Ανασκάλεμα

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

28 του Οχτώβρη - Νίκος Ζαχαριάδης: Ανοιχτό Γράμμα - 4 προτάσεις στην κυβέρνηση Μεταξά - Άρθρο «Η θέση μας στον πόλεμο»

Στη θέση του ΚΚΕ για τον αντιφασιστικό - εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο του 1940-1941 έχει πέσει πολλή λάσπη, ιδιαίτερα από τους υποτιθέμενους κληρονόμους (στην πραγματικότητα δολοφόνους) του πραγματικού ΚΚΕ, δηλαδή βασικά τις καθοδηγήσεις του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ.

Οι αμιγείς κνίτες του Περισσού, για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον τελευταίο χρόνο, βγαίνουν ανοιχτά και ξετσίπωτα με τη γραμμή ότι το ιστορικό γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη είναι λάθος από άποψη αρχής, αφού ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν τάχα «άδικος και από τις δύο πλευρές», όπως τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο μπρεζνιεφικός νεοτροτσκιστής «θεωρητικός» Μάκης Μαΐλης.

Το ψευτοΚΚΕ φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει πλέον άδικο τον πόλεμο ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας ακόμη και την περίοδο που αυτές βρίσκονταν σε ανοιχτή συμμαχία με τη Σοβιετική Ένωση, την περίοδο 1941-1945, καθώς, κατά τους σοσιαλφασίστες, «πολεμούσαν για αμιγώς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς».

Ο κίνδυνος για τις μητροπόλεις τους, συνυφασμένος με την εντελώς ειδική φύση του ναζιφασισμού, ως ανοιχτής τρομοκρατικής διχτατορίας των πιο μαύρων κύκλων του ιμπεριαλιστικού κεφάλαιου, που μετέτρεψε τον πόλεμο όλων των Συμμάχων σε δίκαιο - εθνικό - αμυντικό ενάντια στους κανίβαλους του Άξονα Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας, είναι έξω από τα σχήματα που σκαρώνουν οι ιδεολογικοί απόγονοι του Τρότσκι και φανατικοί θαυμαστές του Πούτιν. Γι' αυτούς ο ναζιστής αξιωματικός που έκαιγε ζωντανούς εβραίους και μπολσεβίκους στα κρεματόρια διεξήγαγε το ίδιο άδικο πόλεμο με τον Βρετανό, Αμερικάνο, Καναδό και Αυστραλό φαντάρο που έχανε τη ζωή του στη Νορμανδία για τη λευτεριά της Ευρώπης ή με τον Γάλλο γκωλικό αντιστασιακό. 

Ο Νίκος Ζαχαριάδης φυσικά δε χαρίστηκε ποτέ στον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό, λόγω του δίκιου που είχε ο τελευταίος στην αντιπαράθεσή του με τον χιτλερισμό. Ήδη από την εποχή του πολέμου του ΄40 κι αργότερα από το Νταχάου επισήμαινε τον κίνδυνο το Λονδίνο να συνεχίσει στη χώρα μας την παλιά αποικιοκρατική πολιτική του, μετά το νικηφόρο τέλος του αντιφασιστικού πολέμου, πράγμα που έγινε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί και που βρήκε μάλιστα απροετοίμαστη την ηγεσία του πραγματικού ΚΚΕ και του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Το ΚΜ δημοσιεύει σήμερα, κοντά στο γνωστό 1ο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη από τα μπουντρούμια της μεταξικής δικτατορίας, τις τέσσερις προτάσεις που έθεσε στην κυβέρνηση Μεταξά ο έγκλειστος αρχηγός του ΚΚΕ για έναν πραγματικά παλλαϊκό, εθνικό αντιφασιστικό πόλεμο και το επεξηγηματικό άρθρο του, ένα μήνα μετά το γράμμα, με τίτλο «Η θέση μας στον πόλεμο». Το άρθρο περιέχει και μη ορθές εκτιμήσεις για το χαρακτήρα του πολέμου ανάμεσα στους Εγγλέζους και το χιτλερισμό, ωστόσο αναδείχνει την ολοκληρωμένη κουκουέδικη γραμμή του Νίκου από τη φυλακή, τη μόνη που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων του πολέμου που έκανε το ελληνικό έθνος για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Κι αυτό γιατί η μεν Προσωρινή Διοίκηση ήταν χαφιέδικο δημιούργημα του Μεταξά - Μανιαδάκη και παρουσίαζε το διχτάτορα ως τάχα «πρωτοπόρο του αντιφασιστικού αγώνα», μετατρέποντας το ανοιχτό γράμμα του Νίκου σε σοσιαλπατριωτική ρητορία, η δε Παλιά Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έβαζε μπροστά μια δογματική, εξτρεμιστική και αθέλητα πεμπτοφαλαγγίτικη γραμμή, που έκανε κύριο εχθρό του λαού τη στιγμή του πολέμου την κυβέρνηση Μεταξά και όχι τον ιταλικό φασισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γ' Διεθνής, παρά το γεγονός ότι χαρακτήριζε τον πόλεμο «ιμπεριαλιστικό και από τις δύο πλευρές» εκείνη την εποχή (η Σοβιετική Ένωση δεν είχε ακόμη δεχθεί τη χιτλερική επίθεση), είχε λάβει θέση ότι ο πολεμικός αγώνας μικρών τριτοκοσμικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία, μολονότι διεξαγόταν στα πλαίσια του γενικού πολέμου, ήταν δίκαιος αμυντικός και έπρεπε να στηριχθεί. Εξ ου και οι τροτσκιστικές πεμπτοφαλαγγίτικες θέσεις των Στίνα - Πουλιόπουλου, αλλά και οι δογματικές θέσεις της ΠΚΕ του ΚΚΕ τις οποίες αναμασάει σήμερα ο Μαΐλης αντιβαίνουν σε κάθε μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση και αντίληψη για τον χαρακτήρα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κομμουνιστές που στελέχωναν την ΠΚΕ έκαναν αυτοκριτική για τις θέσεις της. Αυτό ισχύει τόσο για το Νίκο Πλουμπίδη, όσο και για τη Σταματία Βιτσαρά, αλλά και για τον ήρωα Βαγγέλη Κτιστάκη, που τον σκοτώσανε οι Γερμανοί ναζί ως γραμματέα της Κ.Ο. Κρήτης του ΚΚΕ το '44.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

Προς το λαό της Ελλάδας

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα, όλοι οι Ελληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες.

Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως καμιά επιφύλαξη.

Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα ‘ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940

Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας ΚΕ του ΚΚΕ


ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαζί με το «ανοιχτό γράμμα» ο σ. Ζαχαριάδης έστειλε στο Μεταξά σημείωμα, που περιελάμβανε προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μια βάση για κοινή, λαϊκή-πατριωτική-εθνική πάλη κατά της φασιστικής επιδρομής. Ο Μεταξάς φυσικά δεν απάντησε, γιατί δεν έκανε λαϊκό-εθνικό πόλεμο, μα πλουτοκρατικό-δυναστικό-ξενοκίνητο. Οι τέσσερις προτάσεις-όροι είναι οι εξής:









 
1) Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη γραμμή του «ανοιχτού γράμματος» να την κρατήσει ως το τέλος του πολέμου.
 
2) η Κυβέρνηση δίνει γενική αμνηστία.
 
3) Ξαναβγαίνει ο «Ριζοσπάστης».
 
4) Όποιος, μέλος του ΚΚΕ, διαφωνήσει με τη γραμμή του «ανοιχτού γράμματος», θα διαγραφεί από το ΚΚΕ.



Ριζοσπάστης, 28 του Οχτώβρη 1945


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Σε πολλούς εργαζομένους θα ξεπροβάλλει η ερώτηση: Αφού αναγκαστικά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι κομμάτι του ιμπεριαλιστικού πολέμου Αγγλίας - Άξονα, είναι σωστή η θέση του ΚΚΕ στην ιταλοελληνική σύγκρουση;

Δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο Μεταξάς, όπως τον κάνει τον πόλεμο σήμερα, παίζει το παιχνίδι της ελληνικής πλουτοκρατίας και του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό και βάζει στους φυλακισμένους και εξορίστους κομμουνιστές τον όρο: Για να σας αφήσω να πολεμήσετε το φασισμό του Μουσολίνι πρέπει να προσκυνήσετε το φασισμό του Μεταξά!

Και αν η Αγγλία μας «βοηθά», είναι γιατί έτσι αποκτά πρώτης γραμμής στρατηγική θέση στη Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ορμητήριο για να χτυπήσει αύριο τον Χίτλερ από στεριά. Ώστε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός δε μας «βοηθά» από αγάπη. Γιατί όπως ο Μουσολίνι στα Δωδεκάνησα, έτσι κι αυτός δολοφονούσε τους Ελληνες στην Κύπρο στα 1931. Ούτε ξεχνάμε την Πάουερ, το ΔΟΕ και τόσα άλλα. 'Ωστε το ΚΚΕ παίζει σήμερα το παιχνίδι του Μεταξά και του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού;

Η αλήθεια είναι ότι η θέση του ΚΚΕ είναι σήμερα πολύ λεπτή και πολύ δύσκολη. Τα στοιχεία που πρέπει να συγκροτήσουν σήμερα τη γραμμή του ΚΚΕ είναι τούτα δω:

α) Το ΚΚΕ είναι ενάντια στην υποδούλωση της Ελλάδας από τον Μουσολίνι και ενάντια στη φασιστική τάξη πραγμάτων του Άξονα.

β) Το ΚΚΕ είναι το ίδιο ενάντια στην υποδούλωση της Ελλάδας από τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό, που μας ληστεύει απ' το 1821 και που είναι σήμερα η συνισταμένη της αντεπαναστατικής και αντισοβιετικής πλουτοκρατίας σ' όλο τον κόσμο.

γ) Για τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας ο πόλεμος ενάντια στον Μουσολίνι είναι πόλεμος ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα από οικονομικούς - εθνικούς - κοινωνικούς - πολιτικούς αγώνες που κάνει, ανοίγοντας το δρόμο προς την ολόπλευρη, ολοκληρωτική, προς τη σοσιαλιστική, σοβιετική του απελευθέρωση.

δ) Ο Μεταξάς αποκρούοντας το Εθνικό - Παλλαϊκό μέτωπο κάνει σήμερα πόλεμο φασιστικό - πλουτοκρατικό - αγγλόφιλο.

ε) Το ΚΚΕ πρέπει τον τέτοιο δρόμο του Μεταξά να τον μετατρέψει σε εθνικό - παλλαϊκό - αντιφασιστικό - αντιπλουτοκρατικό - αντιιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο εργαζόμενος λαός στο μέτωπο και σ' όλη τη χώρα πρέπει να καταχτήσει την ηγεμονία στο σημερινό πόλεμο. Αυτή είναι ολόκληρη η θέση του ΚΚΕ. Πολεμά με τον Μουσολίνι όχι για χάρη του Μεταξά και της Αγγλίας, μα προς όφελος του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας, της Βαλκανικής και όλου του κόσμου. Μπορεί στα 1914 μια τέτοια θέση για μια μικρή χώρα να 'ταν εσφαλμένη.

Σήμερα εκτός από τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό υπάρχει και η ΕΣΣΔ, βασική κατάχτηση της παγκόσμιας επανάστασης και πρωταρχικό στήριγμα για κάθε λαϊκό απελευθερωτικό και επαναστατικό κίνημα. Και με τη σημερινή κατάσταση σε Μεσόγειο - Βαλκάνια - Ευρώπη η θέση του ΚΚΕ στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπως μπαίνει στο «ανοιχτό» γράμμα μου και όπως ξεκαθαρίζεται πιο πάνω, σε τελευταία ανάλυση δεν ωφελεί ούτε τον Μουσολίνι - Χίτλερ, ούτε τον Μεταξά, ούτε την Αγγλία, παρά μόνο τον λαό της Ελλάδας και την Παγκόσμια Επανάσταση. Η Ελλάδα δε θέλει ούτε την κατάχτηση, «τις δολοφονίες και τους βιασμούς του Μουσολίνι» ούτε το φασισμό του Μεταξά, ούτε τον ιμπεριαλισμό της Αγγλίας. Και μέσα στο σημερινό αγώνα της πρέπει να ξεκαθαρίσει όλα αυτά.

στ) Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι κι αυτός μια φάση, μια πράξη στον καινούριο κύκλο από επαναστάσεις και πολέμους που έμπασε την ανθρωπότητα ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός. Οι προλετάριοι και οι αγρότες της Ελλάδας, ολόκληρος ο εργαζόμενος λαός της δεν μπορούσαν να μη δεχτούνε την πρόκληση του Μουσολίνι, δεν μπόρεσαν να δεχτούν το βιασμό τους για το λόγο και μόνο ότι έχουν στην πλάτη τους τον Μεταξά. Αυτό κάνει τον αγώνα τους πιο δύσκολο και βαρύ, μα δεν μπορούσε να τον χαλάσει και τα τελικά αποτελέσματα από το σημερινό μας αγώνα θα εκτιμηθούν από την ικανότητά μας να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας τόσο με τον Μουσολίνι όσο και με τον Μεταξά και τον εγγλέζικο ιμπεριαλισμό. Εδώ βρίσκεται το πραγματικό νόημα της θέσης που παίρνουμε σήμερα. Αν είναι σωστή ή όχι θα κρίνουν όχι οι φλυαρίες μα τα έργα μας.

22/11/1940

Δημοσιεύθηκε στο «Ριζοσπάστη» που έβγαζε η χαφιέδικη «Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ» στις 5/12/1940. Το συγκεκριμένο έντυπο το χρησιμοποιούσε ο Ν. Ζαχαριάδης για να επικοινωνεί με τις μάζες των κουκουέδων μέχρι να αποκαλυφθεί πλέρια ο χαφιέδικος ρόλος της Π.Δ.. Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον αληθινό Ριζοσπάστη, στις 28 του Οχτώβρη του 1945.

5 σχόλια:

  1. Σιγα που θα "διορθωσεις" (με ψευτο-αλλοθι τον νεοτροτσκιστη σαπιο - Μαιλη) εσυ, ενας αντιδραστικος σεχταριστης νανος και τον Ζαχαριαδη επειδη αρνηθηκε να συνταυτισει τις γνησιες αντιφασιστικες διαθεσεις των λαων με τους δολιους σκοπους των ιμπεριαλιστων κι αλλων αντιδραστικων ηγετων "τους", χαραχτηριζοντας πολυ ορθα στη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ αδικο τον πολεμο Αγγλιας - Γερμανιας στο 2ο και 3ο γραμμα του. Τυριμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχοντας μια οπορτουνιστικη αντιληψη του συμμαχικου αγωνα ταυτιζεις, ως αλλος Σιαντος, τους σκοπους των ιμπεριαλιστων ηγετων των ΕΠΑ -Αγγλιας με τις γνησιες αντιναζιφασιστικες διαθεσεις των λαων "τους" που ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ τους πρωτους να παρουν μερος στην Αντιφασιστικη Συμμαχια. "Ο Σταλιν αναγκασε κι εμας που μας ονομαζε ιμπεριαλιστες να πολεμησουμε εναντια σε ιμπεριαλιστες" ειπε ο Τσωρτσιλ στην περιφημη ομιλια του στη Βουλη των Αντιπροσωπων το '59...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυρίμος είσαι συ τροτσκιστή, φίλε των νέων Χίτλερ του Κρεμλίνου! Όπως εκείνος έβαζε την "κομμουνιστική" του πένα στην υπηρεσία πρώτα του μεταξικού φασισμού και στη συνέχεια του ίδιου του χιτλερισμού, των δυνάμεων κατοχής, έτσι κι εσύ πουλάς "καντάρια" μαρξισμού για να δικαιώνεις τους Ρώσους εισβολείς και διαμελιστές της Ουκρανίας.

    Ο Στάλιν, το 1946, χαρακτήρισε τον πόλεμο δίκαιο από την αρχή του ακόμη από την πλευρά των δημοκρατικών χωρών, αναθεωρώντας (και σωστά) τη γραμμή της ΚΔ μεταξύ 1939-1941, η οποία έτσι κι αλλιώς οφειλόταν στην αντικομμουνιστική προκατάληψη των δυτικών ιμπεριαλιστών και στον υφεσιασμό τους έναντι του Χίτλερ, τον οποίο έσπρωχναν ενάντια στην ΕΣΣΔ. Εξ ου και τα κομμάτια αυτά των επιστολών του Νίκου φωτίζονται από την μετά τις 22 Ιουνίου 1941 πείρα.

    Τι Σιάντους και τι άλλα αραδιάζεις, πουτινικέ κρυφοκνίτη, μόνο εσύ το ξέρεις... Και μια χαρά τα είπε ο Τσώρτσιλ, αυτό ακριβώς έκανε ο Στάλιν και αυτό θα κάνουμε και εμείς στο μέλλον ενάντια στο αφεντικό σου, τον Πούτιν...

    Υ.Γ. Με τα περί Τυρίμου, τελείωσες από δω μέσα... Φασίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στάλιν για τον 2ο Παγκ.Πόλεμο

      Παραθέτω ένα τσιτάτο του Στάλιν για τον 2ο Παγκ.Πόλεμο.

      [Για τη γέννηση και τον χαρακτήρα του Β' Παγκ.Πολέμου]

      Ι.Β.Στάλιν,«Λόγος προς τους εκλογείς»,9 Φλεβ.1946 :

      «...Γι’ αυτό,ανόμοια προς τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο,ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ενάντια στα κράτη του άξονα είχε από την πρώτη μέρα χαρακτήρα πολέμου αντιφασιστικού, απελευθερωτικού, που ένας από τους σκοπούς του ήταν και η αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών. Η είσοδος της Σοβιετικής Ένωσης στον πόλεμο ενάντια στα κράτη του άξονα δε μπορούσε παρά να δυναμώσει – και πραγματικά δυνάμωσε – τον αντιφασιστικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
      Πάνω σ’ αυτή τη βάση δημιουργήθηκε ο αντιφασιστικός συνασπισμός της Σοβιετικής Ένωσης, των Ενωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων φιλελεύθερων κρατών, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην υπόθεση της συντριβής των ενόπλων δυνάμεων του άξονα.
      Έτσι έχει το ζήτημα της γέννησης και του χαρακτήρα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου».

      Διαγραφή
  4. [Από ομιλία της Αλ.Παπαρήγα σε εκδήλωση της ΚΕ του ψευτοΚΚΕ,για τα 70 χρόνια από τον Δεκ.1944] :
    «Ριζοσπάστης» Κυριακής 7 Δεκ. 2014,σελ 20-21 http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8228208
    «Το 1941 προστέθηκε ένας σημαντικός αρνητικός κρίκος, όταν έγινε αλλαγή της σωστής εκτίμησης για το χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικού - και από τις δύο πλευρές των καπιταλιστικών κρατών - με τη θέση ότι αυτός ήταν μόνο αντιφασιστικός. Αυτή η νέα θέση αποπροσανατόλιζε και παρέπεμπε στις καλένδες το πρόβλημα της εξουσίας, ενώ καλλιεργούσε αυταπάτες ή εφησυχασμό ως προς τον ρόλο της Αγγλίας, των ΗΠΑ με τη λήξη του πολέμου.Προβλήθηκε η πιο ουτοπική προσδοκία ότι η συμμαχία μεταξύ Αγγλίας - ΗΠΑ - ΕΣΣΔ μπορούσε να πάρει σχετικά μονιμότερο χαρακτήρα μεταπολεμικά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή