Ανασκάλεμα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Για τη βιομηχανία «αποκαταστάσεων» που στήνει ο ψευτοκομμουνισμός + Νίκος Ζαχαριάδης : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ (Η παράνομη μπροσούρα - 1962)


Μεταξύ 2 και 9 του Οχτώβρη του 2011, το ψευτοΚΚΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει στο «μεγάλο κόλπο», στο δήθεν «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του με την ιστορία». Με τρεις εκδηλώσεις σε Αθήνα (Α’ Νεκροταφείο), Καλλιθέα και Λαμία, θα δώσει επίσημο χαραχτήρα στην «αποκατάσταση», όπως ισχυρίζεται ο Περισσός, των Νίκου Ζαχαριάδη και Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση (εννοεί όχι πλήρη – κομματική) του Θανάση Κλάρα – Άρη Βελουχιώτη. Αυτές οι «αποκαταστάσεις», που πλην εκείνης του Νίκου Ζαχαριάδη έχουνε «ξαναγίνει» μεταξύ 1956 και 1958, διαθέτουνε και την τραγική και αστεία, και την εξόχως εξοργιστική πλευρά τους.


ΚΚΕ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΚΚΕ – ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Πρώτα πρώτα, οι «αποκαταστάσεις» αυτές αφορούν μέλη και στελέχη άλλου κόμματος. Ουδείς εκ των Ζαχαριάδη, Βαβούδη, Βελουχιώτη είχε την οποιαδήποτε οργανωτική σχέση με το κόμμα που σήμερα τους «αποκαθιστά», το ψευτοΚΚΕ.



Το κόμμα με έδρα του (από το 1982) το μέγαρο του Περισσού, το λεγόμενο σήμερα «ΚΚΕ» (δηλαδή το ψευτοΚΚΕ), ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1961 στην Τσεχοσλοβακία, οπότε και πραγματοποίησε το 1ο του (ιδρυτικό) Συνέδριο, το οποίο αυθαίρετα ονόμασε «8ο Συνέδριο του ΚΚΕ»
.

Αυτό βασιζότανε στο γεγονός ότι όλα τα στελέχη που μαζώχτηκαν εκεί (χωρίς να εκλεγούνε από οργανώσεις, μιας και οργανώσεις ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝΕ, αφού είχανε διαλυθεί από τους σοσιαλφασίστες ρεβιζιονιστές!!)  για το ιδρυτικό συνέδριο του ψευτοΚΚΕ ανήκανε μέχρι το Μάρτη του 1956 στο επαναστατικό ΚΚΕ, το οποίο και προδώσανε. Μεταξύ 1956 και 1961, οι αποστάτες αυτοί του προλεταριάτου διαγράψανε από το κόμμα τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, των κατώτερων και μεσαίων στελεχών του ΚΚΕ και τελικά διάλυσαν τις παράνομες οργανώσεις του στην Ελλάδα και τις νόμιμες σε όλες τις ανατολικές χώρες πλην της ΕΣΣΔ. Αλλά και στην ΕΣΣΔ, τα 3/4 στελεχών και μελών διαγράφηκαν και οι οργανώσεις, οι ΚΟΒες του παλιού ΚΚΕ, στις οποίες ανήκανε αυτά τα 3/4, περάσανε στην παρανομία και δεν είχανε καμία οργανωτική ούτε πολιτική σχέση με το ψευτοΚΚΕ, που ιδρύθηκε, όπως είπαμε, με το λεγόμενο «8ο Συνέδριο του ΚΚΕ». Δηλαδή, πέρα από την εντελώς δεξιά αντεπαναστατική πολιτική γραμμή τους, δεν αντέστρεψαν απλώς αλλά ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΚΕ, πράγμα που δε συνέβη σε τέτοια μορφή με κανένα άλλο ΚΚ παγκόσμια.


Από πού και ως πού λοιπόν το ψευτοΚΚΕ μπορεί ή καλύτερα έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να «αποκαθιστά» ως «δικούς του» μέλη και στελέχη άλλου, ανταγωνιστικού -ως προς το ίδιο- κόμματος, το οποίο μάλιστα οι καθοδηγητές του ψευτοΚΚΕ διάλυσαν με πρωτόφαντη λύσσα, μαζί με τα σοσιαλιμπεριαλιστικά - σοσιαλφασιστικά μεγαλορώσικα αφεντικά τους;;

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Νίκο Ζαχαριάδη, που αμέσως σχεδόν μετά την παρωδία της «6ης Ολομέλειας» του Μάρτη του 1956 εκτοπίστηκε «ήπια» στο Μποροβίτσι μέχρι το 1962 και με ανοιχτή κτηνωδία από το 1962 ως το 1973, οπότε και δολοφονήθηκε, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, το πράγμα λαμβάνει διαστάσεις απερίγραφτου φασιστικού θράσους.


Η «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΝΟΥΒΡΑΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ



Γιατί, μη γελιόμαστε, η «αποκατάσταση» Ζαχαριάδη είναι η ουσία, ο πυρήνας της όλης γελοίας αυτής παράτας των «αποκαταστάσεων», και μάλιστα όχι όποιου-όποιου Ζαχαριάδη, αλλά του Ζαχαριάδη-Σουσλόφ, ενός ψεύτικου Ζαχαριάδη που χάλκεψαν οι υποταχτικοί του σοσιαλιμπεριαλισμού.

Ο Βαβούδης εδώ μπαίνει για γαρνιτούρα, για να δοθεί ένας τόνος «όλοι αδέρφια ήμασταν και είμαστε, δεν υπάρχει οπορτουνισμός και επανάσταση, το Κόμμα, ενιαίο κι αδιαίρετο 90 χρόνια, διαγραφτές και διαγραμμένοι, είχε πάντα δίκιο». Κι αυτό όχι γιατί ο Βαβούδης ήταν απαραίτητα εχθρός του Κόμματος, αλλά γιατί είχε κατηγορηθεί από την καθοδήγηση Ζαχαριάδη του επαναστατικού ΚΚΕ ότι είχε περάσει με το ΓΕΣ και την Ασφάλεια, λόγω κάποιων χοντρών αντιφάσεων - ανεξήγητων πτυχών της υπόθεσης της αυτοκτονίας του στην κρύπτη με τους παράνομους ασύρματους στο σπίτι του Καλούμενου (στην Καλλιθέα).

Η «αποκατάσταση» Βαβούδη είναι το κλείσιμο του ματιού σε όλο τον κλασσικό αντιζαχαριαδικό συρφετό, που στηρίζει άκριτα όποιον κι αν χτυπήθηκε από το Ζαχαριάδη, όπως το ίδιο είναι και η «αποκατάσταση» Βελουχιώτη, που το χαμό του όλος ο οπορτουνισμός και ο σοσιαλφασισμός έχει μάθει να τον χρεώνει στο Ζαχαριάδη κι όχι στο ξερό κεφάλι και στον πολιτικά προβοκατόρικο, αντιΚΚΕδικο τυχοδιωχτισμό του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ.

Δε χωράει εδώ ολόπλευρη εξέταση όλων των υποθέσεων που ανακύψανε ανά καιρούς μέσα στο παλιό ΚΚΕ, που ήταν και πολλές και διάφορες, και διαφορετικές στην ουσία και στη μορφή τους η καθεμιά, και με διαφορετικό πρόσημο. Ούτε μπορεί ούτε και θέλει το ΚΜ να σηκώσει μονάχο του το βάρος μιας συνθετικής ερμηνείας – κριτικής της γραμμής του επαναστατικού ΚΚΕ της δεκαετίας του ’40. Αυτό μόνο πολιτικές συλλογικότητες, οργανώσεις, κόμματα μπορούν να το πράττουν με διαλεχτικό πνεύμα, αξιοποιώντας τη δουλειά των μεμονωμένων ερευνητών – ιστορικών.

Άλλο φαινόμενο, λοιπόν, είναι τα έκτροπα του ύποπτου πρώην ΟΠΛΑτζή Μιχάλη Πεχτασίδη στο γιουγκοσλάβικο Μπούλκες του 1945-1947, άλλο η υπόθεση του τυχοδιώχτη δεξιού τροτσκιστή Βαφειάδη και του ξωπετάγματός του από την αρχηγία του ΔΣΕ και απ’ το ΚΚΕ το 1948, άλλο οι υποθέσεις Βαβούδη και Πλουμπίδη που εξελιχτήκανε αναγκαστικά μέσα στους βάλτους της ηρωικής παράνομης κομματικής δουλειάς στην Αθήνα του 1949-1952, όπου έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα από το χαφιεδολόι και τον τεράστιο κατασταλτικό μηχανισμό του μοναρχοφασισμού. Αυτά είναι ζητήματα που αφοράνε το επαναστατικό κομμουνιστικό και το ευρύτερο λαϊκοδημοκρατικό κίνημα, που θα τα μελετήσει και θα τα λύσει παράλληλα με την ανασυγκρότησή του σε κόμμα και κίνημα μαζών, για να βγάλει συμπεράσματα για το αύριο. Εδώ άλλο είναι το επείγον που ψάχνει ερμηνεία.


Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ – ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΟΔΙΩΧΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

Πώς συνδέεται ο Ζαχαριάδης με το Βελουχιώτη και για ποιο λόγο η "αποκατάστασή" τους γίνεται παράλληλα;;


Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ψηλόβαθμο στέλεχος του παλιού ΚΚΕ από το 1928 έως το 1956, λέει στις "Αναμνήσεις" του ότι τη δεκαετία του ’20 ο Ζαχαριάδης είχε σε κάποια εχτίμηση το Βελουχιώτη σαν παλικάρι, καθώς ο Ζαχαριάδης σα νεολαίος ήταν οργανωτής διάφορων δυναμικών ενεργειών της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ και είχε ανάγκη τύπους ριψοκίνδυνους και τολμηρούς. Ένας από αυτούς, μετά το 1925 που οργανώθηκε στο ΚΚΕ, ήτανε και ο Θανάσης Κλάρας.

Ωστόσο, αργότερα, η δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού του Κλάρα «χωρίς να φάει ούτε ένα φούσκο» επί Μεταξά (το 1939) στην Κέρκυρα, καθώς και η ενημέρωση που πήρε ο Νίκος Ζαχαριάδης τον Ιούνη του ’45 από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος (επιστρέφοντας από το Νταχάου) για τα σεχταριστικά – κατσαπλιάδικα – «υπεραριστερά» καμώματα του αναδειγμένου από το ΚΚΕ αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ έπεισαν το Νίκο Ζαχαριάδη πως δεν έπρεπε να αργεί η επίσημη ανακοίνωση στο Ριζοσπάστη της απόφασης της 11ης Ολομέλειας του Απρίλη του ’45, με την οποία καταγγέλλονταν ως ύποπτη και τυχοδιωχτική η δράση του Άρη μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Αυτή την απόφαση καταγγελίας του Βελουχιώτη ο Σιάντος και η υπόλοιπη ΚΕ την είχανε πάρει αλλά δε τη δημοσιεύανε, αφήνοντας την αντίδραση να σπεκουλάρει απάνω στα μεταβαρκιζιανά «κατορθώματα» του Βελουχιώτη και να εντείνει την έτσι κι αλλιώς βρώμικη αντιΕΑΜική τρομοκρατία.

Ας δούμε τι έλεγε η απόφαση ξωπετάγματος του Άρη απ’ τις γραμμές του ΚΚΕ τον Απρίλη του 1945, δηλαδή πριν την επιστροφή Ζαχαριάδη από το Νταχάου:

«Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη, που αναγνώρισε και καταδίκασε. Το ΚΚΕ του έδωσε τη δυνατότητα αυτή. Σήμερα όμως, σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίνει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη στάση του που μονάχα τον εχθρό ωφελεί. Στο ΚΚΕ δεν έχει θέση κανένας, οσοδήποτε ψηλά και αν στέκει και οσοδήποτε μεγάλος και αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβιβάζονται με το κοινό συμφέρον και όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία» (Από την Απόφαση της 11ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-10 του Απρίλη 1945).


Επίσης, δημοσιεύτηκε μετά από συζήτηση στην ΚΕ και με πρόταση του Νίκου Ζαχαριάδη μονόστηλο στο Ρίζο όπου, πέρα από τη διαγραφή του, καταγγελλότανε και η ύποπτη δράση του σαν εξωκομματικού πια στοιχείου. Η δημοσίεψη αυτή σύμπεσε με τις μέρες του θανάτου του Κλάρα (12 - 16 του Ιούνη 1945), είτε απ’ το ίδιο του το χέρι (αυτοχτονία) είτε από τα βόλια των εθνοφυλάκων που είχανε πάρει την ομάδα του στο κατόπι.

Η καθαρή και ξάστερη θέση του ΚΚΕ για την αποτίμηση της δράσης και της πολιτικής πλατφόρμας του Άρη Βελουχιώτη δίνεται στα λόγια του Νίκου Ζαχαριάδη στην ΙΙΙη Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ του 1950, το τελευταίο νόμιμο μεγάλο αντιπροσωπευτικό σώμα του κόμματος πριν τη διάλυσή του. Κι αυτή η εχτίμηση του ΚΚΕ, που την θεωρεί «απαράδεχτη» ο κάθε ψευτοζαχαριαδικός Μαΐλης του ψευτοΚΚΕ, έχει μεγάλη σημασία για το εξής λόγο: γιατί δείχνει ότι το πρόβλημα του Άρη με το ΚΚΕ και -κυρίως- του ΚΚΕ με τον Άρη δεν ήταν η εχτίμηση του ρόλου των Εγγλέζων, που δήθεν μονάχος ο Άρης την είχε καθαρή (που δεν την είχε καν, αλλά στην πραγματικότητα τη στρέβλωνε σεχταριστικά).


Αντίθετα, ήταν ο συνολικός του βίος και πολιτεία, ο ηθικοπολιτικός εκτροχιασμός του στο βουνό, οι αντιλαϊκοί κατσαπλιαδισμοί των καπεταναίων προστατευόμενών του, ο μικροαστικός, αγροτικού τύπου αριστερισμός και ο πραξικοπηματισμός του, η προσπάθεια να σηκώνει δικό του μπαϊράκι ενάντια στα πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ που δούλευαν στις πόλεις και που τα νόμιζε "δεξιούς γραφειοκράτες", οι εχτός τόπου και χρόνου, άκαιρες διαμάχες που άνοιγε ή όξυνε με τις αστικές, αγγλόφιλες αντιστασιακές οργανώσεις (άσχετα από τις σοβαρότατες ευθύνες αυτών των οργανώσεων, και για αντιΕΑΜικές και αγγλοκίνητες προβοκάτσιες τους, και για τη στείρα κομμουνιστοφοβία τους).

Αυτά όλα δεν αναιρούν μια σχετική προσφορά του Άρη Βελουχιώτη στην ανάπτυξη του ΕΛΑΣ. Όπως έγραψε η «Ελεύθερη Ελλάδα» του ΕΑΜ την επαύριο του θανάτου του, ο Κλάρας ήταν «ένα απείθαρχο παιδί του λαϊκού κινήματος», που φυσικά καμιά νομιμοποίηση δεν είχε να τον μακελέψει η μισαλλόδοξη άκρα δεξιά και οι συμμορίες. 

O «Ριζοσπάστης», στις 19 του Ιούνη του 1945, έγραφε: «Ο τόσο τραγικός θάνατος του Άρη Βελουχιώτη προκαλεί θλίψη ανάμεσα στους πραγματικούς πατριώτες, αγωνιστές της εθνικής ιδέας. Γιατί ανεξάρτητα από τη θέση που πήρε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, θέση που αντικειμενικά εξυπηρετούσε την αντίδραση, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξεχνάει κανείς ότι ο Άρης Βελουχιώτης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του αγώνα της Αντίστασης και από τους πρωταθλητές στην οργάνωση του αντάρτικου κινήματος...»

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως σε τελική ανάλυση το κεφάλι του ο Άρης το έφαγε μονάχος του, όπως επίσης είναι αλήθεια και πως αν η καθοδήγηση του ΚΚΕ στην περίοδο 1941-1945 δεν είχε μια εντελώς αντιφατική στάση απέναντι στο Βελουχιώτη, που ούτε τον διόρθωνε ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ με το να μην τον απομακρύνει από μια τόσο υπεύθυνη θέση, αλλά αντίθετα πολλές φορές του ‘κλεινε το μάτι (κύρια ο Σιάντος, μολονότι δεν είχανε καλή προσωπική σχέση), μπορεί και το κίνημα να είχε πολλά κερδίσει με άλλον κι όχι τον Άρη γι’ αρχικαπετάνιο και άλλη γραμμή συγκρότησης στον ΕΛΑΣ, και ο Βελουχιώτης να είχε βάλει τις όποιες ικανότητές του σε σωστό-κομματικό-προλεταριακό κανάλι και να διόρθωνε τον αγιάτρευτο μικροαστισμό του, που τον έφτασε να περάσει αντικειμενικά με τον εχθρό ενάντια στο ΚΚΕ.

Λέει ο Ν. Ζαχαριάδης στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (1950), στην εισήγησή του:

«…Μην ξεχνάμε σύντροφοι (σ. ΚΜ: μιλάει για το 1945) ότι τότε είχαμε και τις επιθέσεις που έκαναν η ομάδα Πετσόπουλου*, οι αρχειομαρξιστές και ο Άρης ο Κλάρας. Ίσως σε ορισμένα στοιχεία να στηρίζονταν σε σωστή κριτική. Ο Άρης π.χ. πολύ αρνητικά φέρνονταν προς το Σιάντο. Έχουμε ορισμένα στοιχεία που το ξεκαθαρίζουν αυτό. Αλλά, ωστόσο, η αιχμή τους, η πρόθεσή τους ήταν αντικομματική και εχθρική. Γιατί και ο Πετσόπουλος και ο Άρης, που δεν υποτάχτηκε στο Κόμμα και σήκωσε την ανταρσία ενάντια στο Κόμμα, δούλευαν προς όφελος του ταξικού εχθρού. Και είναι ξεκάθαρο σχεδόν σήμερα, ότι την ανταρσία του Άρη την υπέθαλπτε και την υποκινούσε ο Τίτο. Και όλα αυτά επέβαλαν, να είμαστε πολύ προσεχτικοί…».

Στο κλείσιμό του ο Νίκος Ζαχαριάδης καθαρίζει το ζήτημα ακόμη πιο τσεκουράτα:

«Έβδομο: Για τον Κλάρα και τον Πετσόπουλο. Εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποτε και οι εχθροί οι δικοί μας πιάνονται από πραγματικά λάθη δικά μας και μας πολεμούν. Έτσι στο βιβλίο του Πετσόπουλου υπάρχουν και αλήθειες, και αυτό κάνει πιο επικίνδυνη την πολεμική του, που είναι εχθρική, είναι πολεμική του ταξικού εχθρού, γιατί ο Πετσόπουλος πάντα ήταν και παρέμεινε εχθρός του ΚΚΕ.


Ο Βελουχιώτης (Κλάρας), εκτός από τ’ άλλα, ήταν και δηλωσίας. Ο Κλάρας, που είχε στρατιωτικές ικανότητες κατσαπλιαδισμού, ίσως κάτι παραπάνω, σαν κομματική φυσιογνωμία, ήταν ένας άνθρωπος, που μόνο να χαντακώσει το Κόμμα μπορούσε. Καθόταν κι έτρεφε ψείρες, μεθούσε, έκανε όργια, δούλευε διαλυτικά και χαντάκωνε το κίνημα και τον ΕΛΑΣ. Παρ’ όλο ότι και αυτός σε ορισμένα σημεία μπορεί να είχε δίκιο, στη βάση τάχτηκε ενάντια στο Κόμμα. Ήταν ένας μικροαστός – τυχοδιώχτης. Όταν σφίχτηκε λιγάκι στην Κέρκυρα, ούτε ένα μπάτσο δεν έφαγε και λύγισε. Κι έπειτα είχε αξιώσεις ηγέτη και καθοδηγητή.

Το Κόμμα, και όταν σήκωσε δική του μπαντιέρα, του έδωσε τη δυνατότητα και τον βοήθησε να σκεφτεί και να διορθώσει το στραβοπάτημά του. Δε το έκανε όμως αυτό το πράγμα και πήγε κι έφαγε το κεφάλι του. Ο Τίτο τον έβαλε και έφαγε το κεφάλι του. Το συμπέρασμα που βγαίνει κι από δω, είναι ότι πάντα πρέπει να έχουμε το νου μας. Όταν κάνουμε λάθη, θα τα πιάσει ο εχθρός για να μας χτυπήσει. Αυτό κάναν και οι Πετσόπουλος και Κλάρας. Χτυπούσαν το ΚΚΕ και πιάστηκαν απ΄ τα λάθη μας για να μας πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά. Το καλύτερο φάρμακο είναι να προσπαθούμε να μην κάνουμε σοβαρά λάθη.  Οπότε και τους εχθρούς του κινήματος θα τους εξουδετερώνουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά…».

Χωράει αμφιβολία στο ότι, περά από ιστοριογραφικές αποτιμήσεις του ρόλου του Θανάση Κλάρα, δε χωράει, δε νοείται καμία ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» Νίκου Ζαχαριάδη και Άρη Βελουχιώτη;; Νομίζουμε ότι όποιος προχωράει σε τέτοια πράξη πρέπει να στιγματίζεται ως πολιτικά απατεώνας.

Αν μιλούσαμε για ένα μη σοσιαλφασιστικό, αλλά απλά οπορτουνιστικό κόμμα, θα κάναμε λόγο για εκλεκτικισμό, δηλαδή για τσιμπολόγημα και του επαναστατικά σωστού και του οπορτουνιστικού λάθους. Οι σοσιαλφασίστες όμως άλλα πράγματα απεργάζονται και καθόλου άγνοια δεν έχουνε. Έχουνε αντίθετα στρατηγικότατους πολιτικούς στόχους, και αυτοί και -κυρίως- τα αφεντικά τους.


Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ

Ποια ήτανε μια «ομοιότητα» στη μορφή μεταξύ Ζαχαριάδη και Βελουχιώτη;; Ότι και οι δυο, με εντελώς διαφορετικό τρόπο, κατακρίνανε την κατοχική καθοδήγηση του ΚΚΕ για λαθεμένη αντιμετώπιση του εγγλέζικου παράγοντα στις συνθήκες του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Με πόσο διαφορετικό όμως περιεχόμενο αλήθεια… Ο μεν Βελουχιώτης, χωρίς να δώσει ποτέ δημοκρατική μάχη μέσα στο Κόμμα για την άποψή του, αλλά με πραξικοπηματισμούς που καμιά φορά τον οδηγούσαν και σε συγγνώμες με σφιγμένα χείλια. Με προσπάθεια να οργανώσει φραξιονιστικά τους καπετάνιους του ΕΛΑΣ (Λαμία – Νοέμβρης 1944) για πρόωρη-άκαιρη-τυχοδιωχτική-απροετοίμαστη ένοπλη αντιπαράθεση με τους Εγγλέζους. Με σήκωμα αντικομματικού μπαϊρακιού και ληστείες αποθηκών με όπλα που έκρυβε το Κόμμα μετά τη Βάρκιζα. Με την ίδρυση διασπαστικών ψευδοοργανώσεων («ΜΕΑ» και «ΕΛΑΣ - Νέος»).

Ο δε Ζαχαριάδης, με το που γύρισε από το Νταχάου, σε 5 μέρες μέσα, στις 5 του Ιούνη του 1945, γράφει στο Ριζοσπάστη το άρθρο «Ελλάδα και Αγγλία». Εκεί, με φιλικό αλλά σε καμία περίπτωση γλοιώδη (όπως συνέβαινε πολλές φορές την περίοδο 1941-1944) τόνο προς τους σύμμαχους Εγγλέζους, βάζει το ζήτημα: Ή ισότιμες σχέσεις αντιφασιστών συμμάχων και σταματάτε να καλύβετε την τρομοκρατία των συμμοριών ή κάποια στιγμή πολύ σύντομα ο λαός θα σας ζητήσει να πάρετε δρόμο

Φτιάνει τη Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα (ΜΛΑ) για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας που οργιάζει μετά τη Βάρκιζα, αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα εξαντλητικά και υπομονετικά το ρόλο των Εγγλέζων στις ταλαντευόμενες, δημοκρατικές μάζες που συμπαθούν το ΕΑΜ αλλά δεν είναι πεισμένες για τη λαϊκή δημοκρατία, στήνει το ΕΑΜ σε νέα βάση σαν πολιτικό συνασπισμό, ενώ τραβάει και σωστά κι «από τα μαλλιά» ακόμα κάθε νόμιμη δυνατότητα σε βαθμό που, ενώ το αντάρτικο του ΔΣΕ έχει αρχίσει να μορφοποιείται από τον Απρίλη του 1946, ο μοναρχοφασισμός καταφέρνει και βγάζει και τυπικά το κόμμα στην παρανομία μόλις στις 8 του Γενάρη του 1948.

Και ας μη μιλήσουμε εδώ για τις πολύ πιο πολιτικά γερές, λαϊκοεπαναστατικές βάσεις του ηρωικού ΔΣΕ, που ήταν ένας στρατός με ψηλή κομματικότητα και κομματικά στρατιωτικά στελέχη, σε σχέση με τον ηρωικό ΕΛΑΣ, που είχε πέσει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των αστών αξιωματικών καριέρας, με γερό έλλειμμα πολιτικής δουλειάς του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στις γραμμές του, απόρροια σοβαρών δεξιών παρεκκλίσεων στη γραμμή της τότε καθοδήγησης του ΚΚΕ. Χώρια που μ’ αυτό τον τρόπο αλώνιζε μες στον ΕΛΑΣ και η Ιντέλιτζενς Σέρβις, αλλά και διάφοροι κατσαπλιάδες και αντιλαϊκά στοιχεία με προσωπικά καπετανάτα κλπ.


Ο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ

Το ΝΑΡ, αφού τσάκισε το Λένιν, ανάστησε το Βελουχιώτη
Όσοι περνάν το ανέξοδο «καπετανιλίκι» και τα αντικομματικά νταηλίκια για «ψηλό κομμουνιστικό πνεύμα» και ανακράζουνε «ο Άρης ήταν κομμουνισταράς, γι’ αυτό και δεν παρέδωσε τα όπλα του ΕΛΑΣ», λένε ένα διπλό ψέμα, αφού και τα δύο σκέλη του συνθήματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά πότε ο οπορτουνισμός, ειδικά ο σημερινός μικροαστικός σοσιαλφασιστικός των ΑΝΤΑΡΣΥΑκών που τρέφεται από τα αποφάγια των ψευτοΚΚΕ – ΣΥΝ, νοιάστηκε για την αλήθεια;; Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα υποκείμενα που θαυμάζουνε το Βελουχιώτη για ό,τι χειρότερο κουβάλαγε απάνω του, δηλαδή για τα χειρότερα ελαττώματά του, στην πλειοψηφία τους αγνοούνε το ΔΣΕ, πολλές φορές και την ύπαρξή του.

Εχτός από πολιτικά-ιστορικά αγράμματοι, οι συγκεκριμένοι μικροαστοί των ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΑΑΚ είναι και κάτι ακόμη: απόγονοι του ψευτοΚΚΕ (σαν ΝΑΡ), του «Κ»Κεσ. (σαν ΑΡΑΝ – ΑΡΑΣ - Κομμουνιστική Ανανέωση), του τροτσκισμού (σαν ΣΕΚ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) κλπ. Είναι δηλαδή όλοι τους παιδιά αρνητών και συκοφαντών του ΔΣΕ, άρα και του φυσικού του πολιτικού ηγέτη, του Νίκου Ζαχαριάδη.

Καπετάν Ερμής: Ο αρχηγός των Αριανών, ΠΑΣΟΚτζής και αντιζαχαριαδικός
Χώρια που ο Άρης δεν είναι μόνο ήρωας κάθε μικροαστικού «αριστερού» οπορτουνισμού, που λιβανίζει πάντα κάθε εγωισμό, ναρκισσισμό, ατομική ανυπακοή, εξτρεμισμό και σεχταρισμό. Ήταν για χρόνια και είναι ακόμα ήρωας και του «αριστερού» ΠΑΣΟΚ, του «Κ»Κεσ., του ΣΥΝ, κάθε δεξιού ή/και σοσιαλφασιστικού μικροαστικού στοιχείου, που στο Βελουχιώτη έβλεπε και βλέπει την εύκολη, την χωρίς πολύ «ΔΣΕίτικο σταλινικό κομμουνισμό» και χωρίς πολλές θυσίες, γρήγορη νίκη. Πράγμα που δείχνει τη βαθιά εσωτερική ενότητα «αριστερού» και δεξιού οπορτουνισμού, τελικά κάθε οπορτουνισμού με τον αστισμό και την επιρροή των αντιπρολεταριακών τάξεων στις γραμμές του κομμουνιστικού κόμματος. Τέτοια επιρροή ήταν η πλατφόρμα του Άρη, ειδικά όπως εξελίχθηκε μεταξύ Φλεβάρη και Ιούνη του 1945.

Το κεφάλι του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ λάφυρο των κανίβαλων
 του μοναρχοφασισμού
Φυσικά όλοι τούτοι είναι χειρότεροι από τον ίδιο το Βελουχιώτη, που τουλάχιστο έδειξε μια συνέπεια στην αδιέξοδη και αντικομματική γραμμή του και πλήρωσε με το κεφάλι του τον αντικομματικό κατήφορο που πήρε και την συνακόλουθη απομόνωσή του. Οι σοσιαλφασίστες όμως εφαρμόζουν τις χειρότερες πλευρές του βελουχιωτικού καθυστερημένου μικροαστισμού, την ώρα που δε ρισκάρουν τίποτα, γιατί η δυτικόφιλη αστική τάξη τους τρέμει και τους χαϊδεύει.




ΠΩΣ ΤΟ ΨΕΥΤΟΚΚΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ΣΕ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ

Στο άρθρο της ΝΑ, της εφημερίδας της ΟΑΚΚΕ, για τα 38 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Ζαχαριάδη τον Αύγουστο, παρατίθεται μια χαραχτηριστική παράγραφος από τις νέες «εχτιμήσεις» του ψευτοΚΚΕ για την πολιτική φυσιογνωμία του Νίκου Ζαχαριάδη. Αναφέρουνε συγκεκριμένα οι κνίτες πλαστογράφοι στο β’ τόμο του δοκίμιου ιστορίας που σκαρώσανε πρόσφατα:

«Στα πρωτοπόρα στοιχεία της σκέψης και των επιλογών του Ζαχαριάδη περιλαμβάνεται και η άποψη του για το ρόλο του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, τον οποίο θεωρούσε πιο ισχυρό και άρα πιο επικίνδυνο από τον γερμανικό, ακόμα και τότε που βρισκόταν στο Νταχάου. Ανάλογα πρωτοπόρα επαναστατική ήταν η θέση του για την ανάγκη οργάνωσης των Γερμανών και Αυστριακών κομμουνιστών σε επαναστατική κατεύθυνση. Ο Ν. Ζαχαριάδης παρέμεινε αφοσιωμένος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και στον προλεταριακό διεθνισμό. Η σύγκρουσή του με το ΚΚΣΕ δεν ταυτιζόταν με την πολεμική του ΚΚ Κίνας. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ν. Ζαχαριάδη σε γράμμα του προς την Κομματική Οργάνωση (μ.λ.) στην Τασκένδη, με τίτλο «Σκέψεις και προτάσεις για μια κουκουέδικη γραμμή στην Ελλάδα», στις 23 Μαΐου 1967»


Πρόκειται για τους μεγαλύτερους σαλτιμπάγκους στην ιστορία. Αυτή την πρώτη άποψη του Ζαχαριάδη, δηλαδή την πραγματική στάση αρχών απέναντι στον αγγλοαμερικάνικο παράγοντα στις συνθήκες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, εδώ την έχουν διαστρεβλώσει «αριστερά» - τροτσκιστικά – σοσιαλφασιστικά.

Αφού δημιουργούνε έναν ψεύτικο Ζαχαριάδη, με βάση την αμφισβητούμενη κατάθεση ενός Αυστριακού συγκρατούμενού του στο Νταχάου, που έβγαλε στα 1962 το Ζαχαριάδη «σεχταριστή – αριστεριστή», τον χειροκροτάνε! Το 1964 όμως, ακριβώς αυτή τη στάση αρχών απέναντι στους Εγγλέζους, που δεν έχει σχέση με αυτές τις ανοησίες ότι δήθεν ο Χίτλερ ήταν μικρότερο κακό, τη χρησιμοποιούσανε οι άθλιοι αρλεκίνοι της ΚΕ του ψευτοΚΚΕ για να δικαιολογήσουνε τον «προβοκατόρικο - αριστερίστικο» ρόλο του «από παλιά» και τον εκτοπισμό του στο Σουργκούτ!!

Δηλαδή: φτιάσανε έναν κάλπικο Ζαχαριάδη, και τη μια τον βρίζανε για αριστεριστή για να τον κρατάνε στον πάγο, την άλλη μετά 38 χρόνια τον «επαινούνε» (τον κάλπικο πάντα) για να κάνουνε πλάτες στους Ρωσο-Κινέζους σοσιαλιμπεριαλιστές, που ετοιμάζουνε αργά ή γρήγορα πόλεμο κατά της ανθρωπότητας, με αιχμή την πάλη ενάντια στους «αστοφιλελεύθερους ποταπούς υλιστές της Δύσης».

Το γράμμα αυτό του συγκρατούμενου του Ζαχαριάδη Αυστριακού παλιού κομμουνιστή στάλθηκε στην ΚΕ του ψευτοΚΚΕ από την ΚΕ του ΚΚ Αυστρίας στις 27/7/1962. Εκεί ο Αυστριακός συγκρατούμενος του αρχηγού του ΚΚΕ παρουσιάζει λίγο πολύ το Νίκο Ζαχαριάδη ως ζηλωτή της άμεσης προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία του 1942 (!), που θα ξεκινούσε μάλιστα με εξέγερση από το Νταχάου (!). Αυτές τις γελοιότητες τις χρεώνουνε στο γίγαντα Ζαχαριάδη, μέλος της ΕΕ της Γ΄ Διεθνούς και ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς. Αυτά δε στέκονται, είναι για γέλια. Ο ίδιος όμως έχει μιλήσει για το τι συνέβη και τι στάση κράτησε στο Νταχάου. Πρώτα σε βιογραφικό του σημείωμα στις 15 του Αυγούστου του 1946 προς το Κόμμα, ο Νίκος Ζαχαριάδης σημειώνει:

«Εκεί (σ. ΚΜ: στο Νταχάου) η πολιτική μου απασχόληση ήταν: α) Να οργανώσω τους Γερμανούς κομμουνιστές κομματικά… β) Η πάλη για την καθαρότητα της γραμμής και της πάλης μας: 1) Στο ζήτημα της πραχτικής δουλειάς (σαμποτάζ, βλάβες κλπ. με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στους χιτλερικούς) 2) στο θεωρητικό – πολιτικό τομέα σωστή τοποθέτηση και των Αγγλοαμερικάνων στον πόλεμο (αναφέρω ειδικά τα σημεία αυτά γιατί και στα δύο ήρθα σε σύγκρουση με τους συντρόφους που καθοδηγούσαν τους Αυστριακούς κομμουνιστές, που ήταν και οι καλύτεροι, οι πιο πολλοί και οι πιο καλά οργανωμένοι στο Νταχάου. Οι Αυστριακοί σύντροφοι…είχαν βαθιές σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες σχετικά με τους Αγγλοαμερικάνους και το ρόλο τους».

Στην εισήγησή του στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 1950 ο Ζαχαριάδης σημειώνει:

«Για μένα όχι μόνο όταν γύρισα, μα και πριν γενικά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, το ζήτημα της αντιπαράθεσης με τους Άγγλους ήταν ξεκαθαρισμένο, και τόσο ξεκαθαρισμένο που, σε συζητήσεις, που γίνονταν μέσα στα πλαίσια της υποτυπώδικης κομματικής οργάνωσης στο στρατόπεδο που ήμουνα, αυτό έφτασε μέχρι παρεξήγηση. Και με είχε φέρει και σε σύγκρουση με την «επίσημη» κομματική ηγεσία του στρατοπέδου γύρω από το βασικό ζήτημα της εκτίμησης του αγγλοσαξονικού, αγγλοαμερικάνικου παράγοντα στις συνθήκες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου».

Δαμασκηνός - Παπαντρέας με τον προτέκτορα Σκόμπυ
Αυτά τα λόγια δείχνουνε μονάχα τον καθάριο, προλεταριακό επαναστατικό χαραχτήρα της σκέψης και της γραμμής του Νίκου Ζαχαριάδη, που ούτε πελαγώνει δεξιά χάνοντας την ταξική πυξίδα μέσα στον αντιφασισμό, ούτε πολύ περισσότερο ξεπέφτει αριστερά στον εγκληματικό σεχταρισμό – άρνηση του μετώπου. Από πουθενά δε βγαίνει η ταυτόσημη συκοφαντία του 1964 και «κολακεία» του 2011 (και τα δύο από την ΚΕ του ψευτοΚΚΕ) ότι δήθεν ο Ζαχαριάδης «έβλεπε το Χίτλερ και το γερμανικό φασισμό σα δευτερεύον και επουσιώδες ζήτημα μπροστά στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό». Μιλάμε πάντα για το συγγραφέα του εθνικοαπελευθερωτικού – παλλαϊκού – αντιφασιστικού σαλπίσματος της 28ης του Οχτώβρη του 1940. Οι κνίτες γελοιοποιούνται όλο και περισσότερο, οι κατά καιρούς θέσεις και οι πλαστογραφίες τους, όπως και οι ερμηνείες τους, αλληλογρονθοκοπούνται.


ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ «ΑΝΤΙΜΑΟΪΚΟΥ» ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Δε μιλάμε φυσικά για τη γελοιότητα της προσπάθειας των κνιτών να φέρουνε σε αντιπαράθεση το Νίκο Ζαχαριάδη με το ΚΚ Κίνας και την κριτική του τελευταίου στους αντικομμουνιστές της ηγεσίας του «Κ»ΚΣΕ στα 1967. Είναι τόσο γελοίοι οι πλαστογράφοι (χρησιμοποιούνε φυσικά τα πλαστογραφήματα της ΚαΓκεΜπε) που από τη μια ταΐζουνε κουτόχορτο τα μέλη τους ότι ο Ζαχαριάδης μέχρι να πεθάνει ήταν οπαδός τους, παρά το ότι τον κρατούσαν στον πάγο, κι από την άλλη τον χρίζουνε καθοδηγητή των μ-λ, κινεζόφιλων, αντιρεβιζιονιστικών οργανώσεων των πολιτικών προσφύγων

Δηλαδή, ο Ζαχαριάδης από τον πάγο που τον έστειλε ο Σουσλόφ έστειλε άρθρο γραμμής για κουκουέδικη πολιτική στην Ελλάδα (επί χούντας) στους μ-λ πρόσφυγες, δηλαδή αναγνώριζε ότι αυτοί και όχι οι ψευτοΚΚΕδες είναι η συνέχεια του ΚΚΕ. 

Αλλά ταυτόχρονα χτυπούσε την Κίνα και το Μάο και κατά τους κνίτες «στήριζε το Κόμμα (το ψευτοΚΚΕ)», το οποίο όμως τού ‘κλεβε τα γραφτά και εναντίον του οποίου (και των αφεντικών του) έκανε ο Ζαχαριάδης απεργίες πείνας. 

Αυτά δε τα πιστεύει ούτε πεντάχρονο και δείχνουνε ότι οι σοσιαλφασίστες εχτός των άλλων είναι και μετριότατοι στο να σκαρώνουνε ωραία παραμύθια, δείγμα της σαπίλας τους.


Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ

Και ζήτω ο Ζαχαριάδης, και ζήτω οι διαγραμμένοι από το Ζαχαριάδη. Ο σοσιαλφασισμός, το ‘χουμε ξαναπεί, το μόνο που δεν κόφτεται να ψάχνει είναι αρχές και λογική συνέπεια. Και «σοσιαλιστική επανάσταση παντού και πάντα και όλα τα άλλα είναι δεξιός οπορτουνισμός», και δικαίωση κάθε δεξιού και «αριστερού» χαλασμένου στοιχείου, που ξωπετάχτηκε από το ΚΚΕ ιστορικά.

Πρόσφατα μάλιστα ο μπρεζνιεφικός γκαουλάιτερ Μαΐλης προσπάθησε να θεμελιώσει το δήθεν «δεξιό» λάθος της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του 1934, που καθόριζε το χαραχτήρα της επανάστασης ως «αστικοδημοκρατικής με τάσεις γρήγορης μετατροπής της σε σοσιαλιστική» (για εκείνη την εποχή), με αποφάσεις της περιόδου 1924-1931 που μιλούσαν για «αμιγή σοσιαλιστική επανάσταση». Την περίοδο ‘24-‘31 όμως, το ΚΚΕ, παρά τον ηρωισμό και τη γενική επαναστατικότητά του, περνούσε περίοδο απανωτών αναταράξεων, με λικβινταριστικές καθοδηγήσεις, φραξιονιστική πάλη δίχως αρχές, επέμβαση της Ασφάλειας στα εσωτερικά του με χαφιέδες, σεχταρισμό κλπ.

Ενώ και η μόνη κριτική που γίνεται στο Βελουχιώτη από το ψευτοΚΚΕ είναι ότι, παρά το ό,τι απειθάρχησε στο κόμμα και ήθελε ένοπλο ξεκαθάρισμα με τους Εγγλέζους, ήθελε κι αυτός λέει «λαοκρατία και εθνική ανεξαρτησία» κι όχι «καθαρή εργατική εξουσία», που κατά τους υπαλλήλους του σοσιαλιμπεριαλισμού, είναι η μόνη θεμιτή διεκδίκηση ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ, αλλιώς έχουμε…δεξιό οπορτουνισμό(!!!)

Φυσικά τον «αποκαθιστούν πολιτικά» κι όχι κομματικά για να διαφυλάξουνε και το κομματικό τους κεκτημένο, καθώς αν ο κάθε Μπούτας στον κάμπο ή ο κάθε τοπικός κομματάρχης του ψευτοΚΚΕ αρχίσει να σηκώνει μπαϊράκι κι αυτοί έχουνε δικαιώσει τον απόλυτα αντικομματικό Άρη, δε θα μπορούν να σταθούνε από την εσωτερική τους φραξιονιστική φαγωμάρα.

Για την υπόθεση Βαβούδη, δε μπορούμε να εκφράσουμε, 60 χρόνια μετά, στέρεη άποψη γιατί ιστορικά δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ο Βαβούδης ήταν παλιός κομμουνιστής, είχε αποδράσει μαζί με το Μπεζαντάκο στη γνωστή ηρωική απόδραση, αρχές της δεκαετίας του ’30, πολέμησε το φασισμό στην Ισπανία, δούλεψε στο μηχανισμό της Κομιντέρν στη Μόσχα μεταξύ 1940 και 1944 δίπλα στο Δημητρόφ, ήρθε στην Ελλάδα με τη σοβιετική στρατιωτική αποστολή το 1944, και από το 1947 μέχρι το 1951 ζούσε σε κρύπτες και υπόγες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας όλη την επαφή με την ΚΕ του ΚΚΕ που βρισκότανε στις λαϊκοδημοκρατικές χώρες. Υπάρχουνε καταγγελίες, όπως και τηλεγραφήματα που δείχνουνε ότι ήτανε καχύποπτος, πέταγε εύκολα βαριές κουβέντες για στελέχη του κόμματος και διακρινότανε από ένα κάποιο δογματισμό (π.χ. επέκρινε το Μπελογιάννη λίγο πριν συλληφθεί για «τάσεις ανεξαρτησίας»).

Ο Γιώργης Βοντίτσος – Γούσιας, στο γνωστό δίτομο βιβλίο - απολογισμό του στα 1977, με βάση τα όσα διάβασε εσωκομματικά και έμαθε συζητώντας και με τη Ρούλα Λαζαρίδου, στέλεχος του ΚΚΕ και αγαπημένη του Βαβούδη, κατάληξε στο συμπέρασμα πως το Βαβούδη τον είχε πιάσει - στριμώξει η Ασφάλεια, είχε δεχτεί στα λόγια να τη βοηθήσει αλλά τελικά ήθελε να απαγκιστρωθεί και να βγει στο εξωτερικό – ουσιαστικά να «αρνηθεί την προδοσία του». Τέτοιες αιχμές αφήνει και ο Λευτέρης Σταθάς (Σταύρος Κασσιμάτης). Πάντως, ο Βαβούδης, ό,τι και αν συνέβη, δεν ηγήθηκε κανενός οπορτουνιστικού ρεύματος στις γραμμές του ΚΚΕ, οπότε η εξέταση της υπόθεσής του ξεπερνά τα όρια τούτου του άρθρου. Ξαναλέμε, ο Βαβούδης εδώ είναι κομπάρσος στο αφύσικο τρίο «αποκαταστάσεων» που κέντησε το ψευτοΚΚΕ.

Οι «αποκαταστάσεις» αυτές είναι κομμάτι, όπως πολύ σωστά εχτίμησε πρόσφατα η ΟΑΚΚΕ, της αλλαγής επί το επιθετικότερο της ταχτικής του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού γενικά, και του σοσιαλφασισμού στη χώρα μας ειδικότερα. Το πούλημα της επαναστατικής αριστεράς και του κομμουνισμού σε ταχτική συμμαχία με φιλελεύθερους και φασίστες ολοκληρώθηκε στη χώρα μας την περίοδο 1961-1991. Τώρα ήρθε η ώρα της ενότητας με τους φαιούς φασίστες κατά του «επάρατου φιλελευθερισμού», η ώρα του φαιοκόκκινου μετώπου.

Φαιοκόκκινα πλατιά χαμόγελα (όταν ζούσε ο "μακαριστός")
Αυτό εκφράζει η ενότητα ΣΥΝ – εθνικοφασιστών στους «Αγαναχτισμένους», ή η ενότητα ψευτοΚΚΕ – Κανέλλη – χουντοπαπαδαριού – στρατιωτικών σε «αντιιμπεριαλιστική» βάση. Γι΄ αυτό τώρα ο Ζαχαριάδης, από «αριστεριστής» που χάλαγε τη σούπα των μετώπων με την αστική τάξη που έφτιανε ο Φλωράκης και γι’ αυτό «κρυβόταν» κάτω απ’ το χαλί, πρέπει να ξεθαφτεί σαν «πάνω απ’ όλα αντιΕγγλέζος», δηλαδή ένας πάνω απ΄όλα αντιδυτικιστής.

«Τι δολοφονίες δημοσιογράφων και δημοκρατών από τον Πούτιν στη Ρωσία και εκτελέσεις απεργών στην Κίνα και βασανιστήρια και κρεμάλες στο Ιράν μου λέτε, εδώ έχουμε τη Μέρκελ και τα ευρωμονοπώλια, τη Μπακογιάννη και το ΣΚΑΪ», φωνάζει ο κουρδιστός «νέος Ζαχαριάδης» - αυτή η μαριονέτα που έφτιαξαν στη θέση του επαναστάτη Ζαχαριάδη η Παπαρήγα και ο Μαϊλης, συμπληρώνοντας και δυο κουταλιές Βελουχιώτη στο αηδιαστικό σοσιαλφασιστικό μείγμα.


ΓΙΑ ΤΑ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ» (1962)

Ας δούμε λοιπόν πώς ξετίναξε στα 1962 τους πολιτικούς προπάτορες αυτών των κυρίων ο Νίκος Ζαχαριάδης. Πόσο μαστόρικα δείχνει με αναμφισβήτητα στοιχεία το τι σήμανε για τη χώρα μας το πραξικόπημα στο ΚΚΕ του 1956. Τι τεράστιο, ιστορικό πισωγύρισμα ήτανε για το λαό μας. Πρόκειται για το τελευταίο ντοκουμέντο του Ζαχαριάδη που πέραν πάσης αμφιβολίας ανήκει στον ίδιο και δεν είναι χαλκεμένο από τους ΚαΓκεΜπίτες. Είναι ουσιαστικά η απάντησή στο «νόθο 8ο Συνέδριο», όπως πολύ σωστά το αποκαλεί.

Η ηγεσία του ψευτοΚΚΕ στα 1965 με το Ζίβκοφ
Επειδή τότε οι κύριοι αυτοί είχανε πέσει με τα μούτρα στα μέτωπα, δήθεν με την «εθνική αστική τάξη» και στην υποταγή στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τον Παπαντρέα τον Α’ (που από μαριονέτα των Εγγλέζων και πρωθυπουργός της Σκομπίας του Δεκέμβρη του ’44, έγινε άνευ όρων «Γέρος της Δημοκρατίας») κατά τη γραμμή Χρουστσόφ, η κριτική στο ντοκουμέντο αυτό είναι κύρια κατά του κλασσικού δεξιού οπορτουνισμού, σοσιαλδημοκρατικού τύπου. Γι΄ αυτό και μετά το 1985, που τα ερείσματα της παλιάς, δυτικόφιλης δεξιάς στο κράτος ξεπατώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ψευτοΚΚΕ, και το ψευτοΚΚΕ ξέθαψε απ’ το μπαούλο το ΔΣΕ, αυτό το κείμενο του Ν.Ζ. άρχισε να κυκλοφορεί και σε κύκλους ρηχών «σταλινικών» μπρεζνιεφικού και χοτζικού τύπου, σαν αντιχρουστσοφικό – αντιγκορμπατσοφικό. Πολλοί άγουροι πολιτικά άνθρωποι θα αναρωτηθούν: "Μα στα λόγια, η Παπαρήγα σήμερα είναι πιο κοντά σε αυτά που λέει εδώ ο Ζαχαριάδης παρά σε αυτά που υπερασπίζονταν κείνη την εποχή οι Κολιγιάννης – Παρτσαλίδης."

Αναθρεμμένοι απ' το Φλωράκη: Αλαβάνος-Λαφαζάνης-Ανδρουλάκης
Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε τα «υπεραριστερά» λόγια των σοσιαλφασιστών για πραγματικότητα: η αλήθεια είναι πως σήμερα βρίσκονται ακόμη πιο δεξιά από τη γραμμή Κολιγιάννη – Παρτσαλίδη του 1961, που ξετινάζει δω ο Ζαχαριάδης. Έχουνε 50 χρόνια ιστορία εισοδισμού στην αστική τάξη και το κράτος της, έχουν στελέχη που δεν ήτανε -έστω στο παρελθόν- επαναστάτες, αλλά είναι από κούνια φιλόδοξα καριερίστικα υποκείμενα, έχουνε 200 φορές περισσότερη έπαρση και πραξικοπηματισμό. Γι΄ αυτό και η κριτική του 1962 στην «κλασσική» δεξιά, σοσιαλδημοκρατίζουσα πρώτη περίοδο του σοσιαλφασιστικού ρεβιζιονισμού, δεν φτάνει για το σήμερα. Δεν πρέπει όμως και ποτέ να ξεχνιέται και να υποτιμιέται.

Καλή Ανάγνωση
ΚΜ

Υ.Γ. Σε πολλές αναφορές σε βιβλία και στο Διαδίκτυο, αναφέρεται σαν «τελευταίο ντοκουμέντο θέσεων» του Ν. Ζαχαριάδη η λεγόμενη «Διαθήκη» του, την οποία διακινούσε και συνέγραψε ο τασκενδίτης Αχιλλέας Παπαϊωάννου, παλιός αντιρεβιζιονιστής του Γραφείου των 9, που τη δεκαετία του ΄80 πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ. Τα όσα αναφέρονται μέσα στη δήθεν «Διαθήκη», ένα χρόνο μετά την παράνομη μπροσούρα (1963), έχουνε τόση χοντροκοπιά που δεν μπορούνε να γίνουνε πιστευτά. «Αποκατάσταση» Σιάντου, Πλουμπίδη, Βελουχιώτη, αντισταλινισμός, άρνηση της διεθνιστικής γραμμής του ΚΚΕ-ΔΣΕ στο μακεδονικό. Δυστυχώς, μάλλον η «Διαθήκη» αυτή γράφτηκε από τον ίδιο τον Αχιλλέα για να φτιάξει ένα ψεύτικο πορτραίτο του Ζαχαριάδη, που ο Αχιλλέας πίστευε μες στη θολούρα του πως σύμφερνε το λαό. Τελικά μάλλον σύμφερνε την ηγετική λαλιωτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ψευτοαριστερά, και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα…

Ο δεξιός οπορτουνιστής, πρώην ηγέτης του ΚΚ ΕΠΑ, Ερλ Μπράουντερ
Υ.Γ. 2: Κίνητρο για τη συγγραφή του παραπάνω άρθρου – εισαγωγής, πέρα από την οργή για τους παραχαράκτες της ιστορίας ηγέτες του ψευτοΚΚΕ και τις επικείμενες ενέργειές τους, αποτέλεσε και η κριτική που δέχτηκε το ιστολόγιο από θιασώτες του αλβανικού εθνοτροτσκισμού της εποχής του 76-85, για «μπραουντερισμό», δηλαδή για δεξιά υποταγή στην αντιφασιστική φιλελεύθερη μπουρζουαζία και για δήθεν προσπάθεια να παρουσιάσουμε ως «μπραουντερικό» το Νίκο Ζαχαριάδη, με αφορμή το άρθρο της ΟΑΚΚΕ για τα 38 χρόνια από τη δολοφονία του αρχηγού του ΚΚΕ. 

Η αστική τάξη ζητάει τη βοήθεια των ΚΝΑΤ
Τόση ιδεολογική φτώχεια και υποταγή στην Παπαρήγα από ανθρώπους που θέλουν να περνάνε για μαρξιστές αλλά και για αντιρεβιζιονιστές, είναι πράγματι τραγωδία… Εμείς από την πλευρά μας τους καταλαβαίνουμε βαθιά (τους χοτζικούς), τους συμπονάμε για το δράμα του «ρεφορμισμού» του ψευτοΚΚΕ που βιώνουνε και τους καλούμε να οργανωθούνε στο ψευτοΚΚΕ και να παλέψουνε με πάθος «απ’ τα μέσα», ΚΟΒα την ΚΟΒα, ώστε αυτό το τελευταίο να «ξαναγίνει επαναστατικό» και να κατεβάζει κι αυτό βιτρίνες, μαζί με το σπασιματικό λούμπεν. 

Υ.Γ. 3: ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ  ΣΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ, ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝΕ ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.



* Ο Πετσόπουλος ήταν ο άνθρωπος που επανίδρυσε το 1916 στη Θεσσαλονίκη  το «Ριζοσπάστη» σαν εφημερίδα της αριστερής πλευράς του βενιζελικού μπλοκ και τελικά το 1921 τον παρέδωσε στο ΣΕΚΕ(Κ). Το 1922 διαγράφεται από το ΣΕΚΕ(Κ) για «κράμα αλλοπρόσαλλου υπερκομμουνισμού, σωβινισμού και μεταρρυθμισμού». Το 1943 αποκαταστάθηκε σιωπηρά στο ΚΚΕ, με το οποίο διατηρούσε σχέσεις στο Μεσοπόλεμο (άλλο δείγμα της δεξιάς παρέκκλισης του Σιάντου  και στο ζήτημα των αποκαταστάσεων διαγραμμένων) για να χτυπήσει από «αριστερές» θέσεις το κόμμα μετά τη Βάρκιζα. 
Στην περίοδο του ΔΣΕ, ο μοναρχοφασισμός δεν ασχολήθηκε καν με τον Πετσόπουλο, ούτε με κανένα άλλο μέλος της ομάδας του. Κυκλοφορούσανε και δρούσανε ελεύθεροι να κάνουνε αντιΚΚΕ δουλειά.

Προβλήματα Κρίσης του ΚΚΕ - Ν. Ζαχαριάδης (1962) - Η παράνομη μπροσούρα

54 σχόλια:

  1. Πες και κάτι,όμως, για την "Αναγέννηση"-ΟΜΛΕ που χυδαιολογούσαν σε βάρος του Ζαχαριάδη εξομοιώνοντάς τον με τους Κολιγιάννη-Παρτσαλίδη, για τους ομοιδεάτες της ΠΚΕ (Δανιηλίδης) που έβγαζαν "χρουστσοφικό αποστάτη" το Νίκο Ζαχαριάδη (Επαναστάτης, Σεπτέμβρης 1969)... Για την αποφασιστική συμβολή της οπορτούνας καθοδήγησης της Αναγέννησης ακριβώς στην απογοήτευση,αποπροσανατολισμό και αποστράτευση των κομματικών δυνάμεων στην Ελλάδα και τη ματαίωση τελικά της ανασυγκρότησης του επαναστατικού ΚΚΕ...Οι τύποι αυτοί ούτε το ελάχιστο δεν έπραξαν, να θέσουν δηλ. στην εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό το ζήτημα των απίστευτων διωγμών τόσο του Νίκου Ζαχαριάδη όσο και της πλειοψηφίας των πολ. προσφύγων που ακολούθησαν κι έμειναν πιστοί στην επαναστατική γραμμή του. Απεναντίας μιλούσαν για "το ΚΚΕ που ήταν έτοιμο να δεχτεί τη χρουστσιοφική ρεβιζιονιστική επέμβαση"(θέσεις της ΟΜΛΕ για τα 56 χρόνια του ΚΚΕ) φτύνοντας όλους αυτούς τους συντρόφους που στέλνονταν εξορία, φυλακές, ακόμη και ψυχιατρεία (πχ. ομάδα Ράφτη)-για να μην μιλήσουμε για τους καθημερινούς εκβιασμούς και εξευτελισμούς...Στο ίδιο στρατόπεδο βρέθηκαν αντικειμενικά με τους αντίπαλούς τους ρεβιζιονιστές από ...αντιρεβιζιονιστική τάχατες μπάντα, αφού και γι'αυτούς ο Ζαχαριάδης ...ρεβιζιονιστής ήταν!
    Οσο για τη στρεψοδικία (για τους χοτζικούς...), εσύ και οι πολιτικοί φίλοι σου συμπαραταχτήκατε αντικειμενικά με την υπεύθυνη πολιτική στάση του ψευτοΚΚΕ το Δεκέμβρη. Ο,τι και να πεις μεγάλε, την αυθόρμητη αντι-βία την απεχθάνεσθε από κοινού...Δε χρειάζετε να σπας ούτε εσύ ούτε οι πολιτικοί σου φίλοι το κούτελό σας σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης...
    Οσο για την αστεία καρικατούρα Ζαχαριάδη της ΟΑΚΕ, αν νομίζεις ότι (μεταφυσικά μιλώντας) ένας Ζαχαριάδης θα ήταν σήμερα ...ευρωπαιόφιλος και δυτικόφιλος, τότε, σηκώνω τα χέρια ψηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υγ. Και κάτι άσχετο... Δεν διαφεύγει της προσοχής των πολιτικών φίλων σου, υποθέτω, η σκληρή πάλη των εξεγερμένων Αιγυπτίων εδώ και καιρό ενάντια στρατιωτική χούντα που τους έκατσε στο σβέρκο. Θυμάσαι τι είχαν πει οι δικοί σου? Οτι έληξαν την εξέγερση χαρούμενοι εκκενώνοντας την πλατεία Ταχρίρ για να παραδώσουν την εξουσία στο στρατό...Αρτζιμπούρτζι και λουλάς όπως πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω πάντως ο Ζαχαριαδης να δεχόταν αυτη ακριβός την

    αυθόρμητη βια ..Ουτε νερο ουτε ψωμί θα σου έλεγε για τον Δεκέμβρη

    σταλινικέ.

    Τελικά έχουν όλοι απο εναν ζαχαριαδη στα μέτρα τους, (πρωταθλητές σε αυτο

    ειναι οι μαοικοι εκτος απο την ΟΑΚΕ που εχει Πλάκα )

    καραμπινάτη τυμβωρυχία και λόγια μονο λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΥΓ. Ασε ρε μεγάλε με τα στιχάκια. Μίλα πρώτα για τις σοσιαλιστικές-ταξικές απολύσεις από 902 και Τυποεκδοτική από το κώμα σου, και τα λέμε. Που έχετε και το θράσος να πάτε να χύνετε κροκοδείλεια δάκρυα στον τάφο του θύματός σας. Α, και πού 'σαι! Τα συχαρίκια ,σας τα 'δωσε η ντόπια μπουρζουαζία για το μαχαίρωμα (ένα ακόμη στα τόσα...) που καταφέρατε στο φ.κίνημα. Και σ'ανώτερα! Σαλτιμπάγκοι όπως πάντα οι άτιμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραπονεμένα λόγια

    Μιλας για το κίνημα σε αποστειρωμένο δοκιμαστικό σωλήνα με άσυλο(μη φοβάσαι δεν θα κάνουνε

    χρήση ,δεν έχουνε λόγο)

    Που παει αυτο το κίνημα μετα το πτυχίο ,γιατι δεν υπάρχει στους χώρους εργασίας μπροστά

    στα αφεντικά.

    Εσένα ετσι όπως σε κόβω πρέπει να εχεις κάνει 2ντουζινες εξεγέρσεις την εβδομάδα,που

    ετσι και γίνει καμία (λεω εγω τωρα)Σάββατο/κυριακο δεν θα πατήσει κανένας.

    Ρε χουβαρντα και ανοιχτοχέρη δώσε κανένα Φράγκο να πληρωθούν οι άνθρωποι

    μέχρι να κλείσει για να φυλάνε τα ντουβάρια τωρα που θα βγαίνει μόνο ο Ρίζος

    ΥΓ

    Που με κατάλαβες βρε ατσίδα και στον ύπνο σου τον περισσό βλέπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κακό σημάδι να επαναλαμβάνεσαι και στο λέω με πολύ φιλική διάθεση, "σταλινικέ"... Μια με το Χούα στο άλλο ποστ και μια εδώ με την ΟΜΛΕ και τη θέση της κεντριστικής ΠΚΕ για το Νίκο... Αφού τα έχουμε ξανασυζητήσει και έχω τοποθετηθεί ρε συ, γιατί επανέρχεσαι;; Αν τώρα το πας στην ΟΑΚΚΕ, λόγω πολιτικής συναγωνιστικής σχέσης του μπλογκ με την ΟΑΚΚΕ, η ΟΑΚΚΕ στο ζήτημα Ζαχαριάδη έχει την κλασσική αρχειακή θέση του ΕΚΚΕ για το ζήτημα Ζαχαριάδη, όπως καταλαβαίνει και ο πιο ξεγάνωτος ντενεκές (δε το λέω για σένα, εννοώ ότι είναι πασιφανές) αν ρίξει μια ματιά στο εξώφυλλο της Νέας Ανατολής ή αν διαβάσει την ιδρυτική της διακήρυξη του 1985 ή τα άρθρα της ή... τι να πω.

    Πάρε ένα δωράκι:

    http://www.oakke.gr/links_oldna.htm

    Είναι τα φύλλα της ΝΑ από το 1985 μέχρι το 1989. Πολύ καλό υλικό προς καταβρόχθιση και λύνει πολλές απορίες για τη δεκαετία του '80 και τα "περίεργα" της.

    Δηλαδή, επειδή κάποια μέλη της ΟΑΚΚΕ προέρχονται από την ΟΜΛΕ - ΜΛΚΚΕ, κουβαλάνε αιώνια το στίγμα του ΟΜΛΕίτικου λάθους;; Στο κάτω κάτω δεν ήταν κανένας σημερινός ΟΑΚΚΕίτης στελεχάρα της ΟΜΛΕ ή της ΠΚΕ, για να του το φορτώσεις... Μη χειρότερα!

    Τώρα από όλα όσα διάβασες, και σωστά, επιτίθεσαι στον πυρήνα: "Δεκέμβρης 2008" και δυτικόφιλος Ζαχαριάδης. Το πρώτο είναι πρόβλημα στρατοπέδου, το δεύτερο έλλειμμα διαλεχτικής. Πάμε λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τουλάχιστο αστείο να κατηγορηθεί η ΟΑΚΚΕ για πολιτική συμπόρευση με το ψευτοΚΚΕ στο Δεκέμβρη. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ΟΑΚΚΕ δε διαφωνούσε από θέση αρχής με την αντιπαράθεση της νεολαίας με την αστυνομία, αν και σημείωνε πως έτσι όπως τα έχει φτιάσει ο σοσιαλφασισμός μετά το 1985 με τις αναίτιες συγκρούσεις - προβοκάτσιες, και αυτό ακόμη δε θα ήταν αρεστό στην πλατιά μάζα του λαού, γιατί έχει προβοκαριστεί σα μορφή πάλης.

    Και οι ΟΑΚΚΕίτες ήταν έξαλλοι με τη δολοφονία του παιδιού από το μπάτσο. Αλλά έγιναν ακόμη πιο έξαλλοι, όταν από το ίδιο κιόλας βράδυ και το επόμενο μεσημέρι, το καθοδηγούμενο από ΣΥΝ/ΑΚ λούμπεν πήγε κι έκαψε την Ερμού και την άλλη μέρα την Αλεξάνδρας, ΠΡΙΝ προλάβει ακόμα και ο αυθόρμητος εξαρχειώτικος αναρχισμός να αντιπαρατεθεί καν σε ΜΑΤ, μπάτσους, ΠΡΙΝ κατέβει τη Δευτέρα η δημοκρατική-αντιφασιστική νεολαία να διαδηλώσει, ΠΡΙΝ το κίνημα φτιάξει τη γραμμή του κατά του εκφασισμού της αστυνομίας και των πολιτικά υπεύθυνων για τα κτηνώδη Ειδικά Σώματα της Αστυνομίας, κύρια την ΟΠΚΕ και τους Ειδικούς Φρουρούς υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με πρώτον το σκοτεινό Χρυσοχοϊδη...

    Δηλαδή, οι φίλοι σου οι σπασιματίες ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΤΑΣΗ: από την οργή κάθε δημοκρατικού ανθρώπου, που συγκινήθηκε για το παλικαράκι και μίσησε το βρωμοφασίστα δολοφόνο μπάτσο, όλος ο λαός άρχισε να νιώθει ότι στην πλάτη του παιδιού βγήκε ένα ακατανόητο εγκληματικό λούμπεν με πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε την πιο μαύρη πολιτική γραμμή: "η λεηλασία είναι πάλη ενάντια στο κεφάλαιο", "το να καίμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάλη κατά της αλλοτρίωσης", "πόλη που καίγεται λουλούδι που ανθίζει", "να κάψουμε τις βιβλιοθήκες γιατί η γνώση είναι αστική" που έλεγε ένας ΑΚίτης φασίστας κι όλες οι άλλες εν μέρει μικροαστικές, εν μέρει ακροδεξιές-φασιστικές παλαβομάρες.
    Περίμενες λοιπόν η επαναστατική ΟΑΚΚΕ να πάει και να φτύσει τη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξη, συμπορευόμενοι στο δρόμο με τους ναζήδες εμπρηστές της πόλης, που τους μίσησε ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ο λαός;; Είναι διψήφιος αριθμός οι μη ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι γνωστοί μου που θέλησαν να κατέβουν σε πορεία για τον Αλέξη, και κατέβηκαν Κυριακή και Δευτέρα. Πάνω από τα 3/4 δεν έχουν ξαναπατήσει από τότε σε πορεία, από την αηδία για τις εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο της πορείας λεηλασίες. Πρόσεξε, δε τους ενόχλησε η βία στα ΜΑΤ, ήταν ο εμπρησμός και η λεηλασία... Είμαι σίγουρος πως έχεις και συ φίλους ή γνωστούς, μέσους ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τα "δικά μας", που θα σου τα είπαν αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ψευτοΚΚΕ από τη μια έγλυφε την αστυνομία και το καθεστώς, έκανε πολιτική του "νόμου και της τάξης" για να μη χάσει στρατό, αστυνομία, κλασσική συντήρηση που το συμπαθεί πια σαν "καθωσπρέπει κόμμα", ήταν δηλαδή ένα λίγο πιο "αριστερό" ΛΑΟΣ, κι από την άλλη διαδήλωνε πάνω στα αποκαϊδια, ειδικά τη Δευτέρα το βράδυ που έγινε η Νύχτα των Κρυστάλλων με την παράδοση της πόλης σε όλη την κλίμακα στο μέτωπο σοσιαλφασιστών - αναρχοφασιστών εμπρηστών.

    Τι σχέση μπορεί να έχει λοιπόν το φασιστικό ψευτοΚΚΕ, το γλοιωδώς κεντριστικό μεταξύ ΣΥΝ/ΑΚ και ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής, με μια ροπή προς τα δεύτερα λόγω εισοδισμού στη συντήρηση, με την ΟΑΚΚΕ που ανάλυσε και αποκάλυψε όλα τα παραπάνω;;

    Τι άφησε επιτέλους σαν παρακαταθήκη ο Δεκέμβρης, πέρα από κάποια παιδιά που μπήκαν στην ψευτοαριστερά και στον αναρχισμό και που στο μέλλον, κάνοντας άρνηση της άρνησης, μπορεί να περάσουν με την επανάσταση, όταν καταλάβουν με τι φασισταριά έμπλεξαν;; Ή να στο πω αλλιώς: αν η ΟΑΚΚΕ και γενικά οι μαοϊστές είχανε την οργανωτική δύναμη εκείνες τις μέρες, θα συγκροτούσανε χωριστή διαδήλωση, άλλη ώρα από τις σοσιαλιφασιστικές με σύνθημα:

    Όχι στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τον αστυνομικό φασισμό
    Όχι στους προβοκατόρικους και σοσιαλφασιστικούς εμπρησμούς

    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους εισοδιστές του ψευτοΚΚΕ, που μεθαύριο θα βάζουνε τους Κορκονέες να μας δέρνουνε για λογαριασμό τους;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Ζαχαριάδης σήμερα θα ήταν προλετάριος επανάστατης. Θα ήταν εχθρός του ανερχόμενου ηγεμονικού ιμπεριαλισμού, του φασισμού, και σίγουρα δε θα ήταν ούτε σεχταριστής ούτε μικροαστός πραξικοπηματιστής.

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνεις πώς μπαίνει το ζήτημα ΕΕ - Δύσης από τους μαρξιστές. Το κάθε τι μετριέται με το αντίθετό του. Δε θα ήταν ερωτευμένος με καμία Δύση ο Ζαχαριάδης, όπως δεν είναι ούτε το ΚΜ, ούτε οι ΟΑΚΚΕίτες. Αλλά δεν θά ΄ταν και τυφλός την ώρα που ανεβαίνουνε οι ναζήδες οι ισλαμοφαίστες σε όλη την περιφέρεια, την ώρα που ο Ρώσος αξιοποιεί κάθε υπεραντιδραστικό ιθαγενιστή Μοράλες ή φαντασμένο μιλιταριστή Τσάβες ή πρώην επαναστάτη Ορτέγκα, την ώρα που έχει χαφιέδες μες στους αντίπαλους ιμπεριαλισμούς λόγω της υπερσυγκεντρωτικής κρατικομονοπωλιακής του ιμπεριαλιστικής φύσης, την ώρα που η Κίνα ρουφάει την παγκόσμια παραγωγή με τη φασιστική διχτατορία της πάνω στην εργατιά κλπ. κλπ. να λέει ότι το παγκόσμιο πρόβλημα είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η διάλυση της τοπικής κουλτούρας από την παγκοσμιοποίηση, η "άλωση του δημόσιου πανεπίστήμιου από το κεφάλαιο" και άλλες παπαδίστικες μικραστικές - αντιδραστικές σαβούρες.

    Με αυτή την έννοια, ναι, η συνέχεια του Ζαχαριάδη είναι σήμερα να παλεύειες να δημιουργήσεις τους όρους για τις επαναστάσεις που έρχονται, αντιιμπεριαλιστικές και σοσιαλιστικές (το Τρίτο Κύμα), με τη γραμμή του αντισοσιαλιμπεριαλιστικού μετώπου. Και ναι, απέναντι στις δύο υπερδυνάμεις (Ρωσία - ΕΠΑ), κύρια στη Ρωσία, αλλά και στην ανερχόμενη Κίνα, οι μαρξιστές ΠΡΕΠΕΙ να υπερασπίζουν την ευρωπαϊκή αστοδημοκρατική ενότητα. Αντίστοιχα, πρέπει να χτυπάνε τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες και για τον ιμπεριαλιστικό τους αγριανθρωπισμό στον Τρίτο Κόσμο για τα συμφέροντά τους, και κυρίως για την εγκληματική τους συνέργια και υφεσιασμό προς τη Ρωσία και την Κίνα (συνέργια π.χ. Λιβύη, υφεσιασμός π.χ. Γεωργία).

    Και πρέπει να ξέρεις πως ο Νίκος είχε μεγάλη κόντρα με το Χότζα, που ήταν οπαδός μέχρι να πεθάνει των μικροαστών τυχοδιωχτών Βελουχιώτη και Βαφειάδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδω που τα λέμε εχει δίκιο ο σταλινικος διαφωνείς στην διαδικασία(δεκεμβρης 2008) αλλα

    συμφωνείς στην ουσια με το κομμα και τελειώνοντας την πέφτεις στο κκε (το κανονικό ντε)

    για να τον χαλαρώσεις.

    Οπως την αλλη φορά που στο τελος του σχόλιου σου έλεγες δεν θα μας

    αφήσουν νύχι για νύχι.

    <>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οχ, έχεις κι άλλα που τα ξέχασα:

    Ποια σκληρή πάλη εννοείς;; Την εισβολή στην ισραηλινή πρεσβεία των Αιγύπτιων ΣΕΚιτών και του ισλαμοφασισταριού;; Ή την απαίτηση των Αδερφών Μουσουλμάνων να μην συμμετάσχουν οι μπουμπαρακικοί στις εκλογές;; Φυσικά οι μουμπαρακικοί είναι στιγματισμένοι σα διχτάτορες, και βασανίσανε κι αυτοί το λαό τους, αλλά είναι σα να ερχόταν το 1974 να ρίξει τη χούντα ένα κίνημα με γραμμή ταγματασφαλιτών, και να φυλακίσει τον Παττακό επειδή στην Κατοχή ήταν ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ κι όχι στα Τάγματα. Δηλαδή είναι πάλη απ' τα δεξιά των στρατιωτικών κι όχι απ΄τα αριστερά. Αλλά καταλαβαίνει ο Χότζα από τέτοια;; "Κάτω το κεφάλαιο" - αλλά ούτε καν αυτό δε λένε οι φίλοι σου οι ισλαμοφασίστες, και δέρνουνε καμιά φορά και τα τρότσκια στις κοινές τους πορείες στο Κάιρο. Αχ, τι τραβάτε κι εσείες οι τροτσκιστές...

    Υ.Γ. Αυτό το κοινό με τον κνίτη διονμιχ1 που σου γράφει από κάτω γράψιμο της ΟΑΚΚΕ με ένα Κ, ήταν συνήθεια της ΟΚΜΛΕ παλιά, που όπως έλεγε η ΟΑΚΚΕ τότε, πρόδινε "μικροαστικό φανατισμό". Ελπίζω σε σας τους δυο να είναι απλή παραδρομή.

    Υ.Γ. 2 : Για τον 902, καλά σου λέει διονμιχ1 ο "σταλινικός". Άσε, γιατί μ΄αυτά που βγήκανε στη φόρα ότι κάνατε στους ανθρώπους, με τις πέτρες έπρεπε να τους παίρνεις τους καθοδηγητές σου κι όχι να τους δικαιολογάς... Ρουφιανέματα, απολύσεις συνδικαλιστών και αγωνιστών, εκβιασμοί...Αίσχος σου λέω, άστο, μη λες τίποτα καλύτερα...
    Όσο για τον τσακωμό σας για το υπεραντιδραστικό "κίνημα παιδείας", δεν έχω παρά να χαμογελάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διονμιχ1, θα τα ακούσεις και εσύ τα σχολιανά σου. Απ' όλα αυτά που λέω κατάλαβες ότι συμφωνάω σε Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ με το κόμμα σου;; Το ΚΚΕ (το κανονικό ντε), δεν εχει ξαναϊδρυθεί από το 1958 που διαλύθηκε.

    Ξαναδιάβασε καλύτερα τι λέω και θυμήσου το τηλεφώνημα ενός φονιά, το φασιστικό διήγημα - δικαιολόγηση του μπάτσου που δημοσιέψατε λίγες μέρες μετά τη δολοφονία στον ψευτο"Ρ" για να κερδίσετε τους κλασσικούς φασίστες, θυμήσου την Κανέλλη να λέει ότι "κάτω από τις κουκούλες είναι Κοσοβάροι", θέλοντας να πει ότι του την κάνανε του Καραμλή οι Αμερικάνοι επειδή πήγε με την "καλή" Ρωσία του Πούτιν κλπ κλπ.

    Άιντε γιατί θα μας τρελλάνετε κύριοι κνίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσο για το παραπάνω άρθρο, μάλλον πανικοβλήθηκες απ'την πολεμική και τα 'μπλεξες πάλι...
    1. Ξέχασες ότι το άρθρο για τα "38χρονα", μιλούσε για "επιδίωξη συμμαχίας (επί λέξει, ok?) του Ζαχαριάδη με τον αγγλόφιλο Μεταξά". Ενα το κρατούμενο.
    2. Οσον αφορά την αναγκαιότητα "μαχητικών ενεργειών στο Νταχάου", την οποία είχε πάντα υπ'όψιν του ο Ζαχαριάδης, υπάρχουν τα προσφάτως δημοσιευθέντα (εκ σοσιαλφασισμού) ντοκουμέντα της 7ης που σε διαψεύδουν απόλυτα . Ασε το άλλο, βέβαια, που απέδιδαν δηλ. οι δικοί σου αυταπάτη (ουσιαστικά) στο Νίκο σχετικά με το ζήτημα μακροζωίας της αντιχιτλερικής συμμαχίας-πράγμα που δεν έχει την παραμικρή βέβαια σχέση με την ξεκάθαρη αντίληψη του τελευταίου για το ρόλο των Αγγλο-αμερικάνων, διαρκούντος και εξελισσόμενου του πολέμου μάλιστα...Παίρνεις τοις μετρητοίς, λοιπόν, τοις αυτο-αναιρούμενες λεκτικές μπαρούφες του ψευτο-ΚΚΕ, και δε βλέπεις το ...δάσος. Το πόσο αντιαμερικάνοι είναι οι σαλτιπάγκοι του Περισσού, φαίνεται και απ΄το μακρόχρονα σφιχταγκαλιάσματα και θαυμασμό τους για την ...αντιστασιακή δράση του αδελφού τους κόμματος στο Ιράκ και η οποία ανταμείβονταν δεόντως (...αν θυμάσαι δηλαδή) από τις αληθινές ιρακινές αντιστασιακές οργανώσεις. Μάλλον τελικά συμπίπτουν οι πολιτικοί σου σύντροφοι με τους "Περισσούς" στον ...αντιαμερικανισμό. Και σου προτείνω να τους συμβουλέψεις να μην κοιτούν την "πάρλα", αλλά την πρακτική πολιτική των τελευταίων. Αυτό συμβούλευε και ο Λένιν, μόνο που ήταν ο καημένος, υλιστής, και δεν κινούνταν στη σφαίρα των μύθων και των αφορισμών του αντιδραστικού νιτσεισμού, όπως κάποιοι ...συνεχιστές του, που ενεφανίσθησαν δεκαετίες αργότερα...
    3.Αντε ρε συ. Ηταν και αντιστασιακες οργανώσεις, οι Ζερβάδες και οι άλλοι αγγλόφιλοι?? Τα ντοκουμέντα μπορεί να βαριέσαι να τα διαβάσεις. Πήγαινε λοιπόν καμιά βόλτα κατά Ηπειρο μεριά και ρώτα τους γεροντότερους να σου πουν ...πόσο αντιστασιακοί ήταν οι Ζερβάδες και πόσα χωριά (ειδικά της ελληνοαλβανικής μεθορίου) έκαψαν σε συνεργασία με τους Γερμανο-ναζήδες... Προσγειώσου, αδελφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 4. Ασφαλώς και είναι ολωσδιόλου κατακριτέα η εκτίμηση ΚΕΑ για το Νίκο. Παρωπίδες εγώ δε φοράω και αποδίδω πάντοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Μόνο που εσύ έλκεις την πολιτική σου καταγωγή (και) από κομμάτι της Αναγέννησης-ομοιδεάτισσας των Δανιηλίδηδων της ΠΚΕ. Επομένως δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς. Και άσε τα κωμικά περί του ...νεαρού της ηλικίας των σημερινών, που κανείς τους δεν ήταν στελαχάρα της ΟΜΛΕ, γιατί το ίδιο θα μπορούσαν να ισχυριστούν και οι σαλτιμπάγκοι του αναθεωρητισμού σε σχέση με τους δικούς τους πολιτικούς προγόνους, Κολιγιάννηδες και Σία.
    5. Σου είπα πως είμαι ανένταχτος αδερφέ, αλλά εσύ το βιολί βιολάκι σου. Μπορεί να αξιολογώ θετικά τη συμβολή αυτών που αναφέρεις, αλλά οπαδός δεν είμαι κανενός. Πάρ' το χαμπάρι. Το νέο επαναστατικό ξεκίνημα δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με όλη εκείνη τη μεταπολιτευτική "αντιρεβιζιονιστική" ρητορεία (πάσης φύσεως και απόχρωσης) που σήμερα στα τελειώματά της αποσυντέθηκε , σάπισε και βρώμισε αφήνοντας παγερά αδιάφορη την πλατιά εργαζόμενη μάζα και λαό...
    6. Οσον αφορά το θέμα με το ένα ή δύο κάππα, ξέρεις ότι καρφίτσα δεν αφήνω να πέσει χάμω. Κι έχε υπόψη σου πως δύσκολα χτυπάει ο "δαίμων του τυπογραφείου" τα γραφτά μου, που κι αν συνέβαινε θα έσπευδα σε διόρθωση. Επομένως είναι ευνόητο ότι και με τέσσερα "Κ" να έγραφα την ονομασία, τίποτα δεν αλλάζει για μένα, αφού σχέση με τον επαναστατικό μαρξισμό δεν υφίσταται επ'ουδενί. Ναι, ο επαναστατικός μαρξισμός θα αναγεννηθεί όντως μεσ' απ' τις στάχτες του, αλλ' αποτινάσσοντας όλα μα όλα τα σάπια αναθεωρητικά και "αντι"-αναθεωρητικά βαρίδια του παρελθόντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. υγ. Αναφορικά με τις επαναλήψεις μου και το "κακό τους σημάδι", δεν το 'πιασα. Υπονοείς κάτι? Το ότι βάζοντας την οακκίτικη κασέτα στη διαπασών χωρίς να απαντάς επί της ουσίας και πειστικά, ούτε που σου πέρασε απ'το μυαλό, ε? Ναι, είχαν πρόβλημα οι ιρανοί τριτοδιεθνιστές επαναστάτες κομμουνιστές Τουφανίτες με την αντεπαναστατική (και ανήθικη, από πολιτική άποψη) πολιτική της μαοικής σου Κίνας. Οι Τουφανίτες (Κόμμα Εργασίας Ιράν) ήταν το μόνο διακριτό και σχετικά μαζικό επαναστατικό ρεύμα που πολέμησε και μάτωσε με τα άλλα του αδέρφια για την ανατροπή της σαχικής τυραννίας- η ύπαρξή του, επιβεβαιωμένη και από αστικά μέσα ενημέρωσης της εποχής. Και μόνο ότι τους αγνοείς παντελώς, αναφέροντας αποκλειστικά κάποιους απίθανους μουτζαχεντίνους (για τους οποίους προσωπικά δεν κατάφερα να βρω κάτι σχετικό μ'αυτούς) , τα λέει όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αντιπαρέρχομαι τα περί πανικού από την πολεμική των χοτζικών - βελουχιωτικών - βαφειαδικών με προβιά "ζαχαριαδικού" και απαντώ:

    1. "Μαζί με το «ανοιχτό γράμμα» ο σ. Ζαχαριάδης έστειλε στο Μεταξά σημείωμα, που περιελάμβανε προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια βάση για κοινή, λαϊκή-πατριωτική-εθνική πάλη κατά της φασιστικής επιδρομής. Ο Μεταξάς φυσικά δεν απάντησε, γιατί δεν έκανε λαϊκό-εθνικό πόλεμο, μα πλουτοκρατικό-δυναστικό-ξενοκίνητο. Οι τέσσερις προτάσεις-όροι είναι οι εξής:

    1) Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη γραμμή του «ανοιχτού γράμματος» να την κρατήσει ως το τέλος του πολέμου.
    2) η Κυβέρνηση δίνει γενική αμνηστία.
    3) Ξαναβγαίνει ο «Ριζοσπάστης».
    4) Όποιος, μέλος του ΚΚΕ, διαφωνήσει με τη γραμμή του «ανοιχτού γράμματος», θα διαγραφεί από το ΚΚΕ.

    «Ριζοσπάστης» 28.10.1945 "

    Μήπως το παραπάνω σου διαφεύγει;; Έχεις τουλάχιστο την ευθυξία να μου πεις "συγγνώμη, αυτό είχα ξεχάσει, είχες δίκιο";;

    2. Είναι τρομερό. Ο χοτζικός τροτσκιστής μας, που ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΜΙΣΕΙ, κατά βάθος συμφωνάει και στο τροτσκιστικό σκιάχτρο Ζαχαριάδη που χάλκεψε η Παπαρήγα. Κατά βάθος, κι ο χοτζικός μας θα ήθελε "άμεση προλεταριακή επανάσταση στη Γερμανία" κι όχι κοινό πόλεμο κατά του Χίτλερ με τους βρωμοϊμπεριαλιστές αγγλοαμερικάνους. Γι' αυτό λυσσάς να τελειώνεις όπως όπως με την αντιφασιστική συμμαχία, που τη σιχαίνεσαι βαθιά. Άλλο εξυπνάκια μου οι δυναμικές ενέργειες, άλλο ότι δήθεν ο Ζαχαριάδης έλεγε "αφήστε ρε τον πόλεμο, το θέμα είναι άμεση ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ επανάσταση κατά του Χίτλερ που θα ξεκινήσει από το Νταχάου". Άκου λέει με διαψέουδουν τα ντοκουμέντα της 7ης του '57. Ο άνθρωπος έχει χάσει κάθε μέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επιμένεις στο βιολί σου. Ότι οι Περισσιώτες δηλαδή είναι απλοί "συμβιβαστές" με τους Αμερικάνους. Προφανώς το ίδιο πιστεύεις και για το Χρουστσόφ, το Γκορμπατσόφ, το Γιέλτσιν... Δεν είναι έτσι αδερφέ. Όντως δεν είναι ούτε ΚΑΝ συνεπείς ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, γιατί όπου βολεύει τη Ρωσία να κάνει μέτωπο με τις ΕΠΑ, οι κνίτες ξαφνικά χαμηλώνουν κι αυτοί τους τόνους. Το "Κ"Κ Ιράκ ήταν και είναι όντως εθνοπροδοτικό κόμμα, ρώσικο φυσικά, που δούλευε μέσα στη χαφιέδικη ξενόδουλη εξουσία. Πολύ καλά του έκαναν και το χτυπούσαν οι μπααθικοί αντιστασιακοί. Αλλά ξέχασες τον καίριο ρόλο του Πούτιν στην εισβολή των Αμερικάνων επεμβατιστών και ποδοπατητών λαών στο Ιράκ. Σου είπα, το μονόφθαλμο σε τρώει. Αν δεν αρχίσεις να βλέπεις Ρωσία, Κίνα, ακόμη και σαν όχι κύριους εχθρούς έστω, θα είσαι μια λίγο πιο "αγωνιστική", δηλαδή λίγο πιο ρώσικη Παπαρήγα, έστω χωρίς να το θες και με τις καλύτερες προθέσεις. Η πρακτική πολιτική του Περισσού λοιπόν, που σωστά επισημαίνεις ότι πρέπει να κοιτάμε, στην Ελλάδα από το 1974 δεν έχει καμία σχέση με ανατροπή του καπιταλισμού (φυσικά), αλλά συμπυκνώνεται σε ένα πράγμα: να αδυνατίσουνε τα ερείσματα του δυτικού ιμπεριαλισμού μες στη χώρα και η δεμένη με αυτόν τον τελευταίο αστική τάξη, καθώς και η πολύ αδύναμη εθνική αστική τάξη και να ενισχυθεί στη χώρα η επιρροή του ρωσικου σοσιαλιμπεριαλισμού και η οικονομική δύναμη των κεφαλαιοκρατών που είναι δεμένοι μαζί του (μη τους ξαναγράφω, τους ξέρεις...)

    3. Με κάτι αριστερίστικες αστειότητες τέτοιου τύπου, θα με βγάλεις και απολογητή του Ζέρβα-ΕΔΕΣ: φυσικά και δεν ήταν ΟΛΟΣ ο ΕΔΕΣ γερμανοτσολιάδικος, ούτε όλη η ΕΚΚΑ, ούτε το ΑΑΑ, ούτε ο ΕΣ στην Πελοπόννησο, ούτε όλη η ΠΕΑΝ, ούτε όλη η ΡΑΝ. Φυσικά και ένα μέρος των μελών και στελεχών τους, είτε επειδή ήταν πατριώτες, είτε επειδή κάποιοι ήταν απλά πιστοί αγγλόδουλοι, θέλανε να πολεμήσουνε και πολεμάγανε τους Γερμαναράδες. Δηλαδή στο Γοργοπόταμο οι ΕΔΕΣίτες ήταν κρυφοπράχτορες των Γερμανών;; Ρε συ, αυτά δε τα λέει κανένας σοβαρός ιστορικός, μην πας και τα πεις πουθενά σε κόσμο.
    Άλλο λέω στο άρθρο που αν δεν είχες το σύνδρομο να "ρουμπώσεις τον οακκείτη τον ΚΜ που μας κουνιέται" και διάβαζες ψύχραιμα, θα το έβλεπες: ότι ο Βελουχιώτης όξυνε ΑΚΑΙΡΑ τις συγκρουσεις με αυτούς, σε βαθμό που πόλωνε τη βάση τους με αντιΕΑΜισμό. Εμείς οι ΚΚΕδες, φίλε "σταλινικέ", οι τριτοδιεθνιστές, δίνουμε μεγάλη βάση στο να κερδίζουμε τη βάση των αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων. Γι' αυτό και η σωστή πολιτική απέναντι σε ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ και ΕΚΚΑ-5/42 ήταν να τις καλείς σε αντιγερμανική συνεργασία και μέσα από τη δική σου απείρως μεγαλύτερη αυταπάρνηση, αυτοθυσία, δύναμη, φιλολαϊκότητα κλπ. να τις αποκαλύπτεις στο λαό και ως λιγότερο αντιγερμανικές και ως λιγότερο ή και καθόλου (ειδικά ο ΕΔΕΣ) φιλολαϊκές. Αντίθετα, πήγε ο άλλος ο εγκληματίας ο Ζούλας (αν δεν κάνω λάθος στο όνομα) κι έφαγε τον Ψαρρό και μας κάνανε με τα κρεμμυδάκια ο παπατζής και οι Εγγλέζοι στο Λίβανο. Λες και κινδύνευε το ΕΑΜ, που είχε τις λαϊκές του αυτοδιοικήσεις, την παιδεία, τα λαϊκά θέατρα, όλο το λαό μαζί του, από το σοσιαλδημοκράτη Ψαρρό και τη μικρή ΕΚΚΑ. Και γίνανε μετά και όλοι οι εναπομείναντες ΕΚΚΑτζήδες ταγματαλήτες. Η πολιτική μετώπων σταλινικέ δεν είναι Εξάρχεια και Δεκέμβρης του ΄08, θέλει μαστοριά και τα λάθη πληρώνονται ακριβά, και τα πληρώσαμε χάνοντας πολύ κόσμο και τελικά χάνοντας την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 4. Τον οπορτουνίστικο εκλεκτικισμό βλέπω τον έχουμε πρόχειρο... Μια χαρά ο Χότζας όταν χτυπάει το Μάο, αλλά για να καλυπτόμαστε ως "ζαχαριαδικοί", είχε άδικο σε ό,τι αφορά το Νίκο... Φυσικά και είχε άδικο, μόνο που η κριτική του στο Ζαχαριάδη ήταν δείγμα του τροτσκισμού - σεχταρισμού του...Για τα άλλα σου απάντησα στο άλλο ποστ. Τα βασικά καθοδηγητικά ιδρυτικά πολιτικά στελέχη της ΟΑΚΚΕ προέρχονταν κύρια από το ΕΚΚΕ.

    5. Όντως ο "μ-λ" χώρος σάπισε, αλλά εσύ κουβαλάς στην επιχειρηματολογία το πολιτικό στοιχείο που τον χαντάκωσε και που πρέπει να αποβάλουμε αν θέλουμε να χτίσουμε επαναστατικό κόμμα αρχών και μαζών: το μικροαστικό σεχταρισμό. Όπου ακούς μέτωπο, συμμαχία ενάντια σε κύριους εχθρούς κλπ. πετάς καντήλες. Σε φαντάζομαι το 40 πώς θα έκανες, αν διάβαζες το γράμμα Ζαχαριάδη και τις 4 προτάσεις που σού 'βαλα πιο πάνω στο Μεταξά. Τι προδότη θα τον έλεγες, πουλημένο, που ζητάει συνεργασία από αυτόν που μας βασανίζει και μας κλείνει φυλακή, από το δολοφόνο του Μαλτέζου και του γεροΒαλιανάτου κλπ. κλπ. Μαζί σου λοιπόν, αρκεί το πρώτο που θα πεταξουμε να είναι αυτή η νοοτροπία.

    6. Απλά το συνέδεσα με την ΟΚΜΛΕ που το έκανε συνειδητά, αν και τελικά δεν κατάλαβα: το γράφεις επίτηδες έτσι μια και δεν είναι "δαίμων" ή δεν έχουν σημασία τα "Κ", οπότε τώρα θα τη γράφεις με 2;;

    Για το ΥΓ: Κακό σημάδι θα πει ότι τελειώνουν τα επιχειρήματα. Φενταγίν σου είπα, και όχι μουτζαχεντίν, οι οποίοι φενταγίν ήταν ισχυρά φιλομαοϊκοί σε όλη τη γραμμή μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1. Θες να επαναλαμβανόμαστε μού φαίνεται. Αυτό το πασίγνωστο με τους όρους που παραθέτεις αποδεικνύει αυτό που "φωνάζω" απ'την πρώτη στιγμή που ανοίξαμε σχετική κουβέντα γι 'αυτό το ζήτημα, ότι δηλαδή στόχος του Ζαχαριάδη ήταν το ξεσκέπασμα των μεταξικών φασιστών στα μάτια του λαού. Ο Ζαχαριάδης δεν ήταν βλάκας να περιμένει θετική απάντηση απ'τους τεταρτοαυγουστιανούς να "συμμαχήσουν" (όπως επί λέξει έγραψαν οι πολιτικοί σου φίλοι) με τους κομμουνιστές . Αυτό αποδεικνύεται και από τα επόμενα 2 γράμματα που έγραψε. Και κάτι περισσότερο-αυτό αποδεικνύεται απ'την ακροτελεύτια φράση του 1ου γράμματος- κι όλας- για το "έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό" μετά το τέλος του πολέμου που θα ήταν "μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς...", δηλαδή η ανατροπή της μοναρχοφασιστικής τυραννίας κι η εγκαθίδρυση λαικο-δημοκρατικού καθεστώτος. Τέλος μ'αυτό , δεν επανέρχομαι.
    2. Ο Ζαχαριάδης , μαρξιστής ων, διέβλεπε ότι κάποια μέρα η "αντιφασιστική" θα έληγε άδοξα (με αποκλειστική ευθύνη των ιμπεριαλιστών, φυσικά). Οταν γύρισε στην Ελλάδα, έθεσε σαν κύρια επιδίωξη το βαθμιαίο αλλά αποφασιστικό ξεπέρασμα του βάλτου αγγλοδουλείας στον οποίο είχε ρίξει το κίνημα η προδοτική σιαντική ηγεσία. Παρεπιμπτόντως, καταγίνεσαι με το να κατατροπώνεις τον (υπαρκτό, όντως) βελουχιώτικο μπαζιμπουζουκισμό, αλλά για τη σιαντική προδοσία τσιμουδιά δεν έβγαλες. Οταν μιλώ για τα ντοκουμέντα της 7ης, αναφέρομαι στα όσα τούς είπε ο Νίκος σχετικά με τα του Νταχάου. Τα ίδια (μεταφυσικά μιλώντας) θα σου κοπανούσε και σένα, όταν τολμάς να ερμηνεύεις τη ζαχαριάδικη τακτική ξεπεράσματος της αγγλοδουλείας σαν "προσπάθεια διατήρησης της αντιφασιστικής συμμαχίας και της κοινωνικής ειρήνης για την ανοικοδόμηση της χώρας" (όπως είπες μέσες-άκρες σε προηγούμενη φάση της συζήτησης)... Το ποιος έχασε επομένως όχι το μέτρο, αλλά τ'αυγά και τα πασχάλια, ας το κρίνει ο αναγνώστης...
    3. Δούλευαν οι ιρακινοί "περισσιώτες" τη ρώσικη γραμμή στην άρχουσα τάξη τους, ενισχύοντας και νομιμοποιώντας στην ουσία την αμερικάνικη κατοχή??? Ρε συ, μπας και επενέβησαν και αόρατα ρώσικα στρατεύματα στο Ιράκ, και δεν το πήραμε χαμπάρι??? Και δε μου λες. Τον αφροαμερικάνο (κατηγορηθέντα για φόνο λευκού μπάτσου πριν 30 χρόνια) που εκτέλεσαν οι (καταπίιπτοντες απ' τη δεκαετία του '70!) αμερικάνοι ιμπεριαλιστές- το πήρες χαμπάρι??? Ξέρω, ξέρω. Δεν είναι και το ίδιο! Αλλο η εκσυγχρονισμένη ηλεκτρική καρέκλα του ...προοδευμένου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, κι άλλο η μεσαιωνική κρεμάλα των κακούργων ιρανών ισλαμοφασιστών... Κι αν αυτό δεν το πήρες χαμπάρι, τις "ειδικές αποικιοκρατικές ζώνες" (δωράκι της ντόπιας μπουρζουαζίας στο γερμανικό ιμπεριαλισμό), που ...έρχονται οσονούπω , θα τις πάρει χαμπάρι όλος ο ελληνικός λαός. Για να δούμε τότε πόσο πολύ διαφέρουν τα (παρά τους σκληρούς ανταγωνισμούς και έριδες, που ενίοτε-όταν οξυνθούν- οδηγούν σε πολέμους) ενιαία συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής μπουρζουαζίας, που προσπαθείς (με πρότυπο "τριτοκοσμικές θεωρίες") να διαχωρίσεις με σινικά τείχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 4. Μιλώ για τις ηγεσίες και όχι τη βάση των εθνοπροδοτικών -και όχι αντιστασιακών- οργανώσεων, μη λαθροχειρείς λοιπόν . Και ξέρεις ,υπάρχουν απείρως πιο αντικειμενικοί ιστορικοί και μελετητές απ'τους Καλύβα- Μαραντζίδη... Οταν εγκληματείς και συνεργάζεσαι πότε με Γερμανούς και πότε μ' Εγγλέζους, θα φας καταχτύπι κατακέφαλο. Εγκλημάτησαν, σκότωσαν, έκαψαν οι Ζερβάδες, και σηκώθηκε ο Λαός και τους τσάκισε-και καλά έκανε! Οσο για την εξουσία (μιλάμε για το '44, έτσι?), αυτή χάθηκε λόγω του μπαζιμπουζουκισμού και της συνειδητής προδοσίας. "Ηταν μια νικηφόρα επανάσταση που παρέδωσε εθελοντικά την εξουσία", είπε κάποτε ο Μάο Τσετούνγκ. Την άστοχη μπηχτή κατά του Δεκέμβρη '08, κάνω ότι δεν την είδα...
    5. Και από ΕΚΚΕ και από κομμάτι της ΟΜΛΕ προέρχονται οι δικοί σου. Ασε τα σάπια. Αν ήθελαν να είναι εντάξει πρωτίστως με τον εαυτό τους, όφειλαν να κάνουν αυτοκριτική από χρόνια. Αλλά γιατί να κάνουν? Λες και είναι πλατιά γνωστά αυτά τα πράγματα στον ελληνικό λαό??? Αυτή είναι η αλήθεια, φίλε, σχετικά μ'αυτό το ζήτημα. Ολα τ'άλλα φανερώνουν μικροαστικό οπορτουνίστικο μπαζιμπουζουκισμό.
    6. Εντάξει, μην αφηνιάζεις κι όλας. Δικαίωμά σου είναι να κρατάς την πλατυ-μετωπική σου γραμμή. Οπως δικαίωμά σου είναι να κοιτάς την πλατιά μάζα της εργατικής τάξης με τα κυάλια...
    7. Οσο για τους θεατρινισμούς σου, προσπαθώντας να με μειώσεις του στυλ "ο χοτζικός τροτσκιστής μας να 'ούμε...", κάνε και λίγο κράτει, δε μιλάς και σε καμιά μάζα λαού κι όλας... Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει...
    8. Μιλάτε για χοτζικό τροτσκισμό κι εσείς ρε φίλε??? Θέλεις να σου διαβάσω την πολεμική που κάνουν οι δικοί σου στο Στάλιν (στο "Για το ζήτημα Στάλιν") κατηγορώντας τον για ...πρόωρη κατάργηση των εκμεταλλευτριών τάξεων (κουλάκων) το '36??? Ο αντισταλινισμός, η υπεράσπιση των τροτσκο-μπουχαρινικών αποστατών είναι όλος δικός τους (και δικός σου φυσικά, μιας και είσαι ομοιδεάτης τους). Να τον χαίρεστε τον ...σταλινισμό σας!
    9. Οσο και να χτυπιέσαι με το Ζαχαριάδη, πολύ θα θέλατε να ΄χετε (πολιτικά μιλώντας) σχέση κι εσείς και οι αποστάτες του Περισσού. Τζίφος όμως. Στην ίδια πλευρά του ίδιου αντεπαναστατικού οδοφράγματος είστε φίλε. Να μη γρατσουνιστεί η αστική σας δημοκρατία(τουτέστιν ο καπιταλισμός), παλεύετε αντικειμενικά κι οι δυο. Και ξέρεις από πού αποκαλύπτεστε εσείς οι ...ντούροι ζαχαριαδικοί? Από μια φρασούλα στο τέλος της πρόσφατης αφίσας σας για "ξεπέρασμα των λαθών της ζαχαριαδικής περιόδου". Να μπείτε στον κόπο να τα κατονομάσετε όμως, δεν το κάνατε. Σαν τον ψάλτη του χωριού, που όταν συναντά μια φράση ακατανόητη γι 'αυτόν, ξεροβήχει....
    10.Φενταγίν, ξεφενταγίν, οι μαρξιστές- λενινιστές Τουφανίτες (που καταδίκασαν-κατήγγειλαν το μαοισμό), έδιναν τον τόνο στις εξελίξεις, παρέα με τα άλλα αδέλφια, Ιρανούς πατριώτες... Σε χαλάει αυτό, το ξέρω. Αλλά η πραγματικότητα, είναι πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είδες τις βόμβες που έβαλαν στα γραφεία του κκε σε Τρίκαλα και Ρόδο.

    Προβοκάτσια της αλεκας να φανεί πως ειναι το αντίπαλο δέος του

    διεθνούς κεφαλαίου.

    Απο τίποτα Ρώσους πράκτορες θα ήταν αφου είχαν ειδοποιήσει τους

    συντρόφους πρώτα..Δεν τους πιάνεις σε τίποτα αυτους τους κα-γκε-μπιτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μολονότι τροτσκιστής, είσαι αρκετά "πολιτικός". Αποφεύγεις όπως ο διάολος το λιβάνι τα "δύσκολα" που σου βάζω, δεν απαντάς ποτέ στο ερώτημα γιατί δε χτυπάς καθόλου Ρωσία - Κίνα και σοσιαλιμπεριαλισμό ή γιατί αρνείσαι πεισματικά ότι το ψευτοΚΚΕ είναι απόσπασμα της Ρωσίας κι όχι "ρεφορμιστικό κόμμα", και χτυπάς με -και καλά- "συνεπή" γραμμή παλιού ΚΚΕ, από την οποία «παρεκκλίνει» το ΚΜ. Δηλαδή ψάχνεις να βρεις μικροδιαφορές στη γραμμή του ιστολογίου και των μαοϊστών γενικά από το παλιό ΚΚΕ, που δικαιολογούνται μετά από 70 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει ελέω διαλεκτικής, για να πεις "να το, έχετε διαφορά, οπορτουνισμός". Θλιβερό πραγματικά και καθόλου προωθητικό για την επαναστατική σκέψη, αλλά είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω, και από σεβασμό προς εσένα, και προς τους αναγνώστες, που κι εσύ όπως και ο κνίταρος διονμιχ1, υποτιμάς και θεωρείς "ελάχιστους".

    1. Δε θέλω καθόλου να επαναλαμβανόμαστε και δε με απασχολεί αν «επανέρχεσαι». Η θέση σου κονιορτοποιήθηκε, γελοιοποιήθηκε. Τώρα με στρεψοδικίες πας να βγάλεις πάλι λαγούς από καπέλα. Οι όροι του Νίκου στο Μεταξά δεν ήταν τίποτε τρομεροί, και υπό συνθήκες θα μπορούσε το καθεστώς να τους είχε ικανοποιήσει. Φυσικά, ο Νίκος και το ΚΚΕ, αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έμπαιναν ενεργά στην πρωτοπορία της εθνικής – αντιιμπεριαλιστικής μάχης και θα έπαιρναν μέσα στις μάζες την ηγεμονία στον αντι-ιταλικό αγώνα, αναδεικνύοντας τα «όρια» του Μεταξά και του Γενικού Επιτελείου, τους πεμπτοφαλαγγίτες που αλωνίζανε κλπ. Και φυσικά, όποια και να ήταν η έκβαση του πολέμου, θα ζύμωναν στις μάζες και θα οργάνωναν τις δυνάμεις του λαού με ορίζοντα τη λαϊκή δημοκρατία, σκάβοντας αντικειμενικά το λάκκο του μοναρχοφασίστα Μεταξά . Αλλά εδώ εσύ μας είχες πει ότι είναι ζήτημα αρχής το να μη «μιλάς» στο Μεταξά. Ο Νίκος μέχρι και ένα εσωτερικό θέμα του ΚΚΕ, το ποιους θα διαγράψει αν δε δεχτούν το γράμμα, το κάνει ζήτημα συμφωνίας με το Μεταξά, ακριβώς για να ξεπατώσει κάθε τρότσκα – δείχνει δηλαδή ότι ενάντια στον κύριο εχθρό (ιταλικό φασισμό) ο αγγλόδουλος φασίστας Μεταξάς είναι πιο κοντά στα συμφέροντα του λαού από το δογματικό σεχταριστή μέλος του ΚΚΕ που θα έλεγε «δεν πολεμάμε γιατί ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός», όπως έλεγε π.χ. τότε εκ μέρους της Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος ο Πλουμπίδης (χωρίς να είναι συνειδητός προβοκάτορας φυσικά). Από όλα τούτα φυσικά, εσύ δεν καταλαβαίνεις λέξη. Έχεις πάρει μια σωστή πλευρά, ότι στις συμμαχίες με αστούς πάμε να τους ξεσκεπάσουμε, που είναι αλήθεια, και την έχεις κάνει μονόπλευρη – δογματική παντιέρα. Αυτό, κύριε αντιδιαλεχτικέ μας, ότι όσο οι αστοί τηρήσουν, έστω για δυο μήνες, τη συμφωνία, εμείς τους ρίχνουμε χωστές κάτω από το τραπέζι, είναι λάθος χοντρό, «αριστερού» χαραχτήρα. Αντίθετα, εμείς την τηρούμε κατά γράμμα και δείχνουμε στις μάζες ποιος είναι που παραβιάζει τις συμφωνίες και χαλάει το μέτωπο, κι έτσι τους παίρνουμε τους καλούς και τίμιους ανθρώπους από τη βάση τους, τους ξεπατώνουμε, τους αποδυναμώνουμε και νικάμε. Μάο Τσε Τουνγκ ενάντια σε Τσανγκ Κάι Σεκ (1945-1949). Αντί λοιπόν να μου υπερασπίζεσαι το ψευτοΚΚΕ ότι δεν είναι του Πούτιν αλλά «ένα απλό σοσιαλδημοκρατικό κομματάκι», θα σου έλεγα να μελετήσεις λίγο τη γραμμή του ΚΚ Κίνας της περιόδου 1938-1949 για τα μέτωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 2. Το να βάζεις το «αντιφασιστική» σε εισαγωγικά, αν το κάνεις για καταδείξεις ότι τη θεωρείς «της πλάκας», είναι σοβαρός λόγος για να σου αποδώσει κάποιος τον τίτλο του χιτλεροτροτσκιστή. Δε θα το κάνω, ελπίζοντας να μου πεις ότι ήταν παραδρομή πληκτρολογήματος. Ποιος αρνήθηκε ότι ο Ζαχαριάδης χτύπησε το «βάλτο αγγλοδουλείας»;; Αυτό δε λέει και το άρθρο παραπάνω;; Εδώ ολόκληρο ένοπλο, το πρώτο μετά το Β’ Παγκόσμιο έστησε ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, το ΔΣΕ, υπήρχε περίπτωση να αμφισβητηθεί κάτι τέτοιο;; Με φαντάσματα παλεύεις, ρε συ «σταλινικέ»;; Όσο για τη σιαντική αντικειμενική παράδοση του κινήματος στον εχθρό, δεν έγραψα αφ’ ενός γιατί ήτανε έξω από το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το άρθρο, δεύτερο την πραγματεύεται αρκετά ο Ζαχαριάδης στο ντοκουμέντο του 1962 που ακολουθεί την εισαγωγή, και τρίτο γιατί προσπαθώ ακόμα να ψάχνω (και ακούω και γόνιμους προβληματισμούς συντρόφων, που έχουν μελετήσει περισσότερο από εμένα) τα ζητήματα της γραμμής 1941-1945, με σκοπό την εξαγωγή κι άλλων συμπερασμάτων για το μέλλον του κομμουνιστικού και ευρύτερου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Φυσικά εσύ βρήκες ευκαιρία και έκανες την εξίσωση της πλάκας : «Σιάντος παράδοση Αγγλία – ΟΑΚΚΕ δυτικόφιλη – ΚΜ οακκόφιλο – άρα ΚΜ φίλος του Σιάντου». Τι να σου πω ρε φίλε, αυτοί σου οι ακροβατισμοί με έχουν «κατασυγκινήσει»… Μιλάμε για προβοκάτσιες ολκής, έστω ακούσιες…
    3. Φυσικά και οι Ιρακινοί «περισσιώτες» είναι ρωσάκια, όπως και όλα σχεδόν τα προ Μπρέζνιεφ ΚΚ που ακολούθησαν την ΕΣΣΔ κατά της Κίνας μετά το 1964-1966. Είχαν ταχτεί στα λόγια κατά της αμερικάνικης επέμβασης, αλλά με το που έπεσαν οι εθνικιστές τριτοκοσμικοί του Μπάαθ, πήγανε και κουρνιάσανε στην κυβέρνηση Τσολάκογλου με έναν υπουργό. Δε θυμάσαι τη δήλωση του Πούτιν: «Τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας δε συμβαδίζουν με μια αμερικάνικη αποτυχία στο Ιράκ». Δε θυμάσαι το Ρώσο να υποστηρίζει ότι το Ιράκ έχει ΟΝΤΩΣ όπλα μαζικής καταστροφής;;

    Ρε συ, μελετάτε καθόλου να πούμε ή προκάτ τα παίρνεις όλα από την ΚΟΝΤΡΑ;; Ε, πήγαινε εδώ λοιπόν http://www.solidnet.org/iraq-iraqi-communist-party και διάβασε από τη «Διεθνή» του εθνικοκομμουνιστικού – ναζιστικού «Κ»ΚΡΟ του Ζιουγκάνοφ και του ψευτοΚΚΕ της Παπαρήγα τις ανακοινώσεις του αδελφού τους Ιρακινού «Κ»Κ. Να δεις πόσο αγαπάει την αραβική σου «άνοιξη» του ισλαμοφασισμού. Πάρε και αυτό, που είναι από εισήγηση του «Κ»Κ του Ιράκ στις 8 του Δεκέμβρη του 2010, από διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε το σοσιαλφασιστικό ΑΚΕΛ, το αδερφό δηλαδή κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» του Πούτιν εδώ και μια εβδομάδα. Σιωνισμός, ΗΠΑ, νέα τάξη, κάτω τα «αμερικανόφιλα» καθεστώτα κλπ. Αυτά που λες κι εσύ δηλαδή: «The events of September 11, 2001 had a grave and dangerous impact on the situation in the Middle East, particularly in relation to the situation in Iraq (following the American war and occupation in Iraq), the US military presence in the area, the intensified aggression of Zionist rulers in Israel, the path of the peace process and the Arab-Israeli conflict, as also the situation in Iran and mounting dangers of a new military conflict in the region, with grave consequences for world peace.

    The Middle East region is still suffering the consequences of the so-called “war on terror” and attempts by the US to impose its hegemony over the area in accordance with its security and strategic interests. It is important to note in this respect that this imperialist offensive exposed the true state of the Arab regimes and their shameful failure to face up to these challenges. Most of these regimes rushed to declare their allegiance to the US, with total disregard to the causes of the Arab peoples.» http://www.solidnet.org/iraq-iraqi-communist-party/846-iraqi-cp-contribution-to-the-international-conference-organized-by-akel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για τον Αφροαμερικάνο στενοχωρήθηκα βαθιά, γιατί μέχρι τελευταία στιγμή ισχυριζότανε ότι είναι αθώος (και μπορεί πράγματι να ήταν). Είναι στο βάθος η αγριανθρωπιά των πιο καθυστερημένων μορφών του αστικού κόσμου που συμπυκνώνεται στη διατήρηση σε συνθήκες ειρήνης της θανατικής ποινής – και τέτοιες επιβιώσεις υπάρχουνε ακόμη και σε ένα κράτος που δεν είχε φεουδαρχικές επιβιώσεις κι έκανε την αστική δημοκρατική αντιαποικιοκρατική του επανάσταση, αλλά στιγματίστηκε στην αυγή του από τη διατήρηση της δουλοχτησίας και του λευκού ρατσισμού (ουσιαστικά μέχρι τη δεκαετία του ’60). Πάντως, είναι τουλάχιστο γελοίο να μου συγκρίνεις την συντηρητική καθυστέρηση πολιτειών των ΗΠΑ και τη δικονομικά απαράδεχτη μη αναγνώριση του τεκμήριου της αμφιβολίας, με τις οργανωμένες, μαζικές δολοφονίες δημοκρατών και αγωνιστών του λαού σε μακάβριες δημόσιρες τελετές στο ναζιστικό Ιράν. Μιλάμε, ρε φιλαράκο, ούτε οι εφημερίδες και τα κανάλια του Πούτιν δε θα κάνανε τέτοιες λαθροχειρίες που κάνεις εσύ εδώ μέσα… Τόσο «ρώσος»;;; Και να σου πω και κάτι άλλο, χοτζικέ τροτσκιστή μου;; Τις επαφές με την ΚουΚλουξΚλαν και τους λευκούς κτηνανθρώπους ρατσιστές στις ΗΠΑ, «εθνικοκομμουνιστές» - μέλη του «Κ»ΚΡΟ τις έχουνε (http://www.iospress.gr/ios1999/ios19991107a.htm). Ξέρεις, αυτοί που λένε, όπως κι εσύ, «μόνος εχθρός ο δυτικός σατανάς» κλπ.

    Για τις δε «δυτικές αποικιοκρατικές ζώνες», κάτσε να τις δούμε και το συζητάμε. Έτσι κι αλλιώς, μέχρι τώρα αποικιοκρατική ζώνη έχει μονάχα η Κίνα στην προβλήτα 2 του Λιμανιού του Πειραιά και ο «ρώσος» Μπόμπολας στα εργοτάξιά του. Αλλά φυσικά, το ψευτοΚΚΕ και οι ουρές του πρέπει να μιλάνε πολύ για τη δήθεν «γερμανική εισβολή» από την πόρτα, για να μπει ο ρωσοκινεζοκαταριανός από το παράθυρο. Ειλικρινά, «σταλινικέ», δε σε στενοχωρεί να είσαι τόσο απόλυτα ακολουθητής της Παπαρήγα;;

    4. Όλο και πιο χαμηλά… Ποιον Καλύβα ρε συ και ποιο Μαρατζίδη;; Αυτοί είναι δεξιοί φιλελεύθεροι – κλασσικοί αντικομμουνιστές και στο βάθος συμφιλιωτές με τα Τάγματα Ασφαλείας, που κατ’ αυτούς ήταν μια «κάπως δικαιολογημένη» απάντηση στην «ΕΑΜική τρομοκρατία». Άλλωστε σε μια από τις πρώτες πρώτες αναρτήσεις του ιστολογίου, για τη θέση του Στάλιν για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γινόταν ονομαστικά κριτική σε αυτούς τους δύο κυρίους. Αλλά, με τη χοτζική τροτσκιστική σου φόρα, λες «πόπο, τον ρούμπωσα πάλι τον ΟΑΚΚΕίτη». Θλίψη και πάλι… Για το θέμα Ζέρβα: ο Ζέρβας ήταν αγγλόδουλος. Αυτοί τον βγάλανε στο βουνό, αυτός δεν είχε καμία διάθεση για τέτοιες «περιπέτειες». Πάντως ο ΕΔΕΣ ξεκίνησε σα σοσιαλδημοκρατική – αντιμοναρχική οργάνωση, και αυτή του την τάση την εκπροσωπούσε στις γραμμές του ο καλός γενικά άνθρωπος Κομνηνός Πυρομάγλου, που στα τελευταία του έγινε και ΕΔΑϊτης, έστω επί ρεβιζιονιστικής ΕΔΑ.. Το ζήτημα που θέτεις απαιτεί χωριστό άρθρο, γιατί είναι το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ζήτημα της περιόδου 41-44. Δηλαδή, το πώς διαρθρώθηκε η σχέση μεταξύ ΕΑΜ και ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ και πώς μέσω αυτής της σύγκρουσης και υποδαυλίζοντάς την εν μέρει, χώθηκαν οι Εγγλέζοι σα διαιτητές στο εσωτερικό ελληνικό πολιτικό παιχνίδι και οδηγούσαν το ΕΑΜ από συμβιβασμό σε συμβιβασμό. Από την άλλη, και οι Γερμανοί, χαϊδεύοντας τις αγγλόφιλες αντικομμουνιστικές οργανώσεις, προσπαθούσαν να αδυνατίσουν το ενιαίο αντιγερμανικό μέτωπο. Έχει γράψει ο Χοτζέας ένα καλό κειμενάκι το 1975, για τις τάσεις μέσα στην μη ΕΑΜίτικη αντίσταση ή «αντίσταση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ακόμη κι ο Χοτζέας λοιπόν, που είναι ντούρος στη θέση ότι ουσιαστική αντίσταση με μαζικούς όρους έκανε μόνο το ΕΑΜ, θέτει ζήτημα κάποιων «υπεραριστερών» ενεργειών χωρίς λόγο επίθεσης σε μη ΕΑΜικές δυνάμεις. Προσπάθησε καταλάβεις κάτι. Δε το λέω αυτό για να μειώσω ούτε το κόμμα μας ούτε το ΕΑΜ, και φυσικά ούτε για να βγάλω λάδι την ηγεσία του ΕΔΕΣ και τα άλλα καθαρματάκια, που γίνανε μετά οι πιο απηνείς διώχτες του λαϊκοδημοκρατισμού και του ΕΑΜ-ΚΚΕ. Όλα έχουν να κάνουν με το κέρδισμα του λαού. Αν έχεις αποψιλώσει τον ΕΔΕΣ από τη βάση του και την έχεις πείσει ότι είναι βρωμιάρης, τσάκισέ τον. Αν πας και τον τσακίσεις ΑΚΑΙΡΑ – ΠΡΟΩΡΑ και χωρίς εμφανή στις μάζες λόγο, έχεις φτιάξει μαζικό εχθρικό προς εσένα ρεύμα. Αυτό λεώ, αλλά ο Τρότσκι πηδάει ως το ταβάνι και πάει να με βγάλει δεξιό, φίλο του ΕΔΕΣ κλπ. Καλά τα έλεγε ο Μάο – αλλά μη φοβάσαι, το νέο ΚΚΕ δε θα κάνει τα ίδια λάθη κι έτσι δε θα χρειαστεί να πάει στη νέα Βάρκιζα… Αυτή είναι και η απάντηση στη μπιχτή σου για τη φρασούλα που σε «πόνεσε» στην αφίσσα της ΟΑΚΚΕ. Σε φαντάζομαι να τη διαβάζεις και να λες «ω ρε γαμώτο, πώς θα τους βγάλω δεξιούς, αφού όλη η αφίσσα σπέρνει και μάλιστα απ’ τα αριστερά», και βρήκες την τελευταία πολύ σωστή φρασούλα για να τεκμηριώσεις το «δεξιό» χαραχτήρα της ΟΑΚΚΕ… Φτηνά κολπάκια…
    5. Κριτική στον ΕΚΚΕτζίδικο και ακόμα πιότερο στον ΟΜΛΕίτικο οπορτουνισμό η ΟΑΚΚΕ έχει κάνει από το πρώτο φύλλο της ΝΑ του Ιούλη του 1985. Άμα κάνεις τον τυφλό, δε σου φταίω εγώ…
    6. Μήπως θα σου ήταν εύκολο να κάνεις μια βόλτα και να ρωτήσεις τους εργάτες των ορυχείων στη Χαλκιδική, των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, της ΛΑΡΚΟ, της Σίσσερ Πάλκο, του Παπαστράτου, τους 800 του Βωβού, της Ζώνης του Περάματος πρώτ’ απ’ όλα, της ΕΑΒ κλπ. κλπ. να σου πούνε τη γνώμη τους για τους μαοϊστές, και συγκεκριμένα για την ΟΑΚΚΕ, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τη δάχτυλό μας;; Ε, αφού τους ρωτήσεις και ενημερωθείς, ρώτα τους για την ΚΟΝΤΡΑ και τους άλλους παπαρηγικούς «αντιρεβιζιονιστές» κλεισοεργοστασιάκηδες… Έτσι δηλαδή, για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας…
    7. Ρε συ, τον ίδιο φόβο έχει και ο διονμιχ1, μήπως το ΚΜ το διαβάζει πολύς κόσμος και γίνει «οακκείτης – μαοϊστής». Ε, καλά κάνετε και φοβάστε, έτσι συμβαίνει… Και μια χαρά ευγενικό είναι το «ο χοτζικός τροτσκιστής μας», γιατί είναι πιο ευγένές από το να σου μιλάω σε δεύτερο πρόσωπο.
    8. Το «Για το Ζήτημα Στάλιν» του ΚΚ Κίνας του 1964 λες ή της ΟΑΚΚΕ του 1987;; Ό,τι από τα δύο, πουθενά δε λέει για πρόωρη κατάργηση. Πού τα βρήκες τούτα δεν ξέρω. Η ΟΑΚΚΕ γενικά έχει τη θέση ότι η κολλεκτιβοποίηση έπρεπε να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς και με μεγαλύτερη προσπάθεια για ταξικά μέτωπα στην ύπαιθρο με τη μεσαία αγροτιά, αλλά σημειώνει τον ηρωικό αγώνα των μπολσεβίκων κολλεκτιβιστών και το γενικά θετικό χαραχτήρα του χτυπήματος της αγροτικής αστικής τάξης. Είναι δηλαδή κριτική στους συντρόφους μας, με την υπόμνηση όμως ότι ο επερχόμενος πόλεμος ίσως ανάγκασε το απαράτ του ΠΚΚ(μπ.) να βιαστεί – από κει και πέρα βέβαια υπήρχε και ένα έλλειμμα διαλεχτικής αντίληψης των αντιθέσεων που το επισήμανε ο Μάο αργότερα, πάλι ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ τον συντριπτικά θετικό χαραχτήρα του Στάλιν. Ρε μεγάλε, έχεις γίνει ένα με τους ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΣΤΑΛΙΝ σε όλη τη διεθνή ανάλυση και χτυπάς τους μαοϊστές για αντισταλινικούς;; Ε, αυτό θέλει πολύ θράσος…Άκου λέει δικαιώσαμε τροτσκιστές και μπουχαρινικούς… Θα φλιπάρω με αυτά που ακούω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 9. Δηλαδή (πέρα από τη «δεξιά» ΟΑΚΚΕ) και το ψευτοΚΚΕ είναι υπερασπιστής της αστικής δημοκρατίας. Γι΄ αυτό όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει «αστική δημοκρατία και φασισμός είναι το ίδιο πράγμα, τα άλλα είναι αυταπάτες», για να βγάζει λάδι τους φίλους του τους ΛΑΟΣτζήδες και χρυσαυγίτες;; Εσύ δηλαδή καίγοντας την πόλη με τις πλάτες του ΣΥΝ και της αστυνομίας που ο γλοιώδης Παυλόπουλος – τσιράκι του Καραμανλή απέσυρε για να καις χωρίς αντίπαλο, καις την «αστική δημοκρατία» από την πλευρά της διχτατορίας του προλεταριάτου, ενώ την α.δ. την υπερασπίζονται από κοινού ΟΑΚΚΕ και ψευτοΚΚΕ;; Τέλος πάντων, δεν απάντησες τίποτα σε όσα σου είπα για το Δεκέμβρη, και πες πρώτα στους φίλους σου τους «σταλινικούς» να μη γράφουν το ΚΚΕ χωρίς εισαγωγικά ή χωρίς ψευτο μπροστά, γιατί αυτό από μόνο του είναι οπορτουνισμός.
    10. Για το Ιράν αν πατήσεις στο google : «Maoists Iranian revolution», θα βρεις πολλά πράγματα και θα δεις πόσοι και ποιοι ήταν οι μαοϊστές εκεί. Ωστόσο, αν επιμείνεις, θα γίνω και πιο συγκεκριμένος, για να μην έχεις να πεις ότι υπάρχει κάτι στο οποίο δε σου απάντησα.

    Όπως βλέπεις «σταλινικέ» μου, το ΚΜ ΟΝΤΩΣ δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Σε αντίθεση με σένα, που ούτε για το Δεκέμβρη του 2008 και τις εντυπώσεις και αισθήματα που άφησε στο λαό είπες κουβέντα, ούτε για το αν το κινέζικο ή ιρανικό κάτεργο είναι πιο σημαντικό θέμα ή όχι από την άλωση του «δημόσιου πανεπιστήμιου» από τις «εταιρείες» και το «νεοφιλελευθερισμό» και την «τοπική κουλτούρα των ιθαγενών» κλπ., ούτε για το ότι έγινες ΝΑΤΟϊκή «αριστερά» στη Λιβύη με τα «ούτε – ούτε» σου και ρεζιλευτήκατε όλοι σας από την ΟΑΚΚΕ που πήρε καθαρή θέση με την τριτοκοσμική Λιβύη κατά ΟΛΟΥ του ιμπεριαλιστικού κόσμου αναδεικνύοντας φυσικά αυτό που έκρυβαν όλοι, το ρόλο του Άξονα στην εισβολή, ούτε για τα ισλαμοφασισταριά της Αιγύπτου που λατρεύεις και που θέλουν ΠΟΛΕΜΟ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ με το Ισραήλ από αντισημιτισμό.

    Εντάξει, σε καταλαβαίνω, είναι δύσκολα αυτά, αλλά σε είχα για «δυνατό» συνομιλητή, κι όχι για «εύκολο», να μην απαντάς καθόλου…

    Υ.Γ. Για τον κνίτη χιουμορίστα: δεν ξέρω ρε φίλε τι φτιάνει το κόμμα σου και τι σκοτεινές ιστορίες είναι αυτές με τις μπόμπες… Εγώ ξέρω ότι κανέναν εθνικοφασίστα – ναζιστή δεν έχει ενοχλήσει το ψευτοΚΚΕ από το 1974 και δώθε… Ούτε μάχες έδωσε ποτέ μαζί τους, ούτε στην αποχουντοποίηση τους χτύπησε, αντίθετα υπονόμευε, ο Φλωράκης έδινε συνεντεύξεις στο Μιχαλόπουλο της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ τη δεκαετία του ’80, εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει «αυταπάτη» την πάλη κατά του ναζισμού γιατί και καλά «ενισχύει τους φιλελεύθερους και την αστική δημοκρατία» (αυτά που λέει κι ο «σταλινικός» δηλαδή, μια γενιά είστε). Οπότε δύο τινά: ή μόνοι τους τα κάνανε οι κνίτες, γιατί έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τελευταία που αποκαλύφτηκε το αντεργατικό όργιο στις επιχειρήσεις του ψευτοΚΚΕ, ή κάποια αδέσποτα φασιστάκια – κλασσικοί φαιοί αντιμετανάστες την πέσανε στους κνίτες από κλασσικό αντιμεταναστευτισμό, επειδή το ψευτοΚΚΕ κάνει δήθεν το «φίλο» των μεταναστών, ενώ στην ουσία είναι φίλος του δουλεμπόριου. Ακόμα καλύτερα, μπορεί το καθεστώς να χρησιμοποίησε τα φασιστάκια αυτά και για να «ξεχαρμανιάσουνε», και για να φανεί ότι χτυπιέται το ψευτοΚΚΕ.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, το οποιοδήποτε χτύπημα στο ψευτοΚΚΕ, χωρίς πρώτα να έχει μισηθεί σα φασιστικό κόμμα από την πλειοψηφία του λαού και να έχει αποκαλυφθεί σαν τέτοιο, είναι ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ και ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ. Ειδικά σε γραφεία του, που συχνάζουν και άνθρωποι της βάσης του, που η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι του λαού και κάποιοι είναι και παραπλανημένοι αριστεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γειά σου φίλε ΚΜ.

    Με συγχωρείτε που παρεμβαίνω αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να σχολιάσω κάτι που αναφέρθηκε στην συζήτηση (και έχει ξαναναφερθεί στο ιστολόγιο) και που όλοι οι κομμουνιστές θεωρείτε αυτονόητο, ότι δηλαδή η αντιφασιστική συμμαχία έσπασε με ευθύνη των ''ιμπεριαλιστών'' ή κατά την δική μου ορολογία των δυτικών δημοκρατιών.

    Υπάρχει δηλαδή κάποιος που θεωρεί ως νομοτέλεια της Ιστορίας (!) την επικράτηση των αντιλήψεών του, που θεωρεί αναπόφευκτη την μελλοντική σύγκρουσή του με τους συμμάχους του (!), που θεωρεί ότι όποιος αντιστέκεται στον επεκτατισμό του και στον αυταρχικό-δικτατορικό τρόπο που αντιμετωπίζει τον λαό του και εκείνους των προτεκτοράτων του είναι εχθρός της ειρήνης (!), ο οποίος από πάνω έρχεται να κατηγορήσει τους άλλους ως υπεύθυνους για την πόλωση και το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε στη θέση ενός διεθνούς περιβάλλοντος συνεργασίας.
    Και αυτό δεν αποτελεί μια τακτική και μια θέση της στιγμής, μια αντίδραση σε μια τεταμένη κατάσταση αλλά επιβιώνει αναλλοίωτο και αμετακίνητο ως αντίληψη κοντά 70 χρόνια μετά, ενώ όλες οι συνθήκες έχουν αλλάξει και θα μπορούσε, θα έπρεπε, να υπάρχει μια πιο ψύχραιμη ματιά στα πράγματα. Όπως πράγματι συμβαίνει στις τάξεις της άλλης πλευράς.

    Επειδή όμως δεν είναι αυτός ο χώρος για μια τέτοια κουβέντα και δεν θέλω να διακόψω την συζήτησή σας, θα προτείνω μια μελλοντική ανάρτηση από το ΚΜ που θα αναλύει την θέση του σχετικά με το ζήτημα, και επ'ευκαιρίας αν γίνεται και της ΟΑΚΚΕ, όπου και όποιος άλλος θέλει θα μπορεί να σχολιάσει αναλυτικά.

    Να είστε καλά.
    ΥΓ. Ελπίζω η πρόταση να μην έχει την τύχη εκείνης του Τσώρτσιλ το 1953 όταν οι σοβιετικοί δεν καταδέχτηκαν καν να απαντήσουν για την συνδιάσκεψη κορυφής με σκοπό την λήξη του ψυχρού πολέμου που πρότεινε (όχι ότι την υποδέχτηκαν καλύτερα οι αμερικάνοι).
    ΥΓ2. Τα κατάφερα να μπω από τον λογαριασμό μου τελικά! SFD είναι η ιντερνάσιοναλ βερσιόν του ΣΦΔ όπως κατάλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατ' αρχάς, οφείλω να κάνω μια σύντομη παρατήρηση. Το ότι προσπαθείς να με φέρεις αντιμέτωπο προς τους αναγνώστες του ιστολογίου σου (τους οποίους θεωρώ-λέει- "ελάχιστους") σε εκθέτει, νομίζω, ανεπανόρθωτα. Ασ' τους ρε μεγάλε να βγάλουν μόνοι τους τα συμπεράσματά τους. Αυτά είναι φασιστικές , βαντερλουμπίστικες μέθοδες και θα σου πρότεινα να τις αποφεύγεις, όχι για να μην εκτίθεσαι ο ίδιος, όσο για να μην εκθέτεις τους πολιτικούς σου συναγωνιστές. Διότι -κατά την ταπεινή μου γνώμη- εκείνους εκθέτεις πρώτα και κύρια. Οσο για τη λύσσα σου να με βγάλεις καλά και σώνει "τροτσκιστή", "ρώσο" κ.ο.κ., οφείλω να σου πω ότι είναι αρκούντως διασκεδαστική. Το μόνο που αποδεικνύεις είναι η παντελής έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων για να τεκμηριώσεις αυτούς τους χαρακτηρισμούς σου ...διαλεχτικέ ινστρουχτάρα μας.
    1. Καλά ε, ξεπέρασες και την Προσωρινή Διοίκηση ρε συ. Μπροστά σου ο Τυρίμος -που έβαλε ο Μανιαδάκης ν'απαντήσει στο Ζαχαριάδη πόσο πατριωτάρα ήταν ο Μεταξάς- δεν πιάνει μία... Χειροτερεύεις όσο πάει αδερφέ... Τίθεται και ζήτημα "κοντινότητας του Μεταξά στα συμφέροντα του λαού σε σχέση με τους δογματικούς"??? Ασε το άλλο με "το μη συνειδητό προβοκάτορα" Πλουμπίδη...Μ'αρέσει που παραθέτεις και τη μπροσούρα Ζαχαριάδη που τεκμηριώνει τον προβοκατόρικο ρόλο Πλουμπίδη ειδικά σε σχέση με την προδοσία που οδήγησε στη σύλληψη του ήρωα Μπελογιάννη...Υποθέτω θα ήσουν κι επίσημος προσκεκλημένος στη σχετικά πρόσφατη φιέστα αποκατάστασης Πλουμπίδη του Περισσού, ε? Εύγε...να τον χαίρεστε τον αγνό σας ιδεολόγο Πλουμπίδη! Τώρα, αναφορικά με την ορθή πολιτική του ΚΚΚίνας για επιδίωξη μετώπων την περίοδο της Γιαπωνέζικης κατοχής, απορώ και εξίσταμαι. Εχει καμιά σχέση αυτή η ιστορία με την επιδίωξη κερδίσματος της ...πολυπληθούς βάσης μιας κάποιας "φιλελεύθερης συμμαχίας"??? Η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν τραγωδία, είτε σαν φάρσα. Και , εν προκειμένω , σημάδια τραγωδίας δεν διακρίνονται...
    2. Τι να μας πεις ρε μεγάλε για το Σιάντο? Ο,τι είπες και για τον Πλουμπίδη, θα πεις. Για "μη συνειδητό προβοκάτορα" θα μιλήσεις. Τα ίδια που λέει κι η φίλη σου η Παπαρήγα δηλαδή. Ευτυχώς ο Νίκος (Ζαχαριάδης) έφυγε νωρίς...
    3 .Αυτά είναι ιδεαλιστικές κωμικότατες μπουρδολογίες . Ολος ο κόσμος ξέρει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πήγε εκεί για τα πετρέλαια. Φυσικό είναι να προσπαθούν να χωθούν και οι άλλοι και να διεκδικήσουν μερίδιο. Γιατί όμως τα λες σε μένα όλ'αυτά και δεν πας να ενημερώσεις τους ... τυφλούς αμερικάνους μονοπωλιστές για το πόσο βλάκες είναι και για το τι παγίδες τούς στήνουν οι ρώσοι?? Είναι καλή ιδέα...πήγαινε να τους διαφωτίσεις ρε συ. Μπορεί να ...μην τους μείνει άντερο απ'το γέλιο βέβαια, αλλά εσύ μην κωλώσεις, συνέχισε να τους διαφωτίζεις!
    Παρένθεση. Μεγάλε, δε σε παίρνει να με κράζεις για "ρώσο". Δε σηκώνω μαθήματα από τυπάδες που δεν κατέστησαν ζήτημα (ούτε καν ψέλισσαν μερικές κουβέντες) στον ...αντιιμπεριαλιστικό Τύπο τους, τα εγκλήματα του Γκουαντανάμο, του Αμπού Γκράιμπ, των μυστικών πτήσεων της CIA- εγκλήματα που συγκλόνισαν και κατα-συγκίνησαν τη διεθνή κοινή γνώμη. Δε σε παίρνει λοιπόν, οπότε πάψε να με εγκαλείς προβοκατόρικα... Οδηγεί σε απύθμενη αυτο-γελοιοποίηση αυτή η στάση σου... Μετά συγχωρήσεως κι όλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 4. Τώρα σωθήκαμε. Το βαμμένο αντιζαχαριαδικό Χοτζέα βρήκες να επικαλεστείς για να τεκμηριώσεις τον εθνοπροδοτικό ρόλο των Ζερβάδων, ρε συ???/ Μόνο οι αναθεωρητές (θιασώτες του ταγματαλητισμού) ιστορικοί κι εσείς (όπως διαπίστωσα) τολμάτε να βρείτε "θετικά αντιστασιακά στοιχεία" στις εθνοπροδοτικές οργανώσεις. Η Εθνική Αντίσταση ήταν ΕΑΜΟ-ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ σας αρέσει ,δε σας αρέσει. Η Ιστορία δεν πλαστογραφείται με αθώους τάχατες προβληματισμούς και αναστοχασμούς. / Α, και πού 'σαι. Οχι τη Βάρκιζα, πονηρούλη, τα άλλα θέλουμε ν'ακούσουμε, όσα θεωρείς λάθη του Ζαχαριάδη (εκτίμηση για '21, κλπ. κλπ. κλπ.). Για να πάρεις και τις απαντήσεις σου δηλαδή...
    5. Σε "πονάει" ότι έλκεις την πολιτική σου καταγωγή και από κομμάτι της βαμμένης αντιζαχαριαδικής Αναγέννησης, ε??? Ξυδάκι αδερφέ...
    6. και 7. Σώπα ρε συ. Δεν το 'ξερα ότι επηρεάζεις σημαντικά κομμάτια της εργατικής τάξης. Και τότε γιατί δε συγκροτείς ξέχωρη διαδήλωση διαφώτισης του λαού με τα γνωστά σου συνθήματα "ο εχθρός είναι άλλος κ.ο.κ." Μιας κι έχεις τέτοιες επιρροές σε κομμάτια βιομηχανικών εργατών δηλαδή... Προετοιμάζεις όρους εργατικού ξεσηκωμού και αφήνεις το λαό στο σκοτάδι, ρε συ??? Καλά, είσαι απίστευτος όμως... Μπαζιμπουζουκισμός στη νιοστή...
    8. Φυσικά και τη δική "σου μπροσούρα εννοώ που όπως ο ίδιος παραδέχεσαι κρυφο-τροτσκο-μπουχαρινικά μιλά για ...πρόωρη κατάργηση των εκμεταλλευτριών τάξεων στην ΕΣΣΔ το '36! Για το ΚΚΚίνας δε γνωρίζω. Ισως κατείχε το μέτρο και δε βγήκε να πετάξει τέτοιες ...ουρανομήκεις εκτιμήσεις. Ντούροι...σταλινικοί που είστε όμως. Σας θαυμάζω...
    9.Αυτά για το Δεκέμβρη μόνο εσείς κι ο Αδωνης τα λέτε. Ξεπεράσατε και το ψευτο-ΚΚΕ... Και σ'ανώτερα...
    10. Αστο ρε συ το "ιρανικό". Εχεις το θράσος μετά το ξεσκέπασμα της κινέζικης στάσης να μιλάτε ακόμα??? Αφού ξέρω ότι κατά βάθος" Σάχης" είστε όσον αφορά την "ιρανική επανάσταση" του '79. Ακου που σου λέω...

    Τις πήρατε τις απαντήσεις σας "κοκκινο"μετεριζίτη μου στα ...δύσκολα που μου βάζεις??? Καθίστε να τις μελετήσετε τώρα και τα λέμε πάλι. Εδώ είμαστε, δε χανόμαστε...
    ΥΓ. Α, μιας και το ανέφερες. Τι κάνει ο Αδελφός Μουαμάρ?? Καλά είναι?? Κάτι φήμες ακούω ότι την έκανε γι'άλλες πολιτείες (κατά Υποσαχάρια Αφρική μεριά)... Ε, ρε γλέντια. Πάλι επιβεβαιωθήκατε όμως! Ο ...αντιιμπεριαλιστής Καντάφι έπεσε όντως σαν ήρωας με τ' όπλο στο χέρι! Μα τι είστε τέλος πάντων ρε παιδί μου?? Το Μαντείο των Δελφών???...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σου φίλε ΣΦΔ. Πολύ χαίρομαι που τα κατάφερες να μπεις με το λογαριασμό σου.

    Έχεις δίκιο ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε αυτό το μικρό διάλογο μας σε δυο σχόλια λίγων γραμμών. Ωστόσο, ας πω δυο κουβέντες επί του ζητήματος για να είμαι δίκαιος και απέναντι στο στρατόπεδό μου (του τριτοδιεθνισμού) και προς εσένα, που σε θεωρώ έναν τίμιο αστοδημοκράτη.

    Τη γραμμή του ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου (που περιλαμβάνει και το λαϊκό μέτωπο και το ενιαίο εργατικό μέτωπο) η Γ' Διεθνής την έριξε από το 1935. Την εφάρμοσε δε με απερίγραπτη συνέπεια και στην αντιφασιστική Ισπανία και στην πολύ φιλική της σχέση με την Τσεχοσλοβακία του Μπένες. Ούτε Μόναχο έκανε η ΕΣΣΔ με Χίτλερ - Μουσολίνι, ούτε το αίσχιστο πούλημα της Δημοκρατικής Ισπανίας, που έκαναν κυρίως Άγγλοι και Αμερικάνοι, ακόμα και ο θετικός ιστορικά Φ. Ρούζβελτ.
    Ακόμα και το Ρίμπεντροπ - Μολότοφ του 1939-1941 όλοι οι σύγχρονοι τίμιοι αστοί ιστορικοί το θεωρούν θεμιτό, με τον τρόπο που φέρονταν απέναντι στην ΕΣΣΔ οι Αγγλογάλλοι. Στο κάτω κάτω δεν υπήρξε καμία φράξια μέσα στην Γ' Διεθνή που να έχει γραμμή "πάμε με το Χίτλερ ενάντια στη Δύση" (ούτε καν το 39-40, που ο Χίτλερ το έπαιζε πάπια). Αντιθέτως, καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου, μέσα και στην εγγλέζικη και στην αμερικάνικη αστική τάξη, δούλευαν, αν και μειοψηφικές, οι γραμμές που έλεγαν "οι μπολσεβίκοι είναι το πραγματικό πρόβλημα, με το που θα αποδυναμωθεί κάπως ο Χίτλερ και δεν θα αποτελεί απειλή για μας, να ενωθούμε με τα απομεινάρια του ενάντια στο Στάλιν". Αυτό μπορείς να το δεις και στη γραμμή ενός τμήματος της εγγλέζικης αποστολής στην Ελλάδα, που έψαχνε από το τέλος του 1943 επαφές και συμφωνίες με Γερμανούς και Ράλληδες για αντιΕΑΜ δουλειά. Μάλιστα το λοχαγό Ντον Σκοτ τον εκτέλεσαν οι ίδιοι οι Εγγλέζοι για κάποιες τέτοιες ενέργειες.
    Καλά, μη μιλήσουμε για τη Γαλλία που συντεταγμένα ένα τμήμα της αστικής τάξης πήγε με το Χίτλερ (κυβέρνηση του Βισύ). π.χ. Έχεις ακούσει ποτέ καμιά ιστορία για έστω και την πιο μικρή συνεργασία κομμουνιστικών αντάρτικων ή της ΕΣΣΔ με κάποια φράξια των Γερμανών ή έστω και τέτοια σκέψη;; Δεν έχεις. Ούτε εγώ έχω, γιατί δε συνέβη. Αντίθετα, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που δυτικοί χαρίστηκαν στους ναζήδες, όχι τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο αργότερα. Αλλά και οι ίδιοι οι ναζήδες έκαναν εναγώνιες εκκλήσεις στους δυτικούς για κοινό αντιμπολσεβίκικο αγώνα και καμία στους Σοβιετικούς για κοινό αντιδυτικό αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με όλα αυτά θέλω να σου πω πως η βάση της συμμαχίας των δυτικών δημοκρατικών χωρών και της ΕΣΣΔ ήταν ο αντιχιτλερισμός - αντιφασισμός. Πάνω σε αυτό λοιπόν κοιτάμε να δούμε ποιος αναδείχτηκε πρωταθλητής, ποιος ήτανε ο πιο άτεγκτος, ο πιο σκληρός, ο πιο αδιάλλακτος, που δε συνεργάστηκε ποτέ και για κανένα λόγο με το Γερμαναρά ναζή: ε, σε αυτό η ΕΣΣΔ και γενικά τα ΚΚ και τα εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα υπό την καθοδήγηση των ΚΚ κερδίζουνε κατά κράτος.

    Άλλωστε, και μόνο το πόσο "όμορφα" εντάξανε οι αγγλόφιλοι Έλληνες αστοί και οι ίδιοι οι Άγγλοι τα κτήνη τους ταγματαλήτες, τους προδότες της Ελλάδας γερμανοτσολιάδες, στο στρατόπεδό τους για να σφάξουνε το ΕΑΜ και μετά το ΔΣΕ (αν και η Ελλάδα είναι ακραία περίπτωση), δε δείχνει ποιος έσπασε την αντιφασιστική συμμαχία στην πράξη;; Και μιλάμε για μια χώρα που τον Οχτώβρη του 1944, το ΕΑΜ ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα χωρίς αμφισβήτηση.

    Συν τοις άλλοις, το 1945-1947 έγινε μεγάλη προσπάθεια για διατήρηση μορφών συνύπαρξης μεταξύ των αντιφασιστών συμμάχων, ειδικά στην Ευρώπη, κάτι όμως που ερχόταν σε αντίθεση με την προσπάθεια του αντιδραστικού Τρούμαν να αντικαταστήσει τους Εγγλέζους σαν αρχηγέτης του δυτικού στρατοπέδου, οπότε έπρεπε να εφαρμόσει επιθετική - ιμπεριαλιστική πολιτική με αντικομμουνιστική αιχμή. Το Φούλτον του Τσώρτσιλ το Μάρτη του 1946, προηγήθηκε κατά πολύ του Δόγματος Ζντάνοφ του Σεπτέμβρη του 1947. Μέχρι τότε, η ΕΣΣΔ έκανε κάθε προσπάθεια και γι' αυτό στις ανατολικές χώρες συμμετείχαν ακόμη και αντικομμουνιστές αστοί στις κυβερνήσεις, ενώ στη Ρουμανία είχε παραμείνει επικεφαλής του κράτους ο βασιλιάς(!), που ήταν και κάργα αντιδραστικός, ακριβώς για να μην πυροδοτηθεί το κλίμα.
    Χώρια το πέταμα των Ιταλικού, Γαλλικού, Βελγικού, Δανικού, Ολλανδικού κλπ. ΚΚ από τις αντιφασιστικές κυβερνήσεις συνεργασίας το 1947-1948, οι δολοφονικές επιθέσεις στον Τολιάτι στην Ιταλία, η συνεργασία της Δύσης με τους φασίστες Φράνκο και Σαλαζάρ Ισπανίας και Πορτογαλίας, παρα το ότι δεν πήραν μέρος στον αντιφασιστικό πόλεμο αλλά αντίθετα ο Φράνκο ειδικά ήταν κόκκαλο με το Χίτλερ μέχρι το 1943, είναι πολλά φίλε ΣΦΔ.

    Και στο βάθος όντως ήταν αναπόφευκτο το τέλος αυτής της συμμαχίας, ακριβώς λόγω των διαμετρικά αντίθετων ταξικών συμφερόντων των δύο πλευρών... Αυτό μπορεί να σου φαίνεται κομμουνιστικός αρτηριοσκληρωτισμός, αλλά νομίζω πως έτσι ή αλλιώς είναι τετράγωνη αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αν βρω μέσα από τη μελέτη μου σε ντοκουμέντα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αποδείξεις ότι όντως οι σοσιαλφασίστες, που τότε πρωτοάρχιζαν να καταλαμβάνουνε θέσεις μες στα ΚΚ σε μεγάλη κλίμακα, σαμπόταραν πριν την ώρα της την αντιφασιστική συμμαχία, να είσαι σίγουρος πως δε θα έχω καμία αναστολή να το πω. Άλλωστε οι δεξιούρες τύπου Σουσλόφ πήγανε να βγάλουνε δεξιό το Ζαχαριάδη, ακριβώς γιατί με τους Δύο Πόλους σεβάστηκε, έστω για λίγους μήνες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, την αντιφασιστική πλευρά της Αγγλίας. (Μάλιστα στο ντοκουμέντο του 1962 που είναι παραπάνω, θα δεις ότι υπερασπίζεται μέχρι το τέλος τους δύο πόλους).

    Καλά έκανες και παρενέβης, ήταν ένα γόνιμο ερώτημα, όσο για την ανάρτηση που λες, δεν ξέρω φίλε ΣΦΔ αν ένα τόσο στρατηγικό ζήτημα το σηκώνουν τα κυβικά μου να το γράψω μονάχος και να εκφέρω άποψη. Θα δούμε...

    Σε κάθε περίπτωση, να είσαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. http://www.youtube.com/watch?v=P8_wQ-5uxV4

    Μόλις 6 μήνες μετά την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Προς σταλινικό: Αναλυτικά από αύριο.

    Θα μας πεις τελικά αν η Ρωσία και η Κίνα, τα καθεστώτα και οι ιμπεριαλιστικές τους πραχτικές είναι σοβαρό πρόβλημα για την ανθρωπότητα;; Θα μας πεις γιατί δε μιλάς πότέ για τον Άξονα;; Θα μας πεις για το Δεκέμβρη και τι αίσθηση άφησε στον πλατύ λαό;; Θα μας πεις για το ισλαμοφασισταριό της Αιγύπτου και αν συμφωνείς να κάνει η Αίγυπτος επιθετικό πόλεμο κατά του Ισραήλ χωρίς λόγο;;

    Μόνο για τον Καντάφι θα πω δυο λόγια (τα υπόλοιπα είπαμε, αύριο). Το να ειρωνεύεσαι την αντίσταση ενός λαού που του φορέσανε καπέλο ένα ξενοκίνητο καθεστώς ΣΥΣΣΩΜΟΙ οι ιμπεριαλιστές του ΣΑ του ΟΕΕ, έστω και ειρωνευόμενος τον Καντάφι, που πράγματι ήταν μεγάλος τοπικός τραμπούκος παλιά αλλά τον χτύπησαν όταν είχε αρχίσει να γίνεται άνθρωπος, δείχνει και σκληρότητα και φιλοϊμπεριαλισμό. Ό,τι σου επιβάλει σα στρατηγική ο Ρώσος ρε μπαγάσα... το ξέρεις ή όχι. Δεν είναι συνομωσιολογία. Το κάνει γραμμή του ΣΥΝ ο Τριγάζης, το ψευτοΚΚΕ το κάνει απευθείας από "Κ"ΚΡΟ και το παίρνουν οι μικροαστοί της ΚΟΝΤΡΑ και της ΑΚ, που είναι ανίκανοι να παράγουνε δική τους διεθνή θεωρία, και το "εκλαϊκεύουνε" στο "χώρο" με λίγο πιο αγωνιστικό λούστρο.

    "Αραβοανοιξιώτες" να πούμε... Σύμμαχοι των ισλαμοναζήδων...

    (Αυτά για σήμερα. Οψόμεθα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΣΥΡΤΗ - ΜΠΑΝΙ ΟΥΑΛΙΝΤ - ΓΚΑΤ: οι πατριώτες Λίβυοι δίνουν την ύστατη μάχη της αξιοπρέπειας ενάντια στους φασίστες ξενόδουλους πραξικοπηματίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Νομίζω ότι σαφώς το σηκώνουν τα κυβικά σου, ιδίως αν το κάνεις σε συνεργασία με τους φίλους της ΟΑΚΚΕ. Η πρόσκληση απευθύνεται απ'ευθείας και σε αυτούς γιατί είναι καλύτερα να την κάνουμε δημοσίως αυτή την συζήτηση που ούτως ή άλλως πρέπει και θα την κάνουμε. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει όχι μόνο για λόγους αντίληψης της ιστορίας αλλά γιατί μας είναι χρήσιμο να δούμε πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν αστικές και κομμουνιστικές απόψεις και πως μπορεί τώρα να δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό αντιφασιστικό μέτωπο. Το θέμα είναι πράγματι στρατηγικό και καίριο και γι'αυτό όπως είπα απ'την αρχή δεν θέλω να το στριμώξουμε στα σχόλια μιας άλλης ανάρτησης αλλά όταν και αν αυτό γίνει δυνατό να το αναλύσουμε διεξοδικά.

    Δεν θα πω λοιπόν τώρα τίποτα περισσότερο σχετικά με όσα λες απ'το ότι έχω τις ενστάσεις μου, αλλά θα ξεκαθαρίσω αμέσως ένα σημείο σχετικά με την χώρα μας: θέλω να πω ότι αντιλαμβάνομαι ως φυσιολογική και σύμφωνη με τα δεδομένα της εποχής την επέμβαση των Βρετανών στην Ελλάδα, δεν τους κατηγορώ γι'αυτή καθ'εαυτή την επέμβαση, όμως καταδικάζω κατηγορηματικά, και μάλιστα το ανέφερα πρόσφατα σε έναν ας πούμε φουλ δυτικό ακαδημαϊκό χώρο, την συγκεκριμένη πράξη τους να απελευθερώσουν και να συνεργαστούν με τους ταγματασφαλίτες και δοσίλογους που οι ίδιοι είχαν φυλακίσει, ενάντια στους πρώην συμμάχους τους. Είναι μια κατάπτυστη και αδικαιολόγητη πράξη που αφαιρεί μάλιστα κάθε επίφαση δημοκρατικότητας και τάχα φιλελευθερισμού (σύμφωνα με την θεωρία Τρούμαν των ''ελευθέρων λαών'') από την επέμβαση στην Ελλάδα. Ήταν σαφώς μια αποικιοκρατικού τύπου συμπεριφορά όπως άλλωστε το δήλωσαν ευθαρσώς, ο ίδιος αν δεν κάνω λάθος ο Τσώρτσιλ είχε δώσει διαταγή στους Άγγλους αξιωματικούς να φερθούν ωσάν η Ελλάδα να ήταν αποικιοκρατούμενη χώρα!

    Μεγάλες λοιπόν οι ευθύνες των αγγλοαμερικάνων για το χάλι και την αντιδημοκρατικότητα που επικράτησαν στην Ελλάδα και την μορφή της μετεμφυλιακής δεξιάς η οποία καμμία σχέση δεν έχει με τις αρχές που υποτίθεται ότι οι ίδιοι υπεράσπιζαν. Είναι κάτι που πράγματι συνέβη και σε παγκόσμια κλίμακα στη συνέχεια, όπου η Δύση αποδέχτηκε κάθε αντιδραστικό και δικτατορικό καθεστώς αρκεί να ήταν αντικομμουνιστικό. Όμως εγώ δεν θα βγάλω λάδι ούτε την αριστερά για όσα έγιναν στην Ελλάδα, και ούτε φυσικά όσον αφορά το διεθνές επίπεδο τους Σοβιετικούς, οι οποίοι υπήρξαν ακόμα πιο σκληροί από τους Αμερικανούς στην συμπεριφορά τους προς τους λαούς και με ακόμα μικρότερο σεβασμό στην αυτοδιάθεσή τους, ήδη από τις παραμονές του πολέμου να σημειώσω με τις απαράδεκτες επεμβάσεις του Στάλιν σε Φινλανδία, Βαλτικές και Πολωνία.

    Επίσης παρότι για μας ό,τι έγινε στην Ελλάδα μπορεί να είναι το παν, όταν μιλάμε με όρους διεθνούς πολιτικής πρέπει να το δούμε σε διεθνή κλίμακα και σε σχέση με το στάτους κβο της εποχής όπως και με όσα συνέβαιναν παράλληλα. Εν τέλει η επέμβαση των αγγλοαμερικανών ήταν ''νόμιμη'' μέσα στο πλαίσιο των τότε διεθνών σχέσεων, και γι'αυτό δεν υπήρξε καμμία αντίδραση αλλά και καμμία στήριξη στους κομμουνιστές από την σοβιετική πλευρά. Δεν ήταν επεισόδιο του ψυχρού πολέμου αλλά περισσότερο εσωτερικό της βρετανικής και μετά αμερικανικής αυτοκρατορίας ζήτημα, γιατί επρόκειτο για μια χώρα που παραδοσιακά βρισκόταν στην βρετανική σφαίρα επιρροής χωρίς κανείς να το αμφισβητεί και δεν περιήλθε σε αυτήν εξαιτίας του πολέμου και των συμφωνιών Γιάλτας-Πότσδαμ, όπως συνέβη πχ με την Ουγγαρία και τους σοβιετικούς (όπου παρόλα αυτά επίσης δεν ενοχλήθηκαν από την Δύση όταν επενέβησαν εκεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πράγματι η περίφημη ομιλία του Τσώρτσιλ στο Φούλτον έγινε μόλις έξι μήνες μετά την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και ήταν σαν μια άτυπη κύρηξη ενός ψυχρού πολέμου. Έγινε όμως και μόλις έναν μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Στάλιν (9/2/46) σύμφωνα με την οποία η σοβιετική οικονομία θα παρέμενε σταθερά και αμείωτα προσανατολισμένη προς την βαριά και πολεμική βιομηχανία, αγνοώντας τις καταναλωτικές ανάγκες των μαζών. Σαν δηλαδή να βρισκόμασταν σε προπολεμική ή και πολεμική περίοδο, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ είχαν κατεβάσει τους εξοπλισμούς στο 1,5% του ΑΕΠ και ετοίμαζαν την οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη. Τελικά τα επόμενα χρόνια οι εξοπλισμοί στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ και βέβαια η ΕΣΣΔ μεταβλήθηκε σε στρατοκρατική κοινωνία εφόσον όντας 2 και 3 φορές μικρότερη οικονομία από την αμερικανική ήταν υποχρεωμένη να ξοδεύει τερατώδη ποσοστά του ΑΕΠ της σε εξοπλισμούς προκειμένου να διατηρήσει την στρατηγική ισορροπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προς "σταλινικό": Μα όταν ρε φίλε ειρωνεύεσαι και λες "σιγά ρε ΚΜ που γράφεις λες και απευθύνεσαι σε μάζες", τι άλλο κάνεις από το να ειρωνεύσαι τους αναγνώστες του ιστολογίου ως ελάχιστους και εν πάση περιπτώσει ανάξιους να τους απευθύνεται κανείς;; Το ΚΜ φίλε δεν έχει σύνδρομα μεγαλομανίας, τα οποία και πάντα έβρισκα άκρως εμετικά. Θέλει να λέει αυτό που νομίζει σωστό και καλό για την πρόοδο της ανθρωπότητας προς το αταξικό μέλλον, κι αφήνει τους λίγους ή πολλούς που το διαβάζουνε να κρίνουνε, να συμφωνήσουνε, να διαφωνήσουνε, να επικρίνουνε κλπ. Τα άλλα όλα είναι φτηνές στρεψοδικίες...

    Τροτσκιστή και "ρώσο" σε βγάζει η γραμμή σου. Μακάρι να μην ήταν έτσι. Αλλά δε φταίει το ΚΜ γι΄ αυτό.

    Πάμε λοιπόν:
    1. Αυτό μπορώ να το πω μέχρι και προβοκάτσια. Η χαφιέδικη ΠΔ, αδερφέ, έγλυφε το Μεταξά ως πρωτοπόρο του "αντιφασιστικού αγώνα". Εγώ εδώ σου επισήμανε το βαθύ διαλεχτικό βάθος του Ζαχαριάδη: τη στιγμή του πολέμου, έχοντας καθαρό τον εχθρό, λέει στο Μεταξά "όσο κι αν σας σιχαινόμαστε, κρατάμε τη μύτη μας και πολεμάμε δίπλα σας όσο αντιστέκεστε στον Ιταλό. Αν κάποιος δικός μας βγει και αρχίσει τις "ούτε - ούτε" παπαρδέλες, θα τον διαγράψω". Και σημειωτέο ότι ο διαγραφόμενος μπορεί να ήτανε φυλακή από το Μεταξά 4 χρόνια και νά 'τρωγε ξύλο. Αυτό ανθρώπινα ή και "ηθικά" μπορεί να φαντάζει "απάνθρωπο", τρελλό, οπορτουνιστικό κλπ. Αυτό αφορά όσους δεν καταλαβαίνουν τη διαλεχτική του ΚΥΡΙΟΥ ΕΧΘΡΟΥ κάθε ιστορικής στιγμής. Και φυσικά τους τροτσκιστές, που πάνε με τον ΚΥΡΙΟ εχθρό ενάντια στον δευτερεύοντα...

    Κατ' αρχή εδώ μιλάω για τον Πλουμπίδη του 1940, όχι του 1952. Και ναι, αν θες τη γνώμη μου, δεν ήταν χαφιές ο Πλουμπίδης, αλλά είχε σοβαρότατες παρεκκλίσεις, ειδικά την περίοδο 1946-1952, στη γραμμή που έβαζε στην Αθήνα. Τώρα εσύ την έχεις δει βέβαια ο "απόλυτος" ζαχαριαδικός, δηλ. ό,τι είπε ο Νίκος, έξω από συνθήκες και εποχή, το θεωρείς ΑΠΟΛΥΤΟ, μετά από 60 χρόνια - πράγμα που ο ίδιος -μεταφυσικά- αν ζούσε, φυσικά και ΔΕΝ θα έκανε. Δηλαδή είναι ζήτημα αρχής το αν ο Πλουμπίδης ήταν χαφιές και οπρτουνιστής όποιος λέει ότι δεν ήταν;; Άλλο η αγιοποίηση Πλουμπίδη και το χάιδεμα των δεξιών πλευρών του. Τώρα τα περί ΚΚ Κίνας και "Φιλελεύθερης Συμμαχίας" πετάγονται σαν πυροτέχνημα για εντυπωσιασμό... Πάντως, ναι, αν διαβάσεις για την κινέζικη επανάσταση, το ΚΚ Κίνας κέρδισε πολλούς φιλελεύθερους ενάντια στον Τσανγκ Κάι Σεκ, ειδικά όσους συσπειρώνονταν στα κόμματα του "Δημοκρατικού Συνδέσμου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 2. Ναι, και ο Σιάντος κατά την άποψή μου δεν ήταν συνειδητός προβοκάτορας. Ο ισχυρά μικροαστικός πολιτικός του χαραχτήρας (αν και ήταν εργάτης) τον οδήγησε, μαζί με τους Ιωαννίδη - Παρτσαλίδη - Ρούσσο και σία σε βαριά δεξιά οπορτουνιστικά λάθη, που αντικειμενικά χαντακώσανε το κίνημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και σε μεγάλο βαθμό προκαθορίσανε και το πολύ δύσκολο έδαφος στο οποίο αναπτύχθηκε ο ηρωικός ΔΣΕ. Και στο Σιάντο η βαριά δεξιά παρέκκλιση ήταν δεμένη και με έναν ιδιότυπο σεχταρισμό, ακριβώς γιατί ο μικροαστός στα μέτωπα μπατάρει μια αριστερά μια δεξιά, δεν έχει τη σταθερότητα π.χ. ενός Ζαχαριάδη ή ενός Μάο Τσε Τουνγκ ή ενός Στάλιν, που είναι η προλεταριακή αυτονομία μες στο μέτωπο σε συνδυασμό με τη μη χρήση κουτοπονηριάς και έμμεσων "κόλπων" για την ηγεμονία.

    Ο Σιάντος από την μια κοπάναγε κατακέφαλα μέλη του ΚΚΕ που λέγανε "να δείξουμε ρε παιδιά και τον κομμουνισμό μας στις μάζες, να δείχνουμε και το σφυροδρέπανο, να ζυμώνουμε και για το σοσιαλισμό μέσα στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη", γιατί έλεγε ότι έτσι θα "χάλαγε το μέτωπο" (δεξιά αντίληψη για το μέτωπο), κι από την άλλη διάλυε την ΕΚΚΑ πριν αυτή δώσει κάποιο δείγμα φιλογερμανισμού ή ο,τιδήποτε τέτοιο, σε στυλ "μόνο το ΕΑΜ θα υπάρχει κι όποιος θέλει να μπει μέσα". Και γιατί ρε φίλε να μπούνε όλοι στο ΕΑΜ και να μας το κάνουνε ένα πλαδαρό μπάχαλο χωρίς αρχές;; Κράτα τους πιο αριστερούς αστοδημοκράτες και σοσιαλίζοντες μες στο ΕΑΜ, το ΣΚΕ, το ΑΚΕ, την ΕΛΔ και τις δημοκρατικές και αριστερές μάζες, κι άσε τον ΕΚΚΑτζή να πάρει κι αυτός το χώρο του. Σάμπως και πάλι σε πλεονεχτική θέση δεν είσαι;; Εσύ είσαι το μέλλον, ο σοσιαλισμός, η λευτεριά, το ψωμί και τα παπούτσια για το παιδί, η σωτηρία του αγρότη που θα βγει απ' τις λάσπες, η πρόοδος όλης της ανθρωπότητας, κάθε τι ζωντανού. Ε, αυτά ο Σιάντος δε μπορούσε να υψωθεί στο να τα δει. Δεν αδικώ το Νίκο που τον υποπτευότανε, γιατί σου λέει ένα κίνημα τέτοιο πώς στο διάολο το παραδώσανε δεμένο χειροπόδαρα - κάτι λάκκι έχει η φάβα... Αλλά έλεος πια με αυτό το δήθεν "συνεπή" δογματισμό σου, που μόνο στόχο έχει να καλύψει το ΣΗΜΕΡΙΝΟ συμφιλιωτισμό σου με τον ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011.

    3. Το σημείο 3, στο οποίο δεν απαντάς καθόλου για τη γραμμή του Ιρακινού "Κ"Κ, που διαψεύδει τα όσα λες, δείχνει απλά ότι έχεις ΚΑΘΑΡΑ ΑΔΙΚΟ, απλά δε θες να το παραδεχτείς. Η γραμμή των ιρακινών μαύρων ρεβιζιονιστών ήταν ιδια με των σιίτικων ιρανόδουλων συμμοριών: συμμαχία με τους αμερικάνους κατακτητές ενάντια στους μπααθικούς τριτοκοσμικούς εθνικιστές. Σε ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική ανάλυση, ή απλά ό,τι ταιριάζει στο σχηματάκι που έχεις στο μυαλό σου από αυτά που διαβαζεις στον ψευτοΡιζοσπάστη και στην ΚΟΝΤΡΑ και όλα τ' άλλα στον "κουβά";;

    4. Αυτά που λες είναι χιτλεροτροτσκισμοί. Το ΚΚΕ και τότε μιλούσε, έκανε συμφωνίες, συγκρουόταν, ξαναενωνόταν, έκανε λάθη, τα διόρθωνε κλπ. με τις υπόλοιπες αντιστασιακές οργανώσεις. Κάτσε ρε σύ, ο Περρικός της ΠΕΑΝ ή η Λέλα Καραγιάννη δεν κάνανε αντίσταση;; Ο Τσιγάντες δεν σκοτώθηκε από τους Γερμανούς;; Ο Ψαρρός δεν ήταν ένας τίμιος πατριώτης;; Αυτά δε τα λέω εγώ, τα δεχόταν τότε το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΚΕ. Φυσικά και ο πυρήνας και η συντριπτικά κύρια πλευρά της αντίστασης ήμασταν εμείς, σαν ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Τα αυτονόητα θα λέμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ναι, ο Νίκος έκανε λάθος στο '21. Αλλά αν δεις τις αναρτήσεις στο ΚΜ για τον Καποδίστρια, θα δεις ότι και ο Κορδάτος (παρά το μηχανικισμό του) και ο Γιάννης ο Ταλαγάνης-Ζεύγος, βλέπανε το ρώσικο στοιχείο του '21 ως κάτι δεξιό μέσα στην επανάσταση.

    Απλούστατα, στην ΕΣΣΔ μετά τον παραμερισμό της ιστορικής σχολής του Ποκρόφσκι στα 1932, άρχισε σιγά σιγά ένας συμφιλιωτισμός με το μεγαλορώσικο σωβινισμό, σε στυλ ότι "καλά έκανε η Ρωσία των τσάρων που καταχτούσε τους μη ρώσικους λαούς γιατί τους έβγαζε από τη φεουδαρχική καθυστέρηση" και κάτι άλλες ακροβασίες. Ε, αυτά περάσανε και στη Διεθνή μετά το 1935-1936, αν και όχι σαν κύρια πλευρά. Στο κάτω κάτω, γι' αυτό είμαστε εδώ για να βλέπουμε όσα δε μπορούσε να δει λόγω της εποχής ακόμη και ο μέγας Νίκος. Και μεις να ήμασταν ρε "σταλινικέ" το 1952, για το "ξανθό γένος" θα λέγαμε και μια χαρά θα μας φαινόταν. Από τότε όμως κύλισε νερό στο αυλάκι κι έχουμε πια νέα πείρα.

    5. Τι σόι κόλλημα έχεις φάει με αυτό το πράγμα, δε μπορώ να καταλάβω... Κανένα πρόβλημα δεν έχω, άλλωστε όλοι οι Αναγεννησάδες-ΟΜΛΕίτες πλην αυτών που ακολουθούν τη γραμμή που σε ενοχλεί, πέρασαν στον οπορτουνισμό του δικού σου τύπου... Στο ξαναλέω: με τους οπορτουνιστές καθοδηγητές της τότε ΟΜΛΕ ΕΣΥ ΛΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, όχι το ΚΜ.

    6. - 7. Σίγουρα πολύ περισσότερο από τις φιλο-ψευτοΚΚΕ και φιλο17Ν γκρούπες που θαυμάζεις...

    8. Τέτοια αναφορά όπως τη λες για "πρόωρη" κλπ. δεν υπάρχει. Άσε που δεν έχω καταλάβει και για ποια μπροσούρα λες...

    9. Αυτά για το "Δεκέμβρη '08" τα λένε οι δημοκράτες...κι αυτοί που έχουνε έγνοια να αλλάξει αυτή η κοινωνία. Αυτοί που μέσα στη μικροαστική τους απελπισία έχουνε ως φάρο το κάψιμο-σπάσιμο-λεηλασία είναι εχθροί του λαού, συνειδητά ή ασύνειδα...

    10. Καλά, είσαι εντελώς αστείος... Ώστε "είμαστε" Σάχης ε, οι μαοϊστές;; Τώρα εδώ σου χρειαζότανε καταχεριά, γιατί φτύνεις στους τάφους των μαοϊστών που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στη SAVAK του Σάχη το 71-79, αλλά και όσων κρεμάσανε οι φίλοι σου οι μουλάδες φασίστες. Αλλά αυτό θέλεις, για να βρεις ευκαιρία να δραπετέψεις από το διάλογο. Δε θα στο κάνω λοιπόν το χατίρι...

    Επειδή ΠΑΛΙ δεν απάντησες, στο ξαναβάζω:

    "Θα μας πεις τελικά αν η Ρωσία και η Κίνα, τα καθεστώτα και οι ιμπεριαλιστικές τους πραχτικές είναι σοβαρό πρόβλημα για την ανθρωπότητα ή όχι;; Θα μας πεις γιατί δε μιλάς πότέ για τον Άξονα;; Θα μας πεις για το Δεκέμβρη και τι αίσθηση άφησε στον πλατύ λαό;; Θα μας πεις για το ισλαμοφασισταριό της Αιγύπτου και αν συμφωνείς να κάνει η Αίγυπτος επιθετικό πόλεμο κατά του Ισραήλ χωρίς λόγο;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Α, και κάτι τελευταίο προς τον "εξυπνάκια": τις απαντήσεις τις γράφει το ΚΜ, εκφράζουνε μόνο το ίδιο και δε τις συζητάει με κανέναν, ακριβώς για να μη δεσμεύουν και κανέναν άλλο, άνθρωπο ή οργάνωση πλην του ίδιου...

    Προς το φίλο ΣΦΔ: η βαριά βιομηχανία είναι, δηλαδή η παραγωγή μέσων παραγωγής είναι η βάση μιας σοσιαλιστικής οικονομίας. Και στο βάθος εξασφαλίζει πιο στέρεα βάθρα και για την ελαφριά των καταναλωτικών προϊόντων.

    Πάντως ο Στάλιν στρατιωτικοποίησε την οικονομία μόνο πριν το Β' Παγκόσμιο, και μεταξύ 1946-1953, έκανε μέσα από το Κίνημα Ειρήνης (που το 1950 μορφοποιήθηκε στην Έκκληση της Στοκχόλμης) ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσπάθεια για ύφεση, μείωση εξοπλισμών, ειρηνική αναδημιουργία στην ΕΣΣΔ, χωρίς ταυτόχρονα αρχειακές υποχωρήσεις σε ζητήματα στήριξης π.χ. της αντιαποικιοκρατικής πάλης. Τα αντίθετα δηλαδή από αυτά που κάνανε οι σοσιαλναζήδες μετά το 1964, αφού πρώτα το 56-64 κάνανε συμμαχίες χωρίς αρχές με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ώστε να δυναμώσουνε και να του τη βγούνε μετά όχι πια σαν σοσιαλισμός αλλά σαν ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές. Ενώ και η γραμμή Μπέρια - Μαλένκοφ - Μολότοφ το '53 ήταν ειρήνη και έμφαση στην ελαφριά βιομηχανία και σε ένα γενικό εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής, ώστε να πνεύσει νέος αέρας μες στην ΕΣΣΔ. Δυστυχώς το πραξικόπημα Χρουστσόφ δεν άφησε να αναπτυχθεί αυτή η γραμμή, και οι λόγοι εν πολλοίς είναι ιστορικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σου απαντώ για τα 2 ζητηματάκια "Δεκέμβρης" και "Περί Ρωσίας και άλλων δαιμονίων", ενώ για τα υπόλοιπα επιφυλλάσσομαι.
    Για το Δεκέμβρη και την αίσθηση που άφησε στο λαό και για να μην το κουράζουμε (με εξαγωγές συμπερασμάτων από καφενειακού επιπέδου συζητήσεις με φίλους και γνωστούς), παραθέτω την κατακλείδα του άρθρου - ανταπόκρισης της Γ.Δάμα ("ελευθεροτυπία", 6/10) από την τελευταία απεργιακή συγκέντρωση της 5ης Οκτώβρη.. "Πέφτουν τα πρώτα χημικά, αλλά οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι συνταξιούχοι παραμένουν: «Αυτά μας μάραναν τόσα χρόνια. Ο σεβασμός στους θεσμούς. Γι' αυτό όσες απεργίες και να κάνουμε δεν θ' αλλάξει τίποτα. Μόνο μ' ένα νέο Δεκέμβρη ίσως να ξανασκεφτούν τα μέτρα», έλεγαν δείχνοντας να το πιστεύουν".
    Εχω την απορία να δω τι εξυπνάδα θα βρεις να "πετάξεις" πάλι. Κάτι θα βρεις όμως, είμαι σίγουρος. Του στυλ "είναι εφημερίδα του καθεστώτος και δε μ' ενδιαφέρει" ή κάτι παρόμοιο. Και επαναλαμβάνω ότι όσα λες για το Δεκέμβρη, είναι καρμπόν όσων λένε οι ΛαΟΣίτες και λοιπές ...δημοκρατικές δυνάμεις. Και μιας και το φέρνει η κουβέντα. Οσα λες, ισχύουν και για τα μαθητούδια (που έκαναν ...καλοκαιρινά κάμποσα μπατσάδικα, αν θυμάσαι καλά δηλαδή) ???
    Οσο για τα "ρώσικα". Είδες πουθενά να προκύπτει η όποια συμπάθειά μου για το ρώσικο ή κινέζικο ιμπεριαλισμό??? Τι αμόκ είν' αυτό που σ'έχει πιάσει??? Δηλαδή για να μην είμαι "ρώσος", τι πρέπει να κάνω?? Να το βουλώνω για τα εγκλήματα Γκουαντάναμο- Αμπού Γκράιμπ- μυστικές πτήσεις?? Να μετατρέπομαι σε απολογητή τυραννικών καθεστώτων τύπου Μουμπάρακ και των αποβρασμάτων, των καμιλιέρηδών του, τους οποίους έστειλε να καταμακελέψουν τον κόσμο στην Ταχρίρ?? Η να μετατρέπομαι σε απολογητή των δολοφόνων του Ισραήλ και της ματωβαμμένης δυναστείας Αλ-Χαλίφα του Μπαχρέιν??
    Εχεις-επομένως- να πεις κάτι για όλ'αυτά?? Εχεις να πεις κάτι για τους ισραηλινούς εποικισμούς που εξαπλώνονται ραγδαία και σε καθημερινή βάση??? Για τα συμβάντα στο Μπαχρέιν με την άγρια καταστολή και τις δολοφονίες ακόμη και του ιατρικού προσωπικού??? Για τις αναρίθμητες στρατιωτικές βάσεις που άρχισε πάλι να σπέρνει (δίπλα στις ήδη υπάρχουσες) ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός- και ειδικά στην Αφρική???
    Ασε ρε συ "Αλ-Χαλιφιώτη" μου, δε σε παίρνει να με εγκαλείς. Οποτε μου τη λες, πάντα εκτεθειμένος βγαίνεις. Δεν το βλέπεις?? Η για την ακρίβεια "εκτεθειμένος" δεν βγαίνεις τόσο εσύ (άλλωστε το ζήτημα ποτέ δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό), όσο οι "δικοί σου", τις απόψεις των οποίων διασαλπίζεις με ύφος ...βαθυστόχαστου ινστρούχτορα.
    ΥΓ. Οσο για τις μπηχτές περί "αραβο-ανοιξιωτών", στους οποίους με ενέταξες σημαδεύοντάς με, με το νεροπίστολό σου, και πάλι αστόχησες. Τόσες φορές έχω γράψει ότι οι περιπτώσεις Τυνησία, Αίγυπτος αφενός και Λιβύη είναι διαφορετικές για μένα, παρόλο που και στην τελευταία περίπτωση όλα ξεκίνησαν σα γνήσια λαική εξέγερση αλλά στην πορεία εξελίχθηκε αλλιώς το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Φυσικά και η φιλοΣΥΝ - "αντινεοφιλελεύθερη" και φιλοΔΕΚΕΜΒΡΗΣ γραμμή της Ελευθεροτυπίας είναι βαθιά καθεστωτική. Η Ελευθεροτυπία δεν είναι καθαρά σοσιαλφασιστική εφημερίδα, αλλά είναι συντηρητική δημοκρατική - δηλαδή λίγο αριστερότερα από το ΣΥΝ, αλλά που τον χαϊδεύει. Η γραμμή της είναι κάπως σαν του Λαζόπουλου: καθεστωτικό χάιδεμα της ασφαλέστατης "εξέγερσης" της μικροαστικής βάσης "αριστεράς" και αναρχισμού, σε κάθε ιστορική της εκδήλωση από το 1985 και πέρα. Νομίζω επίσης πως δεν πρέπει να υποτιμάς καθόλου τη γνώμη του μέσου ανθρώπου, είτε σου τη λέει σε καφενείο είτε σε φουρνάρικο. Αλλά προφανώς, είσαι -σαν πολιτικά σεχταριστής- αδιάφορος για το μέσο "απολιτίκ" άνθρωπο, σε νοιάζουν μόνο οι 10.000 μάξιμουμ που συμμετέχουνε στα καθεστωτικά κινήματα και ο "ηρωισμός τους" με τις μάσκες κλπ.

    Ξέρεις, όπως σου έχω ξαναπεί, δε μου λείπουν οι γνωστοί και οι φίλοι από το χώρο του "κινήματος". Κι εκείνοι τα ίδια μου λένε συχνά, ότι "συγκινούνται με τις πρόσφατες συγκρούσεις" κλπ. (Και επειδή τους αγαπάω πολύ, και δε θέλω να κάνω το γεροπαράξενο, καμιά φορά απλά σωπαίνω).

    Σε αυτό ρε συ "σταλινικέ" πραγματικά δεν έχω κάτι να απαντήσω. Επειδή όπως σου έχω ξαναπεί τα έχω ζήσει τα πράγματα δια ζώσης (περισσότερο από όσο ίσως φαντάζεσαι), θα σου έλεγα ότι είναι δικαίωμά σου να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, αλλά θα σε προέτρεπα να μη το κάνεις. Γιατί για καθέναν που ξέρει λίγο μαρξισμό και λίγη ιστορία του ελλαδικού κινήματος, ξέρει ότι δε μπορεί να είναι επικίνδυνο γιαμ την εξουσία ένα κίνημα που τα μέλη του (πέρα από κανένα φουκαρά που θα απομονωθεί σε κανένα στενό από μπάτσους) θα σκουπίσουν το μαλόξ, θα αδειάσουν την τσάντα, θα πάρουν το μετρό ή το λεωφορείο και θα γυρίσουν σπίτι να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς κανένα κίνδυνο. Ένα κίνημα που είναι σκηνοθεσία χωρίς να το ξέρουν ούτε οι ηλίθιοι ΜΑΤάδες, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των "εξεγερμένων", και γι' αυτό παίζουν κι οι δυο τόσο φυσικά το ρόλο τους.

    Δε σου κάνω τον ήρωα, δεν είμαι, ούτε τα έχει φέρει η ζωή να κινδυνέψω περισσότερο από αυτούς που σου κατακρίνω εδώ (αν και πιο πιθανό είναι να κινδυνέψω για τούτα που γράφω εδώ, παρά αν πέταγα μολότοφ ή λεηλατούσα καταστήματα). Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής, και ξέρω πως και συ κατά βάθος γνωρίζεις ότι είναι έτσι, αλλά θα σου χαλάσει το μύθο και την ευρυθμία της "επαναστατικότητάς" σου αν το παραδεχτείς.

    Για τα Ρωσία - Κίνα, δεν είπες κουβέντα. Το γύρισες στο "αμερικάνικο" λακριντί. Ωστόσο, επειδή στη φούρια να μη φανεί ότι δεν απαντάς έγραψες αλαζονικές χαζομαρίτσες ότι δήθεν εκτίθεμαι εγώ ή οι φίλοι μου της ΟΑΚΚΕ, τι να σου πω ρε φιλαράκο. Σε ό,τι τροτσκιστικό και δεξιό - ρώσικο έχεις πει, έχεις παρει απάντηση. Μη κάνεις σα μωρό παιδί που κλαίει γιατί δε νίκησε, υποστηρίζοντας το αντιθετο. Και μόνο γι' αυτό θα σου απαντήσω στα "αμερικάνικα" αύριο, αν και είναι προβοκατόρικη ταχτική για να φύγουμε από το ρωσο-κινέζικο φασισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Με ρωτάς λοιπόν, και εξανίστασαι, γιατί διάολο εγώ ο προκατηλειμμένος σου χρεώνω φιλο-σοσιαλιμπεριαλισμό. "Δείξε μου κάτι που έγραψα υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας", θα μπορούσες επίσης να μου πεις και να με "ρουμπώσεις". Γιατί πράγματι δεν έχεις γράψει κάτι τέτοιο, ούτε εσύ ούτε η ΚΟΝΤΡΑ, ούτε άλλοι "σταλινο-χοτζικοί" νεοτροτσκιστές...

    Ο φιλοσοσιαλιμπεριαλισμός αυτός έχει το εξής χαρακτηριστικό: δεν είναι ο εμετικός κνίτικος, που έδερνε στις συνελεύσεις και στα συνδικάτα το 1974-1991 όποιον ζητούσε π.χ. να κατέβει ψήφισμα κατά μιας επέμβασης της ΕΣΣΔ ή κατά του Γιαρουζέλσκι. Ο φιλοσοσιαλιμπεριαλισμός των χοτζικών και των παλιών τροτσκιστών (που ήταν πιο ειλικρινείς, γιατί το έλεγαν ότι θεωρούν την ΕΣΣΔ "εκφυλισμένο εργατικό κράτος") είχε την εξής μορφή: "Κύριος εχθρός ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο δυτικοευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός είναι εξίσου κύριος εχθρός με τις δύο υπερδυνάμεις" και τελικά στρούγγισμα στη γενική διεθνή γραμμή του μονόμπαντου αντιδυτικού αγώνα του μετώπου ψευτοΚΚΕ - ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο κάποιο κομμάτι της βάσης του χοτζισμού που ήταν αριστεροί και κάποιοι και επαναστάτες μπαίνανε και στην αντικνίτικη μάχη και χτυπάγαμε και τη Ρωσία, έστω λιγότερο απ' όσο θά 'πρεπε.

    Μετά όμως το 1990 έχουμε "μαύρη μαυρίλα". Πέρα από τις αντιγραφές των "αναλύσεων" της ΚαΓκεΜπε που δημοσιεύει για "μαρξισμό" ο ψευτοΡιζοσπάστης, περί "περικύκλωσης" της Ρωσίας και της Κίνας από το επιθετικό ΝΑΤΟ, που με λίγο λούστρο αναδημοσιεύουνε οι Διαρρήχτες ("ΜΛΚΚΕ"), το "ΚΚΕ(μ-λ)", η ΚΟΝΤΡΑ, η "Ανασύνταξη 18-55" κλπ., η Ρωσία και η Κίνα ή ο ισλαμοφασισμός δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ στη διεθνή ανάλυση του μικροαστικού υπεραντιδραστικού αυτού οπορτουνισμού. Μάλλον υπάρχουν σα "μέσης κλίμακας περιφερειακές ιμπεριαλιστικές χώρες", που παρουσιάζονται όχι απλά πιο αδύναμες από τις ΕΠΑ, αλλά και από τη Γαλλία, τη Γερμανία κλπ.

    Κι αυτό βέβαια μέσα στο πλαίσιο του παγκόσμιου καουτσκικού τύπου "υπεριμπεριαλισμού", όπου το βασικό κατ' εσάς είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ των ιμπεριαλιστικών χωρών και το δευτερεύον οι ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ μεταξύ τους, σε κατάφωρη διαστρέβλωση του μαρξισμού - λενινισμού, που ΠΑΝΤΑ ΤΟΝΙΖΕ ΟΤΙ ΚΥΡΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΜΑ των ιμπεριαλιστών, ενώ η ενότητα είναι εντελώς πρόσκαιρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Έτσι λοιπόν, είσαι εντελώς συνεπής στο φιλο-σοσιαλιμπεριαλισμό σου. Χωρίς φυσικά να σε θεωρώ συνειδητό φίλο του Άξονα, σου λέω πως έτσι ακριβώς θα μου απάνταγε κι ένας εκπρόσωπος του ρώσικου ΥΠΕΞ ή του κόμματος του Πούτιν: "Ποιοι, εμείς;; Εμείς δεν υπάρχουμε πουθενά. Όλα η Δύση τα κάνει. Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν. Όσο για τη Γεωργία, και πάλι μας προκάλεσε γιατί ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ. Επιτέλους, πρέπει να διαφυλάξουμε κι εμείς το ζωτικό μας χώρο. Και στην Ουκρανία του αλλουνού του ρίξαμε βιτριόλι γιατί ήτανε αμερικάνος πράχτορας. Επιτέλους, έχουμε και μεις δικαίωμα να είμαστε μια μέσου βεληνεκούς δύναμη σε αυτό τον κόσμο". Οι δε Κινέζοι σοσιαλναζήδες θα σου πουν για τα χαμηλά μεροκάματα και το ξεζούμισμα του Κινέζου εργάτη από το δυτικό μονοπώλιο, μεροκάματα που τα εξασφαλίζει το ίδιο το σοσιαλφασιστικό καθεστώς με τη διχτατορία του και την απαγόρευση της απεργίας!!

    Η μεγάλη επιτυχία του σοσιαλιμπεριαλισμού μετά το 1990 είναι ακριβώς το ό,τι δε φαίνεται σαν τέτοιος, ουσιαστικά ούτε καν σαν ιμπεριαλισμός. Όλες τις βρμωοδουλειές του τις κάνει καλυπτόμενος είτε πίσω από τη Δύση, είτε πίσω από πολιτικά ρεύματα που δήθεν "δεν έχουν καμία σχέση μαζί του", είτε μέσω πολιτικών του πραχτόρων, υπερφιλόδοξων μικροαστών παλιών "αριστερών", τροτσκιστών κλπ. που τους εκτινάσσει στα ηγετικά κλιμάκια αστικών κομμάτων και που χωρίς να εκτίθενται κάνουν καίριες ενέργειες που ευνοούν τα στρατηγικά σχέδια του σοσιαλιμπεριαλισμού. Αυτό τι φαινόμενο ονομάζεται πολυεισοδισμός, και είναι (όπως το έχει σωστά αναλύσει η ΟΑΚΚΕ) μια μίξη της τσαρικής υπεραναπτυγμένης διπλωματίας και του τροτσκισμού.
    Στο βάθος όλα τούτα έχουν να κάνουν με τον υπερσυγκεντρωμένο μονοπωλιακό χαραχτήρα του παλινορθωμένου ρώσικου καπιταλισμού, που ακριβώς επειδή κληρονόμησε ένα ψηλά συγκεντρωτικό σοσιαλιστικό κράτος, κράτησε τη μορφή και του αντέστρεψε το περιεχόμενο (το ίδιο σε μικρότερο βαθμό έγινε και στην Κίνα, που και πιο φτωχή ήταν, και αργότερα 20 χρόνια έκανε την παλινόρθωση, και δεν είχε ιμπεριαλιστική παράδοση, γι΄αυτό και αρχηγός του Άξονα είναι ο Ρώσος κι όχι ο Κινέζος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. 1. Βασανιστήρια. Είναι δείγμα της ιμπεριαλιστικής σαπίλας και αγριανθρωπιάς της κατερχόμενης αμερικάνικης υπερδύναμης. Δε μπορεί κανείς να είναι ούτε καν δημοκράτης, πόσο μάλλον κομμουνιστής, και να μην ζητά ΑΜΕΣΟ κλείσιμο κάθε τέτοιου αίσχους τύπου Γκουαντάναμο και ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ σταμάτημα κάθε τέτοιας πρακτικής. Μέχρι και ο ρεπουμπλικάνος μεγαλοαστός πολιτικός ΜακΚέιν ήταν πολύ πιο αριστερά σε αυτό το θέμα από το βρώμικο Ομπάμα σε αυτό το θέμα (είχε και προσωπική εμπειρία στο Βιετνάμ και ίσως αυτό έπαιξε ένα ρόλο), ενώ ο Ομπάμας καλύπτει σήμερα τις κτηνώδεις πρακτικές της CIA μέσω του Πανέτα, παλιού προσωπάρχη του Κλίντον.

    2. Αν ήσουν μαρξιστής, θα ήξερες ότι κάθε τι μετριέται με το αντίθετό του (στο έχω πει ήδη κάποιες φορές). Δεν είμαι με κανέναν καμηλιέρη, απλά εξετάζω το αν ο Μουμπάρακ στο διαλεχτικό ζευγάρι του με τους Ταχριριώτες ήταν η θετική ή αρνητική πλευρά, η πρόοδος ή η οπισθοδρόμηση. Παρ' ότι λοιπόν στην Ταχρίρ ήταν σίγουρα και πολλοί καλοί άνθρωποι που είχανε μπουχτίσει από την αστική τριτοκοσμική κρατικιστική διχτατορία Μουμπάρακ, η πολιτική πυξίδα της Ταχρίρ έδειχνε πολύ πιο ακραία (ισλαμοφασιστική) αντίδραση από την τριτοκοσμική αντίδραση Μουμπάρακ. Γι' αυτό και χωρίς να είμαι με τον καμηλιέρη, ευχόμουν να μην πετύχει η Ταχρίρ, σε τελική ανάλυση να νικηθεί. Εσύ επιμένεις και μάλιστα όχι στο "ούτε - ούτε" εδώ, αλλά καθαρά Ταχρίρ. Είσαι δηλαδή με την Κλίντον, τον Ομπάμα, τον Κάμερον, το Σαρκοζύ κλπ., που επίσης είναι φανατικοί υπέρμαχοι της Ταχρίρ. Τι να σου πω ρε φίλε, όλα θα τα δω σε αυτή τη ζωή, αφού είδα τους "αιώνιους" αντιδυτικούς Έλληνες ψευτοαριστερούς να αγκαλιάζονται με το δυτικό ιμπεριαλισμό και να κλαίνε μαζί από συγκίνηση για την "Αραβική Άνοιξη", με τον Πούτιν να γελάει και να τρίβει τα χέρια του πίσω από το παραβάν...

    3. Ισραήλ: κάτω οι εποικοισμοί και ο σιωνισμός-μεγαλοϊσραηλινός σωβινισμός, η γραμμή Λικούντ και άκρας δεξιάς. Αυτό είναι αρχειακό - πρέπει να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ και οι δύο λαοί να ζήσουν μονιασμένοι, και ίσως ΚΑΠΟΤΕ να ενωθούν και σε μια ενιαία πατρίδα (αυτό με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς είναι πολύ μακρινό, ειδικά με το μίσος που υπάρχει). Οι ακροδεξιοί σιωνιστές σκοτώσανε μάλιστα το δημοκράτη Ράμπιν το 1996, τσακίζοντας την προοπτική της ειρήνης στην Παλαιστίνη.

    Αλλά επίσης καθαρά: αν δεν τσακιστεί η προδοτική πανισλαμιστική Χαμάς, αυτό το ρώσικο έκτρωμα, και οι προβοκάτσιες της, κατά του άμαχου ισραηλινού πληθυσμού, δεν θα γίνει ποτέ ειρήνη στην Παλαιστίνη. Όταν μάχεται το Ισραήλ με τη Χαμάς, είμαι με το Ισραήλ και κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να είναι. Πρόκειται για ναζήδες, που θέλουν εξόντωση και του τελευταίου εβραίου. Όταν μάχεται η Φατάχ το Ισραήλ από εθνικοανεξαρτησιακές θέσεις, είμαι Φατάχ σαν τρίτο κόσμο, όπως ήταν πάντα οι μαοϊστές. Έχεις μια μανία με το Ισραήλ, ε;; Για ψάξτο λίγο αυτό...μήπως σε ενοχλεί και η "βιομηχανία του Ολοκαυτώμαυτος", που λέει και η Χρυσή Αυγή;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. 4. Και το Μπαχρέιν είναι περίπτωση Αιγύπτου. Σιιτική - ιρανική (όχι σουνιτική αδερφομουσουλμανική - αυτή είναι η διαφορά) εξέγερση ενάντια σε δυναστεία δεμένη γενικά με τη σαουδαραβική μοναρχία.

    Για το συνολικό απόβαρο της ανθρωπότητας, μέχρι να ξεσπάσει το επόμενο κύμα αντιιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών και σοσιαλιστικών επαναστάσεων, είναι χίλιες φορές καλύτερο το Μπαχρέιν να παραμείνει υπό τη φιλική προς το δυτικό ιμπεριαλισμό δυναστεία του παρά να γίνει άλλη μια βάση του ανατολικού Άξονα στη Μέση Ανατολή. Τα άλλα που λες για τους γιατρούς κλπ. είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι έτσι. Αυτό δεν αλλάζει καθόλου την ουσία αυτού που σου είπα παραπάνω. Αν διαβάσεις Μαρξ και τον τρόπο με τον οποίο έκρινε τις διεθνείς εξελίξεις, θα δεις ότι τα κριτήριά του ήταν ακριβώς τέτοια (δηλαδή τι εξυπηρετεί τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της σχετικής προόδου ενάντια στη χειρότερη αντίδραση που τότε ήταν και πάλι η Ρωσία) και καθόλου "ανθρωπιστικά" όπως το εννοείς εσύ λαϊκιστικά. Και του Ένγκελς το ίδιο. Βέβαια αυτά δε τα λέει η ΚΟΝΤΡΑ, οπότε σε καταλαβαίνω. Άκου "Αλ-Χαλιφιώτης", έλιωσα στο γέλιο...

    5. Ώστε άλλο Αίγυπτος, άλλο Τυνησία, άλλο Λιβύη. Ρε θα μας τρελλάνετε;; Μου τα λένε και κάτι φιλαράκια μου αυτά και τρελλαίνομαι... Την απόλυτη σύμπνοια της Βεγγάζης με τους "εξεγερμένους" Τυνησίας - Αιγύπτου, την απόλυτα ίδια συνθηματολογία, γραμμή, λογική, ανάπτυξη, τον ίδιο πραξικοπηματικό χαραχτήρα με αποσκίρτηση δυνάμεων του στρατού προς τους "επαναστάτες" σε μια νύχτα μέσα, τα "Ο Θεός είναι Μεγάλος", τους ύμνους της ΑλΚάιντα ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ "επαναστάσεις" (ΑλΚάιντα που μετά το θάνατο του Λάντεν, τη διοικεί αυτός που τον κάρφωσε στους Αμερικάνους, ο υπαρχηγός του Αλ Ζαουάχρι, που έχει εκπαιδευτεί στον Καύκασο από τις ΡΩΣΙΚΕΣ μυστικές υπηρεσίες στα 1997-1998, όπως είχε γράψει ο δολοφονημένος πρώην πράκτορας της FSB Λιτβινένκο στο τελευταίο του βιβλίο πριν τον "τελειώσει" ο Πούτιν με πολώνιο), ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕ ΤΑ ΕΙΔΕΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ;;

    Πάντως, από τα επιχειρήματά σου καταλαβάινω ότι διαβάζεις πολλά "Διεθνή" του ψευτοΡιζοσπάστη... Η γραμμή είναι καρφί ίδια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Προς σταλινικό: Τα λόγια σου, προ λίγων ημερών:

    "ΥΓ. Α, μιας και το ανέφερες. Τι κάνει ο Αδελφός Μουαμάρ?? Καλά είναι?? Κάτι φήμες ακούω ότι την έκανε γι'άλλες πολιτείες (κατά Υποσαχάρια Αφρική μεριά)... Ε, ρε γλέντια. Πάλι επιβεβαιωθήκατε όμως! Ο ...αντιιμπεριαλιστής Καντάφι έπεσε όντως σαν ήρωας με τ' όπλο στο χέρι! Μα τι είστε τέλος πάντων ρε παιδί μου?? Το Μαντείο των Δελφών???... "


    Τελικά για τον Καντάφι σταλινικέ ποιος είπες ότι επιβεβαιώθηκε;; Δεν άκουσα;; Όχι τίποτα άλλο, επειδή ειρωνευόσουνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ε, ωραία. Τι σου κάνει εντύπωση, δεν κατάλαβα... Είδες να έπεσε σαν ήρωας? Σ' ένα τούνελ ...αποχέτευσης πήγε και κρύφτηκε το άτομο, για να σωθεί. Για τόσο πολυπληθή λαικά ερείσματα (που υποτίθεται ότι διέθετε) μιλάμε! Κι αντί να προβάλει αντίσταση έστω και την ύστατη στιγμή (ή μήπως πίστευε ότι οι "νέοι" πάτρωνες θα τον άφηναν ζωντανό?)-εκείνος το μόνο που είχε πάνω του ήταν ένα αστείο πιστολάκι, σαν κι αυτά τα ψεύτικα που αγοράζουν εδώ τα μικρά παιδάκια στις αποκριές! Μ'αρέσει που με εγκαλείς κι όλας...Ελεος δηλαδή... Μήπως θα 'πρεπε ν'αρχίσω να οδύρομαι για το θάνατο του "αντιιμπεριαλιστή συνταγματάρχη", σαν τον εχθρό σου τον Κάστρο και τον Τσάβες? Η μήπως νομίζεις ότι τα νέα νατοικά καθάρματα της Λιβύης θα 'χουν καλύτερη τύχη απ'αυτή που επεφύλαξαν στον πρώην μέντορα και "λατρεμένο" τους?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Φυσικά και έπεσε ηρωικά. Ο αγωγός δεν παίζει κανένα ρόλο - αυτό είναι τακτική για να σωθείς και να συνεχίσεις να μάχεσαι. Η αυτοκινητοπομπή του Καντάφι χτυπήθηκε από τα μαχητικά του γαλλικού ιμπεριαλισμού ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ, αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή και ξεσκέπασε και τον κάλπικο "ισλαμισμό" των ισλαμοναζήδων, λέγοντάς τους ότι η διαπόμπευσή του με αυτό τον άγριο τρόπο δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία, αλλά είναι καθαρός φασισμός.

    Τα πιστόλια για τις απόκριες κλπ. που λες είναι ακατανόητα. Δηλαδή, με τι έπρεπε να κυκλοφορεί, με το ατομικό του μπαζούκας;; Μέχρι τώρα μιλούσαμε σοβαρά...

    Δεν οδύρομαι - άλλωστε, το ρεύμα στο οποίο εντάσσω τον εαυτό μου είχε καθαρές τις σχέσεις - αντιθέσεις του με τους τραμπουκισμούς του Καντάφι με τις πλάτες του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού, κι έχει καταγγείλει τόσο τον Καντάφι όσο και τον Άσσαντ, και το Σαντάμ, για τις βρωμιές τους, που άνοιγαν πληγές στον ίδιο τους τον Τρίτο Κόσμο προς όφελος των υπερδυνάμεων, συνήθως της Ρωσίας.

    Αλλά, επειδή η διαλεχτική είναι μεγάλη ιστορία, δε χωράνε μισόλογα όταν αυτός ο γραφικός δικτάτορας που είχε περιουσία 300 δισ. δολλάρια μόνο στο εξωτερικό και ζητούσε να κοιμηθεί με όποια δημοσιογράφο του έπαιρνε συνέντευξη, λέει στις δύο υπερδυνάμεις και στα άλλα τρία μέλη του ΣΑ του ΟΕΕ: "Μολών λαβέ" και δίνει τη μάχη σπίτι το σπίτι για 8 και πλέον μήνες με συντριπτικό συσχετισμό, παλεύοντας αντικειμενικά για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του. Ο Καντάφι τέλειωσε τίμια και ξέπλυνε ένα μεγάλο μέρος από τις φιλορώσικες βρωμιές του, που φυσικά δεν παραγράφονται.

    Ακόμη κι αν μέχρι το τέλος νόμιζε (ή έκανε ότι νόμιζε) ότι ο Πούτιν ήταν φίλος του και ότι η Ρωσία δεν ήταν εχθρική χώρα, παρά τα περί τυμπανιαίου πτώματος κλπ. του Μεντβέντεφ. Το ρεύμα είναι: τα κράτη θέλουν ανεξαρτησία, τα έθνη την απελευθερωσή και οι λαοί την επαναστασή. Και θα νικήσει, ότι και να κάνουν οι σιχαμεροί ιμπεριαλιστές και τα δοσιλογικά ισλαμοναζιστικά τσιράκια τους, δηλαδή οι φίλοι σου οι "αραβοανοιξιώτες", τους οποίους αγαπάς σε Αίγυπτο και Τυνησία αλλά "αποκήρυξες" δήθεν σα "πολυ δυτικόφιλους" στη Λιβύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/13539.%CE%9F%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%96%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD%E2%80%A6-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD

    το πανο με την επιγραφή "από τις στάχτες..." ηταν της οακκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία που αναφέρεις υπάρχουν μέλη της ΟΑΚΚΕ... Εικάζω πως σ' αυτήν ανήκει το πανό, αν και λόγω ηλικίας δεν ήμουν εκεί... Νομίζω πάντως ότι η οργάνωση είχε και άλλο πανό με την υπογραφή της στην κηδεία του Νίκου, το οποίο καλούσε σε ξαναχτίσιμο του κόμματος της εργατιάς...

      Διαγραφή