων μονοπωλιστών της Δύσης την καθαρά νεοτσαρική κτηνώδη ιμπεριαλιστική Ρωσία του Αδόλφου Πούτιν, με τα δυτικά ιμπεριαλιστικά μονοπώλια να χειροκροτούν το τέρας.

Εννοείται λοιπόν πως όλες οι σοσιαλιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της «δεξιάς» και δήθεν «αποκηρυγμένης» περιόδου μετά το 1956 είναι για τους κνίτες «κόκκινες σταυροφορίες» κατά των επάρατων δήθεν φιλοδυτικών «αντεπαναστατικών» δυνάμεων εντός κι εκτός ΕΣΣΔ που «υπέσκαπταν το σοσιαλισμό».

Με δυο λόγια, σε αντίθεση με κάθε άλλο ρεύμα, επαναστατικό (μαοϊσμός) ή οπορτουνιστικό (π.χ. φιλοχοτζικός νεοτροτσκισμός) που απορρίπτει από τα αριστερά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και τη ρεβιζιονιστική στροφή στην ΕΣΣΔ, το ψευτοΚΚΕ υποστηρίζει πως με «οπορτουνιστές» (και όχι μεγαλοαστούς, όπως είναι η αλήθεια) τύπου Χρουστσόφ στην ηγεσία κόμματος και κράτους, η ΕΣΣΔ παρέμενε μια σοσιαλιστική χώρα «έστω με στρεβλώσεις» στο εσωτερικό και μια «ανιδιοτελής αντιιμπεριαλιστική» δύναμη στο εξωτερικό.


Ο ρώσικος στρατός κατοχής της Τσεχοσλοβακίας παρελαύνει
Εξ ου και οι «φιλειρηνικές» επεμβάσεις των τεθωρακισμένων της ΕΣΣΔ σε γειτονικές της χώρες, οι Κουβανοί και άλλοι μισθοφόροι της στην Αφρική, τα πραξικοπήματα για την επιβολή κρατικοφασιστικών καθεστώτων στον Τρίτο Κόσμο, σύμφωνα με την ηγεσία του ψευτοΚΚΕ, εφ’ όσον «αντικειμενικά» στρέφονταν κατά του δυτικού ιμπεριαλισμού, είναι νομιμοποιημένες και δίκαιες

Σ΄ αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο σφετερισμένος και πρακτόρικος από τα 1956 «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ανά καιρούς άρθρα για τις «ηρωικές» και «σωτήριες» για τους λαούς επεμβάσεις του σοσιαλιμπεριαλισμού στις χώρες που πατούσε με τη μπότα του και στις οποίες το δημοκρατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντιά του έγραψε λαμπρές σελίδες αντιιμπεριαλιστικής, δημοκρατικής και αντιφασιστικής  ιστορίας.


Η υπαλληλική σχέση προς τα αφεντικά δεν κρύβεται...
Έτσι, η φασιστοφυλλάδα του Περισσού δημοσιεύει ενίοτε στις «ιστορικές» της σελίδες διάφορα κατάπτυστα άρθρα για τη ρώσικη εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, με πλέον πρόσφατο εκείνο του Σεπτέμβρη του 2011 με τίτλο «Η αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία στα 1968». Το αντίστοιχο του 2010 το υπόγραφε κάποιος Σ.Λ., που προφανώς ντρεπόταν να γράψει ολογράφως το όνομα του κάτω από τις αδιαντροπιές που χαλκεύει.

Φυσικά «αντεπαναστατικά γεγονότα» για τους αντικομμουνιστές αυτούς είναι η Άνοιξη της Πράγας, η δημοκρατική δηλαδή έγερση του τσεχοσλοβάκικου λαού κατά της σοσιαλφασιστικής ρωσόδουλης κλίκας Νοβότνυ μέσα στο «Κ»Κ Τσεχοσλοβακίας και σε τελευταία ανάλυση κατά της ρώσικης κατοχής, σε συμμαχία με την σε γενικές γραμμές αντισοσιαλφασιστική, αστοδημοκρατική (αν και εγκληματικά υποχωρητική και συμβιβαστική προς το σοσιαλιμπεριαλισμό) τάση Ντούμπτσεκ μέσα στο ρεβιζιονιστικό κυβερνητικό «κομμουνιστικό» κόμμα.

Οι πηγές βέβαια των λιβελογράφων και υμνητών εισβολών του ψευτοΡιζοσπάστη είναι, πέρα από τα κομματικά-συνεδριακά  ντοκουμέντα του Περισσού, δύο σοβιετικά εγχειρίδια του 1978 και 1982, γραμμένα μέχρι κεραίας από το μηχανισμό Σουσλόφ μες στα χαλκεία της KGB, σε ελληνική μετάφραση (Τσεχοσλοβακία και Προλεταριακός Διεθνισμός, 1978 Εκδόσεις «Ειρήνη» - Η Ιμπεριαλιστική Αντεπανάσταση, 1982 Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Για τη φυσιογνωμία της «Άνοιξης της Πράγας»

Η Άνοιξη της Πράγας άνθησε την ώρα που στο τελευταίο κάστρο των προλεταριακών επαναστάσεων του 20ού αιώνα, στη Λαϊκή Κίνα, το κινέζικο προλεταριάτο έδινε την πάλη ζωής και θανάτου με την αστική τάξη νέου τύπου μες στις γραμμές του ΚΚ Κίνας και στον κρατικό μηχανισμό, πάλη που έμεινε στην ιστορία σαν η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση.


Την ίδια ώρα, στη Δύση το γαλλικό ριζοσπαστικό δημοκρατικό και σε κάποιο βαθμό αντικαπιταλιστικό φοιτητικό κίνημα έδινε σοβαρά χτυπήματα, παρά τα μικροαστικά του παιδιαρίσματα, στον αυταρχισμό των αστικών τάξεων του Δεύτερου Κόσμου και εκδήλωνε την αλληλεγγύη του με τον ηρωικό αγώνα του βιετναμέζικου λαού κατά των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, που φλόγιζε τις καρδιές όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας.

Ίδιον αγώνα με εκείνον της γαλλικής, με άλλα μέτρα, έδινε και το πιο προωθημένο τμήμα της αμερικανικής νεολαίας μέσα στις ΗΠΑ, ενώ το δεύτερο κύμα των αντιαποικιακών εξεγέρσεων στον Τρίτο Κόσμο έδινε τεράστια ώθηση στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.


Η Άνοιξη της Πράγας εντάσσεται λοιπόν σ’ αυτό το πλαίσιο κι εγκιβωτίζει μέσα της τον αντιιμπεριαλισμό της Ανατολής και του Νότου και το δημοκρατικό αέρα των κινημάτων του Βορρά. Μπορεί να ειπωθεί ότι έσπρωξε μπροστά την εποχή της, με την έννοια ότι η αρνητική πείρα της καταστολής της έδειξε στο παγκόσμιο επαναστατικό προλεταριάτο το δρόμο για να μορφοποιήσει λίγα χρόνια μετά, με συνειδητό ηγετικό επιτελείο του το ΚΚ Κίνας, τη θεωρία των Τριών Κόσμων και τελικά τη σημασία της αντίθεσης στο ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό σαν τον πιο ύπουλο και βρώμικο εχθρό των λαών.

Η Άνοιξη ήταν το πρώτο ιστορικά ανοιχτό μέτωπο της ριζοσπαστικής δημοκρατικής διανόησης, των αστών δημοκρατών και πατριωτών, με την αριστερά και το προλεταριάτο μέσα σε μια χώρα που ήταν ταυτόχρονα εξαρτημένη, μισοκατεχόμενη κι είχε από χρόνια πάρει το δρόμο του καπιταλισμού με «σοσιαλιστικό» μανδύα.

Τη θεωρία για την Άνοιξη την παρήγαγε ο μικροαστός δημοκράτης διανοούμενος και της έδωσε το όνομα «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», αλλά τα στήθια του μπροστά στα ρώσικα τεθωρακισμένα τα προέταξε  και πάλι πρώτος και καλύτερος ο Tσέχος εργάτης της βιομηχανίας, όπως μαρτυράνε οι συγκλονιστικές φωτογραφίες της εποχής. Και ήταν δυστυχώς η αστικoδημοκρατική αλλά όχι ολοκληρωμένα αντισοσιαλφασιστική, δεμένη με τη γραφειοκρατία του «Κ»Κ Τσεχοσλοβακίας, τάση που έριξε τη γραμμή της άρνησης της ένοπλης πατριωτικής αντίστασης, δείχνοντας τα ταξικά όριά της.

Τα γεγονότα του 1968 και η σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία

Ουσιαστικά αρχή της «Άνοιξης» αποτέλεσε η καθαίρεση του Αντόνιν Νοβότνυ το Γενάρη του 1968 από τη θέση του Γραμματέα του «Κ»Κ Τσεχοσλοβακίας. Ο Νοβότνυ ήταν ένας πατενταρισμένος ρωσόδουλος περιορισμένων δυνατοτήτων, τύπου Κολιγιάννη στα καθ’ ημάς, που ηγήθηκε της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη χώρα του με τις πλάτες των σοβιετικών αφεντικών του μετά το θάνατο του τριτοδιεθνιστή Γκότβαλντ το 1953 και το θάνατο του Ζαποτότσκυ το 1957.


Τη θέση του ανέλαβε ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, στην αρχή με την ανοχή της κλίκας του Μπρέζνιεφ στο «Κ»ΚΣΕ, που γενικώς δεν είχε αντίρρηση για «δεξιά» οικονομικά μέτρα, στο βαθμό που διατηρούσε την πολιτική της επιρροή σε μια χώρα ή ένα κόμμα. Ο Ντούμπτσεκ, σα φυσιογνωμία, σε ένα πραγματικό επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα, θα ήταν το λιγότερο ένας μπουχαρινικός, οπαδός δηλαδή της δεξιάς παρέκκλισης (όσο μπορεί να προβλεφθεί κάτι τέτοιο).

Σε συνθήκες όμως σοσιαλφασιστικής και σοσιαλιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στην Τσεχοσλοβακία, δεν μπορεί να κριθεί κύρια σε σχέση με τη θέση του απέναντι στον προλεταριακό κομμουνισμό (που ήταν θέση άρνησής του), αλλά σε σχέση με τη δημοκρατική και πατριωτική αντίσταση του λαού του στη ρώσικη υπερδύναμη, έναν εκ των δύο κύριων εχθρών των λαών εκείνη την εποχή. Κι εκεί, παρά τη γενικά σθεναρή του στάση μέχρι την εισβολή, δε μπορεί παρά να κριθεί σκληρά όχι μονάχα από προλεταριακή αλλά και από πατριωτική και αστοδημοκρατική πλευρά, καθώς συμβιβάστηκε σε ένα σημαντικό βαθμό, όπως θα δούμε, με τους κατακτητές της χώρας του.

Απόδειξη πάντως για το γενικά - ιστορικά θετικό χαρακτήρα της τάσης Ντούμπτσεκ σαν έστω με ασυνέπεια αστοδημοκρατικής (και ειδικά της πιο αριστερής αντισοσιαλφασιστικής, πατριωτικής της πλευράς π.χ. Φράντισεκ Κρίγκελ) είναι το γεγονός πως το βάρος της Άνοιξης, δηλαδή της περιόδου Γενάρη – Αυγούστου 1968, δόθηκε στον πολιτικό εκδημοκρατισμό (άνοιγμα συνόρων, ελευθερία λόγου και κριτικής, άδεια για επανίδρυση μη σοσιαλφασιστικών πολιτικών ομίλων) και όχι τόσο στην οικονομική φιλελευθεροποίηση.

Η Τσεχοσλοβακία ήταν η μόνη μαζί με την Ανατολική Γερμανία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με αναπτυγμένη βιομηχανία και αναπτυγμένο εργατικό κίνημα προπολεμικά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας ήταν σε μαζικότητα ένα από τα μεγαλύτερα της Γ’ Διεθνούς μετά το κόμμα των μπολσεβίκων.  Παράλληλα, οι Τσεχοσλοβάκοι επαναστάτες κομμουνιστές είχαν δώσει δείγματα βαθιού δημοκρατισμού και στο αντιφασιστικό μέτωπο με τον αγγλόφιλο Μπένες και στην περίοδο 1945-1948.


Ο επαναστάτης, τριτοδιεθνιστής αρχηγός του
ΚΚ Τσεχοσλοβακίας Κλέμεντ Γκότβαλντ - Πέθανε
στα 1953

Το Φλεβάρη του 1948 με επικεφαλής τους Γκότβαλντ – Σλάνσκυ οι Τσεχοσλοβάκοι κομμουνιστές έσπασαν το μέτωπο με τα πιο δεξιά αστικά στοιχεία του αντιφασιστικού μετώπου και ανακήρυξαν τη χώρα «Λαϊκή Δημοκρατία». Με το επίπεδο υποκειμενικής γνώσης μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε ως ποιο βαθμό η αντιδραστική ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ  του Τρούμαν με το σχέδιο Μάρσαλ μετά το 1947 έκανε αυτή την εξέλιξη αναπόφευκτη ή ως ποιο βαθμό δούλεψε υπόγεια η «αριστερή» σοσιαλφασιστική γραμμή Σουσλόφ.

Αυτή η γραμμή έκανε τα πρώτα βήματα για την κυριαρχία μες στο ΚΚΣΕ και ζητούσε «καθαρές» κομμουνιστικές κυβερνήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, αρνούμενη από τα «αριστερά»-σοσιαλφασιστικά τα αντιφασιστικά μέτωπα με τους αστούς αντιφασίστες, σε αντίθεση με τους Στάλιν - Δημητρόφ, που τόνιζαν τη σημασία των πλατιών ταξικών μετώπων με τις μη προλεταριακές προοδευτικές τάξεις και πολιτικές δυνάμεις μες στις αντιφασιστικές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πάντως είναι γεγονός πως το ταξικό ζήτημα ποιος – ποιον αργά ή γρήγορα θα ετίθετο, ειδικά με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και την ουσιαστική διάλυση στα 1947-1948 της αντιχιτλερικής συμμαχίας ΕΣΣΔ – Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ, παρά τις αντίθετες προσπάθειες των Στάλιν-Μολότοφ.


Πάντως μέχρι τα 1950, η Τσεχοσλοβακία παρείχε πρωτοπόρα, με παραίνεση βέβαια του Στάλιν και των επαναστατών σταλινικών της ηγεσίας του ΚΚΣΕ, στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ στον γενικά δίκαιο πόλεμό του με την αγγλόδουλη αραβική μοναρχοφασιστική αντίδραση εκείνης της εποχής. Αυτό θα πρέπει να εξόργιζε ιδιαίτερα την αντισημιτική σοσιαλφασιστική κλίκα Σουσλόφ - Χρουστσόφ - Μπρέζνιεφ.

Επιστρέφοντας στην «Άνοιξη», το σοβιετικό μοντέλο «ανάπτυξης», ειδικά στη ρεβιζιονιστική του παραλλαγή,  σε μια χώρα ήδη βιομηχανική δεν πέτυχε και στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η δυσαρέσκεια στην τσεχοσλοβακική κοινή γνώμη ήταν διάχυτη.

Η Νέα Οικονομική Πολιτική που υιοθετείται το 1966 έχει χαρακτήρα χαλάρωσης του κεντρικού σχεδιασμού, με έμφαση στο κέρδος ανά επιχείρηση, λειτουργία με βάση το διεθνή ανταγωνισμό και την ισορροπία προσφοράς – ζήτησης, καθώς και με άνοιγμα της ψαλίδας στους μισθούς. Είναι ένα πρόγραμμα χτυπήματος του γραφειοκρατικού παρασιτικού, εξαρτημένου από την ΕΣΣΔ τσεχοσλοβακικού κρατικοφασιστικού καπιταλισμού από την πλευρά όχι βέβαια του επαναστατικού σοσιαλισμού αλλά του αστικού οικονομικού φιλελευθερισμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σε συνθήκες αναπτυγμένου σοσιαλισμού θα συνιστούσε ντούρα καπιταλιστική παλινόρθωση. Στις συνθήκες ωστόσο που είχε διαμορφώσει ο σοσιαλφασισμός με το εξαρτημένο παρασιτικό κρατικοκαπιταλιστικό του σύστημα τα αστικά αυτά μέτρα έδωσαν μια πρώτη ώθηση στην τσεχοσλοβακική καπιταλιστική οικονομία για να βγει από το τέλμα.

Το πρόγραμμα Ντούμπτσεκ σε πολιτικό επίπεδο περιλάμβανε χοντρικά: πολυκομματισμό σε μια πορεία χρόνου, μείωση της εξουσίας της πολιτικής αστυνομίας, ομοσπονδιοποίηση με δικαίωμα αποχωρισμού για Τσεχία και Σλοβακία, πολυκεντρισμό σε διεθνές επίπεδο με διατήρηση των σχέσεων με την ΕΣΣΔ και το Ανατολικό Μπλοκ, αλλά και ανάπτυξη εκείνων με τη Δύση. Στην τάση Ντούμπτσεκ τα κύρια στελέχη ήταν οι Σμρκόφσκι, Τσερνίκ και Κρίγκελ, ενώ πιστοί στο Σουσλόφ και στην φασιστική ΕΣΣΔ ήταν οι νοβοτνικοί Μπίλακ, Κόλντερ και Σβέστκα.

Για τις 9 του Σεπτέμβρη του 1968 ήταν προγραμματισμένο το 14ο Συνέδριο του «Κ»Κ Τσεχοσλοβακίας για να εγκρίνει πολιτικά το νόμο της ομοσπονδιοποίησης, να εκλέξει νέα ΚΕ και να εντάξει τις μεταρρυθμίσεις πολιτικής φιλελευθεροποίησης στο καταστατικό του.


Λούντβιχ Βάκουλικ
Ο πολιτικός εκδημοκρατισμός οδηγεί σε μια πρωτόφαντη για σοσιαλφασιστικό κράτος ελευθερία του τύπου, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στις 27 του Ιούνη του μανιφέστου των 2000 λέξεων από το δημοκράτη συγγραφέα Λούντβιχ Βάκουλικ, που ασκεί σκληρή κριτική στο «Κ»ΚΤ και αξιώνει πολιτικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο Ντούμπτσεκ ενισχύει σωστά τη βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών, σε αντίθεση με τη σοσιαλφασιστική γραμμή που ρίχνει το βάρος μονόμπαντα – αντιδιαλεχτικά μονάχα στην παραγωγή μέσων παραγωγής (που γενικά-αρχειακά πράγματι αποτελεί τη βάση μιας σοσιαλιστικής οικονομίας), μιας και ο σοσιαλφασισμός δε νοιάζεται δράμι για τη βελτίωση της υλικής κατάστασης, της ζωής των μαζών.


Ο Ούγγρος αρχιρεβιζιονιστής Γιάνος
Κάνταρ
Το Μάη του 1968 στη Δρέσδη, οι υποτακτικοί του σοσιαλιμπεριαλισμού Γκομούλκα της Πολωνίας και Κάνταρ της Ουγγαρίας (ειδικά ο δεύτερος) κριτικάρουν σκληρά αποκλειστικά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις Ντούμπτσεκ, χωρίς λέξη για τις οικονομικές, μιας κι οι ίδιοι στις χώρες τους έχουν επίσης παλινορθώσει σε απέραντη κλίμακα τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Η Σοβιετική Ένωση δηλώνει ανοιχτά στη Μπρατισλάβα (σε σύσκεψη των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας) στις 3 του Αυγούστου το δικαίωμα επέμβασής της σε οποιαδήποτε «Λαϊκή» Δημοκρατία «κατρακυλήσει» στον πολυκομματισμό και τον «αστισμό». Από τον Ιούνιο ωστόσο, αποσύρει τα στρατεύματά της από την Τσεχοσλοβακία κατ’ απαίτηση της τσεχοσλοβακικής κυβέρνησης, αναμένοντας το 14ο Συνέδριο του «Κ»ΚΤ.


Τα τεθωρακισμένα του σοσιαλιμπεριαλισμού στην Πράγα
Τη νύχτα της 20ής προς 21η του Αυγούστου, αιφνιδιαστικά, στρατεύματα όλων των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, πλην της Αλβανίας και της Ρουμανίας, μετά από δήθεν «έκκληση» δυνάμεων από την ίδια την Τσεχοσλοβακία, εισβάλουν στη χώρα και την καταλαμβάνουν απ’ άκρου εις άκρον, 30 ακριβώς χρόνια μετά την εισβολή των χιτλερικών στα 1938.

Ήδη από τις 18 του μήνα, αλεξιπτωτιστές έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της Πράγας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Σβόμποντα τελεί ουσιαστικά υπό περιορισμό. Ο τσεχοσλοβακικός στρατός, διαβρωμένος ως το μεδούλι από τους Ρώσους, δεν προβάλει σχεδόν καθόλου αντίσταση, παρά τη βούληση των στρατιωτών. Η αστοδημοκρατική τάση Ντούμπτσεκ καλεί το λαό να μην αντισταθεί με χρήση βίας. Αυτή θα σταθεί η χειρότερη στιγμή της ίδιας και του αρχηγού της, και η μεγαλύτερη ευθύνη της απέναντι στην ιστορία.


Η πατριωτική και δημοκρατική αντίσταση του λαού της Τσεχοσλοβακίας

Οι μάζες με επικεφαλής το βιομηχανικό προλεταριάτο και τη δημοκρατική νεολαία δε δέχονται αδιαμαρτύρητα το χαστούκι του Μπρέζνιεφ, τη φασιστική του μπότα. Κυκλώνουν τα άρματά μάχης, αφοπλίζουν σοβιετικούς στρατιώτες, περιφρουρούν το Μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, καλούν τους Σοβιετικούς φαντάρους να ενωθούν μαζί τους, υψώνουν τη σημαία της Τσεχοσλοβακίας και εμπλέκονται σε αιματηρές οδομαχίες, ανατινάξεις κλπ. που θα στείλουν χιλιάδες στα νοσοκομεία, ενώ οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.


Με βόμβες μολότοφ ενάντια στα άρματα μάχης των Ρώσων
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες εργατών και δημοκρατών νεολαίων που προτάσσουν τα στήθη τους στις σιδερόφραχτες σοσιαλιμπεριαλιστικές στρατιές. Οι προδότες της Οχτωβριανής Επανάστασης, του πραγματικού διεθνισμού, της επαναστατικής ειρηνόφιλης και αντιιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ του Λένιν και του Στάλιν, οι μπρεζνιεφικοί φασίστες εισβολείς, αντιμετώπισαν την βαθιά περιφρόνηση και αηδία ενός ολόκληρου λαού, τον οποίο νόμιζαν πως θα ποδοπατούσαν χωρίς αντίσταση.

Το 14ο Συνέδριο του «Κ»ΚΤ, που συνέρχεται μυστικά στις 22 του Αυγούστου, καταδικάζει τη σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή. Ωστόσο, οι χαφιέδες της Ρωσίας μέσα στο «Κ»ΚΤ σοσιαλφασίστες Μπίλακ, Σβέστκα, Κόλντερ, Ίντρα και Κάπεκ φαίνεται πως είχαν βάλει την υπογραφή τους στη χαλκευμένη δήθεν έκκληση που είχε ετοιμάσει από τα πριν ο παγκόσμιος υπερκαθοδηγητής του σοσιαλφασισμού μεγαλορώσος Σουσλόφ για να δικαιολογήσει την κατάκτηση της χώρας τους.

Ο Ντούμπτσεκ συλλαμβάνεται και οδηγείται στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις, στις οποίες τελικά πείθεται να παραμείνει πρωθυπουργός με ρώσικη κηδεμονία. Το νεοϊδρυθέν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας διαλύεται και τα στελέχη του συλλαμβάνονται.

Στις 26 του Αυγούστου η ουσιαστικά υπό κράτηση τσεχοσλοβακική ηγεσία υπογράφει ένα κατάπτυστο Πρωτόκολλο (το «Πρωτόκολλο της Μόσχας»), στο οποίο περιέχονται μεταξύ άλλων η διακήρυξη «πίστης» στο «σοσιαλισμό», η επαναφορά της ασφυκτικής λογοκρισίας, η αποκήρυξη των αποφάσεων του 14ου Συνεδρίου του «Κ»ΚΤ, η δέσμευση για ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και η άρνηση οποιασδήποτε προσπάθειας για παρέμβαση του ΟΗΕ στο Ανατολικό Μπλοκ.


Φράντισεκ Κρίγκελ - Αντιφασίστας και αντισοσιαλφασίστας
Το μόνο παλικάρι που δεν υπογράφει είναι ο παλιός τριτοδιεθνιστής, ταγματάρχης των Διεθνών Ταξιαρχιών στη αντιφρανκική Δημοκρατική Ισπανία Φράντισεκ Κρίγκελ, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικού Μετώπου (το σχήμα συνεργασίας του «Κ»ΚΤ με τα μη κομμουνιστικά δημοκρατικά κόμματα, απομεινάρι της πραγματικής σοσιαλιστικής περιόδου). Ο Κρίγκελ είχε συμμετάσχει και στον Δεύτερο Αντιγιαπωνέζικο Απελευθερωτικό Πόλεμο του κινέζικου λαού την περίοδο 1940-1945 σα στρατιωτικός γιατρός.

Οι Ρώσοι νεοναζήδες αντισημίτες στη Μόσχα τον κρατούν δέσμιο κοροϊδεύοντας τον συνεχώς για την εβραϊκή καταγωγή του. Όταν του ζήτησαν να υπογράψει το φασιστικό πρωτόκολλο, εκείνος απάντησε περήφανα: «Στείλτε με στη Σιβηρία ή σκοτώστε με, δεν υπογράφω», στάση στην οποία έμεινε σταθερός μόνος εκείνος από τους 26 Τσεχοσλοβάκους ιθύνοντες. Το 1969 διαγράφηκε από το «Κ»ΚΤ και μέχρι το 1979, οπότε και πέθανε, δούλεψε για την αντι-σοσιαλφασιστική δημοκρατική αντιπολίτευση, αντιμετωπίζοντας συνεχείς διώξεις.


"Διεθνιστική αλληλεγγύη" με εφ' όπλου λόγχη
Στις 26 του Σεπτέμβρη του 1968, ο Μπρέζνιεφ αναλύει σε άρθρο του στην Πράβντα, που το συνυπογράφει και ο Κοβάλεφ, αυτό που θα μείνει στίγμα στην ιστορία των Ρώσων αστών παλινορθωτών σοσιαλιμπεριαλιστών: το «δόγμα Μπρέζνιεφ» ή αλλιώς «δόγμα της περιορισμένης κυριαρχίας των σοσιαλιστικών χωρών», που άνοιγε το δρόμο για νέες απροσχημάτιστες στρατιωτικές επεμβάσεις του σοσιαλιμπεριαλισμού:

«Όταν δυνάμεις εχθρικές στο σοσιαλισμό προσπαθούν να οδηγήσουν σε εκτροπή από το σοσιαλιστικό προς τον καπιταλιστικό δρόμο σοσιαλιστικές χώρες, αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για το δοσμένο έθνος, αλλά κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου».


Ο Τσεχοσλοβάκος πατριώτης Γιαν Πάλατς
Ο Ντούμπτσεκ παραμένει, όπως είπαμε, τυπικά πρωθυπουργός μέχρι τον Απρίλη του 1969 πράγμα που δένεται με την υποχωρητική του στάση απέναντι στα κατοχικά στρατεύματα. Τον διαδέχεται ο κεντριστής Χούσακ, που συμβιβάζεται πλέρια με τους σοσιαλφασίστες προδότες εντός της Τσεχοσλοβακίας και τους κατακτητές της χώρας του και συνεχίζει πλευρές του οικονομικού μονάχα σκέλους των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας όμως την πολιτική καταστολή. Στις 16 του Γενάρη του 1969, στην πλατεία Βανσεσλάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταπείνωση του λαού του, αυτοπυρπολείται και πεθαίνει ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλατς.

Από τον Αύγουστο του 1968 και για ένα χρόνο, μεγάλο μέρος του τσεχοσλοβακικού λαού εκδηλώνει ανοιχτά την απέχθειά του για τους σοσιαλιμπεριαλιστές κατοχικούς με διαδηλώσεις, μικρο-σαμποτάζ, συνθήματα, ενώ στις 28 και 29 του Μάρτη 1969, 500.000 Τσεχοσλοβάκοι διαδηλώνουν στην Πράγα κατά της ρώσικης κατοχής

Αντιδράσεις για την εισβολή και κατοχή της Τσεχοσλοβακίας. Η σοσιαλφασιστική θεωρία της «δυτικής ιμπεριαλιστικής υποκίνησης»


Ο τότε αρχηγός του ψευτοΚΚΕ Κ. Κολιγιάννης
Από τα δυτικoευρωπαϊκά ψευτοκομμουνιστικά κόμματα, οι μόνοι λακέδες του Σουσλόφ που υποστηρίζουν εντελώς ξεδιάντροπα, χωρίς δηλαδή κάποια προσχήματα, την εισβολή είναι οι σοσιαλφασίστες του ψευτοΚΚΕ της κλίκας Κολιγιάννη (λίγο αργότερα θα αποχωρήσουν διαφωνώντας οι ευρωρεβιζιονιστές του «Κ»Κεσωτερικού), του «Κ»Κ Πορτογαλίας και του «Κ»Κ Λουξεμβούργου, ενώ οι Γάλλοι ομόλογοί τους κρατούν μεσοβέζικη στάση, λόγω των ισχυρών σοσιαλδημοκρατικών, μη σοσιαλφασιστικών τάσεων μέσα στο κόμμα τους.

Η Αλβανία, που ήδη είχε ατονίσει τις σχέσεις της με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας από το 1962 και είχε προσεγγίσει, τακτικά απ’ ό,τι φάνηκε και όχι στρατηγικά, τη ΛΔ της Κίνας, αποσύρεται ολοκληρωτικά από τη συμμαχία αυτή και διακόπτει και τις τελευταίες σχέσεις με την ΕΣΣΔ. Αρνείται ωστόσο να στηρίξει τους αστοδημοκράτες και πατριώτες της Τσεχοσλοβακίας στη μάχη τους με το σοσιαλιμπεριαλισμό, κηρύσσοντας διμέτωπο τόσο προς τους εισβολείς όσο και προς το (πράγματι αστικό δημοκρατικό και όχι προλεταριακό) πρόγραμμα του Ντούμπτσεκ, σαν να αποτελούσαν τον ίδιο κίνδυνο για τους λαούς. Θα είναι η αρχή του αλβανικού ιδιότυπου εθνο-τροτσκισμού, που αρνείται τα μέτωπα σε διεθνές επίπεδο κατά του κύριου εχθρού και που θα καταλήξει μετά το 1978 σε υποταγή στο ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό και στον ανοιχτό αντιμαοϊσμό.

Η ηγεσία Τσαουσέσκου στη Ρουμανία θα κρατήσει επίσης στάση ανοιχτής καταδίκης της επέμβασης, μιας και ο Τσαουσέσκου εξέφραζε στην κύρια πλευρά την ρουμάνικη γραφειοκρατική αστική τάξη νέου τύπου και δεν ήταν ρωσόδουλος. Αυτό θα το πληρώσει ακριβά όταν η Ρωσία, σε μέτωπο συμμαχίας με ολόκληρη τη Δύση, θα τον εξοντώσει στα 1989 σαν «αιμοσταγή δικτάτορα» για να φέρει στην εξουσία το ρωσόδουλο ψευτο-σοσιαλδημοκράτη Ιλιέσκου.

Την επίθεση καταδικάζει έντονα και η ρεβιζιονιστική, αλλά γενικά ειρηνόφιλη και αντιυπερδυναμική Γιουγκοσλαβία του Τίτο, ενώ η εξαρτημένη πλέον Κούβα του Κάστρο, διαβρωμένη ως το μεδούλι από τους Ρώσους, τελικά δίνει κάλυψη, αν και με διφορούμενη γλώσσα, στο σοσιαλιμπεριαλιστικό έγκλημα.


Νατάλια Γκορμπανέφσκαγια - Ηρωική Ρωσίδα
δημοκράτισσα που γνώρισε τα σοσιαλφασιστικά
ψυχιατρεία
Στην Μόσχα, 8 γενναίοι αντιφασίστες δημοκράτες, άντρες και γυναίκες, θα διαδηλώσουν στην Κόκκινη Πλατεία κατά της σοσιαλιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Τσεχοσλοβακία με βαθιά αντιφασιστικά συνθήματα και φυσικά θα συλληφθούν πάραυτα από τα τζιμάνια της KGB, που τόσο λατρεύουν οι καθοδηγητές του ψευτοΚΚΕ. Οι διαδηλωτές θα καταδικαστούν σε πολύχρονη φυλάκιση ή εξορία. Η Ναταλία Γκορμπανέφσκαγια, Ρωσίδα διανοούμενη και ποιήτρια, θα περάσει τρία χρόνια σε ψυχιατρικές φυλακές.

Οι αιώνιοι μπασιμπουζούκοι της Μόσχας της Συντακτικής Επιτροπής του ψευτοΡιζοσπάστη, αντιγράφοντας φράση-φράση τις αδιαντροπιές των αφεντικών τους, προσπαθούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα σαν μια καλοστημένη επιχείρηση των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας. Ωστόσο, ακόμη και από τις αθλιότητές τους, δε συνάγεται σε καμία περίπτωση πως οι μεταρρυθμίσεις Ντούμπτσεκ σχετίζονταν με πρακτόρικη δυτική επέμβαση. Είναι γεγονός πως ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, βαθιά βουτηγμένος στην εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του βιετναμέζικου λαού εκείνη την περίοδο, καθώς και τα δυτικογερμανικά μονοπώλια, έβλεπαν με συμπάθεια την αστική φιλελεύθερη πλευρά της Άνοιξης της Πράγας και προσπάθησαν να αποκτήσουν ερείσματα μέσα στο τσεχοσλοβακικό κράτος.

Είναι επίσης γεγονός πως πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις το καλοκαίρι του 1968 στην Πράγα με τη συμμετοχή ιδεολογικών ταγών του δυτικού ιμπεριαλισμού, που καλούσαν γενικά σε εκδυτικισμό και προσχώρηση της Τσεχοσλοβακίας στο δυτικό μπλοκ.

Ωστόσο, όπως έδειξε και η εξέλιξη των γεγονότων, κανένα δυτικό μονοπώλιο και ιμπεριαλιστής δεν είχε τη διάθεση να επέμβει με τον οποιοδήποτε τρόπο προς όφελος της δημοκρατικής και πατριωτικής αντίστασης του τσεχοσλοβακικού λαού, καθώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έτρεμε μια θερμή αντιπαράθεση στην Ευρώπη με τους σοσιαλιμπεριαλιστές, την ώρα οι ΗΠΑ ασκούσαν κύρια αντι-τριτοκοσμική πολιτική επέμβασης (όπως και σήμερα), συγκεντρώνοντας το μίσος των λαών.

Η δε Δυτική Ευρώπη και ειδικά η Ομοσπονδιακή Γερμανία ήταν ένας στρατιωτικός νάνος μπροστά στις ορδές του Μπρέζνιεφ. Άλλωστε, την ίδια ώρα, η ΕΣΣΔ εκβίαζε το γερμανικό λαό με διαιώνιση της διχοτόμησης σε Δύση και Ανατολή, για την οποία, αν μέχρι το 1953 ευθύνονταν κύρια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, μετά την εκτέλεση του διεθνιστή Μπέρια, η κύρια ευθύνη βάρυνε τους σουσλοφικούς φασίστες και την ΕΣΣΔ (ο διεθνιστής μη μεγαλορώσος Μπέρια προωθούσε σχέδιο επανένωσης της Γερμανίας με ταυτόχρονη έξοδο της από το ΝΑΤΟ και ουδετεροποίηση).


Αλλά και πέρα από αυτά τα εντελώς αυτονόητα για κάθε δημοκράτη, πόσο μάλλον μαρξιστή, η τροτσκιστικού σοσιαλφασιστικού τύπου επιβολή σε ένα λαό του κοινωνικο-οικονομικού του μέλλοντος με στρατιωτική εξωτερική επέμβαση πέρα και έξω από κάθε εκφρασμένη θέλησή του είναι από μόνη της φασισμός, αντιδιεθνισμός και αντιδημοκρατία. Η βαθιά περιφρόνηση των διαθέσεων των  λαών είναι στο γενετικό κώδικα του κάθε ιμπεριαλιστή, του κάθε σουσλοφικού σοσιαλιμπεριαλιστή, του κάθε πωρωμένου κνίτη καθοδηγητή και ινστρούχτορα.

Η θέση του ΚΚ Κίνας και των μαρξιστών – λενινιστών για την εισβολή και τα διδάγματα της Πράγας


Ο Πρωθυπουργός Τσου
Η Λαϊκή Κίνα άμεσα, καθαρά και ξάστερα καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Ο Τσου Ενλάι, λίγες μέρες μετά τη σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή θα τονίσει:

«Η κλίκα του Μπρέζνιεφ έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν και να κατακτήσουνε μια υποτιθέμενη «σύμμαχη» χώρα, και να υποτάξουν 14 εκατομμύρια κατοίκους της. Δικαιολόγησε αυτή την κτηνώδη φασιστική επίθεση σα βοήθεια που αποδόθηκε σύμφωνα με τις αρχές του μαρξισμού λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Η πολιτική των αποστατών και προδοτών αυτών είναι, για να θυμηθούμε το Λένιν, ο σοσιαλισμός στα λόγια και ο ιμπεριαλισμός στην πράξη, δηλαδή σοσιαλιμπεριαλισμός. Η ρεβιζιονιστική τσεχοσλοβακική ηγετική κλίκα κάλεσε ανοιχτά το λαό της χώρας της να μην αντισταθεί στη σοβιετική εισβολή».

Επίσης, ο Τσου Ενλάι και το ΚΚ Κίνας, θεωρώντας και τονίζοντας αρχειακά πώς τόσο στην ΕΣΣΔ όσο και στην Τσεχοσλοβακία έχει παλινορθωθεί ο καπιταλισμός, ιεραρχούσαν ως εξής τα καθήκοντα του τσεχοσλοβακικού λαού: Πρώτον, πάλη ενάντια στη σοσιαλιμπεριαλιστική κατάκτηση για να φύγει ο κατοχικός στρατός. Δεύτερον, πάλη ενάντια σε οποιαδήποτε ανάμιξη στη χώρα της υπερδύναμης των ΗΠΑ. Τρίτον, πάλη ενάντια στη ρεβιζιονιστική γραφειοκρατία του «Κ»Κ Τσεχοσλοβακίας. Ήταν μια τοποθέτηση αρχών, που άφηνε ανοιχτό το πεδίο για εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα, ξεχώριζε τις ΗΠΑ από τη Δυτική Ευρώπη (Δεύτερο Κόσμο), βάζοντας ταυτόχρονα και το ζήτημα της προοπτικής της πάλης ενάντια στο ρεβιζιονισμό από προλεταριακή πλευρά, αφού όμως προηγηθεί το αντικατοχικό και αντιυπερδυναμικό μέτωπο..

Για χρόνια το ΚΚ Κίνας δε θα πάψει να χρησιμοποιεί στην αγκιτάτσια του τρεις εκφράσεις για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία: σοσιαλιμπεριαλισμός, φασισμός, καθεστώς Κουίσλιγκ (από το γνωστό κάθαρμα που έκανε τον κατοχικό «πρωθυπουργό» του Χίτλερ στη Νορβηγία και εκτελέστηκε στη συνέχεια από το νορβηγικό λαό).

Ήταν μάλιστα η πρώτη αφορμή για να χρησιμοποιηθεί με νέα έννοια στα ντοκουμέντα του κομμουνιστικού κινήματος η έννοια του σοσιαλιμπεριαλισμού, σαν «σοσιαλισμού στα λόγια και ιμπεριαλισμού στην πράξη». Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη σοβαρή αφορμή που δόθηκε απ’ την ίδια τη ζωή για το ξεκαθάρισμα του επαναστατικού προλεταριάτου με τον «αριστερό» ρεβιζιονισμό και σοσιαλφασισμό.


"Τσακίστε ολόπλευρα την αντεπαναστατική γραμμή των
Λιου - Τενγκ" - 1967
Οι κινέζοι δεξιοί ρεβιζιονιστές και σοσιαλφασίστες με επικεφαλής τους Λιου Σάο Σι και Τενγκ Σιάο Πινγκ προωθούσαν τη συμμαχία με την ΕΣΣΔ δήθεν από αντιαμερικανική αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στο λαό του Βιετνάμ με εσωτερική γραμμή δεξιάς παλινόρθωσης, καταγγέλλοντας τη γραμμή Μάο σαν «αριστερισμό».

 Έτσι και ο πράκτορας της KGB «αριστερός» σοσιαλφασίστας Λιν Πιάο και ο «Τρότσκι της Κίνας» Τσεν Ποτά ξεσκεπάστηκαν όταν δυο χρόνια μετά την εισβολή στην Πράγα, στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Κίνας του Λουσάν τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 1970, αρνήθηκαν την αλλαγή της κύριας αιχμής του αντι-υπερδυναμικού αγώνα από αντι-ΗΠΑ σε αντι-ΕΣΣΔ, με βάση τη ζωντανή πείρα.


"Να κριτικάρουμε βαθιά τον Λιν Πιάο - Τον
σύγχρονο Κομφούκιο της Κίνας" - 1974
Αυτοί οι δεύτεροι πρόβαλαν στο εσωτερικό την υπεραριστερή στη μορφή γραμμή της σκληρής «κολλεχτιβίστικης» κρατικοκαπιταλιστικής διχτατορίας και φυσικά είχαν σα κύριο εχθρό στη μορφή και στο περιεχόμενο το δυτικό ιμπεριαλιστικό φιλελευθερισμό κι όχι τον «αριστερό» μπρεζνιεφικό-σουσλοφικό σοσιαλφασισμό. Αυτοί καταγγέλλανε το Μάο και τον Τσου Ενλάι ουσιαστικά, αν και όχι ανοιχτά, σα «δεξιούς αναθεωρητές».

Έτσι η σχετική συμμετρία δεξιού και «αριστερού» σοσιαλφασισμού αποδείχτηκε σε μία και μόνη θέση τους: στην αντίθεση στον αρχειακό αντι-σοσιαλιμπεριαλισμό του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος με παγκόσμιο καθοδηγητή του το τότε επαναστατικό ΚΚ Κίνας και το Μάο Τσε Τουνγκ.

Στο βάθος, η Πράγα έδειξε στους επαναστάτες κομμουνιστές το δρόμο για το αντιηγεμονιστικό μέτωπο με τις πατριωτικές και δημοκρατικές αστικές, ακόμη και τις δεξιές ρεβιζιονιστικές ή σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στις χώρες όπου απέναντι βρίσκεται ο ιμπεριαλισμός με το «αντιιμπεριαλιστικό» κάλεσμα, ο ύπουλος και ποδοπατητής λαών σοσιαλιμπεριαλισμός.


Τιεν Αν Μεν - 1989
Η Πράγα δεν είχε τόσο έντονα την προλεταριακή, την κόκκινη πλευρά της αντι-σοσιαλφασιστικής Τιεν Αν Μεν που ήρθε 21 χρόνια αργότερα, γιατί στην  Τσεχοσλοβακία, όπως άλλωστε και στην ΕΣΣΔ δεν προηγήθηκε της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μια πλατιά Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση. Ωστόσο, η Πράγα έδειξε στους λαούς το πραγματικό πρόσωπο του σοσιαλιμπεριαλισμού, την αρπακτική φύση του ιμπεριαλιστικού κρατικο-μονοπωλίου με τη δήθεν κόκκινη σημαία. Οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης δεν ξέχασαν την Άνοιξη της Πράγας, κι έτσι στις αντισοσιαλφασιστικές εξεγέρσεις του 1989 η μυρωδιά της πλανιότανε στον αέρα.


Με το μεγαλορώσο φασίστα, "σύντροφο αρχηγό του ΚΚΡΟ"
Ζιουγκάνοφ. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογικοπολιτική φύση
του ψευτοΚΚΕ, ο εθνικομπολσεβικισμός.
Βέβαια, οι κρατικοδίαιτοι και ξενόδουλοι ψευτοκομμουνιστές του Περισσού απ’ όλα τούτα δεν καταλαβαίνουν λέξη. Αυτοί από το 1956 και δώθε, έχουν μάθει μονάχα την υπακοή στα αφεντικά τους, την πνευματική αδράνεια, την αντιγραφή των εγχειριδίων της KGB με τα οποία δηλητηριάζουν ένα κομμάτι της αριστερής -στις διαθέσεις της- νεολαίας.


Ωστόσο, το νέο κομμουνιστικό κίνημα, σαν το πιο πρωτοπόρο, το καθοδηγητικό τμήμα του παγκόσμιου αντισοσιαλφασιστικού μετώπου (που είναι στη βαθύτερη στρατηγική του αντίληψη αντιιμπεριαλιστικό και αντιηγεμονιστικό) δε μπορεί παρά να κουβαλάει στο δισάκι του την πρώτη αντι-σοσιαλιμπεριαλιστική ανάταση της ιστορίας, εκείνη του 1968 στην Πράγα. Όπως βέβαια και την κληρονομιά από το πρώτο στέλεχος του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος της εποχής της μεγάλης Γ’ Διεθνούς, που κατήγγειλε ανοιχτά σαν αντιδιεθνιστές και επεμβασίες, ουσιαστικά σαν αντικομμουνιστές τους σοσιαλφασίστες της Μόσχας. Την κληρονομιά του αρχηγού του παλιού επαναστατικού ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη.

Οι πολιτικοί απατεώνες του ψευτοΚΚΕ θα πρέπει σε λίγο να εξηγούν στην ανήσυχη αριστερή νεολαία τα λιβανωτά τους για την πιο χυδαία εκδήλωση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ μετά τα 1960, που είναι οι σοσιαλιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις, την ώρα που μιλάνε κούφια γενικώς και αορίστως για «δεξιό οπορτουνισμό του Χρουστσόφ» κλπ. Όσο η προζύμη για το νέο επαναστατικό ΚΚΕ, που και συνέχεια του παλιού θα ‘ναι και θα το ξεπερνάει διαλεχτικά, θα φουσκώνει, τόσο θα ξεφουσκώνει η τρύπια σαμπρέλα του σοσιαλφασισμού με το «αριστερό» προσωπείο του ψευτοΚΚΕ.

Όσο για τον αστοδημοκράτη Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, που μετά το 1971 οι Ρώσοι τον αποκλείσανε από κάθε πολιτική δράση, παρά το ό,τι σε ένα βαθμό τους εξυπηρέτησε με την συμβιβαστική του στάση. Ηγέτης πια στα 1992 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, στις 7 του Νοέμβρη του ίδιου χρόνου τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο σε εθνικό δρόμο της χώρας του κοντά στο Χούμπολετς. Μια εβδομάδα αργότερα, ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει ενάντια σε δεκάδες πράκτορες της KGB στη χώρα του της περιόδου 1968-1989, στα πλαίσια σχετικής προανάκρισης. Η τύχη του χαρτοφύλακά του, με τα στοιχεία που θα παρέδιδε στη δικαιοσύνη, αγνοείται ακόμη και σήμερα...

20 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο το άρθρο σου για τη Τσεχοσλοβακία.Απ' όσο καταλαβαίνω ο πυρήνας του
  συλλογισμού είναι ότι η στρατιωτική επέμβαση της σοβιετικής ένωση το '68 είναι μια στιγμή αποκάλυψης της στα μάτια των συνειδητών κομμουνιστών ως ιμπεριαλιστική και φασιστική. Γιατί μια σοσιαλιστική χώρα δε μπορεί ποτέ να ασκεί επεμβατική βία στο εσωτερικό μιας άλλης για να επηρεάσει το ιστορικό της process,και
  την εξέλιξη της ταξικής πάλης στο εσωτερικό της.
  Μπορεί να το κάνει μόνο αμυντικά αν δεχτεί επίθεση από ένα ιμπεριαλιστικό ή αστικο σωβινιστικό κράτος ή ενάντια σε ένα καθεστώς που διαπράττει απροκάλυπτα εγκλήματα ναζιστικού τύπου.Μια εισβολή χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις
  κάνει μόνο μια καπιταλιστική χώρα.Άρα η σοβιετική ένωση άρχεται από μια αστική τάξη νέου
  τύπου που παλινορθώνει τον καπιταλισμό και έχει
  συμφέρον να εκμεταλλεύεται και να υποδουλώνει άλλους λαούς.Όμως στην ίδια τάξη δεν ανήκει και
  η επέμβαση στην Ουγγαρία το '56.Γιατί η σοβιετική πολιτική το ' 56 ήταν σοσιαλιστική σύμφωνα με το κόκκινο μετερίζι
  και μόνο το '68 ιμπεριαλιστική,αφού τα χαρακτηριστικά είναι ίδια:επίθεση σε ένα κυρίαρχο κράτος για να καθοριστεί η εσωτερική του πολιτική και να διατηρηθεί ένα καθεστώς οι-
  κονομικής εξάρτησης.Ποιές είναι οι ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο επεμβάσεις, που κάνουν
  τη μια αποκάλυψη του σοσιαλιμπεριαλισμού και την άλλη όχι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστά της Ουγγαρίας ηταν καλύτερη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσο και αν -ίσως- δε το κατάλαβες, ανώνυμε φίλε, έθεσες ένα από τα πιο σύνθετα και σοβαρά ζητήματα, από ιστορική άποψη. Εκείνο της επέμβασης των σοβιετικών στρατευμάτων που στάθμευαν στην Ουγγαρία κατά της εξέγερσης που είχε ξεσπάσει στη συγκεκριμένη χώρα τον Οχτώβρη του 1956. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια επέμβαση που έγινε ΑΚΡΙΒΩΣ στο μεταίχμιο της μετατροπής της ΕΣΣΔ από μια σοσιαλιστική χώρα, προμετωπίδα του παγκόσμιου αντιιμπεριαλισμού, σε καπιταλιστική (και αργότερα σε σοσιαλιμπεριαλιστική).

  Γενικά, από θέση αρχής, η επέμβαση ενός κράτους στα εσωτερικά του άλλου, δεν είναι καλό - προοδευτικό πράγμα. Ειδικά μεταξύ σοσιαλιστικών χωρών, που πρέπει να φυλάνε σα κόρη οφθαλμού τις αδελφικές - εντελώς ισότιμες μεταξύ μεγάλου και μικρού σχέσεις αλληλεγγύης και ενότητας. Η εξέγερση στην Ουγγαρία έγινε στο φόντο των ριζικών αλλαγών που λάμβαναν χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω των ανατροπών που συντελούνταν στην ΕΣΣΔ και της πάλης γραμμών σε αυτή τη χώρα.

  Ήδη από το 1950-1952 είχαν αρχίσει από τους σουσλοφικούς υπόγειες προβοκάτσιες για το φάγωμα τριτοδιεθνιστών κομμουνιστών στις ηγεσίες των ανατολικοευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά ειδικά με το θάνατο του Στάλιν, άρχισε πραγματικό πογκρόμ αλλαγών, στο όνομα πραγματικών λαθών και σεχταριστικών πολιτικών που είχαν ακολουθηθεί από τους ηγέτες των νέων λαϊκοδημοκρατικών χωρών.

  Φαγώθηκε ο Τσερβενκόφ στη Βουλγαρία, ο Ράκοσι στην Ουγγαρία, ετοιμάζονταν να φάνε και τον Ούλμπριχτ στην Α. Γερμανία ο οποίος συνθηκολόγησε και πέρασε κανονικότατα με το Σουσλόφ, εκκαθάρισαν την Πάουκερ, το Λούκα και το Γκεοργκιέσκου στο ρουμάνικο κόμμα, στην Αλβανία είχαν έτοιμη φράξια κατά του Χότζα, στην Πολωνία "ξαφνικά" πέθανε ο Μπιερούτ, ενώ στην Τσεχοσλοβακία επίσης "ξαφνικά" πεθαίνει ο Γκότβαλντ, και ο ρωσόδουλος Νοβότνυ γίνεται κολαούζος του επαναστάτη Ζαποτότσκυ.

  Κι όλα αυτά, ενώ ήδη στη Βουλγαρία έχει φαγωθεί ο Κοστόφ, στην Ουγγαρία ο Ράικ και στην Τσεχοσλοβακία ο Σλάνσκι. Κατηγορήθηκαν για τιτοϊκοί και χαφιέδες του δυτικού ιμπεριαλισμού, αλλά ειδικά στην περίπτωση Σλάνσκυ, οι αντισημιτικές κατηγορίες δεν αφήνουν και πολλές αμφιβολίες ότι επρόκειτο για σκευωρία. Όχι ότι δεν υπήρχαν τιτοϊκοί και εθνικιστές μέσα στα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα των λαϊκοδημοκρατικών χωρών. Αλλά αυτούς απ' ό,τι φάνηκε, π.χ. το Γκομούλκα στην Πολωνία, οι χρουστσοφικοί τους χρησιμοποίησαν μετά για να χτυπήσουν τους σταλινικούς κομμουνιστές κι επαναστάτες. Δεν ξέρω δηλαδή αν ο Κοστόφ, ο Σλάνσκυ και ο Ράικ είχαν πράγματι στοιχεία δεξιάς παρέκκλισης ή εθνικισμό στη γραμμή τους, πάντως δε φάνηκε να αποτελούσαν ηγέτες μεγάλων ή επικίνδυνων αντιδραστικών ρευμάτων. Η μόνη περίπτωση δίκαιης τιμωρίας πιθανά να ήταν ο Κότσε Τζότζε στην Αλβανία, που μάλλον ήταν όντως πράκτορας του Τίτο. (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στις λαϊκοδημοκρατικές χώρες λοιπόν της Ανατολικής Ευρώπης, συνυπήρχαν τα εξής στοιχεία: ειδικά σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, οι παλιοί φασίστες και φιλοναζήδες, συνεργάτες των Γερμανών στον πόλεμο, που δε νικήθηκαν με επανάσταση, αλλά κατά βάση με την αντιφασιστική, δίκαιη βία του Κόκκινου Στρατού. Ουσιαστικά, σε αυτές τις χώρες, η εξουσία "παραδόθηκε" από μια άποψη στα λαϊκοδημοκρατικά μέτωπα, χωρίς να προηγηθούνε βαθιές εσωτερικές διεργασίες.

  Αυτό δεν ίσχυε στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία και στην Τσεχοσλοβακία, αλλά ίσχυε επίσης στην Πολωνία και στην Ανατολική Γερμανία. Λίγο έως πολύ λοιπόν, ακόμα και οι καλύτεροι τριτοδιεθνιστές κομμουνιστές που βρέθηκαν επικεφαλής αυτών των χωρών, εφάρμοζαν επαναστατική πολιτική λαϊκοδημοκρατικών και σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων επάνω σε κοινωνίες που δεν είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα της επαναστατικής αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων σε σοσιαλιστική - κομμουνιστική κατεύθυνση. Αυτό ήτανε λογικό και να γεννάει δυσφορία, και να το εκμεταλλεύονται όχι μόνο οι αστοί δημοκράτες αντιφασίστες, αλλά και οι παλιοί ταγματαλήτες, φιλοναζήδες, παλιοί αστοί και αντιδραστικοί κλπ. Ταυτόχρονα, κι επειδή μες στο ΠΚΚ(μπ.) άρχιζε να δυναμώνει και ο μεγαλορώσικος σωβινισμός των Σουσλόφ - Χρουστσόφ, κάποιες συμπεριφορές της ΕΣΣΔ μπορεί και να έδιναν και λαβές και σε πραγματικούς κομμουνιστές ή λαϊκοδημοκράτες να εκφράζουν παράπονα ή και δυσφορία για κάποια φαινόμενα. Φαινόμενα, τα οποία φυσικά η κλασσική δεξιά - αστική αντίδραση τα μεγέθυνε και έκανε ζύμωση για αντεπανάσταση, για προσχώρηση στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Υπήρχαν και οι δεξιοί ρεβιζιονιστές, οι "τιτοϊκοί" εθνικιστές, που ονειρεύονταν μια κρατικογραφειοκρατική εξουσία για τους ίδιους, για μια εθνική γραφειοκρατική αστική τάξη χωρίς ηγεμονία της ΕΣΣΔ.

  Ε, σκέψου λοιπόν όλο αυτό το κουβάρι, περιπλεγμένο με την πάλη γραμμών μες στο ΚΚΣΕ του 1956, ταυτόχρονα με την αγγλογαλλική επέμβαση κατά της τριτοκοσμικής Αιγύπτου, αλλά και τη γενική τότε υπεραντιδραστική αντικομμουνιστική εκστρατεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Σκέψου την πολιτική παράδοση της Ουγγαρίας, που μετά τη μεγάλη προλεταριακή επανάσταση του 1919, είχε πέσει στον άγριο φασισμό του Χόρτυ και τράβηξε μέχρι το τέλος παρέα με το Χίτλερ. Δηλαδή σκέψου το βαθύ αντικομμουνισμό και την αντιδραστική πολιτική συνείδηση πολλών ανθρώπων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένων με το παλιό φασιστικό καθεστώς, που μισούσαν βαθιά όχι μονάχα τον κομμουνισμό αλλά και τη δημοκρατία. (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι ίδιοι οι Σοβιετικοί, ακόμα και ο γενικά καλός Μπέρια και οι αριστεροί του Μολότοφ, είχαν ανεβάσει το Νάγκυ το 1953 σε ιθύνουσα θέση στο κόμμα της Ουγγαρίας. Παράλληλα, είχαν κάνει σωστή κριτική στον τριτοδιεθνιστή Ράκοσι να χαλαρώσει τα μέτρα πολιτικής βίας, το ξύλο και τις πολύμηνες κρατήσεις στην AVH (πολιτική αστυνομία της Ουγγαρίας), γενικά να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής και του πολιτικού κλίματος στη χώρα.

  Τον Ιούλιο του 1956, οι Σοβιετικοί εξαναγκάζουν το Ράκοσι σε παραίτηση και αναλαμβάνει ο Ερνο Γκέρο, επίσης τριτοδιεθνιστής που όμως προσχωρεί στο ρεβιζιονισμό, και άνθρωπος ο οποίος έχει την κλασσική γραφειοκρατική νοοτροπία της ντιρεκτίβας. Αυτός, που απολάμβανε κάπως της εμπιστοσύνης του Ράκοσι, πάει να λύσει το θέμα με διοικητικά μέτρα, πράγμα που απομονώνει το ουγγρικό κόμμα ακόμη πιο πολύ από τις μάζες. Ε, εκεί πάνω ξεκινά η εξέγερση, με ουσιαστικό πολιτικό επικεφαλής το Νάγκυ και τη δεξιά ρεβιζιονιστική του ομάδα μέσα στο Ουγγρικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού.

  Στο μέτωπο της εξέγερσης, παίρνουνε μέρος: χορτικοί φασίστες, όλη η κλασσική δεξιά αντίδραση, οι καταπιεσμένοι αστοφιλελεύθεροι που ελέγχουν τους "κύκλους Πετόφι", πολλοί δίκαια οργισμένοι από λάθος - σεχταριστικές - γραφειοκρατικές επιλογές της επαναστατικής γενικά ομάδας Ράκοσι, κυρίως εργάτες, οι Ούγγροι εθνικιστές, άλλοι δίκαια οργισμένοι από λάθος συμπεριφορές των Σοβιετικών, που ο Μάο και τότε ακόμα θα χαρακτηρίσει "εκδηλώσεις σωβινισμού μεγάλης δύναμης", τιτοϊκοί, αριστεριστές - συμβουλιακοί κομμουνιστές των "εργατικών συμβουλίων", πράχτορες του δυτικού ιμπεριαλισμού, ο Λούκατς κλπ. (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ασφαλώς, πρόκειται για εντελώς ετερόκλητο ασκέρι, τα αντιδραστικότερα στοιχεία του οποίου μάλιστα -κι εδώ είναι μια τεράστια διαφορά από την Άνοιξη της Πράγας- δεν αμύνθηκαν σε μια έξωθεν επιβολή, αλλά ξεκίνησαν με επιθετική βία να κρεμάνε και να γδέρνουν κομμουνιστές - στελέχη του ΟΚΕΛ, ακόμη και Σοβιετικούς στρατιώτες, να χτυπάνε και να σκοτώνουν Εβραίους (οι Ούγγροι φασίστες ήταν σκληροί αντισημίτες), γενικά να ασκούν επιθετική εξεγερτική βία ενάντια σε κομμουνιστικά, αντιφασιστικά και λαϊκοδημοκρατικά σύμβολα.

  Το πρόβλημα εδώ είναι γιατί είχαν και ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μαζί τους, δηλαδή γιατί δεν απομονώθηκαν. Κι εδώ μπαίνει τόσο το θέμα της μορφής που πήρε η λαϊκοδημοκρατική εξουσία από το 1945 και δώθε, αλλά και οι εκδηλώσεις μεγαλορώσικου σωβινισμού ακόμα και πριν η ΕΣΣΔ γίνει καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική και φασιστική.

  Λέει σχετικά ο Νίκος Ζαχαριάδης:


  «Τι συνέβη στην Ουγγαρία; Η εξήγηση δάκτυλος του εχθρού δεν εξηγεί απόλυτα τίποτα και μονάχα βοηθά να κρύβουμε τα κεφάλια μας στην άμμο.
  Η πηγή του κακού βρίσκεται αλλού. Το τραγικό λάθος μας βρίσκεται στο ότι παίρνοντας την εξουσία στα χέρια μας απ΄ τα πάνω, (μας την έδωσε ο Κόκκινος Στρατός) δώδεκα χρόνια δε μπορέσαμε την εξουσία αυτή να τη θεμελιώσουμε και απ΄ τα κάτω και κοιμόμασταν. Τα ουγγαρέζικα γεγονότα θα πέσουν σαν Ιμαλάια πάνω σε ξαναμμένα κεφάλια και ξέγνοιαστες φαλάκρες. Και με την ευκαρία, για τον υποκειμενισμό στο παγκόσμιο κίνημά μας. ΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚ ΚΙΝΑΣ είναι που σήκωσε το ζήτημα αυτό. Υποκειμενισμός είναι να παίρνεις το επιθυμητό για πραγματικότητα, αυτό έπαθε και το κόμμα στην Ουγγαρία. Η επίσημη εκδοχή - εξήγηση για τα γεγονότα δε φτάνει στη ρίζα των λαθών, όπως ζητούσε ο Λένιν». (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έλεγε ακόμα ο Νίκος ότι χρειαζόταν εθνική ουγγαρέζικη πολιτική στη μορφή και λαϊκοδημοκρατική στο περιεχόμενο κι όχι στείρες μεταφορές απ' όξω. Κι όλα αυτά τα έλεγε Δεκέμβρη 1956 - Γενάρη 1957, σε γράμμα του στον Α. Πάρνη.

  Στην πλατφόρμα τους, στα 1978, η Επιτροπή Παλαιών Κομμουνιστών με επικεφαλής τον Γ. Γούσια, χτυπάει την καταστολή της ουγγαρέζικης εξέγερσης, αλλά λέει ανακρίβειες, γιατί παρουσιάζει την εξέγερση σαν σταλινική - ρακοσική και ότι κατεστάλη από αντισταλινικούς - χρουστσιοφικούς, πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή, ούτε καν από τους ίδιους τους Ούγγρους κομμουνιστές ή κάποιο άλλο μ-λ ρεύμα, παλιά ή πρόσφατα.

  Το ΚΚ Κίνας, ειδικά ο Μάο (σε αντίθεση με τον Λιου Σάο Σι και τον Τενγκ Ξιάο Πινγκ, που βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες στη Μόσχα), όταν ξέσπασαν τα γεγονότα σε Πολωνία (Πόζναν) και Ουγγαρία, σε συνομιλία που είχε με το Χρουστσόφ (ο Μάο τότε θεωρούνταν και είχε κύρος ηγέτη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, πάνω και από τον Α' Γραμματέα του ΚΚΣΕ), του εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να αποσυρθεί όλος ο σοβιετικός στρατός από Πολωνία και Ουγγαρία, και να αφεθούν οι λαοί αυτών των χωρών να λύσουν το ζήτημα μόνοι τους. Ο Χρουστσόφ, που φαινόταν ότι ταλαντευόταν(;;), του είπε ότι πιθανότατα αυτό και θα έκανε, ωστόσο στη συνέχεια του είπε ότι αυτό θα σήμαινε σήμα αδυναμίας απέναντι στο δυτικό ιμπεριαλισμό και θα άνοιγε τους ασκούς του αιόλου.

  Ο Μάο ενημέρώθηκε στη συνέχεια από τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουγγαρία, αλλά και από τον ανταποκριτή της Λαϊκής Ημερησίας στη Βουδαπέστη, και άρχισε να αλλάζει άποψη. Και πάλι όμως, όταν καταστάλαξε στη θέση ότι ήταν αναγκαία η επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων για την καταστολή των αντιδραστικών που σκότωναν και κρεμαγαν κομμουνιστές, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή πρέπει να γίνει όσο το δυνατό αργότερα, ώστε οι αντιδραστικοί να εκτεθούν στα μάτια και της ουγγρικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Έτσι, έφτασε κάποια στιγμή που οι Κινέζοι πίεζαν τους Σοβιετικούς να επέμβουν. Το κατά πόσο οι Σοβιετικοί (και εδώ εννοώ τους σουσλοφικούς) όντως ταλαντεύονταν ή απλά επιδίωκαν την κάλυψη της Κίνας και του Μάο για να δράσουν όχι προλεταριακά, όπως εννοούσαν ο Μάο και οι Μολότοφ - Μαλένκοφ, αλλά σοσιαλφασιστικά, αυτό δεν το γνωρίζω.

  Πάντως, ξέρω ότι σε αντίθεση με το Μάο που ταλαντεύτηκε, ο Τενγκ, Γραμματέας τότε της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, ήταν από την αρχή διαπύρσιος κήρυκας της επέμβασης (του αρέσανε πολύ τα τανκς γενικά, το έδειξε 33 χρόνια αργότερα στην Τιεν Αν Μεν). Αυτό δηλαδή που για το Μαο και τον Τσου Ενλάι ήταν η έσχατη και καθόλου ευχάριστη λύση, για τους Λιου - Τενγκ ήταν η πρώτιστη επιλογή (αν και ο Λιού δεν ήταν τόσο σκληρός όσο ο Τενγκ, και διαφωνούσε κι ο ίδιος στην αρχή με την επέμβαση). (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τέλος, ο Κάνταρ που ανάλαβε την ηγεσία του ΟΚΕΛ και την ηγεσία της χώρας μετά την καταστολή αποδείχτηκε ένας αρχιρεβιζιονιστής, και μάλιστα μετά από 12 χρόνια, βασικός υποστηριχτής της καταστολής της δημοκρατικής Άνοιξης της Πράγας.

  Θέλω να πω τελικά πως, πάνω στις μεταβατικές περιόδους, από την επανάσταση στο ρεβιζιονισμό και στο σοσιαλφασισμό, η επανάσταση και η αντεπανάσταση περπατάνε σφιχταγκαλιασμένες, και το να βρεις την άκρη του κουβαριού είναι άθλος.

  Αν με ρωτήσει κάποιος σε γενικές γραμμές, με βάση τη θέση των Μολότοφ - Μαλένκοφ, αλλά και του Μάο, και εφ' όσον δεν έχει υπάρξει από το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα κάποια νέα επεξεργασία που να με πείσει για το αντίθετο, ναι, δεν καταδικάζω τη σοβιετική επέμβαση στην Ουγγαρία και γενικά τη θεωρώ δίκαιη, σημειώνοντας ταυτόχρονα όμως ότι κουβαλάει μέσα της ήδη μπόλικο μεγαλορώσικο σωβινισμό και τα πρώτα σπέρματα μιας σοσιαλιμπεριαλιστικής αντίληψης, έστω όχι στην κύρια πλευρά.

  Οι Τσεχοσλοβάκοι το 1968 δεν έγδερνα κομμουνιστές κι Εβραίους, δε σκότωναν χωρίς να υπάρξει η εισβολή Σοβιετικούς φαντάρους, δε χρησιμοποίησαν πρώτοι βία ενάντια σε κανέναν, δεν είχαν μέσα στην εξέγερσή τους (στα ηγετικά κλιμάκια ή στην πλατφόρμα) φασίστες, φιλοναζήδες και άλλα κατακάθια. Και κυρίως, δεν είχαν απέναντί τους μια προλεταριακή ακόμα ΕΣΣΔ του 1956, αλλά μια φασιστική ιμπεριαλιστική "ΕΣΣΔ" - Ρωσία του 1968.

  Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη, που εκφράζει αποκλειστικά την κούτρα του ΚΜ και κανέναν άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υ.Γ. Αξίζει πάντως να εξετάσουμε και την άποψη του κατασυκοφαντημένου τέταρτου κλασσικού του μαρξισμού, του Ι.Β. Στάλιν, την περίοδο που είχε ανακύψει το θέμα της απόσπασης της Γιουγκοσλαβίας από το δημοκρατικό - αντιιμπεριαλιστικό στρατόπεδο το 1948 - 1949.

  Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από τις αναμνήσεις του Έμβερ Χότζα, το περιεχόμενο των οποίων, ως προς αυτά που παραθέτει για τις συναντήσεις του με το Στάλιν, δεν έχει αμφισβητηθεί ως προς την αλήθεια των όσων αναφέρει, ακόμα και για τις αρκετές ανακρίβειες και μισοτροτσκιστικές κριτικές που κάνει εναντίον του ΚΚΕ και του Νίκου Ζαχαριάδη ο ηγέτης του ΚΕΑ.

  Τα παρακάτω λόγια του Στάλιν είναι από τη συνάντησή του με το Χότζα το Νοέμβρη του 1949, στο γεωργιανό θέρετρο του Σουκούμι:

  "Με ένα συγκρατημένο, πικρό γέλιο που υποδήλωνε οργή αλλά και βαθιά ειρωνεία, ο Στάλιν είπε:

  "Και τώρα ο Τίτο κατηγορεί εμάς τους Σοβιετικούς, ότι δήθεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας, ή ακόμα ότι δήθεν θέλουμε να της επιτεθούμε!! Όχι, ποτέ δε θελήσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και ποτέ δεν πέρασε καν από το μυαλό μας, γιατί είμαστε μαρξιστές - λενινιστές, είμαστε μια σοσιαλιστική χώρα, και δε θα μπορούσαμε ποτέ να δράσουμε και να σκεφτόμαστε όπως ο Τίτο".

  "Νομίζω" συνέχισε ο σύντροφος Στάλιν, "ότι σαν μαρξιστές - λενινιστές, iκαι στο μέλλον, πρέπει να χτυπάμε τις αντιμαρξιστικές θεωρίες και πράξεις του Τίτο και της γιουγκοσλάβικης ηγεσίας, αλλά θέλω να τονίσω ότι για κανένα λόγο δεν πρέπει ΠΟΤΕ να εμπλακούμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Αυτό δε θα ήταν μαρξιστικό.

  Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές κι ο γιουγκοσλαβικός λαός πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουν αυτό το σημείο. Είναι δική τους και μόνο δουλειά να λύσουν τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος της δικής τους χώρας. Σ' αυτό το πλαίσιο βλέπω και το ζήτημα του αλβανικού πληθυσμού που ζει στο Κόσοβο και σε άλλες επαρχίες της Γιουγκοσλαβίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία υπόνοια στον τιτοϊκό εχθρό ώστε να μας κατηγορήσει ότι προσπαθούμε να διαλύσουμε τη Γιουγοσλαβική Ομοσπονδία. Είναι μια πολύ λεπτή χρονική στιγμή και χρειάζεται πολύ λεπτός χειρισμός, γιατί ο Τίτο, φωνάζοντας "αυτοί θέλουν να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία" όχι μόνο παίρνει μαζί του όλη τη γιουγκοσλαβική αντίδραση, αλλά κάνει σοβαρή προσπάθεια να συγκεντρώσει γύρω του και τα πραγματικά πατριωτικά στοιχεία".

  (Ο Στάλιν εδώ χτυπάει με λεπτό τρόπο και τον υφέρποντα σωβινισμό του Χότζα, που με τον Τίτο τα βάζει κύρια για τους Αλβανούς του Κοσόβου, για πολίτες δηλαδή της Γιουγκοσλαβίας, κι όχι για τη γενική γραμμή του).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υ.Γ. 2 Αυτό σαν ένα δείγμα του πώς αντιμετώπιζε η ανώτατη ηγεσία του τριτοδιεθνιστικού προλεταριάτου το ζήτημα της επέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρών και πόσο λεπτό ζήτημα και ζήτημα αρχής για τους μαρξιστές το θεωρούσε.

  Κι αυτό, σε μια εποχή που οι αποστάτες Τίτο - Τζίλας - Καρντέλι - Μπουκμάνοβιτς(Τέμπο) είχανε μπάσει σε στρατόπεδα και φυλακές πάνω από 200.000 σταλινικούς, κομινφορμικούς κομμουνιστές και ασκούσαν σκληρή τρομοκρατία στις αντιτιτοϊκές τάσεις μέσα στο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, το οποίο μετάτρεψαν σε αντιδραστική, εθνικιστική και αντιπρολεταριακή οργάνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο οικονομικός αποκλεισμός- εκβιασμός της Αλβανίας εκ μέρους της μαοικής Κίνας του Χούα το '78 και η ένοπλη επίθεση της Κίνας μ' επικεφαλής τον Τενγκ Χσιάο-Πινγκ ενάντια στο Βιετνάμ το '79 ήταν πράξεις "διεθνιστικές" και σύμφωνες με το πνεύμα του τέταρτου κλασσικού του μαρξισμού;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η επέμβαση της Κίνας στο Βιετνάμ είναι παραπλήσια περίπτωση με την επέμβαση της ΕΣΣΔ στην Ουγγαρία. Δηλαδή επέμβαση που γίνεται επάνω στην περίοδο της μετάβασης από τον επαναστατικό σοσιαλισμό στο ρεβζιονισμό. 1953-1957 για την ΕΣΣΔ, 1978-1980 για την Κίνα. Στην μεν ΕΣΣΔ, φαγώθηκαν οι Μολότοφ - Μαλένκοφ - Καγκάνοβιτς - Μπουλγκάνιν, στη δε Κίνα η "μικρή" συμμορία των τεσσάρων, δηλαδή οι μαοϊκοί Βανγκ Τονγκ Χσινγκ, Τζι Ντενγκ Κουί, Βου Τεχ και Τσεν Σι Λιαν.

  Το Βιετνάμ μην ξεχνάς ότι είχε ήδη υποταχτεί ολόπλευρα στους Ρώσους σοσιαλιμπεριαλιστές και διεκπεραίωνε τις βρωμοδουλειές τους στην ευρύτερη Ινδοκίνα, πουλώντας τη μάχη που είχε δώσει ο βιετναμέζικος λαός ενάντια στον ηγεμονισμό και τον ιμπεριαλισμό. Οι Βιετναμέζοι σωβινιστές είχαν εισβάλει στην Καμπότζη για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Πολ Ποτ. Η αντίδραση της Λαϊκής Κίνας δεν ήταν έξω από τις διεθνιστικές αρχές, στο βαθμό που δεν προσπάθησε να προσαρτήσει βιετναμέζικο έδαφος ούτε προέβη σε αντιλαϊκές πράξεις, λεηλασίες κλπ. Ήταν ένα μάθημα στους Βιετναμέζους ρεβιζιονιστές, που και πάλι η ιστορία θα κρίνει αν δόθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή είχε ήδη μέσα του και τον τενγκικό σωβινισμό των Χαν.

  Όσο για την Αλβανία, ήδη από το 1972 είχε αρχίσει τις προκλήσεις ενάντια στη Λαϊκή Κίνα, λόγω της διαφωνίας της με τη γραμμή της αντιμετώπισης της ΕΣΣΔ ως του κύριου εχθρού, μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Ακόμα και η προβοκατόρικη -όπως όλα δείχνουν- δίκη του φιλοκινέζου Μπεκίρ Μπαλούκου ήταν μια αντικινέζικη προβοκάτσια, καθώς ο Μπαλούκου υπερασπιζόταν τη γραμμή της συμμαχίας Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας - Ρουμανίας, σαν αντιρρόπηση της Βουλγαρίας και γενικά των σχεδίων του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Δεν ήταν υποχρεωμένη η Κίνα να υπόκειται στις προσβολές απέναντι στους Κινέζους ειδικούς στις οποίες επιδιδόταν η εξουσία Χότζα, να ακούει τις προσβολές του ΚΕΑ ότι ο Μάο και ο Τσου ήταν από πάντα(!) ρεβιζιονιστές και να δίνει ανιδιοτελή σοσιαλιστική (κι όχι απλά διακρατική) βοήθεια στους εθνοτροτσκιστές της Αλβανίας. Τη διακοπή των στενών - αδελφικών σχέσεων την έφερε η χυδαία αντιμαοϊκή επίθεση του Εμβέρη. Δεν έκανε η Κίνα ούτε εισβολή ούτε επίθεση στην Αλβανία.

  Και ναι, η στάση της Κίνας, μέχρι τα 1980 ήταν στη συντριφιτικά κύρια πλευρά διεθνιστική και επαναστατική σε όλη τη διεθνή κονίστρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πηγές:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Spring
  http://en.wikipedia.org/wiki/Communist_Party_of_Czechoslovakia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Dub%C4%8Dek
  http://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_Pact_invasion_of_Czechoslovakia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Czechoslovakia:_1948_-_1968
  http://en.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Kriegel
  http://en.wikipedia.org/wiki/Brezhnev_Doctrine
  http://www.contre-informations.fr/chinepop/chinepop2/leninismeou.pdf
  http://www.marxists.org/subject/china/documents/cpc/9th_congress_report.htm
  Commentateur du Remin Ribao / Beijing Information n.35, 02/09/1968

  Φωτογραφίες από την εισβολή και την αντίσταση
  http://www.google.com/images?q=prague%20spring&oe=utf-8&rls=org.mozilla:fr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=fr&tab=wi&biw=1440&bih=685

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Θες να πεις μάλλον ότι η επέμβαση της Κίνας στο Βιετνάμ ήταν παραπλήσια ή, ορθότερα, ολόιδια μ' εκείνη της σοσιαλιμπεριαλιστικής Σοβιετικής Ενωσης στην Τσεχοσλοβακία το '68. Το δόγμα "να του δώσω ένα μάθημα" είναι παραλλαγή του δόγματος Μπρέζνιεφ και κάθε είδους δόγματος φασιστικού τύπου. Αυτό είναι προφανές και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και αλληλεγγύης.

  Το Βιετνάμ όντως διεκπεραίωνε τις βρωμοδουλειές των Ρώσων, αλλά και η κλίκα του Πολ Ποτ διεκπεραίωνε τις βρωμοδουλειές του Πεκίνου μεταχειριζόμενη εξαιρετικά βάναυσα το λαό της Καμπότζης και ακολουθώντας εμπρηστική επιθετική εξωτερική πολιτική κύρια ενάντια στο Βιετνάμ. Ηταν η ομάδα του Πολ Ποτ εκείνη που επιτέθηκε πρώτη με σωβινιστικές-αλυτρωτικές αξιώσεις στο Βιετνάμ κι έβγαζε καθημερινά ραπόρτα πανηγυρίζοντας για τον αριθμό των σκοτωμένων Βιετναμέζων μέσα στο Βιετναμέζικο έδαφος. Και το Πεκίνο έσπευσε ακριβώς σε βοήθεια των προβοκατόρων της αυτών της κλίκας Πολ Ποτ-Γενγκ Σάρυ επεμβαίνοντας ένοπλα στο Βιετνάμ, προσπαθώντας να υλοποιήσει ηγεμονιστικά σχέδια που δε διέφεραν και πολύ από εκείνα των Ρώσων. Η κλίκα του Πεκίνου έκαψε, σκότωσε, λεηλάτησε, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει γιατί δεν έπαιζε μόνη της εκεί. Εκεί ήταν και ο ανταγωνιστής Ρώσος που δεν απαντούσε με "ροδοπέταλα", αλλά με τα ίδια μέσα...

  Παρενθετικά, θέλω να σημειώσω μια απορία μου. Είχα την αίσθηση ότι δεν έτρεφες και μεγάλη συμπάθεια για τον Πολ Ποτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αναφορικά με την Αλβανία, με τα όσα λες ουσιαστικά ομολογείς έμμεσα-και χωρίς να το θέλεις ίσως- το σωβινισμό, τον ηγεμονισμό και την πολιτική υπαγόρευσης των Κινέζων αποστατών του μαρξισμού. Αφού δε δέχτηκαν την υπαγόρευση, να πάνε να πνιγούν. Αυτό λες ουσιαστικά. Ναι, αλλά οι Κινέζοι είχαν κάποιες υποχρεώσεις, είχαν υπογράψει και δεσμευτεί με οικονομικά συμβόλαια και συμφωνίες, τις οποίες ανέστειλαν (με στόχο να γονατίσουν τους "απείθαρχους" Αλβανούς), για να τις ξεσκίσουν στη συνέχεια όπως ακριβώς έκαναν οι χιτλερικοί. Η επέκταση των ιδεολογικών διαφωνιών στις διακρατικές σχέσεις δεν ήταν φυσικά πρωτόγνωρο φαινόμενο για τους Αλβανούς και το κομμουνιστικό κίνημα ευρύτερα- είχαν προηγηθεί οι χρουστσιοφικοί μερικά χρόνια νωρίτερα, οι οποίοι είχαν πράξει ακριβώς έτσι.

  Οι προφάσεις σχετικά με τις προσβολές απέναντι στους Κινέζους ειδικούς (αυτό το διάβασες ή το επινόησες μόνος σου;) και για τον Μπαλούκου (που σύμφωνα με την ομολογία του ήταν και φιλοκινέζος και φιλοδυτικός και φιλοσοβιετικός- μόνο φιλοκομμουνιστής δεν ήταν)- είναι απλώς αστείες προφάσεις που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αντεπαναστατική απόπειρα οικονομικού στραγγαλίσματος της Αλβανίας τότε εκ μέρους των Κινέζων σοσιαλιμπεριαλιστών.

  Η "ανιδιοτελής (κι όχι απλά διακρατική) σοσιαλιστική βοήθεια της Κίνας" είναι εξίσου μπλόφα. Οι βοήθειες των Κινέζων ισοδυναμούσαν ουσιαστικά με ελεημοσύνες. Εκατομμύρια τόννους πίσσα, πετρέλαιο, σιδηροχρώμιο κ.α. πήραν σε αντάλλαγμα μιας κάποιας οικονομικής και στρατιωτικής "βοήθειάς" τους οι Κινέζοι-οι δε πιστώσεις ήταν εξαιρετικά ασύμφορες για την Αλβανία. Και στο τέλος άφησαν τα μηχανήματα και τις μηχανές κλειστά και σαμποταρισμένα φεύγοντας σαν τους κλέφτες. Αυτή ήταν η "ανιδιοτελής, σοσιαλιστική" βοήθεια των Κινέζων.

  Επομένως και αυτή η ενέργεια των Κινέζων μαοικών αποδεικνύεται μεγαλομανής, αυθάδικη και κάργα σωβινιστική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σταλινικέ,

  Δεν έχω καταληγμένη θέση για τη σύγκρουση Κίνας - Βιετνάμ το 1979, ωστόσο το γεγονός ότι η Κίνα εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη προμαχώνας της αντιιμπεριαλιστικής και αντισοσιαλιμπεριαλιστικής πάλης, ενώ το Βιετνάμ ήταν ήδη υποταγμένο στο Ρώσο κύριο -για μένα- εχθρό των λαών, μου δίνει ένα μπούσουλα.

  Για τον Πολ Ποτ η γνώμη μου είναι ότι η γραμμή του ήταν μια βαθιά καθυστερημένη ανάπτυξη της αριστερίστικής - σεχταριστικής - μικροαστικής γραμμής της "συμμορίας των 4" της Κίνας. Αυτό φυσικά δεν αφορά τους Βιετναμέζους ρεβιζιονιστές που εισέβαλαν με 150.000 στρατό και κατέλαβαν για 10(!) χρόνια την Καμπότζη, επιβάλλοντας κυβέρνηση σοσιαλφασιστικών ανδρεικέλων. Δεν είναι τυχαίο ότι αντικειμενικά στο αντιβιετμανέζικο μέτωπο ενώθηκαν οι Ερυθροί Χμερ με τους μοναρχικούς αντικομμουνιστές, ωστόσο πατριώτες Καμποτζιανούς. Ο βιετναμέζικος ηγεμονισμός στην Ινδοκίνα ήταν το πρόβλημα κι όχι ο ανύπαρκτος επεκτατισμός της Καμπότζης, που διεξήγαγε μάλιστα μαζί με το Βιετνάμ ένα μεγάλο αντιαμερικάνικο αγώνα μέχρι το 1975. Η Κίνα μάλιστα το 1977 είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει για να λυθούν οι διαφορές των δύο χωρών ειρηνικά. Φυσικά, όπως και ο ιδεολογικός σου ταγός, ο Χότζα, είσαι με το Βιετνάμ ενάντια στην Καμπότζη, δηλαδή χοντρικά με το ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό ενάντια στους λαούς και τη Λαϊκή Κίνα, εν έτει 1978-1979, δηλαδή τον καιρό που η προστάτιδα του Βιετνάμ ΕΣΣΔ ετοιμαζόταν να σφάξει το Αφγανιστάν και να επιβάλλει διχτατορία στρατιωτικού τύπου στην Πολωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σου έχω ξαναπεί ότι εκτίθεσαι όταν λες ότι ο Μπαλούκου ήταν ταυτόχρονα φιλοκινέζος, φιλοδυτικός και φιλορώσος, γιατί αυτή είναι η τροτσκιστική θεωρία ότι ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός είναι ενιαίος και δρα με κύριο στοιχείο την ενότητα κι όχι το αλληλοφάγωμα των ιμπεριαλιστικών χωρών. Αυτό το έχει κονιορτοποιήσει σα θέση και ο Λένιν, και ο Στάλιν, και ο Μάο. Η θέση σου είναι θέση Κάουτσκυ και Τρότσκυ.

  Ή φιλοκινέζος ήταν ο Μπαλούκου, ή χαφιές της Δύσης ή σοσιαλφασίστας λακές του Κρεμλίνου (εγώ πιστεύω πως ήταν ένας τίμιος κομμουνιστής). Και τα τρία μαζί, είναι ψέμματα που μάλλον του απόσπασαν κάποια "τζιμάνια" της Σιγκουρίμι στις ανακρίσεις. Νομίζω ότι οι πνευματικές σου δυνατότητες είναι ψηλές και μπορείς να υπερβείς αυτές τις αστειότητες.

  Η περίπτωση εγκατάλειψης της Αλβανίας από τους Κινέζους ειδικούς είναι παραπλήσια με εκείνη της εγκατάλειψης της Γιουγκοσλαβίας από τους Σοβιετικούς το 1948. Τους διέβαλαν, τους έβριζαν, τους έδειχναν με κάθε τρόπο ότι δεν τους θέλουν, ο Χότζα κατηγορούσε ανοιχτά την Κίνα για σοσιαλιμπεριαλιστική, τι έπρεπε να κάνει η Λαϊκή Κίνα;; Να κάθεται να ακούει τις προσβολές του "επαναστάτη" του δικού σου, που μετέπειτα αποδείχτηκε πόσο ρωσάκι κατάντησε (και ο ίδιος και τα ιδεολογικά παιδιά του, βλέπε ΚΟΝΤΡΑ, Ανασύνταξη 18-55 κλπ.), και να δίνει ανιδιοτελή σοσιαλιστική βοήθεια;;

  Κανείς δεν κατηγόρησε την Κίνα για μεγαλοκρατικό σωβινισμό (δες και το άτοκο δάνειο που πρόσφερε στην Κούβα - συνομιλίες Μάο - Γκεβάρα το 1963 στο Πεκίνο και το πόση εντύπωση είχε κάνει αυτό στους Κουβανούς) στις διακρατικές της σχέσεις μέχρι την έλευση Τενγκ. Κι εκεί οι χοτζικοί έχετε τη θλιβερή πρωτιά.

  Υ.Γ. Τελικά, για τις μπροσούρες του Πιμπλή, δε μου είχες απαντήσει τι γραμμή εκφράζει. Αν έχεις διάθεση, πες δυο κουβέντες (εκτός αν είναι "κινέζος" και δε θέλεις) :-))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Α, και κάτι άλλο. Εισβολή αλά Τσεχοσλοβακία ήταν εκείνη του Βιετνάμ στην Καμπότζη, αν σου αρέσουν οι αναλογίες, με ταυτόχρονη την υπογραφή συμφώνου αλληλοβοήθειας και φιλίας Βιετνάμ ΕΣΣΔ. Χώρια οι αποφάσεις του ΠΓ του ΚΚ Βιετνάμ ότι η Καμπότζη πρέπει να χτυπηθεί γιατί είναι "προπύργιο του μαοϊσμού", σε αντίθεση και με τη γραμμή Χο Τσι Μινχ που δεν ήταν αντιμαοϊκή, αλλά επί της ουσίας βρισκόταν πιο κοντά στο ΚΚ Κίνας παρά στους ρεβιζιονιστές του "Κ"ΚΣΕ (ο Χο Τσι Μινχ πέθανε το 1969). Κι όχι η εντελώς απαντητική απέναντι στον βιετναμέζικο ηγεμονισμό αντιπερισπαστική κίνηση της Κίνας από αλληλεγγύη στην Καμπότζη, χωρίς προσάρτηση ούτε σπιθαμής γης από το Βιετνάμ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν το ξέχασα, απλά λόγω έλλειψης άνεσης χρόνου τον τελευταίο καιρό, δεν μπόρεσα να ασχοληθώ και ν' ανεβάσω τις μπροσουρίτσες.

   Θα πω δυο λόγια όμως, έστω σε πολύ γενικές γραμμές.

   Στην μπροσούρα που αναφέρεται στην επαναστατική εξωτερική πολιτική Κίνας-Αλβανίας, ουσιαστικά δεν "κομίζει" κάτι νέο. Οι περισσότερες σελίδες της μπροσούρας καταλαμβάνονται από αποσπάσματα του ρ/σ Τιράνων και του πρακτορείου "Νέα Κίνα".

   Η δεύτερη μπροσούρα ("ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟ")έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στον πρόλογο κάνει λόγο για έναν τύπο (που τον θεωρεί χαφιέ) που τον παρακολουθούσε στο πανεπιστήμιο και κατηγορεί τους ΑΑΣΠΕίτες ότι τον κάλυπταν. Κατηγορεί επίσης το ΕΚΚΕ για σεχταρισμό (αναφέρει και καταγγέλλει ταυτόχρονα ένα περιστατικό που ΑΑΣΠΕίτες απαγόρευσαν σε εκπρόσωπο της νεολαίας Καραμανλή να καταθέσει στεφάνι σε επέτειο του Πολυτεχνείου) και για "ασύνειδο τροτσκισμό". Τους δε μουλούδες τους καταγγέλλει για "συνειδητό τροτσκισμό".Σίγουρα ο Πιμπλής κλίνει περισσότερο κατά Κίνα μεριά, ενώ χαρακτηρίζει το Μάο ως "Λένιν της εποχής μας".

   Πριν κάμποσο καιρό πέτυχα μια ακόμη, ογκώδη αυτή τη φορά, μπροσούρα του Πιμπλή στο μοναστηράκι, αλλά δεν μπόρεσα να την αγοράσω γιατί ζητούσε πολλά ο συγκεκριμένος τύπος. Αναφερόταν η μπροσούρα του Πιμπλή με αναλυτικές περιγραφές και στοιχεία στα βασανιστήρια της Χούντας.

   Διαγραφή
  2. Απ΄οσα μου είπες, με ψιλοενθουσίασες. Αλίμονο, όλοι σε αυτή την κατάσταση είμαστε σταλινικέ, στο κυνήγι του (ισχνού) μεροκάματου...

   Σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, και αν ποτέ έχεις το χρόνο να τις ανεβάσεις τις μπροσουρίτσες στο scribd ή οπουδήποτε αλλού, κάνε έναν κόπο να βάλεις ένα λινκ ή να στείλεις ένα μέηλ κατά δω, αν θέλεις φυσικά...

   Διαγραφή