Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που απασχολεί, πιστεύουμε, κάθε Έλληνα μαρξιστή – λενινιστή, ειδικά μετά το 1980, όταν και έπαψαν πια να είναι μαζικές οι μ-λ οργανώσεις, είναι πώς και γιατί «χάσαμε» στα μάτια των μαζών την ιστορική, πολιτική συνέχεια του παλιού, μεγάλου ΚΚΕ. Γιατί, με λίγα λόγια, στη συνείδηση του μέσου ανθρώπου στη χώρα μας, δεν μπόρεσε να κλονιστεί το δήθεν «αυτονόητο» γεγονός, ότι το ψευτοΚΚΕ των Κολιγιάννη – Φλωράκη – Φαράκου – Παπαρήγα ήταν και είναι η φυσική συνέχεια του ΚΚΕ.
Καμιά φορά, και λόγω του ειδικού χαραχτήρα που είχε η άλωση του Κόμματος μας από το ρεβιζιονισμό – σοσιαλφασισμό (εξωτερική επέμβαση, απροσχημάτιστη βία, εξορία και δολοφονία του ιστορικού Αρχηγού, φυσική εξόντωση αγωνιστών), σε συνδυασμό με το ό,τι μιλάμε για αγωνιστές που βρίσκονταν ήδη εξόριστοι από την πατρίδα μας μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας (διπλές κακουχίες δηλαδή), τείνουμε να εξηγούμε τα ζητήματα μόνο με στενά ελλαδίτικους όρους. Ξεχνάμε δηλαδή, παρά το δράμα των επαναστατών κουκουέδων που έμειναν πιστοί στο μαρξισμό – λενινισμό, η τελική έκβαση (πρόσκαιρη πιστεύουμε) της πάλης υπέρ της πλευράς του ρεβιζιονισμού ήταν μία εξέλιξη που λίγο έως πολύ πήρε παγκόσμια χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και δεν ωφελεί ιδιαίτερα, όσο κι αν έχει τη γοητεία του, το να κάνουμε υποθέσεις εργασίας «τι θα είχε συμβεί αν»….
Προσπαθώντας λοιπόν να μη χάνουμε αυτή την αναγκαία παγκόσμια - διεθνιστική οπτική, για μην πέσουμε στο βάλτο της εθνικής στενότητας και χοντροκεφαλιάς, καλό θα ήτανε να σημειώσουμε τα εξής: Ο αριθμός των συντρόφων, μελών και στελεχών (χαμηλόβαθμων και μεσαίων κυρίως) του ΚΚΕ, που από το Σεπτέμβρη του 1955 και την ωμή σοσιαλφασιστική επίθεση στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης (ΚΟΤ) βγήκαν στο κλαρί της πάλης ενάντια στο ρεβιζιονισμό, με σημαία τους τη γραμμή της νόμιμης πλειοψηφίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και τη μορφή του Γενικού Γραμματέα της, Νίκου Ζαχαριάδη, δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητος.
Ειδικά στην Τασκένδη, ήταν πάνω από το 65% των κομματικών δυνάμεων, ενώ και στις υπόλοιπες λαϊκοδημοκρατικές χώρες προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 50% (και με δεδομένο ότι δε γνώριζαν τι ακριβώς είχε γίνει στην Τασκένδη). Επίσης, και στην Ελλάδα, ειδικά στις εξορίες (π.χ. Άη Στράτης), διεξάχθηκε μεγάλη μάχη μεταξύ των οπαδών της νέας ρεβιζιονιστικής καθοδήγησης Κολιγιάννη – Παρτσαλίδη – Δημητρίου και των συνεπών κουκουέδων, οπαδών του συντρόφου Ν. Ζαχαριάδη, ενώ και πολύς κόσμος αποστρατεύτηκε πολιτικά αηδιασμένος.
Στην Ελλάδα, αυτή η διαδικασία μορφοποιήθηκε πολύ αργότερα στη δημιουργία, στα 1964 πια, της παράνομης Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) με το ημινόμιμο περιοδικό «Αναγέννηση», που 6 μέρες πριν το κιάσσο της 21ης Απριλίου του ‘67, ίδρυσε και νόμιμο φορέα με τον τίτλο Συνεπής Πολιτική Αριστερή Κίνηση (ΣΠΑΚ). Τέκνο της ΟΜΛΕ ήταν, όπως έχουμε ξαναγράψει, και η ιστορική αντιρεβιζιονιστική παράταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη (ΠΠΣΠ). Το 1970, από αριστερούς ριζοσπάστες που κριτικάρουν τη δεξιά γραμμή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), αλλά και από απογοητευμένα από την ΟΜΛΕ και την απροετοιμασία της μπροστά στη Χούντα μαοϊστικά στελέχη, ιδρύεται στο Δυτικό Βερολίνο το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ).
Η Ελλάδα ήταν και είναι (παρά τις ενστάσεις των αλτουσερικών ψευτομαρξιστών και του τροτσκισμού) μια τριτοκοσμική χώρα, και μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του ’40, και με φεουδαρχικά υπολείμματα στις παραγωγικές σχέσεις. Ταυτόχρονα δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας μια πραγματική αστικοδημοκρατική επανάσταση, παλαιού ή νέου τύπου. Σαν τέτοια μπορεί να θεωρηθεί μονάχα η λαϊκή εξουσία που εγκαθίδρυσε το ΕΑΜ στα 1943-1944 στις απελευθερωμένες περιοχές, η οποία ωστόσο δεν αφέθηκε να ριζώσει, αλλά ξεθεμελιώθηκε βάναυσα από το μοναρχοφασισμό και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύτηκε τα δεξιά και «αριστερά» λάθη της καθοδήγησης του επαναστατικού ΚΚΕ.
Το δυναμικό λοιπόν που ακολούθησε το ΚΚΕ στη σωστή επιλογή της έναρξης του δεύτερου αντάρτικού, του ΔΣΕ, και λόγω της επίθεσης της αντίδρασης, που μάντρωσε εργάτες και διανοούμενους της πόλης στα ξερονήσια, ήταν στην κύρια πλευρά του κομμάτι της φτωχής αγροτιάς, άγουρο πολιτικά μα φοβερά ψυχωμένο, αντιφασιστικό κι ηρωικό. Γενικότερα, και σαν αποτέλεσμα των κακουχιών που πέρασε το Κόμμα τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, η απότομη -λόγω δεξιάς παρέκκλισης στη στρατολογία- μεγέθυνση του κόμματος μεταξύ 1942 και 1944, καθώς και οι ειδικές συνθήκες της αντικατοχικής πάλης, δεν άφησαν ούτε καν τη διανόηση αλλά και τους πρωτοπόρους εργάτες στην πόλη να διαμορφώσουν ένα κάπως στέρεο μαρξιστικό υπόβαθρο. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις βρωμιές του Δημητρίου (που εσχάτως έγινε στα 92 του…ΔΗΜΑΡ) στην Τασκένδη ότι «χάσαμε τις δυο επαναστάσεις επειδή δεν ξέραμε μαρξισμό» κλπ. ανοησίες. Σημαίνει απλώς πως στην ηγεσία του Κόμματος παρέμειναν σχεδόν αποκλειστικά τα τριτοδιεθνιστικά στελέχη τα γαλουχημένα τη δεκαετία του ’20 και του ΄30, με τα πολλά καλά τους και τα (πολλά) αναμφισβήτητα στραβά τους. Στελέχη που διαπνέονταν και από αγωνιστικό πνεύμα, και από κομμουνιστική σταθερότητα, και από αυταπάρνηση, και από διεθνισμό, αλλά που (πλην του Ζαχαριάδη) κανείς τους δεν ήταν φωτοδότρα προσωπικότητα και θεωρητικός.
Στην επέμβαση των Σοβιετικών και των παρατρεχάμενών τους στα εσωτερικά του ΚΚΕ το 1956, το στελεχικό απαράτ, μαθημένο και δίκαια να θεωρεί το ΚΚΣΕ την προμετωπίδα και τον καθοδηγητικό παράγοντα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, δέχτηκαν την αστεία επιχειρηματολογία των Ντεζ – Κουουσίνεν (στο βάθος Σουσλόφ) και ψήφισαν ομόθυμα την καθαίρεση του παλιού ΠΓ (ακόμη και οι αντιρεβιζιονιστές Πορφυρογένης και Δανιηλίδης). Σε μια εποχή που το αρνείσαι τη Σοβιετική Ένωση ισοδυναμούσε με υποταγή στον αμερικανόδουλο φασισμό της Αθήνας, άνθρωποι που επί 30 χρόνια (και σωστά) είχαν γαλουχηθεί να υπερασπίζονται τη σοσιαλιστική πατρίδα των Λένιν – Στάλιν, έπρεπε να κάνουν τεράστια υπέρβαση του εαυτού τους για να πάνε, σε μια νύχτα, κόντρα στις βουλές της ΚΕ του ΚΚΣΕ.
Έτσι, και ειδικά μετά την απόφαση της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του Δεκέμβρη του 1955, της τελευταίας επαναστατικής απόφασης του Κόμματος μας, που ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ανοίγει, έστω προσεχτικά αλλά ΚΑΘΑΡΑ μέτωπο με τις χρουστσωφικές δυνάμεις μες στο ΚΚΣΕ (την ώρα που όλη η ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξενείται στις σοσιαλιστικές και λαϊκοδημοκρατικές χώρες – μιλάμε για άθλο του Νίκου Ζαχαριάδη), η πλατιά τίμια και επαναστατική μάζα της πολιτικής προσφυγιάς, χωρίς να μπορεί καλά καλά να το τεκμηριώσει θεωρητικά, έχει κάνει τη ΣΩΣΤΗ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ επιλογή της: με το Ζαχαριάδη και το πραγματικό ΚΚΕ, με το κεφάλι ψηλά ως το τέλος, χωρίς φόβο για τις συνέπειες.
Όλο το ζουμί βρίσκεται στο πέρασμα από το Χρουστσώφ στο Μπρέζνιεφ, ή αλλιώτικα από τη δεξιά φιλελεύθερη περίοδο Χρουστσώφ στην "αριστερή" επιθετική σοσιαλιμπεριαλιστική φάση Μπρέζνιεφ της ιστορίας της καπιταλιστικής ΕΣΣΔ, στα 1964-1965. Στην -με υπογραφή Σουσλόφ- επιστροφή στη σκληρή φρασεολογία «σταλινικού» δήθεν τύπου, με σκληρή αντιαμερικάνικη γραμμή, ειδικά μετά το 1968, όχι πια από αντιιμπεριαλιστική αλλά από αντίπαλη ιμπεριαλιστική σκοπιά, στο πέρασμα από την καπιταλιστική παλινόρθωση του Χρουστσώφ στην ιμπεριαλιστική εξάπλωση του Μπρέζνιεφ. Στο πέρασμα, τελικά, από την κοινή διχτατορία των παλιών μπουχαρινικών και τροτσκιστών, δεξιών φιλελεύθερων και σοσιαλφασιστών πάνω στους σταλινικούς κομμουνιστές, στη ωμή διχτατορία μονάχα της κορυφής των σοσιαλφασιστών, δηλαδή της αστικής τάξης νέου τύπου.
Στα μάτια όμως των άγουρων πολιτικά μαζών, και της ΕΣΣΔ αλλά και της παγκόσμιας Αριστεράς, ακόμα και του επαναστατικού ΚΚ Κίνας των Μάο Τσε Τουνγκ – Τσου Ενλάι, αυτό δεν ήταν καθόλου εξ’ αρχής καθαρό. Ο Τσου Ενλάι μάλιστα ταξίδεψε στη Μόσχα για να συναντηθεί με τη νέα σοβιετική ηγεσία, έτοιμος να τα βρει μαζί της, και μόνο μετά την επιστροφή του συνειδητοποίησε η κινέζικη ηγεσία πως η πτώση Χρουστσώφ ήταν από τα δεξιά (αν και ο Χρουστσώφ ήταν σοσιαλφασίστας κι όχι απλά δεξιός οπορτουνιστής, γι' αυτό και δεν πρόβαλε αντίσταση). Αυτό δεν αποτελεί μομφή για τους συντρόφους του ΚΚΚ. Επρόκειτο για πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις, χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.
Αλλά και η Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή (ΠΚΕ) του ΚΚΕ(Μ-Λ) που δημιουργήθηκε με έδρα το Βουκουρέστι, το 1964, μια προσπάθεια ενοποίησης των μ-λ οργανώσεων Τασκένδης και Ανατολικής Ευρώπης, με επικεφαλής τον παλιό σύντροφο, μέλος της ΚΕ του παλιού ΚΚΕ Πολύδωρο Δανιηλίδη, σε επίπεδο γραμμής (συμμετείχαν και οι «πράσινοι» του Τουλούδη, μετά διαχωρίστηκαν στο θέμα Ζαχαριάδη χτυπώντας το Μάο Τσε Τουνγκ), είχε τα ίδια προβλήματα που είχε και η –παράλληλα φτιαγμένη στην Ελλάδα την ίδια χρονιά- ΟΜΛΕ των Χοτζέα – Ιορδανίδη (υπήρχε μια πολιτική παραλληλία μεταξύ ΠΚΕ ΚΚΕ(Μ-Λ) της προσφυγιάς και ΟΜΛΕ της Ελλάδας, αλλά όχι οργανωτική ενότητα).
Αν κανείς διατρέξει όλες τις διασπάσεις μέσα στο μ-λ κίνημα της χώρας μας, από την πρώτη μεταξύ «πράσινων» και μαοϊκών στην Τασκένδη στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 μέχρι την τελευταία σοβαρή, εκείνη του ΕΚΚΕ – ΜΛΚΚΕ το 1985 από την οποία γεννήθηκε και η αντισοσιαλιμπεριαλιστική - ζαχαριαδική ΟΑΚΚΕ, θα δει ότι σχεδόν πάντα έμεναν μειοψηφικές οι θέσεις που ήθελαν μια πιο σκληρή αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ και του ψευτοΚΚΕ και πλειοψηφικές εκείνες που, ανοιχτά ή κρυφά, ήθελαν να λειάνουν το μέτωπο προς το σοσιαλφασισμό και το σοσιαλιμπεριαλισμό, και να μιλάνε περισσότερο, σχεδόν αποκλειστικά για τους κλασσικούς και παλιούς «προαιώνιους εχθρούς», που ήταν επίσης οι μοναδικοί εχθροί τόσο του ψευτοΚΚΕ όσο και του ΠΑΣΟΚ: την κλασσική Δεξιά, τους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους κλπ.
ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΛΑΝΣΑΡΕ ΜΕ ΛΙΓΟ «ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ» - ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΟ ΛΟΥΣΤΡΟ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ – ΨΕΥΤΟΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1995!! Πρόκειται δηλαδή για «αντιρεβιζιονισμό» κομμένο και ραμμένο, από τα 1965 κιόλας, παρά την καλή θέληση και τον ηρωισμό χιλιάδων αγωνιστών, στα μέτρα της «επόμενης» φορεσιάς του σοσιαλιμπεριαλισμού και των παραρτημάτων του…
Κι όταν ο Φλωράκης, στο «9ο» (2ο) Συνέδριο του ψευτοΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1973, 3 μήνες μετά τη δολοφονία του Ζαχαριάδη και ένα μήνα μετά την υπονόμεψη της αντιφασιστικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τους κνίτες, άνοιξε τις αγκάλες του για να δεχτεί πίσω τους «μετανοημένους ζαχαριαδικούς» με ένα «αριστερό» ρετουσάρισμα στη γραμμή («ένοπλο πέρασμα υπό συνθήκες» και λοιπές ψευτοαριστερές σαπουνόφουσκες), μεγάλος αριθμός παλιών ζαχαριαδικών αγωνιστών μπήκε στο μαντρί του σοσιαλφασισμού.
Άλλοι, μετά τον Ιούλή του ’74, διατηρώντας λίγη αξιοπρέπεια, ψήφιζαν μεν ψευτοΚΚΕ αλλά δεν ξαναοργανώθηκαν σε αυτό. «Κ»Κεσωτερικού και ΠΑΣΟΚ μοιράστηκαν αρκετούς καλούς και τίμιους, αλλά επίσης παραιτημένους από επαναστατικούς σκοπούς, ανθρώπους (καλύτερα βέβαια από το να πήγαιναν στο ψευτοΚΚΕ), ενώ όσοι κράτησαν χαραχτήρα, ενσωματώθηκαν στις μ-λ οργανώσεις, κύρια στην ΟΜΛΕ και μετά τη διάσπασή της το 1976, στο ΚΚΕ(μ-λ), που ενοποίησε το ΚΚΕ(Μ-Λ) του Δανιηλίδη με την τάση Χοτζέα της ελλαδίτικης ΟΜΛΕ. Ένα μέρος τους, μικρότερο, έμεινε στο γενικά επαναστατικό για κάποια χρόνια ΜΛΚΚΕ, ενώ οι αμιγώς χοτζικοί συνέπηξαν την ΟΚΜΛΕ και άλλοι εντάχθηκαν στη ΣΑΚΕ (στον «Οχτώβρη» της οποίας έδωσε κάποια κείμενα λίγο πριν το θάνατό του ο Κώστας Κυριάννης – Λακαρέας).
Μια προσπάθεια ενοποίησης του ισχυρά αντισοσιαλιμπεριαλιστικού, και σωστά ζαχαριαδικού ΕΚΚΕ με την Επιτροπή Παλαιών Κομμουνιστών με επικεφαλής τον Γ. Βοντίτσιο (Γούσια), παλιό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ζαχαριαδικού ΚΚΕ, που θα μπόλιαζε παλιούς κομμουνιστές με το επαναστατικό αντιρώσικο πνεύμα του μαοϊσμού, ματαιώθηκε μετά το θάνατο του Γούσια σε τροχαίο το Δεκέμβρη του 1979. (* Η ενοποίηση μεταξύ ΕΚΚΕ και ΕΠΚ έγινε τελικά στην Α΄Συνδιάσκεψη του ΕΚΚΕ στα 1981, αλλά και η Επιτροπή κουτσουρεύτηκε μετά το θάνατο του Γούσια, και η ηγετική ομάδα Χ. Μπίστη - Α. Φιλίνη βρισκόταν πια ένα βήμα πριν την οπορτουνιστική κατρακύλα του 1982)
Η καπιταλιστική παλινόρθωση στην Κίνα, που ξεκίνησε σαν προτσές με τη νίκη των ρεβιζιονιστών και σοσιαλφασιστών μεταξύ 1978 και 1980 (ήττα Χούα Κούο Φενγκ και «Μικρής Συμμορίας των 4» - των μαοϊστών που είχαν αντιταχθεί τόσο στους αριστεριστές της «Συμμορίας των 4» όσο και στους δεξιούς), διάλυσε ουσιαστικά ό,τι είχε απομείνει από οργανωμένη μ-λ δύναμη και απήχηση διεθνώς. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρξανε και ενδογενείς αιτίες για τα σοβαρά προβλήματα στρατηγικής και τακτικής του επαναστατικού μ-λ χώρου, ακόμα και την περίοδο της ακμής του.
Στην Ελλάδα, στο νεοτροτσκισμό – «αριστερό» οπορτουνισμό διέπρεψε από το 1976 το ΚΚΕ(μ-λ), ενώ στο δεξιό οπορτουνισμό με αντεπαναστατικά χαρακτηριστικά πέρασε η ομάδα Μπίστη που διατήρησε τον τίτλο «ΕΚΚΕ» μετά τον Ιούλη του 1982, με συμμαχία χωρίς αρχές με το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί ο λαός να ακολουθούσε, από το 1980 και ειδικά μετά το 1991, μικρά κακέκτυπα του ψευτοΚΚΕ, που ενώ συμφωνούν σε όλα μαζί του, το χτυπάνε αποκλειστικά για το σεχταρισμό του και τη μη "ενωτική" του πολιτική, όπως και για έλλειψη συνέπειας;; Αυτά μπορεί να λένε κάτι στον κόσμο του "κινήματος", που έχει μια γεύση της κουλτούρας, της συμπεριφοράς και της γραμμής κάθε δύναμης στο δρόμο, στο γραφείο, στο γιαπί, στο πανεπιστήμιο. Στο μέσο άνθρωπο αυτού του τύπου οι κριτικές δε λένε τίποτα απολύτως. Κι αφού οι κύριοι εχθροί του ΚΚΕ(μ-λ) είναι χωρίς εξαίρεση ταυτόσημοι με εκείνους του ψευτοΚΚΕ, γιατί ένας λογικός άνθρωπος που πείθεται από την κοινή επιχειρηματολογία των δύο αυτών κομμάτων να μη στηρίξει το "μεγάλο" συγγενή, που έχει στο κάτω κάτω μια κοινωνική απήχηση και δύναμη να κλείνει και κανένα λιμάνι με "απεργούς" από τις ΚΟΒες του;; Γιατί να ακουλουθήσει το φτωχό συγγενή, που σε αντίθεση με το 1964 ή το 1975, δεν έχει μισό ιδελογικοπολιτικό επιχείρημα να αντιπαραθέσει στο "μαρξισμό" και στον "αντικαπιταλισμό" της Παπαρήγα;;
Ολοκληρώνοντας και συνοψίζοντας, σημειώνουμε πως το πώς χάσαμε το ΚΚΕ, ένα κόμμα που έμπρακτα αντιστάθηκε ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ στη ρεβιζιονιστική – σοσιαλφασιστική αποχαλίνωση, δεν έχει τελικά μέσα του σαν ερώτημα τίποτα το μεταφυσικό ή το μυστήριο. Η απάντηση είναι συνισταμένη των διεθνών πολιτικών τάσεων και εξελίξεων της περιόδου 1956-1980, της φύσης της πολιτικής συγκρότησης των Ελλήνων κομμουνιστών και στη βάση και στο στελεχικό απαράτ, της έξωθεν (ρώσικης) επέμβασης κύρια στο θέμα «εξορία και δολοφονία Ζαχαριάδη», της φύσης του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του Ανδρέα Παπανδρέου σαν κρυφοσυμμάχου Σοβιετικών και ψευτοαριστεράς κλπ.
Καμιά φορά, και λόγω του ειδικού χαραχτήρα που είχε η άλωση του Κόμματος μας από το ρεβιζιονισμό – σοσιαλφασισμό (εξωτερική επέμβαση, απροσχημάτιστη βία, εξορία και δολοφονία του ιστορικού Αρχηγού, φυσική εξόντωση αγωνιστών), σε συνδυασμό με το ό,τι μιλάμε για αγωνιστές που βρίσκονταν ήδη εξόριστοι από την πατρίδα μας μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας (διπλές κακουχίες δηλαδή), τείνουμε να εξηγούμε τα ζητήματα μόνο με στενά ελλαδίτικους όρους. Ξεχνάμε δηλαδή, παρά το δράμα των επαναστατών κουκουέδων που έμειναν πιστοί στο μαρξισμό – λενινισμό, η τελική έκβαση (πρόσκαιρη πιστεύουμε) της πάλης υπέρ της πλευράς του ρεβιζιονισμού ήταν μία εξέλιξη που λίγο έως πολύ πήρε παγκόσμια χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και δεν ωφελεί ιδιαίτερα, όσο κι αν έχει τη γοητεία του, το να κάνουμε υποθέσεις εργασίας «τι θα είχε συμβεί αν»….
Προσπαθώντας λοιπόν να μη χάνουμε αυτή την αναγκαία παγκόσμια - διεθνιστική οπτική, για μην πέσουμε στο βάλτο της εθνικής στενότητας και χοντροκεφαλιάς, καλό θα ήτανε να σημειώσουμε τα εξής: Ο αριθμός των συντρόφων, μελών και στελεχών (χαμηλόβαθμων και μεσαίων κυρίως) του ΚΚΕ, που από το Σεπτέμβρη του 1955 και την ωμή σοσιαλφασιστική επίθεση στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης (ΚΟΤ) βγήκαν στο κλαρί της πάλης ενάντια στο ρεβιζιονισμό, με σημαία τους τη γραμμή της νόμιμης πλειοψηφίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και τη μορφή του Γενικού Γραμματέα της, Νίκου Ζαχαριάδη, δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητος.
Ειδικά στην Τασκένδη, ήταν πάνω από το 65% των κομματικών δυνάμεων, ενώ και στις υπόλοιπες λαϊκοδημοκρατικές χώρες προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 50% (και με δεδομένο ότι δε γνώριζαν τι ακριβώς είχε γίνει στην Τασκένδη). Επίσης, και στην Ελλάδα, ειδικά στις εξορίες (π.χ. Άη Στράτης), διεξάχθηκε μεγάλη μάχη μεταξύ των οπαδών της νέας ρεβιζιονιστικής καθοδήγησης Κολιγιάννη – Παρτσαλίδη – Δημητρίου και των συνεπών κουκουέδων, οπαδών του συντρόφου Ν. Ζαχαριάδη, ενώ και πολύς κόσμος αποστρατεύτηκε πολιτικά αηδιασμένος.
Πρόκειται για την ΠΡΩΤΗ συγκροτημένη κομμουνιστική αντίσταση στο σοσιαλφασισμό και στο ρεβιζιονισμό, με δεδομένο ότι ακόμα και οι καθοδηγήσεις του ΚΚ Κίνας και του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, που ήταν οι πρώτες που αργότερα καταδίκασαν τη στροφή του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, δεν εξέφρασαν στην αρχή τόσες επιφυλάξεις (αν και οι Κινέζοι σύντροφοι, απ’ ό,τι φάνηκε, είχαν πάρει εξ’ αρχής διακριτικά τις αποστάσεις τους). Οι οργανώσεις της ΚΟ Τασκένδης του ΚΚΕ, καθώς και οι αντιρεβιζιονιστικές, μ-λ οργανώσεις των Ελλήνων και εθνικά Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που συγκροτήθηκαν έως και 8 χρόνια πριν το ΚΚ Κίνας ρίξει τη γραμμή της δημιουργίας νέων μαρξιστικών – λενινιστικών οργανώσεων, σε αντιπαράθεση με τα ρεβιζιονιστικά πλέον σοβιετόφιλα «Κ»Κ, θα γραφτούν στην ιστορία σαν το πρώτο σκίρτημα – σύμβολο του νέου κομμουνιστικού κινήματος, η έστω και εμβρυακή αντίσταση στην άλωση της επανάστασης από τα πουλημένα παιδιά της, Σοβιετικούς και Έλληνες ρεβιζιονιστές ηγέτες, που την πρόδωσαν και τη μαχαίρωσαν πισώπλατα.
Στην Ελλάδα, αυτή η διαδικασία μορφοποιήθηκε πολύ αργότερα στη δημιουργία, στα 1964 πια, της παράνομης Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) με το ημινόμιμο περιοδικό «Αναγέννηση», που 6 μέρες πριν το κιάσσο της 21ης Απριλίου του ‘67, ίδρυσε και νόμιμο φορέα με τον τίτλο Συνεπής Πολιτική Αριστερή Κίνηση (ΣΠΑΚ). Τέκνο της ΟΜΛΕ ήταν, όπως έχουμε ξαναγράψει, και η ιστορική αντιρεβιζιονιστική παράταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη (ΠΠΣΠ). Το 1970, από αριστερούς ριζοσπάστες που κριτικάρουν τη δεξιά γραμμή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), αλλά και από απογοητευμένα από την ΟΜΛΕ και την απροετοιμασία της μπροστά στη Χούντα μαοϊστικά στελέχη, ιδρύεται στο Δυτικό Βερολίνο το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ).
Δεν έχουμε σκοπό εδώ να σταχυολογήσουμε το σύνολο των αντιρεβιζιονιστικών οργανώσεων από το 1956 έως το 1974 (αυτό θα αποτελούσε θέμα ειδικής μελέτης). Απλά εύκολα τίθεται το ερώτημα: με ένα ψευτοΚΚΕ να έχει εγκληματήσει απέναντι σε χιλιάδες αγωνιστές του ΚΚΕ, να έχει κλείσει το δρόμο και να έχει αντιστρέψει μια πολύ επιτυχημένη πορεία της ΕΔΑ (μέχρι το Γενάρη του ’56) που χρωστιόταν σε συμμαχίες αρχών στη βάση της πολιτικής Ζαχαριάδη, να έχει βρωμίσει και σύρει στη λάσπη σαν «τυχοδιωκτικό» το ΔΣΕ, να έχει φανεί εντελώς απροετοίμαστο μπροστά στο κίνδυνο διχτατορίας και μάλιστα να κοιμίζει τις μάζες με άρθρα του τύπου «Αυγής» της 20ης Απριλίου 1967 «Γιατί δε θα γίνει διχτατορία στην Ελλάδα» κλπ., γιατί οι μαρξιστικές – λενινιστικές δυνάμεις δε μπόρεσαν να στήσουν έναν πολιτικό φορέα πανεθνικής εμβέλειας, που να διεκδικήσει, στην παρανομία και στη νομιμότητα, το όνομα και την κληρονομιά του επαναστατικού ΚΚΕ (1918-1956);;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν δε θέλουμε να κάνουμε τους εξυπνάκηδες των εύκολων λύσεων. Ας συνεχίσουμε για λίγο με τα ερωτήματα: Γιατί μετά το 1974, που άνοιξε αρκετά (αν και όχι διάπλατα μέχρι το 1983) η πόρτα του γυρισμού για τους πολιτικούς πρόσφυγες, οι αντιρεβιζιονιστές δε συγκρότησαν έστω ένα κοινό μαχητικό κέντρο, που να αποκαλύπτει στο λαό το ρώσικο πραχτορείο των Φλωράκη – Τσολάκη;; Γιατί πολλοί παλιοί αντιχρουστσωφικοί, επαναστάτες κομμουνιστές βρέθηκαν τελικά κάτω από τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ του παπατζή του β’, μαζί με τα τυχοδιωχτικά δεξιά στοιχεία του βαφειαδισμού, ενώ άλλοι υποτάχτηκαν και γίνανε πολιτικοί ακόλουθοι των βασανιστών τους του ψευτοΚΚΕ και του «Κ»Κεσωτερικού;;
Και τέλος, γιατί η ψευτοαριστερή «σκλήρυνση» της φρασεολογίας σε «αντικαπιταλιστική» κατεύθυνση μετά το 1968 και ειδικά μετά το 1991 (για το ψευτοΚΚΕ μιλάμε εδώ) μπέρδεψε πολιτικά και «αγκαλιάστηκε» από ένα τμήμα εκείνης της ηρωικής φουρνιάς των ζαχαριαδικών κομμουνιστών;
Ήδη σκεφτόμαστε μήπως ξεκινήσαμε ένα άρθρο που μας ξεπερνάει, καθώς πιάνει ουσιαστικά το κεντρικό ζήτημα της ύπαρξης ενός μαρξιστή – λενινιστή της χώρας μας, δηλαδή το πώς από το παλιό, μεγάλο ΚΚΕ θα προχωρήσουμε στο νέο ΚΚΕ. Δε θα βάλουμε δω πολιτικές παράμετρες σχετικές με τη γραμμή στο σήμερα, αλλά αντικειμενικά, μέσα από την παράθεση των σκέψεων για το χθες, θα φτάσουμε αναγκαστικά, έστω και έμμεσα, και στο τώρα.
Η τελική (πρόσκαιρη ιστορικά) ήττα του επαναστατικού κομμουνιστικού ρεύματος μέσα στο ελλαδίτικο αριστερό κίνημα ήταν μια συνισταμένη δεκάδων συνιστωσών, που πραγματικά δεν γνωρίζουμε αν κι ο πιο μάστορας πολιτικός ηγέτης, στην Αθήνα ή την Τασκένδη του 1955, ακόμη κι αν του παραθέταμε από τότε (μεταφυσικά) ποια επρόκειτο να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων μεταξύ 1955 και 2011, θα μπορούσε να τα αντιστρέψει ουσιαστικά.
Η Ελλάδα ήταν και είναι (παρά τις ενστάσεις των αλτουσερικών ψευτομαρξιστών και του τροτσκισμού) μια τριτοκοσμική χώρα, και μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του ’40, και με φεουδαρχικά υπολείμματα στις παραγωγικές σχέσεις. Ταυτόχρονα δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας μια πραγματική αστικοδημοκρατική επανάσταση, παλαιού ή νέου τύπου. Σαν τέτοια μπορεί να θεωρηθεί μονάχα η λαϊκή εξουσία που εγκαθίδρυσε το ΕΑΜ στα 1943-1944 στις απελευθερωμένες περιοχές, η οποία ωστόσο δεν αφέθηκε να ριζώσει, αλλά ξεθεμελιώθηκε βάναυσα από το μοναρχοφασισμό και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύτηκε τα δεξιά και «αριστερά» λάθη της καθοδήγησης του επαναστατικού ΚΚΕ.
Το δυναμικό λοιπόν που ακολούθησε το ΚΚΕ στη σωστή επιλογή της έναρξης του δεύτερου αντάρτικού, του ΔΣΕ, και λόγω της επίθεσης της αντίδρασης, που μάντρωσε εργάτες και διανοούμενους της πόλης στα ξερονήσια, ήταν στην κύρια πλευρά του κομμάτι της φτωχής αγροτιάς, άγουρο πολιτικά μα φοβερά ψυχωμένο, αντιφασιστικό κι ηρωικό. Γενικότερα, και σαν αποτέλεσμα των κακουχιών που πέρασε το Κόμμα τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, η απότομη -λόγω δεξιάς παρέκκλισης στη στρατολογία- μεγέθυνση του κόμματος μεταξύ 1942 και 1944, καθώς και οι ειδικές συνθήκες της αντικατοχικής πάλης, δεν άφησαν ούτε καν τη διανόηση αλλά και τους πρωτοπόρους εργάτες στην πόλη να διαμορφώσουν ένα κάπως στέρεο μαρξιστικό υπόβαθρο. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις βρωμιές του Δημητρίου (που εσχάτως έγινε στα 92 του…ΔΗΜΑΡ) στην Τασκένδη ότι «χάσαμε τις δυο επαναστάσεις επειδή δεν ξέραμε μαρξισμό» κλπ. ανοησίες. Σημαίνει απλώς πως στην ηγεσία του Κόμματος παρέμειναν σχεδόν αποκλειστικά τα τριτοδιεθνιστικά στελέχη τα γαλουχημένα τη δεκαετία του ’20 και του ΄30, με τα πολλά καλά τους και τα (πολλά) αναμφισβήτητα στραβά τους. Στελέχη που διαπνέονταν και από αγωνιστικό πνεύμα, και από κομμουνιστική σταθερότητα, και από αυταπάρνηση, και από διεθνισμό, αλλά που (πλην του Ζαχαριάδη) κανείς τους δεν ήταν φωτοδότρα προσωπικότητα και θεωρητικός.
Στην επέμβαση των Σοβιετικών και των παρατρεχάμενών τους στα εσωτερικά του ΚΚΕ το 1956, το στελεχικό απαράτ, μαθημένο και δίκαια να θεωρεί το ΚΚΣΕ την προμετωπίδα και τον καθοδηγητικό παράγοντα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, δέχτηκαν την αστεία επιχειρηματολογία των Ντεζ – Κουουσίνεν (στο βάθος Σουσλόφ) και ψήφισαν ομόθυμα την καθαίρεση του παλιού ΠΓ (ακόμη και οι αντιρεβιζιονιστές Πορφυρογένης και Δανιηλίδης). Σε μια εποχή που το αρνείσαι τη Σοβιετική Ένωση ισοδυναμούσε με υποταγή στον αμερικανόδουλο φασισμό της Αθήνας, άνθρωποι που επί 30 χρόνια (και σωστά) είχαν γαλουχηθεί να υπερασπίζονται τη σοσιαλιστική πατρίδα των Λένιν – Στάλιν, έπρεπε να κάνουν τεράστια υπέρβαση του εαυτού τους για να πάνε, σε μια νύχτα, κόντρα στις βουλές της ΚΕ του ΚΚΣΕ.
Η φτωχή αγροτιά, γενικότερα τα λαϊκά στοιχεία της βάσης του επαναστατικού ΚΚΕ όμως, δεν καταλάβαιναν από τέτοιες μακροσκοπικές και βαθιά πολιτικές αναλύσεις και μέθοδες σκέψης. Γι’ αυτούς τα πράγματα ήταν πιο παστρικά: δόθηκαν ολόπλευρα σε μια πάλη για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και σοσιαλιστική. Έχασαν παιδιά, αδέρφια, γονιούς, περιουσίες, ανέτρεψαν όλη τους τη ζωή χωρίς ποτέ να το μετανιώσουν και βρέθηκαν στην άλλη άκρη της γης, ακολουθώντας το Κόμμα της εργατιάς και της φτωχής αγροτιάς, με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη. Δε μπορούσαν εν μία νυκτί να αποδεχτούνε πως ο ΔΣΕ ήταν ένα αριστερίστικο λάθος, όπως έλεγαν οι προδότες του μαρξισμού, πως ο Ζαχαριάδης ήταν ένας διχτάτορας και τυχοδιώκτης, οι διαγραμμένοι από την πλειοψηφία της ΚΕ για σοβαρότατες δεξιές και μικροαστικές οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις βαφειαδοπαρτσαλίδηδες «αδικημένοι σύντροφοι».
Ταυτόχρονα, είχαν και την εμπειρία του τι είδους στοιχεία είχαν μαζωχτεί από το 1953 κιόλας γύρω από τους χρουστσωφικούς στην Τασκένδη και αλλού και πριόνιζαν την ηγεσία του ΚΚΕ: οι χειρότεροι, οι πιο αρριβίστες, οι λιγότερο αγνοί και περισσότερο κοιλιόδουλοι ανάμεσά τους ήταν από την αρχή παιδιά της αντιζαχαριαδικής κλίκας, που οι διάφοροι Ρώσοι σοσιαλφασίστες τύπου Σαάκωφ, Πονομαριώφ, Μουχτάρωφ και λοιπές δυνάμεις τους αφιόνιζαν και τους προετοίμαζαν για το τελικό χτύπημα.
Έτσι, και ειδικά μετά την απόφαση της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του Δεκέμβρη του 1955, της τελευταίας επαναστατικής απόφασης του Κόμματος μας, που ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ανοίγει, έστω προσεχτικά αλλά ΚΑΘΑΡΑ μέτωπο με τις χρουστσωφικές δυνάμεις μες στο ΚΚΣΕ (την ώρα που όλη η ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξενείται στις σοσιαλιστικές και λαϊκοδημοκρατικές χώρες – μιλάμε για άθλο του Νίκου Ζαχαριάδη), η πλατιά τίμια και επαναστατική μάζα της πολιτικής προσφυγιάς, χωρίς να μπορεί καλά καλά να το τεκμηριώσει θεωρητικά, έχει κάνει τη ΣΩΣΤΗ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ επιλογή της: με το Ζαχαριάδη και το πραγματικό ΚΚΕ, με το κεφάλι ψηλά ως το τέλος, χωρίς φόβο για τις συνέπειες.
Μετά τις διαγραφές της Πρωτομαγιάς του 1957 («όποιος μέχρι την 1η του Μάη του 1957 δε δηλώσει τη συμφωνία του με τις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ και της ΚΕΕ του Κόμματος θα διαγραφεί από μέλος του» έλεγε η επαίσχυντη εσωκομματική ντιρεκτίβα των Κολιγιάννη – Δημητρίου – Παρτσαλίδη – Βαφειάδη), στη μεν Τασκένδη οι Κομματικές Οργανώσεις 9 εκ των 13 Πολιτειών των προσφύγων διατήρησαν τη δομή τους, διαγραφόμενες από τους ρεβιζιονιστές καθοδηγητές του κατ’ όνομα και μόνο πια ΚΚΕ, οι δε πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη άρχισαν αργά αλλά σταθερά να δημιουργούν παράνομες Μαρξιστικές – Λενινιστικές οργανώσεις, που αντιμετώπισαν εξ’ αρχής το ανηλεές κυνήγι των «σοσιαλιστικών» Ασφαλειών.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη, καθώς οι ζαχαριαδικοί δεν έδωσαν καθαρή οργανωτική μορφή στις ομάδες τους, αφού μετά το 1958 διαλύθηκαν και τυπικά οι παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ μέσα στη χώρα (από τότε πια μπορεί να θεωρηθεί πως παύει, τυπικά και ουσιαστικά, να υπάρχει ΚΚΕ). Παραμένουν οργανωμένοι στην ΕΔΑ, όπου τους κηρύσσεται επίσης ανηλεής πόλεμος από τη συμμαχία ψευτοκομμουνιστών (κολιγιαννικών) και σοσιαλδημοκρατιζόντων (παρτσαλιδικών και σοσιαλδημοκρατών συνεργαζόμενων) ΕΔΑϊτών, στους οποίους τελευταίους, αν και δεν ήταν ρωσόδουλοι σα τους κολιγιαννικούς, άρεσαν πολύ οι «φιλελεύθερες», υφεσιακές και αντισταλινικές τάσεις του Χρουστσώφ. Κάποιοι ακολούθησαν την ΟΜΛΕ το 1964, κάποιοι ιδιώτευσαν, κάποιοι παρέμειναν στην ΕΔΑ, ενώ μετά τη Χούντα διεσπάρησαν σε όλα τα από ΠΑΣΟΚ και «αριστερότερα» (σύμφωνα με την αντιδιαλεχτική, συμβατική πολιτική γραμμή «δεξιά – αριστερά») μορφώματα.
Ας μπούμε στο ζουμί κι ας το απλοποιήσουμε λιγάκι: Πού πήγαν όλοι αυτοί οι επαναστάτες και διπλά βασανισμένοι (από μοναρχοφασίστες και σοσιαλφασίστες) αγωνιστές;; Γιατί δε διεκδίκησαν με μεγαλύτερο πάθος το ΚΚΕ που τους έκλεψαν και γιατί δεν κάλεσαν το λαό να το πάρει πίσω από τις κλίκες των πουλημένων;;
Όλο το ζουμί βρίσκεται στο πέρασμα από το Χρουστσώφ στο Μπρέζνιεφ, ή αλλιώτικα από τη δεξιά φιλελεύθερη περίοδο Χρουστσώφ στην "αριστερή" επιθετική σοσιαλιμπεριαλιστική φάση Μπρέζνιεφ της ιστορίας της καπιταλιστικής ΕΣΣΔ, στα 1964-1965. Στην -με υπογραφή Σουσλόφ- επιστροφή στη σκληρή φρασεολογία «σταλινικού» δήθεν τύπου, με σκληρή αντιαμερικάνικη γραμμή, ειδικά μετά το 1968, όχι πια από αντιιμπεριαλιστική αλλά από αντίπαλη ιμπεριαλιστική σκοπιά, στο πέρασμα από την καπιταλιστική παλινόρθωση του Χρουστσώφ στην ιμπεριαλιστική εξάπλωση του Μπρέζνιεφ. Στο πέρασμα, τελικά, από την κοινή διχτατορία των παλιών μπουχαρινικών και τροτσκιστών, δεξιών φιλελεύθερων και σοσιαλφασιστών πάνω στους σταλινικούς κομμουνιστές, στη ωμή διχτατορία μονάχα της κορυφής των σοσιαλφασιστών, δηλαδή της αστικής τάξης νέου τύπου.
Στα μάτια όμως των άγουρων πολιτικά μαζών, και της ΕΣΣΔ αλλά και της παγκόσμιας Αριστεράς, ακόμα και του επαναστατικού ΚΚ Κίνας των Μάο Τσε Τουνγκ – Τσου Ενλάι, αυτό δεν ήταν καθόλου εξ’ αρχής καθαρό. Ο Τσου Ενλάι μάλιστα ταξίδεψε στη Μόσχα για να συναντηθεί με τη νέα σοβιετική ηγεσία, έτοιμος να τα βρει μαζί της, και μόνο μετά την επιστροφή του συνειδητοποίησε η κινέζικη ηγεσία πως η πτώση Χρουστσώφ ήταν από τα δεξιά (αν και ο Χρουστσώφ ήταν σοσιαλφασίστας κι όχι απλά δεξιός οπορτουνιστής, γι' αυτό και δεν πρόβαλε αντίσταση). Αυτό δεν αποτελεί μομφή για τους συντρόφους του ΚΚΚ. Επρόκειτο για πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις, χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.
Όταν λοιπόν το καθοδηγητικό απαράτ του -μαζί με τους Μπολσεβίκους- ηρωικότερου ΚΚ στην ιστορία, του ΚΚΚ, χρειάστηκε (από το 1964 και πέρα λέμε) 4 χρόνια για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για σοσιαλιμπεριαλιστές αστούς και άλλα 2 χρόνια για να στρέψει την κύρια αιχμή της πολεμικής του διεθνώς στη μπρεζνιεφική κλίκα, είναι αστείο να απαιτούμε αναδρομικά από τον ανθό του προλεταριάτου και της φτωχής αγροτιάς μιας μικρής χώρας σαν την Ελλάδα, διασπαρμένου από τα ξερονήσια του Αιγαίου μέχρι την Ασία και χωρίς -είναι η αλήθεια- μεγάλους θεωρητικούς ή μεγάλους οργανωτικούς ηγέτες, να βρει το μίτο της Αριάδνης. Εκεί νομίζουμε ότι κρύβεται και η βαθύτερη σημασία της εξορίας και της δολοφονίας αργότερα του Νίκου Ζαχαριάδη από το ρώσικο σοσιαλιμπεριαλισμό με την πολιτική συνέργια της ηγεσίας του φλωρακικού ψευτοΚΚΕ. Ήταν η πάση θυσία προσπάθεια να στερηθεί από τους επαναστάτες κομμουνιστές ο ηγέτης εκείνος που θα γινόταν καταλύτης για τη δημιουργία του νέου, μαρξιστικού – λενινιστικού ΚΚΕ.
Συν τοις άλλοις, εκείνοι που ανέλαβαν το ιστορικό φορτίο να ηγηθούν της προσπάθειας μεταξύ 1956 και 1976 -και με όλο το βαθύ σεβασμό και θαυμασμό που σαν ιστολόγιο τρέφουμε γι’ αυτούς- δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς φυσικά να εννοούμε πως εμείς θα τα κάναμε καλύτερα ή να κάνουμε τους έξυπνους. Στην μεν Τασκένδη, η πλειοψηφία των καθοδηγητών των ζαχαριαδικών ξεκίνησαν στραβά, με τη δεξιά θέση ότι δεν πρέπει να χτυπάμε την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ και στο βάθος ούτε τους παρατρεχάμενούς της, αλλά μονάχα τους διορισμένους στην ηγεσία του ψευτοΚΚΕ και κάποιους πολύ χαμηλόβαθμους Σοβιετικούς αξιωματούχους. Ουσιαστικά η γραμμή ήταν «ξαναβάλτε το Ζαχαριάδη και την παλιά καθοδήγηση απάνω και όλα θα πάνε πρίμα», γραμμή που δικαίωνε ουσιαστικά τις επεμβάσεις των Σοβιετικών.
Με επικεφαλής τους Π. Τουλούδη – Αχ. Παπαϊωάννου, οι πλειοψηφούντες ζαχαριαδικοί στην Τασκένδη συγκρούστηκαν με πάθος με την ομάδα Ράφτη (Νεμέρτσικα) – Κυριάννη (Λακαρέα) – Κιτσικόπουλου, που σε επίπεδο γραμμής ήταν και η πιο επαναστατική.
Η ομάδα Ράφτη - Λακαρέα έμενε πιστή στο ΠΟΥΝΚΤ (το 5ο σημείο της απόφασης της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, της τελευταίας επί Ζαχαριάδη) που έριχνε ευθύνες για τα γεγονότα της Τασκένδης ΚΑΙ στους Σοβιετικούς, κάτι με το οποίο δε συμφωνούσαν οι τουλουδικοί. Η ομάδα αυτή, πριν ακόμα διατυπωθούν ανοιχτά οι διαφορές ΚΚΚ – «Κ»ΚΣΕ στα 1964, θεωρεί ήδη παγιωμένη τη ρεβιζιονιστική βαρβαρότητα -που ασκήθηκε πάνω της με πρωτοφανείς μεθόδους όπως ψυχιατρεία, σκληρές εξορίες με στέρηση τροφής κλπ.- και ζητάει μεταφορά της στη ΛΔ της Κίνας, από τα 1962. Έμειναν στην ιστορία σαν οι «μαοϊκοί», ενώ οι τουλουδικοί ως οι «πράσινοι».
Η ομάδα Ράφτη - Λακαρέα έμενε πιστή στο ΠΟΥΝΚΤ (το 5ο σημείο της απόφασης της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, της τελευταίας επί Ζαχαριάδη) που έριχνε ευθύνες για τα γεγονότα της Τασκένδης ΚΑΙ στους Σοβιετικούς, κάτι με το οποίο δε συμφωνούσαν οι τουλουδικοί. Η ομάδα αυτή, πριν ακόμα διατυπωθούν ανοιχτά οι διαφορές ΚΚΚ – «Κ»ΚΣΕ στα 1964, θεωρεί ήδη παγιωμένη τη ρεβιζιονιστική βαρβαρότητα -που ασκήθηκε πάνω της με πρωτοφανείς μεθόδους όπως ψυχιατρεία, σκληρές εξορίες με στέρηση τροφής κλπ.- και ζητάει μεταφορά της στη ΛΔ της Κίνας, από τα 1962. Έμειναν στην ιστορία σαν οι «μαοϊκοί», ενώ οι τουλουδικοί ως οι «πράσινοι».
Αλλά και η Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή (ΠΚΕ) του ΚΚΕ(Μ-Λ) που δημιουργήθηκε με έδρα το Βουκουρέστι, το 1964, μια προσπάθεια ενοποίησης των μ-λ οργανώσεων Τασκένδης και Ανατολικής Ευρώπης, με επικεφαλής τον παλιό σύντροφο, μέλος της ΚΕ του παλιού ΚΚΕ Πολύδωρο Δανιηλίδη, σε επίπεδο γραμμής (συμμετείχαν και οι «πράσινοι» του Τουλούδη, μετά διαχωρίστηκαν στο θέμα Ζαχαριάδη χτυπώντας το Μάο Τσε Τουνγκ), είχε τα ίδια προβλήματα που είχε και η –παράλληλα φτιαγμένη στην Ελλάδα την ίδια χρονιά- ΟΜΛΕ των Χοτζέα – Ιορδανίδη (υπήρχε μια πολιτική παραλληλία μεταξύ ΠΚΕ ΚΚΕ(Μ-Λ) της προσφυγιάς και ΟΜΛΕ της Ελλάδας, αλλά όχι οργανωτική ενότητα).
Θεωρητική στειρότητα, καλυμμένος αντιζαχαριαδισμός «απ’ τ’ αριστερά» με επιχειρήματα δανεικά από το ψευτοΚΚΕ, προσπάθεια αντιπαράθεσης του ΚΚ Κίνας και του Μάο στο Ζαχαριάδη με βάση τα χαλκεμένα από την ΚαΓκεΜπε «γράμματα» του αποκλεισμένου στη Σιβηρία ηγέτη, λαϊκοδημοκρατία και επαναφορά της θεωρίας των σταδίων παρά τη ρητή θέση του Σχεδίου Προγράμματος του ΚΚΕ του 1954 για λαϊκοδημοκρατική – σοσιαλιστική επανάσταση με μονοφασικό πέρασμα, αδυναμία της βάσης να ακολουθήσει την σωστά αντισοβιετική γραμμή της ηγεσίας, που κι εκείνη όμως δεν ένιωθε άνετα μέσα στο κουστούμι του αντισοσιαλιμπεριαλισμού, δε τον βίωσε ποτέ σαν οργανικό κομμάτι της ιδεολογικής της γραμμής.
Αυτό είχε να κάνει εν πολλοίς όχι μονάχα με θεωρητική αδυναμία, αλλά με βιώματα κι έναν κάπως δικαιολογημένο δογματισμό. Άνθρωποι ξεσπιτωμένοι και εκπατρισμένοι από τον αμερικανόδουλο μοναρχοφασισμό, με μια φασιστική Ελλάδα να θεωρεί ακόμη -διακηρυκτικά έστω- τους υποστηρικτές ακόμη και της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ του 1970 «σλαβοκομμουνιστάς και συμμορίτας», δεν μπορούσαν εύκολα να δεχτούν π.χ. τη σωστή γραμμή της 2ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚ Κίνας του Σεπτέμβρη του 1970, που καθόριζε ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις την ΕΣΣΔ ως την πιο επικίνδυνη πηγή ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλούσε τους λαούς να χτυπούν πρώτα το Μπρέζνιεφ και μετά το Νίξον.
Αν κανείς διατρέξει όλες τις διασπάσεις μέσα στο μ-λ κίνημα της χώρας μας, από την πρώτη μεταξύ «πράσινων» και μαοϊκών στην Τασκένδη στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 μέχρι την τελευταία σοβαρή, εκείνη του ΕΚΚΕ – ΜΛΚΚΕ το 1985 από την οποία γεννήθηκε και η αντισοσιαλιμπεριαλιστική - ζαχαριαδική ΟΑΚΚΕ, θα δει ότι σχεδόν πάντα έμεναν μειοψηφικές οι θέσεις που ήθελαν μια πιο σκληρή αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ και του ψευτοΚΚΕ και πλειοψηφικές εκείνες που, ανοιχτά ή κρυφά, ήθελαν να λειάνουν το μέτωπο προς το σοσιαλφασισμό και το σοσιαλιμπεριαλισμό, και να μιλάνε περισσότερο, σχεδόν αποκλειστικά για τους κλασσικούς και παλιούς «προαιώνιους εχθρούς», που ήταν επίσης οι μοναδικοί εχθροί τόσο του ψευτοΚΚΕ όσο και του ΠΑΣΟΚ: την κλασσική Δεξιά, τους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους κλπ.
Αυτή η τάση φτάνει σήμερα στη γελοιοποίησή της μέσω της «Κίνησης για Ανασύνταξη 18-55», που αποκαλεί «μοναρχοφασιστική» τη σημερινή ΝΔ, «σοσιαλδημοκρατικά» τα ψευτοΚΚΕ – ΣΥΝ, ενώ, σαν «γνήσια αντιιμπεριαλιστική δύναμη» υποστήριξε την κτηνώδη ρώσικη εισβολή του 2008 στην τριτοκοσμική ανεξάρτητη Γεωργία, με μια άθλια και ανατριχιαστική πραγματικά ανακοίνωση.
Η περίπτωση της «Κίνησης για Ανασύνταξη 18-55» είναι ενδεικτική του τραβήγματος στα άκρα αυτής της ρηχής «αντιρεβιζιονιστικής» γραμμής. Αν την αναφέρουμε, δεν είναι για να της κάνουμε πολιτική πολεμική. Είναι για να καταδείξουμε το είδος του «αντιρεβιζιονισμού» που κέρδισε δυστυχώς τη μάχη των πλειοψηφιών μέσα στη μ-λ προσφυγιά και τελικά, μετά το 1980, και μέσα στο ελλαδίτικο μ-λ κίνημα.
Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, το μοναδικό που συνέβη στην ΕΣΣΔ και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα ήταν η επικράτηση «μαλακών», «μαλθακών», «συμβιβαστικών προς τους Αμερικάνους» δυνάμεων μετά το θάνατο του Στάλιν, που επί 30 χρόνια υπέσκαπταν τον «σοσιαλισμό» (που υπήρχε όμως κατ’ αυτούς, έστω σαρακοφαγωμένος, ή κι αν δεν υπήρχε, προτιμούνε αυτό που υπήρχε από την αστική δημοκρατία, οπότε ένα και το αυτό) και τελικά ο «πράχτορας των ΗΠΑ» Γκορμπατσόφ, εκτελώντας τις επιταγές των «αφεντικών» του, έκανε πράξη τη χαριστική βολή.
Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, το μοναδικό που συνέβη στην ΕΣΣΔ και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα ήταν η επικράτηση «μαλακών», «μαλθακών», «συμβιβαστικών προς τους Αμερικάνους» δυνάμεων μετά το θάνατο του Στάλιν, που επί 30 χρόνια υπέσκαπταν τον «σοσιαλισμό» (που υπήρχε όμως κατ’ αυτούς, έστω σαρακοφαγωμένος, ή κι αν δεν υπήρχε, προτιμούνε αυτό που υπήρχε από την αστική δημοκρατία, οπότε ένα και το αυτό) και τελικά ο «πράχτορας των ΗΠΑ» Γκορμπατσόφ, εκτελώντας τις επιταγές των «αφεντικών» του, έκανε πράξη τη χαριστική βολή.
ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΛΑΝΣΑΡΕ ΜΕ ΛΙΓΟ «ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ» - ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΙΚΟ ΛΟΥΣΤΡΟ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ – ΨΕΥΤΟΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1995!! Πρόκειται δηλαδή για «αντιρεβιζιονισμό» κομμένο και ραμμένο, από τα 1965 κιόλας, παρά την καλή θέληση και τον ηρωισμό χιλιάδων αγωνιστών, στα μέτρα της «επόμενης» φορεσιάς του σοσιαλιμπεριαλισμού και των παραρτημάτων του…
Από την άλλη, οι διαμάχες στο εσωτερικό του ρεβιζιονισμού πολλές φορές απορροφούσαν υγιείς δυνάμεις, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν και αιμοδοτήσουν το μαρξιστικό – λενινιστικό κίνημα της χώρας μας με αξιόλογο νεανικό στελεχικό δυναμικό: πολλοί νέοι με επαναστατικές διαθέσεις μετά το 1974 π.χ. επέλεγαν να ενταχθούν στην «Κ»ΝΕ – ψευτοΚΚΕ γιατί πείθονταν από την «αντιαναθεωρητική» ρητορεία τους κατά του «Κ»Κεσωτερικού. Ή αντίθετα, αριστεροί δημοκράτες επέλεγαν την ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» του «Κ»Κεσωτερικού σαν μια σοβαρή, υπεύθυνη δύναμη αντιρρόπησης του κνίτικου τραμπουκισμού και σοσιαλφασισμού. Ή άλλοι, μπαϊλντισμένοι από τις έριδες των «σφυροδρέπανων», οργανώνονταν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, στην οποία έβλεπαν τη δεκαετία του ‘70 ένα νέο, ριζοσπαστικό αντιιμπεριαλιστικό φυντάνι, αποκομμένο από τις ακατανόητες για κάποιους αντεγκλήσεις μεταξύ των δυνάμεων της «κομμουνιστικής αριστεράς».
Τελικά, η ασφυκτική απομόνωση και δολοφονία του Ζαχαριάδη από τους ΚαΓκεΜπίτες, που στέρησε το μ-λ κίνημα από το φυσικό αρχηγό του, η έλλειψη ικανών, θεωρητικά καταρτισμένων και οργανωτικά δυνατών στελεχών, οι στείρες αντιπαραθέσεις στο τριτεύον, ο μικροαστισμός στη γραμμή, η επιρροή από τον «αριστερό» δογματισμό των Αλβανών που ήταν πάντα εγγύτερα και επηρέαζαν το πνεύμα του ελληνικού μ-λ χώρου πολύ περισσότερο από τους Κινέζους συντρόφους, η άρνηση να αποκηρυχτούνε συλλήβδην το σάπιο πια «Κ»ΚΣΕ και η σοσιαλιμπεριαλιστική «ΕΣΣΔ», οι ισορροπισμοί και οι μικρότητες, σε συνδυασμό με τη μικροαστική στελέχωση στην Ελλάδα, οδήγησαν το μ-λ κίνημα στο περιθώριο της πολιτικής ζωής μετά το 1980.
Κι όταν ο Φλωράκης, στο «9ο» (2ο) Συνέδριο του ψευτοΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1973, 3 μήνες μετά τη δολοφονία του Ζαχαριάδη και ένα μήνα μετά την υπονόμεψη της αντιφασιστικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τους κνίτες, άνοιξε τις αγκάλες του για να δεχτεί πίσω τους «μετανοημένους ζαχαριαδικούς» με ένα «αριστερό» ρετουσάρισμα στη γραμμή («ένοπλο πέρασμα υπό συνθήκες» και λοιπές ψευτοαριστερές σαπουνόφουσκες), μεγάλος αριθμός παλιών ζαχαριαδικών αγωνιστών μπήκε στο μαντρί του σοσιαλφασισμού.
Άλλοι, μετά τον Ιούλή του ’74, διατηρώντας λίγη αξιοπρέπεια, ψήφιζαν μεν ψευτοΚΚΕ αλλά δεν ξαναοργανώθηκαν σε αυτό. «Κ»Κεσωτερικού και ΠΑΣΟΚ μοιράστηκαν αρκετούς καλούς και τίμιους, αλλά επίσης παραιτημένους από επαναστατικούς σκοπούς, ανθρώπους (καλύτερα βέβαια από το να πήγαιναν στο ψευτοΚΚΕ), ενώ όσοι κράτησαν χαραχτήρα, ενσωματώθηκαν στις μ-λ οργανώσεις, κύρια στην ΟΜΛΕ και μετά τη διάσπασή της το 1976, στο ΚΚΕ(μ-λ), που ενοποίησε το ΚΚΕ(Μ-Λ) του Δανιηλίδη με την τάση Χοτζέα της ελλαδίτικης ΟΜΛΕ. Ένα μέρος τους, μικρότερο, έμεινε στο γενικά επαναστατικό για κάποια χρόνια ΜΛΚΚΕ, ενώ οι αμιγώς χοτζικοί συνέπηξαν την ΟΚΜΛΕ και άλλοι εντάχθηκαν στη ΣΑΚΕ (στον «Οχτώβρη» της οποίας έδωσε κάποια κείμενα λίγο πριν το θάνατό του ο Κώστας Κυριάννης – Λακαρέας).
Μια προσπάθεια ενοποίησης του ισχυρά αντισοσιαλιμπεριαλιστικού, και σωστά ζαχαριαδικού ΕΚΚΕ με την Επιτροπή Παλαιών Κομμουνιστών με επικεφαλής τον Γ. Βοντίτσιο (Γούσια), παλιό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ζαχαριαδικού ΚΚΕ, που θα μπόλιαζε παλιούς κομμουνιστές με το επαναστατικό αντιρώσικο πνεύμα του μαοϊσμού, ματαιώθηκε μετά το θάνατο του Γούσια σε τροχαίο το Δεκέμβρη του 1979. (* Η ενοποίηση μεταξύ ΕΚΚΕ και ΕΠΚ έγινε τελικά στην Α΄Συνδιάσκεψη του ΕΚΚΕ στα 1981, αλλά και η Επιτροπή κουτσουρεύτηκε μετά το θάνατο του Γούσια, και η ηγετική ομάδα Χ. Μπίστη - Α. Φιλίνη βρισκόταν πια ένα βήμα πριν την οπορτουνιστική κατρακύλα του 1982)
Η καπιταλιστική παλινόρθωση στην Κίνα, που ξεκίνησε σαν προτσές με τη νίκη των ρεβιζιονιστών και σοσιαλφασιστών μεταξύ 1978 και 1980 (ήττα Χούα Κούο Φενγκ και «Μικρής Συμμορίας των 4» - των μαοϊστών που είχαν αντιταχθεί τόσο στους αριστεριστές της «Συμμορίας των 4» όσο και στους δεξιούς), διάλυσε ουσιαστικά ό,τι είχε απομείνει από οργανωμένη μ-λ δύναμη και απήχηση διεθνώς. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρξανε και ενδογενείς αιτίες για τα σοβαρά προβλήματα στρατηγικής και τακτικής του επαναστατικού μ-λ χώρου, ακόμα και την περίοδο της ακμής του.
Διεθνώς, κυρίαρχος στο εσωτερικό πολλών επαναστατικών μ-λ οργανώσεων ήταν ο «αριστερός» ρεβιζιονισμός, η νεοτροτσκιστική παρέκκλιση. Γενικόλογος αντικαπιταλισμός, καμία διάκριση κύριων και δευτερευόντων εχθρών, κύρια αιχμή μαζί με τους ρεβιζιονιστές προς το δυτικό ιμπεριαλισμό και τον κλασσικό αστισμό, ακτιβισμός, μικροαστική ταξικά στελέχωση, νοοτροπία γκρούπας κι όχι κόμματος αρχών και μαζών, άρνηση συμμαχιών και τελικά άρνηση της πολιτικής. Όλα τα παραπάνω είχαν σα φυσικό αποτέλεσμα, όπου πήγε να εφαρμοστεί η αντίθετη λογική να έχουμε χοντρά δεξιά λάθη, όπως η κοινή συγκέντρωση Γάλλων μαοϊστών με μοναρχικούς και ακροδεξιούς κατά της σοσιαλφασιστικής ΕΣΣΔ και του Γαλλικού «Κ»Κ το 1977 στο Παρίσι (βούτυρο στο ψωμί του σοσιαλφασίστα Μαρσαί) ή η συμμαχία του σημερινού κνίτη, φίλου του ψευτοΚΚΕ αλλά τότε «μαοϊστή» Βέλγου Λούντο Μάρτενς με το Βέλγο αρχηγό της «Παγκόσμιας Αντικομμουνιστικής Λίγκας» (απόστρατο αξιωματικό), στο όνομα της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής άμυνας κατά του σοσιαλιμπεριαλισμού.
Στην Ελλάδα, στο νεοτροτσκισμό – «αριστερό» οπορτουνισμό διέπρεψε από το 1976 το ΚΚΕ(μ-λ), ενώ στο δεξιό οπορτουνισμό με αντεπαναστατικά χαρακτηριστικά πέρασε η ομάδα Μπίστη που διατήρησε τον τίτλο «ΕΚΚΕ» μετά τον Ιούλη του 1982, με συμμαχία χωρίς αρχές με το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί ο λαός να ακολουθούσε, από το 1980 και ειδικά μετά το 1991, μικρά κακέκτυπα του ψευτοΚΚΕ, που ενώ συμφωνούν σε όλα μαζί του, το χτυπάνε αποκλειστικά για το σεχταρισμό του και τη μη "ενωτική" του πολιτική, όπως και για έλλειψη συνέπειας;; Αυτά μπορεί να λένε κάτι στον κόσμο του "κινήματος", που έχει μια γεύση της κουλτούρας, της συμπεριφοράς και της γραμμής κάθε δύναμης στο δρόμο, στο γραφείο, στο γιαπί, στο πανεπιστήμιο. Στο μέσο άνθρωπο αυτού του τύπου οι κριτικές δε λένε τίποτα απολύτως. Κι αφού οι κύριοι εχθροί του ΚΚΕ(μ-λ) είναι χωρίς εξαίρεση ταυτόσημοι με εκείνους του ψευτοΚΚΕ, γιατί ένας λογικός άνθρωπος που πείθεται από την κοινή επιχειρηματολογία των δύο αυτών κομμάτων να μη στηρίξει το "μεγάλο" συγγενή, που έχει στο κάτω κάτω μια κοινωνική απήχηση και δύναμη να κλείνει και κανένα λιμάνι με "απεργούς" από τις ΚΟΒες του;; Γιατί να ακουλουθήσει το φτωχό συγγενή, που σε αντίθεση με το 1964 ή το 1975, δεν έχει μισό ιδελογικοπολιτικό επιχείρημα να αντιπαραθέσει στο "μαρξισμό" και στον "αντικαπιταλισμό" της Παπαρήγα;;
Ολοκληρώνοντας και συνοψίζοντας, σημειώνουμε πως το πώς χάσαμε το ΚΚΕ, ένα κόμμα που έμπρακτα αντιστάθηκε ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ στη ρεβιζιονιστική – σοσιαλφασιστική αποχαλίνωση, δεν έχει τελικά μέσα του σαν ερώτημα τίποτα το μεταφυσικό ή το μυστήριο. Η απάντηση είναι συνισταμένη των διεθνών πολιτικών τάσεων και εξελίξεων της περιόδου 1956-1980, της φύσης της πολιτικής συγκρότησης των Ελλήνων κομμουνιστών και στη βάση και στο στελεχικό απαράτ, της έξωθεν (ρώσικης) επέμβασης κύρια στο θέμα «εξορία και δολοφονία Ζαχαριάδη», της φύσης του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του Ανδρέα Παπανδρέου σαν κρυφοσυμμάχου Σοβιετικών και ψευτοαριστεράς κλπ.
Αυτό που θέλουμε τελικά να πούμε είναι πως ο μ-λ αντιρεβιζιονισμός, σαν πολιτική αντίληψη και θέση, χωρίζεται κι αυτός, όπως και κάθε τι στη φύση και στην κοινωνία, στα δύο: ένα κομμάτι του, το πιο αδύναμο εσωτερικά, που δεν κατάφερε ποτέ να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κακοχωνεμένο μαρξισμό, επιστρέφει στη μήτρα, στην κοιτίδα, στη «στοργική αγκαλιά» του ρεβιζιονισμού, αλλά από άλλο, «αριστερό ριζοσπαστικό» δρόμο. Είναι αυτός ο «αντιρεβιζιονισμός» που περιμένει μια λεκτική αποκατάσταση του Ζαχαριάδη από την Παπαρήγα και το μηχανισμό της, αφού σε όλα τα άλλα, τα της τρέχουσας πολιτικής ανάλυσης, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά.
Είναι αυτός ο «αντιρεβιζιονισμός» που δεν κατάλαβε ποτέ τι κοσμοϊστορικής σημασίας ζήτημα είναι να μετατρέπονται σε ιμπεριαλιστές επεκτατιστές κορυφαία στελέχη ενός πάλαι ποτέ επαναστατικού κόμματος (ΚΚΣΕ) και σε τσιράκια – πράχτορές τους οι παλιοί ηγέτες μιας σειράς επαναστατικών κομμάτων σε όλο τον πλανήτη (μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ, που το κουφάρι του το μετέτρεψαν σε ψευτοΚΚΕ). Είναι αυτός ο «αντιρεβιζιονισμός» που σήμερα δεν μπορεί να καταλάβει πως το να είσαι με το Ζαχαριάδη στα λόγια είναι κούφια φράση, αν ηδονίζεσαι με τα ρώσικα «αντινατοϊκά» τανκς των δολοφόνων του Ζαχαριάδη που εισβάλλουν στη Γεωργία (π.χ. Κίνηση για Ανασύνταξη 18-55 ή ΚΟΕ), αυτός ο «αντιρεβιζιονισμός» που ακολουθεί το ΣΥΝ που μαθαίνει στους αγράμματους ιστορικά αναρχικούς συνθήματα του στυλ «Η Συμφωνία της Βάρκιζας έσπασε», που τελικά δεν μπορεί να απαντήσει στον «αριστερό» σοσιαλφασισμό που θέλει να έρθει στην εξουσία σα «νέος ΔΣΕ», απόλυτη άρνηση φυσικά του παλιού.
Ένα άλλο κομμάτι του αντιρεβιζιονισμού, υγιές ιδεολογικά και αντισοσιαλφασιστικό (αν και μειοψηφικό ακόμη), πατάει γερά στην πολιτική κληρονομιά του παλιού τριτοδιεθνιστικού ΚΚΕ, αρνείται μέσα από την αντιρεβιζιονιστική πάλη και κάποιες -δευτερεύουσες- αρνητικές πλευρές του παλιού κομμουνιστικού κινήματος που ευνόησαν το ρεβιζιονισμό, εμβαθύνει στις αιτίες της επικράτησης του σοσιαλφασισμού για να μην την ξαναπατήσει, δεν παζαρεύει θέσεις και αρχές, παίρνει καθαρή θέση υπέρ του Νίκου Ζαχαριάδη χωρίς ταλαντεύσεις, ξεχωρίζει το κύριο από το δευτερεύον, ανοίγει νέους δρόμους στη σκέψη, μην αντιμετωπίζοντας τίποτα ως στατικό, ενσωματώνει το μαοϊσμό στον κορμό του τριτοδιεθνισμού εμπλουτίζοντάς τον χωρίς να αρνείται «τροτσκιστικά» την κύρια πλευρά του.
Η πάλη των δύο γραμμών, παρατεταμένη σε χρόνο, και δεμένη με την πάλη για το ψωμί και τη λευτεριά του λαού μας από τα δεσμά της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, κομμάτι της πάλης όλων των καταπιεσμένων εθνών και λαών και του παγκόσμιου προλεταριάτου κατά του ιμπεριαλισμού, θα δώσει με στεντόρεια φωνή τις απαντήσεις. Νομίζουμε πως το στήσιμο του νέου ΚΚΕ, συνέχειας και ξεπεράσματος του παλιού ηρωικού μας Κόμματος, θα είναι αποτέλεσμα της πιο ανειρήνευτης και σκληρής πολιτικοϊδεολογικής πάλης.
Υ.Γ. Φυσικά μέσα σε αυτή τη σύντομη πραγμάτεια δεν ολοκληρώσαμε την ολόπλευρη εξέταση της πορείας του μ-λ κινήματος στην Ελλάδα (κάτι που ίσως να ξεφεύγει κι από τις δυνατότητές μας). Θα επανέλθουμε στο θέμα, κυρίως στο τρόπο με τον οποίο το ψευτοΚΚΕ κερδίζει ριζοσπαστικές συνειδήσεις εμπορευόμενο την ιστορία του παλιού, μεγάλου ΚΚΕ, σε μελλοντικές αναρτήσεις…
Γράψε σε παρακαλώ, υπήρχε ΜΛΟ (Δανιηλίδης) στην Τασκένδη; Οι κινεζόφιλοι της Τασκένδης Ράφτης-Λακαρέας τι στάση κρατούσαν έναντι της ΜΛΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλεις να γράψεις για δεν γνωρίζεις; Να ξέρουμε βρ' αδερφέ επιτέλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και δεν είναι ωραίες οι προστακτικές, άργησα όντως, οπότε είμαστε 1-1.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, με επιφύλαξη και με βάση όσα ξέρω κι έχω διαβάσει, κρατώντας υπ' όψη ότι τα εσωτερικά του ελληνικού αντιρεβιζιονιστικού κινήματος είναι μπλεγμένο κουβέρι απ' τα λίγα:
Έτσι όπως το βάζεις είναι μπέρδεμα. Η Τασκένδη είχε τις οργανώσεις της του παλιού ΚΚΕ, με επικεφαλής τους 13 ζαχαριαδικούς γραμματείς των Πολιτειών, και έστελνε αντιπροσώπους στη Ρουμανία όπου ήταν η έδρα του ΚΚΕ (Μ-Λ) κεφαλαία, που ενοποιούσε κατά κάποιο τρόπο όλη την πολιτική προσφυγιά υπό τον πρόεδρο της ΚΕ του, Πολύδωρα Δανιηλίδη. Ο Πολύδωρας είχε όμως πολύ θολούρα, και δεξιές και λικβινταριστικές αποκλίσεις, πράγμα που αποδείχτηκε και στο τέλος της ζώης του όταν λικβντάρισε με τη φράξια ΚΚΕ(μ-λ) - Αριστερή Πολιτική, η οποία διαλύθηκε και τελικά κατέληξε, μετά το θάνατό του, στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα παιδιά του Χοτζέα, που εσχάτως αυτοδιαλύθηκαν εντός του πιο σιχαμερού κνίτικου σοσιαλφασισμού (ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ).
Όταν λοιπόν οι Τουλούδης - Παπαϊωάννου (οι λεγόμενοι "πράσινοι" - εκπρόσωποι της Τασκένδης που πηγαίναν και Ρουμανία σαν εκπρόσωποι των προσφύγων στην ΕΣΣΔ) άρχισαν να φέρνουν τα πλαστά καγκεμπίτικα γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη στα οποία "χτυπούσε" το Μάο Τσε Τουνγκ (1967-1968), οι μεν Πολύδωρες τα πήραν για αληθινά και χτύπησαν το Νίκο για δεξιό - χρουστσοφικό με χυδαίες και αγοραίες εκφράσεις, οι δε πράσινοι τα πήραν επίσης για αληθινά και χτύπησαν το Μάο, υποτασσόμενοι έμμεσα στη διεθνή στρατηγική του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού, με "υπερ-ζαχαριαδικό" λούστρο.
Δηλαδή κι οι δυο ασύνειδα παίζαν το παιχνίδι που τους έβαζε να παίξουν η σοσιαλναζιστική ΚαΓκεΜπε.
Οι κινεζόφιλοι της Τασκένδης έχω την αίσθηση ότι ενώ από το 1962 κιόλας είχαν κάνει τον καλύτερο δυνατό συγκερασμό τίμιου ζαχαριαδισμού και φιλοκινεζισμού, είχαν υποστεί τόσο σκληρή βία από τους ρώσους και έλληνες σοσιαλφασίστες πολύ πριν τη διάσπαση του 1967 μεταξύ ψευτοκινέζων και ψευτοζαχαριαδικών, που δεν είχαν πια συγκεκριμένη οργανωτική συγκρότηση.
Επίσης, οι Τουλούδηδες-πράσινοι νομίζω είχαν απομονώσει την ομάδα Ράφτη σαν δήθεν "καριερίστικη - αριστερίστική - τυχοδιωχτική" στην Τασκένδη, επειδή έριχνε γραμμή να φύγουν οι πρόσφυγες από Ουζμπεκιστάν για Κίνα κι από κει για Αλβανία.
Πάντως, οι σημερινοί μαοϊστές θεωρούν γενικά τη γραμμή της ομάδας Ράφτη - Λακαρέα την πλησιέστερη στο συνεπή μαρξισμό - λενινισμό, όπως απόδειξε κι η ιστορία, με την κατάληξη των παιδιών του Πολύδωρα στο δεξιό ρεβιζιονισμό (Διαρρήχτες - "Μ-Λ ΚΚΕ"), στο λικβινταρισμό - νεοτροτσκισμό ("ΚΚΕ (μ-λ)") ή και στον ανοιχτό σοσιαλφασισμό (ΣΥΡΙΖΑ).
Το ίδιο ισχύει και για τους πράσινους, που είτε στρουγγίστηκαν στην Παπαρήγα - Κουτσούμπα (ψευτοΚΚΕ), είτε πλαισιώνουνε την Κίνηση Ανασύνταξη 18-55, δηλαδή τους θαυμαστές των τανκς του Πούτιν στη Γεωργία.
Υ.Γ. Οι κρίσεις μου εδώ αφορούν τις γραμμές ηγεσιών και όχι φυσικά τους ηρωικούς συντρόφους παλιούς ΚΚΕδες της βάσης, που δε τους φτάνει κανείς σε αντρεία και αυτοθυσία ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι. Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων...
Υ.Γ. 2 Αν ξέρεις περισσότερα στοιχεία, μοιράσου τα αν θέλεις μαζί με το ΚΜ και τους αναγνώστες... Πιθανότατα έχουμε πολλά κενά σε πρόσωπα και γεγονότα, και δυστυχώς η βιολογική "αποχώρηση" των συντρόφων δυσχεραίνει ακόμη πιότερο την κατάσταση...
Γενικά στα ιδεολογικά-πολιτικά-οργανωτικά στρατόπεδα, πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Όσον αφορά όμως το "ασύνειδο" του Δανιηλίδη-ΠΚΕ έχω πολλές επιφυλάξεις. Διότι όπως ομολογεί και στις αναμνήσεις του ήταν αντιζαχαριαδικός. Επομένως τα πλαστά και να μην υπήρχαν, θα 'πρεπε να τα εφεύρει... Επίσης υποψιάζομαι πως η κλίκα του ξερνούσε πολλά στους Αλβανο-Κινέζους για το σ. Νίκο Ζαχαριάδη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Τασκένδη πάντως και σε σχέση με τις διασπάσεις υπάρχει πολύ σκοτάδι. Και είναι δύσκολο να διερευνηθεί πια.. Γι' αυτό και σε ρώτησα.
Επίσης εκείνο που με απασχολεί είναι πού κατέληξε ο Ζάχος. Πώς κινήθηκε ιδεολογικο-πολιτικά μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ/Μ-Λ;
Ψάχνοντας λίγο, δε βρήκα κάτι για τον ζαχαριαδικό Ζάχο, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ/Μ-Λ σε Κόκκινη Σημαία και Κόκκινο Αστέρι στα τέλη των 70s.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το ασύνειδο ή μη, εννοούσα ότι ούτε ο Δανιηλίδης ούτε ο Τουλούδης ήτανε καγκεμπίτες, υπό την έννοια που ήταν οι Φλωράκης - Τσολάκης - Καλούδης - Παπαρήγα ή που είναι οι Τσιπρολαφαζαναίοι και Κουτσούμπες.
Από την άλλη, σίγουρα πρέπει να αναζητηθεί στην πολιτική φυσιογνωμία τόσο του Δανιηλίδη όσο και του Χοτζέα η επιβίωση του λικβινταρισμού - αρχειοτροτσκισμού - δεξιού οπορτουνισμού που έδερνε μέρος των ηγετών του ΚΚΕ τη δεκαετία του '20, όταν το επαναστατικό μας κόμμα ταραζόταν από πυρετό λόγω της αδυναμίας του να εξηγήσει παστρικά την ελληνική πραγματικότητα και να την αναλύσει μαρξιστικά. Αυτή την περίοδο αποθεώνει σήμερα ο σοσιαλναζί γραφειοκράτης Μαΐλης. Φυσικά ακόμη και τότε το ΚΚΕ ήταν επαναστατικό κι ηρωικό κόμμα, σε αντίθεση με τα πραχτόρικα και σοσιαλφασιστικά καθάρματα της σημερινής ψηλής στελέχωσης του ψευτοΚΚΕ σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο που σε μεγάλο κομμάτι του μ-λ ρεύματος, κυρίως του μη τασκενδίτικου, υποτιμιόταν ο ΔΣΕ, ψιλοσυμπαθιόταν ο Βελουχιώτης και θεωρούνταν ότι "τα πάντα τέλειωσαν στην Βάρκιζα", ουσιαστικά δηλαδή υποτιμιόταν η βαθιά διόρθωση με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη της βαριάς δεξιάς παρέκκλισης της ηγεσίας του κόμματος της περιόδου 1941-1945, η οποία υπέταξε τελικά το λαϊκό κίνημα στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό γιατί συνέλαβε δογματικά και όχι διαλεχτικά το ζήτημα του αντιφασιστικού μετώπου και τη σχέση του με τη λαϊκοδημοκρατική επανάσταση.
Σίγουρα λοιπόν και οι Δανιηλιδικοί και οι Τουλουδικοί ήταν πιθανότατα χαφιεδεμένοι σε κάποια κλιμάκια της στελέχωσής τους από καγκεμπίτες και κνίτες χαφιέδες, και ο οπορτουνισμός στη γραμμή τους ευνοούσε το χαφιεδισμό και το διασπαστισμό, κλασσικό τροτσκιστικό στοιχείο.
Για το Ζάχο εκείνο που είχα διαβάσει σε ένα τεύχος της "Κόκκινης Σημαίας" είναι η απόφαση διαγραφής από το ΚΚΕ/Μ-Λ μαζί με τη γυναίκα του και κάποιες επιρροές τους σα προβοκάτορες. Δεν γνωρίζω αν αυτό ίσχυε ή αν εντασσόταν στους γνωστούς άκριτους βερμαλισμούς της μεταπολιτευτικής περιόδου. Πάντως κάποια πλατφόρμα του Ζάχου που ν' αποδεικνύει τον πρακτόρικο ρόλο του δεν ανάφεραν, το μόνο που του προσήψαν ήταν αντικινεζισμός. Επίσης σε άρθρο του Νίκου Κουλούρη(καθηγητής ιστορίας στο ΠΑ.ΜΑΚ., ο οποίος δεν ζει πια) διάβασα πως ο Ζάχος ήταν μετανάστης στη Δ.Γερμανία, είχε σύνδεση με το ΑΜΜΕ, κατόπιν διαφώνησε, αποχώρησε και σύστησε μια μ-λ ομάδα με κάποιες επιρροές του. Το άρθρο του Ν.Κουλούρη περιέχεται στο "το όπλο παρά πόδα"-μια έκδοση του ΠΑ.ΜΑΚ. σχετικά με τη ζωή των ελλ. πολιτικών προσφύγων στις ανατολικές χώρες. Στο άρθρο αυτό που πραγματεύεται την ιστορία των μ-λ προσφύγων στις ανατολικές χώρες, αναφέρεται και στην κρίση που ξέσπασε στην ΠΚΕ λόγω του αντιζαχαριαδισμού-λικβινταρισμού της ηγεσίας της και στην αποχώρηση αρκετών, μεταξύ των οποίων του Ηλία Σοφιανού, της γυναίκας του, του Απανοζίδη που ήταν ο γραμματέας των μαρξιστών-λενινιστών της Βουλγαρίας κ.α. Ο Απανοζίδης μετά τον επαναπατρισμό του σε ερώτηση κάποιου ερευνητή γιατί δεν εντάχθηκε στα Μ-ΛΚΚΕ ή ΚΚΕ(μ-λ), απάντησε" τι να κάνω σ' αυτούς; να χάνω τον καιρό μου; αυτοί είναι παρακλάδια των αναθεωρητών". Η έρευνα είναι κάποιου Καραγιαννακίδη και υπάρχει στο νετ σε μορφή word, μπορείς να το βρεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως κρίμα που δεν υπάρχει κάποιο πιο συγκεκριμμένο στοιχείο για ΚΚΕ/Μ-Λ και Ζάχο, γιατί πιστεύω πως η ΟΕΜΛ-ΚΚΕ/Μ-Λ ήταν μια αξιόλογη κίνηση με ξελαμπικαρισμένες αντιλήψεις για Ζαχαριάδη-επαναστατική ιστορία του κινήματος.
Για Τουλούδη δεν ξέρω να σου πω. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν είχε το ανάστημα ενός Ράφτη ή ενός Λακαρέα. Μια μετριότητα ήταν. Μπορεί ν' αγαπούσαν το Ζαχαριάδη, να διώχτηκαν όπως κι οι άλλοι σύντροφοι Τασκενδίτες, αλλά οι ηγετικοί "πράσινοι" δεν κατάφεραν ν' απεμπλακούν από τα φιλοσοσιαλιμπεριαλιστικά-φιλοκαγκεμπίτικα πλοκάμια και γι' αυτό έπεσαν κι ίδιοι στη λούμπα φτιάχνοντας ένα σκιάχτρο που μόνο με Ζαχαριάδη δεν είχε σχέση. Γιατί ένας Ζαχαριάδης λίγο αντιΧρουστσιόφ, λίγο φιλοΜπρέζνιεφ και φιλοΑντρόπωφ και σφόδρα αντιΜάο είναι προφανές πως δεν ταιριάζει ούτε κατ'ελάχιστον μ'εκείνο το λιοντάρι που πάλευε μες στους πάγους της Σιβηρίας δίχως να κάνει ούτε τον παραμικρό συμβιβασμό και γι' αυτό πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά για τον Πολύδωρα είμαι αμετακίνητος. Ηταν φιλοΚαΓκεΜπε ο τύπος, άκαπνος, δίχως διώξεις, παρέμενε μέλος του ψευτοΚΚΕ γιατί δεν τολμούσαν να τον διαγράψουν όπως ο ίδιος ισχυριζόταν.... Ηγέτης του προσφυγικού αντιρεβιζιονισμού και να ποζάρει άκαπνος, δίχως να του πειράζουν ούτε μια τρίχα τη στιγμή που οι σύντροφοι σε όλες τις ρεβιζιονιστικές χώρες μαρτυρούσαν, έιναι-νομίζω- κάτι που πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις... Γιατί μόνο ασύνειδα δεν ήταν ολ' αυτά. Ήταν κάτι πολύ παραπέρα. Και μην ξεχνάς ότι ο ίδιος ο καγκεμπίτης Φλωράκης παραβρέθηκε στην κηδεία του...
Ο ίδιος ο Πολύδωρας ομολογεί για το χαλκευμένο γράμμα Ζαχαριάη στο βιβλίο του Καρανικόλα("μια λευκή σελίδα στην ιστορία του ΚΚΕ") πως "το γράμμα αυτό δημοσιεύτηκε μετά από υπόδειξη των Ρουμάνων και προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στις γραμμές μας". Ετσι ακριβώς τα μολογάει ο απρόσεχτος μπαγάσας. Μετά απ' αυτό σκέψου αν και πόσο ασύνειδα δρούσε στην υπόσκαψη της ενότητας των επαναστατών κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων...
Αλήθεια στο λέω, καθόλου διάθεση να δικαιώσω τον Πολύδωρα δεν έχω... Και πιθανότατα τα όσα λες να είναι απολύτως ακριβή - η παρουσία του γεροΦλώρακα στην κηδεία με βάζει σε σκέψεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς, επειδή η Ρουμανία, λόγω του εθνικισμού του Τσαουσέσκου, είχε μετά το 1965 μια σχετικά αυτόνομη τριτοκοσμική πορεία σε σχέση με τη σοσιαλιμπεριαλιστική ΕΣΣΔ, ήταν ευκολότερο στο εσωτερικό της να υπάρχουνε ζυμώσεις... Και το "Κ"Κεσ. το άφηναν να παίζει μπάλα, και τους μαοϊστές - αντιρεβιζιονιστές σε ένα βαθμό, κάτι που δε συνέβαινε στις υπόλοιπες σοσιαλφασιστικές χώρες...
Όπως και νά ΄χει πάντως, ο Πολύδωρας έδρασε πραγματικά σαν "αντιρεβιζιονιστικό" παρακλάδι του ρεβιζιονισμού, με τον έξαλλο αντιζαχαριαδισμό και τον κεντρισμό του.
Ναι, έχεις δίκιο για την αβλεψία ή και ανοχή των ρουμάνικων αρχών. Ωστόσο η διάσταση (και όχι ρήξη, όπως π.χ. Αλβανία) Ρουμανίας-σοσιαλιμπεριαλισμού δεν είχε να κάνει με επίδικα όπως π.χ. κομμουνισμός-ρεβιζιονισμός, αλλά αφορούσε τους άμεσους προσανατολισμούς δύο όμορων από ιδεολογική σκοπιά, δηλ. ρεβιζιονιστικών κλικών. Επομένως το ιδεολογικό μίσος για το μαρξισμό-λενινισμό ήταν κοινό στις δυο κλίκες ανεξάρτητα από το ειδικό βάρος της καθεμιάς στην παγκόσμια σκακιέρα(από τη μια σοσιαλιμπεριαλισμός, από την άλλη μια εξαρτημένη ρεβιζιονιστική κλίκα τιτικού τύπου). Χαρακτηριστική, απ' αυτή την άποψη, είναι νομίζω η περίπτωση του ζαχαριαδικού Μίλτου Πορφυρογέννη, που ήταν κι αυτός στη Ρουμανία, αν δεν κάνω λάθος, και υποβλήθηκε σε κατατρεγμούς ραφιναρισμένους και ουσιαστική απομόνωση από τους "έλληνες" σοσιαλφασίστες με τη συνέργια των ρουμάνικων αρχών, με συνέπεια τον πρόωρο θάνατό του μόλις στα 55 χρόνια του. Επομένως μια σύγκριση μεταξύ Μίλτου-Πολύδωρα είναι νομίζω καταλυτική και δείχνει τη διάκριση των ορίων της ρουμάνικης αβλεψίας-ανοχής... Θέλω να πω δηλαδή πως επέτρεπε τις ζυμώσεις, αλλά όχι και τις όποιες-όποιες ζυμώσεις... Θα είχε αξία πάντως να διερευνηθεί η περίπτωση "έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά το '56 στη Ρουμανία, αν υπήρξαν διώξεις κλπ.", δεδομένου ότι υπάρχει πολύ σκοτάδι μέχρι στιγμής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τη ρουμάνικη κλίκα μην ξεχνάς πως παρέμενε μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας...
Μα προφανώς και δεν εξωραΐζω την κλίκα Τσαουσέσκου, φυσικά και τη θεωρώ ρεβιζιονιστική και εσωτερικά και σοσιαλφασιστική, και προφανώς ξέρω ότι παρέμενε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας (τελευταία φωτογραφία με Γκόρμπι και άλλους είχε βγάλει ο Τσαουσέσκου το 1987 σε σύνοδο κορυφής του Συμφώνου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι ήταν μιας μορφής τιτικού τύπου διχτατορία, με τη διαφορά ότι ο Τσαουσέσκου ήταν πιο κρατιστής - τριτοκοσμικός, ενώ οι τιτοϊκοί αντιδραστικοί έπαιζαν ΚΑΙ εσωτερικά με όρους δυτικού καπιταλισμού, ελεύθερης επιχείρησης, έστελναν μετανάστες στη Δύση σα φτηνή εργατική δύναμη κλπ. Βέβαια, σε επίπεδο σοσιαλφασιστικής διχτατορίας, εκείνη του Τσαουσέσκου ήταν σαφώς πιο κτηνώσεις μετά το 1960, ενώ ο Τίτο, μετά τις σφαγές και φυλακίσεις σταλινικών κομμουνιστών το 1948-1950, χαλάρωσε την πολιτική διχτατορία σε επίπεδα ενός "μεσαίου" αυταρχισμού για να προσεγγίσει τη Δύση.
Τέλος, νομίζω ότι ο Μίλτος πέθανε στην Τσεχοσλοβακία, πράγματι από σκόπιμη άρνηση να του παράσχουν ιατρική βοήθεια επειδή στήριζε το Νίκο... Μάλιστα, νομίζω ότι ο Νίκος έχει γράψει ότι αν οι αστοί είχαν άνθρωπο σα το Μίλτο, θα τον είχαν κάνει 10 φορές πρωθυπουργό και η κλίκα των σοσιαλφασιστών ουσιαστικά τον σκότωσε... Βέβαια, ο Μίλτος είχε κάνει κι αυτός το δεξιό του λάθος το '44 στο Λίβανο, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό αυτό οφειλόταν στην εντελώς λαθεμένη και ουσιαστικά προβοκατόρικη δολοφονία Ψαρρού στην Παρνασσίδα...
Εχεις δίκιο για το Μίλτο που πέθανε στην Τσεχοσλοβακία. Τον μπέρδεψα με τον Φώκο Αλευρά που εξόντωσαν οι σοσιαλφασίστες στην "ουδέτερη" Ρουμανία, καταδικάζοντάς τον σε έσχατη ένδεια επειδή αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 6ης ολομέλειας. Για τον Φώκο Αλευρά αναφέρει και ο Πάρνης. Επομένως, ο Φώκος είναι ένα επώνυμο στέλεχος του παλιού ΚΚΕ- θύμα των σοσιαλφασιστών στην "ουδέτερη" Ρουμανία και δοθέντος τούτου, πιστεύω πως είναι απίθανο να μην υπήρξαν διώξεις ενάντια και σε "ανώνυμους" επαναστάτες ζαχαριαδικούς ΚΑΙ στη Ρουμανία. Ας ελπίσουμε πως η μελλοντική μαρξιστική ιστορική έρευνα θα ρίξει φως και σ' αυτή την περίπτωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσον αφορά την προδοσία (και όχι απλά δεξιό λάθος) του Λιβάνου '44, πιστεύω πως ο Μίλτος προσπάθησε μέχρις ενός βαθμού ν' αντισταθεί, αν και υποτάχτηκε κι αυτός. Αλλά σίγουρα είναι ο τελευταίος στον οποίο θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς ευθύνες. Ο Λίβανος οφείλεται πρώτα και κύρια στη συνειδητή συνθηκολόγηση της ηγεσίας Σιάντου-Ιωαννίδη και στον μπασιμπουζουκισμό του ανεκδιήγητου Ρούσσου. Αυτή είναι και η εκτίμηση της 3ης Συνδιάσκεψης του επαναστατικού ΚΚΕ για Λίβανο- Καζέρτα- Βάρκιζα, μια εκτίμηση που είναι η μόνη ορθή κι ένα μελλοντικό νέο ΚΚΕ δεν έχει παρά να την υιοθετήσει στο ακέραιο. Σιάντος- Ιωαννίδης έπαιζαν συνειδητά κι οι υπόλοιποι λόγω δεξιού οπορτουνισμού-πολιτικής μυωπίας ακουλουθούσαν...
Πάντως για τη Ρουμανία θυμίσου και το κατά πόσο έστεκε αυτό που μου είχες πει σε παλιότερη συνομιλία μας. Είναι δυνατόν μια πλέρια ανεξάρτητη χώρα (Αλβανία) να συμμαχεί με χώρα-μέλος του Συμφώνου Βαρσοβίας που ναι μεν δε συμμετείχε στην σοσιαλιμπεριαλιστική εισβολή του '68 στην Τσεχοσλοβακία, αλλά παρέμενε μέλος του Συμφώνου με ό,τι αυτό συνεπαγόταν;
1. Όταν μιλώ για "ουδέτερη" Ρουμανία, εννοώ κυρίως μετά το '65. Και φυσικά δεν εννοώ στην περίοδο 1956-1958, οπότε και ο Γκεοργκίου Ντεζ έπαιξε κομβικό ρόλο στην επιβολή της ρεβιζιονιστικής γραμμής στο ΚΚΕ και τελικά στη διάλυσή του. Έτσι κι αλλιώς, η ρεβιζιονιστική Ρουμανία δεν μπορούσε εξ αντικειμένου να είναι φιλική προς τις επαναστατικές δυνάμεις, ήταν όμως σίγουρα μικρότερος εχθρός τους από τις πιο αμιγώς ρωσόδουλες σοσιαλφασιστικές διχτατορίες. Απόδειξη και η τύχη που είχε ο Τσαουσέσκου, που εκτελέστηκε σα το σκυλί όχι από το λαό (που πράγματα είχε πονέσει πολύ από τους βασανιστές της Σεκουριτάτε), αλλά από το ρωσόφιλο στρατό και τον καγκεμπίτη "δημοκράτη - σοσιαλδημοκράτη" Ιλιέσκου (για τον καγκεμπιτισμό του τελευταίου μιλάει μέχρι και η Wikipedia).
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν ήταν στην κύρια πλευρά ευθύνη του Μίλτου. Ο Δανιηλίδης λέει κάτι που μου μοιάζει σωστό για την περίοδο 41-45. Λέει ότι ο Σιάντος ήταν αγγλόφιλος και ο Ιωαννίδης αγγλόφοβος. Νομίζω ότι αυτό προσεγγίζει την αλήθεια για το πώς διαμόρφωσε την στρατηγική και την τακτική του το κόμμα στο Α' αντάρτικο. Το τρίτο μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Γιάννης ο Ζεύγος, μολονότι ενίοτε μπάταρε "αριστερά", υπόγραψε κι εκείνος την Καζέρτα, που είναι ίσως η πλέον άθλια εκ των τριών συμφωνιών που αναφέρεις, γιατί ουσιαστικά αναγνωρίζει το Σκόμπι ως αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού. Μάλιστα, κάπου διάβαζα ότι ο Ζεύγος έγραφε στο ημερολόγιο του ότι ελπίζει η ιστορία να μην τον κατατάξει δίπλα στους Έμπερτ - Νόσκε, τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες που πνίξαν την επανάσταση. "Δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς όμως, οι Άγγλοι έχουν τον τρόπο τους να μας επιβάλλονται", έγραφε. Νομίζω ότι εδώ, όπως και στην απάντηση του Ιωαννίδη στον αδερφό του Πετσόπουλου, λίγο μετά την ήττα του Δεκέμβρη, συμπυκνώνεται το δράμα της δεξιάς γραμμής της καθοδήγησης του κινήματος. "Τι θα γίνει ρε Γιάννη; Μια ζωή θα μας γαμάν αυτοί;" τον είχε ρωτήσει ο Γιώργης Πετσόπουλος, κι ο Ιωαννίδης, κατά δική του ομολογία, του είχε απαντήσει: "Τι να γίνει, φαίνεται αυτή είναι η μοίρα μας". Αυτά τώρα Γενάρη του '45, με τον ΕΛΑΣ πάνοπλο στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Γενικό Στρατηγείο με Σαράφη - Άρη - Έκτορα (Μακρίδη) ανέγγιχτο, αφού είχε πάει καροτσάκι το Ζέρβα μέχρι την Κέρκυρα.
Έλειπε δηλαδή από την καθοδήγηση του ΚΚΕ, οπότε συνακόλουθα και του ΕΑΜ, η πίστη στη δυνατότητα του λαού να τα βγάλει πέρα όχι μόνο με τη ντόπια αντίδραση, αλλά και με τον πάτρωνά της εγγλέζικο ιμπεριαλισμό. Ο Σιάντος νομίζω ήταν χειρότερος από τον Ιωαννίδη, γιατί είχε τη φρεναπάτη ότι θά φτιανε "λαϊκό" καθεστώς παρέα με τους βενιζελικούς υπό την αγγλική προστασία. Ο Ιωαννίδης δεν συμπαθούσε τους Εγγλέζους, ωστόσο δεν πίστευε καθόλου στη νίκη του λαού εναντίον τους, έχοντας καταλάβει δεξιά - δογματικά - σοσιαλδημοκρατικά το αντιφασιστικό μέτωπο. Ο δε Ρούσος, μέχρι τα τελευταία του, υποστήριζε ότι τίποτε καλύτερο δε μπορούσε να γίνει από τη Βάρκιζα, σαν ακόλουθος του Φλωράκη που ήταν. Το ίδιο πίστευε κι ο Ιωαννίδης, όπως του καταλογίζει ο Νίκος Ζαχαριάδης σε σημείωμά του, όταν τον στέλνει στο βουνό, το 1947.
(συνεχίζεται)
Κοίταξε να δεις. Οι ρεβιζιονιστές και τάχατες αντι-δογματικοί και "διαλεκτικοί ερμηνευτές" της ιστορίας του κινήματος Δανιηλίδης, Χοτζέας και λοιποί μπορούν να λεν στις αναμνήσεις τους το μακρύ και το κοντό τους (παρεμπιπτόντως, οι "εκτιμήσεις" τους αυτές συμπίπτουν μ' εκείνες των σοσιαλφασιστών), αλλά για τα ζητήματα αυτά στις βασικές τους πλευρές, δεν αποφάνθηκαν μόνο τα διάφορα κομματικά σώματα του επαναστατικού ΚΚΕ, αλλά, νομίζω, και η ίδια η Ιστορία. Δε νομίζω να υπάρχει σοβαρός ερευνητής ή απλός νουνεχής άνθρωπος έστω που ν' αρνείται ότι η εξουσία που κερδήθηκε τότε με το ΕΑΜο-ΕΛΑΣΙΤΙΚΟ τουφέκι, ουσιαστικά ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ στους Εγγλέζους και τα ντόπια σκυλιά τους, τους κεντρο-μοναρχικούς φασίστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου παραθέτω και μια κατοπινή εκτίμηση του Νίκου που βρίσκεται σε αρμονία με τις κομματικές αποφάσεις του επαναστατικού ΚΚΕ και συνοψίζει σε λίγες γραμμές τις αιτίες τις βασικές της προδοσίας του κινήματος της εθνικής αντίστασης:
"Για το ότι στα 1944 «σκοντάψαμε στο κατώφλι» ο Λουλές δεν βλέπει προδοσία, πούλημα συνειδητό: Οι Ρούσος - Ζεύγος - Πορφυρογένης δεν έκαναν συνειδητή προδοσία. Ο Σιάντος και ο Ιωαννίδης (γι’ αφτό κατάληξα αργότερα) πρόδωσαν συνειδητά. Όπως συνειδητά πρόδινε και ο Πλουμπίδης. Αν δεν το δούμε αφτό θάμαστε μωροί γιατί αλλιώς δε θα εξηγήσουμε και δεν θα καταλάβουμε γιατί χάσαμε τότε τον αγώνα"
-Όσο για την "ουδέτερη" (δηλαδή εξαρτημένη κι από τις δυο υπερδυνάμεις) Ρουμανία: Η τύχη του Τσαουσέσκου ουσιαστικά αποφασίστηκε στη Μάλτα. Η Αμερική ανέλαβε την Αλβανία και η Μόσχα τη Ρουμανία. Επομένως, ο Τσαουσέσκου παραμένοντας στο Σύμφωνο Βαρσοβίας έφαγε ουσιαστικά μόνος του το κεφάλι του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν έχει νόημα να ψάχνουμε αν η κλίκα του Τσαουσέσκου ήταν μεγάλος ή μικρός εχθρός της επανάστασης, σίγουρα όμως ήταν εχθρός της. Και ως εκ τουτου καθήκον των ντόπιων επαναστατικών δυνάμεων θάπρεπε να είναι η προλεταριακή επανάσταση για το σάρωμά της. Γιατί μόνο μια νικηφόρα επανάσταση θα διασφάλιζε ΚΑΙ την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, αντιμετωπίζοντας τις επιβουλές των σοσιαλιμπεριαλιστών, ενώ πολιτικές του στυλ της "θεωρίας των 3 κόσμων" και την εσωτερική σοσιαλφασιστική καταπίεση θα εξωράιζαν και τη διαιώνιση της εξάρτησης δικαιολογούσαν. Μια εξάρτηση που και ο ίδιος ο Ταουσέσκου την πλήρωσε τελικά με το κεφάλι του, όπως κατοπινά και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς ιμπεριαλιστές όπως Σαντάμ, Καντάφηδες κ.ο.κ...
Κείνο που θέλω να σου πω, συνεχίζοντας τον προβληματισμό μου και απαντώντας και στο νέο σου σχόλιο για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το 1941-1945, δεν είναι καμιά νέα "διαλεκτική" μπαρούφα, όπως εκείνες που όντως εξακοντίζουν ιστορικά πλείστοι όσοι από τους οπορτουνιστές μέσα στο μ-λ ρεύμα (βλ. Πολύδωρας - υποτίμηση ΔΣΕ κλπ.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω απλώς ότι πρέπει να πάμε ακόμη παραπέρα τις εχτιμήσεις ΚΚΕ - Ν. Ζαχαριάδη για τα αίτια της ήττας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από τους Εγγλέζους και τη μοναρχοφασιστική αντίδραση. Δε συμφωνείς π.χ. ότι πρέπει να μας απασχολήσουν ζητήματα όπως το γιατί ο ΕΛΑΣ δεν οργανώθηκε σαν κόκκινος, εργατο-αγροτικός στρατός αλλά η ηγεσία Σιάντου και μετέπειτα Σιάντου - Ιωαννίδη τον έφτιαξε με κύριο υλικό τους αστούς αξιωματικούς, χωρίς καθαρή κομματική ή έστω ιδεολογική ΕΑΜίτική καθοδήγηση στις μονάδες; Το ξέρεις ότι στο Δεκέμβρη του 44, η ηγεσία φοβόταν ότι οι μισοί αξιωματικοί του ΕΛΑΣ μπορεί να στασίαζαν και να μην ήθελαν καμία σύγκρουση με τους Εγγλέζους, γιατί κανείς δε τους είχε ζυμώσει ότι πάμε για εξουσία;
Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για κόκκινη εργατοαγροτική εξουσία, το ίδιο το κόμμα ζύμωνε μονάχα νεφελωδώς τη "λαοκρατία", χωρίς να την εξηγεί βαθιά στις μάζες. Το αντίθετο δηλαδή απ' ότι έκανε ο Μάο Τσε Τουνγκ στην Κίνα.
Επίσης, η εξάρτηση του ΕΛΑΣ από τα αγγλικά όπλα, και ο προσανατολισμός Σιάντου (όπως λέει ο Μακρίδης) σε αποφυγή στρατηγικών μαχών με τους Γερμανούς που θα "έψηναν" πιότερο τον ΕΛΑΣ σα λαϊκό επαναστατικό στρατό και θα τον ανεξαρτητοποιούσαν από τους Εγγλέζους (όπως έκαναν οι Γιουγκοσλάβοι, άλλο μετά πώς κατέληξαν), η υπαγωγή του στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, το γεγονός ότι στείλαμε την ΠΕΕΑ στο Λίβανο αντί να ρθουν κείνοι εδώ, όλα είναι μια αλυσίδα. Κι αν ο Σιάντος ήταν χαφιές των Εγγλέζων (που φυσικά δε μπορώ να το αποκλείσω), γιατί αυτή η γραμμή δε συνάντησε σημαντική αντίσταση στην υπόλοιπη ΚΕ, στα άλλα μέλη του ΠΓ; Πώς ο Σιάντος οργάνωσε Δεκέμβρη μόνος του (!) χωρίς να συμβουλευτεί το ΠΓ, έφτιασε μόνος του (!) ΚΕ του ΕΛΑΣ και τον διεξήγαγε έτσι που να τον χάσει; Δεν μπορώ να ξέρω αν το χαφιεδιλίκι ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην ήττα, αλλά ακόμη κι αν ήταν, το χρήσιμο για μας σήμερα είναι να βρούμε τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΕΣ που οδήγησαν στην ήττα ή που έκαναν αν θέλεις και το χαφιεδιλίκι μπορετό να πετύχει.
Συμφωνώ επίσης ότι με την παραμονή του στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ο εθνικιστής σοσιαλφασίστας διχτάτορας Τσαουσέσκου έφαγε μόνος του το ξερό του κεφάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προλεταριακή επανάσταση του ρουμάνικου προλεταριάτου ήταν υπόθεση της ίδιας της ρουμάνικης φτωχολογιάς. Η θεωρία των Τριών Κόσμων δε στάθηκε εμπόδιο σε καμία πραγματική λαϊκή - δημοκρατική ή και σοσιαλιστική επαναστατική κίνηση των μαζών οπουδήποτε στον κόσμο. Απλώς διαχωρίζει καθαρά τις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις, τον ενδιάμεσο χώρο και τον Τρίτο Κόσμο και σε αυτή τη βάση δημιουργεί τους όρους για το αντιηγεμονιστικό μέτωπο.
Όπως ένας αντικαπιταλιστής μισεί πάνω απ' όλα τους ναζί μεταξύ άλλων και γιατί ο ναζισμός είναι η πιο "τέλεια", ολοκληρωμένα αποκτηνωμένη μορφή του σάπιου πια καπιταλισμού, έτσι ο ίδιος αντιιμπεριαλιστής στη διεθνή κονίστρα βάζει στο στόχαστρό του σαν κύριο εχθρό τις ιμπεριαλιστικές εκείνες δυνάμεις που συμπυκνώνουν τα χειρότερα και πιο αποκρουστικά - εμφατικά στοιχεία της ιμπεριαλιστικής φύσης και πολιτικής. Αυτό θα πει το Κάτω Ρωσία - Κάτω ΗΠΑ, ακόμη και το κύριος εχθρός η Ρωσία (παρέα με την Κίνα), αλλά κάτω και οι ΗΠΑ ως η υπερδύναμη που και κακό κάνει στους λαούς με τον υπερεπεμβατισμό της και το δρόμο στους Ρώσους ανοίγει.
Δε σημαίνει ότι όταν βάζεις στο στόχαστρο Ρωσία - ΗΠΑ, "δικαιώνεις" τους Εγγλέζους, Γάλλους, Γερμανούς, Ιάπωνες κλπ. Είναι σα να μου λες ότι επειδή στο Β' Παγκόσμιο έβαζες στο στόχαστρο Γερμανία - Ιταλία - Ιαπωνία, ήμαστε δεξιοί και φίλοι του εγγλέζικου και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τόσο ο Μάο όσο και ο ΔΣΕ αποδεικνύουν ότι το μέτωπο κατά κύριων εχθρών δε σημαίνει παράδοση στους "λιγότερο κακούς" ιμπεριαλιστές. Και αν παρακολουθείς και τις αναλύσεις της ΟΑΚΚΕ (που το κάνεις πιστεύω), ειδικά και τώρα με Συρία κλπ., πουθενά δε θα δεις να μην λαμβάνεται ΚΑΘΑΡΗ θέση αρχής απέναντι ΚΑΙ στις βρωμιές των κατά τους μαοϊστές λιγότερο άμεσων εχθρών της ανθρωπότητας, δευτεροκοσμικών ιμπεριαλιστών Εγγλέζων, Γάλλων κλπ.
(Υ.Γ. Οι απόψεις μου ως προς τα παραπάνω, ειδικά τα "δικά μας" (ΕΑΜ κλπ.), προφανώς και είναι επηρεασμένες από συζητήσεις και προβληματισμούς φίλων και συντρόφων, ωστόσο όπως διατυπώνονται εδώ εκφράζουν μονάχα το ΚΜ και κανέναν άλλον, πόσο μάλλον κομματικό φορέα).
Kανένα πρόβλημα να πάμε ακόμη παραπέρα τις εκτιμήσεις ΚΚΕ - Ν. Ζαχαριάδη, αλλά όταν δεν πάνε (εφόσον είναι ιστορικά τεκμηριωμένες και αντικειμενικές), να μην προσπαθούμε να τις αναθεωρούμε. Γιατί και στο ζήτημα που αναφέρεις, πόσες φορές δε στάθηκε εξαντλητικά και επίμονα το Κόμμα στην αρνητική κληρονομιά του ΕΛΑΣ, τον καριερισμό, κατσαπλιαδισμό, τα καπετανάτα, πόσες φορές δεν εστίασε στον ποιοτικά ανώτερο χαρακτήρα του ΔΣΕ;; Επομένως, κι εδώ η επαναστατική καθοδήγηση Ζαχαριάδη έχει απαντήσει με πληρότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι στο ζήτημα της οππορτουνιστικής αναθεώρησης της γραμμής του κόμματος στην ολομέλεια του '37 και στο γιατί αυτή η αναθεώρηση της γραμμής και η συνειδητή προδοσία Σιάντου-Ιωαννίδη δε συνάντησε σημαντική αντίσταση στην υπόλοιπη ΚΕ, στα άλλα μέλη του ΠΓ, κι εδώ η καθοδήγηση Ζαχαριάδη έχει, νομίζω, απαντήσει πειστικά. Αυτό οφειλόταν βασικά στη διάβρωση της καθοδήγησης απ' το δεξιό οπορτουνισμό, την πλέρια πολιτική ανικανότητά της και την απαράδεχτη άμβλυνση της επαναστατικής επαγρύπνησης (βλ. και "προβλήματα κρίσηςτου ΚΚΕ", σ.24-25). Και δεν ήταν μόνο ελλαδικό αυτό το φαινόμενο. Εδώ οι Εγγλέζοι μια ολόκληρη καθοδήγηση, τη γιουγκοσλάβικη, κατάφεραν να εξαγοράσουν με τόσο δραματικές συνέπειες για τους συσχετισμούς δύναμης σε βάρος της επανάστασης στα Βαλκάνια. Γιατί σου κάνει επομένως τόση εντύπωση το συνειδητό χαφιεδιλίκι;; Πρέπει, επομένως, να αντιληφθείς αυτό που λέει ο σ. Νίκος. Δίπλα στην πολιτική ανικανότητα, τον οπορτουνισμό της καθοδήγησης της Κατοχής πρέπει να βάλεις και τη συνειδητή προδοσιά του "πρωταγωνιστή" Σιάντου. Αλλιώς καμιά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ χρήσιμη και για το παρόν και το μέλλον του κινήματος δε θα μπορέσεις να βγάλεις. Βασική παράμετρος της πολτικής των τριτοδιεθνιστικών κομμάτων ήταν ΚΑΙ η πάλη ενάντια στο χαφιεδισμό. Επαγρύπνηση αλλά και όχι στη χαφιεδοφοβία, ήταν και παραμένει το βασικό δίπτυχο του μπολσεβικισμού στον τομέα της επαγρύπνησης.
2. Kοίταξε, στο ζήτημα της θεωρίας των Τριών Κόσμων, δε νομίζω ότι χωρούν ιστορικοί παραλληλισμοί και αναλογίες με την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Η Μπολσεβίκικη ηγεσία της ΕΣΣΔ δεν καλλιέργησε ποτέ αυταπάτες και δεν κάλεσε ποτέ τους λαούς να ενωθούν με τις αστικές τους τάξεις. Το αντίθετο δηλαδή απ' αυτό που έκαναν οι Κινέζοι που προσέγγιζαν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, καλούσαν σε ενδυνάμωση της ΕΟΚ, σε ενίσχυση του ΝΑΤΟ σαν αναχωμάτων απέναντι στο σοσιαλιμπεριαλισμό, διατυμπάνιζαν τη διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας σαν το ύψιστο καθήκον του προλεταριάτου και των λαών, καλώντας τους ουσιαστικά σε ένωση και ταξική ειρήνη με τις αστικές τους τάξεις, κλπ., κλπ. Γνωστά πράγματα, δηλαδή... Εχει καμιά σχέση αυτή η γραμμή μ' εκείνη των Μπολσεβίκων που όχι μόνο οδήγησε στη συντριβή του φασισμού, αλλά και στο σχηματισμό του πανίσχυρου σοσιαλιστικού στρατόπεδου;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Ιωαννίδη, πάντως, μέχρι και το 1955 ουδείς, ούτε ο Νίκος, είχε κατηγορήσει για συνειδητή προδοσία. Το 1952 είχε καθαιρεθεί από το ΠΓ για σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση, αλλά είχε παραμείνει στην ΚΕ, ενώ στην τελευταία επαναστατική ολομέλεια του κόμματος, την 5η του Νοέμβρη του 1955, αποφασίστηκε το ζήτημα της αυτοκριτικής του για τη γραμμή του ΚΚΕ στην Κατοχή να αποτέλεσει μέρος της 4ης Συνδιάσκεψης του Κόμματος, η οποία δεν έγινε ποτέ λόγω του σοσιαλφασιστικού πραξικοπήματος της 6ης Ολομέλειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είπα ότι οι εχτιμήσεις της ηγεσίας Ζαχαριάδη χρειάζονται αναθεώρηση, αλλά νέο φώτισμα με βάση το προχώρημα της ζωντανής πείρας του ελλαδίτικού και του διεθνούς προλεταριάτου.
Για τους δε "εξαγορασμένους από τους Εγγλέζους" Γιουγκοσλάβους, εγώ έχω τη γνώμη ότι οι τιτοϊκοί ήταν μεγάλοι ρεβιζιονιστές και σοβινιστές, αλλά όπως απέδειξε η ιστορία, για τον εαυτό τους και την τριτοκοσμική κρατική γραφειοκρατική αστική τάξη που ήθελαν να οικοδομήσουν. Ναι, λόγω αντιρωσισμού έπαιξαν πάντα εγγύτερα στη Δύση, αν και κάναν και τις κολλιγιές τους με το Χρουστσόφ στον αντιμαοϊσμό. Ειδικά το 1948-1955 ήταν εμετικοί, όταν χτύπησαν ακόμη και το λαό της Κορέας και την πάλη που έδινε κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τέλος πάντων, όμως, εδώ δε συζητούμε για τον Τίτο, άλλωστε το συγκεκριμένο θέμα, στις κουβέντες μας περί Αλβανίας, το έχουμε εξαντλήσει, όπως και το ζήτημα των Τριών Κόσμων.
Πάντως, για το ζήτημα του ΕΑΜ, δεν διαφωνώ με καμία εκτίμηση του παλιού ΚΚΕ και του Νίκου Ζαχαριάδη για τα αίτια της ήττας του Α' αντάρτικου. Αλλά και το ίδιο το ΚΚΕ προχωρούσε με τα χρόνια. π.χ. Την περίοδο 1945-1950, το κόμμα χαρακτήριζε τη Βάρκιζα αναγκαίο ελιγμό, ενώ με την 7η Ολομέλεια του 1950 και κυρίως με την 3η Συνδιάσκεψη, την καταδίκασε σαν βαρύ λάθος, παράδοση άνευ όρων στον εχθρό (μετά και από σχετική συμβουλή του Στάλιν). Επίσης η εχτίμηση για το Σιάντο δημοσιοποιήθηκε το 1950, ενώ μέχρι τότε η ήττα αποδιδόταν σε αμιγώς πολιτικά αίτια.
Αυτά τα ολίγα
Αν ρίξεις μια ματιά στα ντοκουμέντα από το αρχείο του Κόμματος που είχαν σφετεριστεί οι ρεβιζιονιστές του "Εσωτερικού", τα δημοσίεψαν σε συνέχειες στην "Αυγούλα" τους τέλη των '70s και τα οποία κυκλοφόρησαν σε βιβλίο πριν μερικά χρόνια ("η εμπλοκή του ΚΚΕ" του Φ. Ηλιού, εκδ. "Θεμέλιο"), θα διαπίστωνες δυο απλά πράγματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον, ο σ.Νίκος αμέσως μόλις επέστρεψε απ' το Νταχάου έβαλε εσωκομματικά στο ΠΓ το ζήτημα του ύποπτου προδοσίας Σιάντου. Αυτό το επιβεβαιώνουν και με τις αναμνήσεις τους οι Παρτσαλίδης και Ιωαννίδης. Το γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε το ζήτημα αμέσως, αυτό οφειλόταν σε λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δηλαδή διαφύλαξης της ενότητας των γραμμών του Κόμματος, του Μετώπου και ουσιαστικής προετοιμασίας για την καινούργια ένοπλη αναμέτρηση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Για το σ. Νίκο η επανάσταση δεν ήταν τυχοδιωχτισμός. Επομένως, το τελευταίο που λες για την εκ των υστέρων εχτίμηση, πάει περίπατο...
Δεύτερον,και στο ζήτημα της Βάρκιζας πέφτεις πολύ έξω. Ήδη από το Μάρτη του '47 σε επιστολή του στον Στάλιν, ο σ. Νίκος εκθέτει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τα καθήκοντα του κινήματος, μιλάει ξεκάθαρα για τη βαριά λαθεμένη γραμμή της καθοδήγησης της πρώτης κατοχής και τις αρνητικές συνέπειες που αυτή είχε στην έκβαση του Αγώνα. Ο χαρακτηρισμός της Βάρκιζας το '45 σαν αναγκαίου ελιγμού, είχε σαν στόχο την ανασυγκρότηση ενός βαριά λαβωμένου κινήματος και την ουσιαστική της αναίρεση και παράλληλα διόρθωση της γραμμής στην ίδια τη ζωή ξεκινώντας από την 12η Ολομέλεια του Ιούνη '45 με την οργάνωση της Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας κ.ο.κ. Επομένως καμιά αναθεώρηση της εχτίμησης για τη Βάρκιζα και κανενός είδους "προχώρημα" του τύπου που εννοείς, δεν υπήρξε, πόσω μάλλον μετά από συμβουλή του Στάλιν...
Φίλε σταλινικέ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το μεν ζήτημα των υποψιών του Νίκου για το Σιάντο, το ξέρω και το έχω διαβάσει κι εγώ και φυσικά είναι αλήθεια (αυτό που λες). Δεν είπα το αντίθετο. Είπα ότι συγκροτημένη - πατημένη θέση του κόμματος ότι ήταν χαφιές έγινε στην 3η Συνδιάσκεψη, ενώ αργότερα, το 1951, δημοσιεύτηκε και έκθεση με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εναντίον του. Για μένα κάποια δεν είναι και τόσο πειστικά, αλλά άλλα πράγματι σε βάζουν σε σκέψεις. Δεν έχω καταλήξει αν ήταν απλά δεξιός οπορτουνιστής ή και πατημένος χαφιές, αλλά αυτό πια δεν έχει και τόση σημασία...
Για το δε δεύτερο, κάνεις λάθος. Μέχρι και την 6η Ολομέλεια, η οποία έγινε αμέσως μετά την υποχώρηση στην Αλβανία, η Βάρκιζα χαρακτηρίζεται αναγκαίος ελιγμός, ίσως υπό την πίεση του Ιωαννίδη, του Παρτσαλίδη και άλλων, δε το γνωρίζω. Πάντως η δήλωση σε σώμα του κόμματος ότι η Βάρκιζα ήταν λάθος έγινε στην 7η Ολομέλεια του Μάη του 1950, μετά τη σχετική συζήτηση μεταξύ των Στάλιν, Μολότοφ, Χότζα, Σέχου, Ζαχαριάδη και Παρτσαλίδη στο Κρεμλίνο, το Γενάρη του '50. Ο Νίκος το λέει μάλιστα από το βήμα της 7ης Ολομέλειας, ότι πρέπει να το πούμε σύντροφοι για πρώτη φορά ανοιχτά, και με βάση και όσα είπε ο σ. Στάλιν, η Βάρκιζα ήταν λάθος.
Αν συμφωνώ σε κάτι μαζί σου, είναι ότι ο Νίκος με το που ήρθε ξεκίνησε να καθαρίζει τη "βαρκιζιανή" κληρονομιά του πελαγώματος και της ουσιαστικής υποταγής του κινήματος μπροστά στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό.
Παρένθεση: Αυτό δεν έχει να κάνει με το ό,τι όντως ο Νίκος είχε από πολύ νωρίτερα καταλάβει τη στραβή γραμμή και τα οπορτουνιστικά λάθη της ηγεσίας του κινήματος την περίοδο από το 1941 μέχρι το 1945. Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Απλώς εμφανιζόταν κάπως με τη γραμμή "έτσι όπως τα φτιάσατε, κάνατε τη Βάρκιζα αναγκαία μέχρι να ανασυγκροτηθούμε σε νέα, πιο στέρεη βάση". Στη συνέχεια βέβαια, από το '50 και δώθε και μέχρι και την Παράνομη Μπροσούρα του ΄62, έχει πια καταδικάσει (και σωστά) τη Βάρκιζα ως επαίσχυντη και τη συνδέει και με τη γραμμή του παρτσαλιδισμού στο μετά το '56 σφετερισμένο - αντεστραμμένο κόμμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποια έκθεση του '51 με στοιχεία για το Σιάντο αναφέρεσαι; Ρωτάω γιατί εγώ έχω υπόψη μου μόνο το (πλήρες) πόρισμα της επιτροπής που κατατέθηκε και στην 3η Συνδιάσκεψη. Όπως και νάχει δικαίωμά σου να έχεις τις απόψεις σου, εγώ απλά αναφέρθηκα στην εκτίμηση της επαναστατικής καθοδήγησης του παλιού ΚΚΕ για τα αίτια της ήττας στην πρώτη κατοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ζήτημα της Βάρκιζας, νομίζω, άδικα μπερδεύεσαι. Στα μέσα του 1945 ήδη και πριν το 7ο συνέδριο, ο "Ριζοσπάστης" δημοσίεψε άρθρο του Ζαχαριάδη που κατέληγε έτσι: Βάρκιζα στο κίνημά μας δεν θα ξαναγίνει. Εδώ δηλαδή έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τη Βάρκιζα, εκφρασμένη δημόσια μέσω του κεντρικού οργάνου του Κόμματος . Το ζήτημα, νομίζω, είναι απλό. Η Βάρκιζα σαν επιστέγασμα μιας λαθεμένης γραμμής κατέστη αναγκαίο κακό, ένας "αναγκαίος ελιγμός" που σαν ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ δεν μπορούσε να καταγγελθεί χωρίς πρόσθετα οδυνηρά χτυπήματα για το κίνημα. Τούτο όμως δεν αναιρεί το χαρακτήρα της σαν συνθηκολόγηση μπροστά στον εχθρό. Αυτά που λέω δεν είναι δικά μου, είναι η εχτίμηση του σ. Νίκου για τη Βάρκιζα έτσι όπως την εξέφρασε στο άρθρο" Προς την 3η Συνδιάσκεψη", στην 3η Συνδιάσκεψη αλλά και στην επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του Μπολσεβίκικου Κόμματος την επαύριο της συνάντησης στη Μόσχα το Γενάρη του '50. Στην τελευταία που υπογράφεται κι απ' τον Παρτσαλίδη, ο Ζαχαριάδης εμμένει στην άποψή του για τη Βάρκιζα. Πουθενά δηλαδή δεν φαίνεται να καταδικάζει τη Βάρκιζα εκ των υστέρων και να αλλάζει εκτιμήσεις ο Ζαχαριάδης, όπως λες. Απεναντίας, εκείνο που τον διακρίνει, είναι νομίζω μια μπολσεβίκικη συνέπεια στον πολιτικό απολογισμό της δράσης του κινήματος που κάνει. Σ' αυτό που λες για το Ζαχαριάδη που είπε στην 7η ολομέλεια του Μάη '50 ότι μετά και τη συμβουλή του σ. Στάλιν πρέπει να πούμε ότι η Βάρκιζα ήταν λάθος, θέλω να μου παραθέσεις αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα και την πηγή.
Και μην ξεχνάς το βασικό στο ζήτημα της Βάρκιζας που ήταν η όχι τυχαία σύγκληση της 2ης Ολομέλειας του 1946 ακριβώς πάνω στον ένα χρόνο της υπογραφής της και που σήμαινε την πλέρια άρνησή της. Αυτό αποδείχνει την ακλόνητη εχτίμηση του σ. Νίκου για τη Βάρκιζα σαν συνθηκολόγηση-εχτίμηση που ήταν ευθύς εξαρχής τέτοια και που καθόλου δεν άλλαξε στην 6η Ολομέλεια μετά την υποχώρηση ή την 7η του Μάη '50, παρά τα όσα λες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη Συρία τώρα που κάτι μου είπες για την εκτίμηση της ΟΑΚΚΕ, εγώ ένα πράγμα θα σου πω που μου κάνει εντύπωση. Πριν χρόνια θυμάμαι που καταφερόσουν ενάντια στον ρωσόδουλο Χαφέζ αλ-Ασαντ για κανδυό χιλιάδες σφαγμένους και καλά έκανες. Τώρα που ο γιος του έχει ήδη σφάξει πολύ περισσότερες χιλιάδες, έχεις γίνει έμμεσος απολογητής του...
1. Το απόσπασμα που θα σου παραθέσω βρίσκεται στις σελίδες 536-537 του βιβλίου "Γιάννης Ιωαννίδης - Αναμνήσεις", το οποίο εξέδωσαν το 1979 οι εκδόσεις Θεμέλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η υποσημείωση 112:
Στις αρχές του 1950 στη Μόσχα έγινε συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΣΕ, του ΚΚΕ και του ΚΚ Αλβανίας. Ένα από τα θέματα της συνάντησης ήταν "η πολιτική του ΚΚΕ και της καθοδήγησής του στη Βάρκιζα και ύστερα από τη Βάρκιζα ως το τέλος των επιχειρήσεων στο Βίτσι - Γράμμο τον Αύγουστο του 1949 και μέχρι σήμερα". Μέχρι τότε στο ΚΚΕ επικρατούσε η αντίληψη ότι η συμφωνία της Βάρκιζας ήταν σωστή. Πρώτη η καθοδήγηση του ΚΚ Αλβανίας έθεσε επίσημα το ζήτημα ότι η συμφωνία αυτή αποτελούσε λάθος του ΚΚΕ. Γι' αυτό στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε και αυτό το πρόβλημα.
Στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 14-18 του Μάη του 1950, δόθηκαν ορισμένα στοιχεία για τη συζήτηση που έγινε στη συνάντηση της Μόσχας σχετικά με τη συμφωνία της Βάρκιζας. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Ν. Ζαχαριάδη και του Δ. Παρτσαλίδη, που πήραν μέρος στην τριμερή συνάντηση σαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Σήμερα, εδώ, ακολουθώντας και τη γνώμη του σ. Στάλιν και του ΠΚΚ(μπ.), θα πρέπει να βγάλουμε και το τελικό συμπέρασμα: ότι, δηλαδή, η συμφωνία της Βάρκιζας ήταν εσφαλμένη.
ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗΣ: Όσον αφορά τα προβλήματα της δράσης του κόμματος, που έβαλαν οι σύντροφοι Αλβανοί και έγινε συζήτηση, στις συσκέψεις διατυπώθηκε η παρακάτω γνώμη της ΚΕ του μπολσεβίκικου κόμματος:
1ο ζήτημα: η συμφωνία της Βάρκιζας. Ο σ. Στάλιν είπε: "Ήτανε λάθος. Δεν έπρεπε να παραδώσετε τα όπλα". Όταν ο σ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν παραδώσαμε όλα τα όπλα κι εγώ ότι πολεμήσαμε στην Αθήνα και ότι είχαμε και την υπόδειξη του σ. Δημητρόφ για συμφωνία, ο σ. Στάλιν απάντησε: "Έπρεπε να πολεμήσετε έξω από την Αθήνα. Ο σ. Δημητρόφ δεν είναι ΚΕ του μπολσεβίκικου κόμματος".
Για να τελειώνουμε με το θέμα Βάρκιζα, υπάρχουν δύο τύπων αρνήσεις της Βάρκιζας: υπάρχει η προλεταριακή, ζαχαριαδική της, η οποία συνδέεται με τη βαθιά κριτική της δεξιάς οπορτουνιστικής παρέκκλισης της καθοδήγησης του ΚΚΕ την περίοδο 1941-1945, την οποία και αποδέχομαι πλέρια και αποτελεί και την προσωπική μου άποψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει όμως και η κατσαπλιάδικη, τροτσκιστική, ΠΑΣΟΚική, ΣΥΡΙΖΑίικη "απόρριψη" της Βάρκιζας, η οποία δεν κριτικάρει το ΚΚΕ για τα δεξιά οπορτουνιστικά του λάθη, αλλά ονομάζει λάθη τα σωστά, δηλαδή το αντιφασιστικό μέτωπο, τη συγκρότηση του ΕΑΜ, τη λαϊκοδημοκρατική και επαναστατική φυσιογνωμία του παλιού ΚΚΕ. Αντιβαρκιζιανό παρουσιαζόταν και το "ριζοσπαστικό" τμήμα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, δε νομίζω να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου μέσα του.
Πράγματι, τέλος, ο Νίκος από την αρχή άρχισε την έμπρακτη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της σιαντικής συνθηκολόγησης της Βάρκιζας και τελικά την αναίρεσε πλέρια με το ΔΣΕ, έχοντας δείξει όμως ξεκάθαρα στις μάζες ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ακόμη και για το ίδιο το κουρέλιασμά της. Αλλιώτικα, θα ταν Βελουχιώτης. Κι ο Βελουχιώτης επί της ουσίας δεν είχε άδικο στην κριτική του για τη Βάρκιζα, αλλά με τον κατσαπλιάδικο - σεχταριστικό τρόπο που πήγε να την πολεμήσει, αρνούμενος ουσιαστικά τον πολιτικό αγώνα και εντός του κόμματος και για το κέρδισμα των μαζών, πήγε σα "ριζοσπαστικοποιημένος" μικροαστός κι έφαγε το κεφάλι του. Γι' αυτό κι ο Νίκος δεν τον αποκατάστησε ποτέ στο κόμμα και τον χτυπούσε σα διασπαστή και χαντακωτή του κινήματος και του ΕΛΑΣ. Νομίζω λοιπόν ότι το κλείσαμε και το βαρκιζιανό.
Για τη Συρία, τώρα με εκπλήσσεις αρκετά, όχι τόσο λόγω στρατοπέδου που επιλέγεις, τό κανες και στη Λιβύη, αλλά λόγω της στιγμής που το κάνεις. Μου βγαίνεις δηλαδή Ομπάμα - Ολάντ κάτω ο σφαγέας Άσαντ τη στιγμή που ο ιμπεριαλισμός ετοιμάζεται να τον χτυπήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ενώ μου έχεις δηλώσει εμμέσως ότι για σένα πρακτικά η ΡωσοΚίνα είναι τουλάχιστον μικρότερος - λιγότερο άμεσος εχθρός από το δυτικό ιμπεριαλισμό, που για σένα, απ΄ όσα έχουμε πει στις κουβέντες μας, είναι σίγουρα πιο δυνατός άρα και πιο άμεσος εχθρός, δεν πας με τον Άσαντ που και βάλλεται από τη Δύση και στηρίζεται από τον Πούτιν. Τέλος πάντων, αυτό αφορά εσένα, δεν υπεισέρχομαι. Ας καθαρίσω τη δική μου θέση, που είναι η θέση των μαοϊστών που με ρώτησες.
Ο Άσαντ είναι ένας εθνικοφασίστας δικτάτορας, φανατικά ρωσόφιλος (γλοιωδώς σε ένα βαθμό, ειδικά σήμερα έφτασε να μιλάει για τη "σοφία" του Πούτιν που δήθεν "τον σώζει" από το αμερικάνικο χτύπημα). Ωστόσο, η εξέγερση εναντίον του δεν έγινε στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής αντιιμπεριαλιστικής διεργασίας, αλλά σαν τμήμα των αραβικών ανοίξεων. Αραβική άνοιξή ίσον: ένωση ισλαμοφασισμού, τροτσκιστο-σοσιαλφασιστών και φίλων του δυτικού ιμπεριαλισμού φιλελεύθερων κατά τριτοκοσμικής κρατικής αστικής τάξης. Στο πρώτο σρατόπεδο αρχικά συμμετείχαν και πολλοί δημοκράτες και μπουχτισμένοι από τις διχτατορίες Μπεν Άλι, Μουμπάρακ, Καντάφι, Άσαντ. Ωστόσο, τελικώς, μετά το θάνατο των τριών πρώτων, νικούσε το ισλαμοφασιστικό σκυλολόι παρέα με ρωσο-"φιλελεύθερους" τύπου Μπαραντέι (Αίγυπτος), ενώ στη συνέχεια τρότσκια και ρωσο-φιλελεύθεροι, παρέα πάλι με τους δημοκράτες, χτυπάνε τα μη ρωσάκια μέσα στους ισλαμιστές (βλέπε φάγωμα Μόρσι από το φασίστα "κοσμικό" Σίσι).
Στη Συρία, το παιχνίδι είναι πιο περίπλοκο γιατί ο Άσαντ δεν ήταν δυτικόφιλος όπως οι Μπεν Άλι - Μουμπάρακ, ούτε πρώην ρωσόφιλος που το χε στρίψει αρκετά προς τη Δύση και προς τον παναφρικανικό τριτοκοσμισμό, όπως ο Καντάφι. Ωστόσο, κι ο "κακομοίρης" ο Άσαντ είχε κάνει τις προσπάθειές του να κάνει ειρήνη με το Ισραήλ, να διαολοστείλει τους φασίστες της Χαμάς από τη Δαμασκό, να τα βρει με τη Σαουδική Αραβία και να φύγει από τον εναγκαλισμό του Ιράν. Και πάνω εκεί τον βρήκε, αυτόν τον κατά τα άλλα εσωτερικά φασίστα (όπως σωστά λες) η "άνοιξη". (συνεχίζεται)
Κοιτώ λοιπόν και απέναντι στο κοσμικό καθεστώς Άσαντ βλέπω όλο και περισσότερο τους τζιχαντιστές αλκαϊντιανούς του Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα με τα φράγκα του ρωσόφιλου Κατάρ, τους πράκτορες του δυτικού ιμπεριαλισμού και μια χούφτα δημοκράτες, παλιούς αντιπολίτευόμενους που έχουν οι πιο πολλοί κάνει στην άκρη. Εκείνοι που στηρίζει η Σαουδική Αραβία είναι οι σχετικά καλύτεροι, κάπως κοσμικοί, αλλά ούτε αυτοί αποτελούν εγγύηση εθνικής ανεξαρτησίας. Σήμερα, άκουσα τον αρχηγό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον Ιντρίς, που αποκάλεσε τον Πούτιν, δάσκαλο της ψευτιάς και μου άρεσε, αλλά την ίδια ώρα ο τύπος καλούσε τον Ομπάμα να χτυπήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, λοιπόν, σταλινικέ, τέτοιους "αντιπουτινικούς" δε τους θέλω. Προτιμώ τον "πουτινικό" φασίστα Άσαντ, που τελικά θα φαγωθεί γιατί είναι πρώτα ΣΥΡΟΣ κι έπειτα Ρώσος από τους γενοκτόνους της Αλ Κάιντα, επίσης Ρώσους (βλ. Αλ Ζαουάχρι), που ζητούν αιμορραγία και εμφύλιο μέχρι τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Υπερασπίζομαι τέλος πάντων το δικαίωμα της Συρίας με την κυβέρνηση Άσαντ να υπάρχει σαν ανεξάρτητο κράτος, με το λαό της να λύνει, ειρηνικά ή ενοπλα το εσωτερικό της ζήτημα, έστω με τη βοήθεια και των γύρω χωρών (πρωτοβουλίες ειρήνευσης κλπ.). Άλλο ο πάνοπλος και τροπαιούχος πατέρας Άσαντ που με τις πλάτες του Μπρέζνιεφ έσφαζε όλη τη Χάμα, κι άλλο ο ημιθανής υιός που η τανάλια της Δύσης τον ρίχνει στην αγκαλιά του αρχιναζιστή Πούτιν, ο οποίος εμφανίζεται στα λόγια οπαδός της ειρήνης και της λογικής... Ίσως πρέπει στο συριακό να μου πεις ποια είναι η δική σου άποψη. Στα παλιά μου τη λες με μεγάλη σιγουριά, στα ιστορικά. Στ΄αλήθεια θέλω να την ακούσω και στα σημερινά.
Ποια θέση θα πρότεινες να έχει ένας έλληνας κομμουνιστής για τη Συρία σήμερα και πού διαφέρει από την οακκείτικη;
Οι αναμνήσεις του Ιωαννίδη πάντως δεν είναι πρακτικά. Ακόμη, όμως, κι αν δεχτούμε ότι αποδίδουν με ακρίβεια ιστορικές στιγμές του κινήματος , στο απόσπασμα αυτό ο Ζαχαριάδης δεν αναιρεί κάποια διαφορετική εχτίμηση, απλά θέτει το ζήτημα της μορφοποίησής της σαν τελικού συμπεράσματος μετά και την τριμερή συνάντηση. Νομίζω πως από τις πηγές που παρέθεσα, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο σ. Νίκος λάθος θεωρούσε τη Βάρκιζα ευθύς εξαρχής. Στο ζήτημα Βελουχιώτη έχεις δίκιο, ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους χτυπήθηκε από το Κόμμα τότε. Εκείνο που δε βλέπεις είναι, πιστεύω, η διάσταση της συνειδητής προδοσίας, την οποία αν παραγνωρίζαμε "θάμαστε μωροί γιατί αλλιώς δε θα εξηγήσουμε και δεν θα καταλάβουμε γιατί χάσαμε τότε τον αγώνα", όπως λέει ο σ. Νίκος... Αυτά λοιπόν για το βαρκιζιανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαι για τα σημερινά υπάρχουν απαντήσεις, μη μου στενοχωριέσαι. Απλά το 'φερε η συγκυρία να πιάσουμε τα ιστορικά, θα σου πω και ποια είναι κατ'εμέ η ορθή στάση αρχών ενός έλληνα κομμουνιστή συγκεκριμένα στο συριακό. Στο συριακό πρώτα-πρώτα μια στάση αρχών στη δοσμένη συγκυρία συμπυκνώνεται στο "ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ". Αλλά εδώ πρέπει να εξετάσεις πολλές παραμέτρους που περιπλέκουν την κατάσταση, και που αν τις αγνοήσεις χάνεις τ' αυγά και τα πασχάλια. Στη Συρία πριν δυο χρόνια ξέσπασε αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση στο πλαίσιο της αραβικής άνοιξης που κατέληξε σ' έναν αντιδραστικό εμφύλιο πόλεμο. Αυτή είναι η αλήθεια, όλα τα υπόλοιπα για τρότσκες, σοσιαλφασίστες και τα ρέστα είναι ένα καλούπωμα της πραγματικότητας που πας να κάνεις και που συσκοτίζει το αυθόρμητο ξεκίνημα του ξεσηκωμού. Για να μην πω πως μ' αυτό που λες ότι δηλαδή η αραβική άνοιξη ήταν μια κακοστημένη συνωμοσία, ένα σκοτεινό σχέδιο μόυ βγαίνεις κι ολίγον... Περισσιώτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κει κι έπειτα το γεγονός ότι αυτοί που ηγεμονεύουν στην "αντιπολίτευση" αποδείχτηκαν τσιράκια των ιμπεριαλιστών, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλατιά αγανάχτηση και μίσος για το ματωβαμμένο καθεστώς Ασαντ στο λαό. Ούτε και θα στοιχηθώ πίσω από έναν λακέ του ρώσικου ιμπεριαλισμού, όπως κατά έναν περίεργο τρόπο κάνεις, αν και φανατικός αντιρώσος. Δε σου κρύβω ότι μου προξενεί εντύπωση που κι εδώ βγαίνεις ολίγον περισσιώτης... Το να στοιχηθείς πίσω από έναν σφαγέα-λακέ του ρώσικου ιμπεριαλισμού με το πρόσχημα της δυτικής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας το βρίσκω αισχρό, είναι επιλεκτικός αντιιμπεριαλισμός και σοσιαλ-σωβινισμός. Θυμίζει-τηρουμένων των αναλογιών- τα σοσιαλ-σωβινιστικά κηρύγματα της πραχτόρικης ΠΚΕ (Τυρίμος και σία) που παρουσίαζαν το Μεταξά σαν πατριώτη και παραλλήλιζαν τον μετέπειτα επεκτατικό πόλεμο που έκανε μες σε αλβανικό έδαφος με τον πόλεμο ΕΣΣΔ-Φιλανδίας. Και μη ξεχνάς πως διακηρυγμένος στόχος των ιμπεριαλιστών δεν είναι η συντριβή Ασαντ, είναι το κόντυμά του ώστε να τον αναγκάσουν σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις. Τα ίδια πήγε να κάνει κι ο άλλος σου αγαπημένος... εθνικο-ανεξαρτησιακός, ο Καντάφι, που παραμονές της επίθεσης ήταν έτοιμος να κατεβάσει και τα παντελόνια... Ασχετα που δεν του βγήκε...
Και μην πας να παραλληλίσεις τη μπολσεβίκικη γραμμή που βάζω με τους πασιφισμούς και τους "ντεφετισμούς" που πλασάρουν τα τρότσκια, προκειμένου να "σκεπάσεις" την σοσιαλ-πατριωτική γραμμή σου για τη Συρία. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πολεμάω σαν σύρος πατριώτης, δημοκράτης, κομμουνιστής με το όπλο στο χέρι ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή, μα δεν γίνομαι τσιράκι κανενός αντιδραστικού και κανενός ιμπεριαλισμού. Το ρεαλιστικό της γραμμής αυτής το απέδειξε κι η πολύχρονη ιρακινή αντίσταση όπου οι Μπααθιστές έπαιξαν έναν ασήμαντο ρόλο, ενώ η πλειονότητα των ηγετικών τους στελεχών προσκύνησαν και μπήκαν στην υπηρεσία του καταχτητή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά μύλος... Η θέση των μαοϊστών έχει πράγματι μια πολυπλοκότητα στο συριακό λόγω της ρωσοφιλίας Άσαντ και της ύπαρξης της Σαουδικής Αραβίας στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ενώ όμως γενικά πρόκειται για συνέχεια της εντελώς σάπιας "άνοιξης". Αλλά τελικά η θέση τους είναι "ούτε Άσαντ - ούτς χαφιεδεμένη και σφετερισμένη από τους κατάρ - αλκαϊντιανούς αντιπολίτευση" με ταυτόχρονη άρνηση του δυτικού ιμπεριαλιστικού χτυπήματος και των ρώσικων "ειρηνευτικών" παρεμβάσεων. Είναι μια αντιιμπεριαλιστική θέση αρχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου είναι η εξής εκπληκτική: δίκιο γενικά έχει η αντιπολίτευση, αφού η εξέγερση είναι δίκαιη. Δηλαδή Ομπάμα - Ολάντ - Κάμερον - Αλ Κάιντα κλπ., μολονότι έχεις δει τι σκυλολόι ακολούθησε τις ανατροπές Μπεν Άλι, Μουμπάρακ, Καντάφι. Οπότε είσαι αντιπολίτευση από θέση αρχής κατά του πράγματι εθνικοφασίστα Άσαντ. Στη συνέχεια, ξαφνικά, ανακαλύπτεις ότι η ηγεσία μιας "αυθόρμητης" εξέγερσης, τόσο αυθόρμητης όσο και οι άλλες τρεις, που πάντα περίμενε η μία να τελειώσει η άλλη για να ξεκινήσει, σα ρολόι, πέρασε με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Μάλιστα, πιο πολύ σε πειράζει το πέρασμα της αντιπολίτευσης με τη Δύση παρά οι ισλαμοναζήδες εντός της. Αλλά κι εκεί, δεν πας με τον Άσαντ, αλλά λες ότι παραμένει ο κύριος εχθρός του συριακού λαού. Ωστόσο, εν όψει χτυπήματος των ιμπεριαλιστών, λες να πολεμήσει ο αντιιμπεριαλιστής αγωνιστής δίπλα στον Άσαντ. Μόνο που όποιος το κάνει, οι ισλαμοναζήδες ή και δυτικόφιλοι "αυθόρμητοι" φίλοι σου θα του κόψουν το κεφάλι, αφού προτιμούν τις μπόμπες του Ομπάμα από τον Άσαντ.
Με το που θα τελειώσει λοιπόν ο μπομπαρδισμός, κατ΄εσένα ο αντιιμπεριαλιστής ο οποίος πρέπει να ναι με την αντιπολίτευση, θα πει του Άσαντ:
"Φίλε, ήρθα με σένα όσο βομβάρδιζαν οι Αμερικάνοι. Τώρα που τέλειωσε ο βομβαρδισμός, επιστρέφω στα παιδιά της αντιπολίτευσης, που κατά ένα "σταλινικό" φίλο μου από Ελλάδα έχουν δίκιο, κι ας έχουνε μέσα τη μισή Αλ Κάιντα, γιατί είσαι και πολύ φασίστας". (συνεχίζεται)
Να με συγχωρείς αν το "εκχυδάισα" κάπως, αλλά αυτά ακριβώς είναι το απότοκο της γραμμής που μου βάζεις δω σαν "κομμουνιστική" για τη Συρία. Επίσης, επειδή αγαπάς τις ιστορικές αναλογίες, μια μικρή διόρθωση: χαφιέδικη στο Μεταξά με Τυρίμο κλπ. ήταν η ΠΔ (Προσωρινή Διοίκηση), ΠΚΕ (Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή) ήταν το άλλο τμήμα που κράταγε ο Πλουμπίδης που έβαζε τη δογματική γραμμή ότι ο πόλεμος της Ελλάδας κατά της Ιταλίας δεν ήταν δίκαιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα πραγματικά να μου πεις πού η ΟΑΚΚΕ ή το ΚΜ εκθείασε τον Άσαντ ως πρωτομάχο του αντιφασιστικού ή αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, όπως έκανε ο Τυρίμος για το φασίστα Μεταξά. Μήπως δεν έχεις δει τη σφοδρή κριτική για την εισαγωγή της Χεζμπολάχ από το Λίβανο στη Συρία, όπως και για την όλο και πιο γλοιώδη στάση του εθνικού αυτού αστού γραφειοκράτη απέναντι στο σοσιαλιμπεριαλισμό;
Αν θέλεις, η σημερινή ηγεσία της αντιπολίτευσης, η οποία είναι πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία ή η ηγεσία Ιντρίς στο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που την χτυπάνε οι ισλαμοναζήδες, είναι πιο "κοντά" στην ΟΑΚΚΕ, στην πρόοδο και στην δημοκρατία - εθνική ανεξαρτησία από τον Άσαντ. Όμως, δέχονται τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση και άρα προβοκάρουν το στρατόπεδό τους μόνοι τους. Επίσης, δεν έχουν κηρύξει εμφύλιο στους ισλαμοναζήδες εντός της αντιπολίτευσης, ακόμη και σε συμμαχία με τον Άσαντ, αν γινόταν, ώστε να καθαρίσουν τα στρατόπεδα.
Η Συρία και το εσωτερικό καταξέσκισμά της από έναν αντιδραστικό εμφύλιο είναι το παγκόσμιο κομψοτέχνημα του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού, που από χτες έγινε ο παγκόσμιος διπλωματικός ηγεμόνας στα μάτια όλης της οικουμένης, με την πρόταση για τα χημικά. Είδες ρε παιδί μου η "αδύναμη Ρωσία" που αυτοί οι "τρελλοί μαοϊστές" λένε ότι είναι υπερδύναμη και μάλιστα φασιστική και ανερχόμενη...
Και κάτι τελευταίο: αν εγώ είμαι Περισσιώτης στο συριακό (που δεν είμαι), εσύ είσαι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή καμουφλαρισμένος Περισσιώτης. Έχει κανά νόημα αυτού του είδους η αντιπαράθεση;
Υ.Γ. Ο μπααθισμός ήταν ο πρώτος πυρήνας της οργανωμένης αντίστασης στο Ιράκ. Κείνο που συνέβη είναι ότι οι σιιτικές συμμορίες, με τη χρηματοδότηση των μουλάδων του Ιράν, αλλά ακόμη χειρότερα οι σουνιτο-ναζιστικές συμμορίες της Αλ Κάιντα, έχοντας και οι δυο τεράστιους οικονομικούς πόρους, πήραν τη στρατιωτική ηγεμονία στον αντιαμερικάνικο αγώνα, ενώ ταυτόχρονα σκότωναν χωρίς έλεος τους εθνοανεξαρτησιακούς -κυρίως σουνίτες- μπααθικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι, οι μετριοπαθείς σουνίτες αναγκάστηκαν να κάνουν ταχτική ενότητα με τον Πετρέους και τα αμερικανικά στρατεύματα ενάντια στα ισλαμοναζιστικά κατακάθια που θαυμάζεις και που ίσως ξέρεις ότι ακόμη και σήμερα, που Αμερικάνος δεν έχει μείνει ούτε για δείγμα στο Ιράκ, βάζουν όλη ώρα μπόμπες και χτυπάν αμάχους, κυρίως σιίτες, σε τεμένη - λαϊκές αγορές - πλατείες, χύνοντας αίμα για να ανάψουν το εθνοθρησκευτικό μίσος και παραδίνοντας όλο το σιιτισμό στη χειρότερη - επεκτατική τάση του ιρανικού φασισμού, με χαφιέ της τον "ιρακινό" πρωθυπουργό Μαλίκι.
Δηλαδή, στο Ιράκ σε λίγο θα πρέπει νά σαι ή σουνίτης Αλ Κάιντα ναζί ή Μαλίκι, σιιτο-φασίστας Ιρανός. Πιάσ' τ' αυγό και κούρευ'το, δηλαδή...
Η δική μου απλή, λιτή και κατανοητή γραμμή είναι μύλος ή μήπως αυτά που λες εσύ είναι αλευρόμυλος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα το γυρνάς στο "ούτε Άσαντ - ούτε αντιπολίτευση", παράλληλα είσαι λίγο Ιντρίς, ολίγον Σαουδαραβία, ενώ προηγούμενα έλεγες πως προτιμάς σαν μικρότερο κακό τον κοσμικό Άσαντ... Τον συριακό λαό τον ρώτησες; Σιγά μην τον ρωτούσες κι όλας... Μάλλον πρέπει ν' αποφασίσεις με ποιον τελικά είσαι στη Συρία, αν είναι να συνεννοηθούμε στοιχειωδώς. Αλλά με τη γραμμή που βάζεις ότι χοντρικά είσαι με τον Ασαντ, είσαι σοσιαλ-πατριώτης "Τυρίμος", δεν είσαι Ζαχαριάδης. Πάρ' το χαμπάρι, επιτέλους...
Οντως, στην ΠΔ αναφερόμουν. Αλλά να σε διορθώσω κι εγώ, μιας και είσαι τόσο... ακριβολόγος στις διατυπώσεις: ο Πλουμπίδης κρατούσε την Παλιά και όχι Προσωρινή ΚΕ.
Ναι, έχει ένα νόημα αυτή η αντιπαράθεση γιατί εχθρεύεσαι με την ίδια λύσσα με του Περισσού τις αραβικές εξεγέρσεις, γι' αυτό και στο συγκεκριμένο ζήτημα σε απεκάλεσα Περισσιώτη.
Οσο για το Ιράκ, όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η αντίσταση ξεκίνησε μετά την πτώση Σαντάμ και την εν ριπή οφθαλμού πτώση της Βαγδάτης, αλλά εσύ στον κόσμο σου, βλέπεις τον μπααθισμό σαν τον πρώτο πυρήνα της οργανωμένης αντίστασης στο Ιράκ...
Αλλά κι ότι καλόβλεπες τα καθαρματίδια των σουνιτικών πολιτοφυλακών που είχαν στήσει οι Αμερικάνοι για να χτυπήσουν την Αντίσταση, δεν μου το 'χες πει... Εξελίσσεσαι, βλέπω... Υποψιάζομαι, ότι θα είσαι και με τους... μετριοπαθείς αμερικανοτσολιάδες του ψευτοΚΚ Ιράκ στην καταπολέμηση των σουνιτο-ναζιστικών συμμοριών της Αλ Κάιντα... Τι να σου πρωτοθαυμάσω, και σ' ανώτερα σου εύχομαι...
Τόσο απλή, λιτή και κατανοητή είναι η γραμμή σου, που δεν έκανες τον κόπο να μας την εκθέσεις λιτά και περιεκτικά, για να γελάει κάθε πικραμένος που λένε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε Άσαντ ούτε αντιπολίτευση ήταν η γραμμή μου/μας από την αρχή, αδερφέ, κι υπάρχουν ευτυχώς τα κείμενα γι' αυτό... Απλούστατα η εξέγερση εναντίον του Άσαντ ήταν κομμάτι ενός αντιδραστικού "κύματος" σε όλη τη Μέση Ανατολή, το οποίο συμπαρέσυρε παντού και δημοκράτες. Αυτό που λέω είναι ότι ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ο αντιπουτινικός ΙΝΤΡΙΣ και οι της ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑΣ είναι από ΜΟΝΑΧΟΙ τους καλύτεροι από τον κοσμικό μεν, ρωσόφιλο δε σωβινιστική Άσαντ. Έκαναν όμως το λάθος αρχής να πάνε με τους ισλαμοναζήδες φίλους σου (Αλ Νούσρα, Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε κλπ.) στη λογική "πας εχθρός του Άσαντ καλός". Εμείς λοιπόν σα μαοϊστές αυτο ΔΕ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ. Και θα τους λέγαμε, αν μας άκουγαν, ότι με αυτό το σκυλολόι που πήγαν και με τη στήριξη τους στο δυτικό ιμπεριαλισμό αντικειμενικά περνούν ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ του Άσαντ, που στο κάτω κάτω υπερασπίζεται μια τριτοκοσμική εθνική ύπαρξη, ενώ ο Αλ Νούσρα κάνει σουνιτική εθνοκάθαρση. Ταυτόχρονα λέμε: Καμία δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση, όχι στις μανούβρες "ειρήνευσης" της Ρωσίας τύπου Γενεύη 2, κάτω ο αντιδραστικός εμφύλιος που έχει πυροδοτήσει η Μόσχα. Μπορεί να μη σου αρέσει, αλλά η θέση των μαοϊστών είναι ξεκάθαρη.
Το να με βρίζεις συνεχώς για Τυρίμο, δείχνει και μια διάθεση προσωπικής επίθεσης, γιατί άλλο να λες κάποιον οπορτουνιστή και άλλο να τον λες χαφιέ. Το αντιπαρέρχομαι, αφού πολλές φορές σε πιάνει και μιλάς ανθρωπινά - δημοκρατικά, άλλες όχι. Δικό σου θέμα. Πάντως τα περί σοσιαλσωβινισμού - Τυρίμου κλπ. στο θέμα Άσαντ είναι άσχετα, γιατί η ΟΑΚΚΕ δεν είπε ποτέ τον Άσαντ συνεπή αντιιμπεριαλιστή ούτε αντιφασίστα (ούτε κατά διάνοια). Για την παλιά ΚΕ, έχεις δίκιο, μου ρθε στο παλιά η ΠΚΕ του Δανιηλίδη μάλλον που λέγαμε την άλλη φορά και γλώττα λανθάνουσα...
Τέλος Ιράκ: δεν είμαι βαθύς γνώστης των εσωτερικών του ιρακινού ένοπλου. Ξέρω όμως ότι οι συνεπείς πατριωτικές τάσεις του ιρακινού ΔΙΚΑΙΟΥ αντιαμερικανικού αγώνα συνεθλίβισαν μεταξύ δύο μυλοπετρών: του αλκαϊντιανού σουνιτικού ναζισμού και των φασιστικών ιρανόδουλων συμμοριών, που και οι ΔΥΟ δεν ήταν ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ αλλά "αντιεθνικιστές" φασίστες (οι μεν θέλαν χαλιφάτο, οι δε υποταγή στο Ιράν). Οι μετριοπαθείς σουνίτες αναγκάστηκαν να κάνουν ταχτική ενότητα με τον Πετρέους, γιατί ενώ και οι ίδιοι πολεμούσαν τους Αμερικάνους, οι αλκάιντες τους έσφαζαν απροσχημάτιστα! Απόδειξη ότι τώρα που οι Αμερικάνοι την έκαναν με ελαφρά, η Αλ Κάιντα συνεχίζει να σφάζει όχι μόνο σιίτες, αλλά και κάθε κοσμικό ή μετριοπαθή σουνίτη με συνεχείς επιθέσεις αυτοχτονίας, έχοντας μετατρέψει το Ιράκ σε κανιβαλική ζούγκλα.
Α, και για τους Περισσιώτες, άσε, γιατί θυμόμαστε με πόση χαρά είχαν χαιρετίσει τις ΤυνησιοΑιγυπτιακές "εξεγερτικές" σας ονειρώξεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν τω μεταξύ ρε συ σταλινικέ έχετε μεγάλη πλάκα. Μια κουβέντα να έλεγε η ΟΑΚΚΕ για σοσιαλιμπεριαλιστική Ανατολή, πέφτατε όλοι, από Περισσιώτες μέχρι... αντιπερισσιώτες του δικού σου τύπου να τη φάτε ως "ύπουλα δυτικόφιλη", "φιλελευθερόφιλη", "κρυφοδεξιά μητσοτακική" κλπ. Εσείς όμως ρε μπαγάσες, με τον Ομπάμα, το Σαρκοζί, τον Ολάντ, τον Κάμερον, τη Μέρκελ σε όλες τις ανοίξεις αντάμα, είστε ωραίοι... Ούτε υποψία κριτικής - αυτοκριτικής. Βέβαια, θα μου πεις εσείς είστε "αντικαπιταλιστές", όχι σαν και μας τους "δεξιούς" που βλέπουμε κύριους και δευτερεύοντες εχθρούς, οπότε μ΄όποιον και να πάτε, αφού φωνάζετε "κάτω το κεφάλαιο", είστε ωραίοι...
Κάπου μου πέταξες και για τον Καντάφι, πιο παλιά λέγαμε και για Αίγυπτο. Μα το μαρξισμό "μας", ρε συ σταλινικέ, από τα επιγενόμενα, από το ισλαμοφασιστικό χάος της Λιβύης μέχρι το αίσχος από τη μια του ισλαμοφασισμού του Μόρσι και του ακόμη χειρότερου "κοσμικού" φασισμού του Σίσι, συμπέρασμα ντιπ δεν έβγαλες; Ακλόνητος στις βεβαιότητές σου για τις "αυθόρμητες" εξεγέρσεις;
Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο αυτό για το ΜΛ κίνημα. Ευχαριστώ πολύ τους συντάκτες του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλτιάδης Πορφυρογής