Ανασκάλεμα

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Για το κίνημα της πλατείας Ταξίμ*

Ο αρχηγός της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου, με τον
γκιουλενικό, δεξιότερο του Ερντογάν, πρόεδρο της Τουρκίας
Γκιουλ. 
* Για τα γεγονότα του Ιουνίου, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ προχώρησε αργότερα και μετά από μελέτη σε νέα εκτίμηση, η οποία ήταν σαφώς πιο αρνητική της αρχικής απέναντι σε όσους εμφανίστηκαν ως ηγεσία του κινήματος της Ταξίμ. 

Επρόκειτο, απ' ό,τι φαίνεται, για τη χειρότερη πτέρυγα του καθεστώτος Ερντογάν, η οποία είναι και η πλέον "αντιεθνικιστική" - φιλορωσική - ευρασιατική, υπό τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ θρησκευτικό "καθοδηγητή" Γκιουλέν.

Η νέα, ολοκληρωμένη εκτίμηση της ΟΑΚΚΕ, με τίτλο «Η Ταξίμ τελικά ήταν πιο κοντά στην Ταχρίρ» δημοσιεύεται στον παρακάτω σύνδεσμο:



Η αρχική ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ, ώρες μετά το ξέσπασμα του κινήματος, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω, είχε τίτλο «Ζήτω το Δημοκρατικό Αντιφασιστικό Κίνημα της πλατείας Ταξίμ».

H OAKKE χαιρετίζει το μαχητικό δημοκρατικό κίνημα του τουρκικού λαού που είναι σε εξέλιξη. Αυτό ξεκίνησε αρχικά μειοψηφικά σαν κίνημα ενάντια  στην καταστροφή του λίγου πράσινου της πλατείας Ταξίμ από τα σχεδιαζόμενα νεο-οθωμανικά  κτίρια, αλλά τώρα αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά μαζικής αντιφασιστικής εξέγερσης.

Κακά μαντάτα για τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν
Αυτή η εξέγερση αποκαλύπτει το φασιστικό χαρακτήρα του νέου καθεστώτος που μεθοδικά στήνουν  οι ρωσόφιλοι ισλαμοφασίστες  του Ερντογάν σε συνεργασία με τμήματα της τούρκικης «φιλελεύθερης» μεγαλοαστικής τάξης,  κατατρώγοντας επί μία δεκαετία από τα μέσα με αλλεπάλληλες πολιτικές προβοκάτσιες τον τούρκικο κρατικό μηχανισμό, ιδιαίτερα τον δικαστικό και αστυνομικό και εν μέρει, στην ηγεσία του, τον κοσμικό στρατιωτικό.


Ο φασιστικός χαρακτήρας του καθεστώτος αποκαλύφθηκε από δύο γεγονότα.

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση χτύπησε και συνεχίζει να χτυπάει ειρηνικές διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας την πιο ωμή αστυνομική βία.

Δεύτερο και κυριότερο, ότι η τηλεόραση έκρυψε από τον τουρκικό λαό αυτή τη βία, αποδεικνύοντας τον έλεγχο της από την κυβέρνηση, έλεγχο που μόνο ένα φασιστικό καθεστώς μπορεί να εξασφαλίσει.

Οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να στηρίξουν αυτό το κίνημα το οποίο βέβαια, όπως όλα τα αυθόρμητα αντιφασιστικά κινήματα που στρέφονται ενάντια σε ρωσόφιλους, διατρέχει έναν μεγάλο και θανάσιμο κίνδυνο: την πολιτική προβοκάτσια.

Μια βασική μέθοδος προβοκάτσιας,  είναι η είσοδος σε αυτό το κίνημα φασιστών κάθε είδους (σοσιαλφασιστών, ισλαμοφασιστών, σοβινιστών κλπ.) που και το εκθέτουν διεθνώς και μπορούν εύκολα να το εκτρέψουν σε βία που δεν έχει την υποστήριξη των μαζών και τελικά να το ευνουχίσουν και να το διασπάσουν ή ακόμα και να το μετατρέψουν σε καθεστωτική εφεδρεία.


 

2 σχόλια:

  1. Kόκκινο Μετερίζι ξέρεις να μου πεις εν συντομία την ιστορία και τις τάσεις του μαοϊκού κινήματος στην Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολογούμαι ειλικρινά για την καθυστέρηση στην απάντηση, η οποία δεν οφείλεται μόνο σε αντικειμενικούς λόγους, αλλά και στο γεγονός ότι... ξεχάστηκα! Φίλε, η αλήθεια είναι ότι, αν κι έχω διαβάσει μερικά πράγματα για το μ-λ κίνημα στην Τουρκία και τυχαίνει να χω γνωρίσει και τούρκους/κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα, δε μπορώ να πω ότι το κατέχω το θέμα επαρκώς.

    Θα το ψάξω όμως κι αν έχεις λίγη ακόμη υπομονή, κάτι θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή